seln wrote:Vegetastar wrote:Za banke i bankomate tacno 100%. Radim u banci i znam.
Radis li u svim bankama ili u jednoj?
Ne znam, ubjedjujemo se bezze, ali bio sam licno u situaciji da
-pozajmljujem od jarana, jer bankomat ne radi nocu
-odlozim tankanje, jer ne prima sve kartice.
-idem na drugi karj grada, jer banka ima samo interni bankomat (kojeg smisla to ima, jos nisam shvatio).
hahahahah - izvini smijesno mi ovo interni bankomat - kakva je to banka jadna majko, ni ja ne shvatam smisao
ma ok, stvarno mi nije cilj da se ubjedjujemo niti da ja nesto pametujem, moguce je da nekad neki bankomat ne radi, ali sama poenta postojanja bankomata je da budu na raspolaganju uvijek. Kako god, gospodinu iz neke druge zemlje nije bitno koje je banke bankomat, proviziju ce mu svakako uzeti. Ono sto znam 100% je da bankomati velikih banaka (UniCredit, Raiffeisen, Intesa, Volksbank) rade 24 sata 7 dana u sedmici. A bankomati ovih banaka obuhvataju 99% svih bankomata u BiH.
Meni se nikad nije desilo da dodjem na pumpu koja ne prima karticu (a vjeruj mi da sam sipao na pumpama za koje su uskrsnji otoci u centru

). Standardni POS terminal, koji koriste skoro sve radnje i pumpe, prihvata VISA i MC kartice (jedino postoji mogucnost da ne prima American Express kartice ali to je vec zanemariv procenat). U svakom slucaju, uvijek su moguci pojedinacni ekscesi i propusti, ali odgovorno tvrdim i 100% sam siguran da to nije bio slucaj niti u jednom od dva navedena slucaja.
Gospodja je bila u Radon plazi gdje joj nisu htjeli zamijeniti EUR-e - a odmah do recepcije je jedan bankomat, a nekoliko metara niz hodnik i drugi, a preko puta na INA pumpi i treci (dakle sve je u krugu od 100m) Na OMV pumpi kaze da je kartica vise puta odbijena - ukoliko je odbijen na POS-u jedne banke, sanse da bude odbijen i na POS-u druge banke su veoma male, da ne kazem nemoguce. U slucaju da se to desilo, sa sigurnoscu mogu utvrditi da pokrice nije bilo dovoljno da se podmiri racun za usuto gorivo.
Bez namjere da te uvrijedim ili da se prepiremo, moguce je da se ponekad desi greska na sistemu jedne banke (na teritoriji BiH posluje 28 banaka, 18 u FBiH, 10 u RS-u i sve imaju bankomate), ali to zaista ne opravdava nacin na koji doticna gospoda iz EU pricaju o ljudima iz BiH koji su postupili u skladu sa zakonom. Za mene to samo predstavlja njihovu lijenost ili nesposobnost da se snadju, ali to je vec njihov problem.