fra Petar Jeleč otvoreno o Islamskoj zajednici BiH

Rasprave o vjerskim temama.
Desert Wind

#76 Re: fra Petar Jeleč otvoreno o Islamskoj zajednici BiH

Post by Desert Wind »

BHF_Manijak wrote:
PS Jos nesto, Mustafa ih nikad ne bi smecem nazvao! :wink:
Postoji nesto sto se zove suptilnost u rijecima i ponasanju - ako ti to ne vidis ne mogu ti pomoc'.
Na kraju krajeva ima i on pos'o od kojeg zivi...
BHF_Manijak

#77 Re: fra Petar Jeleč otvoreno o Islamskoj zajednici BiH

Post by BHF_Manijak »

Desert Wind wrote:
BHF_Manijak wrote:
PS Jos nesto, Mustafa ih nikad ne bi smecem nazvao! :wink:
Postoji nesto sto se zove suptilnost u rijecima i ponasanju - ako ti to ne vidis ne mogu ti pomoc'.
Na kraju krajeva ima i on pos'o od kojeg zivi...
Ne kazem da ih ne (bi) kritikuje, ali sigurno nema toliko negativno misljenje o svima njima kao sto ima 90% ovoga foruma...I sam mislim da ima xx propusta u radu IZ-ovaca(cast pojedincima) ali sad da su dno dna,to ne mislim!

Ali neka nasem narodu Bakira i 60 minuta...Zivjelo "60 minuta" ! :thumbup:
Desert Wind

#78 Re: fra Petar Jeleč otvoreno o Islamskoj zajednici BiH

Post by Desert Wind »

BHF_Manijak wrote:
Ali neka nasem narodu Bakira i 60 minuta...Zivjelo "60 minuta" ! :thumbup:
Ma ne - zivio nama reis Ceric Cera i njegovi hajduci i clanovi familije koji branise BIH od srbocetnicke agresije po minderima dzamija kao i njegovi ahbabi iz SDA. Nije sramota da za guzicu vecinskog naroda cije ublehe sjede po divanima bunkera i trezora i spustaju se ravno cetnicima u ruke avionom - gine Vinko Samarlic borilacki velemajstor i ljudska velicina. Ta jadna zemlja je u ratu gubila najbolje sjeme i najbolje ljude da bi najveci hohstapleri i papsoni izasli i izmigoljili te kao sto vidimo i priskrbili sebi epitete narodnih vodja, moralnih i ljudskih velicina, te lidera oslobodilackog rata....
BHF_Manijak

#79 Re: fra Petar Jeleč otvoreno o Islamskoj zajednici BiH

Post by BHF_Manijak »

Izvrsi puc na Rijaset, znas gdje je, pa bujrum...Imas istomisljenika na sve strane, bice vas mashallah, pa bujrum! :wink:
Bosanac sa dna kace

#80 Re: fra Petar Jeleč otvoreno o Islamskoj zajednici BiH

Post by Bosanac sa dna kace »

islam je posto fetiš :oops:
Desert Wind

#81 Re: fra Petar Jeleč otvoreno o Islamskoj zajednici BiH

Post by Desert Wind »

BHF_Manijak wrote:Izvrsi puc na Rijaset, znas gdje je, pa bujrum...Imas istomisljenika na sve strane, bice vas mashallah, pa bujrum! :wink:
Pokus'o jednom da ukazem na nepravilnosti pa sam deklarisan kao rusitelj a naposlijetku sa mojim zadovoljstvom ekspeliran iz kruga IZ-e. Ja sam svoje isto misljenje imao i bez Bakirovih 60 minuta i SA-X foruma prevodeci sam sebi Buhariju i znajuci pola Svete Knjige napamet, jos dok si ti mozda klikera igrao a Fikret Muslimovic drzao politeisticka predavanja na FINu i Medresi a moj stari se na to sve smijao sa terena u Moštrama dok sam mu to pricao.
nekoeko

#82 Re: fra Petar Jeleč otvoreno o Islamskoj zajednici BiH

Post by nekoeko »

deleted
Shoshana

#83 Re: fra Petar Jeleč otvoreno o Islamskoj zajednici BiH

Post by Shoshana »

Kol'ko ja shvatih, tema je otvorena da bi se moglo razglabati o dijalogu / kritikama / prijedlozima medju vjerskim zajednicama u zemlji.

Kako ste posli - il' da prebacujem na politiku - Zoomu na uvid, il' da kljucam dok nisu sankcije pocele padati :oops:
rimac

#84 Re: fra Petar Jeleč otvoreno o Islamskoj zajednici BiH

Post by rimac »

Povratak na temu.

Mislim da princip kako netko ne bi trebao viriti u tuđu avliju ako mu je vlastito dvorište u smeću vrijedi za onog tko ima vlast - mogućnost to očistiti, kao što su npr. Puljić i Cerić.

Fra Petar to vjerojatno ne može, samo je obični profesor. Kao intelektualac ima pravo kritizirati, upuštati se u intelektualne rasprave bez nekog lažnog obzira, njihovi ili naši, crveni ili plavi. Mislim da je to odlika pravog intelektualca. Kritizirati sve anomalije, ma od koga dolazile.

U 95% svojih analiza-kritika, temu je vlastito dvorište - katolička crkva.
probuseni $

#85 Re: fra Petar Jeleč otvoreno o Islamskoj zajednici BiH

Post by probuseni $ »

Cini mi se da je fra. Peter IZ krotikovao kao bosanac, a ne kao vjersko lice ? Mnogi zaboravljaju da je taj red prvo za Bosnu pa onda za vjeru i religiju.
therrarrius

#86 Re: fra Petar Jeleč otvoreno o Islamskoj zajednici BiH

Post by therrarrius »

probuseni $ wrote:Cini mi se da je fra. Peter IZ krotikovao kao bosanac, a ne kao vjersko lice ? Mnogi zaboravljaju da je taj red prvo za Bosnu pa onda za vjeru i religiju.
Dobro je, ima ljudi koji su i to skontali :thumbup:
LSD

#87 Re: fra Petar Jeleč otvoreno o Islamskoj zajednici BiH

Post by LSD »

Sad bi Reis udario repliku fra Petru : "Kome ba ti otvoreno o IZ :? , kome da se mi prilagođavamo :?: jesil dobar, paša...dosta je bila te price, treba da se vi nama prilagođavate 8-)
idealnaM

#88 Re: fra Petar Jeleč otvoreno o Islamskoj zajednici BiH

Post by idealnaM »

Mislim da bi ponajprije trebalo pomesti svoju avliju, pa onda zavirivati u komšijinu... :roll:
probuseni $

#89 Re: fra Petar Jeleč otvoreno o Islamskoj zajednici BiH

Post by probuseni $ »

idealnaM wrote:Mislim da bi ponajprije trebalo pomesti svoju avliju, pa onda zavirivati u komšijinu... :roll:
Sta je za tebe u Bosni "svoja" a sta "komsijska" avlija ? Ti izgleda onaj dio Bosne gdje nema islama dozivljavas kao stranu drzavu ?
ultima_palabra

#90 Re: fra Petar Jeleč otvoreno o Islamskoj zajednici BiH

Post by ultima_palabra »

idealnaM wrote:Mislim da bi ponajprije trebalo pomesti svoju avliju, pa onda zavirivati u komšijinu... :roll:
Mete fra Petar svoju avliju i previše, po nekima :roll:
idealnaM

#91 Re: fra Petar Jeleč otvoreno o Islamskoj zajednici BiH

Post by idealnaM »

probuseni $ wrote:
Sta je za tebe u Bosni "svoja" a sta "komsijska" avlija ? Ti izgleda onaj dio Bosne gdje nema islama dozivljavas kao stranu drzavu ?

Moje mišljenje nema nikakve veze sa tim što kritika dolazi od pripadnika druge religije...Također, isto mislim i o muslimanima, koji kako neko naprijed reče, nikad nisu prekoračili džamijski prag, ali su najbučniji kritičari...
Kad bi se ljudi bavili samo onim što ih se tiče,i na šta mogu uticati, zamislite samo koji bi to napredak bio..međutim, to je danas kod nas trend...svi bi da razglabaju o svemu...kao u sve su upućeni, imaju saznanja o svemu...bez namjere da bilo koga uvrijedim...vjerske zajednice razglabaju o politici, politicari se bave vjerskim zajednicama, vjerskim zajednicima i njihovim predstavnicima opet kao najpreče da ukažu na greške onih drugih...etc, etc...i tako u nedogled...

Kakva bi samo tišina vladala svijetom, kad bi ljudi govorili samo ono sto znaju i što ih se tiče...

Probušeni...ne shvataš ti to... :)

ultima_palabra wrote:
Mete fra Petar svoju avliju i previše, po nekima :roll:
E...mašaAllah. :roll:
shtula

#92 Re: fra Petar Jeleč otvoreno o Islamskoj zajednici BiH

Post by shtula »

dr.gog wrote:
Nađa Begović, Slobodna Bosna

STRAŠNO JE DA SU ISLAMSKOJ ZAJEDNICI PROBLEM PROFESORI HAFIZOVIĆ, KARIĆ I SILAJDŽIĆ A NE KSENOFOB ALISPAHIĆ, APOLOGETA REISA CERIĆ

Činjenica je da se bar iznutra rijetko progovara o manama vjerskih zajednica. IZ u BiH je prošle godine usvojila interni Protokol o odnosu prema medijima.

Da, tu ste potpuno u pravu jer kod mnogih ljudi jednostavno postoji autocenzura.

Pročitao sam taj protokol koji pokazuje upravo ono o čemu sam govorio kada sam spominjao problem koji pojedine vjerske zajednice imaju ne samo s medijima, nego s prihvaćanjem činjenice da netko iznutra može autonomno izreći stavove i mišljenja koji se razlikuju od stavova nadređenih poglavara.

Neki dan sam u „Avazu“ pročitao otužan tekst Nedžada Latića koji napada dvojicu profesora s FIN-a, Adnana Silajdžića i Rešida Hafizovića, zbog toga što su u nekoliko navrata kritički progovorili o pojavama koje smatraju problematičnima kod Bošnjaka i što su kritizirali rad reisa Cerića.

Latić prof. Hafizovića pošprdno naziva „fra Rešidom“ jer koristi „katoličku terminologiju“, a s druge strane hvali Fatmira Alishpahića, čovjeka koji piše prave rasističke tekstove u svojim publikacijama.

Ako su IZ problem profesori Hafizović, Karić i Silajdžić, a uzor ponašanja Fatmir Alispahić, onda ona ima više nego ozbiljnih problema i budućnost joj nije nimalo svijetla.

Reis Cerić svojom aktivnošću zaista nanosi veliku štetu prije svega svojoj vjerskoj zajednici i svome narodu, a onda i budućnosti ove zemlje. Ne mogu se vehabije proglašavati nekim novim poželjnim muslimanima, a za one koji su počinili teroristički čin u Bugojnu govoriti kako su to zapravo djeca iz „miješanih brakova“ ili „obraćeni muslimani srpskog i hrvatskog porijekla“ kako je to nedavno protumačio jedan islamski teolog.
Jednu od rijetkih otvorenih kritika izrečenu od strane svećenika jedne vjerske zajednice naspram druge, mogli smo vidjetu u ovom dijelu intervjua fra Petra Jeleča, profesora sarajevske Franjevačke teologije.

Šta mislite o ovom stavu prof.Jeleča i da li ga shvatate kao ja, pozitivnim u smislu iskrenosti i ukazivanja na konkretne probleme?
po izvjestaku Democracy Now americkoj news agency , cia je prebacivala mudjahedine u Bosnu radi kreiranja iluzije o fundamentalizmu
Post Reply