Ako nestane konstitutivnih torova ovo će biti nacionalna država Bošnjaka a Bosanci će i dalje biti manjina uz Srbe, Hrvate, Jevreje itd. Jednakopravnost ljudi je obevezna po svim poveljama ali jednakopravnos naroda nije. To je naša BH osobenost što imamo tri jednakopravna naroda.essex wrote:
ah, sveta evropska povelja u ljudskim pravima...ko si ti da nekome negiras jednakost? samo polako, pitat cu te ja kada nestane konstitutivnih torova...
reci NE torovima...
-
bicebolje
#76 Re: reci NE torovima...
- essex
#77 Re: reci NE torovima...
ah da...velikosrpska matematika i razlog za torove...a to nema nista sa idejom velike srbije, nego samo briga za susjednu drzavu...bicebolje wrote:Ako nestane konstitutivnih torova ovo će biti nacionalna država Bošnjaka a Bosanci će i dalje biti manjina uz Srbe, Hrvate, Jevreje itd. Jednakopravnost ljudi je obevezna po svim poveljama ali jednakopravnos naroda nije. To je naša BH osobenost što imamo tri jednakopravna naroda.essex wrote:
ah, sveta evropska povelja u ljudskim pravima...ko si ti da nekome negiras jednakost? samo polako, pitat cu te ja kada nestane konstitutivnih torova...
ono uvecano sam samo uvecao, nepotrebno je komentarisati...
-
bicebolje
#78 Re: reci NE torovima...
Zašto '? Šta ti nije jasno. Jesu li Bošnjaci u Njemačkoj jednakopravni sa Njemcima ili igraju po zakonima koji propisuju Njemci ? Mi jesmo čudna država ali zato u svijetu imaš na stotine primjera kako države funkcionišu. Ti mješaš prava pojedinaca sa pravima naroda. Tačno se zna koja prava moraju imati manjine ali to je daleko od prava koja ima državotvoran narod.essex wrote: ono uvecano sam samo uvecao, nepotrebno je komentarisati...
- essex
#79 Re: reci NE torovima...
razlika izmedju mene i tebe je sto ti pristajes na cudnu drzavu a ja ne, zelim da bude evropska pravna drzava jer se i nalazi u evropi...progOOglaj i procitaj povelju, mozda nesto i naucis, iako smatram da ce biti gubljenje vremena ali moze da preraste u korisno gubljenje vremena...bicebolje wrote:Zašto '? Šta ti nije jasno. Jesu li Bošnjaci u Njemačkoj jednakopravni sa Njemcima ili igraju po zakonima koji propisuju Njemci ? Mi jesmo čudna država ali zato u svijetu imaš na stotine primjera kako države funkcionišu. Ti mješaš prava pojedinaca sa pravima naroda. Tačno se zna koja prava moraju imati manjine ali to je daleko od prava koja ima državotvoran narod.essex wrote: ono uvecano sam samo uvecao, nepotrebno je komentarisati...
-
neretvanac
#80 Re: reci NE torovima...
Ko je tebi predavao historiju/istoriju/povijest?essex wrote:pa valjda da vam govore da ste bosancineretvanac wrote:Ako je ljiljan samo i iskljucivo BOSANSKI simbol, sta onda rade ovi ljiljani na Starom mostu, usred Mostara, Hercegovine?![]()
Uploaded with ImageShack.us...dobro, salu na stranu...hercegovina je samo jedna od obosanskih pokrajina koja je zloupotrebljena od strane AU monarhije da bi napravila privid podjeljene drzave koju su tek okupirali...isto je ta monarhija uradila i sa hrvatskom...greske koje mi sami moramo ispravljati...
- osa
#81 Re: reci NE torovima...
neretvanac wrote:Ko je tebi predavao historiju/istoriju/povijest?essex wrote:pa valjda da vam govore da ste bosancineretvanac wrote:Ako je ljiljan samo i iskljucivo BOSANSKI simbol, sta onda rade ovi ljiljani na Starom mostu, usred Mostara, Hercegovine?![]()
Uploaded with ImageShack.us...dobro, salu na stranu...hercegovina je samo jedna od obosanskih pokrajina koja je zloupotrebljena od strane AU monarhije da bi napravila privid podjeljene drzave koju su tek okupirali...isto je ta monarhija uradila i sa hrvatskom...greske koje mi sami moramo ispravljati...
akademik filipović....
- essex
#82 Re: reci NE torovima...
profesorica radojka (nikada joj nisam znao prezime), ali se ovo kod nje nije moglo nauciti...tada se vise ucilo o brataskim narodima i onim prljavim imperijalistima koji su lomili ledja svim nasim narodima...neretvanac wrote:Ko je tebi predavao historiju/istoriju/povijest?essex wrote:pa valjda da vam govore da ste bosancineretvanac wrote:Ako je ljiljan samo i iskljucivo BOSANSKI simbol, sta onda rade ovi ljiljani na Starom mostu, usred Mostara, Hercegovine?![]()
a vidim kano se ti razumijes pa se nadam da ces mi pokazati period kada je hercegovina bila ako nista banovina pa da se moze smatrati zasebnom drzavom, odnosno ravnopravna sa bosnom po tome pitanju...ja ti iz mog znanja mogu samo reci da je nastala od huma, zahumlja i bosanskog primorija i sve to je bosanski kristjanin, stjepan kosaca uokvirio u svoj posjed, prozvao se hercegom i njegovi posjedi dobise naziv po njegovoj tituli, hercegovina..eto, hajde da vidimo tebe...
- essex
#83 Re: reci NE torovima...
ma suti...zamisli da je onaj leo plockinic, jos bih imao mokre snove o trecem entitetu...osa wrote:neretvanac wrote:Ko je tebi predavao historiju/istoriju/povijest?essex wrote:
pa valjda da vam govore da ste bosanci...dobro, salu na stranu...hercegovina je samo jedna od obosanskih pokrajina koja je zloupotrebljena od strane AU monarhije da bi napravila privid podjeljene drzave koju su tek okupirali...isto je ta monarhija uradila i sa hrvatskom...greske koje mi sami moramo ispravljati...
akademik filipović....
-
Jozinho
#84 Re: reci NE torovima...
problem je u tome što se iza ove tvoje priče krije bošnjačka želja za apsolutnom dominacijom u cijeloj zemlji. barem je takva percepcija kod hrvata i srba i zato to ne prolazi. tako da ti je priča (iz tog kuta) obična šupljaessex wrote:razlika izmedju mene i tebe je sto ti pristajes na cudnu drzavu a ja ne, zelim da bude evropska pravna drzava jer se i nalazi u evropi...progOOglaj i procitaj povelju, mozda nesto i naucis, iako smatram da ce biti gubljenje vremena ali moze da preraste u korisno gubljenje vremena...bicebolje wrote:Zašto '? Šta ti nije jasno. Jesu li Bošnjaci u Njemačkoj jednakopravni sa Njemcima ili igraju po zakonima koji propisuju Njemci ? Mi jesmo čudna država ali zato u svijetu imaš na stotine primjera kako države funkcionišu. Ti mješaš prava pojedinaca sa pravima naroda. Tačno se zna koja prava moraju imati manjine ali to je daleko od prava koja ima državotvoran narod.essex wrote: ono uvecano sam samo uvecao, nepotrebno je komentarisati...
-
sammo
#85 Re: reci NE torovima...
Ma Bosnjaci su ti djeca od onoga Ivana Bosnjaka...essex wrote:danas, nazalost...i to dolazi poslije kemine sobe o onom vicu...Karabaja wrote:Bošnjak nije nacija, Bošnjak je dijagnoza
- essex
#86 Re: reci NE torovima...
vidis, problem je u tome sto su velikosrbi i velehrvati prepali sve nas i zaratili u interesu podijele bosne (govorim o teritoriji R BiH), nije im uspjelo, napravili jako puno losih stvari (jedni genocid, drugima se sudilo za urbicid) i sada i dalje prepadaju svoje narode (i s time i dalje nastavljaju na svome zalaganju na podjeli jedne priznate drzave) da ce oni koje su nastojali istrijebiti i politicki unistiti jedva docekati da im vrate istom mjerom...dokle god je tih razmisljanja samo se nastavlja torovska podjela...to sto neko vidi strah neznaci da strah postoji i da je opasnost realna, taj strah je vise iz znanja sta je ucinjeno nego iz realnog sagledavanja situacije...dalje, upravo ovi koji su i zgrijesili i nastojali odvesti jednu grupu ljudi u politicki nestanak znaju da sa smirivanjem situacije ce biti prozvani na odgovornost i lakse je sijati strah i sacuvati svoju kozu nego se kriti jal po svijetu jal po sumama balkana...Jozinho wrote:problem je u tome što se iza ove tvoje priče krije bošnjačka želja za apsolutnom dominacijom u cijeloj zemlji. barem je takva percepcija kod hrvata i srba i zato to ne prolazi. tako da ti je priča (iz tog kuta) obična šupljaessex wrote:razlika izmedju mene i tebe je sto ti pristajes na cudnu drzavu a ja ne, zelim da bude evropska pravna drzava jer se i nalazi u evropi...progOOglaj i procitaj povelju, mozda nesto i naucis, iako smatram da ce biti gubljenje vremena ali moze da preraste u korisno gubljenje vremena...bicebolje wrote: Zašto '? Šta ti nije jasno. Jesu li Bošnjaci u Njemačkoj jednakopravni sa Njemcima ili igraju po zakonima koji propisuju Njemci ? Mi jesmo čudna država ali zato u svijetu imaš na stotine primjera kako države funkcionišu. Ti mješaš prava pojedinaca sa pravima naroda. Tačno se zna koja prava moraju imati manjine ali to je daleko od prava koja ima državotvoran narod.
to sto je moja zelja je dijametralno suprotno bas ovome sto si napisao...ti nemozes shvatiti sta znaci kada nemas u politici etnicke politike nego samo gradjansku opciju, stranke koje se okupljaju po ideji a ne po vjeri...tu je boljka sviju onih koji isto misle kao ti, a neznate da ce sa ukidanjem etnickih politika, ukidanjem konstitutivnih torova sve biti prepusteno ideji i onaj ko ima bolji plan dobit ce i vecinu na izborima i da vodi drzavu...kako jedni mogu nadvladati druge ili dvoje treceg kada zakonom uspostavis da se to nemoze desiti i zabranis (kao sto rekoh) zastupanje etnickih politickih opcija...mislis da ce u recimo demokrate otici samo jedni, u republikance drugi a u liberale treci i tako podijeliti se opet po torovima? pa i to se zakonom o organizovanju politickih stranaka rijesi, jednostavno da stranke prije svog nastupa moraju izbalansirati etnicke zastupljenosti i da svaka stranka jasno objasni zasto zauzima odredjeni stav a svaki stav koji donese mora prvo reflektovati interese drzave i kakvo ono ima znacenje na drzavu...ovim izbijas ovo danasnje "mi srbi smo ovim pogodjeni, nije u interesu hrvata, bosnjaci ce ostati kratkih rukava..." i slicno, jer se svaki stav mora objasniti sta ima povoljno za drzavu a ne kako se reflektuje na njene etnije...u takvom jednom sistemu etnije ce imati svoje nezavisno vijece koje ce donositi savjetodavne odluke koje ce biti usmjerene strankama i koje bazirano na tim savjetodavnim odlukama formiraju svoje stavove koje (kako rekoh) kroz izbalansirano clanstvo moraju formulitati tako da pokazu u svemu tome interes drzave (ili ono sto je lose po drzavu i tako odbiju prijedlog etnickog savjetodavnog vijeca) i shodno tome vode predizborne bitke i na kraju upravljaju drzavom...
ali tesko je vama sve ovo progutati, toraskom mozgu je lakse kada su svi u jednoj vjeri jer nemora da misli, pusti mozak na ispasu i samo ceka cobana da mu kaze gdje je bolja trava...
-
Bitte_Halt_ja_ja
#87 Re: reci NE torovima...
meni je bolja ova sadasnja
lakse nacrtati, a posto je nisu birali ni jedan od tri naroda, moze samo najbolja biti
ima cak i dublje znacenje:
- Zvijezdice su Europska Unija.
- Pored EU trokut koji simbolizira BiH.
- Svaki cosak predstavlja jedan narod i svaki vuce u svoju stranu, a nijedan prema EU
= za nas je EU u zvijezdama
- Svaki cosak predstavlja jedan narod i svaki vuce u svoju stranu, a nijedan prema EU
- essex
#88 Re: reci NE torovima...
Bitte_Halt_ja_ja wrote:meni je bolja ova sadasnjalakse nacrtati, a posto je nisu birali ni jedan od tri naroda, moze samo najbolja biti
![]()
- probuseni $
#89 Re: reci NE torovima...
Ako je R Hrvatska drzava hrvatskog naroda, R Srbija drzava srpskog naroda, zasto Bosna nebi bila drzava bosanskog naroda. Ako u Hrvatskoj zivi hrvatska nacija u Srbiji srbijanska, i mi bosanci imamo pravo da u svojoj drzavi zivimo kao njena nacija. To sto se bosanski srbi i bosanski hrvati osjecaju nacionalno pripadnicima druge drzave je njihov problem identiteta a ne nas. Ako hocete pridruzite nam se, postanite dio bosanske nacije, a ko necete budite nacionalna manjina kao sto su i srbi u R H ili madjari u Srbiji.Jozinho wrote:problem je u tome što se iza ove tvoje priče krije bošnjačka želja za apsolutnom dominacijom u cijeloj zemlji. barem je takva percepcija kod hrvata i srba i zato to ne prolazi. tako da ti je priča (iz tog kuta) obična šupljaessex wrote:
razlika izmedju mene i tebe je sto ti pristajes na cudnu drzavu a ja ne, zelim da bude evropska pravna drzava jer se i nalazi u evropi...progOOglaj i procitaj povelju, mozda nesto i naucis, iako smatram da ce biti gubljenje vremena ali moze da preraste u korisno gubljenje vremena...
- essex
#90 Re: reci NE torovima...
bosanskohercegovacka nacija je stvorena od etnija koje postoje i koje djeluju na podruciju R BiH...onaj ko shvati da pripada R BiH izjasnit ce se etnicki onako kako se osjeca (bosnjak, hrvat, jevrej, rom, srbin...) i nastojat ce zajedno sa svim drugim etnijama napraviti bolju zajednicku bududcnost...
onaj ko se osjeca da nacionalno pripada nekoi drugoj drzavi (primjer "resule" cerica, on bi potpao pod nacionalnu manjinu jer mu je turska mati, znaci da je on turcin) imaju pravo da se tako izjasne i njihovo status i prava u R BiH ce biti regulisani zakonom o nacionalnim manjinama i tako ce biti i zasticeni...sve je jasno, samo ovi koji postavljaju zamagljena ogledala zele da ostane nejasno i tako dodje do nemogucnosti rjesavanja i normalizovanja stanja...
narvno, ogromna je nepravada napravljena prema cijelom jednom narodu koji sebe veze za historiju i kulturu drzave iz koje potice, a to smo mi bosanci i treba pod hitno zahtijevati uspostavljanje bosanske etnije koja ce i nas bosance izjednaciti politicki i dati nam sansu da biramo i budemo birani kao bosanci a ne onako kako torasi smatraju da moramo potpasti pod njihove torove...
onaj ko se osjeca da nacionalno pripada nekoi drugoj drzavi (primjer "resule" cerica, on bi potpao pod nacionalnu manjinu jer mu je turska mati, znaci da je on turcin) imaju pravo da se tako izjasne i njihovo status i prava u R BiH ce biti regulisani zakonom o nacionalnim manjinama i tako ce biti i zasticeni...sve je jasno, samo ovi koji postavljaju zamagljena ogledala zele da ostane nejasno i tako dodje do nemogucnosti rjesavanja i normalizovanja stanja...
narvno, ogromna je nepravada napravljena prema cijelom jednom narodu koji sebe veze za historiju i kulturu drzave iz koje potice, a to smo mi bosanci i treba pod hitno zahtijevati uspostavljanje bosanske etnije koja ce i nas bosance izjednaciti politicki i dati nam sansu da biramo i budemo birani kao bosanci a ne onako kako torasi smatraju da moramo potpasti pod njihove torove...
-
Jozinho
#91 Re: reci NE torovima...
ma, ok, ne kažem ja da to nema logike, ali ti ipak moraš shvatiti da je onih koji ne razmišljaju tako oko 50% u BiH. To je sve.essex wrote: narvno, ogromna je nepravada napravljena prema cijelom jednom narodu koji sebe veze za historiju i kulturu drzave iz koje potice, a to smo mi bosanci i treba pod hitno zahtijevati uspostavljanje bosanske etnije koja ce i nas bosance izjednaciti politicki i dati nam sansu da biramo i budemo birani kao bosanci a ne onako kako torasi smatraju da moramo potpasti pod njihove torove...
- essex
#92 Re: reci NE torovima...
ja cu uzeti i 35% onih koji razmisljaju kao i ja, meni je dovoljno za pocetak...a tu se negdje i vrtimo...da nas je 50% kako ti pretpostavljas sve bi bilo lako, ali borba za pravdu to nikako nije i nikada nije ni bila pa bih se ja zadovoljio i sa onih 35% i sa tim svojim bosancima u borbu za jednakost svije u nasoj JEDNOJ I JEDINOJ i da konacno stvorimo drzavu JEDNAKIH PRED JEDNAKIMA...Jozinho wrote:ma, ok, ne kažem ja da to nema logike, ali ti ipak moraš shvatiti da je onih koji ne razmišljaju tako oko 50% u BiH. To je sve.essex wrote: narvno, ogromna je nepravada napravljena prema cijelom jednom narodu koji sebe veze za historiju i kulturu drzave iz koje potice, a to smo mi bosanci i treba pod hitno zahtijevati uspostavljanje bosanske etnije koja ce i nas bosance izjednaciti politicki i dati nam sansu da biramo i budemo birani kao bosanci a ne onako kako torasi smatraju da moramo potpasti pod njihove torove...
- probuseni $
#93 Re: reci NE torovima...
Nije vazno o kojem se procentu radi. Vazan je standard koji uzivas.Jozinho wrote:ma, ok, ne kažem ja da to nema logike, ali ti ipak moraš shvatiti da je onih koji ne razmišljaju tako oko 50% u BiH. To je sve.essex wrote: narvno, ogromna je nepravada napravljena prema cijelom jednom narodu koji sebe veze za historiju i kulturu drzave iz koje potice, a to smo mi bosanci i treba pod hitno zahtijevati uspostavljanje bosanske etnije koja ce i nas bosance izjednaciti politicki i dati nam sansu da biramo i budemo birani kao bosanci a ne onako kako torasi smatraju da moramo potpasti pod njihove torove...
Za uspostavu bosanske nacije nije potrebno traziti misljenje ni srba ni hrvata. Nisu ni oni nikog pitali kad su osnivali svoje nacije. Bosanski narod ima pravo da u svojoj drzavi formira ono sto zeli bez da se u to mjesa bilo ko. To su osnovni principi prava na uredjenje drzave.
Do Bosanskog Sabora ce doci kad tad. Onog momenta kad to bude objelodanjeno nastace panika i u RS i u kantonima sa hrvatskom vecinom. Bice ulovljeni u svoju izdaju prema Bosni jer su oni svoj nacionalni idntitet vezali za druge drzave. Oni su sami sebe osudili da budu nacionalne manjine, bez obzira na njihovo brojno stanje.
- essex
#94 Re: reci NE torovima...
$, kakav bosanski sabor...treba jednostavno zahtijevati da se na popisu ljudi mogu izjasniti kao bosanci, ustavno priznati nasu etniju kao narod i polako se poceti politicki organizovati i iznositi nase stavove korz nase politicke partije...ovo sve ako torasi odluce da nastave sa toraskim politikama, ako se okrenemo gradjanskom drustvu i gradjanskim politickim opcijama dovoljno je da nam se dozvoli na cenzusu opcija bosanac, registruje se u Ustavu kao ravnopravna sa svim ostalim etnijama i onda gradjanskim politickim putevima zajedno sa svima drugima izgradjivati Domovinu JEDNAKIH PRED JEDNAKIMA...
-
Jozinho
#95 Re: reci NE torovima...
Ovo mi moraš malo pojasnit, jer onako kako sam te shvatio ti bosansku naciju stavljaš "iznad" ostalih nacija u BiH.probuseni $ wrote: Nije vazno o kojem se procentu radi. Vazan je standard koji uzivas.
tako je. samo što ne možeš od ostale dvije (ili možda tri - iako mislim da je ispravnije dvije) nacije tražiti da se pokore toj nekoj supernaciji.probuseni $ wrote: Za uspostavu bosanske nacije nije potrebno traziti misljenje ni srba ni hrvata. Nisu ni oni nikog pitali kad su osnivali svoje nacije. Bosanski narod ima pravo da u svojoj drzavi formira ono sto zeli bez da se u to mjesa bilo ko. To su osnovni principi prava na uredjenje drzave.
Zašto će nastati panika?probuseni $ wrote: Do Bosanskog Sabora ce doci kad tad. Onog momenta kad to bude objelodanjeno nastace panika i u RS i u kantonima sa hrvatskom vecinom.
Mislim da ovo nema veze sa elementarnom logikom, al nek ti bude. Znaš na šta mi ovo smrdi? Na bivšu jugoslaviju gdje su svi nesrbi bili nacionalna manjina u svim republikama bez obzira na brojčano stanje...probuseni $ wrote: Bice ulovljeni u svoju izdaju prema Bosni jer su oni svoj nacionalni idntitet vezali za druge drzave. Oni su sami sebe osudili da budu nacionalne manjine, bez obzira na njihovo brojno stanje.
-
Jozinho
#96 Re: reci NE torovima...
prvi ti bošnjaci na ovo neće pristat, jer je to izravno cijepanje bošnjačke nacije. jer hrvati i srbi su se davno opredjelili i teško da ćeš moć tu nešto ušićarit... al opet ti kažem, iako mi se čini da je ideja manje više ok od nje nema ništa.essex wrote:$, kakav bosanski sabor...treba jednostavno zahtijevati da se na popisu ljudi mogu izjasniti kao bosanci, ustavno priznati nasu etniju kao narod i polako se poceti politicki organizovati i iznositi nase stavove korz nase politicke partije...ovo sve ako torasi odluce da nastave sa toraskim politikama, ako se okrenemo gradjanskom drustvu i gradjanskim politickim opcijama dovoljno je da nam se dozvoli na cenzusu opcija bosanac, registruje se u Ustavu kao ravnopravna sa svim ostalim etnijama i onda gradjanskim politickim putevima zajedno sa svima drugima izgradjivati Domovinu JEDNAKIH PRED JEDNAKIMA...
-
bicebolje
#97 Re: reci NE torovima...
Izjasni se kao Bosanac. Ko ti brani ? Već sam ti postao link na kojem se vidi da se u Sloveniji preko 8.000 ljudi izjasnilo Bosancima. Možeš se ti izjasniti i kao eskim, to ti niko ne može zabraniti.essex wrote:$, kakav bosanski sabor...treba jednostavno zahtijevati da se na popisu ljudi mogu izjasniti kao bosanci, ustavno priznati nasu etniju kao narod i polako se poceti politicki organizovati i iznositi nase stavove korz nase politicke partije...ovo sve ako torasi odluce da nastave sa toraskim politikama, ako se okrenemo gradjanskom drustvu i gradjanskim politickim opcijama dovoljno je da nam se dozvoli na cenzusu opcija bosanac, registruje se u Ustavu kao ravnopravna sa svim ostalim etnijama i onda gradjanskim politickim putevima zajedno sa svima drugima izgradjivati Domovinu JEDNAKIH PRED JEDNAKIMA...
- probuseni $
#98 Re: reci NE torovima...
Sve drzave iz ex-yu danas imaju svoju naciju, samo Bosna nema. I u drugim drzavama zive druge etnicke zajednice, pa te drzave imaju nacije koje imaju ime po nazivu drzave. Srbima u R Hrvatskoj ne smeta nista sto su nacionalni hrvati, ili madjarima u Srbiji sto su nacionalni srbi, srbjanci. Taj princip vazi i za Bosnu. U Bosni zivi bosanska nacija koja s sastoji od 27 razlicitih narodnosti od koje su tri najvece i konstitutivni narodi.
Nacionalnost ni u kom slucaju ne ugrozava etnicki identitet , ona ga samo uoblicuje u pravnu funkciju drzave i cini administrativnu vezu svakog gradjanina sa drzavom. Prosto ko zara.
Danasnja snaga i drskost srpskog i hrvatskog nacionalizma jezi upravo u cinjenici da im nema ko da se suprostavi, da ih ukroti. A to bi trebao biti bosanski drzavni nacionalizam u obliku bosanske nacije koji sve gradjane tretira jednako.
Uspostavom bosanske nacije entitet i kantoni gube na pravnoj snazi koju imaju danas i koja ne zastupa interese drzave kao nacije , vec interese tudjih nacija u nasoj drzavi, Srbije i Hrvatske.
Nacionalnost ni u kom slucaju ne ugrozava etnicki identitet , ona ga samo uoblicuje u pravnu funkciju drzave i cini administrativnu vezu svakog gradjanina sa drzavom. Prosto ko zara.
Danasnja snaga i drskost srpskog i hrvatskog nacionalizma jezi upravo u cinjenici da im nema ko da se suprostavi, da ih ukroti. A to bi trebao biti bosanski drzavni nacionalizam u obliku bosanske nacije koji sve gradjane tretira jednako.
Uspostavom bosanske nacije entitet i kantoni gube na pravnoj snazi koju imaju danas i koja ne zastupa interese drzave kao nacije , vec interese tudjih nacija u nasoj drzavi, Srbije i Hrvatske.
-
bicebolje
#99 Re: reci NE torovima...
probuseni $ wrote:Srbima u R Hrvatskoj ne smeta nista sto su nacionalni hrvati
Srbi u Hrvatskoj su nacionalna manjina, kakvi "Srbi nacionalni Hrvati"...
To što se nazivate po dijelu države ne daje vam pravo da vaš tor bude iznad drugih.
- probuseni $
#100 Re: reci NE torovima...
Da , ali ta nacionalna manjina je pokrivena hrvatskom nacijom koja je cisto administrativne naravi. Taj izraz "nacionalna manjina", se koristi samo za unutarnje prilike. Za vanjski svjet, ti srbi su nacionalni hrvati. Svaki taj srbin koji igra recimo u reprezentaciji Hrvatske brani sportski duh hrvatske nacije, imidz drzave Hrvatske. Mnoge sandzaklije su trazile azil po inerciji rata u Bosni i nisu ga dobile uz obrazlozenje koje upucuje sa su druge nacionalnosti, da dolaze iz Srbije i da se podrazumjevaju kao srbijanci po nacionalnosti.bicebolje wrote:probuseni $ wrote:Srbima u R Hrvatskoj ne smeta nista sto su nacionalni hrvati![]()
Srbi u Hrvatskoj su nacionalna manjina, kakvi "Srbi nacionalni Hrvati"...Ljudi koji se osjećaju Bosancima se mogu tako izjasniti ali ne mogu očekivati da će im se priznati pravo na jednakopravnost sa Bošnjacima, Hrvatima i Srbima isto kao što ljudi koji se u Hrvatskoj osjećaju npr. Dalmatincima ne mogu dobiti jednakopravnost sa Hrvatima.
To što se nazivate po dijelu države ne daje vam pravo da vaš tor bude iznad drugih.
U slucaju Bosne i njene nacije stvar je jasna. Naciju sacinjavaju njeni gradjani koji se sastoje od 27 etnickih skupina od koje su tri konstitutivne. Jedina iznimka je sto su danasnja tri tora i konstitutivna, ali im to ne daje pravo na samoopredjeljenje ili izdvajanje, ili formranje svoji drustveno politickih zajednica vec je to svar dogovora o uspjesnom funkcionisanju drzave u korist svih njenih gradjan. Etncko pravo nesmije biti jace od prava drzave i prava nacije.