Mladi u dijaspori i njihove muke

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
detroit-mercy

#76 Re: Mladi u dijaspori i njihove muke

Post by detroit-mercy »

IsmetHoro wrote:
callmethebreeeze wrote:
da, zaista logicno... porediti covjeka koji prima sadaku, i to ne on sam, vec citava porodica, sa ljekarom. :-) :-) :-)
od mog jarana cura radi u privatnoj klinici kao ljekar opste prakse, i ima oko 50-tak hiljada bruto.
Ima ali malo morgen, da je tolika plata doktori nebi bjezali u SAD i Kanadu.
Raja lupa gluposti nevidjene, nakon zavrsetka medicinskog fakulteta mladi ljekari prolaze kroz residency (cak i nasi ljekari koji su radili u BiH kao ljekari moraju kada dodju da rade residency), rade u bolnicama. Radi se obicno oko 50-60 sati sedmicno i pocinju sa nekih 30-40 hiljada, naravno svake godine dobijaju vise love. Nakon residencyja postaju ljekari opste prakse i zarada se penje na nekih 180-200 hiljada, poslije toga idu razliciti fellowships i specializacije a sa njima raste i lova. Pa tako kardiolozi npr lupaju lovu da ti pamet stane, hirurzi isto tako. Mislim pricati da jedan dokotor u Americi zaradjuje koliko i jedna nurse je nonsens. Nursevi u Americi nako 2-3 godine zaradjuju ismedju 60-80 hiljada, zavisno gdje rade :mrgreen: .
Jebote, pa raja u fabrici sa malo overtime dobaci do 50tak a da doktori primaju toliko :mrgreen:
callmethebreeeze

#77 Re: Mladi u dijaspori i njihove muke

Post by callmethebreeeze »

detroit-mercy wrote:
IsmetHoro wrote:
callmethebreeeze wrote:
da, zaista logicno... porediti covjeka koji prima sadaku, i to ne on sam, vec citava porodica, sa ljekarom. :-) :-) :-)
od mog jarana cura radi u privatnoj klinici kao ljekar opste prakse, i ima oko 50-tak hiljada bruto.
Ima ali malo morgen, da je tolika plata doktori nebi bjezali u SAD i Kanadu.
Raja lupa gluposti nevidjene, nakon zavrsetka medicinskog fakulteta mladi ljekari prolaze kroz residency (cak i nasi ljekari koji su radili u BiH kao ljekari moraju kada dodju da rade residency), rade u bolnicama. Radi se obicno oko 50-60 sati sedmicno i pocinju sa nekih 30-40 hiljada, naravno svake godine dobijaju vise love. Nakon residencyja postaju ljekari opste prakse i zarada se penje na nekih 180-200 hiljada, poslije toga idu razliciti fellowships i specializacije a sa njima raste i lova. Pa tako kardiolozi npr lupaju lovu da ti pamet stane, hirurzi isto tako. Mislim pricati da jedan dokotor u Americi zaradjuje koliko i jedna nurse je nonsens. Nursevi u Americi nako 2-3 godine zaradjuju ismedju 60-80 hiljada, zavisno gdje rade :mrgreen: .
Jebote, pa raja u fabrici sa malo overtime dobaci do 50tak a da doktori primaju toliko :mrgreen:
mene ne prestaje iznenadjivati, pogotovo kada se radi o podacima koje je lako provjeriti. ne mora vjerovati ni ne meni, ni mojim prijateljima, neka ubaci u google i vidi o kakvim se ciframa radi.
:-)
detroit-mercy

#78 Re: Mladi u dijaspori i njihove muke

Post by detroit-mercy »

callmethebreeeze wrote:
detroit-mercy wrote:
IsmetHoro wrote:
mene ne prestaje iznenadjivati, pogotovo kada se radi o podacima koje je lako provjeriti. ne mora vjerovati ni ne meni, ni mojim prijateljima, neka ubaci u google i vidi o kakvim se ciframa radi.
:-)
Sorry, ne znam za Svecku ali iz nekog razlog sam mislio da pricas o Americi (onako letimicno citao). Ako su to doktorima plate u Sveckoj onda su donji pravol U cemeriki ako si doktor ona si hadzno na trecu :mrgreen:
detroit-mercy

#79 Re: Mladi u dijaspori i njihove muke

Post by detroit-mercy »

ljubav_aha wrote:
willson wrote:
ljubav_aha wrote:
crnci i dans u SAD osjecaju disriminaciju,doslovno sam ih pitala o tom problemu
Ljubav a-ha kakvu to diskriminaciju osjecaju crnci u Americi? :roll:
Pa evo crnac je predsjednik USA , gotovo nema vise te price mi smo crni i ugrozeni i on je crn pa je predsjednik.
oh,willson,ne razumijes dovoljno jer nisi upoznat kako i ZASTO je OBAMA pobjedio izbore :)

mislis da Obama nije licno svjestan rasne diskriminacije,da nikad nije emocionlano "osjetio" na svojoj kozi , think ;-)

u SAD sve rase mogu biti poslovno uspjesne,ali prilikom detaljnije analize emocionalnog stanja doticnih,iznenadio bi se,na zalost
Ne bih se bas slozio da je u Americi bas tolika rasna diskriminacija, polazim od toga da vec duze vremena zivim u toji istoj zemlji i imao sam prilike da idem i radim i sa bijelim i sa crnim. Moje licno zapazanje je da na faxu crni su imali puno povlasteniji tretma nego bijeli studenti.
Sam problem nije toliko u rasizmu koliko u stanu duga crnacke populacije. O tome je mnogo govorio Bill Cosby pa je naisao na kritike velikog broja crnaca, jer sam Cosby smatra da su za trenutno stanje najveci krivci upravo crnci. Uzmi samo podatak da samo 30% crne djece zivi sa oba roditelja, da je familija totalno degradirana, pa ces tako naci na crnkinju koja vodi 4 djece i svakome je otac razlicit.
O subkulturi u kojoj je glavna fora medju mladim da budu ili hasler ili drug dealer da ne govorimo ili o tome da se dobije sto vise sa sto manje ulozenog rada.
U Detroitu koji je 90% cracki grad 90% malih biznisa drze Arapi, Indijci, Kinezi, Bosanci, Albanci i ne znam ko jos. Ne moze mi reci da jedan Arap iz Jemena ima bolju polaznu osnovu od jednog crnca iz Detroita. Da ne pricam o bivsem majoru Detroita, koji je u rezidenciju majora dovodio striptizete da partijaju pa je jedna i glavnom zaplatila.
Crnci prvo trebaju da rasciste sami sa sobom sta hoce pa tek onda da se zale. Ovako besmisleno je optuzivati sve druge oko sebe a pri tome nista ne raditi na samomo sebi :mrgreen:
callmethebreeeze

#80 Re: Mladi u dijaspori i njihove muke

ja sam pisao i platama u svedskoj, naravno i iznosio sam cifre u svedskim krunama. recimo da specijalista ima oko 8 milja eura mjesecno. meni je to sasvim okej plata, pogotovo ako uzmes u obzir da ti je ovdje zdravstvo dzaba i da poslodavac uplacuje penziju. eh, sad, sto vjerovatno polovina ove plate ode na porez, to je druga stvar.
:D
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#81 Re: Mladi u dijaspori i njihove muke

Post by corolla02 »

detroit-mercy wrote:
IsmetHoro wrote:
callmethebreeeze wrote: Jebote, pa raja u fabrici sa malo overtime dobaci do 50tak a da doktori primaju toliko :mrgreen:
pa, sto te to cudi :? pa zar ne vidis da su svi gotov isti u Swedskoj jer je to socijalna ustanova tj. Swedska zasigurno nema nezbrinutih na ulici sto svakako i nije slucaj sa Detroitom ili kojim drugim dijelom SAD!
callmethebreeeze

#82 Re: Mladi u dijaspori i njihove muke

corolla02 wrote:nema nezbrinutih na ulici sto svakako i nije slucaj sa Detroitom to zasigurno!
na zalost ima beskucnika i narkomana i kriminalaca, ali ne vjerujem da je kao u detroitu.
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!

#83 Re: Mladi u dijaspori i njihove muke

Post by corolla02 »

callmethebreeeze wrote:
corolla02 wrote:nema nezbrinutih na ulici sto svakako i nije slucaj sa Detroitom to zasigurno!
na zalost ima beskucnika i narkomana i kriminalaca, ali ne vjerujem da je kao u detroitu.
da vjerujem al predpostavljam da opet imaju ako nista onda bar neko zdravstveno osiguranje na koje uplacuje cijela zajednica, dok je u Americi to samo imas ako mozes priustiti jer je drustvo poojedinca a ne zajednoce ko u Swe ;-)
detroit-mercy

#84 Re: Mladi u dijaspori i njihove muke

Post by detroit-mercy »

corolla02 wrote:
callmethebreeeze wrote:
da vjerujem al predpostavljam da opet imaju ako nista onda bar neko zdravstveno osiguranje na koje uplacuje cijela zajednica, dok je u Americi to samo imas ako mozes priustiti jer je drustvo poojedinca a ne zajednoce ko u Swe ;-)
Zacudio bi se koliko raje ima drzavno osiguranje i u Americi. Nego dosta raje i ne zna da postoji niti zeli da zna kako do njega doci. Svaka socijalno ugrozena osoba ima neki vid zdravstvenog osiguranja, pitaj gomilu nasih koji klepaju lovu na crnjaka i usput imaju medicaid. :mrgreen:
callmethebreeeze

#85 Re: Mladi u dijaspori i njihove muke

corolla02 wrote:
callmethebreeeze wrote:
naravno, ovdje se moras dobro "potruditi" da zavrsis na ulici.
corolla02

#86 Re: Mladi u dijaspori i njihove muke

Post by corolla02 »

detroit-mercy wrote: Zacudio bi se koliko raje ima drzavno osiguranje i u Americi. Nego dosta raje i ne zna da postoji niti zeli da zna kako do njega doci. Svaka socijalno ugrozena osoba ima neki vid zdravstvenog osiguranja, pitaj gomilu nasih koji klepaju lovu na crnjaka i usput imaju medicaid. :mrgreen:
ma samo pitaj svedjane koliko ima od njihovih koji nemaju medical ovaj ili onaj i koliko je to u % od ukupnog stanovnistva a u SAD je momentalno nekih 50mil sto ce reci nekih 1/6 drustva :mrgreen:
al se zivjeti mora :wink:
callmethebreeeze

#87 Re: Mladi u dijaspori i njihove muke

detroit-mercy wrote: Zacudio bi se koliko raje ima drzavno osiguranje i u Americi. Nego dosta raje i ne zna da postoji niti zeli da zna kako do njega doci. Svaka socijalno ugrozena osoba ima neki vid zdravstvenog osiguranja, pitaj gomilu nasih koji klepaju lovu na crnjaka i usput imaju medicaid. :mrgreen:
imas i ovdje raje koji su na "bolovanju" pa ih snime kako, ne znam, prenose namjestaj :D ili zive na socijali, a rade na crno ili svercaju alkohol. ili se "razvedu" da bi dobili dva stana, pa jedan iznajmljuju na crno. i tako dalje.
callmethebreeeze

#88 Re: Mladi u dijaspori i njihove muke

corolla02 wrote:
ma samo pitaj svedjane koliko ima od njihovih koji nemaju medical ovaj ili onaj i koliko je to u % od ukupnog stanovnistva a u SAD je momentalno nekih 50mil sto ce reci nekih 1/6 drustva :mrgreen:
ovdje se nikada nece desiti da te vrati iz bolnice ili hitne.
corolla02

#89 Re: Mladi u dijaspori i njihove muke

Post by corolla02 »

callmethebreeeze wrote:
corolla02 wrote:
ma nece ni ovdje ba :D ali ces zavrsiti sa bill to pay i to pretjerano velikim :wink: tako da te je u sustini strah ici doktoru!
callmethebreeeze

#90 Re: Mladi u dijaspori i njihove muke

ma budalastina je porediti svedsku i bosnu.
evo, primjer, ja cu postati babo uskoro, insallah. nakon poroda imam pravo deset radnih dana biti kuci. a zena i ja imamo ukupno 480 dana da budemo s djetetom kuci i te dane mozemo koristiti dok mala ne napuni osam godina. (nadam se da su ovi podaci tacni, nemam vremena da googlam, na poslu sam,a strah me da se ne provalim, da mi ne kazu da sam los roditelj) :D
corolla02

#91 Re: Mladi u dijaspori i njihove muke

Post by corolla02 »

callmethebreeeze wrote:naravno, ovdje se moras dobro "potruditi" da zavrsis na ulici.
da to je to :thumbup:
detroit-mercy

#92 Re: Mladi u dijaspori i njihove muke

Post by detroit-mercy »

corolla02 wrote:
callmethebreeeze wrote:
corolla02 wrote:[
ma nece ni ovdje ba :D ali ces zavrsiti sa bill to pay i to pretjerano velikim :wink: tako da te je u sustini strah ici doktoru!
Matere ti jaro gdje ti zivis i je li imas ikakvo osiguranje. Volio bih stvarno da znam. Moj punac je obican blue collar worker i non stop je kod doktora i nikada nista nije platio.
Ja imam osiguranje i obicno imam nekih 20tak dolara co-pay i to je sve.
Te price kako je toliko skupo, sta je skupo, pregled kod doktora da ga platis iz svog dzepa je oko $120.00, je li to skupo.
Posoje osiguranja gdje moras ti da platis odredjenu sume (deductible) ali cak i te sume nisu velike.
E sad sto imas gomilu nase raje, kamiondzija, molera, roofera kojo hladno otresu po 100 hiljada dolara godisne a kada treba platiti za osiguranje (jer imaju privatni biznis) nekih 500-600 dollara :-) , pocnu kolutati ocima i vikati nemere, sto je to skupo, sto nije dzaba ko u Sveckoj ili Njemackoj. E onda kada mu pomenes da onda trebao ko u Sveckoj placati 50-60% poreza onda vice nemere on moje pare da uzima.
Slucajno imam u familiji osobu oboljelu od raka i koja dobija vrhunusku medicinsku uslugu u vrhunskoj ustanovi i nista jos nije platio (supruga mu radi kao radnik u fabrici i lijeci se preko njenog osiguranja, mada za tu vrstu bolesti ti osiguranje i ne treba jer te moraju lijeciti).
Prema tome ne pustajte neke proizvoljen informacije o osiguranju u Americi, osiguranje je tako jer velika vecina Amerikanaca hoce tako, jednostavno nemaju povjerenja da drzava vodi zdravstvo :mrgreen:
callmethebreeeze

#93 Re: Mladi u dijaspori i njihove muke

najbolji su mi ti sto zaradjuju stoju hiljada, a nece pet-sest stoja da daju za osiguranja.
ladyada

#94 Re: Mladi u dijaspori i njihove muke

Post by ladyada »

sto nije dzaba ko u Sveckoj ili Njemackoj. :shock: :shock: :shock:

ovo prvi put cujem da je u njemackoj osiguranje dzaba .............ode od plate svaki mjesec .........koliko neznam ali ko samcu ode mi sa porezom i ostalim dadzbinama 50% ............jeftinoooooooooooo bas ............ :lol: :lol: :lol:
corolla02

#95 Re: Mladi u dijaspori i njihove muke

Post by corolla02 »

detroit-mercy wrote:Amerikanaca hoce tako, jednostavno nemaju povjerenja da drzava vodi zdravstvo :mrgreen:
sto ti ba moras referat pisati i to sve da bude ono "off topic". Mogli bi se i referati pisati o tome kakvo je zdravstvo u SAD i koliko je lose i skupo :mrgreen:

a to je swe samo zato jer je drzava kreirana po mjeri bogatih a ne onih s dojnje ljestvice drustva a ovdje mislim na middle i low klasu u SAD, dok je u SWE konceptualno sve upravo obrnuto :P
callmethebreeeze

#96 Re: Mladi u dijaspori i njihove muke

ladyada wrote:sto nije dzaba ko u Sveckoj ili Njemackoj. :shock: :shock: :shock:

ovo prvi put cujem da je u njemackoj osiguranje dzaba .............ode od plate svaki mjesec .........koliko neznam ali ko samcu ode mi sa porezom i ostalim dadzbinama 50% ............jeftinoooooooooooo bas ............ :lol: :lol: :lol:
ah, cuj, ne znam kako je u njemackoj, ali ja rado placam porez. jes da sam prosle godine dao nekih 13 hiljada evrica, ali zato imamo zdravstvo dzaba, skolu dzaba, ulice ciste i osvjetljenje, kolektivni saobracaj, 430 km biciklistickih staza u gradu u kojem zivim i jos puno, puno toga. iako ima dosta fula, ja cu i dalje rado placati porez.
detroit-mercy

#97 Re: Mladi u dijaspori i njihove muke

Post by detroit-mercy »

willson wrote:
corolla02 wrote:
detroit-mercy wrote:Amerikanaca hoce tako, jednostavno nemaju povjerenja da drzava vodi zdravstvo :mrgreen:
sto ti ba moras referat pisati i to sve da bude ono "off topic". Mogli bi se i referati pisati o tome kakvo je zdravstvo u SAD i koliko je lose i skupo :mrgreen:

a to je swe samo zato jer je drzava kreirana po mjeri bogatih a ne onih s dojnje ljestvice drustva a ovdje mislim na middle i low klasu u SAD, dok je u SWE konceptualno sve upravo obrnuto :P
Corrola gdje ti zivis ko ti to naprica pusti se te price , ja stvarno nemam ljudi snage da malo malo objasnjavam nekome da svako ima pravo na zdravstveno ako nemozes platiti placa drzava da za par stotina jer koliko platis ti toliko plati firma mozes imati kakvo hoces osiguranje da oni koji ga nemaju nemaju ga vlastitim izborom ili su privatnici pa nema firme da pokrije pola ili su sjedili godnima na drzavnom pa navikli na djabaluk pa kada se razbole onda ih puknu po djepu a meni licno takvih nije zao.
Detroit koji crni doktori sa diplomama sa nasih fakulteta ako dobiju posao kao RN puna saka brade . Moja je supruga ovdje zavrsila fakultet nasa diploma i ispiti se pojedini prihvataju radi razlike u obraznovnom sistemu i to prihvatanje ispita /verifikacija je bazirana na standardima koji variraju od fakulteta do fakulteta ali u glavnom nasi ljekari rade ko RN dok ne zavrse Med. School u USA .
Jarane, imam kucnog prijatelja doktora (zavrsio dole), koliko znam samo je morao da uzme jedan ili dva testa za neke certifikacije i naravno da ispici residency. Ja koliko sam upucen (a upucen sam prilicno jer mi supruga radi u toj bransi) svi nasi doktori odozdo rade kao doktori u USA, jedini uslov im je bio da su morali na pocetak to jest taj residency. Opet raspitacu se malo kasnije kada se cujem sa suprugom, ipak ne vjerjujem da je razlika tako velika od drzave do drzave. Cak stavise, svi nasi elektro inzinjeri, inzinjeri masinstva rade kao inzinjeri jer su te skole priznate i u USA (naravno mora se savladati jezik i dobiti odredjeni certifikat ali to je daleko od toga da se mora ponovo fakultet zavsiti). Jedini koji su stvarno donji su pravnici i ekonomisti (mogu diplomu macku o rep). A za ovo zdravstveno sto raja pise, hebaji ga po njima ljudi ovdje u Americi lijepe ko muhe po ulici jer nema ko da ih lijeci ili je sve skupo :mrgreen:.
detroit-mercy

#98 Re: Mladi u dijaspori i njihove muke

Post by detroit-mercy »

callmethebreeeze wrote:najbolji su mi ti sto zaradjuju stoju hiljada, a nece pet-sest stoja da daju za osiguranja.
Prijatelju, ne bi vjerovao dok ne vidis, prave stvarno solidnu lovu i onda kukaju kako nema dzabe osiguranja ko u Sveckoj. Jednostavno ljudi su ti takvi, uzeli bie Americke poreze a Svecki sistem socijale i opet bi i onda kukali.
Sto se tice osiguranja i da je pravljeno za bogate samo to je jedna cista glupos i ne vrijedi se natezati sa rajom koja zivi u USA a jako malo zna o USA.
Zdravstveno je takovo jer Ameri hoce tako, samo jedan primjer. Kod mene na poslu su uglavnom ljudi srednje klase (inzinjeri, ekonomisti, itd), kada im pomenes drzavno osiguranje (odnosno da ide preko drzave) kosa im se dize na glavi, jednostavno oni smatraju da drzava ne moze da im obezbijedi ono sto privatni sektor moze. Jednostavno kazu, hocu na CAT scan ili MRI, necu da cekam dva-tri mjeseca nego sljedeci dan idem da uradim svu tu dijagnosticu. Jednostavno nemaju povjerenja u drzavni sektor, sto kod mene na poslu kazu, drzava nije u stanju da vodi kako treba postu i penziono a kamo li sta znacajnije :mrgreen:
Tako da ne vjeruj u sve price koje raja prica o Americi, ja sam u cemriki vec 11 godina, i ni dana nisam bio bez nekog vida zdravstvenog osiguranja a radi sam poslove od onih najnizih restoranskih pa do posla sa fakultetskom diplomom :mrgreen: .
neprilagodjena

#99 Re: Mladi u dijaspori i njihove muke

Post by neprilagodjena »

ladyada wrote:sto nije dzaba ko u Sveckoj ili Njemackoj. :shock: :shock: :shock:

Sto mi onda lopovi svakog mjeseca odbijaju pare sa racuna :roll: :lol:
Michun

#100 Re: Mladi u dijaspori i njihove muke

Post by Michun »

detroit-mercy wrote:
willson wrote:
corolla02 wrote: sto ti ba moras referat pisati i to sve da bude ono "off topic". Mogli bi se i referati pisati o tome kakvo je zdravstvo u SAD i koliko je lose i skupo :mrgreen:

Corrola gdje ti zivis ko ti to naprica pusti se te price , ja stvarno nemam ljudi snage da malo malo objasnjavam nekome da svako ima pravo na zdravstveno ako nemozes platiti placa drzava da za par stotina jer koliko platis ti toliko plati firma mozes imati kakvo hoces osiguranje da oni koji ga nemaju nemaju ga vlastitim izborom ili su privatnici pa nema firme da pokrije pola ili su sjedili godnima na drzavnom pa navikli na djabaluk pa kada se razbole onda ih puknu po djepu a meni licno takvih nije zao.
Detroit koji crni doktori sa diplomama sa nasih fakulteta ako dobiju posao kao RN puna saka brade . Moja je supruga ovdje zavrsila fakultet nasa diploma i ispiti se pojedini prihvataju radi razlike u obraznovnom sistemu i to prihvatanje ispita /verifikacija je bazirana na standardima koji variraju od fakulteta do fakulteta ali u glavnom nasi ljekari rade ko RN dok ne zavrse Med. School u USA .
Jarane, imam kucnog prijatelja doktora (zavrsio dole), koliko znam samo je morao da uzme jedan ili dva testa za neke certifikacije i naravno da ispici residency. Ja koliko sam upucen (a upucen sam prilicno jer mi supruga radi u toj bransi) svi nasi doktori odozdo rade kao doktori u USA, jedini uslov im je bio da su morali na pocetak to jest taj residency. Opet raspitacu se malo kasnije kada se cujem sa suprugom, ipak ne vjerjujem da je razlika tako velika od drzave do drzave. Cak stavise, svi nasi elektro inzinjeri, inzinjeri masinstva rade kao inzinjeri jer su te skole priznate i u USA (naravno mora se savladati jezik i dobiti odredjeni certifikat ali to je daleko od toga da se mora ponovo fakultet zavsiti). Jedini koji su stvarno donji su pravnici i ekonomisti (mogu diplomu macku o rep). A za ovo zdravstveno sto raja pise, hebaji ga po njima ljudi ovdje u Americi lijepe ko muhe po ulici jer nema ko da ih lijeci ili je sve skupo :mrgreen:.
US, Kanada, SveCka, Austrija - traze nostrifikaciju haman pa svih diploma. Posebno medicina, veterina i sl. Bas ce oni priznati nase diplome. I ja sve koje znam rade kao tehnicari dok ne nostrificiraju pa tek onda kao dr.

EDIT: Ta certifikacija koju spominjes je nostrifikacija diplome i treba za to 2-3 god., kako kome ide jezik a i koliko ima znanja u svojoj profesiji. Polazes "kompletno" gradivo u 2-3 ispita certifikacije i nije bas ko kod nas, mislim da se dobro pomucis.
Last edited by Michun on 28/09/2010 16:45, edited 1 time in total.
Post Reply