To osiguranje nekretnine i stvari u kući fino zvuči na papiru, a u praksi je ubleha, jer kad hoćeš naplatiti štetu kod većine osiguravajućih društava moraš imati račune od vršenih radova na nekretnini i račune od kupljenih stvari. Sve pod uslovom da računi ne izgore u požaru, već da si ih čuvao u sefu u nekoj banci, računa se i amortizacija nekretnine i stvari, pa tako npr. kućanski uređaji koje si platio 10 hiljada prije 5 godina više ne vrijede toliko, već 10-20% od originalne cijene, ovisno o njihovim stopama amortizacije.TheGodfather001 wrote:Kako god, dobra je stvar imati osiguranje nekretnine i stvariza ne daj Bože
prijevremena otplata kredita
Moderator: anex
-
TRANCE
#76 Re: prijevremena otplata kredita
- drndalo
#77 Re: prijevremena otplata kredita
Da, najbolje je u tom ne daj boze slucaju da sve izgori i da nemas nista... Ni gradjevinski dio stana, sto ce ti kad je ugljenisan...?
- iceman ze
#78 Re: prijevremena otplata kredita
Ja nisam imao nijednu policu, a poslodavac ne zeli kolektivnu ugovoriti, dok kolega nije zadobio povredu na radu, i za tu povrrdu naplatio odstetu 4-5 polica, pa cak i od neke police od 1 km preko tekuceg.
Sta sam ja uradio, odmah i ja zakljucio vise polica pa i tu od marku, vidio na njegovom primjeru... dosta pametnom...
Sta sam ja uradio, odmah i ja zakljucio vise polica pa i tu od marku, vidio na njegovom primjeru... dosta pametnom...
-
Dzontra_Volta
#79 Re: prijevremena otplata kredita
Po zakonu, možeš naplatiti samo onoliko koliko se šteta procijeni, bez obzira da li imaš jednu ili više istih polica. Tako da nema smisla ugovarati više polica za istu stvar.iceman ze wrote:Ja nisam imao nijednu policu, a poslodavac ne zeli kolektivnu ugovoriti, dok kolega nije zadobio povredu na radu, i za tu povrrdu naplatio odstetu 4-5 polica, pa cak i od neke police od 1 km preko tekuceg.
-
TRANCE
#80 Re: prijevremena otplata kredita
Pa i građevinski dio stana ima svoju amortizaciju, tako da mu vrijednost s godinama opada, a i rijetko ko ima i čuva račune od vršenih građevinskih radova u stanu, tako da nikad nećeš dobiti punu vrijednost s kojom bi mogao sve renovirati, ali eto bolje išta nego ništa. Također ima i caka da ako je požar nastao u tvom stanu, ti si u većini slučajeva automatski kriv, jer nije kriva osiguravajuća kuća što si ti imao "nekvalitetnu" električnu instalaciju, kineski produžni kabl i punjač za mobitel ili zaboravljenu uključenu ringlu, pa ti dokazuj na sudu računima koje vjerovatno nemaš da je električna instalacija bila izvedena po PS-u od certificiranog električara, da je produžni kabl ili punjač zadovoljavao sve sigurnosne standarde i sl. Jedino ako komšija izazove požar, pa se proširi i na tvoj stan, onda si sigurandrndalo wrote:Da, najbolje je u tom ne daj boze slucaju da sve izgori i da nemas nista... Ni gradjevinski dio stana, sto ce ti kad je ugljenisan...?
-
TheGodfather001
#81 Re: prijevremena otplata kredita
Je li ti ovo iz vlastitog iskustva pišeš ili si negdje pročitao? Meni je kod osiguranja stvari došao lik i fotografisao u gro planu stvari u stanu. Građevinsku vrijednost procijenio vještak na nekih 15.000,00 KM, ispod tržišne za policu osiguranja nekretnine... Sve ide a procjenu u slučaju nezgode, a ako nisi zadovoljan, bujrum na sud pa svog vještaka angažujTRANCE wrote:Pa i građevinski dio stana ima svoju amortizaciju, tako da mu vrijednost s godinama opada, a i rijetko ko ima i čuva račune od vršenih građevinskih radova u stanu, tako da nikad nećeš dobiti punu vrijednost s kojom bi mogao sve renovirati, ali eto bolje išta nego ništa. Također ima i caka da ako je požar nastao u tvom stanu, ti si u većini slučajeva automatski kriv, jer nije kriva osiguravajuća kuća što si ti imao "nekvalitetnu" električnu instalaciju, kineski produžni kabl i punjač za mobitel ili zaboravljenu uključenu ringlu, pa ti dokazuj na sudu računima koje vjerovatno nemaš da je električna instalacija bila izvedena po PS-u od certificiranog električara, da je produžni kabl ili punjač zadovoljavao sve sigurnosne standarde i sl. Jedino ako komšija izazove požar, pa se proširi i na tvoj stan, onda si sigurandrndalo wrote:Da, najbolje je u tom ne daj boze slucaju da sve izgori i da nemas nista... Ni gradjevinski dio stana, sto ce ti kad je ugljenisan...?
-
saale
#82 Re: prijevremena otplata kredita
Ja dobio 3,49Gray wrote:basicm wrote:Idite u druge banke i zatvorite te stare kredite, da ste 1000 dobri, dobri ste. Na dugorocne kredite se isplati, i mislim da se do 10 godina moze isposlovati kamata do 4,5%.
Može i niže, meni je trenutno 4%
-
gidra
#83 Re: prijevremena otplata kredita
@saale @Graysaale wrote:Ja dobio 3,49Gray wrote:basicm wrote:Idite u druge banke i zatvorite te stare kredite, da ste 1000 dobri, dobri ste. Na dugorocne kredite se isplati, i mislim da se do 10 godina moze isposlovati kamata do 4,5%.
koje banke, koja namjena? Koliko godina?
-
Gray
#84 Re: prijevremena otplata kredita
saale wrote:Ja dobio 3,49Gray wrote:basicm wrote:Idite u druge banke i zatvorite te stare kredite, da ste 1000 dobri, dobri ste. Na dugorocne kredite se isplati, i mislim da se do 10 godina moze isposlovati kamata do 4,5%.
I meni je sada 3,39%, mada može i niže, kolegica je dobila 2,99%, meni nisu dali
Raiffeisen, hipotekarni stambeni, na 10 godina.
-
saale
#85 Re: prijevremena otplata kredita
Može i niže, meni je trenutno 4%[/quote]
Ja dobio 3,49
[/quote]
@saale @Gray
koje banke, koja namjena? Koliko godina?[/quote]
Stambeni hipotekarni BBI banka 10 god rok otplate, s tim da moraš biti njihov klijent
Ja dobio 3,49
@saale @Gray
koje banke, koja namjena? Koliko godina?[/quote]
Stambeni hipotekarni BBI banka 10 god rok otplate, s tim da moraš biti njihov klijent
- iceman ze
#86 Re: prijevremena otplata kredita
Ja sam planirao sa 2 nenamjenska (supruga i ja) zatvoriti hipotekarni stambeni kr. Trenutno asa daje nenamjenski 4.49 % do 50.000 km.
P. S ono za police sam pisao za licno osig ne za nekretninu
-
zrakomlat
#87 Re: prijevremena otplata kredita
Ima i Union i bolja ponuda, 3.95 koja nekako može spasti na 3.50 ako uzmeš još nešto, ne skontah. A druga im je ponuda također 4.49, s tim da je kod ASA polica osiguranja 2.96 %, a kod ovih ima i ta 2.40 %. Union nema troškove održavanja kreditnog računa, s ASA ima 2.00 marke mjesečno uz ratu. Takođe kod ASA moraš uzeti najjači paket računa od 9.99 KM a kod Union je 5 KM čini mi se. Gledam i ja sebi nešto pa bio u obeiceman ze wrote:Ja sam planirao sa 2 nenamjenska (supruga i ja) zatvoriti hipotekarni stambeni kr. Trenutno asa daje nenamjenski 4.49 % do 50.000 km.
-
zrakomlat
#88 Re: prijevremena otplata kredita
Ima i Union i bolja ponuda, 3.95 koja nekako može spasti na 3.50 ako uzmeš još nešto, ne skontah. A druga im je ponuda također 4.49, s tim da je kod ASA polica osiguranja 2.96 %, a kod ovih ima i ta 2.40 %. Union nema troškove održavanja kreditnog računa, s ASA ima 2.00 marke mjesečno uz ratu. Takođe kod ASA moraš uzeti najjači paket računa od 9.99 KM a kod Union je 5 KM čini mi se. Gledam i ja sebi nešto pa bio u obeiceman ze wrote:Ja sam planirao sa 2 nenamjenska (supruga i ja) zatvoriti hipotekarni stambeni kr. Trenutno asa daje nenamjenski 4.49 % do 50.000 km.
- iceman ze
#89 Re: prijevremena otplata kredita
U Asa je polica 1.91%, a obrada 1.25%, nisam morao biti klijent, vec sam realizovao jedan kredit
- iceman ze
#90 Re: prijevremena otplata kredita
U vakufskoj banci polica 4 %
-
TRANCE
#91 Re: prijevremena otplata kredita
Pročitao par ugovora i opštih uslova o poslovanju. Stvari će ti uslikati, ali u slučaju procjene štete će ih procijeniti na najnižu tržišnu vrijednost. Npr. ti kupiš model tv-a od 50 inča za 2 hiljade, a oni ti procijene na 500, jer sličnih modela od 50 inča ima i za taj iznos. I onda na to ide amortizacija, u prevodu trošenje i zastarijevanje stvari kroz godine, pa više nije ni 500, nego 200 KM koliko košta polovan. Jedino ako imaš račune od stvari, onda možeš više dobiti. Isto tako ako ti požar ili šteta nastane tvojom nepažnjom (npr. zaboravio peglu isključiti) ili tehničkim stvarima koji ne zadovoljavaju sigurnosne standarde (kineski produžni kabl ili električnu instalaciju razvodio majstor Meho što radi na crno), nećeš dobiti ništa, osim ako u ugovoru nije maksuz drugačije naznačeno. Nije osiguranje loša stvar, može se naplatiti dio štete, ali rijetko kada sva šteta u potpunosti.TheGodfather001 wrote:Je li ti ovo iz vlastitog iskustva pišeš ili si negdje pročitao? Meni je kod osiguranja stvari došao lik i fotografisao u gro planu stvari u stanu. Građevinsku vrijednost procijenio vještak na nekih 15.000,00 KM, ispod tržišne za policu osiguranja nekretnine... Sve ide a procjenu u slučaju nezgode, a ako nisi zadovoljan, bujrum na sud pa svog vještaka angažujTRANCE wrote:Pa i građevinski dio stana ima svoju amortizaciju, tako da mu vrijednost s godinama opada, a i rijetko ko ima i čuva račune od vršenih građevinskih radova u stanu, tako da nikad nećeš dobiti punu vrijednost s kojom bi mogao sve renovirati, ali eto bolje išta nego ništa. Također ima i caka da ako je požar nastao u tvom stanu, ti si u većini slučajeva automatski kriv, jer nije kriva osiguravajuća kuća što si ti imao "nekvalitetnu" električnu instalaciju, kineski produžni kabl i punjač za mobitel ili zaboravljenu uključenu ringlu, pa ti dokazuj na sudu računima koje vjerovatno nemaš da je električna instalacija bila izvedena po PS-u od certificiranog električara, da je produžni kabl ili punjač zadovoljavao sve sigurnosne standarde i sl. Jedino ako komšija izazove požar, pa se proširi i na tvoj stan, onda si sigurandrndalo wrote:Da, najbolje je u tom ne daj boze slucaju da sve izgori i da nemas nista... Ni gradjevinski dio stana, sto ce ti kad je ugljenisan...?
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#92 Re: prijevremena otplata kredita
A kamatna stopa?iceman ze wrote:U Asa je polica 1.91%, a obrada 1.25%, nisam morao biti klijent, vec sam realizovao jedan kredit
-
channel10
#93 Re: prijevremena otplata kredita
Koje to osiguranje slika unutrasnjost stana? Unikredit banka tjera korisnike da uzimaju osiguranje stana kod Croatia osiguranja. Niko nista ne slika. Cak ugovor dobijes na adresu nakon godinu dana ( u mom slucaju)
Godisnja naknada je 68-69 KM.
Godisnja naknada je 68-69 KM.
- drndalo
#94 Re: prijevremena otplata kredita
Meni je Triglav (nema veze sa kreditom) kod prve polise dosao i slikao stan, jer sam trazio "jacu" polisu od standardne.
Gradjevinski dio mi je bio OK kao procjena, ali kako je stan bio novorenoviran, trazio sam da stvari u kucanstvu budu jace pokrivene, pa su dosli da slikaju da je zaista renovirano sa novim namjestajem... Pokrice tada je mislim bio podijeljeno na 3 cjeline, gradj. dio, pokucstvo, i stakla-prozori do odredjenih suma.
Gradjevinski dio mi je bio OK kao procjena, ali kako je stan bio novorenoviran, trazio sam da stvari u kucanstvu budu jace pokrivene, pa su dosli da slikaju da je zaista renovirano sa novim namjestajem... Pokrice tada je mislim bio podijeljeno na 3 cjeline, gradj. dio, pokucstvo, i stakla-prozori do odredjenih suma.
- iceman ze
#95 Re: prijevremena otplata kredita
4.49%Tomahawk11 wrote:A kamatna stopa?iceman ze wrote:U Asa je polica 1.91%, a obrada 1.25%, nisam morao biti klijent, vec sam realizovao jedan kredit
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#96 Re: prijevremena otplata kredita
Opet pofino izađe. Hvalaiceman ze wrote:4.49%Tomahawk11 wrote:A kamatna stopa?iceman ze wrote:U Asa je polica 1.91%, a obrada 1.25%, nisam morao biti klijent, vec sam realizovao jedan kredit
- iceman ze
#97 Re: prijevremena otplata kredita
Union banka, za "ne primaoce plate" do 50000 km nenamjenski, 1.5 obrada, kamata do 60 mj 3.45 do 84 mj 3.95 do 120 mj 4.45%
-
gidra
#98 Re: prijevremena otplata kredita
Ja poslao Unionu neobavezan upit jer mi je na fejsbuku iskocila reklama i ponudiše mi ljudi za zamjenski (nenamjenski):iceman ze wrote:Union banka, za "ne primaoce plate" do 50000 km nenamjenski, 1.5 obrada, kamata do 60 mj 3.45 do 84 mj 3.95 do 120 mj 4.45%
3.05 % kamata, 7 godina.
0.25 % obrada.
1.90 polica %
Nevjerovatna ponuda za zamjenski, ovoliko ne daju ostale banke ni za stambeni
Uz prenos plate...
-
gidra
#99 Re: prijevremena otplata kredita
Mislim da od ove Union banke i njihove ponude trenutno bolje ne postoji, a većina raje barata sa gotovinskim nenamjenskim ili zamjenskim kreditima...
Samo se nadam da će ova ponuda Union banke natjerati i ostale banke da snize kamate koji su i dalje velike ako se uzme u obzir koliko su male kamate na štednju..
Još se radi o fiksnim kamatnim stopama...
http://www.unionbank.ba/gotovinski-i-za ... iti-akcija
Samo se nadam da će ova ponuda Union banke natjerati i ostale banke da snize kamate koji su i dalje velike ako se uzme u obzir koliko su male kamate na štednju..
Još se radi o fiksnim kamatnim stopama...
http://www.unionbank.ba/gotovinski-i-za ... iti-akcija
- iceman ze
#100 Re: prijevremena otplata kredita
Da, nije im uopste drago, mene 2x zvali iz unicredit, zasto sam zatvorio njihov kredit sa kreditom dr banke... ccc eh brate, dusebriznici, da se rasplaces...