Pismo Cericu

Post Reply
Geronimo81

#76 Re: Pismo Cericu

Post by Geronimo81 »

seldzuk wrote:
Geronimo81 wrote:Prvo da kazem da su obojica dva velika papka.
Drugo da treba sve srustiti sto se bespravno pravilo ili im omogucinti dozvolu uz 10 puta skuplju cijenu kao kazna sto su poceli da prave bez odobrenja.
Drugo cericu bi bilo pametnije da im za te novce napravi neku tvornicu da imaju sta da jedu ako su besposleni kako kaze i ako mu je stalo do vjernika.
Trece IZ ima cilj da napravi xy Džamija pa neke godine zagovarali su da je i u Neumu naprave jer je tu bila prije nekih 300 god iako nema muslimana u Neumu.
Ukratko dva velika papka
Papak ti u cipeli.
Prvo. Mesdžid je započet na vakufskoj zemlji, ne na državnoj kao ogromna količina objekata o kojima niko i ne priča.
Drugo. Džamiju u Neumu bi trebalo napraviti jer Bošnjaci koji su 90% turista nemaju gdje ni džume obaviti, a kamoli nešto drugo. Dođu i daju pare ustašama u Neumu koji svoj teritorij ne smatraju dovoljno zapišanim, pa su morali na brdu naspram Neuma nacrtati šaharu. A goste ponekad dočekuju i batinama kao što su jednog mladića Bošnjaka iz Centralne Bosne.
Kakve veze ima na cijoj je zemlji napravljena kada nisu imali papire da grade vec su je izgradili bez dozvola .
Ja sada da hocu praviti kucu na svojoj zemlji moram povaditi sve dozvole pa i platiti nove prikljucke struje/vode.
Ja sam svoje rekao ja je nebi rusio ali bi dozvolu IZ platila 10 puta skuplje kao kaznu sto su je pravili bez dozvola ili bi ih sve srusio sto nema dozvole ali mi je bolja opcija da se ubere vise para za općinu sa plaćanjem 10 puta vise nego inace.

Sto se tice neuma to je cisto zapišavanje teritorija nema nijednog muslimana a džamiju ceric zeli da napravi.
Jel ti stvarno mislis da su svi Bošnjaci ili bosanci vjernici ??? i po tvome gdje god bi musliman otisao kao turista trebala bi se džamija napraviti da bi imali Džumu obaviti :D extra si smjesan :D

I nemoj da nazivas jedan narod ustasama samo zato sto su hrvati a zaboravio si da je 70 % muslimana bilo u ustašama od Hodža pa do obicni ljudi.
GOLFER

#77 Re: Pismo Cericu

Post by GOLFER »

Geronimo81 wrote:
seldzuk wrote:
Geronimo81 wrote:Prvo da kazem da su obojica dva velika papka.
Drugo da treba sve srustiti sto se bespravno pravilo ili im omogucinti dozvolu uz 10 puta skuplju cijenu kao kazna sto su poceli da prave bez odobrenja.
Drugo cericu bi bilo pametnije da im za te novce napravi neku tvornicu da imaju sta da jedu ako su besposleni kako kaze i ako mu je stalo do vjernika.
Trece IZ ima cilj da napravi xy Džamija pa neke godine zagovarali su da je i u Neumu naprave jer je tu bila prije nekih 300 god iako nema muslimana u Neumu.
Ukratko dva velika papka
Papak ti u cipeli.
Prvo. Mesdžid je započet na vakufskoj zemlji, ne na državnoj kao ogromna količina objekata o kojima niko i ne priča.
Drugo. Džamiju u Neumu bi trebalo napraviti jer Bošnjaci koji su 90% turista nemaju gdje ni džume obaviti, a kamoli nešto drugo. Dođu i daju pare ustašama u Neumu koji svoj teritorij ne smatraju dovoljno zapišanim, pa su morali na brdu naspram Neuma nacrtati šaharu. A goste ponekad dočekuju i batinama kao što su jednog mladića Bošnjaka iz Centralne Bosne.
Kakve veze ima na cijoj je zemlji napravljena kada nisu imali papire da grade vec su je izgradili bez dozvola .
Ja sada da hocu praviti kucu na svojoj zemlji moram povaditi sve dozvole pa i platiti nove prikljucke struje/vode.
Ja sam svoje rekao ja je nebi rusio ali bi dozvolu IZ platila 10 puta skuplje kao kaznu sto su je pravili bez dozvola ili bi ih sve srusio sto nema dozvole ali mi je bolja opcija da se ubere vise para za općinu sa plaćanjem 10 puta vise nego inace.

Sto se tice neuma to je cisto zapišavanje teritorija nema nijednog muslimana a džamiju ceric zeli da napravi.
Jel ti stvarno mislis da su svi Bošnjaci ili bosanci vjernici ??? i po tvome gdje god bi musliman otisao kao turista trebala bi se džamija napraviti da bi imali Džumu obaviti :D extra si smjesan :D

I nemoj da nazivas jedan narod ustasama samo zato sto su hrvati a zaboravio si da je 70 % muslimana bilo u ustašama od Hodža pa do obicni ljudi.
ako tebi tvoja inteligencija dopusta da opravdas rusenje izgradjene KUCE na mjestu gdje je bila kuca, na zemlji koja je vakufska, rusenje koje se vrsi u mjesecu ramazanu po takvom HITNOM postupku u nekom selu i opstini u kojoj postoji jos mnogo objekata bez ikakvih dozvola napravljenih onda neka ti bude!

Vidis za mene je ovo cin mrznje i zla, a ovo pismo doticnog samo potvrdjuje i pokazuje da se tu radi o jos vecem zlu i mrznji nego sto mislimo, jer ako je on ono spreman napisat i javno objavit mogu samo mislit sta je spreman uradit i sta jos u svom umu bolesnom od mrznje planira i sprema...

Sto se neuma tice, Evo meni prvom treba dzamija, kad god sam sa rajom na moru idemo ili do splita na dzumu ili do dubrovnika (zavisi gdje smo) ili se vracamo u BIH da obavimo molitvu, vala bi mi bas dobro dosla dzamijatako tu na nasem bosanskom moru i dzamije kao i crkve su simbol BiH i jos uvjek su u upotrebi mnogih, kada nas nestane onda ih rusite...
udrch

#78 Re: Pismo Cericu

Post by udrch »

probuseni $ wrote:Niko da mi odgovori sto su Vatikan, Saudijska Arabija i SPC dosle u Bosnu da rjesavaju svoje nesuglasice ? Sto to ne rjesavaju kod svojih kuca, u svojim avlijama ? Religije nisu dobile dozvolu da sire mrznju izmedju sebe vec da pomognu vjernicima , da im organizuju vjerski zivot. Sto mi bosanci moramo ispastati vase uzajamne mrznje ?
Kad opisujete i kad se pozivate na svoje vjere onda niko plemenitiji, niko humaniji, niko sa vise ljubavi od vas, a na terenu , ubi, srusi, unisti . Velika je razlika izmedju onog sto propagirate i onog sto cinite. ... :?
Ja sam po tim pitanjima neutralan i mnogo mi je lakse primjetiti te vase mrznje. Shvatate li vi da dajuci podrsku vasim liderima svjesno poticete na unistavanje onih koji su drugaciji od vas. Kako ti pojmovi likvidacije svega sto je strano uopste zive u onom u sta vjerujete. ... :?
Pa ti si taj koji zagovaraš rušenje..mi smo bili protiv rušenja, ali ovi hercegovački papci srušiše mesdžid po hitnom postupku da ne smeta komšijama Hrvatima kad prolaze iz svoje selendre u čaršiju..
Jazz_Junkie

#79 Re: Pismo Cericu

Post by Jazz_Junkie »

Recimo Antalija u Turskoj je konstantno puna njemackih, austrijskih, ruskih, finskih itd. turista i to svake godine. Treba li zbog toga graditi za svakog po crkvu (luteransku, katolicku, ortodoksnu)? Ili gdje god dodju neki turisti, ne mora biti ljetna destinacija, odma sagraditi sakralni objekt? Evo sada recimo dodje grupa turista iz Indije u Sarajevo i odma napraviti hinduisticki hram, inace ce se neizgradnja takvog objekta protumaciti kao akt mrznje prema hinduistima. Pismo Perkovica, covjeka za kojeg licno prvi put cujem, uvodno opisuje drskost Cerica i IZ koji postratno ludilo koriste u svrhe jos dublje podjele i skretanja sa istinskih problema koji se ticu svih gradjana BiH, od radnika do povratnika. Medjutim, citatelj ubrzo biva razocaran Perkovicem koji u drugom dijelu pisma pocinje gomilati budalastinje o logorima i ratu, demaskirajuci sopstvene politicke poglede koji mi smrde na sovinizam. On jeste dotakao neke probleme ovih recentnih desavanja, ali on je pogresna osoba za iznosenje takvih optuzbi zbog svog licemjerja. Isti bi gospodin analogno IZ gradio crkve po cijeloj BiH. Pitanje za neke soviniste na ovoj temi: sto je sa onim samostanima i crkvama koje su u BiH bile prije dzamija i koje su porusene od strane muslimana? Treba li sada ici u proslost i posvetiti se samo obnovi vjerskih objekata, jer kome bolan treba radno mjesto, skolstvo, socijalno osiguranje i da ne nabrajam? Ubacena je i prica o crkvi u dvoristu Fate Orlovic koja je isto tako bezakonito napravljena. Toj zeni nitko da pomogne osim da istu koristi kada treba biti licemjer, zar ne?
GOLFER

#80 Re: Pismo Cericu

Post by GOLFER »

Jazz_Junkie wrote:Recimo Antalija u Turskoj je konstantno puna njemackih, austrijskih, ruskih, finskih itd. turista i to svake godine. Treba li zbog toga graditi za svakog po crkvu (luteransku, katolicku, ortodoksnu)? Ili gdje god dodju neki turisti, ne mora biti ljetna destinacija, odma sagraditi sakralni objekt? Evo sada recimo dodje grupa turista iz Indije u Sarajevo i odma napraviti hinduisticki hram, inace ce se neizgradnja takvog objekta protumaciti kao akt mrznje prema hinduistima. Pismo Perkovica, covjeka za kojeg licno prvi put cujem, uvodno opisuje drskost Cerica i IZ koji postratno ludilo koriste u svrhe jos dublje podjele i skretanja sa istinskih problema koji se ticu svih gradjana BiH, od radnika do povratnika. Medjutim, citatelj ubrzo biva razocaran Perkovicem koji u drugom dijelu pisma pocinje gomilati budalastinje o logorima i ratu, demaskirajuci sopstvene politicke poglede koji mi smrde na sovinizam. On jeste dotakao neke probleme ovih recentnih desavanja, ali on je pogresna osoba za iznosenje takvih optuzbi zbog svog licemjerja. Isti bi gospodin analogno IZ gradio crkve po cijeloj BiH. Pitanje za neke soviniste na ovoj temi: sto je sa onim samostanima i crkvama koje su u BiH bile prije dzamija i koje su porusene od strane muslimana? Treba li sada ici u proslost i posvetiti se samo obnovi vjerskih objekata, jer kome bolan treba radno mjesto, skolstvo, socijalno osiguranje i da ne nabrajam? Ubacena je i prica o crkvi u dvoristu Fate Orlovic koja je isto tako bezakonito napravljena. Toj zeni nitko da pomogne osim da istu koristi kada treba biti licemjer, zar ne?
Naravno ti o licemjerju znas najbolje... Prvo muslimanima dzume je OBAVEZNA i klanja se u dzematu (tj u dzamiji) da ta grupa turista iz indije dolazi konstantno godinama (i ako je NEUM grad u BiH pa nema veze sa tvojom pricom o indiji) ali eto ako bi dolazili i ostajali i po 10 dana i tako konstantno i onda izrazili zelju da im se tu napravi bogomolja da eto kad vec dolaze mogu i molitvu obavit sto da ne? al nebitno e to sve nego Reis je u pismu i govorio jednom od glavnih pitanja BiH, o povratnicima. Ovdje je sila izvrsena nad povratnicima po HITNOM postupku i reis je o tome i pricao, ali sta to tebi znaci, najbolje bi bilo da je reis sutio zar ne? Kada reis kaze rijec o ocitoj demonstraciji sile nad dzematlijama nekog dzemata, ti to vidis kao drskost, znaci drskost je brinuti se za svoju zajednicu...
Last edited by GOLFER on 25/08/2010 16:31, edited 1 time in total.
Student Exchange

#81 Re: Pismo Cericu

Post by Student Exchange »

Ja mislim da ce odluka da od sad pijem samo vino i da se ozenim u Austriji ako ikako mogu promjenit stvari. To su vrijednosti kojima tezimo kao antipod "sovinistima".
Jazz_Junkie

#82 Re: Pismo Cericu

Post by Jazz_Junkie »

GOLFER wrote:
Jazz_Junkie wrote:Recimo Antalija u Turskoj je konstantno puna njemackih, austrijskih, ruskih, finskih itd. turista i to svake godine. Treba li zbog toga graditi za svakog po crkvu (luteransku, katolicku, ortodoksnu)? Ili gdje god dodju neki turisti, ne mora biti ljetna destinacija, odma sagraditi sakralni objekt? Evo sada recimo dodje grupa turista iz Indije u Sarajevo i odma napraviti hinduisticki hram, inace ce se neizgradnja takvog objekta protumaciti kao akt mrznje prema hinduistima. Pismo Perkovica, covjeka za kojeg licno prvi put cujem, uvodno opisuje drskost Cerica i IZ koji postratno ludilo koriste u svrhe jos dublje podjele i skretanja sa istinskih problema koji se ticu svih gradjana BiH, od radnika do povratnika. Medjutim, citatelj ubrzo biva razocaran Perkovicem koji u drugom dijelu pisma pocinje gomilati budalastinje o logorima i ratu, demaskirajuci sopstvene politicke poglede koji mi smrde na sovinizam. On jeste dotakao neke probleme ovih recentnih desavanja, ali on je pogresna osoba za iznosenje takvih optuzbi zbog svog licemjerja. Isti bi gospodin analogno IZ gradio crkve po cijeloj BiH. Pitanje za neke soviniste na ovoj temi: sto je sa onim samostanima i crkvama koje su u BiH bile prije dzamija i koje su porusene od strane muslimana? Treba li sada ici u proslost i posvetiti se samo obnovi vjerskih objekata, jer kome bolan treba radno mjesto, skolstvo, socijalno osiguranje i da ne nabrajam? Ubacena je i prica o crkvi u dvoristu Fate Orlovic koja je isto tako bezakonito napravljena. Toj zeni nitko da pomogne osim da istu koristi kada treba biti licemjer, zar ne?
Naravno ti o licemjerju znas najbolje... Prvo muslimanima dzume je OBAVEZNA i klanja se u dzematu (tj u dzamiji) da ta grupa turista iz indije dolazi konstantno godinama (i ako je NEUM grad u BiH pa nema veze sa tvojom pricom o indiji) ali eto ako bi dolazili i ostajali i po 10 dana i tako konstantno i onda izrazili zelju da im se tu napravi bogomolja da eto kad vec dolaze mogu i molitvu obavit sto da ne? al nebitno e to sve nego Reis je u pismu i govorio jednom od glavnih pitanja BiH, o povratnicima. Ovdje je sila izvrsena nad povratnicima po HITNOM postupku i reis je o tome i pricao, ali sta to tebi znaci, najbolje bi bilo da je reis sutio zar ne?
Ostaje pak pitanje odakle tebi i slicnima ta predodzba da muslimani koji posjecuju Neum klanjaju i idu na dzume? Oni koji mozda praktikuju svoju vjeru, to mogu ciniti i u apartmanima u kojim odsjedaju. I nemoj mi samo te price o sentimenalnom reisu i njegovoj navodnoj brizi o povratnicima za kojima u svojoj vili pusta suze. Za njega dzamija predstavlja vlastitu politicku ispostavu. Primjer Indijaca koji sam naveo se itekako moze primijeniti na besmislenu potragu za dzamijom u Neumu gdje Hrvati cine skoro 100% stanovnistva. U BiH ocigledno ne postoji politicka snaga koja je spremna pruziti otpor zapisivanju teritorija u formi bogomolja, jer to je sindrom propalog drustva.
SaMaster

#83 Re: Pismo Cericu

Post by SaMaster »

Ljudi mislim da je doslo vrijeme da shvatite da je vrijeme izbora! U ovom periodu svako prica sta hoce, kako hoce i gdje hoce. Ovdje je borba za jos 4 godine kradje, plajcke i propasti. Treba to pokazati na djelu!- A to su ova dvojica upravo ucinila. Za ove trece ne trebam ni da govorim.

Namjerno nikog ne nazivam "Imenom", jer sve je jasno. Samo bih volio da i ovaj napaceni jadni narod shvati.

Zato vas jos jednom pozivam, razmislite! Izadjite na izbore i ne gledajte boju zastave, grb, vjeru, naciju, boju koze, duzinu brade i slicno. Glasajte za ono sto ce vasoj djeci i samim vama biti od koristi. Ovi o kojima pricamo je ionako svejedno, oni su svoju djecu, unuke i ostalu rodbinu obezbijedili.
hercegovac_pravi

#84 Re: Pismo Cericu

Post by hercegovac_pravi »

Jazz_Junkie wrote:Recimo Antalija u Turskoj je konstantno puna njemackih, austrijskih, ruskih, finskih itd. turista i to svake godine. Treba li zbog toga graditi za svakog po crkvu (luteransku, katolicku, ortodoksnu)? Ili gdje god dodju neki turisti, ne mora biti ljetna destinacija, odma sagraditi sakralni objekt? Evo sada recimo dodje grupa turista iz Indije u Sarajevo i odma napraviti hinduisticki hram, inace ce se neizgradnja takvog objekta protumaciti kao akt mrznje prema hinduistima.
Koji promašaj teme i nakaradna poredba:-) Pa ne idu Bošnjaci na more u Indiju već u svoju državu u kojoj su konstitutivni narod. Usporedba nigdje veze.
avicena

#85 Re: Pismo Cericu

Post by avicena »

probuseni $ wrote: Ti pogresno ili namjerno pogresno tumacis moje pisanje. Ja nemam nista protiv vjere dok je ona u glavama ljudi i dok je upraznjavaju tamo gdje im je mjesto, u svojim kucama i u dzamijama.
probuseni $ wrote: Kao da mi nemamo preceg posla nego brinuti se o nekim kulturama koje su nastale prije 2000g u nekim pustarama i zabitima Bliskog Istoka.
probuseni, gdje si ti probušen? :-)
avicena

#86 Re: Pismo Cericu

Post by avicena »

sammo wrote: Vaš Glavni livanjski imam Dževad Hadžić na našem zajedničkom sastanku kod načelnika livanjske Općine, rekao je, citiram: „Politika Islamske zajednice je u svakom mjestu gdje žive muslimani sagraditi vjerski objekt.“ To je politika islamizacije BiH, neuvažavanja drugoga i drugačijeg, teroriziranje većine od strane male manjine u mjestu Sturba.

Livno, 23. kolovoza 2010., Jakov Perković
Ne znam što mu smeta gdje su muslimani da ima i džamija.

Smiješno mi ono povezivanje današnjeg reisa sa nekadašnjim sultanima i njihovim fermanima.
kamen spoticanja

#87 Re: Pismo Cericu

Post by kamen spoticanja »

hipokrizija iz prica :roll:
indija...turska...luterani...
i neum i bosnjaci :-)
majke ti bude li tebe stid samog sebe kad ovo sastavljas? mislim ako je stida ostalo?
probuseni $

#88 Re: Pismo Cericu

Post by probuseni $ »

avicena wrote:
probuseni $ wrote: Ti pogresno ili namjerno pogresno tumacis moje pisanje. Ja nemam nista protiv vjere dok je ona u glavama ljudi i dok je upraznjavaju tamo gdje im je mjesto, u svojim kucama i u dzamijama.
probuseni $ wrote: Kao da mi nemamo preceg posla nego brinuti se o nekim kulturama koje su nastale prije 2000g u nekim pustarama i zabitima Bliskog Istoka.
cemu bezobrazluk ? jos mi samo reci da si vjernik i sve je u redu, oprastam ti jer ti to drugacije nisi ni naucio ! ...
avicena

#89 Re: Pismo Cericu

Post by avicena »

probuseni $ wrote:
avicena wrote:
cemu bezobrazluk ? jos mi samo reci da si vjernik i sve je u redu, oprastam ti jer ti to drugacije nisi ni naucio ! ...
Kontadiktoran si samo na jednoj starnici. I ne reče jel' pismo ili glava? :wink:

I šta mene briga šta ti imaš protiv vjere za koju ne možeš da upotrijebiš čak ni tu riječ nego nazivaš kulturama nastalim u pustarama i zabitima. Booože...Bože... :roll:

Tema je rušenje džamije u Livnu u kojem žive još od davnina muslimani Bošnjaci koji su konstitutivni narod po Ustavu i nisu nikakva nacionalna ili vjerska manjina koja treba da moli za nekakva svoja prava u sred Federacije i Bosne i Hercegovine, ali neki to ne vide tako. Zato nam i jeste država takva.
XXS

#90 Re: Pismo Cericu

Post by XXS »

avicena wrote:Tema je rušenje džamije u Livnu u kojem žive još od davnina muslimani Bošnjaci koji su konstitutivni narod po Ustavu i nisu nikakva nacionalna ili vjerska manjina koja treba da moli za nekakva svoja prava u sred Federacije i Bosne i Hercegovine, ali neki to ne vide tako. Zato nam i jeste država takva.
A vide li neki da ti isti Bosnjaci, konstitutivni, koji nisu vjerska ili nacionalna manjina i koji ne treba da mole za svoja prava imaju obaveze i odgovornosti prema drzavi koja im omogucava takav status?

Jel' drzava tu kad trebaju prava, a kad se treba ispostovati drzavni zakon onda se moze i mimo drzave i prava.
Sta nam uvazeni Reis porucuje svojim pismom? Sta nam porucuje covjek koji svjesno preskace obavezu prema zakonu i drzavi? Porucuje nam da taj zakon i drzava ne postoje i da se treba postovati zakon koji njemu i njegovoj feli malo vise pase.

Reisovo pismo je napad na drzavu BIH i u bilo kojoj normalnoj drzavi pismo bi bilo na stolu drzavnog tuzioca i pravobranitelja.

PS- za ove sto ce sad prstom pokazati na anamo one sto bespravno uradise ovo ili ono mogu samo reci da se jedno neispravno cinjenje nikad nije ispravilo cinjenjem drugog ili treceg neispravnog.
probuseni $

#91 Re: Pismo Cericu

Post by probuseni $ »

probuseni, gdje si ti probušen? :-)[/quote]

cemu bezobrazluk ? jos mi samo reci da si vjernik i sve je u redu, oprastam ti jer ti to drugacije nisi ni naucio ! ...[/quote]

Kontadiktoran si samo na jednoj starnici. I ne reče jel' pismo ili glava? :wink:

I šta mene briga šta ti imaš protiv vjere za koju ne možeš da upotrijebiš čak ni tu riječ nego nazivaš kulturama nastalim u pustarama i zabitima. Booože...Bože... :roll:

Tema je rušenje džamije u Livnu u kojem žive još od davnina muslimani Bošnjaci koji su konstitutivni narod po Ustavu i nisu nikakva nacionalna ili vjerska manjina koja treba da moli za nekakva svoja prava u sred Federacije i Bosne i Hercegovine, ali neki to ne vide tako. Zato nam i jeste država takva.[/quote]

Ja vrlo dobro znam zasto sam pisao o kulturama koje su nama bosancima strane. Zato sto vi vjernici, vi religiozni kroz Islam i krscanstvo pokusavate unjeti strani kulturni faktor u Bosnu. Pokusavate ga nametnuti na silu, kroz institucije. Nije slucajno sto se zeli okupirati drzavne skole i vrtici i uvesti religije. Treba nas jos dok smo mali preparirati da kad odrastemo nosimo duge brade, da zamotamo zene i djevojke, i da vjerujemo samo jednom autoritetu , reisu, a na drzavu, na izbore, na sve sto podsjeca na Bosnu treba izbrisati.

Da je to trako pokazuje i ponasanje samog Cerica koji poreskace sve drzavne institucije , bagatelise sudove i sudske odluke i obraca se direktno Inecku , jer ON je taj koji zastupa interse Bosne. To su velike podvale i takve stvari su kao sto neko rece za istragu od strane drzave. Ja cak sumnjam da je on narucio to pismo od Perkovica da bi imao razloga da se pojavi u javnosti kao nas "zastitnik"...da nije tih religioznih netrpeljivosti, sukoba, konflikta danas bi Bosna bila druga Skandinavija...
Student Exchange

#92 Re: Pismo Cericu

probuseni $ wrote:
Ja vrlo dobro znam zasto sam pisao o kulturama koje su nama bosancima strane. Zato sto vi vjernici, vi religiozni kroz Islam i krscanstvo pokusavate unjeti strani kulturni faktor u Bosnu. Pokusavate ga nametnuti na silu, kroz institucije. Nije slucajno sto se zeli okupirati drzavne skole i vrtici i uvesti religije. Treba nas jos dok smo mali preparirati da kad odrastemo nosimo duge brade, da zamotamo zene i djevojke, i da vjerujemo samo jednom autoritetu , reisu, a na drzavu, na izbore, na sve sto podsjeca na Bosnu treba izbrisati.

Da je to trako pokazuje i ponasanje samog Cerica koji poreskace sve drzavne institucije , bagatelise sudove i sudske odluke i obraca se direktno Inecku , jer ON je taj koji zastupa interse Bosne. To su velike podvale i takve stvari su kao sto neko rece za istragu od strane drzave. Ja cak sumnjam da je on narucio to pismo od Perkovica da bi imao razloga da se pojavi u javnosti kao nas "zastitnik"...da nije tih religioznih netrpeljivosti, sukoba, konflikta danas bi Bosna bila druga Skandinavija...
Dolar ce bit prvi kadidat za forumasa koji poziva na nasilje prema Cericu.
Pa je li stvarno on glavi problem BiH danas???
CR7

#93 Re: Pismo Cericu

Post by CR7 »

Pitam se i ja dali bi isto uradili da je bila crkva u pitanju? Ako bi onda nema problema i jos nesto . Reis Ceric, nazalost, nije nikakav autoritet niti drzim do njegove moralnosti i casti tako sta god da isti kaze-nepije vode bar kod mene.
avicena

#94 Re: Pismo Cericu

Post by avicena »

XXS wrote:
avicena wrote:Tema je rušenje džamije u Livnu u kojem žive još od davnina muslimani Bošnjaci koji su konstitutivni narod po Ustavu i nisu nikakva nacionalna ili vjerska manjina koja treba da moli za nekakva svoja prava u sred Federacije i Bosne i Hercegovine, ali neki to ne vide tako. Zato nam i jeste država takva.
A vide li neki da ti isti Bosnjaci, konstitutivni, koji nisu vjerska ili nacionalna manjina i koji ne treba da mole za svoja prava imaju obaveze i odgovornosti prema drzavi koja im omogucava takav status?

Jel' drzava tu kad trebaju prava, a kad se treba ispostovati drzavni zakon onda se moze i mimo drzave i prava.
Sta nam uvazeni Reis porucuje svojim pismom? Sta nam porucuje covjek koji svjesno preskace obavezu prema zakonu i drzavi? Porucuje nam da taj zakon i drzava ne postoje i da se treba postovati zakon koji njemu i njegovoj feli malo vise pase.

Reisovo pismo je napad na drzavu BIH i u bilo kojoj normalnoj drzavi pismo bi bilo na stolu drzavnog tuzioca i pravobranitelja.

PS- za ove sto ce sad prstom pokazati na anamo one sto bespravno uradise ovo ili ono mogu samo reci da se jedno neispravno cinjenje nikad nije ispravilo cinjenjem drugog ili treceg neispravnog.
Prišao si ovome svemu vrlo površno ne ulazeći ni malo u pozadinu ovog događaja. Obrati pažnju na sljedeće citate iz oba pisma...
sammo wrote: Vaš Glavni livanjski imam Dževad Hadžić na našem zajedničkom sastanku kod načelnika livanjske Općine, rekao je, citiram: „Politika Islamske zajednice je u svakom mjestu gdje žive muslimani sagraditi vjerski objekt.“ To je politika islamizacije BiH, neuvažavanja drugoga i drugačijeg, teroriziranje većine od strane male manjine u mjestu Sturba.

sammo wrote: Gospodine Ceriću. Kad su Hrvati u Livnu htjeli graditi crkvu morali su tražiti dozvole – fermane u Carigradu. Fra Lovro Karaula je sredinom devetnaestog stoljeća išao na daleki put u Carigrad kako bi dobio ferman–dozvolu za gradnju crkve u Livnu u kojem su Hrvati oduvijek bili velika većina.

sammo wrote:Logori su postojali, ali na sve tri strane, a ne samo kod Hrvata i Srba.Posebno su bili zloglasni muslimanski logori. Nema mjesta u BiH, a koji je bio pod kontrolom Armije BiH da nije imao logore za Hrvate i Srbe.

high_volume wrote:Pismo reisu-l-uleme Valentinu Incku:

Kao što su mediji prenijeli, općinska vlast Livna je jučer u Sturbi uz jaku podršku policijskih snaga srušila doniranu zgradu (vakuf), koju su dvadesetak džematlija, povratnika Bošnjaka muslimana, pokušali adaptirati za svoje vjerske potrebe za vrijeme ovogodišnjeg mjeseca posta - Ramazana.

Također, organiziranje peticije sa 1.500 potpisa, isključivo katolika Hrvata, da se zabrani adaptacija donirane kuće za mesdžid, muslimanski vjerski objekat bez munare, upućuje na zaključak da se na općini Livno vodi organizirana diskriminacija na vjerskoj i nacionalnoj osnovi. U razgovoru sa čelnikom vladajuće stranke HDZ-a BiH da se omogući legalizacija adaptacije donirane kuće za vjerske potrebe muslimana prije mjeseca Ramazana rečeno mi je da je HDZ-e BiH nemoćna to učiniti zbog izvjesnog Jakova Perkovića zvanog Zmija.

Bilo bi dobro da posjetite selo Sturba, općina Livno, da porazgovarate sa tamošnjim muslimanima Bošnjacima i da se na licu mjesta uvjerite da se nad njima vrši diskriminacija na vjerskoj i nacionalnoj osnovi.
A ti pokušaj složiti mozaik.

probuseni $ wrote: Ja vrlo dobro znam zasto sam pisao o kulturama koje su nama bosancima strane.Zato sto vi vjernici, vi religiozni kroz Islam i krscanstvo pokusavate unjeti strani kulturni faktor u Bosnu. Pokusavate ga nametnuti na silu, kroz institucije. Nije slucajno sto se zeli okupirati drzavne skole i vrtici i uvesti religije. Treba nas jos dok smo mali preparirati da kad odrastemo nosimo duge brade, da zamotamo zene i djevojke, i da vjerujemo samo jednom autoritetu , reisu, a na drzavu, na izbore, na sve sto podsjeca na Bosnu treba izbrisati.
Mogao si to odmah reći, a sve nešto okolo. To sam i ja gore rekao da ti kažeš. Ti bi da crkve i vjerske zajednice budu pokopna društva. Samo kada zatreba nekoga zakopati da budu ikebana na grobu/mezaru. Prošla su ta vremena mada svijest još ide po inerciji. Iznenadio bi se kada bi saznao koliko je vjerovatno tebi omiljeni Tito sarađivao sa vjerskim institucijama. Molio Džemala Bijedića da lobira za izbor reisa poslije Kemurine smrti koji bi nagovorio Saudijce da se uspostave diplomatski odnosi između te dvije zemlje.

Image
probuseni $

#95 Re: Pismo Cericu

Post by probuseni $ »

Student Exchange wrote:
probuseni $ wrote:

Dolar ce bit prvi kadidat za forumasa koji poziva na nasilje prema Cericu.
Pa je li stvarno on glavi problem BiH danas???
Pazi se sta pises jer ja ne pozivam ni na kakvo "nasilje" nad Cericem, vec opisujem nepostovanje pravne drzave s njegove strane. Nauci se da u jedniom tekstu uocis kljucne rijeci i da ne vadis neke opise iz konteksta ...ili si toliko podao da hoces da me ocrnis...

haj sad se izvini ! ...
Student Exchange

#96 Re: Pismo Cericu

probuseni $ wrote:
Pazi se sta pises jer ja ne pozivam ni na kakvo "nasilje" nad Cericem, vec opisujem nepostovanje pravne drzave s njegove strane. Nauci se da u jedniom tekstu uocis kljucne rijeci i da ne vadis neke opise iz konteksta ...ili si toliko podao da hoces da me ocrnis...

haj sad se izvini ! ...
Halali - izvini
Nego recider mi, kad onako iz daljine pogledas na Bosnu, je li Ceric glavni problem koji ti vidis danas?
XXS

#97 Re: Pismo Cericu

Post by XXS »

avicena wrote:Prišao si ovome svemu vrlo površno ne ulazeći ni malo u pozadinu ovog događaja. Obrati pažnju na sljedeće citate iz oba pisma...
Eto, ako ce ti biti lakse, jasno je meni bilo i prije tvojih citata da se radi o lokalnom kabadahiji zadojenim sovinizmom. Ja bi se iznenadio da iz tih krajeva dodje suprotan primjer.
Ali, on je lokalac dok se Reis predstavlja zastupnikom, politickim i duhovnim, jednog cijelog naroda i kao takav negira zakon drzave u kojoj zivimo i negira institucije drzave u kojoj zivimo.
Zakon negira tako sto nam svima javno kazuje da su urbanisticke dozvole i urbanisticko uredjenje apsolutno nepotrebni, a ako se po njegovom ceifu moze preskociti jedan zakon, zasto se sutra nebi moglo preskociti i par drugih ili trecih.
Institucije negira tako sto je u svome apelu za akciju preskocio svaku instituciju drzave BIH i po poznanickoj osnovi pismo salje direktno visokom predstavniku. Meni ovo govori da Reis ne vjeruje u ovu drzavu i njene institucije.

Da se vratimo na lokalnog kabadahiju i nacin na koji ce se njegovo djelovanje sankcionisati ili korigovati.
Njega jedino moze korigovati pravna drzava. Pravna drzava koju Reis svojim djelima ne priznaje i koju svojim djelima rusi.

Prema tome, de ti meni reci kome i kako ovdje Reis pravi uslugu? Bosnjacima Livna sigurno ne jer ce se preko noci 1500 potpisa pretvoriti u 15 000 potpisa protiv izgradnje dzamije. Da ne spominjem ostale potencijalne pizdarije.

Ovim postupkom Reis pravi uslugu svome politickom zastupniku koji se pojavljuje na predstojecim izborima tako sto se predstavlja jedinim vaznim (namjerno je preskocio sve institucije i partije) zastitnikom bosnjackih interesa. Samo Reis Spasava Bosnjaka!
Ako je on jedini vazan, jedini koji pise pismo visokom predstavniku, onda i ovcice trebaju podrzati Reisovo politicko opredeljenje.

Ako mene pitas, Reis svjesno gura Bosnjake Livna u probleme i nedace, a sve to zbog politicke koristi na sljedecim izborima.
avicena

#98 Re: Pismo Cericu

Post by avicena »

XXS wrote:
avicena wrote:Prišao si ovome svemu vrlo površno ne ulazeći ni malo u pozadinu ovog događaja. Obrati pažnju na sljedeće citate iz oba pisma...
Eto, ako ce ti biti lakse, jasno je meni bilo i prije tvojih citata da se radi o lokalnom kabadahiji zadojenim sovinizmom. Ja bi se iznenadio da iz tih krajeva dodje suprotan primjer.
Ali, on je lokalac dok se Reis predstavlja zastupnikom, politickim i duhovnim, jednog cijelog naroda i kao takav negira zakon drzave u kojoj zivimo i negira institucije drzave u kojoj zivimo.
Zakon negira tako sto nam svima javno kazuje da su urbanisticke dozvole i urbanisticko uredjenje apsolutno nepotrebni, a ako se po njegovom ceifu moze preskociti jedan zakon, zasto se sutra nebi moglo preskociti i par drugih ili trecih.
Institucije negira tako sto je u svome apelu za akciju preskocio svaku instituciju drzave BIH i po poznanickoj osnovi pismo salje direktno visokom predstavniku. Meni ovo govori da Reis ne vjeruje u ovu drzavu i njene institucije.

Da se vratimo na lokalnog kabadahiju i nacin na koji ce se njegovo djelovanje sankcionisati ili korigovati.
Njega jedino moze korigovati pravna drzava. Pravna drzava koju Reis svojim djelima ne priznaje i koju svojim djelima rusi.

Prema tome, de ti meni reci kome i kako ovdje Reis pravi uslugu? Bosnjacima Livna sigurno ne jer ce se preko noci 1500 potpisa pretvoriti u 15 000 potpisa protiv izgradnje dzamije. Da ne spominjem ostale potencijalne pizdarije.

Ovim postupkom Reis pravi uslugu svome politickom zastupniku koji se pojavljuje na predstojecim izborima tako sto se predstavlja jedinim vaznim (namjerno je preskocio sve institucije i partije) zastitnikom bosnjackih interesa. Samo Reis Spasava Bosnjaka!
Ako je on jedini vazan, jedini koji pise pismo visokom predstavniku, onda i ovcice trebaju podrzati Reisovo politicko opredeljenje.

Ako mene pitas, Reis svjesno gura Bosnjake Livna u probleme i nedace, a sve to zbog politicke koristi na sljedecim izborima.
Znači da smo došli do zaključka da to nije samo do jedne osobe nego do 1500, a može eto biti i više.

Kakav je problem ako ja recimo živim u Australiji i dam komšijama svoju kuću u kojoj će zadovoljavati vjerske potrebe i da je za tu svrhu renoviraju? Niko nije rekao da se neće platiti obaveze koje slijede u takvoj proceduri nego je tražila IZ da plati i čak pokušala ići preko tamo vladajuće stranke, ali nekome je zasmetalo uopšte postojanje nečega sa predznakom džamija iako ne bi bilo munare jer smeta komšijama. :roll: Zar nije mogao savjesni načelnik sačekati bar još dvije sedmice da prođe ramazan i bajram pa je onda rušiti ako već smatra da je njeno postojanje suvišno?

A ta priča kako reis 'mobilizira' jedan narod pred izbore jednostavno ne stoji jer kako onda ocijeniti sve one izjave u protekle dvije godine koje su bile tema na ovom forumu i na FTV i skoro svaka negativno ocijenjena. Nisu bili izbori i prije godinu dana.
Kenan-sa

#99 Re: Pismo Cericu

Post by Kenan-sa »

Reis Ceric je veliki autoritet kod Bosnjaka-vjernika,ali ne i kod Bosnjaka koji teze ka ateizmu! a upravo tim radikalnim ateistima smeta svaki potez Cerica! naravno ne treba ulaziti u razloge zbog cega im on smeta,ali nije tesko zakljuciti da se radi o paradoksu,ateisti bi najradije da izaberu svog Reisa koji ce biti po njihovoj mjeri,a gdje je tu logika!? zar su toliko ludi pa misle da ce u tome do sudnjeg dana uspjeti!? nema sanse.al bukvalno nikakve sanse nemaju! e sad umjesto da se ti radikalni ateisti brinu hoce li poskupiti piva ili ce pojeftiniti konjak,oni se zamaraju sta radi najveci autoritet kod Bosnjaka-vjernika! vjerovatno od Cerica ti radikalni ateisti ocekuju da ce im napraviti IZBIH fabrike i da ce ih zaposliti kako bi imali za pivu ili konjak..!? IZBIH odlicno radi svoj posao,ljudi se birnu za svoje dzematlije,sa islam u ovoj drzavi i naravno kad osjete da su prava muslimana ugrozena reaguju i sta je tu cudno,drugovi komunisti ?
zadatak IZ je da pravi dzamije i ocuva islam na ovim prostorima,i dzamije se hvala Bogu grade i obnavljaju porusene,i svoj posao IZ radi kako treba,a oni nisu duzni praviti fabrike,to je valjda zadatak drzave u kojoj zivimo,ili pak IZ i Reisa Cerica!?
Last edited by Kenan-sa on 26/08/2010 09:10, edited 1 time in total.
Mrs.Zurbrigen

#100 Re: Pismo Cericu

Post by Mrs.Zurbrigen »

Kenan-sa wrote:Reis Ceric je veliki autoritet kod Bosnjaka-vjernika,ali ne i kod Bosnjaka koji teze ka ateizmu! a upravo tim radikalnim ateistima smeta svaki potez Cerica! naravno ne treba ulaziti u razloge zbog cega im on smeta,ali nije tekso zakljuciti da se radi o paradoksu,ateisti bi najradije da izaberu svog Reisa koji ce biti po njihovoj mjeri,a gdje je tu logika!? zar su toliko ludi pa misle da ce u tome do sudnjeg dana uspjeti!? nema sanse.al bukvalno nikakve sanse nemaju! e sad umjesto da se ti radikalni ateisti brinu hoce li poskupiti piva ili ce pojeftiniti konjak,oni se zamaraju sta radi najveci autoritet kod Bosnjaka-vjernika! vjerovatno od Cerica ti radikalni ateisti ocekuju da ce im napraviti IZBIH fabrike i da ce ih zaposliti kako bi imali za pivu ili konjak..!? IZBIH odlicno radi svoj posao,ljudi se birnu za svoje dzematlije,sa islam u ovoj drzavi i naravno kad osjete da su prava muslimana ugrozena reaguju i sta je tu cudno,drugovi komunisti ?
zadatak IZ je da pravi dzamije i ocuva islam na ovim prostorima,i dzamije se hvala Bogu grade i obnavljaju porusene,i svoj posao IZ radi kako treba,a oni nisu duzni praviti fabrike,to je valjda zadatak drzave u kojoj zivimo,ili pak IZ i Reisa Cerica!?

tja, tako ti je to sa vjerskim zastupnicima. oni se smatraju globalno odgovornim. ni papa ne pita, dal ga svi katolici vole, on je pastir za sve njih. - i nekako mi se ta tvoja izjava, da su svi vjernici d'accord sa cericevim postupanjem, i da ga samo ateisti ne gotive, cini jako smjelom.
Post Reply