Replika nakon 20dana....PRO testant wrote:6 i 7
U čije ime je govorio Muhammed?
Bismillahir-rahmanir-rahim-U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog
Ve ma jentiku `anil-heva-On ne govori po hiru svome
In huve illa vahjun juha-To je samo Objava koja mu se obznanjuje
`allemehu šedidul-kuva'-uči ga jedan ogromne snage.
Kur anO Qranskom tekstu ... šta reći?Izaija 53 poglavlje ne ne kaže da se desilo ikakvo raspeće
Pokušaj da se iskoriste tvrdnje Biblije da bi se poduprijeli navodi Qurana.
(kao da me obratna verzija ovog argumenta podsjeća na jednog gospodina) Ok "Let it flay"
Vidjeli smo da su tvrdnje (zasnovane na Bibliskom tekstu) neosnovane radi loše kontekstualizacije i interpretacije spomenutih tekstova. Tako da i krajnji Quranski argument nema osnovu na tim temeljima.
(ko da gledam da če se dotični gospodin javiti povodm ove izjave,)
O Izaiji 53.
Ne, ne spominje raspeče, ali spominje dosta aspekata koji su kasnije jasno prikazani i opisani pri samo činu raspeća. Osim toga, samo 53 nije jedino koje daje te informacije, jako puno tekstova iz same knjige govori o tome. I ne samo o tome nego i o drugim aspektima života i djela Isusa Krista.
"Izaija 7:14 - Citiran u Mateju 1:22,23
22 Sve se to dogodilo da se ispuni što Gospodin reče po proroku:
23 Evo, Djevica će začeti i roditi sina i nadjenut će mu se ime Emanuel - što znači: S nama Bog!
Izaija 40:3 - 5 - najavljuje predhodnika i druge detalje o Isusovom životu
1 "Tješite, tješite moj narod, govori Bog vaš.
2 Govorite srcu Jeruzalema, vičite mu da mu se ropstvo okonča, da mu je krivnja okajana, jer iz Jahvine ruke primi dvostruko za sve grijehe svoje."
3 Glas viče: "Pripravite Jahvi put kroz pustinju. Poravnajte u stepi stazu Bogu našemu.
4 Nek' se povisi svaka dolina, nek' se spusti svaka gora i brežuljak. Što je neravno, nek' se poravna, strmine nek' postanu ravni.
5 Otkrit će se tada Slava Jahvina i svako će je tijelo vidjeti, jer Jahvina su usta govorila."
Naveden IMENOM u Mateju 3:1,2,3
1 U one dane pojavi se Ivan Krstitelj propovijedajući u Judejskoj pustinji:
2 "Obratite se jer približilo se kraljevstvo nebesko!"
3 Ovo je uistinu onaj o kom proreče Izaija prorok: Glas viče u pustinji: Pripravite put Gospodinu, poravnite mu staze!
Te i samo 53e poglavlje je citirano i ime jasno spomenuto:
Matej 8:16,17-
16 A uvečer mu doniješe mnoge opsjednute. On izagna duhove riječju i sve bolesnike ozdravi -
17 da se ispuni što je rečeno po Izaiji proroku: On slabosti naše uze i boli ponese.
Izaija 53:3-5
3 Prezren bješe, odbačen od ljudi, čovjek boli, vičan patnjama, od kog svatko lice otklanja, prezren bješe, odvrgnut.
4 A on je naše bolesti ponio, naše je boli na se uzeo, dok smo mi držali da ga Bog bije i ponižava.
5 Za naše grijehe probodoše njega, za opačine naše njega satriješe. Na njega pade kazna - radi našeg mira, njegove nas rane iscijeliše.
Aspekti raspeča su več davno pokazani kao osnovana pretpostavka iz knjige Izaije. I ne samo te nego i drugih knjiga sa drugim aspektima života Isusa Krista.
U suštini, prvobitni argument o "najavi Muhameda" u Bibliskim tekstovima i ima za cilj da bude opozicija upravo tim i sličnim tekstovoma koji jasno najavlju ličnost, život, djelo i misiju Isusa Krista. (i drugi - poput navodnih "Mudžiza" u Quranu imaju isti cilj)
Tako da bi bilo dobro da opet ponovim da je veoma bitno da se malo jasnije prouče neke stvri prije no li se postave na forum.
To važi i za mene jednako kao i za tebe, a i ostale koji imaju slične tvrdnje.
Muhammed spomenut u Bibliji imenom, evo dokaza
- idealnaM
#76 Re: Muhammed spomenut u Bibliji imenom, evo dokaza
- Vares City
#77 Re: Muhammed spomenut u Bibliji imenom, evo dokaza
Vodite ga,...opetChoosenOne wrote:ja koncentracije hajvana po centru kvadratnom..... braco mila....
- PRO testant
#78 Re: Muhammed spomenut u Bibliji imenom, evo dokaza
Bolje ikada nego nikada.idealnaM wrote: Replika nakon 20dana....Trudiš se...
U zadnje vrijeme nemam toliko vremena da se bavim nekim stvarima. (sa izuzetkom jučerašnjeg dana)
A je li to jedini komentar?
Pozdrav
- idealnaM
#79 Re: Muhammed spomenut u Bibliji imenom, evo dokaza
Nije...samo što sam u postramazanskom blaženom stanju, pa ne mogu da se nakanim opširnije pisati...ali bude...bude...PRO testant wrote:Bolje ikada nego nikada.idealnaM wrote: Replika nakon 20dana....Trudiš se...
U zadnje vrijeme nemam toliko vremena da se bavim nekim stvarima. (sa izuzetkom jučerašnjeg dana)
A je li to jedini komentar?
Pozdrav
- PRO testant
#80 Re: Muhammed spomenut u Bibliji imenom, evo dokaza
PRO testant wrote:6 i 7
U čije ime je govorio Muhammed?
Bismillahir-rahmanir-rahim-U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog
Ve ma jentiku `anil-heva-On ne govori po hiru svome
In huve illa vahjun juha-To je samo Objava koja mu se obznanjuje
`allemehu šedidul-kuva'-uči ga jedan ogromne snage.
Kur anIzaija 53 poglavlje ne ne kaže da se desilo ikakvo raspeće
Samo da dopunim post još jednim citatom:
Luka 24:38-48
Luk 24:38 Reče im Isus: "Zašto se prepadoste? Zašto vam sumnje obuzimaju srce?
Luk 24:39 Pogledajte ruke moje i noge! Ta ja sam! Opipajte me i vidite jer duh tijela ni kostiju nema kao što vidite da ja imam."
Luk 24:40 Rekavši to, pokaza im ruke i noge.
Luk 24:41 I dok oni od radosti još nisu vjerovali, nego se čudom čudili, on im reče: "Imate li ovdje što za jelo?"
Luk 24:42 Oni mu pruže komad pečene ribe.
Luk 24:43 On uzme i pred njima pojede.
Luk 24:44 Nato im reče: "To je ono što sam vam govorio dok sam još bio s vama: treba da se ispuni sve što je u Mojsijevu Zakonu, u Prorocima i Psalmima o meni napisano."
Luk 24:45 Tada im otvori pamet da razumiju Pisma
Luk 24:46 te im reče: "Ovako je pisano: 'Krist će trpjeti i treći dan ustati od mrtvih,
Luk 24:47 i u njegovo će se ime propovijedati obraćenje i otpuštenje grijeha po svim narodima počevši od Jeruzalema.'
Luk 24:48 Vi ste tomu svjedoci.
Ne samo da su pisci SZ-a govorili (prorokovali) o Isusu Kristu, nego je i on to prihvatao i druge podsječao na isto.
- idealnaM
#81 Re: Muhammed spomenut u Bibliji imenom, evo dokaza
Iscrpljujuce...
Ukratko...
"Mi vjerujemo u Allaha
i u ono što se objavljuje nama,
i u ono što je objavljeno Ibrahimu, i Ismailu, i Ishaku,
i Jakubu, i unucima,
i u ono što je dato Musau i Isau,
i u ono što je dato
vjerovjesnicima od Gospodara njihova;
mi ne pravimo nikakve razlike među njima,
i mi se samo Njemu pokoravamo."(El-Bekare, 135-136.)
Priznavši Muhammeda, mi ne negiramo Isusa..naprotiv...Ne moraš me ubjeđivati u njegovo vjerovjesništvo...to je osnovna razlika izmedju tebe i mene...Nigdje u proročanstvima Isus nije pomenut imenom.Sve je izvučeno dedukcijom....zar se isti metod nebi mogao primjeniti i na Muhammeda...Ne poričem da je Isus bio Mesija.Vjerujem i da na stotine proročanstava govori o njegovom dolasku...ali isto tako ima i onih koji govore o Muhammedu.( Posebno 18-18...naprijed razrađeno).
Ukratko...
"Mi vjerujemo u Allaha
i u ono što se objavljuje nama,
i u ono što je objavljeno Ibrahimu, i Ismailu, i Ishaku,
i Jakubu, i unucima,
i u ono što je dato Musau i Isau,
i u ono što je dato
vjerovjesnicima od Gospodara njihova;
mi ne pravimo nikakve razlike među njima,
i mi se samo Njemu pokoravamo."(El-Bekare, 135-136.)
Priznavši Muhammeda, mi ne negiramo Isusa..naprotiv...Ne moraš me ubjeđivati u njegovo vjerovjesništvo...to je osnovna razlika izmedju tebe i mene...Nigdje u proročanstvima Isus nije pomenut imenom.Sve je izvučeno dedukcijom....zar se isti metod nebi mogao primjeniti i na Muhammeda...Ne poričem da je Isus bio Mesija.Vjerujem i da na stotine proročanstava govori o njegovom dolasku...ali isto tako ima i onih koji govore o Muhammedu.( Posebno 18-18...naprijed razrađeno).
- ljubav_aha
#82 Re: Muhammed spomenut u Bibliji imenom, evo dokaza
postoji takodjer mnogo dokaza o slicnostima Islama i Hinduizma
sto mislite sto su uzroci/posljedice slicnih vjerovanja u religijama razlicitih vremenskih perioda
komentar je podvucen kao paralela spominjanja Muhameda kao Ahemeda u Biblji 
-
Mrs.Zurbrigen
#83 Re: Muhammed spomenut u Bibliji imenom, evo dokaza
but what's the point? hoce li nas to usporedjivanje i pronalazenje slicnosti pribliziti jedne drugima? ne vjerujem.
-
Shoshana
#84 Re: Muhammed spomenut u Bibliji imenom, evo dokaza
Ma jos mi je smjesnije sto se, u normalnim okolnostima, ubismo da dokazemo kako je Biblija izmijenjena od strane ljudi i kao takva neupitno irelevantna za islam i njegove sljedbenike, a onda se na iducoj temi ubismo dokazujuci kako je Biblija, eto, ipak vjerodostojna i treba joj slijepo vjerovatiMrs.Zurbrigen wrote:but what's the point? hoce li nas to usporedjivanje i pronalazenje slicnosti pribliziti jedne drugima? ne vjerujem.
- PRO testant
#85 Re: Muhammed spomenut u Bibliji imenom, evo dokaza
Molim teShoshana wrote:Ma jos mi je smjesnije sto se, u normalnim okolnostima, ubismo da dokazemo kako je Biblija izmijenjena od strane ljudi i kao takva neupitno irelevantna za islam i njegove sljedbenike, a onda se na iducoj temi ubismo dokazujuci kako je Biblija, eto, ipak vjerodostojna i treba joj slijepo vjerovatiMrs.Zurbrigen wrote:but what's the point? hoce li nas to usporedjivanje i pronalazenje slicnosti pribliziti jedne drugima? ne vjerujem.
Samo oni djelovi koji pašu se brane od strane "insinuiranih" osoba, ne cijela, da nebi nedaj bože neko pomislio da se vjeruje nešto drugo.
A da ne spominjemo kada njihovim metodama zaključivanja i tumačenja studiramo Quran! Te dolazimo do zaključaka do kojih je za, za njih barem" NEMOGUĆE doći. To je posebna priča.
Elem, primjeri (iz oba slučaja) su več poznati i nema potrebe da se navode.
- idealnaM
#86 Re: Muhammed spomenut u Bibliji imenom, evo dokaza
Samo oni djelovi koji pašu se brane od strane "insinuiranih" osoba, ne cijela, da nebi nedaj bože neko pomislio da se vjeruje nešto drugo.
A da ne spominjemo kada njihovim metodama zaključivanja i tumačenja studiramo Quran! Te dolazimo do zaključaka do kojih je za, za njih barem" NEMOGUĆE doći. To je posebna priča.
Ovo nam ti razjašnjavaš apokrife?
Novi zavjet...katolici, protestanti...knjiga ukupno...27..
Stari zavjet....katolici 46 knjiga, protestanti, židovi 39...
Tebi(po nicku), ne odgovara Tobija, Judita, Prva i Druga knjiga o Makabejcima, Knjiga mudrosti (Salomonova), Sirah (Ecclesiasticus, Crkvenica) i Baruh (uključujući i Jeremijino pismo), djelovi Estere i Danijela...
Nije mi poznato da je iko ikada primjenio ovu metodu za studiranje Kur ana...
- PRO testant
#87 Re: Muhammed spomenut u Bibliji imenom, evo dokaza
Ne vidim vezu između tvoga posta i moga, a time ni sa Shoshaninim riječima.idealnaM wrote:Samo oni djelovi koji pašu se brane od strane "insinuiranih" osoba, ne cijela, da nebi nedaj bože neko pomislio da se vjeruje nešto drugo.
A da ne spominjemo kada njihovim metodama zaključivanja i tumačenja studiramo Quran! Te dolazimo do zaključaka do kojih je za, za njih barem" NEMOGUĆE doći. To je posebna priča.![]()
Ovo nam ti razjašnjavaš apokrife?![]()
Novi zavjet...katolici, protestanti...knjiga ukupno...27..
Stari zavjet....katolici 46 knjiga, protestanti, židovi 39...
Tebi(po nicku), ne odgovara Tobija, Judita, Prva i Druga knjiga o Makabejcima, Knjiga mudrosti (Salomonova), Sirah (Ecclesiasticus, Crkvenica) i Baruh (uključujući i Jeremijino pismo), djelovi Estere i Danijela...
Nije mi poznato da je iko ikada primjenio ovu metodu za studiranje Kur ana...
Kakve veze imaju apokrifne knjige, sa selektivnim korištenjem dijelova knjige za koju ti tvrdiš da nije ista kao i ona o kojoj Qurana govori? I to samo i samo one dijelove koji služe svrsi opravdavanja tvojih teorija?
A ako misliš da je selektvino razmišljanje to da se koriste najstariji moguči izvori za sadržaj kanona Starog Zavjeta, što su stari Hebreji, koji nisu imali ni jednu od navedenih knjiga u svom kanonu. Jer su datirale poslije proroka Malahije (međuzavjetni period), te da se koristi činjenica da ih Isus Krist nije nikada citirao (kao što je citirao dosta drugih knjiga SZ kanona), te niti Pavle, niti Petar, a ni Matej, Ivan, Marko, Jakov, onda imaš mnogo veći problem nego što izgleda. Onda je selektivno jedino tvoje znanje teme o kojoj znaš samo ono što ti drugi sufliraju. Molim te, razmisli o stvarima koje iznosiš. Provjeravaj svoje izvore, nemoj im slijepo vjerovati samo zato što su Muslimani (kao što ni ja ne radim sa kršćanima). Ne mislim da je to ništa loše, jer sebe štiš lošeg učenja i loših uticaja. I ne, ne želim reći da nikome ne vjeruješ, ali izgradi taj istraživački duh koji je stalno u tenziji između rečenog i stvarnog.
Ako misliš da je šupljai da je neosnovano
- http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 38&start=0
Pročitaj i provjeri izvore, čovjek je lijepo pojasnio i dokumentovao.
- idealnaM
#88 Re: Muhammed spomenut u Bibliji imenom, evo dokaza
Ne vidiš vezu?Ne vidim vezu između tvoga posta i moga, a time ni sa Shoshaninim riječima.
Kakve veze imaju apokrifne knjige, sa selektivnim korištenjem dijelova knjige za koju ti tvrdiš da nije ista kao i ona o kojoj Qurana govori? I to samo i samo one dijelove koji služe svrsi opravdavanja tvojih teorija?
A ako misliš da je selektvino razmišljanje to da se koriste najstariji moguči izvori za sadržaj kanona Starog Zavjeta, što su stari Hebreji, koji nisu imali ni jednu od navedenih knjiga u svom kanonu. Jer su datirale poslije proroka Malahije (međuzavjetni period), te da se koristi činjenica da ih Isus Krist nije nikada citirao (kao što je citirao dosta drugih knjiga SZ kanona), te niti Pavle, niti Petar, a ni Matej, Ivan, Marko, Jakov, onda imaš mnogo veći problem nego što izgleda. Onda je selektivno jedino tvoje znanje teme o kojoj znaš samo ono što ti drugi sufliraju. Molim te, razmisli o stvarima koje iznosiš. Provjeravaj svoje izvore, nemoj im slijepo vjerovati samo zato što su Muslimani (kao što ni ja ne radim sa kršćanima). Ne mislim da je to ništa loše, jer sebe štiš lošeg učenja i loših uticaja. I ne, ne želim reći da nikome ne vjeruješ, ali izgradi taj istraživački duh koji je stalno u tenziji između rečenog i stvarnog.
Ako misliš da je šupljai da je neosnovano
- viewtopic.php?f=6&t=46738&start=0
Pročitaj i provjeri izvore, čovjek je lijepo pojasnio i dokumentovao.
De da ti prepričam:
Po njenim i tvojim postovima muslimani su ti koji uzimaju sto im paše, a negiraju ono sto im ne odgovara...Nasuprot tome, ja kažem da muslimani ne negiraju ništa od onoga što je izvorno od Indžila i Tevrata, a negiraju ono što je izmislio čovjek.
Apokrifi su ti samo jedan od dokaza da i u taboru kojem ti pripadas ima "prebiranja"Ne ulazim u to zašto ih protestanti ne prihvataju...a katolici prihvataju...to je neka nova tema.
Samo sto je upravo zbog toga Biblija i jest izgubila svoj autoritet...
Glede mojih izvora, opet si u krivu...sufliranje i muslimanski izvori...kako da ne
http://www.katolici.org/nauk.php?action=c_vidi&id=11217
A budući da je ovo tema Muhammed a.s.u Bibliji, trebali bi smo se vratiti istoj...
Tema Biblija i Kur an je na linku ispod
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... &p=4396283
- PRO testant
#89 Re: Muhammed spomenut u Bibliji imenom, evo dokaza
Ja sam primarno govorio o selektivnom korištenju stihova iz Starog Zavjeta i Novog Zavjeta koji "navodno podupiru" određene ideje o tome da je o Muhamedu govoreno u to vrijeme.idealnaM wrote: Ne vidiš vezu?
De da ti prepričam:
Po njenim i tvojim postovima muslimani su ti koji uzimaju sto im paše, a negiraju ono sto im ne odgovara...Nasuprot tome, ja kažem da muslimani ne negiraju ništa od onoga što je izvorno od Indžila i Tevrata, a negiraju ono što je izmislio čovjek.
Apokrifi su ti samo jedan od dokaza da i u taboru kojem ti pripadas ima "prebiranja"Ne ulazim u to zašto ih protestanti ne prihvataju...a katolici prihvataju...to je neka nova tema.
Samo sto je upravo zbog toga Biblija i jest izgubila svoj autoritet...
Glede mojih izvora, opet si u krivu...sufliranje i muslimanski izvori...kako da ne.
http://www.katolici.org/nauk.php?action=c_vidi&id=11217
A budući da je ovo tema Muhammed a.s.u Bibliji, trebali bi smo se vratiti istoj...
Tema Biblija i Kur an je na linku ispod
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... &p=4396283
Ideje su više nego li apsurdne, uzevši samo u obzir činjenicu kada su nastale i od koga. Te koji je očigledan razlog, a to je da se bore protiv silnih proročanstava o Isusu Kristu, na koje se stalno vračamo. A kojih nema u Quranu o Muhamedu.
Te naravno da dalje podupiru ideju od "izmjenjenoj" Bibliji, jer su tobože "uklonjeni svi stihovi koji govore o Muhamedu."
Tako da imamo u jednom trenutku izjave "Biblija je sva izmjenjena, te joj se kao takvoj ne može vjerovati" a u drugom (što je ustvari Shoshanino zapažanje, a tačno je) "Ovi stihovi iz Biblije su tačni jer govore o Muhamedu!"
I sasvim je normalno da je ona (a pored mene vjerujem i drugi) došla do očiglednog zaključka: "Smješno je to raditi!"
A što se očiglednih neslaganja (ispravka -gubljenja autoriteta) tiče, tu nisi u pravu.
Jer bi se po tom istom principu moralo isto gledati i na izjave dviju glavnih frakcija u Islamu o izbacivanju određenih ajeta u vezi Alija i ko je prirodni nasljednik Muhameda. Što je za neke Muslimane nedopustivo.
(nije bila provokacija samo ilustracija principa)
Last edited by PRO testant on 19/09/2010 22:18, edited 2 times in total.
-
Dacha od Bosne
#90 Re: Muhammed spomenut u Bibliji imenom, evo dokaza
Evo odgovora na ovu konstataciju da se Muhamed nalazi u Bibliji (odgovor je od čovjeka koji i te kako poznaje hebrejski, boklje rečeno, maternji mu je jezik): "Mahmad je predmet pozude, strasti i zelje... 1 od 10 zapovijedi dekaloga glasi lo tahmod - ne zudi za... mahmad je iz istog korijena i nikad se nije odnosilo na Muhameda."
- PRO testant
#91 Re: Muhammed spomenut u Bibliji imenom, evo dokaza
Znači nije ni čudo što se nalazi u knjizi Pjema nad Pjesmama.
S obziorom da se radi o predbračnoj odnosno početku bračne veze dvoje mladih ljudi.
Pa gdje si ti?
S obziorom da se radi o predbračnoj odnosno početku bračne veze dvoje mladih ljudi.
Pa gdje si ti?
-
Dacha od Bosne
#92 Re: Muhammed spomenut u Bibliji imenom, evo dokaza
Nemam puno vremena za pisanje.
A za ovo o mahmadu...znao sam da nema veze, al' rekoh da ipak čovjek priupita. Prosto je nevjerovatno kako se neke stvari pokušavaju izvrgnuti.
A za ovo o mahmadu...znao sam da nema veze, al' rekoh da ipak čovjek priupita. Prosto je nevjerovatno kako se neke stvari pokušavaju izvrgnuti.
-
Dado dijasporitus
- Grijem se na: Trčanje oko zgrade
#93 Re: Muhammed spomenut u Bibliji imenom, evo dokaza
Pa ime i rijec Muhammed znaci izvor i svevisnji. Zar nije logicnije zakljuciti da su se koristili tim imenom i rijeci da opisu odredjeni kontekst a ne da konkretno se odnosi na Muhammeda. Jedino drugo objasnjenje je da je Muhammed imao time mashine.
Eh kad se stvari vanserijski vade iz konteksta.
Eh kad se stvari vanserijski vade iz konteksta.
-
ljeljenca
#94 Re: Muhammed spomenut u Bibliji imenom, evo dokaza
kad ce ovaj kotromanich konacno shvatiti da nas nikada nece uspjeti preobraziti.
toliko nekorisnog truda. korisnije bi mu bilo da ode do miljacke i ocisti njeno korito - evo i ja se obavezujem kao radikalni atheist da cu mu se pridruziti.
toliko nekorisnog truda. korisnije bi mu bilo da ode do miljacke i ocisti njeno korito - evo i ja se obavezujem kao radikalni atheist da cu mu se pridruziti.
-
udrch
#95 Re: Muhammed spomenut u Bibliji imenom, evo dokaza
On zna da ima nade i za one najzagriženijeljeljenca wrote:kad ce ovaj kotromanich konacno shvatiti da nas nikada nece uspjeti preobraziti.
- Smrt
#96 Re: Muhammed spomenut u Bibliji imenom, evo dokaza
какве везе сад има то што је споменут мухамед у библији са било чиме ... и да је споменут и да није ?!?!???! збуњен сам ?!?!?? уосталом билија је скуп више књига које су написане прије мухамеда и једино се може спомињати неки други мухамед или нешто у пророчничком фазону исто тако можда је нека грешка у преводу ... Оо