[quote="Imamopobjednika
Uz duzno postovanje, ali ova tvoja tvrdnja je presmijesna i samo jedan od pokazetalja koliki si zapravo laik po pitanju ekonomije. Znaci moraju se odvajati plate za 5000 ljudi umjesto za 1000, isto tako ta fabrika mora odvajati za penziono i zdravstveno osiguranje. Sto znaci da profit nikako ne ide u daljne razvijanje kapaciteta nego na vjestacko odrzavanje nezaposlenosti na niskom nivou. Sto je u principu metak u glavu za svaku drzavu, ma kakav div ona bila (uzmimo kao primjer SSSR). U takvim drzavama produktivnost ljudi se svodi na 0 i ta drzava neminovno srlja u propast. Primjera je bezbroj, zasto se raspao komunisticki blok? Zasto je komunizam kao sistem (izmedju ostalog i ekonomski - planska ekonomija) gotovo pa istrebljen? Zasto nikada nijedna jaka socijalisticka ekonomska velesila nije postojala niti ce? Zasto i sam Castro prije neki dan prizna da je njegov socijalisticki sistem pogresan i da ce par stotina hiljada ljudi u drzavnom sektoru (dakle fabrike) dobiti otkaz? Zasto je Kina postala ekonomska velesila nakon sto je u praksi i napustila komunisticku ideologiju? Jednostavno, sa tvojom logikom svaka drzava je osudjena na smrt.
Porediti nase radnike i njihove plate sa Mercedesovim je besmisleno. Pa i sam standard je bio 5-6 puta manji sto opet dovodi do cinjenice da je Mercedesov radnik puno bolje zivio.[/quote]
Razumem se pomalo u ekonomiju
Eto,recimo ,navescu primer Japana. Najprezaduzenija drzava na svetu i to vec skoro pa i deceniju.
Sony sef rece da bi mogao da otpusti 1/3 svih zaposlenih, a da se to ne odrazi na proizvodnju i inovacije,
ali ne moze jer socijalna etika to ne dozvoljava.Moderna drustva i drzave koncipirana su na
principu solidarnosti.
Ne moze se bivsa Jugoslavija ekonomski( ali ni politicki i pored diktature "proletarijata") porediti
sa zemljama Varsavskog pakta,Jugoslavija je proizvodila,i bogami i prodavala svoje proizvode
diljem Evrope, a da ne govorim o nasim gradjevinskim firmama (Energoprojekt,Energoinvest,
Rad,Trudbenik i sijaset manjih) koji covece izgradise arapske drzave (Irak narocito) ali su imali i
velicanstvene uspehe i u Africi. A sve zahvaljujuci nasem diktatoru i toj jalovoj ekonomiji kako je
ti nazivas. Mi smo bili neko,predstavljali smo u ovom svetu nesto,nama je ceo istocni Blok zavideo,
Zapad nas je cenio.
A sada? Gde smo? I jasno je da vise nikada,ali nikada necemo moci taj svoj ugled da povratimo.
Davace nam tako na kasicicu neke kredite ,svakih 10 godina ce ih i otpisivati , a mi cemo i dalje
da zivotarimo u svojoj letargiji prepricavajuci ratne dogodovstine,zlocine,nepravde i pravde,
kao sto to i radimo zadnjih 15 godina.
Niko od nas nije spreman da uzme govnjivu motku u ruke i barem malkice pokaze nasim firercicima
(ali demokratski izabranima) da tako dalje ne ide.