MINI FARMA ZA MLIJEKO - Pokretanje

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Billy The Pljuc

#76 Re: MINI FARMA ZA MLIJEKO - Pokretanje

Post by Billy The Pljuc »

Toto wrote: 11/08/2020 21:15
Billy The Pljuc wrote: 11/08/2020 21:03
Toto wrote: 11/08/2020 15:40 kome idu telad?
Ništa druže, odustalo se sad za sad od ove priče, i ovaj drugi jaran mi se nešto počeo nećkati pa sam zvanično odustao.
u francuskoj se slicna prica uveliko koristi
I kod nas unatoč složenosti situacije priča može biti izuzetno pozitivna dugoročno gledajući. Kod nas je masa negativnosti tipa različite otkupne cijene mlijeka i mesa u zavisnosti od opštine/entiteta, različiti poticaji od lokalnog do entitetskog/državnog nivoa itd. itd.

Svakako sam bez posla već duži period i mene kao mene privlači život i rad na selu, mogao bih uskladiti život u velikoj mjeri baveći se npr. ovim iz naslova teme, problem je finansijske prirode kao i kod većine ljudi.

Nisam dovoljno "jak" da pokrenem sam nešto, investitora je vrlo teško naći a i ako se nađe uslovi "zaduživanja" i poslovanja su uglavnom nepovoljni. Volio bih i ja da sam k'o Fikro malinar pa da me država pogura kao i njega sa jedno 200.000,00 KM nepovratnih sredstava al' jbga nisam.
detroit-mercy

#77 Re: MINI FARMA ZA MLIJEKO - Pokretanje

Post by detroit-mercy »

dobar osjecaj wrote: 15/07/2020 12:32
Billy The Pljuc wrote: 15/07/2020 12:24 Druže razmišljao sam i o toj opciji ali vremenom, trenutno se nema para da se iole ozbiljnija stvar pokrene, ima se zainteresovanosti za pokretanje istog od strane čovjeka koji ima svoju mini farmu i kojem bi se pridružio. Po njegovoj priči za proizvodnju recimo 1000 kg sira je potrebno 1700-1800 litara mlijeka koje on prodaje za isto toliko KM a kilogram iole kvalitetnijeg sira košta oko 10 KM. Razlika je više nego očita, uglavnom ima mogućnosti uz rad i određenu dozu sreće da te belaj zaobiđe da se od svega napravi sasvim fina priča.
Stvarno ne kontam kakav je to sir kojeg mozes dobiti 1000 kg iz 1700-1800 l mlijeka ako za samo 1 kg sira treba minimalno 5 l mlijeka. Napravila sam ih samo bezbroj pa stvarno ne kontam kakav je taj kilogram sira. Mozda ne znam racunati, je li taj covjek tvrdi da iz 1,7-1.8 l mlijeka dobije kilogram sira?
U mene kazan na 100kila koma baci 50 litara rakije :mrgreen:.
Rakija, boli glava :mrgreen:
detroit-mercy

#78 Re: MINI FARMA ZA MLIJEKO - Pokretanje

Post by detroit-mercy »

splinter wrote: 15/07/2020 14:42 Da vrlo aktuelna tema obzirom na trenutno prisutnu ekonomsku krizu ali i nadolazeću recesiju usljed pandemije Covid-19. Masa ljudi je ove godine dodatni ili stalni izvor finansiranja potražila upravo u nekom vidu poljoprivrene proizvodnje.
Doći će vrijeme prije ili kasnije kada će ljudi sa nekom solidnom parcelom zemljišta biti bogati ljudi.
Pošto vidim da pominješ objekat, može li više informacija u kakvom je stanju taj objekat, koji otprilike materijal, kojih je dimenzija, da li je dostatan za smještaj tih 10 grla?
Nije baš da je uzgoj muznih krava sad neka nauka, ali mora se imati neki biznis plan, baratati sa što većim brojem konkretnih ulaznih podataka.
Kakav je položaj objekta, prilaz komunikacijama, snabdjevenost vodom i energentima.
Kako bi se nabavljala muzna grla? Koja pasmina? Da li bi se uzimale steone junice ili krave koje su već u proizvodnom procesu i u laktaciji?
Koja kreditna linija? Mogućnost sufinansiranja sa pojedinim stranim NVO ili domaćim ministarstvima?
Resursi s kojima se raspolaže u vidu mogućnosti korištenja livada i pašnjaka, zelenih krmiva ljeti i sijena zimi, mogućnost izgradnje silo-bazena i pravljenja vlastite silaže . . .
Dosta je pitanja koja se postave i prije samog ulaska u posao.
Nikad, ali da ti ne obrazlazem.
Post Reply