seln wrote:Cetnici su cetnici. Svi cetnici cu cetnici.
Svi cetnici su kukavice. Svi cetnici su zlocinci.
Svi cetnici su kvislinzi. Svi cetnici su prljavi.
kajgatano i keep it barcelona, ovo da naucite napamet. U po dana, u po noci da znate naizust.
(H)ISTORIJSKI MITOVI NA BALKANU
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- bokakotorska
#76 Re: Mit o antifašizmu četnika Draže Mihailovića
- bokakotorska
#77 Re: Mit o antifašizmu četnika Draže Mihailovića
Pretpostvaljam da ih poznajes masu pa tako tvrdis
[/quote]
Teško, morala bih imati bar 85 godina.
Zločinci, krvoloci, ološ i bijeda.
Nisu ih (moji) poznavali. Tamanili su ih.
Ipak, za moj ukus, nedovoljno temeljito.[/quote]
O ukusima se ne komentarise, nego tvoji su to privatno ili kao pripadnici nekih drugih junackih jedinica ?
Teško, morala bih imati bar 85 godina.
Ipak, za moj ukus, nedovoljno temeljito.[/quote]
O ukusima se ne komentarise, nego tvoji su to privatno ili kao pripadnici nekih drugih junackih jedinica ?
-
elSaik
#78 Re: Mit o antifašizmu četnika Draže Mihailovića
A osobe do 14 godina ne podrazumijevaju i osobe do 7 godina? Osobe ženskog spola ne mogu biti mlađe od 14 niti starije od 50?bokakotorska wrote:1 758+479+753+193 jeste 2183madner wrote: Ukupno žrtava u ova tri mesta:
1495
od toga ženskog pola:
758 (50,71%)
do 7 godina:
479 (32,04%)
do 14 godina:
753 (50,37%)
preko 50 godina:
193 (12,90 %).
Dakle, ako nisi ucio u skoli sada mozes nadoknadit.
Samo nemoj prospat suplju u crno bijeloj.
2 Dakle i ti ako nisi ucio u skoli sada mozes nadoknadit.
Samo nemoj prospat suplju u crno bijeloj
Veliki pozdrav
-
Pera Trta
- Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.
#79 Re: Mit o antifašizmu četnika Draže Mihailovića
Citiraću sada djelimično izvještaj četničkog majora Radoslava Đurića, upućen Draži Mihailoviću 26. marta 1942, o stanju četničkih jedinica u istočnoj Bosni. Đurić je bio specijalni izaslanik Vrhovne komande, kojeg je Mihailović uputio u Bosnu da izvidi stanje među raznim četničkim jedinicama i grupacijama. Major Đurić (inače vrlo sposoban obavještajni oficir) poslao je detaljan izvještaj svom vrhovnom komandantu, iz kojeg se nedvojbeno da zaključiti da je Draža Mihailović bio itekako upoznat sa kolaboracijom nekih od svojih vodećih komandanata u Bosni sa Nijemcima, čak i u tako ranom periodu. Evo nekoliko izvoda iz Đurićevog izvještaja, uz moje popratne komentare i pojašnjenja.
Jezdimir Dangić, žandarmerijski major, poslan je krajem ljeta 1941. od strane Draže Mihailovića u istočnu Bosnu, da tamo organizuje pobunjeni srpski narod u četničke odrede. Nakon kratke saradnje sa partizanima, počeo pregovarati sa Talijanima, koji su ga pustili da sa svojim četnicima uđe u Goražde i Foču i sprovede strahovite pokolje muslimanskog naroda. Krajem januara 1942. preko kapetana Jozefa Matla počeo pregovor sa štabom generala Badera u Beogradu o zajedničkoj borbi protiv partizana. Na insistiranje vlasti NDH i viših njemačkih instanci, uhapšen u aprilu 1942.Zaista, čim sam stigao u Bratunac kod Dangića razočarao sam se, jer sam mislio da cela stvar prestavlja bar donekle jedan organizovan aparat. Nažalost, već u samom štabu ako se tako može nazvati, ne zna se ni ko pije ni ko plaća. Na prvo moje traženje, da mi iznesu brojno stanje naoružanih odreda, nije bio niko u stanju. Dangić mi je napomenuo neke astronomske cifre, ali njegov načelnik štaba i dr. rekli su mi da nije tačno.
...........................................................................................................................
Dangić održava veze i sa Nemcima i pri mom prolasku kroz Bajinu Baštu bio je na sastanku i ručku sa nekim nemačkim kapetanom doktorom Matlom iz Beograda. Sve ove veze Dangića, mnogo ga kompromituju i daje materijala komunistima za propagandu u njihovu korist, jer zaista uvek raspolažu sa faktima. Njihova nekompromisna akcija protiv Dangića i njegovih oficira, samo je posledica tih svih veza Dangićevih. Po mom mišljenju on je mogao izvesne veze da odražava i iskoristi ali isključivo preko svojih poverljivih lica, a nikako on lično da se pojavljuje. Izgleda da su komunisti uspeli kod Dangićevih ljudi da ga kompromituju, jer pri nailasku partizana on nije mogao naći ni 100 ljudi koji bi hteli da brane njega i štab.
Tipičan obrazac četničkog ponašanja, viđen još u Srbiji u novembru 1941, kada četnički komandanti skidaju opsade mjesta koja drže Nijemci, da bi ljudstvo usmjerili u borbu protiv partizana. Kapetan Dragoslav Račić bio je četnički oficir iz Srbije, koji je "operisao" u istočnoj Bosni u zimu 1941./1942. Kasnije je bio jedan od vodećih četničkih komandanata, doguravši do mjesta komandanta Četvrte grupe jurišnih korpusa, najveće i najsposobnije (ali kratkovječne) vojne jedinice koju su četnici ikada imali. U tom svojstvu otvoreno sarađivao sa Nijemcima u Srbiji.Račić je bio komandant opsade kod Han-Pijeska. čim je saznao za partizane povukao je svoj odred (oko 100 lj.) ka Srebrenici i pozvao i druge u borbu protiv partizana.
Tipičan obrazac četničkog "puča", kakvi su sprovedeni u skoro svim partizanskim odredima preostalim u istočnoj Bosni u proljeće 1942. (nakon Druge ofanzive i u vrijeme Operacije "Trio"). Poručnik Stevan Leko Damjanović bio je srbijanski oficir koji je ovim pučem podčinio četničke grupe na Majevici svojoj komandi. Saradnjom sa Nijemcima i vlastima NDH "spasao" srpski živalj na Majevici (prema današnjem tumačenju njegove uloge u ratu).U Majevici kod Tuzle neki poruč. Damjanović raščistio je još pre 10—15 dana partizane, pobio im vođe i zarobio arhivu. Iz njihove arhive koju sam čitao vidi se da imaju plan da u Bosni likvidiraju četnike i to odvajajući ih od oficira, a sa seljakom će lako. Njihova poslednja akcija potvrdila je to i bar privremeno uspela. Sve četnike teraju na položaj protiv ustaša, a oni su po starom u pozadini. Verovatno je, da će sve muslimane koji su u selima kod kuća mobilisati i primiti u svoje redove, a ukoliko im nedostaje oružja razoružaće neke naše odrede koji su ostali sa njima.
Last edited by Pera Trta on 29/10/2009 21:30, edited 1 time in total.
- Been
#80 Re: Mit o antifašizmu četnika Draže Mihailovića
Evo gledam ovo na Federalnoj :
Ovaj Banjac je neviđeno nevaspitana osoba, koja ne može začepiti gubicu na deset sekundi... A o ovom samoprozvanom historičaru Govedarici da i ne govorim... Tek ova priča o Dražinoj borbi za višestranačje... Jadna mu majka ko ovom kretenoidnom Govedarici dade diplomu historičara ! Da Bog da mu se ruke osušile neuke !

Ovaj Banjac je neviđeno nevaspitana osoba, koja ne može začepiti gubicu na deset sekundi... A o ovom samoprozvanom historičaru Govedarici da i ne govorim... Tek ova priča o Dražinoj borbi za višestranačje... Jadna mu majka ko ovom kretenoidnom Govedarici dade diplomu historičara ! Da Bog da mu se ruke osušile neuke !
-
Pera Trta
- Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.
#81 Re: Mit o antifašizmu četnika Draže Mihailovića
Evo punog teksta sporazuma:tiv wrote: 27.05. 1942. u Lipcu kod Doboja cetnicki komandanti sa podrucja Ozrena potpisali dogovor sa predstavnicima NDH kojim priznaju suverenitet NDH na podrucju Ozrena i stavljaju se prakticki pod komandu NDH vojnice u borbi protiv partizana u zamjenu za neku vrstu autonomne cetnicke vlasti na istom podrucju
Kao što se vidi, tekst sporazuma krajnje je jasan i ne može se tumačiti drugačije nego kako piše. O ozbiljnosti sporazuma govori i rang njegovih potpisnika: sa četničke strane komandanti Ozrenskog i Trebavskog odreda, Cvijetin Todić (o kome ovdje čitasmo hvalospjeve) i pop Savo Božić. Sa strane NDH lično veliki župan i komandant i načelnik štaba 4. domobranske pješadijske divizije (komandant je bio bivši pukovnik vojske Kraljevine Jugoslavije, kasnije general NDH Bogdan Majetić).ZAPISNIK O SPORAZUMU IZMEĐU PREDSTAVNIKA OZRENSKOG, TREBAVSKOG I ODREDA »KRALJ PETAR II« I NDH OD 28. MAJA 1942. O SARADNJI U BORBI PROTIV NOP-a U ISTOČNOJ BOSNI
ZAPISNIK
Sastavljen dne 28 svibnja 1942 u s. Lipcu između predstavnika državne vlasti Nezavisne Države Hrvatske: Velikog Župana pri predsjedništvu Vlade Dr Milana Badovinca, pješačkog pukovnika Bogdana Majetića zapovjednika IV. pješačke divizije i ustaškog podpukovnika Ivana Šojate s jedne strane i zapovjednika Ozrenskog četničkog odreda Cvjetina Todića, načelnika štaba Cvjetina Djurića i Branka Stakića, te predstavnika Trebavskog četničkog odreda zapovjednika Save Božića (svećenika), Petra Arnautovića načelnika štaba i Đoke Miloševića kao i opunomoćenika četničkog odreda Kralja Petra II. svećenika Save Božića, Petra Arnautovića i Đoke Miloševića s druge strane.
Na sastanku zaključeno je slijedeće:
I.
Pripadnici Ozrenskih četničkih postrojbi sa područja koje je ograničeno sa zapada: r. Bosnom od utoka r. Spreče, do utoka r. Krivaje; sa sjevera: r. Sprečom do granice općine Puračić; sa juga: r. Krivajom od utoka u r. Bosnu do s. Podvolujak i zatim uključivo sela: Trnići, Podstoga, Hadžići, Milje-vići, Cvijanovići, Bare do r. Krivaje; sa istoka: uključivo s. Vu-kovina, Pribitković, Lozna, Orahovica, Musl. Milino Selo, Sižje do r. Spreče;
Pripadnici Trebavskih četničkih postrojbi sa područja koje je ograničeno sa zapada: r. Bosnom od utoka r. Spreče do r. Tarevci; sa sjevera: isključivo s. Tarevci, a uključivo sela: Simići, Skugrić, Gornji Skugrić, Skugrić Donji, Krečane; sa istoka: uključivo sela: Rajska, Srbska Zelinja, Skipovac, Lukavica; sa juga: uključivo sela: Kostajnica, Stanić Rijeka i Lukavica.
Pripadnici četničkog odreda Kralja Petra II. sa područja koje gornji opunomoćenici ne mogu sada ograničiti (ovo će naknadno učiniti zapovjednik tog odreda);
Priznaju vrhovničtvo Nezavisne Države Hrvatske i kao njeni državljani izrazuju lojalnost i odanost njenom poglavaru, poglavniku i privrženost Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.
II.
Predstavnici gore pomenutih četničkih postrojbi sa svim svojim postrojbama prekidaju današnjim danom sva neprijateljstva prema vojnim i građanskim vlastima Nezavisne Države Hrvatske.
III.
Na gore opisanom području Hrvatskog državnog vrhovničtva, Hrvatska državna vlast uspostavlja svoju redovitu vlast i upravu, a četničke postrojbe sa svojim predstavnicima obvezuju se u svakom pravcu pomagati državne vlasti Nezavisne Države Hrvatske u sređivanju općih prilika na ovom dielu Hrvatskog Državnog područja, te im u tu svrhu pružiti svaku pomoć.
IV.
Obje ugovarajuće strane sporazumne su:
1. — Da za vrieme trajanja iznimnog stanja samoupravnu vlast na opisanom području vrše zapovjednici četničkih odreda, odnosno po njima imenovane općinske vlasti, pod kontrolom vlasti Nezavisne Države Hrvatske.
2. — Da dok postoji opasnost od partizanskih oružanih bandi četničke postojbe surađuju dobrovoljno sa Hrvatskom oružanom snagom na suzbijanju i uništavanju partizana i da u tu svrhu zadrže oružje pod kontrolom Hrvatskih vojnih vlasti.
3. — Zapovjednici četničkih postrojbi obvezuju se u što kraćem roku, a najdalje za mjesec dana dostaviti zapovjedniku 4. pješačke divizije u Doboju iskaz svojih postrojbi sa podacima navedenim u dva obrasca u prigibu (ljudstva i naoružanja).
4. — Svaki onaj koji se zatekne sa oružjem, a nije naveden u izkazima smatrati će se za obje strane kao odmetnik.
5. — Kada prestane potreba za držanje oružja kod četničkih postrojbi ove će ga predati Hrvatskim državnim vlastima uz nagradu koje će se odrediti.
6. — Streljivo u koliko to situacija bude zahtjevala izdavat će Hrvatske državne vlasti četničkim postrojbama.
7. — Četnici, koji budu ranjeni u borbi sa partizanima mogu se liječiti u bolnicama i ambulantama kao i ostali pripadnici oružane snage Nezavisne Države Hrvatske.
8. — Pripadnicima četničkih postrojbi priznaće se nagrada i odlikovanje u koliko se istaknu u borbi protiv partizana.
9. — Da se udovicama i siročadi čiji bi hranioci pali u borbi protiv partizana dodjeli podpora od strane države u smislu postojećih zakonskih propisa koji vriede za sve državljane Nezavisne Države Hrvatske.
10. — Žitelji pomenutih područja u pogledu prehrane uživaju ista prava kao i ostali državljani.
11. — Obiteljima čiji su hranioci u Njemačkom zarobljeničtvu, a ne pripadaju partizanima isplaćuju podporu u smislu postojećih zakonskih propisa; da se izplaćuju mirovine i rente radničkog osiguranja svima onima, koji na to imaju zakonsko pravo, a lojalni su građani.
12. — Žiteljstvu navedenih područja u koliko budu imali preporuku od četničkih zapovjednika dozvoli zaposlenje na državnim i drugim javnim radovima.
13. — Da se po mogućnosti vrate ljudi koji su odvedeni u logore, a po preporuci i iskazu zapovjednika. Dok se ne vrate, da se izda potpora njihovim porodicama, ako su siromašnog stanja, kao obiteljima onih, čiji se hranioci nalaze u Njemačkom zarobljeništvu.
14. — Da se svima izbjeglicama dozvoli nesmetan povratak svojim kućama, a u koliko su stradali, da im se dodjeli pomoć, kao i svima ostalim postradalim državljanima Nezavisne Države Hrvatske.
15. — Da se dozvoli kretanje i izmjena dobara, kao i ostalim građanima Nezavisne Države Hrvatske u smislu postojećih propisa.
16. — Da se po mogućnosti omogući izmjena postojećih jugoslovenskih novčanica sa ovih četničkih područja, a po izkazu koje će predložiti četnički zapovjednici.
V.
Četničke postrojbe sudjelovat će dobrovoljno u suzbijanju i uništavanju komunističko-boljševičkih bandi zajedno sa ostalom oružanom snagom Nezavisne Države Hrvatske, pod općom zapoviedi zapovjednika ove oružane snage, pri čemu će zapovjednici četničkih postrojbi zapoviedati svojim postrojbama.
Četničke postrojbe mogu izvoditi samostalne potrebne akcije protiv partizana, no o ovome će na vrieme izvjestiti zapovjednika Hrvatske oružane snage.
VI.
Obe stranke se obvezuju da će sve tačke ovog ugovora točno ispunjavati i da će sa svoje strane učiniti sve da svi organi kako jednih tako i drugih uglavnika ovog sporazuma se pridržavaju.
VII.
Gornje odredbe ovog ugovora stupaju odmah na snagu.6
LIPAC, dne 28. SVIBNJA 1942.
ZA OZRENSKI ČETNIČKI ODRED ZAPOVJEDNIK,
Cvijetin Todić, v.r.
NAČELNIK ŠTABA
Cvijetin Đurić v.r.
SAVJETNIK ŠTABA
Branko Stakić v.r.
VELIKI ŽUPAN PRI PREDSJEDNIŠTVU VLADE
Dr. Milan Badovinac, v.r.
ZAPOVJEDNIK 4. PJEŠADIJSKE DIVIZIJE
PUKOVNIK Bogdan Majetić v.r.
ZA TREBAVSKI ČETNIČKI ODRED: ZAPOVJEDNIK
Savo Božić v.r.
NAČELNIK ŠTABA
Petar Arnautović v.r.
SAVJETNIK ŠTABA
Đoko Milošević v.r.
USTAŠKI PODPUKOVNIK
Ivan Šojat v.r.
OPUNOMOČENICI ČETNIČKOG ODREDA KRALJA PETRA II. DELEGATI TREBAVSKOG ODREDA:
Sava Božić v.r. Petar Arnautović v.r. Đoka Milošević v.r.
ZA TOČNOST PRIEPISA JAMČI:
M. P.
GLAVAR STOŽERA 4. DIVIZIJE, Glst. bojnik
27/V. Kadić
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#82 Re: Mit o antifašizmu četnika Draže Mihailovića
prvo: od mene ćeš uvijek korektan odgovor dobiti. ne trebaš se služiti psihološko-lingvističkim vratolomijama. ne inputiraj mi da sam nešto što nisam. ovo govorim kao član foruma, ne kao moderator na istom.bokakotorska wrote:
Hm, glavni grad cega 1941 ? Imamo li kartu Kraljevine Jugoslavije posle 6 Aprila 1941 ? Ko upravlja gradom ?
Hvala unapred za korektan odgovor
dalje: pogledaj i Zagreb. čovjek ih je uporedio. ja rek'o isto s*anje drugo pakovanje.
a gradom su upravljali, ako te baš interesuje, kvislinzi koji su četnike nazivali koljačima. naš narod bi kazao: rugala se sova sjenici.
- Chmoljo
- bokakotorska
#84 Re: Mit o antifašizmu četnika Draže Mihailovića
Moguce da nije trebalo zahvaljivati unapred ali vidim vatre ima, a bez nekog razloga.Chmoljo wrote:prvo: od mene ćeš uvijek korektan odgovor dobiti. ne trebaš se služiti psihološko-lingvističkim vratolomijama. ne inputiraj mi da sam nešto što nisam. oo govorim kao član foruma, ne kao moderator na istom.bokakotorska wrote:
Hm, glavni grad cega 1941 ? Imamo li kartu Kraljevine Jugoslavije posle 6 Aprila 1941 ? Ko upravlja gradom ?
Hvala unapred za korektan odgovor
dalje: pogledaj i Zagreb. čovjek ih je uporedio. ja rek'o isto s*anje drugo pakovanje.
a gradom su upravljali, ako te baš interesuje, kvislinzi koje su četnike nazivali koljačima. naš narod bi kazao: rugala se sova sjenici.
Ja sam karte gledao par puta. Tamo na svim jezicima na kojima su karte pravljene pise za Centralnu Srbiju pod okupacijom Nemacke. Mislim Beograd tu spada.
Zagreb nije tema, nije bio pod okupacijom Nemacke, odgovornost je na Vlastima dakle pa na kraju ne razumem poredjenje ?
Slazem se sa tobom da je s*anje opste ali uopste nije isto. Poistovecivanje razlicitih s*anja pospesuje nova i opet drugacija, moj komentar samo u tom kontekstu.
Pozdrav
- Chmoljo
#85 Re: Mit o antifašizmu četnika Draže Mihailovića
pa iste te spodobe su ubijale mene i moj grad. ne vidim neku razliku među njima. zato je normalno da vatre ima kad je o njima riječ.bokakotorska wrote:
Moguce da nije trebalo zahvaljivati unapred ali vidim vatre ima, a bez nekog razloga.
Ja sam karte gledao par puta. Tamo na svim jezicima na kojima su karte pravljene pise za Centralnu Srbiju pod okupacijom Nemacke. Mislim Beograd tu spada.
Zagreb nije tema, nije bio pod okupacijom Nemacke, odgovornost je na Vlastima dakle pa na kraju ne razumem poredjenje ?
Slazem se sa tobom da je s*anje opste ali uopste nije isto. Poistovecivanje razlicitih s*anja pospesuje nova i opet drugacija, moj komentar samo u tom kontekstu.
Pozdrav
to da nije bio pod okupacijom Njemačke... mislim, je li ti fakat misliš da je NDH bila uistinu Nezavisna?
-
donBeton
#86 Re: Mit o antifašizmu četnika Draže Mihailovića
-
Pera Trta
#87 Re: Mit o antifašizmu četnika Draže Mihailovića
Istina? Naravno, evo npr. istine.
Četnički vojvoda (inače seoski učitelj) Uroš Drenović, koji danas ima ulicu u Banjoj Luci i spomenik u svom selu kao mjesto hodočašća četnika iz cijele bivše Yu, moljaka hranu za svoje četnike od vojnih vlasti NDH u Mrkonjić Gradu:
Četnički vojvoda (inače seoski učitelj) Uroš Drenović, koji danas ima ulicu u Banjoj Luci i spomenik u svom selu kao mjesto hodočašća četnika iz cijele bivše Yu, moljaka hranu za svoje četnike od vojnih vlasti NDH u Mrkonjić Gradu:
MOLBA ŠTABA ČETNIČKOG ODREDA »KOČIĆ« OD 5. JUNA 1942. DOMOBRANSKOM GARNIZONU MRKONJIĆ-GRAD ZA REDOVNO SNABDEVANJE HRANOM RANJENIH I BOLESNIH ČETNIKA
Voj. čet. štab »kočić« Broj: Službeno. 5 juna 1942 god.
POSADNOM ZAPOVJEDNIŠTVU
MRKONJIĆ GRAD,
Pozivom na zaključeni zapisnik u Banjoj Luci u smislu zajedničke saradnje naši ranjenici i bolesnici imaju se hraniti na državni trošak t.j. od vojnih vlasti.
Molimo Vas, da se od danas pa i u buduće šalje sa vašega kazana hrana za ranjene i bolesne četnike da ne budu gladni i sa time bi učinili nama uslugu i olakšicu.
O izvršenju ovoga i udovoljenju ove naše molbe molimo Vas izvjestite nas pismeno ravnanja radi.
M.P.3
Posadno zapovjedničtvo
Br. 33/taj.
6. lipnja 1942 g.
Varcar Vakuf
KOMANDANT:
U. Drenović
Primljeno na znanje i potrebno preduzeto
Zapovjednik, satnik
Križanec
-
donBeton
#88 Re: Mit o antifašizmu četnika Draže Mihailovića
Ma ne, ali koliko sam iz njegovih komentara shvatio politika je ovakva: "ajmo da definišemo laži i pokažemo istinu, ali nemojmo pokazivati svu istinu i sve laži nego samo one koji odgovaraju smjeru u koji idemo. Nije to ništa zbog moje lične opcije, već je društveno korisno s obzirom na pojavu simpatija prema ustašama i četnicima među omladinom."
Za mene je pokazano dovoljno dokaza o sukobima četnika Draže Mihajlovića sa SSovcima. O saradnji sa Njemcima, pogotovo pred kraj rata, još više jer su se ti forsirali u knjigama historije već dugo godina. I sa Njemcima i bez Njemaca, bili antinacisti ili pronacisti četnici su mučili, klali, silovali nedužne.
Za mene je pokazano dovoljno dokaza o sukobima četnika Draže Mihajlovića sa SSovcima. O saradnji sa Njemcima, pogotovo pred kraj rata, još više jer su se ti forsirali u knjigama historije već dugo godina. I sa Njemcima i bez Njemaca, bili antinacisti ili pronacisti četnici su mučili, klali, silovali nedužne.
- seln
#89 Re: Mit o antifašizmu četnika Draže Mihailovića
Diskusija sa kajgatanom, barcelonom i bokacetnicka je apsolutno jalova i obsoletna. Vec 20 godina revizionizam ispire mozgove nacionalno prijemcivom podmlatku, tu nije ostalo mjesta ni za sta osim za viziju srpske Arkadije koja bi bila stvorena da nije bilo zlih mudzahida. Za kagatana znam da je nacionalista, bilo je to jasno poslije njegovih suza nad kao rosom mladim 50-godisnjim regrutima saBrcanske. A nacionalizam i partizanstina ne idu zajedno, da hebe rak raka...zato je kajga sebi nasao nove Spartance medju ravnogorsom gerilom, utoliko vise jer medju njima nije bilo primjesa neciste hrvatske i muslimanske krvi.
Ne sporim da je na pocetku rata i medju cetnicima bilo istinskih patriota, pa mozda i antifasita...ali, svako ko je 1942 jos uvijek bio u cetnicima, morao je znati sta radi vodjstvo njegovo pokreta i za takve nema opravdanja.
Da ne bude zabune, ista ovakva diskusija se mogla voditi sa apologetama ustastva i stovateljima handzar-tradicije, sve je to ubiti ista filozofija (moje govno najljepse mirise).
Partizani su, pored svih zastranjivanja i pojedinacnih zlocina, bili jedina organizovana antifasisticka snaga. Sve ostalo je prazno prepucavanje.
Ne sporim da je na pocetku rata i medju cetnicima bilo istinskih patriota, pa mozda i antifasita...ali, svako ko je 1942 jos uvijek bio u cetnicima, morao je znati sta radi vodjstvo njegovo pokreta i za takve nema opravdanja.
Da ne bude zabune, ista ovakva diskusija se mogla voditi sa apologetama ustastva i stovateljima handzar-tradicije, sve je to ubiti ista filozofija (moje govno najljepse mirise).
Partizani su, pored svih zastranjivanja i pojedinacnih zlocina, bili jedina organizovana antifasisticka snaga. Sve ostalo je prazno prepucavanje.
- lerdi
#90 Re: Mit o antifašizmu četnika Draže Mihailovića
Mislim da je ovo podebljano i najvažnije od svega. Sve i da je istina da su se borili protiv švaba ( a postoje dokazi i za jedno i za drugo, što meni smrdi na okretanje kako vjetar puše) četnici su ubijali i bili fašisti, jer su ubijali zbog fašističkih ideja. Ništa manje fašitička ideja nije ideja velike srbije o ideje hitlera o velikoj njemačkoj. U velikoj srbiji svi treba da budu potlačeni i ubijeni ako nisu srbi ( sveta srpska rasa), a isto je to i kod hitlera bila ideja samo što su sveta rasa koja će upravljati svima trebali biti njemci. Svako ko podržava četnike podržava i veliku srbiju, a svako ko podržava veliku srbiju je fašista, jer je velika srbija fašistička ideja. Bar je to jasno ko dandonBeton wrote:Ma ne, ali koliko sam iz njegovih komentara shvatio politika je ovakva: "ajmo da definišemo laži i pokažemo istinu, ali nemojmo pokazivati svu istinu i sve laži nego samo one koji odgovaraju smjeru u koji idemo. Nije to ništa zbog moje lične opcije, već je društveno korisno s obzirom na pojavu simpatija prema ustašama i četnicima među omladinom."
- bokakotorska
#91 Re: Mit o antifašizmu četnika Draže Mihailovića
Ko je ubijao tebe i tvoj grad ? Ne znamo se, ni iz kog si grada. Kad vec to pominjes.Chmoljo wrote:pa iste te spodobe su ubijale mene i moj grad. ne vidim neku razliku među njima. zato je normalno da vatre ima kad je o njima riječ.bokakotorska wrote:
Moguce da nije trebalo zahvaljivati unapred ali vidim vatre ima, a bez nekog razloga.
Pozdrav
to da nije bio pod okupacijom Njemačke... mislim, je li ti fakat misliš da je NDH bila uistinu Nezavisna?ma hajde... Pavelić samostalno donosio odluke,
mo'š misliti. zato je i dozvolio (ovo mi je toliko smiješno reći, jer tu nije bio ni najmanji faktor, a ne da ON nešto nacistima ili fašistima dozvoljava) da Dalmacija ode talijanima
Kako je Pavelic donosio odluke nije me zanimalo, vise sam obracao paznju na posledice njegovih odluka. Punoletan je bio i odgovoran, svaka dalja rec je pravdanje fasistickog zla.
Da NDH je bila Nezavisna Drzava Hrvatska, postala je to bez ikakve prinude od strane Fasista da to postane i usvoji fasisticko uredjenje.
Kraljevina Jugoslavija i Beograd kao njena prestonica su bili vojno porazeni 18.04.1941. Centralna Srbija i Beograd okupirani od strane Nemacke.
Svako poredjenje polozaja Beograda i Zagreba od 06.04.1941. je besmislica.
Za desavanja u Zagrebu i na svoj teritoriji NDH prevashodno snosi odgovornost NDH, koja vrsi vlast.
Za desavanja u Centralnoj Srbiji prevashodna je odgovornost Nemacke, koja vrsi vlast.
Osim glavnih nosilaca odgovornosti (Vlasti) na tim prostorima su delovali i Partizani i Cetnici. Njihova odgovornost je sekundarna proporcionalno njihovoj snazi. i statusu.
Partizani gerila, frakcija sovjeta za teritoriju Kraljevine Jugoslavije.
Cetnici Genarala Draze Mihailovica, Jugoslovenska vojska u otadzbini, sa mandatom Prestolonaslednika i Vlade, takodje gerila.
Od Oktobra 1944 stranom intervencijom, Crvene armije, Partizani su dovedeni na vlast i od toga casa njihova odgovornost postaje primarna na teritorijama koje osvajaju u svojoj borbi za sovjetsku vlast na teritorijama tada vec bivse Kraljevine Jugoslavije.
Pozdrav
-
Abacija
#92 Re: Mit o antifašizmu četnika Draže Mihailovića
Na Wikipediji pise da je Dragisa Cvetkovic 1940. potpisao "dve antisemitske uredbe, koje su objavljene u Beogradu („Službene novine“, 5. oktobar)i Zagrebu („Narodne novine, 9. listopada)".keep it real wrote:Chmoljo wrote:ma divota. prvi glavni grad "juden frei"keep it real wrote:
kakve gluposti cuj cetnici kvislinska formacija , kralj slao naredjenja iz londona , vecinom pobjegli u englesku i ameriku poslije rata , spasavali pilote , mihajlovic odlikovan od amerikanaca itd
ustase i ndh su ubijali masovno srbe , gdje su cetnici napravili bilo sta na nivou jasenovca ?
dio cetnika je pocinio zlocine , dok su ustase svi bili zlocinci . tu poredjenja nema jer pogledaj zagreb 1941 a pogledaj beograd 1941 .šta reći, oduzima dah
grad je bio juden frei zato sto su vlada i vojska povukli zbog bombardovanja , dok su oni imali kontrolu jevreji su bili normalni gradjani . to je jos jedan dokaz jer svi znaju da su se cetnici bili povukli u planine . ljoticevci/nedicevci koji su to izvrsili su bili neprijatelji cetnika i partizana koji su vodili borbu protiv okupatora (na razlicite nacine). zbog nedostatka oruzja i tehnike mihajlovic je insistirao na pasivnom ratovanju ti jeste povlacenju u planine i cekanju da okupator oslabi . u isto vrijeme partizani (ogromnom vecinom srbi na pocetku rata) pod uticajem moskve su insistirali na agresivnom otporu zbog ustaskih zlocina .
nego moze li meni ko reci sto se tito nije sakrivo po zagorju , slavoniji , sloveniji itd .
zasto u cisto srpskom drvaru ?
Zna li ko sta vise o ovome?
-
Pera Trta
#93 Re: Mit o antifašizmu četnika Draže Mihailovića
Neki "legalisti" ovdje priznaju NDH, kako se vidi. Vjerovatno poučeni primjerom vojvode učitelja Drenovića (onoga što moli hranu sa ustaškog kazana), koji je u Mrkonjić Gradu, uoči potpisivanja sporazuma sa vlastima NDH, 27. aprila 1942, dao slijedeću izjavu:
»Potpisati izjavljujem, da sam uvijek priznavao Nezavisnu državu Hrvatsku, ali da sam otišao u šumu, da spasim goli život naroda u ovom kraju, kao i sebe, koje su neodgovorni elementi počeli nemilice ubijati i pljačkati. Ujedno izjavljujem, da ću zajedno sa svojim naoružanim ljudima, kada očistimo zajedno sa hrvatskom vojskom, prema naređenjima vojnog zapovjedništva čitav ovaj teritorij od komunističkih bandi, staviti se na potpuno raspoloženje sa svojim naoružanim ljudima domobranstvu«
»Potpisati izjavljujem, da sam uvijek priznavao Nezavisnu državu Hrvatsku, ali da sam otišao u šumu, da spasim goli život naroda u ovom kraju, kao i sebe, koje su neodgovorni elementi počeli nemilice ubijati i pljačkati. Ujedno izjavljujem, da ću zajedno sa svojim naoružanim ljudima, kada očistimo zajedno sa hrvatskom vojskom, prema naređenjima vojnog zapovjedništva čitav ovaj teritorij od komunističkih bandi, staviti se na potpuno raspoloženje sa svojim naoružanim ljudima domobranstvu«
-
Pera Trta
#94 Re: Mit o antifašizmu četnika Draže Mihailovića
http://www.e-novine.com/srbija/srbija-t ... -frei.htmlAbacija wrote:
Na Wikipediji pise da je Dragisa Cvetkovic 1940. potpisao "dve antisemitske uredbe, koje su objavljene u Beogradu („Službene novine“, 5. oktobar)i Zagrebu („Narodne novine, 9. listopada)".
Zna li ko sta vise o ovome?
- madner
#95 Re: Mit o antifašizmu četnika Draže Mihailovića
Genijebokakotorska wrote:1 758+479+753+193 jeste 2183madner wrote: Ukupno žrtava u ova tri mesta:
1495
od toga ženskog pola:
758 (50,71%)
do 7 godina:
479 (32,04%)
do 14 godina:
753 (50,37%)
preko 50 godina:
193 (12,90 %).
Veliki pozdrav
Da li neko moze istovremeno biti: zensko i ispod 14 godina?
Da li je osoba koja je mladja od 7 mladja i od 14 godina?
Logika ti je izrazito jaca strana.
- bokakotorska
#96 Re: Mit o antifašizmu četnika Draže Mihailovića
Svaka civilna zrtva je mnogo da se razumemo bez obzira na junaka koji ih je napravio.madner wrote:Genijebokakotorska wrote:1 758+479+753+193 jeste 2183madner wrote: Ukupno žrtava u ova tri mesta:
1495
od toga ženskog pola:
758 (50,71%)
do 7 godina:
479 (32,04%)
do 14 godina:
753 (50,37%)
preko 50 godina:
193 (12,90 %).
Veliki pozdrav
Podatke si uneo sam u sledu koji navodi na zbir, uz mesanja polne i starosne strukture, bez pojasnjenja. Uz ovo dodatno uklapa se.
Bude na forumima svakakvih podataka ovako proverom bolje upoznas autora kako bi kasnije brze razabirao prihvatljive informacije od ostalih.
Ako je bilo cega uvredljivog pod 2, to je od copy – paste, sa tvoje prvobitne poruke.
Pozdrav
- madner
#97 Re: Mit o antifašizmu četnika Draže Mihailovića
Pod kojim kriterijem je NDH vlast a Nedicova Srbija nije?bokakotorska wrote:Ko je ubijao tebe i tvoj grad ? Ne znamo se, ni iz kog si grada. Kad vec to pominjes.Chmoljo wrote:pa iste te spodobe su ubijale mene i moj grad. ne vidim neku razliku među njima. zato je normalno da vatre ima kad je o njima riječ.bokakotorska wrote:
Pozdrav
to da nije bio pod okupacijom Njemačke... mislim, je li ti fakat misliš da je NDH bila uistinu Nezavisna?ma hajde... Pavelić samostalno donosio odluke,
mo'š misliti. zato je i dozvolio (ovo mi je toliko smiješno reći, jer tu nije bio ni najmanji faktor, a ne da ON nešto nacistima ili fašistima dozvoljava) da Dalmacija ode talijanima
Kako je Pavelic donosio odluke nije me zanimalo, vise sam obracao paznju na posledice njegovih odluka. Punoletan je bio i odgovoran, svaka dalja rec je pravdanje fasistickog zla.
Da NDH je bila Nezavisna Drzava Hrvatska, postala je to bez ikakve prinude od strane Fasista da to postane i usvoji fasisticko uredjenje.
Kraljevina Jugoslavija i Beograd kao njena prestonica su bili vojno porazeni 18.04.1941. Centralna Srbija i Beograd okupirani od strane Nemacke.
Svako poredjenje polozaja Beograda i Zagreba od 06.04.1941. je besmislica.
Za desavanja u Zagrebu i na svoj teritoriji NDH prevashodno snosi odgovornost NDH, koja vrsi vlast.
Za desavanja u Centralnoj Srbiji prevashodna je odgovornost Nemacke, koja vrsi vlast.
Osim glavnih nosilaca odgovornosti (Vlasti) na tim prostorima su delovali i Partizani i Cetnici. Njihova odgovornost je sekundarna proporcionalno njihovoj snazi. i statusu.
Partizani gerila, frakcija sovjeta za teritoriju Kraljevine Jugoslavije.
Cetnici Genarala Draze Mihailovica, Jugoslovenska vojska u otadzbini, sa mandatom Prestolonaslednika i Vlade, takodje gerila.
Od Oktobra 1944 stranom intervencijom, Crvene armije, Partizani su dovedeni na vlast i od toga casa njihova odgovornost postaje primarna na teritorijama koje osvajaju u svojoj borbi za sovjetsku vlast na teritorijama tada vec bivse Kraljevine Jugoslavije.
Pozdrav
Sta ono bi na Visu u Junu 1944?
- Banksy
#98 Re: Mit o antifašizmu četnika Draže Mihailovića
Kakva legija, to su im bila raja. Ista krvoloci, ista bijeda i ološ, samo druge uniforme.felipe kajetano wrote:Cudi me..Crna legija je obicno bila vrlo temeljita...Banksy wrote:Teško, morala bih imati bar 85 godina.felipe kajetano wrote: Pretpostvaljam da ih poznajes masu pa tako tvrdis
Ipak, za moj ukus, nedovoljno temeljito.

Moji su oni od kojih su im se punile gaće. I jednim i drugim i trećim.
- seln
#99 Re: Mit o antifašizmu četnika Draže Mihailovića
Dzaba sve....cetnika ni hebi ni kuci vodi.bokakotorska wrote:
Svaka civilna zrtva je mnogo da se razumemo bez obzira na junaka koji ih je napravio.
- madner
#100 Re: Mit o antifašizmu četnika Draže Mihailovića
Ne navodi na zbir nego pokazuje kakav je to junacki podvig bio.bokakotorska wrote:Svaka civilna zrtva je mnogo da se razumemo bez obzira na junaka koji ih je napravio.madner wrote: Genije
Podatke si uneo sam u sledu koji navodi na zbir, uz mesanja polne i starosne strukture, bez pojasnjenja. Uz ovo dodatno uklapa se.
Bude na forumima svakakvih podataka ovako proverom bolje upoznas autora kako bi kasnije brze razabirao prihvatljive informacije od ostalih.
Ako je bilo cega uvredljivog pod 2, to je od copy – paste, sa tvoje prvobitne poruke.
Pozdrav
Uvredljivo je da nisi u stanju to sam zakljuciti. Teorija skupova je bila koji razred?