Spominjem 60 minuta kao simbol negativističkog novinarstva koje je stvorilo takvo javno mijenje u ovoj državi da je reći bilo šta pozitivno o ovoj zemlji u bilo kakvom kontekstu ravno ratnom profiterstvu i automatski se proglašava podršakom vladajućim strankama i zaluđenošću nacionalizmom. Međutim ja zaista ne osjećam da bi se trebao stiditi ili da nisam u trendu zato što volim ovu zemlju i vjerujem da će se uspješno izvući iz svih ovih sranja. Sva politička moralna i ekonomska dekadencija o kojoj pričaš dešavala se svuda u svim zemljama tranzicije a ludačka košulja koju spominješ je rezultat agresije. Što se tiče Jugoslavije ako nisi znao xxx Jugoslavenska narodna armija je postala agresor na BiH u posljednjem ratu, prema tome ako ništa drugo i opet ponavljam AKO NIŠTA DRUGO današnja BiH ima vlastite odbrambene snage koje KAKO TAKO mogu stati u odbranu naroda. Makar to bila samo jedna komponenta OS i to je dovoljano da spriječi novi genocid na Bošnjacima i organizuje odbranu ako to ne daj bože bude potrebno. To nije nikakva militantna ideologija već realnost koju smo nedavno doživjeli. Bošnjaci koji su u svakom ratu tamanjeni ko gamad danas u ovoj BiH barem imaju u svakom pogledu više kapaciteta za odbranu nego što su ikada prije imali. Prema tome raspad bivše Juge i posrbljavanje JNA agresija i genocid najbolji je pokazatelj šta je Juga bila Bosni. Prema tome, fakat, ne xxx. Pazljivije biraj rijeci, bila bi steta da se kompletno tvoje razmisljanje odbaci iskljucivo zbog nepristojnog obracanja sagovornicima.ultima_palabra wrote:Čuj kontašNezbilj wrote:Nemam namjeru da raspravljam sa likovima kojima je 60 minuta osnovni izvor obrazovanja i spoznaje svijeta u kojem žive. Kao što sam već više puta ponovio u poređenju sa svim prethodnim istorijskim periodima danas Bosna ima više nego ikada kako u smislu slobode i demokratije tako i u ekonomskom smislu. BiH jeste dio slobodnog svijeta jer u njoj ne vlada nikakav oblik totalitarizama i teži najvišim društvenim standardima što se odnosi na usklađivanje sa standardima ljudskih prava i sloboda kakvi vladaju u EU kojoj BiH u ovom istorijskom trenutku teži. Dnevnopolitičke teme nemaju relevancije za ovu temu. Govorimo o istoriji. Kontaš???Pa ko si, bolan
![]()
Kakvih 60 minuta, o čemu ti? Inače ne zalazim na ovaj podforum, baš zbog takvih likova koji se nadoje novih nacionalno-revizionističkih historija i onda pijani bauljaju cyber-prostorom, ali nisam mogao da ne zapazim onako očiglednu kontradiktornost...
Ok, dio slobodnog svijeta, kako god to glupo zvuči...bila je dio slobodnog svijeta i poslije 1948. jer nije primala nikakav diktat izvana...stanovništvo nije bilo porobljeno ili pod stranom vlašću. To što sad postoje demokratski izbori, više je stvar prihvaćanja opštih standarda koji postoje u svijetu...dok se izborni zakon primjenjuje na diskriminirajući način prema građanima i manjinama.
Također mislim da je bh.političar bio slobodniji u donošenju odluka prije 30 godina, nego danas...ne može donijeti relevantnu ekonomsku mjeru bez stranaca, ne može donijeti političku odluku bez saglasnosti RS-ovaca, može jedino preusmjeravati tokove sitnog novca prema svom računu, što uspješno čini...
Kako ti misliš da će istoričari sa neke distance gledati na godine 1995-2010? Po meni, taj period će se smatrati godinama dekadencije bh.društva, morala i privrede, gdje je država ostavljena u luđačkoj košulji da se brani od velikosrpskih i velikohrvatskih napada koji su sada u rukavicama, pod ekonomskom šapom stranih grabežljivaca, gdje su humane ideje na izdisaju, a vjerske vođe u pauzama širenja militantne ideologije rade sa krupnim kriminalom...
Ne znam, možda postoje neke naočale kroz koje se to tako ne vidi, ali nisam još nabasao na njih...
Koji dio povjesti je bio najbolji za Bosance?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
Nezbilj
#76 Re: Koji dio povjesti je bio najbolji za Bosance?
- nosara
#77 Re: Koji dio povjesti je bio najbolji za Bosance?
Nezbilj wrote:Po tvojoj priči ispada da nam je bolje bilo da smo ostali pod Miloševićem i da nam suverenitet i sgurnost pruža Beograd i srpska vojska kao što smo to imali u Jugi. Halo ba saberi se malo! Borba za izgradnju države tek je počeka. Lopove i profitere treba potrpati u zatvore, vlast treba natjerati da radi svoj posao itd. ali zato što to sve nemamo danas nemože biti razlog da se projekat zvani BiH proglašava propalim. Takvo defetističko razmišljanje mogu imati samo nesposobnjakovići i luzeri. Što se tiče Jugoslavije taj projekat je u pravom smislu riječi propao što valjda dovoljno govori samo po sebi.nosara wrote:Da, da... Znam... za rat je potrebno dvoje... i ostale pizdarije...
BiH nije suverena, jer joj suverenost garantuju strane vojne snage i potpuno je ovisna u svakom pogledu od pomoci izvana...
SFRJ, a tako i SRBiH je imala sve sto cini suverenu drzavu...
Sto se tice neovisnog sudstva, da valja ne bi njegova temeljita reforma bila uslov za EU... a sto se tice mogucnosti izbora, to nas je kostalo vracanjem 50 godina unazad...
Doduse, imamo slobodu da gnjide nazivamo pravim imenom, ali od toga nam nije lakse...
U kakav god kontekst ovo danas turis, mi smo na dnu, a tvoja prica je famozna "sminka na les"...
Malo zajebano, jer, zahvaljujuci nepismenom puku, lopovi i profiteri su na vlasti...
Sto se tice milosevica, ne znam, pitaj tunju...
Juga je propala, tu si u pravu... Sa njom smo svi, manje-vise propali, samo neko to shvata, a neko ne... Nekom je ideal da viri iz njemackog, americkog, inog supka, a neko to ipak smatra degutantnim ponizenjem...
Najjaca ti je ova o "vlastitim odbrambenim snagama"...
- ultima_palabra
#78 Re: Koji dio povjesti je bio najbolji za Bosance?
Vrati se ti lijepo u svoj imaginarni svijet, ko sam ja da ti palim svjetlo 
- piupiu
#79 Re: Koji dio povjesti je bio najbolji za Bosance?
Ko ne rizikuje, taj ne profitira, stara kineska poslovica,staza wrote:Nisam mogao a da ne reagiram na ovaj tvoj post.piupiu wrote:Dakle, moj argument je bio odgovor tebi -- demokratija nije preduslov za ekonomski prosperitet -- Kina je primjer za to.
Pokušat ću biti što koncizniji.
Kina je primjer najbolje demokracije u svijetu.
Zašto?
Zato što, kao što je Bennet, u jednoj svojoj knjizi napisao, da ga parafraziram, spremni su na najviše rizika.
Da moja malenkost nije rizikovala, izuzetno hrabro, i promijenila nekoliko poslova (a na kraju sam napustio posao koji niko ne bi, gdje sam, da napomenem zbog malicioznih, bio primljen na neodređeno vrijeme i imao ogromnu platu) ne bih zadnjih pet godinâ bile najljepše u mom životu, jer sam i radio i zaradio i putovao i uštedio i potrošio (sad već imam radnoga staža koliko hoćeš).
Mi smo institucionalni tukci što vole da im je sve pri ruci, vječiti direktori, vječiti političari, kod nas je otkriće u čaršiji sagraditi prvi semafor ili prvi Mercator: kod nas niko ne zna raditi nekoliko poslova, kod nas niko ne zna šta bi radio drugo, kad bi izgubio postojeći posao: ljudi slušaju muzičare koji 20 god. sviraju isti jazz, istu revijsku muziku, isti turbo folk: dok se u Kini svakih 15 danâ ruši gradska četvrt i gradi nova.
Mi imamo potpunu disperziju u društvu, gdje se različite grupacije bore idejno, platno, politički, društveno: to je divno ako postoji baza, kao u demokratskom svijetu, ali ako ne postoji, onda ti je nalik na izokrenuti lijevak što se prostire tj. širi u ništa... to je pravilo čiste hijerarhije: prosti primjer je, iako znam teoretski tj. iz priče mnogo više takvih nestranačkih primjera, da sam uživo sreo samo jednoga direktora što je nepartijski to postao (i napravio je od propadajuće firme giganta, a narodu je bio prvih godina vrlo sumnjiv, jer je ničiji): mi imamo čitave institucije ili državne ili privatne firme (kontrolisane od državnoga tj. političkoga sektora), u kojima se svi od čistačice do direktora stranački zapošljavaju od strane partijskih letača, po principu usluga za uslugu...
Mene to već dugo ne tangira, jer znam da u ovoj zemlji ne postoji društvo, i da se svako, osim ako nije nečiji grupni poltron, isključivo brine o samome sebi...
-
Nezbilj
#80 Re: Koji dio povjesti je bio najbolji za Bosance?
Evo ti pa se malo razgledaj. xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx autocenzuranosara wrote: Najjaca ti je ova o "vlastitim odbrambenim snagama"...
http://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%9E%D1 ... 0%BD%D0%B5
Kao što rekoh u svakom slučaju imamo više odbrambenih kapaciteta nego što smo imali ikada ranije. Da smo imali ovo prije posljednjeg rata vjerovatno do njega nikada ne bi ni došlo. Vidjeli smo kako nas je branila JNA prema tome Jugonostalgičari rekao bi vam nešto ali me moderacija već opomenula
Last edited by Nezbilj on 25/07/2010 20:10, edited 2 times in total.
- cyprus
#81 Re: Koji dio povjesti je bio najbolji za Bosance?
E nek sam i ovo čuoAnes23 wrote:1)Period Kulina Bana
2)Period 1 Jugoslavije, kada si za vlasti Mehmeda Spahe 1918-1939 imao odredjenu politicku platofmu i putanju.Kada su se Bosnjaci uspjeli odrzati tada u Bosni.Da su Bosnjaci imali reisa Maglajlica u to doba, danas bi bilo dosta Srpskih Muslimana, ako bih ih uopste i bilo.Mnogi od vas to i ne znaju
Moj dida je bio mlacen od Udbe.I bacan u zatvor.I dosta Bosnjaka je zavrsilo po Gulagima Golog Otoka.Ko moze da prica o nekom nazovi blagostanju 2 Jugoslavije, kada su se u osnovnim skolama ucile Srpske narodne pjesme i Srpska historija, kad nije bilo u snovima priznat narodni Bosanski jezik, i kad Bosnjaci nisu znali nista historije.I kad neko moze to reci najbolji
Pih
- cyprus
#82 Re: Koji dio povjesti je bio najbolji za Bosance?
A u kom sistemu su odgojeni/obrazovani Izetbegović, Delić, Silajdžić, Halilović, Divjak, Šiber, Vikić, Ganić, ABiH generali (umjesio sam ovdje svašta da sagovornik probere šta mu se sviđa) itd. Osmanskom možda?*JA* wrote:Nije konstrukcija, nego ziva istina!cyprus wrote:Ovo je bolesna konstrukcijaNihad_27 wrote:Upravo genocid koji se srpveden u BIH u peridou 1992-1995 je proizvod te SFRJ![]()
U kojoj drzavi i u kojem sistemu su rodjeni i odgojeni/obrazovani Milosevic, Karadzic, Cosic, Plavsic, Mladic, Krajisnik, Kadijevic, JNA generali ...? ...ili je agresija na BiH smisljena na Marsu?
Jao kakve gluposti ljudi izvaljuju
- piupiu
#83 Re: Koji dio povjesti je bio najbolji za Bosance?
cyprus wrote:E nek sam i ovo čuoAnes23 wrote:1)Period Kulina Bana
2)Period 1 Jugoslavije, kada si za vlasti Mehmeda Spahe 1918-1939 imao odredjenu politicku platofmu i putanju.Kada su se Bosnjaci uspjeli odrzati tada u Bosni.Da su Bosnjaci imali reisa Maglajlica u to doba, danas bi bilo dosta Srpskih Muslimana, ako bih ih uopste i bilo.Mnogi od vas to i ne znaju
Moj dida je bio mlacen od Udbe.I bacan u zatvor.I dosta Bosnjaka je zavrsilo po Gulagima Golog Otoka.Ko moze da prica o nekom nazovi blagostanju 2 Jugoslavije, kada su se u osnovnim skolama ucile Srpske narodne pjesme i Srpska historija, kad nije bilo u snovima priznat narodni Bosanski jezik, i kad Bosnjaci nisu znali nista historije.I kad neko moze to reci najbolji
Pih![]()
- HAVANA
#84 Re: Koji dio povjesti je bio najbolji za Bosance?
Satvoren u tijelu zatvoren u koži
Sanjaš da se nebo vrati i umnoži
Zatvoren u mozak zarobljen u srce
U toj tamnoj jami vječno sanjaš sunce
Zarobljen u meso zarobljen u kosti
Prostor taj do neba
Kako da premosti?
Drugo
Zatvoren u rebra zarobljen od srebra
I kad si visokan bjelji od srebra
Sanjaš da se nebo sa tom zemljom složi
Otrgnut od neba žudiš hljeba vina
Al u domu tvome
Kad će domovina?
Treće
Zatvoren u meso zarobljen u kosti
Pa će tvoje kosti tvoje meso bosti
Otrgnut od neba želiš hljeba vina
Kamena i idma samo ima svima
Od te ruke dvije tvoja jedna nije
Jedna drugu ko
Hoće da pobije?
Četvrto
U toj tamnoj jami vječno zoveš sunce
Sanjaš da se nebo približi i vrati
Tijelo se kroz vlati u pijanstvu klati
U žilište slišćen zatvoren u krvi
U tom kolu bola
Potonji il'
Prvi?
Peto
U tom kolu bola ni potonji ni prvi
Igrište si strvi i ročište crvi
Zaplijenjen od tijela greb za sebe djela
Kad će tijelo samo da
Postane djelo?
Sanjaš da se nebo vrati i umnoži
U toj tamnoj jami vječno sanjaš sunce
Zarobljen u meso zarobljen u kosti
Prostor taj do neba
Kako da premosti?
Drugo
Zatvoren u rebra zarobljen od srebra
I kad si visokan bjelji od srebra
Sanjaš da se nebo sa tom zemljom složi
Otrgnut od neba žudiš hljeba vina
Al u domu tvome
Kad će domovina?
Treće
Zatvoren u meso zarobljen u kosti
Pa će tvoje kosti tvoje meso bosti
Otrgnut od neba želiš hljeba vina
Kamena i idma samo ima svima
Od te ruke dvije tvoja jedna nije
Jedna drugu ko
Hoće da pobije?
Četvrto
U toj tamnoj jami vječno zoveš sunce
Sanjaš da se nebo približi i vrati
Tijelo se kroz vlati u pijanstvu klati
U žilište slišćen zatvoren u krvi
U tom kolu bola
Potonji il'
Prvi?
Peto
U tom kolu bola ni potonji ni prvi
Igrište si strvi i ročište crvi
Zaplijenjen od tijela greb za sebe djela
Kad će tijelo samo da
Postane djelo?
- ljubav_aha
#85 Re: Koji dio povjesti je bio najbolji za Bosance?
piupiu wrote:Radi se o replici, a ne odbrani -- pricamo o dijelu istorije koji je bio najbolji za Bosance. Moja pranana, koja je zivjela u cetiri drzave, je uvijek govorila da je ona "Titina" bila najbolja. Inace mi pranana nije iz Beograda, nego s Carsije, kao i ja.zapadniavaz wrote:Usput, bas me zanima, sto se ovdje svaka tema zavrsi na odbrani ili napadu na Komunizam? Pa to nigdje nema na forumima komsija nam a da ne govorim o obrazovanim zapadnim drzavama koje nikad nisu bile gladne u cijeloj povijesti, gdje odbrana Komunizma uopste ne postoji. O cemu se radi? Odkud branioci Komunizma? Jel ovo neka "uvala" iz Beograda, ljudi koji su dosli ovdje da usmjeravaju narod prema cudnim i propalim filozofijama?
piupiu,tvoje piu-kanje mi bas odgovora
- piupiu
#86 Re: Koji dio povjesti je bio najbolji za Bosance?
To je generacijski.ljubav_aha wrote:piupiu wrote:Radi se o replici, a ne odbrani -- pricamo o dijelu istorije koji je bio najbolji za Bosance. Moja pranana, koja je zivjela u cetiri drzave, je uvijek govorila da je ona "Titina" bila najbolja. Inace mi pranana nije iz Beograda, nego s Carsije, kao i ja.zapadniavaz wrote:Usput, bas me zanima, sto se ovdje svaka tema zavrsi na odbrani ili napadu na Komunizam? Pa to nigdje nema na forumima komsija nam a da ne govorim o obrazovanim zapadnim drzavama koje nikad nisu bile gladne u cijeloj povijesti, gdje odbrana Komunizma uopste ne postoji. O cemu se radi? Odkud branioci Komunizma? Jel ovo neka "uvala" iz Beograda, ljudi koji su dosli ovdje da usmjeravaju narod prema cudnim i propalim filozofijama?
- Corto Maltese
#87 Re: Koji dio povjesti je bio najbolji za Bosance?
Samo da te podsjetim da se na 49% teritorije sadašnje BiH uče isključivo srpske narodne pjesmeAnes23 wrote:1)Period Kulina Bana
Pih
- Corto Maltese
#88 Re: Koji dio povjesti je bio najbolji za Bosance?
Energoinvest, Unis, Hidrogradnja, UPI, remontne zavode u Travniku, Hadžićima, Rajlovcu, Banja Luci, Konjicu...evropske titule KK Bosne Sarajevo, KK Jedinstvo Tuzla, RK Borac Banja Luka, 14. Zimska Olimpijada, obično po pola nogometne, tri četvrtine rukometne, četvrtina košarkaške reprezentacije SFRJ, dva premijera vlade SFRJ, ne znam od kojeg instituta da počnem, velike stambene blokove u Sarajevu, Tuzli, Zenici, Mostaru... kompletno obnovljenu Banja Luku nakon zemljotresa... ali jebo zgrade, fabrike i fakultete, u njima rade, uče i žive ljudi a ne narodi.*JA* wrote:Svi oni koji se osjecaju Bosancima i koji vole BiH, su dobili politicko, kulturno, i drustveno mjesto tek nakon 1992 godine! Prije toga se nisu pitali nizasta!
Ako sam u krivu, neka mi neko navede kada i kako su bosanci bili vazni za bilo sta prije 1990-tih, i sta su imali!?
-
callmethebreeeze
#89 Re: Koji dio povjesti je bio najbolji za Bosance?
slicnu smo diskusiju imali prije par mjeseci ili godina. dovoljno je samo pogledati stepen obrazovanja naroda i narodnosti prije dolaska komunista, pa te podatke uporediti sa podacima iz 1990.e i sve ce biti jasno.
meni je takodjer zanimljiv period AU. jesu bili okupatori, ali su nas prikacli na voz koji je isao u moderan svijet. bili smo i ostali zadnji vagon, ali smo bar krenuli.
meni je takodjer zanimljiv period AU. jesu bili okupatori, ali su nas prikacli na voz koji je isao u moderan svijet. bili smo i ostali zadnji vagon, ali smo bar krenuli.
- terra_incognita
#90 Re: Koji dio povjesti je bio najbolji za Bosance?
I izgradili su kasabu, pretvorili je u grad, kakav-takav.callmethebreeeze wrote:slicnu smo diskusiju imali prije par mjeseci ili godina. dovoljno je samo pogledati stepen obrazovanja naroda i narodnosti prije dolaska komunista, pa te podatke uporediti sa podacima iz 1990.e i sve ce biti jasno.
- piupiu
#91 Re: Koji dio povjesti je bio najbolji za Bosance?
Posto ti je manje-vise vec odgovoreno, ja bih tebi koje protupitanje -- sta je to za sta se mi nismo pitali? Mislim, kako smo to bili nevazni prije 90.-e, a kako smo postali strasno vazni 90.-e? U cemu je ta vaznost?*JA* wrote:Svi oni koji se osjecaju Bosancima i koji vole BiH, su dobili politicko, kulturno, i drustveno mjesto tek nakon 1992 godine! Prije toga se nisu pitali nizasta!
Ako sam u krivu, neka mi neko navede kada i kako su bosanci bili vazni za bilo sta prije 1990-tih, i sta su imali!?
I jos me iskreno zanima odakle crpis svoje informacije o proslosti i koliko ti je godina -- ali, stvarno, ne provociram, nego se cudim uniformnosti misljenja mladjih generacija (eh, to je sad samo pretpostavka) koja je ubijedjena kako Bosne nije bilo otprilike od Osmanskog carstva do nezavisnosti i kako Bosni nikad bolje nije bilo.
To je stvarno porazno. Ne samo zato sto nije tacno, nego zato sto te generacije ocigledno ne ciljaju visoko i vrijednosti (misljenje o tome sta je to dobro i bitno) su im totalno oprecne misljenjima nekih drugih generacija. Pri tome ne smatram da se radi o generacijskom sukobu, nego o neznanju i nepoznavanju svijeta za sta vi (ako si dio generacije 80.ih i 90.ih) niste krivi. Ali je ta ideoloska rigidnost s kojom pristupate temama ovog tipa prilicno zabrinjavajuca.
- ljubav_aha
#92 Re: Koji dio povjesti je bio najbolji za Bosance?
piupiu wrote:To je generacijski.ljubav_aha wrote:
piupiu,sad si me srdacno obradovala
- nosara
#93 Re: Koji dio povjesti je bio najbolji za Bosance?
U ovim "os" dvije klero-nacionalne komponente (cuj, komponenteNezbilj wrote:Evo ti pa se malo razgledaj. xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx autocenzuranosara wrote: Najjaca ti je ova o "vlastitim odbrambenim snagama"....
http://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%9E%D1 ... 0%BD%D0%B5
Kao što rekoh u svakom slučaju imamo više odbrambenih kapaciteta nego što smo imali ikada ranije. Da smo imali ovo prije posljednjeg rata vjerovatno do njega nikada ne bi ni došlo. Vidjeli smo kako nas je branila JNA prema tome Jugonostalgičari rekao bi vam nešto ali me moderacija već opomenula
I sta, ako neko napadne BiH (a to mogu biti samo komsije) ove tvoje "os" ce stat u odbranu zemlje...?
Ovo je najmracniji istorijski period za sve bivse republike SFRJ... A sto je najgore, a tice se BiH, nista jos nije gotovo i niko ne moze garantovat ove granice na duzi period... Posebno ako se uzme u obzir "kvalitet" izabranih "politicara" koji bi trebali povuc drzavu naprijed (kako klero-nacionalisti mogu naprijed, kad je to kontradiktorno njihovom bicu
- Hrast
#94 Re: Koji dio povjesti je bio najbolji za Bosance?
Sve si reko.derion wrote:Čuj SFRJ, ne ponovilo se?!?! Meni je najbolje bilo za Kulinovih dana. Što se tad dobro jelo, pilo i klesalo...
- Hrast
#95 Re: Koji dio povjesti je bio najbolji za Bosance?
Ako cemo stvar staviti u historijski kontekst, porediti zivot u Bosni - napredak na kulturnom i privrednom polju - sa zivotom u ostatku Evrope i svijeta, onda se mora priznati da se najbolje zivjelo u vrijeme najvece ekspanzije Osmanskog carstva, a to je vrijeme vladavine sultana Selima I. (1512-1520) i sultana Sulejmana I. Velicanstvenog (1520-1566).
Uostalom, najveca i najljepsa dostignuca na polju arhitekture su postignuta upravo u tom vremenskom razdoblju ili neposredno nakon toga: most u Visegradu izgradjen u drugoj polovini 16. vijeka, "Stari most" u Mostaru tokom prve polovine 16. vijeka, Begova dzamija, itd..Poredimo: evo najstariji kameni most u austrijskoj pokrajini Tirol je izgradjen tokom 17. vijeka - prije toga samo drvo stari moj.
Uzeli "smo" Madjarsku pa onda harali..
Uostalom, najveca i najljepsa dostignuca na polju arhitekture su postignuta upravo u tom vremenskom razdoblju ili neposredno nakon toga: most u Visegradu izgradjen u drugoj polovini 16. vijeka, "Stari most" u Mostaru tokom prve polovine 16. vijeka, Begova dzamija, itd..Poredimo: evo najstariji kameni most u austrijskoj pokrajini Tirol je izgradjen tokom 17. vijeka - prije toga samo drvo stari moj.
Uzeli "smo" Madjarsku pa onda harali..
- Hrast
#96 Re: Koji dio povjesti je bio najbolji za Bosance?
osa wrote:notorna neistina, bosanci da nisu postojali u sfrj, naravno da jesu, kao i danas, kao regionalna odrednica....*JA* wrote:Mala napomena za pojedine forumase:
U SFRJ nisu postojali bosanci. U RBiH su postojali su samo srbi, hrvati, i tek kasnije Muslimani(koji se nizasta nisu pitali).
![]()
Pa i nije bas tako, cak ni unutar granica BiH a kamoli vani, u Evropi i svijetu gdje se ljudi ne interesuju za nase plemenske podjele. Evo ja ti mogu reci za Austriju npr.: ovdje smo svi "Bosnier" ("Bosanci")..niti Hercegovci, niti bosanski Hrvati..katolici, bosanski Srbi..pravoslavci..niti muslimani Bosnjaci...niti "Semberci", "Posavci", "Krajisnici", itd..nish, samo "Bosnier" - "Bosanci".
Cak se ni unutar granica BiH ne moze porediti odrednica "Bosanac" sa npr. "Krajisnik", "Semberac", itd.
Meni je jasno da je Hrvatima i Srbima - mnogima, naravno ne svima - stalo do toga da se Bosna i Bosanci svedu na jedan cisto geografski pojam, pojam kao sto bi to u Hrvatskoj bio "Zagorac" ili u Srbiji "Sumadinac" ali ipak to u praksi ne funkcionise bas..previse je ljudi tu koji se u prvoj liniji identificiraju sa Bosnom i Bosanstvom (ma kakvo ono da bilo) a ne sa Bosnjanstvom, Srpstvom,..
- -medeni-
#97 Re: Koji dio povjesti je bio najbolji za Bosance?
svi ovi jugonostalgičari koji žale za komunjarskom Bosnom su se debelo okoristili od tog sistema, ili su dobili DŽABA stanove, ili su radili ili rade u socijalsitičkim firmama (danas su bastioni socijalizma javna preduzeća_telekom, pošta, EP...) ili državnoj administraciji gdje ih ima umjesto 1000 (slične firme na zapadu u kapitalizmu) jedno 2000 gdje onih 1000 ništa ne radi i spada u onu filozofiju socijalizma "završi ti fakultete da ništa ne radiš"
pa tako iz čisto svojih ličnih interesa, nesposobni da sagledaju stvari iz dubine i širine" hvale komunjarski sistem gdje je Bosna bila KOLONIJA SFRJ sa prljavom industrijom i robovlasničkim radnom snagom, ali šta njih briga oni su ugrabili stanove, posao, kredite, vikendice po Korčuli i Neumu i nipta drugo nsiu sposobni vidjeti
proklinju dan kad je neko "srušio to njihovo blagostanje", ne shvatajući da to NIJE MOGLO TRAJATI vječno, da se urušilo samo od sebe, jer je socijalizam kao sistem FIJASKO SAM OD SEBE, pa je sve propalo bukvalno "kao Grčka" koja je najupečatljiviji primjer kako se vještački živjelo na visokoj nozi BEZ POKRIĆA, baš kao i SFRJ i SRBIH
najbolji periodi iz historije Bosne:
-Kulinovo vladanje, jer se Bosna po prvi put osamostalila
-Stepan II jer je proširila svoje teritorije sve do mora i stvorio preduslove za jačanje džave do stepean kad je bila najjjača država Balkana za vrijeme Tvrtka
-vrijem Austro-ugarske koja je ponovo vratila CIVILIZACIJU iz mračnog turskog vakta, malo se okrenite po SA sve ono što je lijepih zgrada je izgrađeno u TO vrijeme, kao i tramvaj, kao i vodovod, kao i elektrifikacija itd, itd...nažalost najevćei TERORISTA-TALIBAN svih vremena po nalogu Ilije garašanina je sve to pokopao, Gavrilo Pirncio nas je OTRGNUO DO NAPREDNE EVROPE i ponovo stavio u tamne okove ZAOSTALOG ISTOKA, ovaj put umjesto turskih, u srpske, a kasnije i rusko-boljševičke
-nezavisna Bosna od 1992.god kada upravljamo sami svojom sudbinom, nažalost uz nesposobne političare koji iz svojih ličnih (gore navedenih) inteesa nemaju potrebnu širinu, dubinu i veličinu da bi vodili Bosnu u pravom smjeru
pa tako iz čisto svojih ličnih interesa, nesposobni da sagledaju stvari iz dubine i širine" hvale komunjarski sistem gdje je Bosna bila KOLONIJA SFRJ sa prljavom industrijom i robovlasničkim radnom snagom, ali šta njih briga oni su ugrabili stanove, posao, kredite, vikendice po Korčuli i Neumu i nipta drugo nsiu sposobni vidjeti
proklinju dan kad je neko "srušio to njihovo blagostanje", ne shvatajući da to NIJE MOGLO TRAJATI vječno, da se urušilo samo od sebe, jer je socijalizam kao sistem FIJASKO SAM OD SEBE, pa je sve propalo bukvalno "kao Grčka" koja je najupečatljiviji primjer kako se vještački živjelo na visokoj nozi BEZ POKRIĆA, baš kao i SFRJ i SRBIH
-Stepan II jer je proširila svoje teritorije sve do mora i stvorio preduslove za jačanje džave do stepean kad je bila najjjača država Balkana za vrijeme Tvrtka
-vrijem Austro-ugarske koja je ponovo vratila CIVILIZACIJU iz mračnog turskog vakta, malo se okrenite po SA sve ono što je lijepih zgrada je izgrađeno u TO vrijeme, kao i tramvaj, kao i vodovod, kao i elektrifikacija itd, itd...nažalost najevćei TERORISTA-TALIBAN svih vremena po nalogu Ilije garašanina je sve to pokopao, Gavrilo Pirncio nas je OTRGNUO DO NAPREDNE EVROPE i ponovo stavio u tamne okove ZAOSTALOG ISTOKA, ovaj put umjesto turskih, u srpske, a kasnije i rusko-boljševičke
-nezavisna Bosna od 1992.god kada upravljamo sami svojom sudbinom, nažalost uz nesposobne političare koji iz svojih ličnih (gore navedenih) inteesa nemaju potrebnu širinu, dubinu i veličinu da bi vodili Bosnu u pravom smjeru
- Hrast
#98 Re: Koji dio povjesti je bio najbolji za Bosance?
-medeni- wrote:svi ovi jugonostalgičari koji žale za komunjarskom Bosnom su se debelo okoristili od tog sistema, ili su dobili DŽABA stanove, ili su radili ili rade u socijalsitičkim firmama (danas su bastioni socijalizma javna preduzeća_telekom, pošta, EP...) ili državnoj administraciji gdje ih ima umjesto 1000 (slične firme na zapadu u kapitalizmu) jedno 2000 gdje onih 1000 ništa ne radi i spada u onu filozofiju socijalizma "završi ti fakultete da ništa ne radiš"
Ovo boldirano je vrh (iako ni ostatak nije za zanemariti). Cu, mi upravljamo svojom sudbinom a nad glavama visi hibrid od zastave koju je nacrto jedan od satrapa Eurobske Unije u BiH. De ba ostavi se vise te nacionalromantike i srbomrznje, Bosna je quratz od drzave koji bi se raspo na tri dijela u roku tri mjeseca da odu okupatori.
A ovo sto si piso 12. vijeku necu ni komentarisati..a ni ovo o Austrougarskoj koja je Bosnjake, Srbe i Hrvate poslala sirom Evrope da siju kosti u ime cara Franje..pa ih na kraju sve fino pod krizevima katolickim pokopala (svojim ocima vidio) i to bez obzira na vjeroispovjest. Eto koliko je svapski nadcovjek postovo bosansko-brdskog tovarnog konja s fesom na glavi. De bogati..pa oni su kifle koje i dan danas mozes kupiti u pekarama nazvai "Bosnjacima".
Last edited by Hrast on 26/07/2010 11:56, edited 1 time in total.
- -medeni-
#99 Re: Koji dio povjesti je bio najbolji za Bosance?
NA ZAPADU NEKONKURETNE firme jer su imale socijalni karakter, zapošljavale 10000 NEradnika dok su slične firme na zapadu brojale max 5.000 itd.Corto Maltese wrote:
Energoinvest, Unis, Hidrogradnja, UPI, remontne zavode u Travniku, Hadžićima, Rajlovcu, Banja Luci, Konjicu..
.
SOCIJALISTIČKE KASARNE koje niko normalan ne bi spomenuo, jer su ruglo svakog grada, neka ti neko zaveže oči i spusti na Sjenjak u TZ pa nečeš znati jesi li na Alipašinom polju, tj. u Tz ili u SACorto Maltese wrote: velike stambene blokove u Sarajevu, Tuzli, Zenici, Mostaru... kompletno obnovljenu Banja Luku nakon zemljotresa... ali jebo zgrade, fabrike i fakultete, u njima rade, uče i žive ljudi a ne narodi.
ljepota svakog bosanskog grada je u austo-ugarskoj gradnji !!!
koji su ti to ljudi ?? oni koji su "šutili" dok im je bilo dobro, dok su vladali, bili "povlašteni sloj građana" kad im se počela izmicati stolica složili priču o "ugrožensoti naroda" pa počeli sa "događanjem" naroda
- -medeni-
#100 Re: Koji dio povjesti je bio najbolji za Bosance?
dobro jugonostalgičaru, shavatm ja tebe, babo ti dobio stan za certifikate a raniej DŽABA od Tite, pa ti drag taj sistemHrast wrote: Ovo boldirano je vrh (iako ni ostatak nije za zanemariti). Cu, mi upravljamo svojom sudbinom a nad glavama visi hibrid od zastave koju je nacrto jedan od satrapa Eurobske Unije u BiH. De ba ostavi se vise te nacionalromantike i srbomrznje, Bosna je quratz od drzave koji bi se raspo na tri dijela u roku tri mjeseca da odu okupatori.
A ovo sto si piso 12. vijeku necu ni komentarisati..
je li zastava jedino što ti ne valja, onda je to dobro, u svakom slučaju je bolja od one sa DIMNJACIMA, bar iz ekoločkih razloga
ne znam što živiš u njoj, imaš susjedne koje su bolje, tamo češ "radi biti viđen"