dada-bis wrote:Ja ne podržavam smrtnu kaznu. Za ubice, zlostavljače i silovatelje to je nagrada.
aha,nesto se onaj andrija artukovic plaho napatio
dada-bis wrote:Ja ne podržavam smrtnu kaznu. Za ubice, zlostavljače i silovatelje to je nagrada.
... kako rekoh :ljubav_aha wrote: izoliacija je samo drugaciji oblik usporenog procesa smrtne kazne,jedan od razloga;samoubistva izlorianih;ovo je znaci indirektan nacin ubijanja izolirane osobe,a smrtna kazna infuzijom/ je u pricnipu samo ubrazan proces dozivtona robija izolacija nemaju ni zrno humanosti,to je doslovno mucenje ,a zato sam se nasmijala budistima koji kazu : proces rehabilitacije /ovo sma procitala dok sam surfala o odnosu budizma,smrtne kazne i Bukowskog![]()
Re: ubit il ne ubit,pitanje je sad
Postao/la Zlata M. dana 12/05/2011 17:08
Ovako posmatrano, brisu se, kako rekoh i juce, jasne konture grubosti (zagovornika smrtne kazne) i milosrdja (protivnika iste ...), kao sto je, uostalom, sa svim drugim stvarima u zivotu : sve ovisi od ugla iz kog se stvari posmatraju.
... te si ti, logicno, u ovom slucaju, mozda cak humanija od svakog protivnika smrtne kazne.
Zlata M. wrote:... kako rekoh :ljubav_aha wrote: izoliacija je samo drugaciji oblik usporenog procesa smrtne kazne,jedan od razloga;samoubistva izlorianih;ovo je znaci indirektan nacin ubijanja izolirane osobe,a smrtna kazna infuzijom/ je u pricnipu samo ubrazan proces dozivtona robija izolacija nemaju ni zrno humanosti,to je doslovno mucenje ,a zato sam se nasmijala budistima koji kazu : proces rehabilitacije /ovo sma procitala dok sam surfala o odnosu budizma,smrtne kazne i Bukowskog
Re: ubit il ne ubit,pitanje je sad
Postao/la Zlata M. dana 12/05/2011 17:08
Ovako posmatrano, brisu se, kako rekoh i juce, jasne konture grubosti (zagovornika smrtne kazne) i milosrdja (protivnika iste ...), kao sto je, uostalom, sa svim drugim stvarima u zivotu : sve ovisi od ugla iz kog se stvari posmatraju.
... te si ti, logicno, u ovom slucaju, mozda cak humanija od svakog protivnika smrtne kazne.![]()
Moram da primjetim jedno neslaganje u samom uvodu price...ako je neko osudjen ( a da to nije u odsustvu) na smrt, podrazumjeva se da je vec uhapsen, pa mene sada interesuje kada je tacno doslo do nesrece, nakon izricanja presude ili prilikom transporta do mjesta gdje ce mu biti izrecena vec unaprijed odredjenja i jos nepotvrdjena smrta kazna.Ako je nakon presude ( proslo vrijeme ) onda je stvar poprilicno jednostavna jer je osudjen ( proslo vrijeme ) za nesto sto je pocinio ( proslo vrijeme ) te vjerujem da njegovo psihicko stanje nakon izricanja presude uopste nije relevantno jer je i sama presuda izreecena kada je on bio pri stanju uma identicno onome koje je imao prilikom izvrsenja tog nekog gnusnog cina.E sad ako je do nesrece doslo prilikom njegovog transporta do mjesta gdje ce mu kazna biti izrecena gdje je on kao posljedicu zadobio navodnu transformaciju to je opet degutantna stvar jer kako da se ocitujemo o necemu i tvrdimo da je izmjenjeno ako pri tome nemamo analizu tog nekog stanja koje je vladalo do trenutka nesrece.Kako god analiza ovee situacije je u startu osudjena na propast jer je identicna situaciji da moras objasniti zeni slike sa klix nightlife gdje nekoj hanumi u pozadini guras prstenjak sa 4 promila alkohola u sebi, pravno gledajuci pocinio si gnusni zlocinacki cin preljube a realno toga se nesjecas i dok objasnjavas jako si miroljubiv lik i poprilicno trijezan sto je takodje transformacija.kokuz_sa wrote:eh ovako..
imate nekog lika koji je pocinio strasan zlocin(ubistva,mucenja..)..eh on je sada osudjen na smrtnu kaznu ali prilikom njegovog hapsenja je doslo do nesrece je i on je povrijedjen i gubi trajno pamcenje(znaci svi moguci doktori i eksperti kazali da nece mu se vratit pamcenje i da je miroljubiv lik)..
znaci lik se ne sjeca da je ikada pocinio zlocine niti ima bilo kakav zlocinacki nagon..znaci lik je potpuno normalan covjek..
1. da treba njega osudit tj nad njim izvrsiti smrtnu kaznu...lik je potpuno nov covjek,samo ima tijelo zlocinca
2. ne treba nad njim izvrsiti kaznu jer on je novi covjek i nevin je jer nije ON pocinio te zlocine nego samo njegovo tijelo..
eto tema za malo mozganja prije ovih nasih oktobarskih izbora..
![]()