VW Golf vs Škoda Octavia

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

jefferson

#76 Re: VW Golf vs Škoda Octavia

Post by jefferson »

Bobi wrote:
drndalo wrote:
citroen wrote:hebi ga tako pise u fabrickom uputstvu o koristenju
Ne mogu da vjerujem, najzad sam nasao da neko procita i primjenjuje sta je fabrika preporucila !!! :thumbup:

@Jeff

Problem tvoje turbine je vjerovatno bio u bratu (posto se desilo na 120.000 vjerovatno nije fabricka greska), malo se vjerovatno "tackalo" sa kolegama TDI-jasima, od semafora do semafora... Ako bi se nakon pola sata "jace" voznje, svratilo na kaficu "na brzaka", naravno da ulje ne bi stiglo da ohladi turbinu na neku normalu (turbina se vrti i do 100.000 o/min.). I uputstvo/savjet koji sam prvi put vidio uzivo 1987 na Toyota Celica Turbo 4WD koje glasi:"Nakon agresivnije voznje, ostaviti motor da radi na leru barem 30 sekundi prije gasenja".

Sumnjam da taj slucaj ima ista sa ikakvim gorivom, jer Turbo znaci da taj turbo-puhac, ubacuje dodatnu kolicinu zraka u komore za sagorijevanje u motoru, iako se sam ne nalazi u motoru... U dizelu se gorivu u komoru ubrizgava tek u samoj komori, tako da u cijelim usisnim kanalima nema mjesavine gorivo/zrak, nego samo zrak... Tako da gorivo ni sa pumpe "Braca Krstic" ne bi trebalo da utjece na rad turbine, jer gorivo nema nista s turbinom... Osim ako neki "strucnjak" ne prespoji crijevo goriva u turbinu drito...

Sto se tice teme same, ja bih isto uzeo Octaviu, jer za isto para dobijem vise auta, ali to sam ja...

I neko rece da je visok, pa se u Octaviji nije mogao namjestiti na duzem putu...? Nije valjda da misli da bi se u Golfu namjestio? Sve je to u 5 dkg. izmedju ostalog i pitanje ukusa, statusa, a nekima i finansija... :wink:

I ovima koji su se izjebali u staroj Octaviji poruka da je nova primjetno prostranija...
Struchnjak :D , sta pokreche turbinu i od chega to nastaje :D ?
Ja tek sad pazljivo procita sta on napisa a osta ziv, kad je u pitanju nacin rada turbine!
Zatamnjena stakla

#77 Re: VW Golf vs Škoda Octavia

Post by Zatamnjena stakla »

Jest da mi je draži VW al u ovom slučaju bi sigurno uzeo Škodu Oktaviju :mrgreen:
za_sada_bez_dobrog_nicka

#78 Re: VW Golf vs Škoda Octavia

Post by za_sada_bez_dobrog_nicka »

Bobi wrote:Struchnjak :D , sta pokreche turbinu i od chega to nastaje :D ?

Ostatak zraka i čađa :D doduše povećane entalpije... :-) E otkud sad čađa, to je pitanje br. 2
drndalo

#79 Re: VW Golf vs Škoda Octavia

Post by drndalo »

Bobi wrote:Struchnjak :D , sta pokreche turbinu i od chega to nastaje :D ?
Strucnjak na kvadrat, sta hoces reci ? Da izduvni gasovi koji pokrecu turbinu imaju u sebi toliko loseg (ako si nasuo lose gorivo) nesagorjelog goriva, da to moze uticati na kvar turbine ? Samo sanjaj i dalje...

Dakle da ponovimo, izduvni gasovi okrecu turbinu, koja preko osovine okrece lopatice "zracne pumpe", koja "nadpuni" cilindre zrakom pod vecim pritiskom. Tu u komori za sagorijevanje se ubrizga dizel (kod dizela, jer ovdje pricamo o dizelima) koji se zbog pritiska i temperature samozapali, te pokrene klip nadole...

Ko vam je drugacije rekao je slagao, a vi vjerujte kome hocete...

Ko ne vjeruje, nek malo prouci ove jako jednostavne seme, pa nek se javi, ili ne javi, jer mu je pametnije da dalje suti...

http://auto.howstuffworks.com/turbo2.htm
jefferson wrote:Ja tek sad pazljivo procita sta on napisa a osta ziv, kad je u pitanju nacin rada turbine!
Ponavljam i tebi pitanje, sta je to toliko promaseno ? Sjedi = 1 !
za_sada_bez_dobrog_nicka wrote:Ostatak zraka i čađa :D doduše povećane entalpije... :-) E otkud sad čađa, to je pitanje br. 2
Kakve direktne veze ima ostatak zraka i cadj (cadj bi trebao rjesavati EGR ventil, onaj koji niko od vas TDI-jasa nikada nije popravio, nego ga samo zacepite, jer je jeftinije... :x ) koji okrece lopatice preko osovine, koja okrece druge lopatice u totalno odvojenom kucistu punjaca ??? Osim prenosa toplote koja se zahvaljujuci izduvnim gasovima koji griju jedan kraj metalne osovine prenose i na drugi kraj...???

Ti imas pravo na popravni, ali tek nakon sto procitas ovaj link odozgo...
za_sada_bez_dobrog_nicka

#80 Re: VW Golf vs Škoda Octavia

:D Gdje se nalazi EGR ventil, i koja je njegova konkretna uloga posebno na količinu čađi a posebno na NOx emisiju?
Nisi nikad vidio cementirane blokove čađi na lopaticama turbine, posebno na turbinama sa varijabilnom gometrijom?
drndalo

#81 Re: VW Golf vs Škoda Octavia

Post by drndalo »

Jesam vidio, ali kakve to ima veze nacinom rada i onim sto sam rekao da u usisnoj grani nema nista osim zraka ???

Osim toga, to nije mogao biti uzrok da covjeku nakon 10 km voznje na Petrol gorivu vrisne turbo... Ako ga je imao, imao ga je jer se nakupilo za 120.000 km... Ima tu jos pitanja, jel mu bio zacepljen EGR, pa je vise cadji bilo gdje je nije trebalo biti itd. Ili nije, ali da li je bilo cdjavog cementa na njima...? Itd...

U svakom slucaju, nimalo razloga da me se etiketira "strucnjakom" jer sam pokusao do bola pojednostaviti opis ljudima, koji ne znaju vise od mene... Ko zna, ne treba mu moj opis...
za_sada_bez_dobrog_nicka

#82 Re: VW Golf vs Škoda Octavia

Ja nikoga nisam stavljao pod navodnike, to je nepotrebno pogotovo na javnom forumu sa anonimnim forumašima bez imena i prezimena. Ali također ne želim da me se šalje na "popravni", pogotovo jer je moje obrazovanje mnogo veće od onog koje se može pokupiti na howstuffworks, opet ne omalovažavajući dotičnu stranicu koja je vrlo informativna i edukativna za one koji žele nešto znati bez puno matematike.
drndalo

#83 Re: VW Golf vs Škoda Octavia

Post by drndalo »

Sorry sto te stavih u istu grupu, ti si naletio kao treci, mada ti nisi imao etiketiranje, kao oni prije tebe...

Doduse, tebi sam dozvolio popravni, za razliku od njih... :wink:
jefferson

#85 Re: VW Golf vs Škoda Octavia

Post by jefferson »

drndalo wrote:Jesam vidio, ali kakve to ima veze nacinom rada i onim sto sam rekao da u usisnoj grani nema nista osim zraka ???

Osim toga, to nije mogao biti uzrok da covjeku nakon 10 km voznje na Petrol gorivu vrisne turbo... Ako ga je imao, imao ga je jer se nakupilo za 120.000 km... Ima tu jos pitanja, jel mu bio zacepljen EGR, pa je vise cadji bilo gdje je nije trebalo biti itd. Ili nije, ali da li je bilo cdjavog cementa na njima...? Itd...

U svakom slucaju, nimalo razloga da me se etiketira "strucnjakom" jer sam pokusao do bola pojednostaviti opis ljudima, koji ne znaju vise od mene... Ko zna, ne treba mu moj opis...
:lol: :lol: :lol: :lol:
drndalo

#86 Re: VW Golf vs Škoda Octavia

Post by drndalo »

Kad vec boldiras, onda boldiraj citavu misao, a ne samo dio...
jefferson wrote:
drndalo wrote:jer sam pokusao do bola pojednostaviti opis ljudima, koji ne znaju vise od mene... Ko zna, ne treba mu moj opis...
:lol: :lol: :lol: :lol:
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#87 Re: VW Golf vs Škoda Octavia

Post by Bobi »

Opisujesh :D , prije bi se reklo da prepisujesh :D .Ima jedno mjesto u BiH gdje se proizvode vitalni dijelovi turbina koje se ugradjuju BMW, Audi, VW, PSA,...sve prva ugradnja, haj` da vidimo koliko ce ti trebati vremena da taj podatak "izguglash"?
drndalo

#88 Re: VW Golf vs Škoda Octavia

Post by drndalo »

Znas sta Bobi, ma sta ti mislio, ima jos ljudi koji ponesto i misle, cak i citaju, a ne samo Google... Nemoj po sebi sviju cijeniti...
ZLatan_27

#89 Re: VW Golf vs Škoda Octavia

Post by ZLatan_27 »

Zacepljen EGR ventil nema nista sa turbom i kvarovima. EGR ventil se moze skroz ukloniti bez problema.Motor samo odtoga dobije vise snage i bolju ekonomiju. I da zagaduje vise... ali partikel filter vecinu uklanja.

Neznam cijene auta u BIH ali uvjek sam kupovo kvalitetna auta. Da imam manje glavobolja i glupe fabricke greske sto vise da izbjegnem. Da su moje pare kupio bi malo upotrebljenog BMW 320d ili tako nesto ako vec mora biti dizel.
Sto su samo u bosni ljudi die hard VW entuzijasti? Nekontam...
drndalo

#90 Re: VW Golf vs Škoda Octavia

Post by drndalo »

Bice da si dugo izvan BiH...? ;-)

Ima nesto ovdje u podzemnim vodama... :-D
madner

#91 Re: VW Golf vs Škoda Octavia

Post by madner »

Jah, nije samo u BiH.

Kad svabo napravi instrument tablu cijela evropa masno plati da ne skripi i za 15 godina :D
ZLatan_27

#92 Re: VW Golf vs Škoda Octavia

Post by ZLatan_27 »

Odavno (1992) ali znam da je golf 2 glavno auto :) ...

Pa raja je platila i za golfa 3 sto je svabo napravio :-D pa nema ih vise na putevima koliko su losi.. ovde u skadinaviji pojela ih sol ima 5 godina kako nevidam ni jednoga a jos vidam dvojke. :razz: A opsirno kvalitet VW moze se diskutirati u zadnje vrijeme. Ima i uspijesnih slucajeva a ima i isto toliko neuspijesnih. Personalno znam mnogo nase raje sto imaju ozbiljne kvarove na skoro novim VW autima. I to nije ok u mojim ocima. Nebi ga onda kupio da neznam koliki je cult ili statusi imati ga. Ima japanskih auta sto kostaju manje ali mogu vise i kvalitet je bolji od VW. Mazda,Honda,Toyota..Itd.
madner

#93 Re: VW Golf vs Škoda Octavia

Post by madner »

Eh ali je ovo najbolji fol, kao VW je precjenjen ali zato Japanci nemaju fule i njihova auta su nenadmasena. Kakva Honda, Toyota i Mazda, pa VW civare su za njih izmislili auta. :D
ZLatan_27

#94 Re: VW Golf vs Škoda Octavia

Post by ZLatan_27 »

Sad se zezas :D Hmm valjda zavisi gdje koji auto producent plati da se propaganda vodi :). Ok svako svoje ima misljenje, sto se tice od ova dva auta ja bi biro skodu zato sto je isto auto za manju cijenu kiliko sam primjetio ima i vise mijesta. Da su moje pare BMW, pa makar bio kec :-D.
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#95 Re: VW Golf vs Škoda Octavia

Post by Bobi »

drndalo wrote:Znas sta Bobi, ma sta ti mislio, ima jos ljudi koji ponesto i misle, cak i citaju, a ne samo Google... Nemoj po sebi sviju cijeniti...
Gle, ti ne mislish, u sushtini cijelo tvoje znanje je "guglanje".Da mislish ne bi pisao povrshno :D.Nasuprot tebe pojedini forumashi su profesionalno vezani za auto industriju i nije im posao 8-satno prevodjenje tekstova i slanje mailova :-) .Haj jesi nashao mjesto u BiH :D?
japo-

#96 Re: VW Golf vs Škoda Octavia

Post by japo- »

a mozel mi ko objasnit onu pojavu kad rikne trubina odkud bijeli dim :roll:

ode u off al vidim o turbini se priča :D
Bullet Tooth Tony

#97 Re: VW Golf vs Škoda Octavia

Post by Bullet Tooth Tony »

izgaranje ulja
vnm

#98 Re: VW Golf vs Škoda Octavia

Post by vnm »

zar ulje ne izgara u plav dim?
Bullet Tooth Tony

#99 Re: VW Golf vs Škoda Octavia

Post by Bullet Tooth Tony »

ako je izrazito bijeli onda moze biti vodena para , ako je plavo bijeli onda moze biti ili cilindar ili turbina , ako je razina rashladne tekucine konstantna , onda je vjerovatno ovo drugo a i ako mirise ko ulje onda je opet ovo drugo ... valjda je tako :D
jefferson

#100 Re: VW Golf vs Škoda Octavia

Post by jefferson »

vnm wrote:zar ulje ne izgara u plav dim?
Zavisi je li maslina ili suncokret. Pitaj drndala, on ce ti to "objasniti."
Post Reply