ma sta ja znam jesam li dobar ili nisam, Allah to zna, vazno mi je da je Allah zadovoljan samnom a ostalo kako god, a da je Allah nezadovoljan samnom moze me narod ljubiti u guzu i tapcat po ramenima iz respekta , dzaba mi to ako me ceka kazna poslije smrtiDobar si Kottromanicu II ....
Hadis kao da opisuje stanje Bosne i bosanski narod danas
- KotromanichII
#76 Re: Hadis kao da opisuje stanje Bosne i bosanski narod danas
-
VerticalHairFactor
#77 Re: Hadis kao da opisuje stanje Bosne i bosanski narod danas
Kotromanichu, u namjeri da te posavjetujem moram ti reći da opet nisi ništa razumio, baš kao što ne razumiješ niti znaš išta o Kur'anu, a ne znaš jer ne posjeduješ osnovne alate da bi mogao govoriti o onome što realno jeste i nije:
- Ne poznaješ arapski jezik niti stil u arapskom jeziku - zašto je za džennet halidine fiha ebeda a za džehennem samo halidine fiha ili ma dametis-semawatu wel-erd, itd.;
- Ne poznaješ razliku između hadisa iz knjige Tergib we terhib i ajeta iz Kur'ana, ne razumiješ šta nosi jedno a šta drugo;
- Ne poznaješ kontekst o kojem govori ajet iliti "povod objave", kako to stoji u knjigama tefsira;
- Odgovaraš uopćeno, i kada mi citiraš ajet u kojem se kaže "u njemu je uputstvo", ja se zapitam zašto li konzervativni Zaljev koji od malena ima vjersku obuku i sve što ide uz to, nije u stanju da pronađe ta uputstva i povodi se za njima. Zašto? - odgovor: zato što se bave zagrobnim životom, svi redom, kao i ti, "znaju da je Bog njima zadovoljan", i prepadaju se svega i svačega, zato i ne prate nauku, previše je to "iskušenja" za njih, "zalutat će", zato je bolje čitati Tergib we terhib i živjeti u svijetu od snova, koje oni nasanjaju na ono što su pročitali - interpretacije interpretacija. Bolje je čekati zloslutne znakove. Pitam se kako u tom folu nisu živjeli oni učenjaci - ne "naučnjaci" - koje sam ti gore spomenuo. Pitam se koliko je Poslanikovih prijatelja znalo za sve hadise iz Tergiba we terhiba, i tvrdim da ih 90% nije znalo za njih - minimalno. Par ashaba su se bavili tim stvarima - Abdullah ibn-Abbas kao tumač, Ebu Huzejfe ibnul-Jeman itd. No, niko nije to uzimao za okosnicu svog vjerovanja i determinacije životne prakse (to je potrebno samo organiziranoj religijskoj instituciji koja želi ostvariti konkretnu, ovozemaljsku korist, kroz kontrolu svoje pastve, a nemaju drugih skilova osim da prepadaju) - kao što ti radiš, predstavljajući ljudima islamsko učenje isključivo kao skup mračnih i tegobnih predviđanja bez izlaza i bez mogućnosti da se ljudski život popravi, osim ako svi ne postanu kao ti - dakle da ne razmišljaju, da čitaju par apokaliptičnih predanja itd., da sjede i o tome razmišljaju. Pošteno je i vjernicima i ateistima i agnosticima prezentirati filozofiju i promišljanje svake vjere i ideologije onakva kakva ona jeste, dakle islamsko učenje nema veze sa tim što ti ovdje "propovjedaš", krnje je i površno to što radiš; kao što ni ateistički stavovi o moralu i životu nisu nužno onakvi kakvim ih religiozni ljudi žele prikazati, u negativnom svjetlu po svaku cijenu, naravno.
- Ne poznaješ arapski jezik niti stil u arapskom jeziku - zašto je za džennet halidine fiha ebeda a za džehennem samo halidine fiha ili ma dametis-semawatu wel-erd, itd.;
- Ne poznaješ razliku između hadisa iz knjige Tergib we terhib i ajeta iz Kur'ana, ne razumiješ šta nosi jedno a šta drugo;
- Ne poznaješ kontekst o kojem govori ajet iliti "povod objave", kako to stoji u knjigama tefsira;
- Odgovaraš uopćeno, i kada mi citiraš ajet u kojem se kaže "u njemu je uputstvo", ja se zapitam zašto li konzervativni Zaljev koji od malena ima vjersku obuku i sve što ide uz to, nije u stanju da pronađe ta uputstva i povodi se za njima. Zašto? - odgovor: zato što se bave zagrobnim životom, svi redom, kao i ti, "znaju da je Bog njima zadovoljan", i prepadaju se svega i svačega, zato i ne prate nauku, previše je to "iskušenja" za njih, "zalutat će", zato je bolje čitati Tergib we terhib i živjeti u svijetu od snova, koje oni nasanjaju na ono što su pročitali - interpretacije interpretacija. Bolje je čekati zloslutne znakove. Pitam se kako u tom folu nisu živjeli oni učenjaci - ne "naučnjaci" - koje sam ti gore spomenuo. Pitam se koliko je Poslanikovih prijatelja znalo za sve hadise iz Tergiba we terhiba, i tvrdim da ih 90% nije znalo za njih - minimalno. Par ashaba su se bavili tim stvarima - Abdullah ibn-Abbas kao tumač, Ebu Huzejfe ibnul-Jeman itd. No, niko nije to uzimao za okosnicu svog vjerovanja i determinacije životne prakse (to je potrebno samo organiziranoj religijskoj instituciji koja želi ostvariti konkretnu, ovozemaljsku korist, kroz kontrolu svoje pastve, a nemaju drugih skilova osim da prepadaju) - kao što ti radiš, predstavljajući ljudima islamsko učenje isključivo kao skup mračnih i tegobnih predviđanja bez izlaza i bez mogućnosti da se ljudski život popravi, osim ako svi ne postanu kao ti - dakle da ne razmišljaju, da čitaju par apokaliptičnih predanja itd., da sjede i o tome razmišljaju. Pošteno je i vjernicima i ateistima i agnosticima prezentirati filozofiju i promišljanje svake vjere i ideologije onakva kakva ona jeste, dakle islamsko učenje nema veze sa tim što ti ovdje "propovjedaš", krnje je i površno to što radiš; kao što ni ateistički stavovi o moralu i životu nisu nužno onakvi kakvim ih religiozni ljudi žele prikazati, u negativnom svjetlu po svaku cijenu, naravno.
- KotromanichII
#78 Re: Hadis kao da opisuje stanje Bosne i bosanski narod danas
ma daj, sta receKotromanichu, u namjeri da te posavjetujem moram ti reći da opet nisi ništa razumio, baš kao što ne razumiješ niti znaš išta o Kur'anu, a ne znaš jer ne posjeduješ osnovne alate da bi mogao govoriti o onome što realno jeste i nije:
u dzennet zavuijek, u dzehennem dok je nebesa i zemlje jeli tako , sinko nisam ja od juce- Ne poznaješ arapski jezik niti stil u arapskom jeziku - zašto je za džennet halidine fiha ebeda a za džehennem samo halidine fiha ili ma dametis-semawatu wel-erd, itd.;
pa evo recimo da ce izaci iz dzehenema za 100 godina, hajde ti stavi ruku na vatru 1 minutu , imas novog bmw od mene
poduci nas ti tvojim mudrlijama, kad mi obicni smrtnici neznamo- Ne poznaješ razliku između hadisa iz knjige Tergib we terhib i ajeta iz Kur'ana, ne razumiješ šta nosi jedno a šta drugo;
poznajem ali oni se mogu koristiti kao sekundarno tumacenje ako poznajes tu tematiku- Ne poznaješ kontekst o kojem govori ajet iliti "povod objave", kako to stoji u knjigama tefsira;
idi pa ih pitaj- Odgovaraš uopćeno, i kada mi citiraš ajet u kojem se kaže "u njemu je uputstvo", ja se zapitam zašto li konzervativni Zaljev koji od malena ima vjersku obuku i sve što ide uz to, nije u stanju da pronađe ta uputstva i povodi se za njima. Zašto?
eto naci trebamo se ostaviti ahireta, baciti tu nauku pod noge a uhvatiti se tvojih mudrolija- odgovor: zato što se bave zagrobnim životom, svi redom, kao i ti, "znaju da je Bog njima zadovoljan", i prepadaju se svega i svačega, zato i ne prate nauku, previše je to "iskušenja" za njih, "zalutat će", zato je bolje čitati Tergib we terhib i živjeti u svijetu od snova, koje oni nasanjaju na ono što su pročitali - interpretacije interpretacija.
ma nemooj, cuj to, a to sto Allah obecava dzennet vjernici koji cine dobra djela i klone se losih djela i to na masa mjesta u kuranu, da ih cekaju uzivanja na koja im nije moglo pasti napamet, niti su culi i vidjeli tako nesto.kao što ti radiš, predstavljajući ljudima islamsko učenje isključivo kao skup mračnih i tegobnih predviđanja bez izlaza i bez mogućnosti da se ljudski život popravi, osim ako svi ne postanu kao ti - dakle da ne razmišljaju, da čitaju par apokaliptičnih predanja itd., da sjede i o tome razmišljaju.
kao prvo nije sve crno kako ti hoces mene da docaras, kako moze biti sve crno poslioje ovakvog hadisa
Kao sto poslanik kaze u jednom hadisu:
Pristalicama La ilahe illallah nece biti neugodno i neobicno prilikom smrti, niti u kaburu(mezaru), niti prilikom prozivljavanja. Kao da ih vidim kako prilikom najave Sudnjeg dana otresaju prasinu sa lica i govore:
035:034. "Hvaljen neka je Allah" - govoriće - "koji je od nas tugu odstranio - Gospodar naš, zaista, mnogo prašta i blagodaran je
sta ja to pripovjedam, nego samo ono sto stoji u kuranu, hoces reci da pojedini dijelovi kurana nisu tacni, znaci na sve one ajete o dzehenemu i kaznama treba zazmiriti dok se kuran citam, samo preletit brzo preko ajeta o dzehennemu kako nebi sta mozak upioPošteno je i vjernicima i ateistima i agnosticima prezentirati filozofiju i promišljanje svake vjere i ideologije onakva kakva ona jeste, dakle islamsko učenje nema veze sa tim što ti ovdje "propovjedaš", krnje je i površno to što radiš; kao što ni ateistički stavovi o moralu i životu nisu nužno onakvi kakvim ih religiozni ljudi žele prikazati, u negativnom svjetlu po svaku cijenu, naravno
-
VerticalHairFactor
#79 Re: Hadis kao da opisuje stanje Bosne i bosanski narod danas
Alat je u srži arapska riječ i aletu fehmil-Kur'an je arapski jezik itd. (veliki muslimanski učenjak, ne neki tvoj "naučnjak", Šafija je rekao da je 20 godina izučavao arapski jezik da bi shvatio poruke Kur'ana i hadisa, pa potom napisao kapitalno djelo iz usulul-fikha, iliti temelja razumijevanja prava; koje je svoj put našlo i kao izvor zakonodavstva u UN-u, i ponajviše Francuskoj i drugim zemljama Zapada, na istoku samo deklarirano, ali im ljudska prava ne idu baš najbolje; vjerovatno zato jer su kao ti, u milosti Božijoj), koji nije poput tebe bacao Korkutove prijevode van konteksta i druge proglašavao "nevjernicima" i imputirao im krivi odnos. Ali pošto ja vidim da ti i dalje van konteksta lupetaš po ovim temama, ostavit ću te sretnog u tvom neznanju, zaostalosti i primitivizmu, i sa tvojim "naučnjacima", da ljudima rasvijetliš put do istine, ovaj put sa šarafcigerima, šrafima i čime sve ne - te da budeš forumska posprda u temama, koje nadasve mogu biti zanimljive.
- KotromanichII
#80 Re: Hadis kao da opisuje stanje Bosne i bosanski narod danas
eh to ja neznam, niti sam ikad rekao da jesam, a to sto ti umisljas takve stvari , ja satim nemam nistavjerovatno zato jer su kao ti, u milosti Božijoj),
opet ti kazem nekrekci i nebaljesgaj bezvze, nikad ja nikog nisam ovdje nazvao nevjernik, i nemoj da mi poturas stvari sto nisam rekaokoji nije poput tebe bacao Korkutove prijevode van konteksta i druge proglašavao "nevjernicima"
sta, da vidim ??? de daj covjece neki dokaz sta ja to grijesimi imputirao im krivi odnos. Ali pošto ja vidim da ti i dalje van konteksta lupetaš po ovim temama, ostavit ću te sretnog u tvom neznanju, zaostalosti i primitivizmu, i sa tvojim "naučnjacima", da ljudima rasvijetliš put do istine, ovaj put sa šarafcigerima, šrafima i čime sve ne - te da budeš forumska posprda u temama, koje nadasve mogu biti zanimljive.
pa sta, sprdali su se jos gore sa muhammedom pa nije prestao govoriti ajete iz kuranate da budeš forumska posprda u temama
pa de reci gdje grijesim pa da to promijenim
eto ja sam bezgrijesansa tvojim "naučnjacima
- ovo_malo_duse
#81 Re: Hadis kao da opisuje stanje Bosne i bosanski narod danas
VerticalHairFactor wrote:Kotromanichu, u namjeri da te posavjetujem moram ti reći da opet nisi ništa razumio, baš kao što ne razumiješ niti znaš išta o Kur'anu, a ne znaš jer ne posjeduješ osnovne alate da bi mogao govoriti o onome što realno jeste i nije:
Ne pamtim ( a neda mi se traziti), kad sam zadnji put napisao nesto na forumu iako redovno citam ali ovaj put jednostavno se nisam mogao suzdrzati....
Zelim samo da kazem da ne samo ovaj post nego svi tvoji postovi na ovoj temi su mi mi uzeli dah, procitao sam sigurno 3 puta sve sto si napisao/la na ovoj temi..(cim ovo postiram idem trazit dalje gdje si pisao)
I zelim samo da skinem kapu i naklon do zemlje. Mislim da je i ovom narodu a i muslimanima uopste dosta ovih, tipa KOTROMANICH i da nam je svima potrebno vise takvih kao ti.
Jah jos samo da dodam da sam vijernik i Amentü billahi ve Melaiketihi ve Kütübihi ve Rüsulihi vel Yevmilahiri ve bil Kaderi hayrihi ve şerrihi minallahi teâlâ vel-ba'sü ba'delmevti hakkun Eşhedü en La ilahe illallah ve Eşhedü enne Muhammeden abdühü ve resulühü. i da se u potpunosti slazem sa tobom.
- PRO testant
#82 Re: Hadis kao da opisuje stanje Bosne i bosanski narod danas
Nisam bio siguran da li da odgovorim ili ne, ali me dojmilo tvoje prethodno objašnjenje te navođenje dekontekstualizacije samog Qurana u slučaju ososbe o kojoj govorimo.VerticalHairFactor wrote:Alat je u srži arapska riječ i aletu fehmil-Kur'an je arapski jezik itd. (veliki muslimanski učenjak, ne neki tvoj "naučnjak", Šafija je rekao da je 20 godina izučavao arapski jezik da bi shvatio poruke Kur'ana i hadisa, pa potom napisao kapitalno djelo iz usulul-fikha, iliti temelja razumijevanja prava; koje je svoj put našlo i kao izvor zakonodavstva u UN-u, i ponajviše Francuskoj i drugim zemljama Zapada, na istoku samo deklarirano, ali im ljudska prava ne idu baš najbolje; vjerovatno zato jer su kao ti, u milosti Božijoj), koji nije poput tebe bacao Korkutove prijevode van konteksta i druge proglašavao "nevjernicima" i imputirao im krivi odnos. Ali pošto ja vidim da ti i dalje van konteksta lupetaš po ovim temama, ostavit ću te sretnog u tvom neznanju, zaostalosti i primitivizmu, i sa tvojim "naučnjacima", da ljudima rasvijetliš put do istine, ovaj put sa šarafcigerima, šrafima i čime sve ne - te da budeš forumska posprda u temama, koje nadasve mogu biti zanimljive.
Jedini komentar, bez imalo zlobe ili sarkazma i tome sličnog, bio bi ako tako postupa sa svojom svetom knjigom, kako da se onda neko očituje po stavovima i izjavama u vezi drugih? Jer je dotični imao jako dosta toga što je rekao na veoma sličan način i sa skoro identičnim stavom kada je bila u pitanju kritika izvora koje je koristio i informacija koje je davao.
Dio mog posla je i prevođenje, pa sam se malo našao u nekim spomenutim stvarima, pitanje izbora prave riječi, načina, redosljeda riječi itd, itd.
- KotromanichII
#83 Re: Hadis kao da opisuje stanje Bosne i bosanski narod danas
a jesam li to nesto protiv kurana rekao, jesam li to nesto protiv Muhammeda rekao ??? sta sam to ja pogrijesio da mi je znatiI zelim samo da skinem kapu i naklon do zemlje. Mislim da je i ovom narodu a i muslimanima uopste dosta ovih, tipa KOTROMANICH i da nam je svima potrebno vise takvih kao ti.
Rekao je Allahov Poslanik, s. a. v. s.: "Smrt je dovoljna kao savjetnik.”
A uostalom cijeli se islam vrti oko sudnjeg dana, sve sta god radis sve se vrti oko toga, jer sta god uradis , radis kako bi bolje prosao na sudnjem danu.
Imali ovdje vise vjernika, neki mi kazu jesam li ja ovdje nesto protiv kurana rekao ??? da me upozore, mozda ja to nevidim sto drugi vide.
pe de mi ti reci sta ja to grijesimJah jos samo da dodam da sam vijernik i Amentü billahi ve Melaiketihi ve Kütübihi ve Rüsulihi vel Yevmilahiri ve bil Kaderi hayrihi ve şerrihi minallahi teâlâ vel-ba'sü ba'delmevti hakkun Eşhedü en La ilahe illallah ve Eşhedü enne Muhammeden abdühü ve resulühü. i da se u potpunosti slazem sa tobom.
- probuseni $
#84 Re: Hadis kao da opisuje stanje Bosne i bosanski narod danas
KotromanichII wrote:a jesam li to nesto protiv kurana rekao, jesam li to nesto protiv Muhammeda rekao ??? sta sam to ja pogrijesio da mi je znatiI zelim samo da skinem kapu i naklon do zemlje. Mislim da je i ovom narodu a i muslimanima uopste dosta ovih, tipa KOTROMANICH i da nam je svima potrebno vise takvih kao ti.kad ste toliko protiv kotromanicha dajte dokaz da i ja vidim u cemu ja to grijesim kad postiram ajete ovdje po po koji hadis.
A uostalom cijeli se islam vrti oko sudnjeg dana, sve sta god radis sve se vrti oko toga, jer sta god uradis , radis kako bi bolje prosao na sudnjem danu.
Imali ovdje vise vjernika, neki mi kazu jesam li ja ovdje nesto protiv kurana rekao ??? da me upozore, mozda ja to nevidim sto drugi vide.
pe de mi ti reci sta ja to grijesimJah jos samo da dodam da sam vijernik i Amentü billahi ve Melaiketihi ve Kütübihi ve Rüsulihi vel Yevmilahiri ve bil Kaderi hayrihi ve şerrihi minallahi teâlâ vel-ba'sü ba'delmevti hakkun Eşhedü en La ilahe illallah ve Eşhedü enne Muhammeden abdühü ve resulühü. i da se u potpunosti slazem sa tobom.lahko je pucati u prazno, daj kokretan dokaz sta je to sto ti nestima od ajeta i hadisa sto ovdje postavim
Nisi Kotromanicu II, nisi, nista ti nisi rekao protiv Kurana ! Ti si prava slika i prilika jednog vjernika i ja te razumijem odlicno. Ispade da su samo oni koji su visokoobrazovani u domenu islama i nekakvi "pravi vjernici". Pa ovakvih kao sto je Kotromanic II je vecina. Mozda 99%. Oni zive islam onako kako ga razumiju. Ispade da je Kuran toliko komplikovan da ga samo izabrani mogu razumjeti. A sam Alah je rekao da salje konacnu i jedinu knjigu za svakog vjernika. Samo ti nastavi Kotromanicu II:
- idealnaM
#85 Re: Hadis kao da opisuje stanje Bosne i bosanski narod danas
- PRO testant
#86 Re: Hadis kao da opisuje stanje Bosne i bosanski narod danas
upucajte me ako ovo nisu jedna te ista osoba.
Sada bih potpisao smrtnu kaznu za sebe, samo da se dokaže je li tačno ili nije.
Sada bih potpisao smrtnu kaznu za sebe, samo da se dokaže je li tačno ili nije.
- Wutkica
#87 Re: Hadis kao da opisuje stanje Bosne i bosanski narod danas
pa koga ce narod izabrati kad se isti uvijek i pojavljuju?Ja bih zabranila nakon 4 godine politicke aktivnosti bilo kome da se nakon toga zabrani bilo kakv oblik politickog aktivizma osim ako ne pokaze nesto zavidno i ne uradi za te 4 godine pa se produzi mandat, obrnuto ne bi vise krocio na politicku scenu. sta rade novi mladi ljudi koji dolaze, gdje su oni kako da ih nadjemo? ovdje na sa-x pa da glasamo za njih!?nema smisla. zapanjena sam istinitoscu ovog hadisa koji opisuje danasnje vrijeme i danasnju omladinu nikad nikad za nikad ovoliki procenat kriminala nije postojao ovdje nije se smjelo, a to sto se roditelji dice gluposcu svoje djece daju im previse "vlasti" u ruke samostalnosti vec od 10 godine , situacija je danas kakva jeste. sigurno svi imamo komsiju koji ima djecu od 10 godina koja ostaju vani do 23h vecer, pa to je za mene bilo nemoguce! djeca se odgajaju hajmo reci do 20 i neke godine zivota , neki mozda krace , ne moze dijete od 10 godina niti 15 odlucivati i ne treba mu dozvoliti pa tu su njegovi roditelji da to rade za njega, to je velika greska ja mislim danas u ovo vrijeme.Chmoljo wrote:i narod opet iste te bira... izvini, nije ovdje "vlast" kriva... kriv je narod...KotromanichII wrote:Abdullah b. Abbas r.a., prenosi da je Poslanik s.a.w.s., rekao: „Doći će vrijeme kada će svijet biti u ljudskom obliku ali će im srca biti šejtanska srca, poput srca pustinjskih vukova u kojima nema ni malo milosti. Ubijaće, ne libe se da počine zlo. Ako ih budeš slijedio - prevariće te, kada se od njih odbiješ - ogovaraće te, kada zbore s tobom – lagaće te, ako se osloniš na njih – iznevjeriće te. Djeca su im bezobrazna, a omladina devijantna! Njihovi stari neće naređivati dobro i neće odvraćati od zla! Ponositi se njima je pravo poniženje; tražiti im nešto je pravo siromaštvo. Onaj ko bude blag prema njima je zalutao, a onaj ko tada bude dobro naređivao biće sumnjiv! Vjernik među njima će biti potlačen. Sunnet će za njih biti bid'at, a bid'at sunnet. Kada se to desi njima će vladati najgori od njih, tako da se neće biti odazvano na dovu pa makar je i najbolji među njima učio!“ (Tergib vel-Terhib, Kavamus-Sunne Asbehani, br.230.)
"Kada se to desi njima će vladati najgori od njih" poslanik kao da je gledao stanje bosne sad i opisao je u ovom hadisu. Kad pogledamo kakvi vladaju nad Bosnom, narod crkaje a oni place povecavaju sebi i sta sve nerade.
- kukuruz_kokicar
#88 Re: Hadis kao da opisuje stanje Bosne i bosanski narod danas
Bas tako, pojma nemas da li si dobar ili nisi - ali je vazno da je Allah zadovoljan tobom jal' dobrim, jal' losim.KotromanichII wrote:ma sta ja znam jesam li dobar ili nisam, Allah to zna, vazno mi je da je Allah zadovoljan samnom a ostalo kako god, a da je Allah nezadovoljan samnom moze me narod ljubiti u guzu i tapcat po ramenima iz respekta , dzaba mi to ako me ceka kazna poslije smrtiDobar si Kottromanicu II ....
Imas li patentiran neki uredjaj za mjerenje zadovoljstva ili si to spoznao onako iz glave
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#89 Re: Hadis kao da opisuje stanje Bosne i bosanski narod danas
vidi, ti si malo u kontradikciji, kaže koga narod da bira, a onda navodiš primjer kako je u tom istom narodu, stub svakog društva, porodica, otišla u helać.Wutkica wrote: pa koga ce narod izabrati kad se isti uvijek i pojavljuju?Ja bih zabranila nakon 4 godine politicke aktivnosti bilo kome da se nakon toga zabrani bilo kakv oblik politickog aktivizma osim ako ne pokaze nesto zavidno i ne uradi za te 4 godine pa se produzi mandat, obrnuto ne bi vise krocio na politicku scenu. sta rade novi mladi ljudi koji dolaze, gdje su oni kako da ih nadjemo? ovdje na sa-x pa da glasamo za njih!?nema smisla. zapanjena sam istinitoscu ovog hadisa koji opisuje danasnje vrijeme i danasnju omladinu nikad nikad za nikad ovoliki procenat kriminala nije postojao ovdje nije se smjelo, a to sto se roditelji dice gluposcu svoje djece daju im previse "vlasti" u ruke samostalnosti vec od 10 godine , situacija je danas kakva jeste. sigurno svi imamo komsiju koji ima djecu od 10 godina koja ostaju vani do 23h vecer, pa to je za mene bilo nemoguce! djeca se odgajaju hajmo reci do 20 i neke godine zivota , neki mozda krace , ne moze dijete od 10 godina niti 15 odlucivati i ne treba mu dozvoliti pa tu su njegovi roditelji da to rade za njega, to je velika greska ja mislim danas u ovo vrijeme.
naravno da narod iste bira, jer taj narod ne može bolje ni "proizvesti".
ima još jedna stvar, nije mi jasno kakve to nove ljude hoće "narod". je li hoće nove ljude u starim stranakama ili potpuno nove ljude u novim stranakama? nova stranka starog petljanca Radončića je odlično prošla, a recimo jedna NS jadno.
to sve jeste začarani krug, ali napretka će biti, mislim, ali užasno sporog, i nevidljivog golim okom.
- PRO testant
#90 Re: Hadis kao da opisuje stanje Bosne i bosanski narod danas
Ovo je onu na principu starog Mirka i Slavka.probuseni $ wrote:KotromanichII wrote:a jesam li to nesto protiv kurana rekao, jesam li to nesto protiv Muhammeda rekao ??? sta sam to ja pogrijesio da mi je znatiI zelim samo da skinem kapu i naklon do zemlje. Mislim da je i ovom narodu a i muslimanima uopste dosta ovih, tipa KOTROMANICH i da nam je svima potrebno vise takvih kao ti.kad ste toliko protiv kotromanicha dajte dokaz da i ja vidim u cemu ja to grijesim kad postiram ajete ovdje po po koji hadis.
pe de mi ti reci sta ja to grijesimJah jos samo da dodam da sam vijernik i Amentü billahi ve Melaiketihi ve Kütübihi ve Rüsulihi vel Yevmilahiri ve bil Kaderi hayrihi ve şerrihi minallahi teâlâ vel-ba'sü ba'delmevti hakkun Eşhedü en La ilahe illallah ve Eşhedü enne Muhammeden abdühü ve resulühü. i da se u potpunosti slazem sa tobom.lahko je pucati u prazno, daj kokretan dokaz sta je to sto ti nestima od ajeta i hadisa sto ovdje postavim
Nisi Kotromanicu II, nisi, nista ti nisi rekao protiv Kurana ! Ti si prava slika i prilika jednog vjernika i ja te razumijem odlicno. Ispade da su samo oni koji su visokoobrazovani u domenu islama i nekakvi "pravi vjernici". Pa ovakvih kao sto je Kotromanic II je vecina. Mozda 99%. Oni zive islam onako kako ga razumiju. Ispade da je Kuran toliko komplikovan da ga samo izabrani mogu razumjeti. A sam Alah je rekao da salje konacnu i jedinu knjigu za svakog vjernika. Samo ti nastavi Kotromanicu II:
"Mirko pazi metak!!! ... Hvala ti Slavko, spasio si mi život!"

- KotromanichII
#91 Re: Hadis kao da opisuje stanje Bosne i bosanski narod danas
eto trebao bi se udarati u prsa od uobrazenosti kako sam sila, ja sam najbolji, nema mi niko ravanBas tako, pojma nemas da li si dobar ili nisi - ali je vazno da je Allah zadovoljan tobom jal' dobrim, jal' losim.
Imas li patentiran neki uredjaj za mjerenje zadovoljstva ili si to spoznao onako iz glave ? U svakom slucaju blago tebi
eh grdne rane
-
Knowledge&Wisdom
#92 Re: Hadis kao da opisuje stanje Bosne i bosanski narod danas
...
Last edited by Knowledge&Wisdom on 06/05/2024 21:11, edited 1 time in total.
- BHF_Manijak
#93 Re: Hadis kao da opisuje stanje Bosne i bosanski narod danas
A ti si prava slika i prilika jednog ateiste sa svojim cinicnim, zajedljivim, bezobraznim, provokatorskim i "pokusaj biti duhovit" postovima...Samo tako nastavi...probuseni $ wrote:
- KotromanichII
#94 Re: Hadis kao da opisuje stanje Bosne i bosanski narod danas
vala bas , i ja ga molim da mi objasni u cemu ja to grijesim, ali jok, nemoze to naci, nego samo nesto okolo kruziČovječe možeš li ikako prestati sa tim "naučnjacima" i ostalim sprdanjem i ismijavanjem.Umjesto što konstantno napadaš i tjeraš Kontromanicha II da se brani kako bi bilo za promjenu da prestaneš sa filozofijom i jasno izneseš svoj stav o Islamu i o onome čemu i na koji način treba pozivati kada se govori o vjeri.
Dakle, iznesi svoj stav, šta i kako treba govoriti ako već Kontromanich II to ne radi kako treba, pa da se pozabavimo tvojim stavovima kroz Qur'an i sunnet.
nek mi da nesto da, bilo kakav argument protiv mene kako ja to grijesim pa da vidim mogu li se odbraniti ili je to bas tako kako on tvrdi pa da se usutim i poklopim
-
nista novo
#95 Re: Hadis kao da opisuje stanje Bosne i bosanski narod danas
Vjera je pokretac svega, svako zivo bice vjeruje da to sto on radi da je ispravno. I najveci zlocinci su vjerovali da to sto rade da je ispravno. Jedni ce uzeti zivot u ime Boga, a jedni ce ga poloziti dobrovoljno. Jedni vjeruju da postoji Bog, i citav zivot ce podrediti da to propovijedaju i da druge ubjedjuju dok drugi to opovrgavaju svim sredstvima. Mislim i to je samo moje misljenje i nikome ga necu namecati, vjeruj u sto hoces ali kad pocnes drugoga sa tim opterecivati i namecati drugim to svoje misljenje, prestajes biti vjerenik i pocinjes biti nasilnik.
-
LSD
#96 Re: Hadis kao da opisuje stanje Bosne i bosanski narod danas
Kakva je ovo prica ovdje
Nije džabe Tito slao besposlenu omladinu na kopanje i pravljenje pruga, da budu društveno korisni...sve je ovo od nerada.
Nije džabe Tito slao besposlenu omladinu na kopanje i pravljenje pruga, da budu društveno korisni...sve je ovo od nerada.
- BarbaDue
#97 Re: Hadis kao da opisuje stanje Bosne i bosanski narod danas
Nisu vise u pitanju pare i povecanje plata, to je sada malo zlo...nakon ovih izbora desilo se to da ce u skupstine uci ljudi koji su trebali da budu osuđeni i leze u zatvoru bar jedno 10 godina. U svom kantonu znam ih bar dvojicu takvih, naravno te tipove niko od onih koji su za to placeni ne smije da dira. Bruka je i sramota ko ce nas voditi i zakone krojiti u naredne 4 godine.KotromanichII wrote:Abdullah b. Abbas r.a., prenosi da je Poslanik s.a.w.s., rekao: „Doći će vrijeme kada će svijet biti u ljudskom obliku ali će im srca biti šejtanska srca, poput srca pustinjskih vukova u kojima nema ni malo milosti. Ubijaće, ne libe se da počine zlo. Ako ih budeš slijedio - prevariće te, kada se od njih odbiješ - ogovaraće te, kada zbore s tobom – lagaće te, ako se osloniš na njih – iznevjeriće te. Djeca su im bezobrazna, a omladina devijantna! Njihovi stari neće naređivati dobro i neće odvraćati od zla! Ponositi se njima je pravo poniženje; tražiti im nešto je pravo siromaštvo. Onaj ko bude blag prema njima je zalutao, a onaj ko tada bude dobro naređivao biće sumnjiv! Vjernik među njima će biti potlačen. Sunnet će za njih biti bid'at, a bid'at sunnet. Kada se to desi njima će vladati najgori od njih, tako da se neće biti odazvano na dovu pa makar je i najbolji među njima učio!“ (Tergib vel-Terhib, Kavamus-Sunne Asbehani, br.230.)
"Kada se to desi njima će vladati najgori od njih" poslanik kao da je gledao stanje bosne sad i opisao je u ovom hadisu. Kad pogledamo kakvi vladaju nad Bosnom, narod crkaje a oni place povecavaju sebi i sta sve nerade.
Btw, puno istine je i u rijecima starih ljudi koje vecina nas nije obracala paznju.
Dolaze vremena o kojima su oni pricali...neki to odavno primjete.
- asurbanipal
#98 Re: Hadis kao da opisuje stanje Bosne i bosanski narod danas
VerticalHairFactor
Jesi li ikad čuo za riječi površnost i ignorancija ? Pretpostavljam da si mlađa osoba, vidim željan si znanja, trudiš se, pratiš emisije obrazovnog i naučnog karaktera, nastojiš da sve to ukalupiš sa svojim skromnim shvatanjima o vjeri koja si već prethodno stekao. Podsjećaš me na jednu osobu od prije 10-ak godina. Taman negdje poslije rata, pročita ta osoba jednu brošuru od Visokog saudijskog komiteta i eto ga, većeg i boljeg vjernika nema od njega, a do jučer Bismille nije znao proučiti. Nosi on brošure sutradan, djeli ih ispred džamije i jednu daje mom starijem rođaku, koji je već od prije u islamu, pročitao i pročitao knjiga čovjek, jednostavno enciklopedija koja hoda. Pita ga rođak, šta to dijeli, a ova osoba sa brošurama, pružajući rođaku jednu, k'o iz topa će: "Ovdje leži odgovor na sva pitanja, spašavam vam dušu"...A rođak će na to: "Spasi ti meni tijelo, a o duši ima k'o da brine"
Već se neko od prethodnih forumaša osvrnuo na stanje i problem muslimana u svijetu...Po meni je jedan, jedini i pravi problem kod muslimana, što olahko shvaćaju riječ: "Ikre !"...Da, da moj Kotromanichu...I to piše u Kur'anu...Uči, čitaj, proučavaj !. Prva riječ, prvi imperativ...Problem se javlja u još jednom dijelu, a to je da se svako bavi onim poslom za koji nije zadužen i nije kompentetan da ga obavlja, izgubila se odgovornost...Danas svako stavlja glavu tamo gdje mu nije mjesto, pa tako i ti Kotromanichu, premda kod tebe vidim dobre namjere, tumačiš Kur'an po nekom svom nahođenju, proizvoljno i površno, uprkos tome što mnogi u oblasti tefsira utroše godine i godine truda.
Danas smo suočeni sa različitim, ali i međusobno suprotstavljenim tumačenjima Kur'ana, (naravno, nije svako različito tumačenje Kur'ana nužno suprotstavljeno onom drugačijem), rekli bismo, na lokalnom i globalnom nivou, zbog toga što se danas tumačenjem Kur'ana bavi svako, i oni kvalificirani i oni nekvalificirani za takvo šta. Da budemo sasvim jasni, učiti i čitati Kur'an, tražiti duhovno zadovoljstvo u njemu i upute za svakodnevni vjernički život, nije nijednom muslimanu uskraćeno. Štaviše, svaki musliman se podstiče na takovrsnu aktivnost. Ali, tumačiti Kur'an, ne može svako! Taj posao povjerava se ''onima koji su dostojni toga''. Muslimanski mufessiri davno su ustanovili vrlo stroga pravila za tumačenje Kur'ana, kako bi se, u što je većoj mjeri, sačuvali od pogreške. Zapravo, tumačenju Kur'ana pristupali su samo oni koji su bili ispunili zadate uvjete, i to vrlo trezveno, oprezno i odgovorno. U današnje doba kao da je nestalo te odgovornosti; mnogi ne znaju ni koja su to pravila ili uvjeti za tumačenje Kur'ana, a spremni su da ga tumače !
Imajući na umu gore rečeno te činjenicu da se vrlo često, kod nas u BiH i šire, s uma smeću važna načela tumačenja Kur'ana, ovim tekstom želim skrenuti pažnju na neka temeljna pravila valjanog i vjerodostojnog razumijevanja i tumačenja Kur'ana. Riječ je o onim temljnim pravilima koja su još u klasično doba islama zadobila svoje terminološko uobličenje i koja su mufessiri stoljećima razrađivali i metodološki slijedili. Metodolozi tefsirske nauke ova pravila postavljaju kao uvjet svakom mufessiru koji želi tumačiti Kur'an. U mnogim stručnim djelima na arapskome jeziku, koja se bave metodologijom tumačenja Kur'ana, ova pravila su opširno tretirana i objašnjena:
1. Svaka riječ u Kur'anu ima opće značenje, izuzev valjanog dokaza za njezino specifično / posebno značenje
2. Prednost se daje općenitosti iskaza a ne posebnosti povoda
3. Različiti kiraeti utječu na različito značenje kur'anskih ajeta
4. Značenje se razlikuje s obzirom na različito pisanje pojedinih kur'anskih riječi
5. Kur'anski kontekst
6. Tumačenje (tefsir) se temelji na preovlađujućem jezičkom / leksičkom značenju kur'anskih riječi
7. Prednost kontekstualnog značenja u odnosu na jezičko /leksičko značenje.
@ KotromanichIIKotromanichII wrote:vala bas , i ja ga molim da mi objasni u cemu ja to grijesim, ali jok, nemoze to naci, nego samo nesto okolo kruziČovječe možeš li ikako prestati sa tim "naučnjacima" i ostalim sprdanjem i ismijavanjem.Umjesto što konstantno napadaš i tjeraš Kontromanicha II da se brani kako bi bilo za promjenu da prestaneš sa filozofijom i jasno izneseš svoj stav o Islamu i o onome čemu i na koji način treba pozivati kada se govori o vjeri.
Dakle, iznesi svoj stav, šta i kako treba govoriti ako već Kontromanich II to ne radi kako treba, pa da se pozabavimo tvojim stavovima kroz Qur'an i sunnet.
nek mi da nesto da, bilo kakav argument protiv mene kako ja to grijesim pa da vidim mogu li se odbraniti ili je to bas tako kako on tvrdi pa da se usutim i poklopim
Jesi li ikad čuo za riječi površnost i ignorancija ? Pretpostavljam da si mlađa osoba, vidim željan si znanja, trudiš se, pratiš emisije obrazovnog i naučnog karaktera, nastojiš da sve to ukalupiš sa svojim skromnim shvatanjima o vjeri koja si već prethodno stekao. Podsjećaš me na jednu osobu od prije 10-ak godina. Taman negdje poslije rata, pročita ta osoba jednu brošuru od Visokog saudijskog komiteta i eto ga, većeg i boljeg vjernika nema od njega, a do jučer Bismille nije znao proučiti. Nosi on brošure sutradan, djeli ih ispred džamije i jednu daje mom starijem rođaku, koji je već od prije u islamu, pročitao i pročitao knjiga čovjek, jednostavno enciklopedija koja hoda. Pita ga rođak, šta to dijeli, a ova osoba sa brošurama, pružajući rođaku jednu, k'o iz topa će: "Ovdje leži odgovor na sva pitanja, spašavam vam dušu"...A rođak će na to: "Spasi ti meni tijelo, a o duši ima k'o da brine"
Već se neko od prethodnih forumaša osvrnuo na stanje i problem muslimana u svijetu...Po meni je jedan, jedini i pravi problem kod muslimana, što olahko shvaćaju riječ: "Ikre !"...Da, da moj Kotromanichu...I to piše u Kur'anu...Uči, čitaj, proučavaj !. Prva riječ, prvi imperativ...Problem se javlja u još jednom dijelu, a to je da se svako bavi onim poslom za koji nije zadužen i nije kompentetan da ga obavlja, izgubila se odgovornost...Danas svako stavlja glavu tamo gdje mu nije mjesto, pa tako i ti Kotromanichu, premda kod tebe vidim dobre namjere, tumačiš Kur'an po nekom svom nahođenju, proizvoljno i površno, uprkos tome što mnogi u oblasti tefsira utroše godine i godine truda.
Danas smo suočeni sa različitim, ali i međusobno suprotstavljenim tumačenjima Kur'ana, (naravno, nije svako različito tumačenje Kur'ana nužno suprotstavljeno onom drugačijem), rekli bismo, na lokalnom i globalnom nivou, zbog toga što se danas tumačenjem Kur'ana bavi svako, i oni kvalificirani i oni nekvalificirani za takvo šta. Da budemo sasvim jasni, učiti i čitati Kur'an, tražiti duhovno zadovoljstvo u njemu i upute za svakodnevni vjernički život, nije nijednom muslimanu uskraćeno. Štaviše, svaki musliman se podstiče na takovrsnu aktivnost. Ali, tumačiti Kur'an, ne može svako! Taj posao povjerava se ''onima koji su dostojni toga''. Muslimanski mufessiri davno su ustanovili vrlo stroga pravila za tumačenje Kur'ana, kako bi se, u što je većoj mjeri, sačuvali od pogreške. Zapravo, tumačenju Kur'ana pristupali su samo oni koji su bili ispunili zadate uvjete, i to vrlo trezveno, oprezno i odgovorno. U današnje doba kao da je nestalo te odgovornosti; mnogi ne znaju ni koja su to pravila ili uvjeti za tumačenje Kur'ana, a spremni su da ga tumače !
Imajući na umu gore rečeno te činjenicu da se vrlo često, kod nas u BiH i šire, s uma smeću važna načela tumačenja Kur'ana, ovim tekstom želim skrenuti pažnju na neka temeljna pravila valjanog i vjerodostojnog razumijevanja i tumačenja Kur'ana. Riječ je o onim temljnim pravilima koja su još u klasično doba islama zadobila svoje terminološko uobličenje i koja su mufessiri stoljećima razrađivali i metodološki slijedili. Metodolozi tefsirske nauke ova pravila postavljaju kao uvjet svakom mufessiru koji želi tumačiti Kur'an. U mnogim stručnim djelima na arapskome jeziku, koja se bave metodologijom tumačenja Kur'ana, ova pravila su opširno tretirana i objašnjena:
1. Svaka riječ u Kur'anu ima opće značenje, izuzev valjanog dokaza za njezino specifično / posebno značenje
2. Prednost se daje općenitosti iskaza a ne posebnosti povoda
3. Različiti kiraeti utječu na različito značenje kur'anskih ajeta
4. Značenje se razlikuje s obzirom na različito pisanje pojedinih kur'anskih riječi
5. Kur'anski kontekst
6. Tumačenje (tefsir) se temelji na preovlađujućem jezičkom / leksičkom značenju kur'anskih riječi
7. Prednost kontekstualnog značenja u odnosu na jezičko /leksičko značenje.
- KotromanichII
#99 Re: Hadis kao da opisuje stanje Bosne i bosanski narod danas
Pa vidis jarane ja nisam u islamu od juce, ima evo 15 godina bavim se vjerom, pa nebi bas rekao da je moj slucaj ko u tog deckaPodsjećaš me na jednu osobu od prije 10-ak godina. Taman negdje poslije rata, pročita ta osoba jednu brošuru od Visokog saudijskog komiteta i eto ga, većeg i boljeg vjernika nema od njega, a do jučer Bismille nije znao proučiti
pa sta radim, nego satra se citajuciVeć se neko od prethodnih forumaša osvrnuo na stanje i problem muslimana u svijetu...Po meni je jedan, jedini i pravi problem kod muslimana, što olahko shvaćaju riječ: "Ikre !"...Da, da moj Kotromanichu...I to piše u Kur'anu...Uči, čitaj, proučavaj !.
nije tacno, to nisu moja tumacenja nego ja to kopiram sa jedne stranice koja se bavis detaljnim tumacenjem ajeta uz arapski lexikon Lisan al Arab, rijec se uzme i detaljno studira sva znacenja, korjeni rijeci itdPrva riječ, prvi imperativ...Problem se javlja u još jednom dijelu, a to je da se svako bavi onim poslom za koji nije zadužen i nije kompentetan da ga obavlja, izgubila se odgovornost...Danas svako stavlja glavu tamo gdje mu nije mjesto, pa tako i ti Kotromanichu, premda kod tebe vidim dobre namjere, tumačiš Kur'an po nekom svom nahođenju, proizvoljno i površno, uprkos tome što mnogi u oblasti tefsira utroše godine i godine truda.
Tako da to sto vidis nije nije moje, a u ostalo imam ibn kesirov tefsir preko 1300 stranica, pa kad zpanem negdje tamo provirim sta pise. samo jednom je bilo tako reci moje tumacenje, a cak i to sam pokupio djelimicno sa te stranice.
Ali, tumačiti Kur'an, ne može svako! Taj posao povjerava se ''onima koji su dostojni toga''.
tacno tako, ja upravo uzimam informacije od onih koji ga strucno tumace a jos koriste arapske lexikon kao dokaz sta koja rijec znaci.
-
Hasharijast
#100 Re: Hadis kao da opisuje stanje Bosne i bosanski narod danas
KotromanichII wrote:Abdullah b. Abbas r.a., prenosi da je Poslanik s.a.w.s., rekao: „Doći će vrijeme kada će svijet biti u ljudskom obliku ali će im srca biti šejtanska srca, poput srca pustinjskih vukova u kojima nema ni malo milosti. Ubijaće, ne libe se da počine zlo. Ako ih budeš slijedio - prevariće te, kada se od njih odbiješ - ogovaraće te, kada zbore s tobom – lagaće te, ako se osloniš na njih – iznevjeriće te. Djeca su im bezobrazna, a omladina devijantna! Njihovi stari neće naređivati dobro i neće odvraćati od zla! Ponositi se njima je pravo poniženje; tražiti im nešto je pravo siromaštvo. Onaj ko bude blag prema njima je zalutao, a onaj ko tada bude dobro naređivao biće sumnjiv! Vjernik među njima će biti potlačen. Sunnet će za njih biti bid'at, a bid'at sunnet. Kada se to desi njima će vladati najgori od njih, tako da se neće biti odazvano na dovu pa makar je i najbolji među njima učio!“ (Tergib vel-Terhib, Kavamus-Sunne Asbehani, br.230.)
... popustite malo prepiranje...
Evo istog hadisa samo preko drugog prenosicoa...
Omer r.a., prenosi da je Allahov Poslanik s.a.w.s., rekao: „Doći će vrijeme kada će svijet imati ljudske oblike ali će im srca biti poput srca pustinjskih vukova. Prolijevaće krv, a neće se libiti od zla kojeg čine! Ako im dadneš prisegu na vjernost – prevariće te, a ako ti se obrate – lagaće te, ako im se povjeriš – iznevjeriće te, a kada ne budeš sa njima – ogovaraće te. Djeca će im biti bezobrazna, omladina devijantna, a njihovi stari će biti poročni – neće naređivati dobro niti će odvraćati od zla. Biti sa njima je poniženje, a tražiti ono što je njihovo je pravo siromaštvo! Dobri među njima je zalutao, dok je zalutali među njima dobar! Sunnet je za n jih bid'at, dok je bid'at za njih sunnet. Onaj koji dobro među njima naređuje je sumnjiv, fasik među njima je častan čovjek, dok je vjernik kod njih potlačen! Kada se ljudi počnu ponašati tako Allah će dati da njima ovladaju ljudi koji će ih ubijati ako što prozbore, koji će ih eksploatirati ako budu ćutali, koji će im uzimati ono što zarade, i koji će se nepravedno prema njima odnositi dok budu vladali njima!“ (Džami'ul-Ehadis, Sujuti, br.31621.)
I mene je ovaj hadis "uzdrmao" kada sam ga nedavno procitao pa sam cak na jednom od postova stavio nekoliko slicnih hadisa koje sam nasao u tekstu Sead ef. Jasavić, prof.fikha imama „Sultanija“ džamije, Plav, CG
Evo jos sličnih hadisa iz istog teksta:
Enes b. Malik r.a., prenosi da je Poslanik s.a.w.s., rekao: „Doći će vrijeme kada će ljudi biti poput vukova – pa ko tada ne bude poput vuka poješće ga vuci!“ (el-Mu'udžem el-Evsat, br.736.)
Ebu Hurejre r.a., prenosi da je Poslanik s.a.w.s., rekao: „Doći će vrijeme kada vjernik neće moći očuvati svoju vjeru izuzev onoga ko sa svojom vjerom bude išao od brda do brda, sa vrha na vrh, od stijene do stijene. Kada to vrijeme dođe neće se za život zarađivati osim uz srdžbu od Allaha dž.š. (haram zarada). Kada dođe to vrijeme čovjek će zbog svoje žene i djece stradati, a ako ne bude imao ženu i djecu onda će zbog svojih roditelja stradati, a ako ne bude imao roditelja stradaće zbog rođaka svojih ili komšija! Pitaše: Zbog čega će to biti tako o Allahov Poslaniče? Reče: Brukaće ga zbog male opskrbe (siromaštva), pa će se čovjek zbog toga izlagati onome što će ga uništiti!“ (Kitabul-Zuhd el-Kebir, Bejheki, br.446.)
Ebu Hurejre r.a., prenosi da je Allahov Poslanik s.a.w.s., rekao: „Tako mi Onoga u čijoj je ruci moja duša, dunjaluk neće nestati sve dok ne dođe vrijeme kada ubica ne bude znao zbog čega je ubio, niti ubijeni zbog čega je ubijen! Bi rečeno: Kako će se to dešavati? Reče: Smutnja će biti velika (heredž); i ubica i ubijeni će biti u džehennemu!“ (Muslim, br.7488.)
Ebu Hurejre r.a., prenosi da je Allahov Poslanik s.a.w.s., rekao: „Vi živite u vremenu u kojem ako bi deseti dio vjere ostavili – propali bi, a zatim će doći vrijeme u kojem ako se deseti dio vjere bude sproveo – biće se spašeno!“ (Sunen Tirmizi, br.2436.)
Enes b. Malik r.a., prenosi da je Poslanik s.a.w.s., rekao: „Doći će vrijeme kada će ljudi sjediti u grupama u mesdžidu, a najveća briga će im biti dunjaluk. Allah nema nikakvu potrebu za takvima, pa nemojte ni vi sjediti s njima!“ (Mustedrek, Hakim, br.7916.)
Ebu Hurejre r.a., prenosi da je Poslanik s.a.w.s., rekao: „Doći će vrijeme kada čovjeka neće biti briga odakle zarađuje svoj novac – jel' od halala ili od harama!“ (Sunen Nesa'i, br.4454.)