Korida u Sarajevu

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#76 Re: Korida u Sarajevu

Post by Toto »

Nase korida nisu korida. Kod nas se desava bodljavine bikova. Razlika je u tome sto se na bodljavini bodu dva bika, a na koridi se "bodu" covjek i bik, gdje je obavezno da covjek na kraju ubije bika. Spanske koride su krvolocne prema bikovima. Prije koride se bikovi drogiraju; u toku borbe se bikovi ranjavaju posebnim kopljima i na kraju ih toreador ubija. Nista od toga nema na nasim bodljavinama. Bodljavina je najobicniji boks mec izmedju dva bika. Pa ako se trazi zabrana bodljavine bikova treba zabraniti i sveki borilacki sport. Vise se krvi prospe na jednom bokserskom turniru nego na jednoj bodljavini.

Treba iskoristiti ovu tradiciju pa bodljavine pretvoriti u sajam stocarstva, cevapa, bureka, bosanskog lonca ako zelimo da imamo brendove.Brendovi moraju da se slave i imaju opstenarodni sajam.
Ako ukinemo bodljavine jest ce se cevap od brazilske smrzotine stare 10 godina.
sodom

#77 Re: Korida u Sarajevu

Post by sodom »

kao da sadržaj sadašnjih ćevapa nije 10 godina star?
slazem se, trebalo bi promjeniti karakter korida ili ako to nije (a nije moguće) onda pokrenuti druge pismenije seljačke manifestacije. :wink:
Nuclear Winter

#78 Re: Korida u Sarajevu

Post by Nuclear Winter »

sodom wrote:kao da sadržaj sadašnjih ćevapa nije 10 godina star?
slazem se, trebalo bi promjeniti karakter korida ili ako to nije (a nije moguće) onda pokrenuti druge pismenije seljačke manifestacije. :wink:
Što me nasmija :lol:
Toto

#79 Re: Korida u Sarajevu

Post by Toto »

sodom wrote:kao da sadržaj sadašnjih ćevapa nije 10 godina star?
a jel ono meso u cevapu i bureko gradjanski ili seljacki preferans
sodom

#80 Re: Korida u Sarajevu

Post by sodom »

Možete li preformulisati Vaše pitanje, molim?

@winter, pa to je svima u interesu, zar ne? :D
BSn

#81 Re: Korida u Sarajevu

Post by BSn »

americki rodeo je najhumaniji sport sa bikovima, sve ostalo je divljastvo zaostalo iz proslosti. kazu tradicija, pa jeste tradicija, al' ne znaci da je humano ili pozeljno. nekad su starije nosili u sepetu na planinu da umru na miru i ne smetaju ostale - mlade i zdrave. je li i to trebao ostati obicaj, jer je tradicija?
Djokej

#82 Re: Korida u Sarajevu

Post by Djokej »

Čij su ono sirotani? :lol:
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#83 Re: Korida u Sarajevu

Post by PipiDugaDevetka »

BSn wrote:americki rodeo je najhumaniji sport sa bikovima, sve ostalo je divljastvo zaostalo iz proslosti. kazu tradicija, pa jeste tradicija, al' ne znaci da je humano ili pozeljno. nekad su starije nosili u sepetu na planinu da umru na miru i ne smetaju ostale - mlade i zdrave. je li i to trebao ostati obicaj, jer je tradicija?
:thumbup: :bih:

Kako nastaje tradicija? Elita, najbogatiji, otpočnu da nešto upražnjavaju i to postane tradicija?
Cholina_Lokica

#84 Re: Korida u Sarajevu

Post by Cholina_Lokica »

BSn wrote:americki rodeo je najhumaniji sport sa bikovima, sve ostalo je divljastvo zaostalo iz proslosti. kazu tradicija, pa jeste tradicija, al' ne znaci da je humano ili pozeljno. nekad su starije nosili u sepetu na planinu da umru na miru i ne smetaju ostale - mlade i zdrave. je li i to trebao ostati obicaj, jer je tradicija?
to je to....
sodom

#85 Re: Korida u Sarajevu

Post by sodom »

bsn, sta je to nehumano kod borbe bikova?

Koride i teferiči su jedini provod za seljake, prema tome, šanse da se ta tradicija ukine ili zabrani su ravne 0.
Jedino prihvaljivo rješenje je regulisati pravila za koride i teferiče pa kad je bal nek i hala gori...

I ne shvatam zašto nekome ko livade u životu vidio nije, smeta veselje naših seljaka? :D
Toto

#86 Re: Korida u Sarajevu

Post by Toto »

sodom wrote:bsn, sta je to nehumano kod borbe bikova?

Koride i teferiči su jedini provod za seljake, prema tome, šanse da se ta tradicija ukine ili zabrani su ravne 0.
Jedino prihvaljivo rješenje je regulisati pravila za koride i teferiče pa kad je bal nek i hala gori...

I ne shvatam zašto nekome ko livade u životu vidio nije, smeta veselje naših seljaka? :D
:D :D
smeta im sto im pola familije ide na te derneke
ecstase

#87 Re: Korida u Sarajevu

Post by ecstase »

A jel nama smeta korida il posjetioci iste?
Cholina_Lokica

#88 Re: Korida u Sarajevu

Post by Cholina_Lokica »

nek' seljaci uzmu po kakav kolac pa nek' se bodu izmedju sebe kad im je toliko zanimljivo, i eto im zabave
atko

#89 Re: Korida u Sarajevu

Post by atko »

NISTA! ako dva bika pasu travu na livadi i susretnu se malo se poguraju jedan pobjegne i nastave pasti travu ...

... al kad dva bika stave u kamion ... pa prevale sa njima 200-300 kilometara ... i okupi se vise hiljada krkana ... pa tu dovedu izbezumljene bikove da se bore na opste zadovoljstvo te ruljetine ... a okolo hektolitri alkohola, dzigera udara, sise i masni guzovi drmaju na sve strane... i kad se sve to razidje ostane vise tona smeca ... trebju slat specijalce da tuku sve redom :x :x :x (osim jadnih bikova ;) )
ecstase

#90 Re: Korida u Sarajevu

Post by ecstase »

atko wrote:
NISTA! ako dva bika pasu travu na livadi i susretnu se malo se poguraju jedan pobjegne i nastave pasti travu ...

... al kad dva bika stave u kamion ... pa prevale sa njima 200-300 kilometara ... i okupi se vise hiljada krkana ... pa tu dovedu izbezumljene bikove da se bore na opste zadovoljstvo te ruljetine ... a okolo hektolitri alkohola, dzigera udara, sise i masni guzovi drmaju na sve strane... i kad se sve to razidje ostane vise tona smeca ... trebju slat specijalce da tuku sve redom :x :x :x (osim jadnih bikova ;) )

Ostavi samo sise i guzove na miru a ostalo radi sta oces
Toto

#91 Re: Korida u Sarajevu

Post by Toto »

atko wrote:

isto toliko smeca svake hefte ostane na fudbalskim stadionima
a specijalce im salju po defaultu dan prije utakmice
riko-ga

#92 Re: Korida u Sarajevu

Post by riko-ga »

atko wrote:

Nevjerovatno mi je da ljudimi raspravljaju o dogadjaima koje neposjecuju.Ako se tu skupi po 70 000-80 000 hiljada ljudi neznam ko ima pravo da kaze da je to krkanluk.meni naprimjer vise smeta neka rupa sto je zovu "disko" u kojoj nemozes poznati ni samoga sebe a kamoli nekoga pored sebe.U toj istoj "diskoteci" se puse neke cudne "cigarete" i tresti muzika toliko jaka da je to opasno po zdravlje.I nevjerujem da i 50% ti sto tresu glavom uz ritam iste razumiju i jednu rijec ali eto njima super.E ali meni to nesmeta jer neidem u te "diskoteke" jer sam probao jednom i vidim nije to za mene.Isao sam i na "koridu" jednom i vidim nije za mene i neidem vise.Ali mi nepada napamet da nekoga ko posjecuje ili "disko" ili "koridu" nezivam krkanima ili nekim drugim pogrdnim imenima.Bujrum svakome po zelji.a ja odo malo do Neretve da pokusam zabaciti koji put ako ponovo moj mamac ne zavrsi na jednoj rakiti.
sodom

#93 Re: Korida u Sarajevu

Post by sodom »

atko wrote:
Kome su još guzovi, sise, alkohol i džigera zlo nanijeli? :D
atko

#94 Re: Korida u Sarajevu

Post by atko »

@ecstase :lol:

@Toto ... rodjeni si kontras-filozof ... ko je spominjao navijace i utakmice ... btw oni su gori na kvadrat ;)

@riko-ga nevjerovatno mi je da raspravljas sa ljudima koji raspravljaju o necemu sto je tebi nevjerovatno :lol:

@sodom :lol:
ecstase

#95 Re: Korida u Sarajevu

Post by ecstase »

sodom wrote:
atko wrote:
Kome su još guzovi, sise, alkohol i džigera zlo nanijeli? :D
ako guzovi i sise nisu zauzeti onda nikom :dance:
BSn

#96 Re: Korida u Sarajevu

Post by BSn »

e moj riko, sve si ti upravu, osim cinjenice da tebe niko ne pucne stapom po testisima kad neces da se bodes s nekim u disku, jer ti to nije u prirodi da se pobodes s nekim tek zato sto se pojavio u istoj diskoteci k'o i ti.
Djokej

#97 Re: Korida u Sarajevu

Post by Djokej »

Riko voli disko, Riko voli disko... :dance:
sodom

#98 Re: Korida u Sarajevu

Post by sodom »

BSn wrote:e moj riko, sve si ti upravu, osim cinjenice da tebe niko ne pucne stapom po testisima kad neces da se bodes s nekim u disku, jer ti to nije u prirodi da se pobodes s nekim tek zato sto se pojavio u istoj diskoteci k'o i ti.
Odi u atilu pa to napiši opet :wink:
BSn

#99 Re: Korida u Sarajevu

Post by BSn »

sodom wrote:
BSn wrote:e moj riko, sve si ti upravu, osim cinjenice da tebe niko ne pucne stapom po testisima kad neces da se bodes s nekim u disku, jer ti to nije u prirodi da se pobodes s nekim tek zato sto se pojavio u istoj diskoteci k'o i ti.
Odi u atilu pa to napiši opet :wink:

prije na koridu, neg' tamo. :D

valjda i tamo ima onih koji nisu spremni da se bodu samo zato sto bi oni oko njih da gledaju bodljavinu...

doduse, kakav je narod, nije ni cudo sto mu je najposjecenija "kulturna" manifestacija korida.
riko-ga

#100 Re: Korida u Sarajevu

Post by riko-ga »

Djokej wrote:Riko voli disko, Riko voli disko... :dance:

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Post Reply