Mercedes A klasa 1997-2004

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
iceman ze

#76 Re: Mercedes A klasa 1997-2004

Post by iceman ze »

Ja bas intezivno razmisljao o kupovini Aklase. Sta bi onda covjek i kupio za priblizno iste pare? Odgovara mi zbog potreba porodicne prirode....sjedalice, kolica itd. Gledao sam Clia, Ibizu, Pola....ne mogu se bas pohvaliti prostorom.
nlt

#77 Re: Mercedes A klasa 1997-2004

Post by nlt »

Megane, s tim da gledaj da bude 2006+, nova verzija.
oko 7000-8000 KM.
Aqua_S

#78 Re: Mercedes A klasa 1997-2004

Post by Aqua_S »

Eh ovako, pošto sam A klasu 2002 godina long verzija 1.7 CDI 70 KW vozio 8,5 godina mislim da mogu o tom autu dati objektivno mišljenje. Prešao sam sa tim autom preko 160 000 km i za taj period i pređenu kilometražu sam uradio 8 malih servisa koje me nisu izlazili vise od 150-200 KM s rukama kod mog majstora koji je inace zaposlen u mercedesovom predstavnistvu i radi i kod kuce pomalo privatno. Dva puta sam mjenjao prednje i jednom zadnje disk pločice, a od nekih "vecih" kvarova sam imao kvar za koji inace kažu da im je to slaba strana, spaner sa mikrolonicama i remenom i remenica alternatora 450 KM, zadnje stabilizatore, cini mi se da se tako zovu..oko 200 KM i još prekidač svjetala i ablender i to sam rijesio za 150 KM s rukama nasao djelove na PIk-u. Poslije desete godine starosti je počeo izbacivati koroziju na pojedinim mjestima, pretežno donji rub vrata i obrve zadnje, ali i to je boljka svih mercedesa koji si proizvedeni sa pocetka 2000 tih , navodno sam cuo da je neko mercedesu uvalio neki lim iz Srbije jako loš. Pored A klase, sam primjetio da su posebno korozirane C klase tih godina.
To je doslovno sve, sad vi prosudite jel to malo ili puno kad se uzmu obzir godine i kilometri pređeni.
Auto idealno za gradske uslove, šampion prostora posebno na zadnjoj klupi, da podsjetim govorim o produzenoj verziji. Garantujem da nijedno auto iz kompakt klase nema ni priblizno toliko prostora nazad kao to auto. Auto krasi i minimalna potrošnja u svim uslovima vožnje.
Mada sam sa njim prelazio i ture od 1000 km u komadu, i nisam se osjecao pretjerano umornim on je idealno auto za neke krace relacijE.

Što se tiče ovih kritika od nadrimajstora da mu se mora skidat cijeli motor za bezazlen kvar, a posebno da mu je filter zraka ispod zastite motora samo sam se grohotom nasmijao, i ko je musterija ovom mercedesu nek dobro uzme u obzir ko mu šta pise. Filter zraka je, na 170 CDI smješten na tako prostom mjestu i prejednostavan za zamjenit da je to smijesno, čak vam za to nije potreban nikakav alat.

Iako sad vozim auto koje je mlađe i koje pripada višoj klasi od mercedesa A klase, definitivno je ostao auto kojeg se rado sjećam i koje me nikad nije nigdje ostavilo.
Last edited by Aqua_S on 01/12/2015 11:17, edited 1 time in total.
direstraits0078

#79 Re: Mercedes A klasa 1997-2004

Post by direstraits0078 »

Aqua_S wrote:Eh ovako, pošto sam A klasu 2002 godina long verzija 1.7 CDI 70 KW vozio 8,5 godina mislim da mogu o tom autu dati objektivno mišljenje. Prešao sam sa tim autom preko 160 000 km i za taj period i pređenu kilometražu sam uradio 8 malih servisa koje me nisu izlazili vise od 150-200 KM s rukama kod mog majstora koji je inace zaposlen u mercedesovom predstavnistvu i radi i kod kuce pomalo privatno. Dva puta sam mjenjao prednje i jednom zadnje disk pločice, a od nekih "vecih" kvarova sam imao kvar za koji inace kažu da im je to slaba strana, spaner sa mikrolonicama i remenom i remenica alternatora 450 KM, zadnje stabilizatore, cini mi se da se tako zovu..oko 200 KM i još prekidač svjetala i ablender i to sam rijesio za 150 KM s rukama nasao djelove na PIk-u. Poslije desete godine starosti je počeo izbacivati koroziju na pojedinim mjestima, pretežno donji rub vrata i obrve zadnje, ali i to je boljka svih mercedesa koji si proizvedeni sa pocetka 2000 tih , navodno sam cuo da je neko mercedesu uvalio neki lim iz Srbije jako loš. Pored A klase, sam primjetio da su posebno korozirane C klase tih godina.
To je doslovno sve, sad vi prosudite jel to malo ili puno kad se uzmu obzir godine i kilometri pređeni.
Auto idealno za gradske uslove, šampion prostora posebno na zadnjoj klupi, da podsjetim govorim o produzenoj verziji. Garantujem da nijedno auto iz kompakt klase nema ni priblizno toliko prostora nazad kao to auto. Auto krasi i minimalna potrošnja u svim uslovima vožnje.
Mada sam sa njim prelazio i ture od 1000 km u komadu, i nisam se osjecao pretjerano umornim on je idealno auto za neke krace relacijE.

Što se tiče ovih kritika od nadrimajstora da mu se mora skidat cijeli motor za bezazlen kvar, a posebno da mu je filter zraka ispod zastite motora samo sam se gorhotom nasmijao, i ko je musterija ovom mercedesu nek dobro uzme u obzir ko mu šta pise. Filter zraka je, na 170 CDI smješten na tako prostom mjestu i prejednostavan za zamjenit da je to smijesno, čak vam za to nije potreban nikakav alat.

Iako sad vozim auto koje je mlađe i koje pripada višoj klasi od mercedesa A klase, definitivno je ostao auto kojeg se rado sjećam i koje me nikad nije nigdje ostavilo.
Navodno si cuo? Nisi siguran da li si cuo ili nisi? Reciklirani stojadini se ugradjivali u mecke... :shock:
Aqua_S

#80 Re: Mercedes A klasa 1997-2004

Post by Aqua_S »

direstraits0078 wrote:
Aqua_S wrote:Eh ovako, pošto sam A klasu 2002 godina long verzija 1.7 CDI 70 KW vozio 8,5 godina mislim da mogu o tom autu dati objektivno mišljenje. Prešao sam sa tim autom preko 160 000 km i za taj period i pređenu kilometražu sam uradio 8 malih servisa koje me nisu izlazili vise od 150-200 KM s rukama kod mog majstora koji je inace zaposlen u mercedesovom predstavnistvu i radi i kod kuce pomalo privatno. Dva puta sam mjenjao prednje i jednom zadnje disk pločice, a od nekih "vecih" kvarova sam imao kvar za koji inace kažu da im je to slaba strana, spaner sa mikrolonicama i remenom i remenica alternatora 450 KM, zadnje stabilizatore, cini mi se da se tako zovu..oko 200 KM i još prekidač svjetala i ablender i to sam rijesio za 150 KM s rukama nasao djelove na PIk-u. Poslije desete godine starosti je počeo izbacivati koroziju na pojedinim mjestima, pretežno donji rub vrata i obrve zadnje, ali i to je boljka svih mercedesa koji si proizvedeni sa pocetka 2000 tih , navodno sam cuo da je neko mercedesu uvalio neki lim iz Srbije jako loš. Pored A klase, sam primjetio da su posebno korozirane C klase tih godina.

Što se tiče ovih kritika od nadrimajstora da mu se mora skidat cijeli motor za bezazlen kvar, a posebno da mu je filter zraka ispod zastite motora samo sam se gorhotom nasmijao, i ko je musterija ovom mercedesu nek dobro uzme u obzir ko mu šta pise. Filter zraka je, na 170 CDI smješten na tako prostom mjestu i prejednostavan za zamjenit da je to smijesno, čak vam za to nije potreban nikakav alat.

Navodno si cuo? Nisi siguran da li si cuo ili nisi? Reciklirani stojadini se ugradjivali u mecke... :shock:[/q

to sam čuo, sad nisam znao da imamo i lektorske usluge..na forumu :) nisam odavno bio...očito
ado-šampion

#81 Re: Mercedes A klasa 1997-2004

Post by ado-šampion »

Mislim da je problem sto je Mercedes previse vjerovao svojim limovima tako da su stedili na zastiti.

Nije to sarajevski buvljak da im nesto uvale. :-)
Aqua_S

#82 Re: Mercedes A klasa 1997-2004

Post by Aqua_S »

ado-šampion wrote:Mislim da je problem sto je Mercedes previse vjerovao svojim limovima tako da su stedili na zastiti.

Nije to sarajevski buvljak da im nesto uvale. :-)
Moguće, ado sta je pravi razlog ne znam, ali je sigurno da je kvalitet lima mercedesa tih godina vise nego upitan i diskutabilan. Mene je jedino to i nerviralo dok sam ga vozio.
corsa

#83 Re: Mercedes A klasa 1997-2004

Post by corsa »

Ja sam vozio W202 iz '97 godine koji je takodjer imao problema sa limarijom, a prije njega W210 '96 sa kojim nije bila nista bolja situacija. Mislim da je mercedes u globalu kuburio sa limarijom sve do 2004. kada su konacno stavili pocincani lim i zastitu.
Nisrin

#84 Re: Mercedes A klasa 1997-2004

Post by Nisrin »

ISPlati li se kupiti A170 koji je presao 220 000 za 5000KM?
Neko kaze jako su skupi za odrzavanja, kvarljivi, neko kaze suprotno, gdje je istina? negdje izmedju?

Cijene za 2002. i 2004. su tu negdje, skoro pa iste..je li bolje gledati benzinca ili dizela? Motor 1.7---
Aqua_S

#85 Re: Mercedes A klasa 1997-2004

Post by Aqua_S »

spusti malo cijenu i kupi jer to auto vrijedi, 5000 KM je puno toliko se kretao prije dvije godine kad sam ja svog prodavao.
Nisrin

#86 Re: Mercedes A klasa 1997-2004

Post by Nisrin »

Aqua_S wrote:spusti malo cijenu i kupi jer to auto vrijedi, 5000 KM je puno toliko se kretao prije dvije godine kad sam ja svog prodavao.

Niko ne da ispod te cijene, a cesto nisu ni registrovani, ili registracija istice sljedeci mjesec itd...Mozda pogledati tamo u auto-kucama prema KIseljaku, Vitezu itd...
corsa

#87 Re: Mercedes A klasa 1997-2004

Post by corsa »

Ako nadjes dobar primjerak kupi slobodno. To je kvalitetan auto. Obrati paznju na koroziju, narocito na zadnji most, jer to im je slaba tacka. Ako je to uredu kupuj. Kod nas ih majstori bas ne vole zbog tezeg pristupa motoru, ali ko radi iskljucivo Mercedese nema problem s tim, tako da ni to ne treba da te odbija.
Nisrin

#88 Re: Mercedes A klasa 1997-2004

Post by Nisrin »

Hvala na savjetima, ima jedan 5600, 2004. 1.7. motor- A170...
Dosta ocuvan, nov akumulator, dvije zimske gume, registr do septembra---e sad :D nece da spusti cijenu, a koliko je realna ne znam...
Ipak to treba i na dijagnostiku odvuci zbog sebe..
amar1994

#89 Re: Mercedes A klasa 1997-2004

Post by amar1994 »

moj ti je savjet da ne kupujes taj pobacaj mercedesa , ima boljih auta za te pare, npr. A2 audi :) :thumbup:

@corsa
od svih mercedesa ovaj je najgori , a smece je u svakom pogledu , audi a2 je avion za njega u svim stavkama :-)
znaci prednost je da se za svaki servis i izmjenu filteru/ulja vadi motor napolje :lol: :lol: , ma odlican auto :sax:

al nema veze , bitna je zvijezda na haubi :izet: :lol: :lol:
Aqua_S

#90 Re: Mercedes A klasa 1997-2004

Post by Aqua_S »

[quote="amar1994"]moj ti je savjet da ne kupujes taj pobacaj mercedesa , ima boljih auta za te pare, npr. A2 audi :) :thumbup:

@corsa
od svih mercedesa ovaj je najgori , a smece je u svakom pogledu , audi a2 je avion za njega u svim stavkama :-)
znaci prednost je da se za svaki servis i izmjenu filteru/ulja vadi motor napolje :lol: :lol: , ma odlican auto :sax:

al nema veze , bitna je zvijezda na haubi :izet: :lol: :lol:[/quote

veze zive ti nemas o tom autu, odnosno ti majstori sto su ti rekli da se vadi motor radi izmjene ulja....
corsa

#91 Re: Mercedes A klasa 1997-2004

Post by corsa »

amar1994 wrote:moj ti je savjet da ne kupujes taj pobacaj mercedesa , ima boljih auta za te pare, npr. A2 audi :) :thumbup:

@corsa

al nema veze , bitna je zvijezda na haubi :izet: :lol: :lol:
A po cemu je to Audi A2 dobar majke ti? Toliko je dobar da su ga nakon par godina izbacili iz prozvodnje. O usporedbi broja prdanih primjeraka sa A klasom je smijesno pricati. Sto se tice tog vadjenja motora, hoces li ga ti vaditi? Jeli to tvoj problem? Znaci, kao sto sam rekao, ljudi koji rade Mercedes ne prave problem oko toga.
amar1994

#92 Re: Mercedes A klasa 1997-2004

Post by amar1994 »

nemam ja pojma , neka kupi , ja ga ne bi za dzabe :thumbup:

ne vjerujem da cu ovo reci ali golf 4 je bolja kupovina , kao i octavia :thumbup:
amar1994

#93 Re: Mercedes A klasa 1997-2004

Post by amar1994 »

Aqua_S wrote:
veze zive ti nemas o tom autu, odnosno ti majstori sto su ti rekli da se vadi motor radi izmjene ulja....
nemam ja pojma , samo ga je bivsa djevojka vozila i auto je smece tesko :-) :-)
amar1994

#95 Re: Mercedes A klasa 1997-2004

Post by amar1994 »

https://www.honestjohn.co.uk/carbycar/m ... ction=good

ovaj proauto clanak bi bilo za savrsen primjerak , nekima je ocigledno tesko prihvatit da je auto smece jer ga je merc pravio :-)

citaj dobro o problemima i koroziji , a fol 30 godina daju granaciju na prohrdjavanje :lol: :lol:
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#96 Re: Mercedes A klasa 1997-2004

Post by konektovan »

amar1994 wrote:
Aqua_S wrote:
To ti pises zato sto je bivsa. :D :D :D
Nisrin

#97 Re: Mercedes A klasa 1997-2004

Post by Nisrin »

Upravo kako neko napisa- basme briga kako ce majstor mijenjati filtere :D Platit cu mu, a koliko vidim i na proauto.ba, to su neke REALNE cijene dijelova, ne moze ni dzaba biti, ko hoce dzaba ima dvica, trica golf, yugo, opeli stariji itd...mislim da za 5000KM ne moze bolje auto, ispravite ako grijesim...
Dosta ih je po gradu, da je bas toliko los ne bi ga niko vozio...ipak je 2004. godina, registracija nije pljacka...samo se ne razumijem u motore, i je li toliko bitno da je 2004. a ne 2002, jer vise je ovih iz 2002. a tu su sa cijenom..

A svidja mi se kako izgleda, iako neko ne dijeli misljenje :D
commendatore

#98 Re: Mercedes A klasa 1997-2004

Post by commendatore »

kae to je izuzetno kvalitetno auto al kae obrati paznju na most i koroziju kae oce ih to.... :lol: :lol: :lol: :lol:

kakvo li je nekvalitetno auto onda :mrgreen:
amar1994

#99 Re: Mercedes A klasa 1997-2004

Post by amar1994 »

konektovan wrote:
amar1994 wrote:
Aqua_S wrote:
To ti pises zato sto je bivsa. :D :D :D
haha :lol: :lol:

ma dobra je bila :D , za razliku od auta :-) :lol:
amar1994

#100 Re: Mercedes A klasa 1997-2004

Post by amar1994 »

commendatore wrote:kae to je izuzetno kvalitetno auto al kae obrati paznju na most i koroziju kae oce ih to.... :lol: :lol: :lol: :lol:

kakvo li je nekvalitetno auto onda :mrgreen:
ono koje nije mercedes :evil: :lol: :lol:
Post Reply