Amazon Kindle

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
Eborg

#76 Re: Amazon Kindle

Post by Eborg »

tripioce wrote:
Eborg wrote:Kako da saznam jesu li ove moje PDF knjige OCR-ovane da vidim hoću li ih moći pretvoriti u Kindle format? Kada ih pretvorim da li to znači da ću imati sve opcije kao da sam kupio Kindle verziju knjige?

Da li se skenirane knjige mogu pretvoriti u Kindle verziju ili se moraju čitati u PDF formatu koji je očito nepraktičan?
OCR je vrsta skeniranja. Knjigu mozes skenirat tako da svaku str skeniras kao sliku ili da skeniras OCR tehnikom koja prepoznaje tekst. Tekst skeniran OCR tehnikom se moze selektovat dok skeniran tehnikom slike ne moze, nego ako pokusas selektovati tekst, cijela str se mice kao slika.
Hvala puno! :)

Ozbiljno ću onda razmisliti o Kindleu, da ne uzimam džaba iPad.

Kakav je izbor besplatnih knjiga za Kindle na našem jeziku? Dakle, govorim onda o ovim PDF-ovima koji se mogu pretvoriti u Kindle format i onima koje su već u tom formatu.
sarajlija1965

#77 Re: Amazon Kindle

Post by sarajlija1965 »

Kakav je izbor besplatnih knjiga za Kindle na našem jeziku? Dakle, govorim onda o ovim PDF-ovima koji se mogu pretvoriti u Kindle format i onima koje su već u tom formatu.
http://www.4shared.com/dir/dw-6AwSM/sharing.html
http://www.baneprevoz.com/e-knjige

Sigurno ih ima jos, Internet je veeeeliki... :)
tripioce

#78 Re: Amazon Kindle

Post by tripioce »

A imas kupit i CD tipa klasici knjizevnosti gdje su knjige u .doc ili slicnom formatu koji se lako fomratira za kindle.
tripioce

#79 Re: Amazon Kindle

Post by tripioce »

sarajlija1965 wrote: http://www.4shared.com/dir/dw-6AwSM/sharing.html

kako si na 4shared pronasao ovako dobru kolekciju? je li slucajno ili ima neka caka?

EDIT:
mislim na izlistavanje foldera
Last edited by tripioce on 14/09/2010 18:35, edited 1 time in total.
Eborg

#80 Re: Amazon Kindle

Post by Eborg »

Jesu li ovo dobri prijevodi iz vašeg iskustva? Jednom sam otvorio "Anu Karenjinu" čisto da uporedim i to je užas bio. Isto kao da je neko prepričao knjigu pa onda napisao koncept i onda je neko to sve prekucao sa brdom grešaka.
Tranquilizer

#81 Re: Amazon Kindle

Post by Tranquilizer »

sarajlija1965 wrote:
http://www.4shared.com/dir/dw-6AwSM/sharing.html

dobaaaaar link, svaka cast !!!
febo_acm

#82 Re: Amazon Kindle

Post by febo_acm »

Evo jedan mali tutorial kako pretvoriti .PDF, .DOC... U Amazon Kindle .AZW. (i ostale formate, iPod, iPhone, epub...)

6 koraka u slikama na Mac-u. Procedura je identična za WIN, samo skinite Stanzu za WIN sa ovog linka :

http://www.lexcycle.com/download-windows

Ostatak možete vidjeti u :

http://www.megaupload.com/?d=V5ZKC2ZW

Fajlovi pretvoreni na ovaj način mogu biti slušani na Kindle-u putem Kindle Voice-a.
Warhead

#83 Re: Amazon Kindle

Post by Warhead »

AMD wrote:Evo jedan mali tutorial kako pretvoriti .PDF, .DOC... U Amazon Kindle .AZW. (i ostale formate, iPod, iPhone, epub...)
Ocekujem da mi za par dana stigne Kindle DX. Kako se pokazuje Stanza kad je rijec o pretvaranju PDF-ova koji imaju ilustracije, grafike, tabele i sl. u .AZW format? Da li je vise namjenjena konvertovanju beletristike (cisti tekst) ili moze posluziti i za ostalo?

Neko je ranije pomenuo Mobipocket Creator. Kakav je on po tom pitanju?

Inace, imam dosta strucnih knjiga u PDF-u i to je primarni razlog zasto sam narucio DX verziju. Jeste skupa, ali ako bude sve kako treba dugorocno bih ustedio na printanju, narucivanju papirnatih izdanja i prostoru na polici za knjige... Vidjecemo.
tripioce

#84 Re: Amazon Kindle

Post by tripioce »

Ono sto sam citao (i ja cekam da mi stigne kindle), MobiPocket lose radi sa pdf-ovima u kojima ima slika. Prema linku (http://www.mobileread.com/forums/showthread.php?t=18968) mozes da koristis program koji ce kvalitetnije da formatira tekst i slike, ili da pretvaras fajlove u PRC preko programa u attachmentu. Mozda da neko proba spomenuti program pa da nam javi kakav je kvalitet fajla?

ili ste vec probali ovaj program i mislite da je Stanza toliko kvalitetna da nadmasuje ostale programe?
Warhead

#85 Re: Amazon Kindle

Post by Warhead »

tripioce wrote:Ono sto sam citao (i ja cekam da mi stigne kindle), MobiPocket lose radi sa pdf-ovima u kojima ima slika. Prema linku (http://www.mobileread.com/forums/showthread.php?t=18968) mozes da koristis program koji ce kvalitetnije da formatira tekst i slike, ili da pretvaras fajlove u PRC preko programa u attachmentu. Mozda da neko proba spomenuti program pa da nam javi kakav je kvalitet fajla?

ili ste vec probali ovaj program i mislite da je Stanza toliko kvalitetna da nadmasuje ostale programe?
Hvala na linku. Ja sam probao Stanzu ali cini mi se da ona samo konvertuje sve u obicni tekst. Test je isao u pravcu da snimim PDF u AZW, a onda ponovo otvorim tako dobijeni AZW sa Stanzom (posto jos nemam uredjaj) i eksportujem ga u Word. Rezultat je da dobijes tekst uz gubitak svih formatiranja, tabela i sl... prilicno neuredno i neupotrebljivo. E sad, mozda bi stvari zgledale drugacije da otvorim AZW sa uredajem, ali sumnjam.
sarajlija1965

#86 Re: Amazon Kindle

Post by sarajlija1965 »

tripioce wrote:
sarajlija1965 wrote: http://www.4shared.com/dir/dw-6AwSM/sharing.html

kako si na 4shared pronasao ovako dobru kolekciju? je li slucajno ili ima neka caka?

EDIT:
mislim na izlistavanje foldera
Caka je sljedeca:

1. probudis se u nedjeljno jutro oko 10h
2. dok krmeljas i dizes nivo kofeina i nikotina u krvotoku ukucas u Google "knjige pdf" ili "forum knjige "
3. u malom milionu adresa koje ti Google ponudi metodom uzaludnih pokusaja nadjes onih par linkova koji vrijede
4. podjelis sa drugim ljudima koji vole knjige (nema nas puno, pa moramo da se pazimo)
5. uz sve to, zanemaris ove strucnjake koji slike (binarni fajlovi) hoce da pretvore u formatabilni oblik (ti naravno znas da za to treba trace-ati i pretvarati slike u vektorsku grafiku koju poslije mogu citati u... Corelu :lol: )

edit: evo, ako vec nemas, link sa najnovijim izdanjima najpoznatijih svjetskih casopisa (ja sam redovan za Science i New Scientist), podijeljeni po kategorijama. Svi su u .pdf formatu sa bogatom grafikom, tako da ih i ja citam na ekranu od min 22''. :)
http://www.heroturko.org/science/
Last edited by sarajlija1965 on 15/09/2010 15:48, edited 1 time in total.
tripioce

#87 Re: Amazon Kindle

Post by tripioce »

sarajlija1965 wrote: ...
5. uz sve to, zanemaris ove strucnjake koji slike (binarni fajlovi) hoce da pretvore u formatabilni oblik (ti naravno znas da za to treba trace-ati i pretvarati slike u vektorsku grafiku koju poslije mogu citati u... Corelu :lol: )
steta, i ja tako trazim, ali sam mislio da postoji fora pomocu koje pronalazis foldere sa slikama :thumbup:
Warhead

#88 Re: Amazon Kindle

Post by Warhead »

sarajlija1965 wrote: 5. uz sve to, zanemaris ove strucnjake koji slike (binarni fajlovi) hoce da pretvore u formatabilni oblik (ti naravno znas da za to treba trace-ati i pretvarati slike u vektorsku grafiku koju poslije mogu citati u... Corelu :lol: )
I sta je pisac htio da kaze sa ovim?! Da ispadne pametan ili nesto drugo?
beco

#89 Re: Amazon Kindle

Post by beco »

Imali kindl dovoljno rama da pokrene i normalno se gledaju atlasi, recimo medicinski atlasi? Please recite yes? :D
tripioce

#90 Re: Amazon Kindle

Post by tripioce »

evo amerikancima pise da im je kindle "in stock". nama van amerike i dalje pise da shipping krece 27. ili prije. :sad: :sad:
innovision

#91 Re: Amazon Kindle

Post by innovision »

beco wrote:Imali kindl dovoljno rama da pokrene i normalno se gledaju atlasi, recimo medicinski atlasi? Please recite yes? :D
ima ali samo crnobijeli
beco

#92 Re: Amazon Kindle

Post by beco »

A moze li mi neko reci mogu li ja prenositi na kindl bilo koju knjigu koju ja hocu a da nije kindle format knjiga? Da li recimo se moze skinuti neka knjiga (bilo koja skinuta sa net-a) pretvoriti u kompitabilni format i preko wifi prenijeti na kindle. Recimo Calibri ima sposobnost konvertiranja knjiga u skoro sve poznate formate pa i neke koje kindle podrzava, moze stovoriti wifi server preko kojeg se prenosi na iphone.

Mozda sam pogresno objasnio ali ja recimo imam puno knjiga na PC i nekontam davati pare da skidam knjige sa amazona :mrgreen:
febo_acm

#93 Re: Amazon Kindle

Post by febo_acm »

Ja sam par postova iznad objasnio kako se pretvori .PDF u Kindle format. Može i .doc. Pogledaj :D
sarajlija1965

#94 Re: Amazon Kindle

Post by sarajlija1965 »

Neki dan sam se registrovao na demonoid.com i evo maloprije mi pade na pamet da u search ukucam "AZW". Rezultat: 193 stranice sa cca. 40tak postova na svakoj, a u mnogim postovima postoji vise od jedne knjige za skidanje. :-D
Da napomenem da su iskljucivo na engleskom, ali su zato u pitanju najveci bestselleri u zadnje 3 godine. :thumbup:
Eborg

#95 Re: Amazon Kindle

Post by Eborg »

Na faxu nekad treba da koristim zakone u PDF formatu a ne isplati mi se stalno printati ili paliti komp. Treba stalno vrtiti stranice tamo-ovamo, možda nekad opaliti i search (ima li to?).

Da li je ovaj novi Kindle sasvim dovoljan za to ako PDF konvertujem u AZW format ili da tražim polovan Kindle DX sa većim ekranom?
febo_acm

#96 Re: Amazon Kindle

Post by febo_acm »

Eborg wrote:Kako da saznam jesu li ove moje PDF knjige OCR-ovane da vidim hoću li ih moći pretvoriti u Kindle format? Kada ih pretvorim da li to znači da ću imati sve opcije kao da sam kupio Kindle verziju knjige?

Da li se skenirane knjige mogu pretvoriti u Kindle verziju ili se moraju čitati u PDF formatu koji je očito nepraktičan?
Meni je dobar ovaj od 6", a može se i zumirati tako da bude super. Zavisi u kojem je formatu skeniran fajl... Ali mislim da može iz formata u format, pa dođe se do Kindle formata.
Ima opcija search , a ima bookmark da se pribilježi :)
tripioce

#97 Re: Amazon Kindle

Post by tripioce »

tripioce wrote:evo amerikancima pise da im je kindle "in stock". nama van amerike i dalje pise da shipping krece 27. ili prije. :sad: :sad:
nista od brze dostave za europu. moram cekati 27. :x
Eborg

#98 Re: Amazon Kindle

Post by Eborg »

AMD wrote:Meni je dobar ovaj od 6", a može se i zumirati tako da bude super. Zavisi u kojem je formatu skeniran fajl... Ali mislim da može iz formata u format, pa dođe se do Kindle formata.
Ima opcija search , a ima bookmark da se pribilježi :)
Hvala! Znaš li odgovor na ovo moje zadnje pitanje:
Na faxu nekad treba da koristim zakone u PDF formatu a ne isplati mi se stalno printati ili paliti komp. Treba stalno vrtiti stranice tamo-ovamo, možda nekad opaliti i search (ima li to?).

Da li je ovaj novi Kindle sasvim dovoljan za to ako PDF konvertujem u AZW format ili da tražim polovan Kindle DX sa većim ekranom?
tripioce

#99 Re: Amazon Kindle

Post by tripioce »

Eborg wrote:Na faxu nekad treba da koristim zakone u PDF formatu a ne isplati mi se stalno printati ili paliti komp. Treba stalno vrtiti stranice tamo-ovamo, možda nekad opaliti i search (ima li to?).

Ma daj, nema tog pravnog fakulteta kod nas gdje bi morao toliko koristiti zakone na predavanjima. Ako ti je radi ovoga, onda ga radije ne kupuj, jer ces brze uciti na isprintanom materijalu, a brze ces pretrazivat na kompjuteru.

A ako mislis dosta citati elektronskih knjiga, pa usput iskoristit kindle za faks, to ti je vec ok. Ali nemoj se zeznuti i kupiti kindle samo radi faksa, jer ces ga na marketu prodavat za po godine.

Sto se tice toga koji da uzmes, uzmi onaj za koji imas para. Meni ne treba veliki ekran jer mi je dovoljan i ovaj u kindleu od 139 dolara, pa sam taj narucio. Ako imas viska para, uzmi DX. Po meni, za ereader ne treba veci ekran.
Eborg

#100 Re: Amazon Kindle

Post by Eborg »

Ma ne, naravno ne na predavanjima. Ali skoro za svaki ispit trebam isprintati minimalno 50 stranica zakona pa bio to bio samo kao dodatni benefit, prvenstveno ga želim koristiti za čitanje knjiga kojih sam već nakamarao a ne da mi se čitati na kompu. Ako je tako kako kažeš, onda ću ganjati ovaj manji.

BTW, probao sam da kovertujem jednu knjigu sa Mobipocket Creatorom i naši afrikati su totalno zbrkani. Može li se to kako izbjeći?
Post Reply