U Njemačkoj omanja fabrika (sa stotinjak zaposlenih) proizvode godišnje nekolicinu osnovnih dijelova termoelektrane recimo (turbina i generator) cijene par milijardi eura - što je više nego cijeli godišnji budžet naše države - u kojoj često rade i naši ljudi kao sposobni i efikasni, a ti i slični bi prodajom/preprodajom/kupovinom stotine tona srbijanske i hrvatske hrane sumnjivog porijekla, odjeće i obuće iz Kine, Indije, Turske i kojekakve trećerazredne robe da palamudite o nekoj ekonomiji i mentalitetu ljudi. Problem je što se ekonomijom bave pijačari i lobisti.metar_drva wrote:znam samo da će na jednu dobru ideju, doći 10 kritičara koji će naći razloge zašto nešto ne valja, i zašto je neke stvari bolje i i ne pokušavati raditi. činjenica je da smo kao narod lijeni i nesposobni sami sebi organizovat posao. dobro radimo jedino kad nam je švabo gazda
Ima li stvarno nezaposlenih u Sarajevu?
Moderator: anex
-
hadžialagić
#76 Re: Ima li stvarno nezaposlenih u Sarajevu?
-
hadžialagić
#77 Re: Ima li stvarno nezaposlenih u Sarajevu?
Pa šta je normalnije, da magistar ekonomije vodi firmu ili neki pijačar?int21 wrote:Nije problem toliko kompleksan, koliko smo mi po prirodi lijeni ljudi. Izadji u sred radnog dana u grad pa pogledaj baste kafana. Nemozes mjesta naci. Po meni je najveci problem to sto ljudi nisu u stanju da cijene rad i tako zaradjenu lovu. I da znaju koliko stvarno vrijedi to sto znaju. A za to su najvise krivi roditelji. Kad neko kaze "nece moje dijete to raditi....". I onda dijete zavrsi fakultet, ili jos magistrira....i konta e sad mogu odmah traziti direktorsku poziciju.
Ja znam hrpu primjera iz IT sektora gdje ljudi jednostavno nece da rade ili misle da ako su zavrsili fakultet odmah mogu traziti platu 1500 KM. (dosao tip na razgovor, i kaze da nista nezna ali zna da hoce platu 1500).
Vidimo rezultate vođenja pojedinih firmi (nekadašnjih giganata) od strane podobnih, a ne sposobnih.
IT sektor je jako širok pojam. Koješta se kod nas naziva tim imenom. Ne znati ništa, a završiti fakultet? Hm. Relativizirati se može svašta, ali kad se počne relativizirati sistem obrazovanja - onda vidiš gdje smo kao društvo otišli.
Šta je danas 1500 KM? Iznajmljivanje iole pristojnog stana ili mjesečna rata kredita (uz režije skromne) je oko 600-700 KM, troškovi prevoza, hrana, kupovina drugih stvari, djeca,...
-
hadžialagić
#78 Re: Ima li stvarno nezaposlenih u Sarajevu?
Meni je interesantno šta uopšte rade službe koje prate proces zapošljavanja. Ima takvih oglasa, da je to u startu kršenje osnovnih zakona o pravima radnika. Da se ne spominju razgovori gdje se otvoreno nude određene sume novca koje bi se davale u koverti, kako ne bi moralo sve da se oporezuje - kobajagi ti imaš od toga neku korist, a prijavljen na minimalac. Uopšte, tržište rada je takvo da vodiš serije razgovora za posao, a da do zadnjeg momenta ne znaš o kojoj se okvirnoj cifri za platu uopšte radi. Prvo i osnovno što kod svakog oglasa u normalnoj zemlji vidiš je okvirna plata na godišnjem nivou u određenom opsegu u zavisnosti naravno od kvalifikacija i godina staža. Kod nas je sve obavijeno velom tajne, kako je i uoubičajeno u mutnim poslovima.vratnik wrote:Ja sam podebljao ono sto mislim da je razlog zasto nije bilo javljanja.bhwebbiz wrote:Potreban radnik za grafičku pripremu (Corel Draw), štampu na tekstil (majice), animiranje kupaca - slikanje na lokaciji. Detalji: Vaš posao bi bio da na turistički atraktivnoj lokaciji animirate potencijalne kupce, uslikate ih, napravite pripremu za štampanje u Corel Draw (ili nekom drugom grafičkom programu) i odštampate na majici. Posao se obavlja na lokalitetu Baščaršije ili po zahtjevu klijenta. Ostali poslovi uključuju osnovno poznavanje trgovine (PC kasa - račun) kao i mogućnost rada ostalih DTP i štamparskih usluga (izrada vizitki, cjenovnika, kataloga, plastificiranje, termo uvez, spiralni uvez). Kandidat treba da ima izražene komunikativne sposobnosti i solidno poznaje jedan strani jezik. Plaćanje isključivo po učinku. Mogućnost rada više osoba. Ozbiljne prijave za posao poslati na e-mail: [email protected] . Posao je sezonski sa mogućnošču daljnjeg angažmana i stalnog zaposlenja zavisno od sposobnosti uposlenika
-------------------------------------------
Mozda bi trebao pokusati skroz drugi pristup, npr. da trazis praktikanta, ili nesto slicno? Oprosti, ali ja se recimo bez obzira na eventualnu nezaposlenost ne bih javio na posao na kojem neko placa iskljucivo po ucinku. Jedan dio mora biti fiksne plate, ne zivi se od have. Ne mislim na tebe, ali kao sto ti pravilno kazes da dosta ljudi nece da radi, isto tako bi dosta ljudi da budu gazde, a da ne rizikuju, sto je nemoguce.
-
hadžialagić
#79 Re: Ima li stvarno nezaposlenih u Sarajevu?
Da li mene kao zaposlenog treba da brine da li je posao nov ili nije ukoliko nemam udjela u firmi? Ovo više liči na ulogu izigravanja zamorca u nečijem pokusu.bez_ideje wrote:Pa placanje po ucinku je problem.....posto je to relativno "nov" posao,niko ne moze predviditi ucinak,zainteresiranost ljudi za to ....nekada treba rizikovati,to stoji ....no svi hoce neku sigurnost i nesto "normalno"
-
nonca
#80 Re: Ima li stvarno nezaposlenih u Sarajevu?
hahahaha
ljudi, spustite ba loptu na zemlju,
ovaj kvazi "poduzetnik" sto je pokrenuo temu i objavio oglas je samo jedna u nizu nuspojava drustva u tranziciji.
skontace on do kraja godine gdje fula
sportski pozdrav!
ljudi, spustite ba loptu na zemlju,
ovaj kvazi "poduzetnik" sto je pokrenuo temu i objavio oglas je samo jedna u nizu nuspojava drustva u tranziciji.
skontace on do kraja godine gdje fula
sportski pozdrav!
-
hadžialagić
#81 Re: Ima li stvarno nezaposlenih u Sarajevu?
Na prvom mjestu si spomenuo da je ciljana grupa turisti, a na drugom trebaju da djele oglase okolo? Ne da samo treba imati komunikativne, nego očigledno i kreativne sposobnosti da razvija posao koji očigledno nije uhodan.bhwebbiz wrote:Evo šta je poenta plaćanja po učinku: Prodefilovalo je već troje ljudi kroz tu radnju. Šta su radili? Sjedili i čekali platu. Kad im kažeš da izađu na teren nađu mušteriju, podjele oglase, jednostavno poričaju sa ljudima i donesu utiske imaju hiljadu i jedan razlog da sjede tu. I onda se desi da zaokruže neku cjelinu: sedmicu ili mjeseci i daj platu ja našao drugi posao. Ima ih koji se i ne jave. Samo prestanu dolaziti. Nije to da "gazda nema rizika". Npr. ti imaš troškove fiksne koji idu. Daš oglas koji platiš ( a vjeruj cifra za oglas je trocifrena). I onda dovedeš čovjeka. Očekuješ da on radi. Znaš da mu treba vrijeme uhodavanja. Prolaze dani, idu troškovi a kod njega nula efekat. Onda ili čeka da ga ti otpustiš, slježe ramenima na svaku tvoju zamjerku, a jedino što broji su dani da bi mogao dobiti platu. Kad da otkaz ili kad ga otpustiš tebi valja objaviti novi oglas, ići ponovu u proceduru selekcije, procjene itd. I recimo držao si prvoga 15 dana jos ti 7 dana treba da nađeš novog. Prošle tri sedmice, a kirije, plate, komunalije, reklame idu. Uzmi da si i prvog trazio recimo 7 dana. Dakle prošao mjesec. Ali ko zaista želi pročitao bi oglas do kraja pa bi vidio zadnju rečenicu. Lijepo piše "mogućnost stalnog zaposlenja" a to se brate zna šta je. Samo je ostavljeno kandidatu da se sam iskaže i stvori svoju poziciju. Ali upravo sam pričao o takvim stvarima i vidio naravno ostale forumaše kako komentarišu. Većina bi odmah platu od 1500 i eventualno kakvu šefovsku poziciju.vratnik wrote:Ja sam podebljao ono sto mislim da je razlog zasto nije bilo javljanja.bhwebbiz wrote:Potreban radnik za grafičku pripremu (Corel Draw), štampu na tekstil (majice), animiranje kupaca - slikanje na lokaciji. Detalji: Vaš posao bi bio da na turistički atraktivnoj lokaciji animirate potencijalne kupce, uslikate ih, napravite pripremu za štampanje u Corel Draw (ili nekom drugom grafičkom programu) i odštampate na majici. Posao se obavlja na lokalitetu Baščaršije ili po zahtjevu klijenta. Ostali poslovi uključuju osnovno poznavanje trgovine (PC kasa - račun) kao i mogućnost rada ostalih DTP i štamparskih usluga (izrada vizitki, cjenovnika, kataloga, plastificiranje, termo uvez, spiralni uvez). Kandidat treba da ima izražene komunikativne sposobnosti i solidno poznaje jedan strani jezik. Plaćanje isključivo po učinku. Mogućnost rada više osoba. Ozbiljne prijave za posao poslati na e-mail: [email protected] . Posao je sezonski sa mogućnošču daljnjeg angažmana i stalnog zaposlenja zavisno od sposobnosti uposlenika
-------------------------------------------
Mozda bi trebao pokusati skroz drugi pristup, npr. da trazis praktikanta, ili nesto slicno? Oprosti, ali ja se recimo bez obzira na eventualnu nezaposlenost ne bih javio na posao na kojem neko placa iskljucivo po ucinku. Jedan dio mora biti fiksne plate, ne zivi se od have. Ne mislim na tebe, ali kao sto ti pravilno kazes da dosta ljudi nece da radi, isto tako bi dosta ljudi da budu gazde, a da ne rizikuju, sto je nemoguce.
Ne dovodiš ti čovjeka, nego posao koji bi trebao da bude obostrani interes.
Po načinu na koji gledaš sve troškove, ti očekuješ da u prvom mjesecu i sa prvim zaposlenim već počneš zarađivati?
Kakva je uopšte bila tvoja kalkulacija, neka na realnoj osnovi - i koja bi bila zarada na mjesečnom nivou osobe koja bi obavljala taj posao? Kako bi uopšte vodio evidenciju o ljudima koje je ta osoba dovela u radnju, odnosno one koje su same došle - da bi mogao mjeriti učinak u firmi gdje je više zaposlenih na istom poslu?
-
Kristijana
#82 Re: Ima li stvarno nezaposlenih u Sarajevu?
Jessie B, tebi svaka čast. Vrijedna si, radišna i drago mi je da ti se to sve isplatilo, kao što kažeš. Ali, moram ti ipak kontrirati u nečemu. Radi se o tome da sve to šljaka - za tebe. Ti kažeš da ne vidiš sunca, da si zatvorena u kutiji i da ostavljaš svoje zdravlje. I ljutiš se na one koji to ne čine?!? Pa, ne žele svi biti robovi privatnog kapitala. Ja se slažem da smo polijena nacija. Ne volimo raditi. Ali, s druge strane, možda to i nije tako loše? Realno, u SA danas ljudi rade po 12 sati dnevno bez slobodnog dana i BEZ prijave i zdravstvenog a za 400 - 500 KM. Toliko košta samo hrana. U BiH cijene i troškovi života konstantno rastu a plate skoro nikad. Radnička prava su misaona imenica.Jessie B wrote:U Sarajevu ima nezaposlenih ljudi i većina onih koje ja poznajem su mi se smučili. Kad sam ja bila na početku, nisam znala za "ne isplati mi se, iskorištavaju me, ja sam bolja/kvalitetnija/imam više obrazovanja....da radim to za tako malo novca". Ilustracije radi, meni se isplatilo raditi posao koji je nužno završiti na računaru a ja računar nisam imala.
Isplatilo mi se pisati satima hemijskom na papiru i to ponovno prekucavati u nekom internet klubu i od toga sam plaćala krov nad glavom i hranu. Većina nezaposlenih ljudi koje ja poznajem u Sarajevu su razmaženi preko svake mjere. Najstrastveniji su u kuknjavi, u objašnjavanju kako je svaki konkurs namješten, u dočaravanju kako ih je neko maltretirao na testiranju za posao "zaboga šta će oni mene gnjaviti da pišem toliko kad je ionako sve namješteno".
Nakon početne faze zablude dok sam još imala suosjećanja za svoje nezaposlene prijatelje, počela sam izbjegavati te ljude jer svi žive na nečiji račun. Dok sam ja po 9 sati (jer često ne iskoristim pauzu) zatvorena u kutiji gdje ostavljam svoje zdravlje, ne vidim sunce, ne osjetim ljepotu stvarnosti vani, ti ljudi imaju mogućnost da spavaju do 9 ujutro, doručkuju kad žele, šetaju gradom do mile volje, uprate sve šta se prodaje i dešava po gradu i još mi objašnjavaju kako se ne isplati raditi pola norme, kako je 500 maraka manje nego ništa i slično.
Mladi se javljaju godinama na konkurse i ne budu pozvani niti na razgovor. Posve je razumljivo da naposljetku zapadnu u rezignaciju i dignu ruke. Reći ću sad nešto što može zazvučati nevjerovatno - nije veća sramota iskati od roditelja pare nego ponižavati se kod privatnika i trpiti sve i svja za sitnu paru. Zašto je sramota ako mladi čovjek ne želi biti rob u 21. stoljeću? Roditelj mu je rod najrođeniji, i ako ima novca i za izdržavati radno sposobno dijete ( naravno, dok ovo ne pronađe posao vrijedan čovjeka ) ne vidim šta je tu loše. Neće ni roditelji da gledaju kako im eksploatišu djecu kojekakvi ''biznismeni'' i ''menadžeri'' sa često puta i manje obrazovanja i kulture od te djece i onda kažu: ''Dok ne nađeš normalan posao ja ću te finansirati''. To je lični izbor svakog ponaosob. Ovo je jako nehumano doba i korumpirano, nehumano društvo. Tu djecu i te mlade ljude štite samo roditelji i niko drugi. Ti isti roditelji su radili puno više od svoje djece, ali su bili lako zapošljivi, odmah su dobivali poslove a ne dreždali na birou godinama, bili su adekvatno nagrađeni, dobivali su i stanove od svojih preduzeća u DVADESETIM i TRIDESETIM godinama života, i iako sve u životu treba zaslužiti ( a to dijeljenje stanova nije uvijek bilo po zasluzi ) , činjenica je i da današnji mladi u BiH ne zaslužuju ovakav tretman od države, politike, poslodavaca jer su za njih samo meso za eksploataciju i statistički podatak, broj, smetnja čak. Zašto bi današnji mlad čovjek ostavljao svoje zdravlje radeći nizašta? Da bude rob ljudima koji su na sumnjiv način došli do kapitala? Ionako nije prijavljen, dakle, koja korist? Naravno, ima sretnika koji su se snašli, imaju fine poslodavce i sve to, ali je i mnogo onih koji ćute i trpe, samo za hranu.
Poslodavci su posebna priča, traže fakultet i za posao portira, maltene. Ali da je samo fakultet! Treba imati vozački, znati dva jezika ( helou, nismo u EU, čemu pretjerivanje, da se ispadne cool poslodavac? ) i imati još 10 - 20 drugih osobina tipa fleksibilnost, komunikativnost, spremnost na timski rad...
Nije problem u tome, nego je došlo dotle da se i za konobara čuda traže. Prateći sve te oglase, vidjela sam da se ponekad više toga zahtijeva od prodavačice nego od državnog službenika. A razlika u plati nevjerovatna. Jasno je da svako želi najbolje za svoj privatluk, ali treba onda i dati nešto tom radniku. Treba bolje obrazovati mlade i učiti ih te jezike i računare u srednjoj, a ne ih filovati glupostima i štancati nepotrebna zanimanja na tržištu rada. I šta je sa starijima, koji su se obrazovali za onaj sistem a gurnulo ih se u ovaj? Njima nisu trebali ni jezici ni računar, ni CV. Mogu se prekvalifikovati, naučiti na kursu, ali i to košta, a ako je neko hronično ili akutno nezaposlen i u 40-im, 50-im, onda ta osoba nema novca za novi nauk i svu snagu troši na golo preživljavanje. Zatim tu je i užasan starosni šovinizam, svi traže radnike do 35.te, neki i do 30.te
Poenta je da je opšta društvena klima takva da većina nezaposlenih nema više snage skupljati brda dokumentacije za svaki iznova jalovi konkurs. Nije rješenje ni sjediti kod kuće, svakako, ali ne treba osuđivati one koji čuvaju svoje dostojanstvo pa i po cijenu da nemaju tu famoznu samostalno zarađenu kintu. Ja sam kao klinka, dok nisam imala ni srednju završenu, ni faks, radila svašta i nije me bilo stid, ali ne možeš očekivati od ljudi sa završenim faksom da se ponižavaju za neki moždaćegabitmoždaineće procenat na ulici i bez stalnog radnog odnosa. Bolje da to vrijeme troše tražeći nešto trajno jer traženje posla je posao takođe, a pojede i živaca i novca, tako da ih ne treba ni trošiti na sumnjive oglase. Nisu mi jasni ni oni koji samodopadno kažu: Ne treba pitati za platu na razgovoru za posao, to je ko biva, nekulturno.
Ne kažem da ne treba cijeniti poštene poslodavce koji pokreću našu slabašnu i skoro nepostojeću ekonomiju ali nisu svi oni cvjećke, većina su hulje i goniči robova, i prema takvima i ne treba biti fin.
rukfaš
hadžialagić
-
hadžialagić
#83 Re: Ima li stvarno nezaposlenih u Sarajevu?
Koliko se ja sjećam neke malo starije generacije su se furale na rock i uvele kulturu klošarenja, ispijanja kafica, slavile kokuzluk, zapošljavale se preko porodičnih veza kao 30-ti ekonomist u firmama koje su realno trebale 2, itd.detroit-mercy wrote: Sto se dzabe offiras na forumu, kada i sam znas da je mladju raju sramota raditi bilo sta, posebno ako je to u centru gdje bi ga mogli komadi zapaziti. Bolje je coolirati na kafi i izigravati guzonjinog sina ili jednostavno vikati kako je bolje sjediti nego dzabe raditi
Zašto u Njemačkoj ljudima koji rade na održavanju gradske čistoće daju određenu naknadu i za taj čin kom se ti ismijavaš (raditi u određenim okolnostima)?
Nikako ne mogu shvatiti ljude koji žive negdje drugo, a redovno "bolje" poznaju prilike na mjestima od onih koji tamo žive.
-
Klodovik
#84 Re: Ima li stvarno nezaposlenih u Sarajevu?
Kome se poslodavci ne sviđaju, može on(a) sam(a) postati poslodavac. Rješenje je jednostavno.
- Miki123
#85 Re: Ima li stvarno nezaposlenih u Sarajevu?
Hajmo napraviti anketu:
Koliko bi vas kupilo majicu sa svojim likom na prednjoj/zadnjoj strani?
Ja ne bih.
I moram te pitati, da li imaš poslovni prostor u strogom centru sarajeva pa da ovo možeš izvesti? jel' recimo, safataš nekoga na ispred vatre, uslikaš i šta onda, mora ići sa tobom negdje da se to izradi i štampa na majicu? Ili imaš neki mobilni štanda, ala oni što prodaju kukuruze po ferhadiji, pa tu izrađuješ?
Koliko bi vas kupilo majicu sa svojim likom na prednjoj/zadnjoj strani?
Ja ne bih.
I moram te pitati, da li imaš poslovni prostor u strogom centru sarajeva pa da ovo možeš izvesti? jel' recimo, safataš nekoga na ispred vatre, uslikaš i šta onda, mora ići sa tobom negdje da se to izradi i štampa na majicu? Ili imaš neki mobilni štanda, ala oni što prodaju kukuruze po ferhadiji, pa tu izrađuješ?
-
ronhill
#86 Re: Ima li stvarno nezaposlenih u Sarajevu?
ja sam student, ne pada mi na pamet jebat se i gubit zivot za 300-400 maraka citav dan na carsiji pod suncem i ganjati strance da se slikaju, bolje mi je ko i do sad sjedit kuci i uciti
ovako ni za sta gubim vrijeme koje vrijedi daleko vise od tih pisljivih 10-15 maraka na dan
i ne, nisam od onih sto kuliraju na kafama i studiraju 100 godina, trazio sam posao mjesecima najbolje sto sam nasao je prodavanje osiguranja, citav dan hodas da bi mjesecno imo 200 maraka! konobar ili sanker mogu biti samo kad nema faxa zbog vremena.
P.S.
ocigledno na ovom forumu niko ne pije kafu, pusitel bar?
ovako ni za sta gubim vrijeme koje vrijedi daleko vise od tih pisljivih 10-15 maraka na dan
i ne, nisam od onih sto kuliraju na kafama i studiraju 100 godina, trazio sam posao mjesecima najbolje sto sam nasao je prodavanje osiguranja, citav dan hodas da bi mjesecno imo 200 maraka! konobar ili sanker mogu biti samo kad nema faxa zbog vremena.
P.S.
ocigledno na ovom forumu niko ne pije kafu, pusitel bar?
- vjesticanametli
#87 Re: Ima li stvarno nezaposlenih u Sarajevu?
najbolje bit menaĐŽer robova olitiga gonic sitne buranije............ovo je fuj sta se danas radi i koliko se ti toboze sefici uzdizu jbt kako li je prije to ferceralo bez revicona i seminara i ostalih naprĐŽivanja
- Chischo
#88 Re: Ima li stvarno nezaposlenih u Sarajevu?
hahaha, bolja ideja je da nadjes php web programera sa poznavanjem sql-a po mogucnosti i izrade java appleta uz srednje poznavanje c++ uz naravno zavrsen etf i onda da strancima na bascarsiji nudis web aplikacije i software, a ne bi skodilo ni poznavanje 3d maxa ili maye pa da im trznes kakav 3d projekat
o boze mili, detepeaš na baščaršiji hahaha
o boze mili, detepeaš na baščaršiji hahaha
-
Murisno1
#89 Re: Ima li stvarno nezaposlenih u Sarajevu?
joj limvo ove teme
svako može nać poso kakav hoće, gdje hoće i da zarađuje koliko želi
samo neka kaže šta nudi
pa poslodavac kupuje vrijednost koju radnik nudi i plaća je koliko misli da vrijedi
.. kad gradska raja skonta da vrijednost tržištu nije isto što i vrijednost babi, materi, crkvi, džamiji ili zajednici .. biće bolje 
svako može nać poso kakav hoće, gdje hoće i da zarađuje koliko želi
samo neka kaže šta nudi
pa poslodavac kupuje vrijednost koju radnik nudi i plaća je koliko misli da vrijedi
- metar_drva
#90 Re: Ima li stvarno nezaposlenih u Sarajevu?
ne znam gdje mene nađe u ovom boldovanom, al nek ti bude, ne bih se nešto raspravljao.hadžialagić wrote:U Njemačkoj omanja fabrika (sa stotinjak zaposlenih) proizvode godišnje nekolicinu osnovnih dijelova termoelektrane recimo (turbina i generator) cijene par milijardi eura - što je više nego cijeli godišnji budžet naše države - u kojoj često rade i naši ljudi kao sposobni i efikasni, a ti i slični bi prodajom/preprodajom/kupovinom stotine tona srbijanske i hrvatske hrane sumnjivog porijekla, odjeće i obuće iz Kine, Indije, Turske i kojekakve trećerazredne robe da palamudite o nekoj ekonomiji i mentalitetu ljudi. Problem je što se ekonomijom bave pijačari i lobisti.metar_drva wrote:znam samo da će na jednu dobru ideju, doći 10 kritičara koji će naći razloge zašto nešto ne valja, i zašto je neke stvari bolje i i ne pokušavati raditi. činjenica je da smo kao narod lijeni i nesposobni sami sebi organizovat posao. dobro radimo jedino kad nam je švabo gazda
i ti naši ljudi koje navodiš rade, a ne pametuju može li se nešto prodat il ne može, bez da su to probali. poenta moje priče je da ovdje ljudi unaprijed govore jel nešto može il ne može, a još kukaju kako se nema para, posla i sl. nedavno je jedan postavio temu u kojoj se traže fizički radnici za otkopavanje nekog arheološkog nalazišta, pa nisam opet vidio da ima neko ko bi radio. sve potomci propalih begova, minderaši sposobni za naprđivanje i ispijanje kafa, sa ambicijama da će jedan dan bit direktori. ne znam ko se bavi ekonomijom države, al ekonomijom domaćinstva bi se trebao svako za sebe bavit. prema tome, ako nekome fakat treba para, taj će iskoristit svaku priliku da nešto zaradi, a ne naprđivat "..pa ne može to baš tako, znaš..."
iskorištavanje radnika od strane poslodavca je drugi par cipela, al jel iko ima iskustva sa ovim čovjekom što nudi posao, il mu se unaprijed lijepe etikete?
- nexo
#91 Re: Ima li stvarno nezaposlenih u Sarajevu?
...
Last edited by nexo on 04/08/2010 17:09, edited 1 time in total.
-
tesla_001
#92 Re: Ima li stvarno nezaposlenih u Sarajevu?
.
Last edited by tesla_001 on 03/08/2014 18:46, edited 1 time in total.
-
Kristijana
#93 Re: Ima li stvarno nezaposlenih u Sarajevu?
Evo svijetle tačke u tunelu
Nexo
tesla_001, hvala što si nam to rekao. To je suština ''rada'' u ovoj zemlji - jedni u državnoj službi glade *uda a drugi vuku za trojicu jer nemaju pravu vezu i političku boju. Dvije krajnosti, i malo izuzetaka gdje su pošteni poslodavci udruženi sa vrijednim radnicima i njeguju sistem pravednog i poštenog rada i sklop porodice o kome Nexo piše.
Nexo
tesla_001, hvala što si nam to rekao. To je suština ''rada'' u ovoj zemlji - jedni u državnoj službi glade *uda a drugi vuku za trojicu jer nemaju pravu vezu i političku boju. Dvije krajnosti, i malo izuzetaka gdje su pošteni poslodavci udruženi sa vrijednim radnicima i njeguju sistem pravednog i poštenog rada i sklop porodice o kome Nexo piše.
-
sakop
#94 Re: Ima li stvarno nezaposlenih u Sarajevu?
ovo tvoje druze vrijedi u situaciji kada se firma bavi uskom specijaliziranom djelatnoscu (ako sam dobro razumio)nexo wrote:Iskreno, svi ste u pravu! Krenuvsi od pokretaca teme koji se potrudio i svoje stavove obrazlozio u svom posljednjem postu do Kristijane. Stanje u BiH po ovom pitanju je, najkrace receno katastrofalno. Svi moraju preuzeti dio krivice i poslodavci i uposlenici i oni koji traze posao. Uvjek se sjetim prijateljice koja je radila u Sarajevu u diplomatskoj misiji kada me pita, zasto u Sarajevu svi zele biti umjetnici. Pa valjda zato sto je to cool, sjedis u kafani, ispijas pice, posmatras prolaznike i cekas kakvu situaciju da te inspirise za performans. To je bilo u vrijeme kada je lova dolazila u grad!
Poslodavci, osim rijetkih koriste priliku, jer im to drzava dozvoljava, a svijest im je na nivou svjeti iz feudalnog drustva. Daj radniku da se prehrani, tako da moze rintati i naredni dan.
Dakle, nema se razumjevanja, nema vizije. Ovi sto traze posao! Hm, njima puna kapa suplje price i obecanja i prevara!
"Koja si ti budala, gdje ces takav posao napustiti". To mi je bilo receno direktno u lice vise puta, u Sarajevu, naravno. Prije par godina napustim jednu poznatu veliku kompaniju za koju sam radio, ali svakako, kao i nikada prije nisam zatvorio vrata zadnjicom. Pridruzim se tek osnovanoj kompaniji. Na kraju razgovora, tj. upoznavanja jer su me pozvali da radim za njih, kazu: " Vidi, mi ne zelimo da pravimo kompaniju, mi zelimo da napravimo porodicu koja ce sebi zaradjivati za pristojan zivot". I pitaju me koliko mislim da vrijedim. Ja kazem da cu javiti mailom u naredna dva dana. Javim im se sa cijenom, oni prihvate i nakon 3 mjeseca pocnem raditi. Malo poslije saznam da moje gazde, dvojica partnera koji vode kompaniju imaju istu platu kao i ja. Naravno, oni imaju i dodatna primanja na kraju godine na nacin na koji odluce, a ni tu me nisu nikada zaboravili. Danas, nakon 5 godina u zetokoj konkurenciji, pokrivamo dva kontinenta i dio smo jedne od najvecih svjetskih kompanija u nasoj industriji. Porodica od 5 nacija je zadrzala dovoljan dio slobode da ostane porodica.
To je menadzment za primjer i da dodam kao dotanu pouku, niti jedan od dvojice nema fakultet.
ima svega u ovom sarajevu sto se tice posla,stela,nepotizma,radnika samo takvih, starijih koji su stručni a ne znaju jezike pa ih guraju u stranu a mlade guraju da ni oni sami ne znaju više gdje su, poslodavaca koji nemaju pojma na kraju dana kojim se biznisom bave,sta zele s biznisom za godinu dvije i vise a onda zaposlenik bez puno mogućnosti veze svoju budućnost (konstanto se daje za tu malu firmu) i kada firma zapadne u krizu, plate neredovne pa ih krate pa plata nikako nema,gazda duzan i bankama i zelenasima a radnik bez posla...
ima lijenih-u podne puna carsija kafedzija,zive na račun roditelja (i čak onih gdje im roditelji na selu krv prolivaju da šalju djeci da se školuju u gradu...) a ne rade npr. bar tokom ljeta pa bilo šta
mislim da svi moramo suočiti se s realnosću-posla nema,a ako ga ima zgrabi ga i trazi dalje dok ne bude nesto bolje
a tesko je naci poslodavcima specijalizirane kadrove,a opet zaposlenici traze milje i milje plate
e sadda sta reci, mislim da u sarajevu ima mjesta da se zaposliš ako hoces pitanje je samo dokle ces to sve podnositi - do novog posla,vlastitog ili gazdinog otkaza
- JThomas
#95 Re: Ima li stvarno nezaposlenih u Sarajevu?
kao što rekoh na onoj temi za kupce i prodavce...i jedni i drugi se regrutuju iz istog naroda.
isto kao što je prosječnom bosancu - radniku san da radi u kakvom ministarstvu za dvije milje maraka, da ima sat i po pauzu, da može kasniti na posao, da petkom poslije džume razguli pravo ćiku...isto tako je i prosječnom bosanskom poslodavcu san da ima radnika koji će za pet stoja raditi od zvijezde do zvijezde sa slobodnim danom svake treće sedmice i još pomagati kad se kod gazde kući kreči.
a opšta situacija u državi nimalo ne pomaže.
isto kao što je prosječnom bosancu - radniku san da radi u kakvom ministarstvu za dvije milje maraka, da ima sat i po pauzu, da može kasniti na posao, da petkom poslije džume razguli pravo ćiku...isto tako je i prosječnom bosanskom poslodavcu san da ima radnika koji će za pet stoja raditi od zvijezde do zvijezde sa slobodnim danom svake treće sedmice i još pomagati kad se kod gazde kući kreči.
a opšta situacija u državi nimalo ne pomaže.
-
bhwebbiz
#96 Re: Ima li stvarno nezaposlenih u Sarajevu?
Ono što je evidentno našem mentalitetu je da sve znamo unaprijed. I o poslu i o onome ko nas zapošljava i kolika će nam plata biti. Nije uopšte čudo što imamo toliki broj gatara i proroka. Ne! Ne! Ja se neću javiti na oglas jer će mi plata biti 300 KM. Ne! Ne! Moraću raditi 12 sati za tu mizernu platu. Samo još fali da neko doda da misli da će najvjerovatnije dobiti batine ako ne ostvari "normu" pa da oni "mamini stipendisti" likuju.
Je li neko u mome oglasu pročitao platu. Piše li negdje "300,00" KM za 12 sati , 30 dana"?
Samo nagađanje...
A da zaista pričamo o temi?
Je li neko u mome oglasu pročitao platu. Piše li negdje "300,00" KM za 12 sati , 30 dana"?
Samo nagađanje...
- Comrad
#97 Re: Ima li stvarno nezaposlenih u Sarajevu?
Da si objasnio ove stvari u oglasu, siguran sam 100% da bi ti si neko javio. Ovako, ovaj je oglas isti kao i drugi oglasi gdje plata jeste 300KM i gdje se radi 12h. Napisi na posao.ba oglas, stavi fino koliko se radi sati, kojim danima, placanje po ucinku malo detaljnije objasnis. Jbg, svako hoce da zna u sta se upusta, narocito kod ovih poslica.bhwebbiz wrote:Ono što je evidentno našem mentalitetu je da sve znamo unaprijed. I o poslu i o onome ko nas zapošljava i kolika će nam plata biti. Nije uopšte čudo što imamo toliki broj gatara i proroka. Ne! Ne! Ja se neću javiti na oglas jer će mi plata biti 300 KM. Ne! Ne! Moraću raditi 12 sati za tu mizernu platu. Samo još fali da neko doda da misli da će najvjerovatnije dobiti batine ako ne ostvari "normu" pa da oni "mamini stipendisti" likuju.
Samo nagađanje...
-
Kristijana
#98 Re: Ima li stvarno nezaposlenih u Sarajevu?
bhwebbiz, mislim da mi svi pričamo uopšteno, ja nisam ni pomislila da ti daješ za ovaj posao 300 KM, ali realno, na ovakvoj krizi i sa takvim poslom sama riječ procenat znači upravo to, malo para, a prosječan dečko toliko ubode na kladionici ili slot mašini bez problema. Inače, biznis ti je ok., i mene čudi da se baš niko nije javio, možda im fali nešto ( neko ne zna Corel, neko ne govori jezik, neko je stidljiv za rad na ulici ) a jest najbolje vrbovat nekog tebi poznatog srednjoškolca ili svršenog srednjoškolca za ovo, malo ga obučit a on će imati osjećaj da radi u svom biznisu, za svog rođaka, pa ga neće prati taj ulični blam. Naravno, ima puno onih koje nije blam ni gaće na ulici prodavati, ali takvi ne znaju jezike i programe. Ljudi vjerovatno pročitaju tvoj oglas i prepadnu se jer misle da nisu dorasli tim zahtjevima.
I oglasi obavezno na posao.ba, tamo ćeš naći poznavatelje Corela, oni pretražuju poslove na internetu a ne u Avazu, gdje se sve svede na ''Tražim konobara'' i ''Tražim dadilju'', pa raja to i ne pogleda, a ako ti je oglas od plaćenih izgubi se u silnim stranicama među drugim člancima, niko ne čita pažljivo sve članke pa promaše tvoj oglas. Na posao.ba ljudi se registruju koji ih poslovi interesuju i za šta su kvalifikovani pa im šalju direktno na mailove tvoju ponudu - direktno znači do ciljane skupine nezaposlenih.
Jessie B., ta tvoja prijateljica jest ispala bezobrazna. Ali, vjerujem da bi mnogi mladi to jedva bili dočekali. Nego njima niko takvo šta i ne ponudi. A samostalnost je divna. Tebi svaka čast ako uspijevaš platiti i stan, režije i hranu samo od svog poštenog rada. Ako neko radi za 500 KM, to ne može, i dalje mora živjeti pod roditeljskim krovom, pa to i nije neka samostalnost, a ako se uvali u stambeni kredit od čega da živi? Nemaju svi dobru platu niti kvalifikacije. A mnoge niti ne zovnu na razgovor za posao, naprosto nema posla za sve, možda si ti bila bolja od drugih koji su konkurisali na tu tvoju poziciju, ali si vjerovatno bila jedna od njih 50. Onih ostalih 49 nije primljeno, a možda su samo za nijansu bili gori od tebe, ili im nije valjala nacionalnost, ili fizički izgled, ili životna dob, ili nešto deseto. Kako god okreneš, ne mogu se čak niti svi pametni i vrijedni zaposliti, jer privreda nam je mrtva, i da bi među duže nezaposlenima ostali samo oni što uistinu ne valjaju potrebna je privreda 100 puta jača od ove koju imamo - s krizom ili bez nje.
I oglasi obavezno na posao.ba, tamo ćeš naći poznavatelje Corela, oni pretražuju poslove na internetu a ne u Avazu, gdje se sve svede na ''Tražim konobara'' i ''Tražim dadilju'', pa raja to i ne pogleda, a ako ti je oglas od plaćenih izgubi se u silnim stranicama među drugim člancima, niko ne čita pažljivo sve članke pa promaše tvoj oglas. Na posao.ba ljudi se registruju koji ih poslovi interesuju i za šta su kvalifikovani pa im šalju direktno na mailove tvoju ponudu - direktno znači do ciljane skupine nezaposlenih.
Jessie B., ta tvoja prijateljica jest ispala bezobrazna. Ali, vjerujem da bi mnogi mladi to jedva bili dočekali. Nego njima niko takvo šta i ne ponudi. A samostalnost je divna. Tebi svaka čast ako uspijevaš platiti i stan, režije i hranu samo od svog poštenog rada. Ako neko radi za 500 KM, to ne može, i dalje mora živjeti pod roditeljskim krovom, pa to i nije neka samostalnost, a ako se uvali u stambeni kredit od čega da živi? Nemaju svi dobru platu niti kvalifikacije. A mnoge niti ne zovnu na razgovor za posao, naprosto nema posla za sve, možda si ti bila bolja od drugih koji su konkurisali na tu tvoju poziciju, ali si vjerovatno bila jedna od njih 50. Onih ostalih 49 nije primljeno, a možda su samo za nijansu bili gori od tebe, ili im nije valjala nacionalnost, ili fizički izgled, ili životna dob, ili nešto deseto. Kako god okreneš, ne mogu se čak niti svi pametni i vrijedni zaposliti, jer privreda nam je mrtva, i da bi među duže nezaposlenima ostali samo oni što uistinu ne valjaju potrebna je privreda 100 puta jača od ove koju imamo - s krizom ili bez nje.
- Bluemore
#99 Re: Ima li stvarno nezaposlenih u Sarajevu?
...mislim da mi svi pričamo uopšteno, ja nisam ni pomislila da ti daješ za ovaj posao 300 KM, ali realno, na ovakvoj krizi i sa takvim poslom sama riječ procenat znači upravo to, malo para, a prosječan dečko toliko ubode na kladionici ili slot mašini bez problema...
moze li mi neko potvrditi ovo izdvojeno
moze li mi neko potvrditi ovo izdvojeno
-
bhwebbiz
#100 Re: Ima li stvarno nezaposlenih u Sarajevu?
Ja sam rekao plata "isključivo na učinak". Vjervatno je ono "isključivo" odbilo ljude. Ali kad kažem učinak ne mislim direktno procenat. Pa i ako mislim na procenat. Zašto neko misli da je taj procenat mal. Možda sam ja kod procenta uračunao i broj sunčanih i kišnih dana pa da u prosjeku u mjesecu izađeš dobro. Vidim da je rasprava otišla na temu pravičnosti naknade za određeni posao. Ali je evidentna količina ljenosti i nekog lažnog ponosa u stilu "dže ću ja radit za 3 stoje". Niko neće raditi za 3 stoje ako ne mora. Kad neko mora raditi ova država nema realne mehanizme da ga zaštiti. Moja je punica radila 6 godina u trgovini za platu od 350 KM. Najmanje 10 sati svaki dan svih 7 dana u sedmici. Nije nikada za 6 godina imala ni jedan slobodan dan. Ali je žena radila jer je morala. Neće niko drugi da zaposli ženu u pedesitim godinama života. Gazda se je naravno vozikao u novom autu i pravio neku kuću. E to su vam te "novopečene gazde" o kojima pričate. Ljudi sa tolikom količinom snobizima i odsustvom empatije da bi ih ja lično sve odpremio na "goli otok" ne po "djelu" nego bi mi dovoljno bilo po "aktu mišljenja" kao što su komunjare nekada radile. Imam ja i stotine drugih primjera. Ima momak radi za 700 KM. Ti bi rekao fina plata. Ali izdržava nepokretu majku kojoj mjesečno plaća 350 KM za lijekove. Nema ni veš mašine u kući. Radi pošteno pa ne može za razliku koja mu ostane da se prehrani, plati komunalije itd... Njegov poslodavac daje realno prosječnu platu čovjeku. Naravno i čovjek je prijavljen i redovno se plaćaju doprinosi. Ali bi i on moga više učiniti. Kako? Pa ta firma tako dobro stoji da za doručak naručuju neku zeljanicu od 20 KM za kilogram a večeraju rižoto sa tartufima za 70 KM. Nije baš ni novopečeni. Radi od 1980 privatno. Ali nije li izgubio osnove ljudskosti? Ili je možda ipak više država kriva.Comrad wrote:Da si objasnio ove stvari u oglasu, siguran sam 100% da bi ti si neko javio. Ovako, ovaj je oglas isti kao i drugi oglasi gdje plata jeste 300KM i gdje se radi 12h. Napisi na posao.ba oglas, stavi fino koliko se radi sati, kojim danima, placanje po ucinku malo detaljnije objasnis. Jbg, svako hoce da zna u sta se upusta, narocito kod ovih poslica.bhwebbiz wrote:Ono što je evidentno našem mentalitetu je da sve znamo unaprijed. I o poslu i o onome ko nas zapošljava i kolika će nam plata biti. Nije uopšte čudo što imamo toliki broj gatara i proroka. Ne! Ne! Ja se neću javiti na oglas jer će mi plata biti 300 KM. Ne! Ne! Moraću raditi 12 sati za tu mizernu platu. Samo još fali da neko doda da misli da će najvjerovatnije dobiti batine ako ne ostvari "normu" pa da oni "mamini stipendisti" likuju.
Samo nagađanje...
Znate kad se uhvatimo pojedinačnih slučajeva tek onda vidimo koliko smo daleki. Tuđi. "Ja neću da mu radim za 300 KM", " Ja neću u start up bussines, trebam sigurnost", ili obratno "Šta će mu veća plata od 300KM". Pita li iko šta je to što ja mogu da doprinesem. Nije bitno: poslodavci i radnici. Svi smo izgubili osnove ljudskosti. Nedostatak empatije, egoizam i nikakvi principi da se dođe do nekog vlastitog cilja su postali toliko izraženi da ja ne vidim da će ova država krenuti naprijed.