Smrad preko noci na Cengica Vili a mozda i dalje

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

IcedFlame

#76 Re: Smrad preko noci na Cengica Vili a mozda i dalje

Post by IcedFlame »

Ova tabela je skinuta sa linka http://www.air-monitoring.ba/ sto je postavio 'bosanski'.
Nisam strucnjak oko ovoga, samo sam u komsiluku :D
Kako se moze vidjeti, ove zute cifre su znak da nesto nije ok. Nisam nasao tabelu za juli, ali i po ovoj tabeli od proslog mjeseca - no3 je daleko iznad normalnog (sto po ovoj tabeli iznosi oko 60 ug/m3).
karanana

#77 Re: Smrad preko noci na Cengica Vili a mozda i dalje

Post by karanana »

zna li neko nesto o NO3? kako se proizvodi, koja je stetnost i moguce posljedice?
IcedFlame

#78 Re: Smrad preko noci na Cengica Vili a mozda i dalje

Post by IcedFlame »

nitrate (NO3)

Definition
Inorganic or organic ester or salt of nitric acid, containing the (NO3-) ion. Nitrates are the most water soluble of all salts, and play a major part in nitrogen cycle and nitrate pollution. Inorganic nitrates are formed by bacteria and are an essential component of agricultural soil. Organic nitrates are manufactured compounds and, because they generate oxygen when heated, are used in explosives such as nitrocellulose and nitroglycerin.
8-)
karanana

#79 Re: Smrad preko noci na Cengica Vili a mozda i dalje

Post by karanana »

pa nije izgleda nista opasno. neko preko noci priprema eksploziv i to je to.
bosanski

#80 Re: Smrad preko noci na Cengica Vili a mozda i dalje

Post by bosanski »

Jako mi je sumnjivo da za Otoku nema mjerenja u posljednje dvije sedmice
karanana

#81 Re: Smrad preko noci na Cengica Vili a mozda i dalje

Post by karanana »

ja fakat ne znam sta oni tamo loze u onoj pekari, ali sigurno nisu drva. sinoc shtipa i budi iz sna kako smrdi.
IcedFlame

#82 Re: Smrad preko noci na Cengica Vili a mozda i dalje

Post by IcedFlame »

Isto sam sinoc primjetio.
Smrad nekakav k'o mix kanalizacije i katrana. Ili Miljacke i Bitumenke, kako ko hoce :lol:
skuhlo

#83 Re: Smrad preko noci na Cengica Vili a mozda i dalje

Post by skuhlo »

Hehe, nije u onoj tabeli dat NO3 nego NO2, otrovni gas koji nastaje nepotpunim sagorijevnjem (tj., bez dovoljno oksidansa, odnosno kisika), npr. u motoru Yuge (@IcedFlame :lol: ). Ima ga i u dimu cigarete, a glavni efekti (kratkoročnog udisanja) na zdravlje su iritacija i remećenje rada pluća. A kad gori plastika tu može biti čitava paleta bogznakakvih otrova.
IcedFlame

#84 Re: Smrad preko noci na Cengica Vili a mozda i dalje

Post by IcedFlame »

Zajeb, do mene :D
Sta god da je, i kako god da mu je hemijska oznaka 8-) , ono kolje za oci i za pluca navece :D

Po danu ne osjetim, valjda jer nisam tu, al bojim se da mi ne navuce kakvu koroziju :lol: :D
Post Reply