Pa sigurno da je covjek i dobio novcanu naknadu, ali treba preživljavati. I sta sad, ako covjek ima internet, odmah laze, nije on u kreditu. Pa nije valjda covjek budala da bezveze supljira po forumu i trazi pomoc za nesto sto mu ne treba, ima dosta interesantnijih stvari na internetu.NekoIzMase wrote:Ne moze se kredit vracati ali se uvijek ima za internet![]()
Mislim da je ovo sve suplja i to pod bubrege, ali hajde. Ako si vec bio u radnom odnosu i prijavljen na biro duze od godinu dana mogao si traziti neku novcanu naknadu (ne znam kako se krecu iznosi ali znam da se moze uzeti kinta).
MOLIM SAVJET .PODIGO SAM XXL KREDIT I NEMOGU VRACAT
Moderator: anex
- stetoskop
- Grijem se na: Fujitsu 12llce
- Vozim: Traktor, ide j€bi ga
#76 Re: MOLIM SAVJET .PODIGO SAM XXL KREDIT I NEMOGU VRACAT
-
Liska
#77 Re: MOLIM SAVJET .PODIGO SAM XXL KREDIT I NEMOGU VRACAT
Za naknadu je dovoljno i osam mjeseci rada ako si prijavljen. Ako si radio prijavljen od 8 mjeseci do pet godina imaš pravo na naknadu od tri mjeseca, od pet do deset godina naknadu dobivaš šest mjeseci itd. Naknada iznosi oko 313 KM i redovita je.NekoIzMase wrote:Ne moze se kredit vracati ali se uvijek ima za internet![]()
Mislim da je ovo sve suplja i to pod bubrege, ali hajde. Ako si vec bio u radnom odnosu i prijavljen na biro duze od godinu dana mogao si traziti neku novcanu naknadu (ne znam kako se krecu iznosi ali znam da se moze uzeti kinta).
Primjedba o kreditu i internetu je glupa. Čovjek je radio i u to doba je sebi uveo internet. Internet više nije ni luksuz, nego potreba, a poznavanje računara uvjet za dosta poslova. Isto tako se može reći, vidi nema za kredit ali ima za jesti. Normalno je da će čovjek obustaviti kredit a ne hranu i druge potrebne stvari. Jer internet ga košta možda 20 KM mjesečno a rata kredita je otprilike barem 300 KM, a pretpostavljam i viša. Sad čovjek može obustaviti sve, hranu, jelo, piće, i platiti tu ratu kredita, a ostati dužan za režije i druge stvari. Šta bi ti stopirao u tom slučaju?
-
drastic
#78 Re: MOLIM SAVJET .PODIGO SAM XXL KREDIT I NEMOGU VRACAT
nisi im trebao ni banke dati nek propadnu paraziti
- Co0l
#79 Re: MOLIM SAVJET .PODIGO SAM XXL KREDIT I NEMOGU VRACAT
E eto RFB bi propo za 20 hiljadadrastic wrote:nisi im trebao ni banke dati nek propadnu paraziti
-
drastic
#80 Re: MOLIM SAVJET .PODIGO SAM XXL KREDIT I NEMOGU VRACAT
Co0l wrote:E eto RFB bi propo za 20 hiljadadrastic wrote:nisi im trebao ni banke dati nek propadnu paraziti![]()
nece banke propasti ni za 20000000000000000000000 hiljada sve dok se vjeruje u papirni novac.
evo ako razumijes engleski nauci nesto
http://www.youtube.com/watch?v=buAZblIg ... r_embedded
-
japo-
#81 Re: MOLIM SAVJET .PODIGO SAM XXL KREDIT I NEMOGU VRACAT
-
muamers
#82 Re: MOLIM SAVJET .PODIGO SAM XXL KREDIT I NEMOGU VRACAT
ja cu ti rado posuditi i vise maraka ako zelisAmidza Efendija wrote:Da nemas slucajno koju marku da mi posudis? Sto vise to bolje. A onda kad ti ne vratim, ja cu ovako reci -- ma ne moze mi nista, ko ga *ebe.drastic wrote:nemogu ti nista sve dok ne pocnes raditi a i tada je do suda da odredi koliko ce im ici od tvog ceka.
ko ih jebe
-
BaileyS
#83 Re: MOLIM SAVJET .PODIGO SAM XXL KREDIT I NEMOGU VRACAT
Dabogda lihvarima trebalo za lijeka....ali za kakvu neizljecivu bolest.
Inace ovo sa zirantima je najjadnija stvar koju furaju samo u istocnoj Evropi. Nikad nisam cuo da je Austrijancu trebao zirant a desava se i tamo da se krediti ne vracaju.
Inace ovo sa zirantima je najjadnija stvar koju furaju samo u istocnoj Evropi. Nikad nisam cuo da je Austrijancu trebao zirant a desava se i tamo da se krediti ne vracaju.
-
HORN1
#84 Raifaizen prevara
Raifaizen banka vara klijente negovoreći im šta i kako radi već manipulativno bez znanja klijenta odrađuje druge stvari a klijentu kaže drugo da bi klijenta dovela u svršen čin.
Dešavanja vezana za reorogram kredita pazite se dobro.
Kčerka mi je radila u jednoj firmi koja je prekinula sa radom pa je otpustila sve zaposlenike.
Našla je posao u drugoj firmi ali joj je plata dosta dosta manja tako da je manja od rate kredita kojeg je uzela pre pet godina i redovito isplaćivala a nastavila je tu redovitu isplatu još nekih osam mjeseci poslije gubitka posla.
Kad je našla posao i nakon nekog vremena se je obratila banci za reprogram, naima da plaća samo kamatu godinu dana i da onada nastavi redovnu otplatu.
Uglavnom u banci su joj odobrili repogram ali su tražili žirante i svu ostalu papirologiju, pošto je sve ispunjeno i ispotpisivano ja sam vidjeo da nešto neštima i kad sam sve pregledao ustanovio sam da je banka po mom mišljenju dala novi kredit a zatvorila stari gdje je dobro oštetila klijenta manipulirajući svim bez saglasnosti kćerke ne davajući jopj sve papire već samo novi otplatni plan gdje se vidi da ona na ostatak duga od 12,834KM ima nekakvih dodatnih uplata prvo 512KM pa umjesto da joj mjesečna kamata na glavnicu bude 116KM kao u starom otplatnom planu već su tu kamatu podigli na 136KM prosječno dok je otplatni plan takav da će umjesto ostalih 30 rata trebati otplatiti 31 ratu iste visine kao u starom otplatnom planu.
Sa ovim sam htjeo samo upozoriti klijente raifaizen banke da dobro pogledaju sve prije potpisa i kažu službenicima da ih nevaraju i da nedižu novi kredit da bi zatvorili stari gdje će neku hiljadu biti više dužni banci već da hoće obični reprogram na dvanest mjeseci gdje će plaćati kamatu a onada nastaviti plaćati jednaju visinu i broj rata kao pre.
Što znači banci će platiti kamatu za dvanest mjeseci na reprogram i sve ostalo treba ostati isto.
Kčerka mi je radila u jednoj firmi koja je prekinula sa radom pa je otpustila sve zaposlenike.
Našla je posao u drugoj firmi ali joj je plata dosta dosta manja tako da je manja od rate kredita kojeg je uzela pre pet godina i redovito isplaćivala a nastavila je tu redovitu isplatu još nekih osam mjeseci poslije gubitka posla.
Kad je našla posao i nakon nekog vremena se je obratila banci za reprogram, naima da plaća samo kamatu godinu dana i da onada nastavi redovnu otplatu.
Uglavnom u banci su joj odobrili repogram ali su tražili žirante i svu ostalu papirologiju, pošto je sve ispunjeno i ispotpisivano ja sam vidjeo da nešto neštima i kad sam sve pregledao ustanovio sam da je banka po mom mišljenju dala novi kredit a zatvorila stari gdje je dobro oštetila klijenta manipulirajući svim bez saglasnosti kćerke ne davajući jopj sve papire već samo novi otplatni plan gdje se vidi da ona na ostatak duga od 12,834KM ima nekakvih dodatnih uplata prvo 512KM pa umjesto da joj mjesečna kamata na glavnicu bude 116KM kao u starom otplatnom planu već su tu kamatu podigli na 136KM prosječno dok je otplatni plan takav da će umjesto ostalih 30 rata trebati otplatiti 31 ratu iste visine kao u starom otplatnom planu.
Sa ovim sam htjeo samo upozoriti klijente raifaizen banke da dobro pogledaju sve prije potpisa i kažu službenicima da ih nevaraju i da nedižu novi kredit da bi zatvorili stari gdje će neku hiljadu biti više dužni banci već da hoće obični reprogram na dvanest mjeseci gdje će plaćati kamatu a onada nastaviti plaćati jednaju visinu i broj rata kao pre.
Što znači banci će platiti kamatu za dvanest mjeseci na reprogram i sve ostalo treba ostati isto.
-
nicenice
#85 Re: MOLIM SAVJET .PODIGO SAM XXL KREDIT I NEMOGU VRACAT
HORN1
potpuno si u pravu kad sam trazio reprogram kredita imeni su trazili ziranta i dodatne garancije pa da zatvore ovu kredit da bih otvorio drugu naravno uz ziranta itd...
ali sam navreme skonto sta hoce tako da sam odustao.nedavno sam dugovao 3 rate i hajd nesto sam radio tako da sam ih ocistio u ta 3 mjeseca me nisu puno zvali jer su vidjeli da nemam i da nemogu uplatiti.ali sve se promjenilo otkako sam im uplatio te 3 zaostale rate sad opet kasnim 1 ratu i sad me zovu svaki 4-5 dan toliko me zovu damije doslo da bacim mobitel.vjerovatno vrse pritisak na mene,nemogu daih svatim 3 rate dugovo i nisu me toliko zvali kliko sada za 1 ratu.mogu samo reci da reprogram nije ono sto mnogi misle da jest.
potpuno si u pravu kad sam trazio reprogram kredita imeni su trazili ziranta i dodatne garancije pa da zatvore ovu kredit da bih otvorio drugu naravno uz ziranta itd...
ali sam navreme skonto sta hoce tako da sam odustao.nedavno sam dugovao 3 rate i hajd nesto sam radio tako da sam ih ocistio u ta 3 mjeseca me nisu puno zvali jer su vidjeli da nemam i da nemogu uplatiti.ali sve se promjenilo otkako sam im uplatio te 3 zaostale rate sad opet kasnim 1 ratu i sad me zovu svaki 4-5 dan toliko me zovu damije doslo da bacim mobitel.vjerovatno vrse pritisak na mene,nemogu daih svatim 3 rate dugovo i nisu me toliko zvali kliko sada za 1 ratu.mogu samo reci da reprogram nije ono sto mnogi misle da jest.
-
Klodovik
#86 Re: MOLIM SAVJET .PODIGO SAM XXL KREDIT I NEMOGU VRACAT
I toj osobi što te zove nad glavom visi šef i podvlači crtu na kraju mjeseca.nicenice wrote:HORN1
- tranquil
#87 Re: Raifaizen prevara
Bojim se da u pitanju nije Raiffeisen, nego je nažalost do matematičke neminovnosti koja je vezana za izračun kredita.HORN1 wrote:Raifaizen banka vara klijente negovoreći im šta i kako radi već manipulativno bez znanja klijenta odrađuje druge stvari a klijentu kaže drugo da bi klijenta dovela u svršen čin.
Reprogramiranje po svojoj prirodi jeste zatvaranje starog kredita i otvaranje novog po drugačijim uslovima.
Ako sam ispravno razumio, vaša kćerka je uradila reprogramiranje kredita tako što je po novim uslovima rata kredita manja. To istovremeno znači da će za istu glavnicu (tj. njen ostatak) otplatni rok biti duži. Što je otplatni rok duži, to će biti veći udio kamate u rati, zbog porasta složene kamate - što objašnjava onaj porast udjela kamate koji ste vidjeli u otplatnom planu.
Možete i sami provjeriti - ako koristite Microsoft Excel, on ima jako zgodan "Loan Amortization" template s kojim se možete malo igrati - pa učitajte originalan kredit, i tih 12 hiljada KM po novim uslovima (manja rata, produžen rok otplate) pa ćete vidjeti da je to samo matematika. Što više produžavate rok otplate, rate će padati ali ne aritmetičkom progresijom - a primjetićete da udio kamate u njima raste (barem u prvoj fazi otplate).
Dodatna uplata koju pominjete je, pretpostavljam, naknada za reprogramiranje, koju takođe većina (ako ne sve) banke uzimaju, i koja se vjerujem ne plaća kao rata nego je zasebno plaćanje. Toga je uvijek bilo, i ranije je to bilo par procenata od reprogramiranog iznosa (ostatka glavnice), ne znam koliko se sada to kreće, a sudeći po vašem primjeru, u RZB je to oko 4%.
Drugačiji uslovi u odnosu na originalni kredit su vjerovatno zbog toga što su banke generalno pooštrile uslove za kredit zbog aktuelne krize. Kao što sam rekao, ovo je novi kredit i kao takvog ga tretiraju. Sviđalo se to nama ili ne, to je način na koji banke za svoje plasmane kreiraju dodatnu zaštitu u kriznom periodu.
Kako niti ja niti niko iz moje porodice nismo zaposlenici neke banke (da ne bude zabune), nego sam ove stvari saznao na drugi način, tako ne bih smio da stavim ruku u vatru za ove zadnje dvije tvrdnje (naknada za reprogramiranje i promijenjeni kreditni uslovi), mada sa dobrom sigurnošću mislim da je tako u većini banaka, i da u tome nema ništa ilegalno - a znam da ovdje na forumu ima bankarskih insajdera, pa neka oni potvrde ili negiraju. Kada je u pitanju problem sa udjelom kamate u rati, za to sam prilično siguran da je nastalo zbog kreditnog izračuna, znam da te stvari zbunjuje mnoge ljude, jer sam mnogima već objašnjavao ove mehanizme. Onaj Excel template koji sam pomenuo je idealan da vidite kako funkcionira sistem otplate, da malo eksperimentišete sa različitim iznosima, vremenima i stopama, i odlučno služi i za otklanjanje straha da vas neki službenik vara. Ja bez pregleda toga za svoje dugove ne idem na oči svom kreditnom službeniku.
Na kraju, vjerujem da ako ih nazovete i pitate da vam objasne, sigurno ćete dobiti puno kvalitetniji odgovor nego na forumu.
Pozdrav.
- statix
#88 Re: MOLIM SAVJET .PODIGO SAM XXL KREDIT I NEMOGU VRACAT
Nije mi bas jasno da je uradjen reprogram kredita, a da se plan otplate povecao samo za jednu ratu, sa 30 na 31. Obicno je cilj da se klijent rastereti sa manjom ratom i duzim otplatnim rokom radi lakseg podnosenja rate, ali naravno to se plasira u formi novog kredita, dok se stari zatvara, radi smanjenja delinkvencije u portfoliu banke. Generalno i klijent ima koristi, jer u CRK izvjestaju izlazi iz kriticnih kategorija (C,D i E).
U svakom slucaju reprogram nije nikakvo pomilovanje ili olaksanje u pogledu kamate, jer duzi rok je uvijek vise kamate.
Inace nije mi bas jasan post, jer napominje kako je visina rate ostala ista i povecala se za jednu dodatnu ratu (31), ali mjesecna kamata je sa 116 skocila na 136, prosjecno? Iznos mjesecne kamate se smanjuje tokom otplate i nije fiksan, bar kod dekurzivne kamate tj, u prvoj polovini otplate placas vise kamate, a manje glavnice. To je jedan od razloga kako se banka stiti od prijevremenog zatvaranja kredita, kada se obicno vraca samo glavnica i troskovi zatvaranja kredita.
U svakom slucaju reprogram nije nikakvo pomilovanje ili olaksanje u pogledu kamate, jer duzi rok je uvijek vise kamate.
Inace nije mi bas jasan post, jer napominje kako je visina rate ostala ista i povecala se za jednu dodatnu ratu (31), ali mjesecna kamata je sa 116 skocila na 136, prosjecno? Iznos mjesecne kamate se smanjuje tokom otplate i nije fiksan, bar kod dekurzivne kamate tj, u prvoj polovini otplate placas vise kamate, a manje glavnice. To je jedan od razloga kako se banka stiti od prijevremenog zatvaranja kredita, kada se obicno vraca samo glavnica i troskovi zatvaranja kredita.
- vjesticanametli
#89 Re: MOLIM SAVJET .PODIGO SAM XXL KREDIT I NEMOGU VRACAT
fino napisano..........ni ja ne kontam ovo sa 1 ratom........kamate za nedospjele rate ne mogu biti obracunate i naplacene ukoliko se radi o prijevremenoj otplati (samo da nadem dopis pa mogu prepisati)........... osim toga, neko je vec rekao, reprogram nije novi kreditstatix wrote:Nije mi bas jasno da je uradjen reprogram kredita, a da se plan otplate povecao samo za jednu ratu, sa 30 na 31. Obicno je cilj da se klijent rastereti sa manjom ratom i duzim otplatnim rokom radi lakseg podnosenja rate, ali naravno to se plasira u formi novog kredita, dok se stari zatvara, radi smanjenja delinkvencije u portfoliu banke. Generalno i klijent ima koristi, jer u CRK izvjestaju izlazi iz kriticnih kategorija (C,D i E).U svakom slucaju reprogram nije nikakvo pomilovanje ili olaksanje u pogledu kamate, jer duzi rok je uvijek vise kamate.Inace nije mi bas jasan post, jer napominje kako je visina rate ostala ista i povecala se za jednu dodatnu ratu (31), ali mjesecna kamata je sa 116 skocila na 136, prosjecno? Iznos mjesecne kamate se smanjuje tokom otplate i nije fiksan, bar kod dekurzivne kamate tj, u prvoj polovini otplate placas vise kamate, a manje glavnice. To je jedan od razloga kako se banka stiti od prijevremenog zatvaranja kredita, kada se obicno vraca samo glavnica i troskovi zatvaranja kredita.
nicenice zivkaju te zbog portfolia i uvijek ce te zvati kada kasnis sa uplatom.......plati kada mozes a telefon malo iskljuci
-
HORN1
#90 Re: MOLIM SAVJET .PODIGO SAM XXL KREDIT I NEMOGU VRACAT
Visio joj je šef nad glavom i kad je klijent dugovao tri rate pa ga nisu toliko uznemiravali, ja misli da je to neka vrsta pritiska da bi natjerali klijenta da uzma novi kredit pa da mu naplate zatvaranje starog proviziju za novi obradu, podignu kamatu i neznam šta su sve namislili ali kad prihvatiš reprogram onda oni nedaju reprogram već zatvaraju stari i daju novi negovoreći klijentu šta rade pa na taj način od klijenta izvuču odnosno ga opljačkaju za otprilike dodatnih 25% od ostatka glavnice duga. Ja sam išao u banku za kćerku da vidim i da mi objasne šta su sve uradili, prvo su tvrdili da je to reprogram i kad sam im pokazao reprogram iz NLB banke tad su tvrdili da svaka banka osmisli način kako da reprogramira kredit, međutim pošto sam bio uporan i tražio da mi objasne način kako je došlo do tako velikog povećanja iznosa kojeg treba otplatiti pričali su razne stvari kao program to automatski obračuna i razne izgovore, pošto je u kćerke sledeći anuitet bio takav da je kamate trebalo platiti 116KM ja sam tvrdio da iznos povećanja treba biti116KM * 12 mjeseci =1392KM a ne tri puta veći iznos na što je službenica izjavila da mi nemože objasniti i da se informišem na drugom mjestu ako baš želim, pa je otišla na dodatnu pauzu poslije podne valjda sam joj bio naporan. Žiranti kopji su bili u starom kreditu su došli da potpišu reprogram za novi ali im nitko nije nikako spominjao novi kredit i ako dođe do nekih daljih akcija povodom prevare koju su banični službenici napravili žiranti će sigurno dati istinitu izjavu što su im banični službenici kazali i objasnili da je to samo reprogram a niukom slučaju nije novi kredit.Klodovik wrote:I toj osobi što te zove nad glavom visi šef i podvlači crtu na kraju mjeseca.nicenice wrote:HORN1
Trenutno bi svi koje banka maltretira zovući ih i radeći druge radnje trebali biti opreuni i paziti da ih banka ne popegla iako imaju reklamu da su banka koja nepegla klijente, pegla itekako pegla.
Bilo bi dobro da se napravi neko udruženje za zaštitu klijenata pa da banke nerade ovaj bezobrazluk koji trenutno rade.
-
HORN1
#91 Re: Raifaizen prevara
Pa hvala na trudu i objašnjenjima, međutimja sam veoma dobro upućen kako izračunati kamatu i sve ostalo vezano za kredit, bio i pre rata a i poslije rata.tranquil wrote:Bojim se da u pitanju nije Raiffeisen, nego je nažalost do matematičke neminovnosti koja je vezana za izračun kredita.HORN1 wrote:Raifaizen banka vara klijente negovoreći im šta i kako radi već manipulativno bez znanja klijenta odrađuje druge stvari a klijentu kaže drugo da bi klijenta dovela u svršen čin.
Reprogramiranje po svojoj prirodi jeste zatvaranje starog kredita i otvaranje novog po drugačijim uslovima.
Ako sam ispravno razumio, vaša kćerka je uradila reprogramiranje kredita tako što je po novim uslovima rata kredita manja. To istovremeno znači da će za istu glavnicu (tj. njen ostatak) otplatni rok biti duži. Što je otplatni rok duži, to će biti veći udio kamate u rati, zbog porasta složene kamate - što objašnjava onaj porast udjela kamate koji ste vidjeli u otplatnom planu.
Možete i sami provjeriti - ako koristite Microsoft Excel, on ima jako zgodan "Loan Amortization" template s kojim se možete malo igrati - pa učitajte originalan kredit, i tih 12 hiljada KM po novim uslovima (manja rata, produžen rok otplate) pa ćete vidjeti da je to samo matematika. Što više produžavate rok otplate, rate će padati ali ne aritmetičkom progresijom - a primjetićete da udio kamate u njima raste (barem u prvoj fazi otplate).
Dodatna uplata koju pominjete je, pretpostavljam, naknada za reprogramiranje, koju takođe većina (ako ne sve) banke uzimaju, i koja se vjerujem ne plaća kao rata nego je zasebno plaćanje. Toga je uvijek bilo, i ranije je to bilo par procenata od reprogramiranog iznosa (ostatka glavnice), ne znam koliko se sada to kreće, a sudeći po vašem primjeru, u RZB je to oko 4%.
Drugačiji uslovi u odnosu na originalni kredit su vjerovatno zbog toga što su banke generalno pooštrile uslove za kredit zbog aktuelne krize. Kao što sam rekao, ovo je novi kredit i kao takvog ga tretiraju. Sviđalo se to nama ili ne, to je način na koji banke za svoje plasmane kreiraju dodatnu zaštitu u kriznom periodu.
Kako niti ja niti niko iz moje porodice nismo zaposlenici neke banke (da ne bude zabune), nego sam ove stvari saznao na drugi način, tako ne bih smio da stavim ruku u vatru za ove zadnje dvije tvrdnje (naknada za reprogramiranje i promijenjeni kreditni uslovi), mada sa dobrom sigurnošću mislim da je tako u većini banaka, i da u tome nema ništa ilegalno - a znam da ovdje na forumu ima bankarskih insajdera, pa neka oni potvrde ili negiraju. Kada je u pitanju problem sa udjelom kamate u rati, za to sam prilično siguran da je nastalo zbog kreditnog izračuna, znam da te stvari zbunjuje mnoge ljude, jer sam mnogima već objašnjavao ove mehanizme. Onaj Excel template koji sam pomenuo je idealan da vidite kako funkcionira sistem otplate, da malo eksperimentišete sa različitim iznosima, vremenima i stopama, i odlučno služi i za otklanjanje straha da vas neki službenik vara. Ja bez pregleda toga za svoje dugove ne idem na oči svom kreditnom službeniku.
Na kraju, vjerujem da ako ih nazovete i pitate da vam objasne, sigurno ćete dobiti puno kvalitetniji odgovor nego na forumu.
Pozdrav.
Naravno da je ućešće kamate u glavnici otplate najviša u prvoj rati i smanjuje se kako otpčaćujemo glavnicu, iako je visina rate jednaka tokom otplate kredita svakom sljedećom ratom otplaćujemo veći iznos glavnice i za svaki sledeći mjesec plaćamo manju kamatu što je logično pošto se glavnica konstantno smanjuje.
Da opet pojasnim kćerka je tražila reprogram to jest zamrzavanje plaćanja glavnice na 12 mjeseci gdje bi plaćala samo kamatu na glavnicu u periodu od 12 mjeseci i nakon tog nastavila sasvim normalno otplaćivati preostalih trideset rata kredita. To je jednostavno visina glavnice ostaje svo vrijeme ista dok se plaćaju kamate na tu glavnicu, nikakvih promjena nebi trebalo biti osim što bi se produžio rok otplate za 12 mjeseci i naravno treba dodatno obračunati i platiti kamatu za tih 12 mjeseci. Pošto u otplatnom planu ima za svaku ratu koliko se otplaćuje glavnice a kolika je mjesečna kamata na trenutno neozplaćenu glavnicu veoma je lako vidjeti da je u ovom slučaju visina mjesečne kamate na neotplaćenu glavnicu trebala iznositi 116KM a pošto bi se sledećih 12 mjeseci plaćača samo kamata ona je svih dvanest mjeseci trebala ostati ista. U ovom slućaji banični službenici su obračunali neku uvećanu kamatu koja je 135KM i 138KM zavisi koliko koji mjesec ima dana a onda umjesto da otplati preostalih 30 rata koliko hoj je ostalo oni su dodali još jednu ratu i u novom otplatnom planu ima 31 rata iste veličine kao i u starom.
Pa kćerka treba svakog mjeseca plaćati uvećanu kamatu za dvadesetak maraka kao i jednu više ratu od 506KM pored novca koji je morala uplatiti odmah u kešu, ukupno povećanje oiznosa koji treba dati banci je oko tri hiljade KM, a trebalo je biti samo 1392KM koliko iznosi obračunata kamata za godinu dana.
-
HORN1
#92 Re: MOLIM SAVJET .PODIGO SAM XXL KREDIT I NEMOGU VRACAT
Reprogramom je trebalo da se plaća samo kamata na ostatak glavnice sledećih dvanest mjeseci a nakon tog ide normalnih trideset rata sa jednakim ratama koje su bile pre reprograma.statix wrote:Nije mi bas jasno da je uradjen reprogram kredita, a da se plan otplate povecao samo za jednu ratu, sa 30 na 31. Obicno je cilj da se klijent rastereti sa manjom ratom i duzim otplatnim rokom radi lakseg podnosenja rate, ali naravno to se plasira u formi novog kredita, dok se stari zatvara, radi smanjenja delinkvencije u portfoliu banke. Generalno i klijent ima koristi, jer u CRK izvjestaju izlazi iz kriticnih kategorija (C,D i E).
Kreditu je rok otplate produžen za 13 mjeseci umjesto za dvanest mjeseci gdje bi se plaćala samo kamata.
Na ovaj način su produžili otplatu za dvanest mjeseci gdje se plaća kamata i dodali još jednu ratu u punom iznosu od 506Km a ni sami neznaju zašto su je dodali ili nemaju želju pojašnjavati pošto su uradili ono što netrebaju, međutim kamata na stari kredit je bila 8,90% a za novi su stavili kamatu nešto preko dvanest posto pa je uslijed te veće kamate došlo do tog da moraju povećati broj rata. Uglavnom siguran sam da je došlo do prevare ali me interesuje dali je to ubičajni način rada odnosno prevare ili je to iznimka.
-
damirc_sa
#93 Re: MOLIM SAVJET .PODIGO SAM XXL KREDIT I NEMOGU VRACAT
Pozdrav,
Da li je neko imao priliku da aktivira policu osiguranja UNIQA osiguranja u slucaju nezaposlenosti. Pošto sam aktivirao pomenutu policu dobio sam odbijenicu jer smo navodno ja i prethodni poslodavac bili u krvnom srodstvu. Naime prethodni poslodavac je moja snaha tj.zena mog brata pa me interesuje u pravnom smislu da li smo mi u krvnom srodstvu jer ta zena u biti meni nije nista vec je supruga mom bratu.
Da li je neko imao priliku da aktivira policu osiguranja UNIQA osiguranja u slucaju nezaposlenosti. Pošto sam aktivirao pomenutu policu dobio sam odbijenicu jer smo navodno ja i prethodni poslodavac bili u krvnom srodstvu. Naime prethodni poslodavac je moja snaha tj.zena mog brata pa me interesuje u pravnom smislu da li smo mi u krvnom srodstvu jer ta zena u biti meni nije nista vec je supruga mom bratu.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#94 Re: MOLIM SAVJET .PODIGO SAM XXL KREDIT I NEMOGU VRACAT
ima i tema o osiguranjima pa probaj i na njoj
-
channel10
#95 Re: MOLIM SAVJET .PODIGO SAM XXL KREDIT I NEMOGU VRACAT
A kako si onda mogao potpisati takav ugovor i kako su oni mogli uzimati takve pare,ako sad daju odbijenicu? Zašto je nisu odmah dali?damirc_sa wrote:Pozdrav,
- Truba
#96 Re: MOLIM SAVJET .PODIGO SAM XXL KREDIT I NEMOGU VRACAT
zato danas pošten čovjek ne može dobit kreduDonirajte mi za Pivu wrote:vidiš ja sam imao jednog komšiju koji je dizao te kredite ali vazda je imao neke žirante, jednom ga upitah šta se zajebaješ sa žirantima imaš kredite bez žiranta i slično, a lik me pogleda i kaže a ko će vraćat kredite, pri tome misleći naravno na žirante!
- moa
#97 Re: MOLIM SAVJET .PODIGO SAM XXL KREDIT I NEMOGU VRACAT
Ima nesto sto se zove sporazum, prije svega ja mislim da te banka nece maltretirati zbog jedne rate, ali fino otidji u banku sa svim tim papirima sa biroa i objasni ljudima, trazi poso kod njih da im varis sefove u kojima drze lovu, cistis bankomate itd. Trazi poso i fino otidji i objasni ljudima kad budes imao vratit ces i to je to i da neko je spomeno, nista vise ne potpisuj.nicenice wrote:prija 2 god.podigo sam xxl kredit od 20.000 km. u rajfajzen banci. uredno sam vracao i nakon stosam ostao bez posla,imao sam uplaceno unico osiguranje i oni sumi uplacivali 6 mjeseci rate u iznosu od 370 km.svaku zaradjenu marku sam uplacivao u rate ali u zanje vreme nemam nikakvog posla i sad vec kasnim 1 ratu a nemam odakle da uplatim skolujem 2 djece.na ugovoru od banke nemam ni ziranta ni hipoteke samo administrativnu zabranu na platu al je nemam jer sam na birou i uplatu za osiguranje unico u slucaju smrti invalidnosti dami oni otplate preostali dug. .zemlje nemam na sebi tako da nemam sta ni prodati.ja sam rad da vracam tu kredit al nemam zasad odakle .treba mi savjet sta da radim i dali iko zna iz nekog iskutsva ili prava stame ocekuje u buducnosti posto definitivno nemam od cega uplacivati rate.a vec su me zvali iz rajfajzena banke da izvrsim uplatu.molim bilo kakav komentar ili savjet vezan za ovu temu.hvala
- karanana
#98 Re: MOLIM SAVJET .PODIGO SAM XXL KREDIT I NEMOGU VRACAT
Valjda je na neki nacin rjesio situaciju 6 godina od posta.
- Truba
- moa
#100 Re: MOLIM SAVJET .PODIGO SAM XXL KREDIT I NEMOGU VRACAT
hahah vidi fakatkaranana wrote:Valjda je na neki nacin rjesio situaciju 6 godina od posta.