"Selefizam" ili "Sufizam"

Rasprave o vjerskim temama.
Chisum

#76 Re: "Selefizam" ili "Sufizam"

Post by Chisum »

ikrime wrote:
Nisam ja nista zaboravio, haveru, sve si ti to fino objasnio... ali bih opet poljun'o sve para sto imam da bi se ti, okruzen ovom zivopisnom "bracom", vrlo brzo uhvatio noge.

Elem, jednom kad se odlucis na probu, moja ponuda za opkladu jos stoji, a kvota je ogromna. Mogao bi da uzmes para i para ukoliko zijanim.
Opet ne kontaš. halali, nemoj shvatiti kao uvredu, ali jednostavno ne kontaš.

--
usput, pretpostavljam da nisi ništa ubo na kladionici zadugo :D
Kontam ja sve, ne brini... Mi se krecemo u liniji dvije potpuno razlicite logike... samo sto ja ovdje dajem veliku prednost ovoj mojoj.
Ne zato sto sam na ovu temu dosao da se inatim i zajebavam, nego zato sto, kao sto mnogo puta do sada rekoh, vjerujem svojim ocima, a one, kada se okrenem oko sebe, cak i na svega par banalnih primjera pokazase gdje je dobro, a gdje nije, sta je dobro, a sta nije.

A sto se kladionice tice, imas pravo. Ove me je sezone Liverpool ispovaljivao k'o niko... sve se nadam, al' ne ide... Al' evo, na tebi bi se izvadio bez ikakve sumnje! :lol: Jest da je kvota uzasno mala, ali imam povjerenja u tebe! :D
XXS

#77 Re: "Selefizam" ili "Sufizam"

Post by XXS »

ikrime wrote:Čak i sa najzagriženijim antitalibansistima ( mislim na afgane koji su živjeli pod tal. vlašću ) s kojima sam razgovarao jasno su priznali, da za vrijeme Talibana zakon je vrijedo za sve. Nije bilo bitno, jesil ti ovog ili onog plemena, guverner, načelnik, ako si zgriješio nema trte - mrte.

Jesam li rekao da su talibani legende. jesam.
Isto tako i u doba inkvizicije. Mogao si zglajzat bilo da si bio plemic, prosijak ili zena. Sve po pravilu, sistemu i procesu. Sve organizovano, nema dlaka da fali. :wink:

Jesam li rekao da je inkvizicija najmracnije doba Evrope. Nisam al' sad jesam.
ikrime

#78 Re: "Selefizam" ili "Sufizam"

Post by ikrime »

XXS wrote:
ikrime wrote:Čak i sa najzagriženijim antitalibansistima ( mislim na afgane koji su živjeli pod tal. vlašću ) s kojima sam razgovarao jasno su priznali, da za vrijeme Talibana zakon je vrijedo za sve. Nije bilo bitno, jesil ti ovog ili onog plemena, guverner, načelnik, ako si zgriješio nema trte - mrte.

Isto tako i u doba inkvizicije. Mogao si zglajzat bilo da si bio plemic, prosijak ili zena. Sve po pravilu, sistemu i procesu. Sve organizovano, nema dlaka da fali. :wink:

Jesam li rekao da je inkvizicija najmracnije doba Evrope. Nisam al' sad jesam.
Pa ja bi ipak, za najmračnije doba Evrope, ustvari ne samo Evrope nego i Svijeta, proglasio 20 vijek, a 21. izgleda da će biti još mračniji.
ikrime

#79 Re: "Selefizam" ili "Sufizam"

Post by ikrime »

Chisum wrote:
ikrime wrote:
Nisam ja nista zaboravio, haveru, sve si ti to fino objasnio... ali bih opet poljun'o sve para sto imam da bi se ti, okruzen ovom zivopisnom "bracom", vrlo brzo uhvatio noge.

Elem, jednom kad se odlucis na probu, moja ponuda za opkladu jos stoji, a kvota je ogromna. Mogao bi da uzmes para i para ukoliko zijanim.
Opet ne kontaš. halali, nemoj shvatiti kao uvredu, ali jednostavno ne kontaš.

--
usput, pretpostavljam da nisi ništa ubo na kladionici zadugo :D
Kontam ja sve, ne brini... Mi se krecemo u liniji dvije potpuno razlicite logike... samo sto ja ovdje dajem veliku prednost ovoj mojoj.
Ne zato sto sam na ovu temu dosao da se inatim i zajebavam, nego zato sto, kao sto mnogo puta do sada rekoh, vjerujem svojim ocima, a one, kada se okrenem oko sebe, cak i na svega par banalnih primjera pokazase gdje je dobro, a gdje nije, sta je dobro, a sta nije.

A sto se kladionice tice, imas pravo. Ove me je sezone Liverpool ispovaljivao k'o niko... sve se nadam, al' ne ide... Al' evo, na tebi bi se izvadio bez ikakve sumnje! :lol: Jest da je kvota uzasno mala, ali imam povjerenja u tebe! :D
Ma jah... umoran sam, neda mi se sad o "dobrom" koje spominješ elaborirati detaljnije...halalit ćeš mi

Heh, nije majka klela Muju što se kocko, nego što se vadio :D :wink:
justice_c

#80 Re: "Selefizam" ili "Sufizam"

Post by justice_c »

ikrime wrote:Talibani su legende!

Ruka mu se pozlatila s kojom je metak ispalio.

Ja se pitam kako je moguce da neko ovako nesto izjavi!!!!
justice_c

#81 Re: "Selefizam" ili "Sufizam"

Post by justice_c »

Kao prvo, osoba koja je pochinila preljubu u Islamu, se izvodi na sherijatski sud, gdje moraju da postoje 4 svjedoka koji ce da svjedoche u prilog tome, ako budu svjedochili lazno na njih pada Allahovo proklestvo, tako Allah kaze u Kur'anu. Kazna je bichovanje za takav chin. Kazna kamenovanjem se spominje u starom testamentu Biblije, i to je bio paganski obichaj. Kazna kamenovanjem se spominje u hadisima, al' ja moram rechi da postoje mnoga tumachenja koja ne podrzavjau vechinu hadisa, iz prostog razloga jer nisu vjerodostojni.

Islam je religija ljubavi i chistoche, ne samo chistoche u smislu uzimanja abdesta, nego chistoche srca i duse. Jer Bog kaze samo oni koji ochiste svoje srce uci ce u raj ... Tumachenje talibana je uistinu zastrashujuce, to nije Islam. Islam je ljubav i razumjevanje, jer to su uzivishene osobine, a Bog koji bi objavio drugachije ne bi bio onaj pun ljubavi, a On to jeste. Svi koji misle suprotno neka preispitaju svoja ubjedjenja. Ako bi vec trebala da biram izmedju selafija i sufija
naravno biram sufije. Sufije tumache Islam kao chistu ljubav i spoznaju, dok talibani tumache Islam kao rat protiv ljudskog dostojanstva i svega svetog i mudrog.

Ne divljaju sve sufije kao na videoima koji su prikazani, a vechina selafija upravo ima takvo tumachenje Islama kao sto je prikazano na slici, sto odrazava nedostatak mudrosti i ljubavi u ime dobra.
TamiyA

#82 Re: "Selefizam" ili "Sufizam"

Post by TamiyA »

uspravanostani wrote:po mnogim predajama, islam je dosao sa Sufijama u BiH.
sad je to tedko iskorijeniti, posebno kada znamo da nastanak Sufizma je usko vezan za prvu generaciju ashaba.

selefije su divni ljudi koji imaju znanje, a ne 5,6 hadisa ili copy:paste i onda neka nebulozna prica...
sije koje svjedoce da je Muhammed as boziji Rob i Poslanik su za sve pohvale...iiiii

zasto sada da pravimo bosanski lonac mi u BiH kada imamo sve.
Trebamo ujediniti razlike u misljenjima i predajama koje navodimo, jer ako zelimo
dokazati svoju tvrdnju, onda ocekujmo dokaz na tvoju tvrdnju. Dovoljno je saznanje da
ce uvijek biti razlicitih misljenja, ali misao da je Allah Bog i Muhammed njegov rob nam je ista.

Muzika i ilahije....Ulazak Poslanika as u Medinu je docekan pjesmom/ilahijom Tale albedryalejna...uz kudume/udaralje,danas je to otislo predaleko...pa cyjemo Rock&Rol uz lijepa Allahova imena....tema sama za sebe..

Islam je lahak za onoga ko ga cisto prihvati. Nije sve zabranjeno ono izmedju cega imamo i dozvoljenog, niti je sve dozvoljeno izmedju cega ima izabranjenog...znaci SREDNJI PUT, put Poslanika as, a gdje smo mi iza njega.....

Svi smo mi MUSLIMANI, elhamdulillah.
ovaj mi se odgovor sviđa, ali evo precizno u čemu je ovdje problem,
muslimani koji žele ući u neki sufijski tarikat, boje se novotarija, nedaj bože širka, nejasnoća, extremizma i tako dalje, dok sa druge strane imamo selefizam koji "pokušavaju" da slijede poslanika s.a.v.s u stopu, boje se neobuzdanosti, edepsuzluka (bez edeba), extremizma, pogrešnog tumačenja riječi "džihad", tvrdoglavosti i tako dalje...
a ako pak ostanemo "obični muslimani" ostajemo sami jer je islamska zajednica skoro pa mrtva, ništa ona ne radi, nemamo vodilje jer sami ništa ne možemo...eh sad...valja nama čitati između redova...
u svakoj skupini ima nešto dobro a i nešto loše...
sufije su jaki u Bosni, imaju svoje šejhove (odgajatelje na putu) što mi se sviđa,
imaju nejasnoća, svoga tumačenja malo itd.
Selefije su bili jaki prije par godina, danas i nisu toliko. među tim vijernicima ima zaista dobrih sljedbenika Kur'ana i sunneta i stalno potenciranje na slijeđenje tog izvora mi se sviđa, a ne sviđa mi se njihova neupućenost u nauku, edepsuzluk, tekfirenje, zadrtost i tako dalje...
kod običnih muslimana mi se sviđa samo to što je musliman :mrgreen: zato se i ova tema i zove ovako kako se zove!
haqqlberry

#83 Re: "Selefizam" ili "Sufizam"

Post by haqqlberry »

justice_c wrote:Kao prvo, osoba koja je pochinila preljubu u Islamu, se izvodi na sherijatski sud, gdje moraju da postoje 4 svjedoka koji ce da svjedoche u prilog tome, ako budu svjedochili lazno na njih pada Allahovo proklestvo, tako Allah kaze u Kur'anu. Kazna je bichovanje za takav chin. Kazna kamenovanjem se spominje u starom testamentu Biblije, i to je bio paganski obichaj. Kazna kamenovanjem se spominje u hadisima, al' ja moram rechi da postoje mnoga tumachenja koja ne podrzavjau vechinu hadisa, iz prostog razloga jer nisu vjerodostojni.

Islam je religija ljubavi i chistoche, ne samo chistoche u smislu uzimanja abdesta, nego chistoche srca i duse. Jer Bog kaze samo oni koji ochiste svoje srce uci ce u raj ... Tumachenje talibana je uistinu zastrashujuce, to nije Islam. Islam je ljubav i razumjevanje, jer to su uzivishene osobine, a Bog koji bi objavio drugachije ne bi bio onaj pun ljubavi, a On to jeste. Svi koji misle suprotno neka preispitaju svoja ubjedjenja. Ako bi vec trebala da biram izmedju selafija i sufija
naravno biram sufije. Sufije tumache Islam kao chistu ljubav i spoznaju, dok talibani tumache Islam kao rat protiv ljudskog dostojanstva i svega svetog i mudrog.

Ne divljaju sve sufije kao na videoima koji su prikazani, a vechina selafija upravo ima takvo tumachenje Islama kao sto je prikazano na slici, sto odrazava nedostatak mudrosti i ljubavi u ime dobra.
Nema potrebe za generalizacijom. Niti su sve sufije bajne niti su sve selefije nekakve babaroge.

Hadisi u kojima je Poslanik s.a.v.s. naredio kamenovanje preljubnika su sahih da ne mogu biti "sahihniji". Odredba kamenovanja jeste uzeta iz starog zavjeta i o njoj bi se moglo diskutovati, ali to je posao uleme.
Last edited by haqqlberry on 21/05/2010 23:43, edited 1 time in total.
strongwoman

#84 Re: "Selefizam" ili "Sufizam"

Post by strongwoman »

Da se nadovezem na zadnji post

prijevod sure Nisa

15. Kada neka od žena vaših blud počini, zatražite da to protiv njih četverica od vas posvjedoče, pa ako posvjedoče, držite ih u kućama sve dok ih smrt ne umori ili dok im Allah ne nađe izlaz neki.

16. A ako dvoje to učine, izgrdite ih; pa ako se pokaju i poprave, onda ih na miru ostavite, jer Allah prima pokajanje i samilostan je.

17. Allah prima pokajanje samo od onih koji učine kakvo hrđavo djelo samo iz lahkosmislenosti, i koji se ubrzo pokaju; njima će Allah oprostiti. - A Allah sve zna i mudar je.

18. Uzaludno je kajanje onih koji čine hrđava djela, a koji, kad se nekom od njih približi smrt, govore: "Sad se zaista kajem!", a i onima koji umru kao nevjernici. Njima smo bolnu patnju pripremili.

19. O vjernici, zabranjuje vam se da žene kao stvari nasljeđujete, preko volje njihove, i da im teškoće pričinjavate, s namjerom da nešto od onoga što ste im darovali prisvojite, osim ako budu očito zgriješile. S njima lijepo živite! A ako prema njima odvratnost osjetite, moguće je da je baš u onome prema čemu odvratnost osjećate Allah veliko dobro dao.

20. Ako hoćete da jednu ženu pustite, a drugom se oženite, i jednoj od njih ste dali mnogo blaga, ne oduzimajte ništa od toga. Zar da joj to nasilno oduzmete, čineći očigledan grijeh?

21. Kako biste mogli i oduzeti to kada ste jedno s drugim živjeli i kada su one od vas čvrstu obavezu uzele.
strongwoman

#85 Re: "Selefizam" ili "Sufizam"

Post by strongwoman »

150, Oni koji u Allaha i poslanike Njegove ne vjeruju i žele da između Allaha i poslanika Njegovih u vjerovanju naprave razliku, i govore: "U neke vjerujemo, a u neke ne vjerujemo", i žele da između toga nekakav stav zauzmu -
151. oni su zbilja pravi nevjernici; a Mi smo nevjernicima pripremili sramnu patnju.
152. A oni koji u Allaha i poslanike Njegove vjeruju i nijednog od njih ne izdvajaju - On će ih, sigurno, nagraditi. - A Allah prašta i samilostan je.
SenQ

#86 Re: "Selefizam" ili "Sufizam"

Post by SenQ »

O podjelama i sljedjenju istih:

. Imam el-Zehebi rhm., kaže: "Nemoj da ti sva briga bude tvoj mezheb! Ako te učenje fikha (vjere), bude interesovalo radi raspravljanja, pokazivanja, ili pomaganja svog mezheba po svaku cijenu, ili ti briga bude savlađivanje mišljenja pravnih škola i uzdizanje nad drugima – znaj da to nije onosvjetski fikh, već ovosvjetski, i sumnjam da ćeš sjutra moći stati pred Allahom dž.š., i reći: "Učio sam znanje radi Tvoga lica, i podučavao sam druge samo radi Tebe...", i nemoj biti ubjeđen da je tvoj pravac (mezheb, mišljenje, partija, stranka), bolji od svih ostalih pravaca, i da je najdraži Allahu dž.š., jer i sam znaš da nemaš dokaza za to što smatraš, kao ni tvoj neistomišljenik!"

. Imam 'Izz b. 'Abdul-Selam el-Hanefi rhm., kaže: "Pristrasna osoba je ona koja misli da je hakk (istina), skučena samo u stavovima (mezhebu, stranki), imama kojeg slijedi!?

. Imam Šafija rhm., kaže: "Znanje je rodbinska veza međ' ulemom i razumom obdarenima, i ne mogu shvatiti kako se njima mogu pripisivati oni kod kojih je znanje postalo glavnim oruđem za kidanje veza i neprijateljstvo!"

Šejhul-Islam, Ibnu Tejmijje rhm., kaže: "...s toga je farz – obaveza, svakom vjerniku da voli i pomaže ostale vjernike (mu'mine), kao i ulemu i učenjake među njima... i da uvjek hlepi za istinom, i da je slijedi, gdje god da je nađe!

Imam Ibnul-Kajjim rhm., kaže: "...nasljednici Poslanika s.a.w.s. - njihova glavna osobina je nepristrasnost (pogriješnim ubjeđenjima i pravcima), kao i to da nijedan od njih neće ostaviti hakk (istinu), priklanjajući se krvnim srodnicima (rođacima, plemenu, naciji), ili onima koji su na njegovom mezhebu ili tarikatu. Hakk je ono što traže, i ono za čime se povode
TamiyA

#87 Re: "Selefizam" ili "Sufizam"

Post by TamiyA »

Imam jedno pitanje:

Ako smatrate da je sufizam pun novotarija, kako onda recimo objašnjavate situaciju Imami Ahmeda r.a...
Kažu istomišljenici, da se kod njih mislilo da, ako ih imami Ahmed r.a pogleda, taj pogled je ravan 100 godina ibadeta?
Također su mislili da uopšte nije od ljutske vrste već da je melek? to automatski znači da se on približio Allahu, svojom iskrenošću, Bogobojaznošću, znanjem, djelima, i da je tako dostigao najveće sfere manevijjetskog (duhovnog) znanja.
što automatski znači da je bio iskreni Allahov evlija, i da je imao ili mogao imati keramete od Allaha, što opet znači da hakikat postoji, u okviru i samo u okviru šeri'ata!
Bosanac sa dna kace

#88 Re: "Selefizam" ili "Sufizam"

Post by Bosanac sa dna kace »

TamiyA wrote:Imam jedno pitanje:

Ako smatrate da je sufizam pun novotarija, kako onda recimo objašnjavate situaciju Imami Ahmeda r.a...
Kažu istomišljenici, da se kod njih mislilo da, ako ih imami Ahmed r.a pogleda, taj pogled je ravan 100 godina ibadeta?
Također su mislili da uopšte nije od ljutske vrste već da je melek? to automatski znači da se on približio Allahu, svojom iskrenošću, Bogobojaznošću, znanjem, djelima, i da je tako dostigao najveće sfere manevijjetskog (duhovnog) znanja.
što automatski znači da je bio iskreni Allahov evlija, i da je imao ili mogao imati keramete od Allaha, što opet znači da hakikat postoji, u okviru i samo u okviru šeri'ata!
:? :? :? :? ha?
Ahmed ibn Hanbel?
ha? :? :shock:
TamiyA

#89 Re: "Selefizam" ili "Sufizam"

Post by TamiyA »

da, upravo on!
@Bošnjak

#90 Re: "Selefizam" ili "Sufizam"

Post by @Bošnjak »

"Selefizam"/"Vehabizam". To je kao da čitav život jedeš, ali nikada na kraju ne završiš sa desertom. Nikada slatko ili kompot na kraju, pa da lijepo dovedeš obrok do kraja. Ne kažem da nečeš preživjeti, da nečeš unijeti dovoljno kalorija, ali slast obroka , teško da češ osjetiti. Eto, mali pokušaj razumijevanja "selefija."
Shoshana

#91 Re: "Selefizam" ili "Sufizam"

Post by Shoshana »

ikrime wrote:Prema onima koji se ogriješe o Šerijat nema milosti. Ako je, a nemamo razloga da ne vjerujemo da žena na slici nije počinila djelo za koje je po Šerijatu propisana smrtna kazna, u čemu je problem!?

Zanimljiva stvar je da među sličnim "dokazima" nema recimo slika o egzekuciji talibanskih pripadnika koji su se ogriješil o Šerijat. A to nije bio rijedak slučaj. Čak i sa najzagriženijim antitalibansistima ( mislim na afgane koji su živjeli pod tal. vlašću ) s kojima sam razgovarao jasno su priznali, da za vrijeme Talibana zakon je vrijedo za sve. Nije bilo bitno, jesil ti ovog ili onog plemena, guverner, načelnik, ako si zgriješio nema trte - mrte.

Jest, jest... i kod nas je tako bilo nekad.... za onih narodnih rezima. Ukrade partizan jabuku sa grane, a partijski komesar metak u celo. Dragi nas Tito i Partija....LEGENDE!

Nego, jarane, jel' ti bas vjerujes u sve sto procitas :? I jel' ti bas mislis da nikad nigdje nisi nista zgrijesio?

Alah, mozda, jeste mislostiv.... Talibani ziher nisu.
Post Reply