Otimanje novca i drugih vrijednosti od prolaznika

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Benny Lava

#76 Re: Otimanje novca i drugih vrijednosti od prolaznika

Post by Benny Lava »

Gray wrote:Član 9.
(Zabrana nabavljanja, držanja, nošenja, popravljanja, prepravljanja i prometa)

(1) Zabranjeno je nabavljanje, držanje, nošenje, popravljanje i prepravljanje, ukoliko ovim Zakonom nije drugačije određeno:

a) automatskog oružja,
b) dugog poluautomatskog oružja, osim lovačkog oružja,
c) vatrenog oružja bez označene marke, kalibra i fabričkog broja,
d) oružja sa integralnim prigušivačem, prigušivača namijenjenih oružju i dijelova za prigušivače,
e) oružja koje je namijenjeno za izbacivanje eksplozivnih projektila,
f) oružja koje ima oblik predmeta druge namjene, tako da po svome vanjskom izgledu nije prepoznatljivo kao oružje,
g) rasprskavajućeg oružja,
h) naprava koje izazivaju elektrošokove i gasnog oružja, izuzev spreja za omamljivanje dozvoljenog isključivo osobama ženskog spola, i
i) municije čija je osnovna namjena probijanje oklopa, municije sa eksplozivnim, zapaljivim ili otrovnim projektilima.

(2) Zabranjen je promet oružjem i napravama iz stava (1) ovog člana.

Član 14.
(Vazdušno oružje koje nabavljaju streljačke organizacije i članovi streljačkih organizacija, oružje za signalizaciju, sprejevi za omamljivanje i oružje za uspavljivanje životinja)

(1) Vazdušno oružje koje nabavljaju streljačke organizacije i članovi streljačkih organizacija, oružje za signalizaciju i sprejevi za omamljivanje mogu se nabaviti, držati i nositi bez odobrenja i oružnog lista. Sprejeve za omamljivanje mogu nabavljati, držati i nositi isključivo osobe ženskog spola.

(2) Vlasnik oružja iz stava (1) ovog člana dužan je nabavku oružja u roku od osam dana prijaviti nadležnoj policijskoj upravi koja o tome vodi odgovarajuću evidenciju.

(3) Članovi streljačkih organizacija dužni su, prilikom nošenja vazdušnog oružja, imati i potvrdu i člansku kartu izdatu od strane streljačke organizacije.

(4) Oružje za uspavljivanje životinja može se nabaviti, držati i nositi na osnovu odobrenja koje izdaje nadležna policijska uprava pravnim licima koja imaju registrovanu djelatnost za uzgoj, držanje, čuvanje ili zaštitu životinja.

(5) Pravna lica iz stava (4) ovog člana, rukovanje i korištenje oružja mogu povjeriti samo punoljetnim licima koja ispunjavaju uvjete propisane članom 20. st. (2) tač. b), c), d) i e) i (3) ovog zakona.

(6) Oružje iz stava (1) ovog člana mogu nabavljati, držati i nositi samo lica starija od 18 godina.
:thumbup:

Da dodam da su ovo izmjene i dopune "Zakona o nabavljanju, drzanju i posjedovanju oruzja", a usvojene tek, cini mi se, 2009. godine.

Evo jos jedan mali prilog, radi se o tekstu (jednom od tada aktualnih) objavljanom upravo na ovom portalu a koji je osvrt na gore vec napisano;

http://www.sarajevo-x.com/lifestyle/cla ... 2053%C5%BE
MAN-lion's coach

#77 Re: Otimanje novca i drugih vrijednosti od prolaznika

Post by MAN-lion's coach »

.......
Last edited by MAN-lion's coach on 11/01/2017 23:25, edited 1 time in total.
sodom

#78 Re: Otimanje novca i drugih vrijednosti od prolaznika

Post by sodom »

zambaklija wrote:jarane šta da ti kažem,nekada kada sam se nalazio u takvim i sličnim situacijama odlučio sam se na slijedeće:

1.nerazmišljati i nekolebati se
2.udri prvi,najbolje u glavu a ako nisi spreman ono fiziči onda ga dobro uhvatimeđu noge i sve glavom u njegovu i onda ga dobro iscepilari
3.VAŽNO:dok ga budeš udarao iz sveg glasa se deri i viči UPOOMOĆ,ubi me.....

kolko se ti njega bojiš boji se i on tebe,kolko tebe boli boli i njega i nekolebaj se nimalo,poslije će te svi ostaviti na miru jer skontaće da si lud i problematičan,nema veze jesi li ga nadjačo ili nisi inače će te stalno jahati :D :-)
đesi razbijač :lol:
travar

#79 Re: Otimanje novca i drugih vrijednosti od prolaznika

Post by travar »

Živim stanicu prije švrakina i jednom su me zaustavili tražili mobitel, eh pošto mi je to bio prvi mobitel, onda ga čuv'o k'o zjenicu u oku. :D
Napravio džep u torbi i tamo ga gurao kad bih se vraćao iz škole.
Taj put sam zaboravio staviti, i onda ga gurn'o (mobitel :D ) u rukav kad sam iz busa izaš'o, par metara od stanice zaustave me i traže mobitel, naravno ne nađoše.
Od tada izbjegavam večernje izlazke, a ako se moram vraćati naveče, onda dobro gledam ima li koga, i kojim ću putem proći.
Ima jedan lik na potezu od raskrsnice na pofalićima do grbavice, koji me nedavno 2 puta zaustavio , u po bijela dana, standard, traži pare, i lik ne prestaje da te prati dok mu ne daš.
Helem, bagra je to i radi pola marke bi te bez razmišljana isjek'o.

Znači ako imaš šta vrijedno, prerasporedi to po nekim džepovima ili u krajnjem slučaju stavi u čarape :D , i ako ti traže izvadi novčanik s markom ili dvije i daj.
Nije vrijedno rasprave, zdravlja i života.
c0de

#80 Re: Otimanje novca i drugih vrijednosti od prolaznika

Post by c0de »

Trci dok te noge nose :)
Edin H.

#81 Re: Otimanje novca i drugih vrijednosti od prolaznika

Post by Edin H. »

sodom wrote:
zambaklija wrote:jarane šta da ti kažem,nekada kada sam se nalazio u takvim i sličnim situacijama odlučio sam se na slijedeće:

1.nerazmišljati i nekolebati se
2.udri prvi,najbolje u glavu a ako nisi spreman ono fiziči onda ga dobro uhvatimeđu noge i sve glavom u njegovu i onda ga dobro iscepilari
3.VAŽNO:dok ga budeš udarao iz sveg glasa se deri i viči UPOOMOĆ,ubi me.....

kolko se ti njega bojiš boji se i on tebe,kolko tebe boli boli i njega i nekolebaj se nimalo,poslije će te svi ostaviti na miru jer skontaće da si lud i problematičan,nema veze jesi li ga nadjačo ili nisi inače će te stalno jahati :D :-)
đesi razbijač :lol:
Moj (ili bolje receno u mene :D ) jaran u Engleskoj skonta levata da mu sanira motor. Zaleti se i sasvim kulturno opali frajera punim u glavu. Dok je doticni lezao na zemlji on ga jos par puta opali vaspitno-popravno cipelom u vugla.
Nazalost Policija nije u potpunosti shvatila njegove napore za prevaspitavanjem clanova zajednice koji su krenuli stranputicom i preda ga na sud. Stoga je morao napraviti nagodbu sa sanerom i ovaj put spucati ga dobrom cifrom da izbjegne sudjenje. Istina i saner je dobio nekakvu uvjetnu kaznu :-)

Naravoucenije: Doslo vrijeme da ne smijes ni sanera gaziti :oops:
innovision

#82 Re: Otimanje novca i drugih vrijednosti od prolaznika

Post by innovision »

:shock: juce mi opet prilazi doticni lik iz svarkinog nes me pita ja mu kazem reko pasa znas li ti koji ti je ovo put da probas on me pogleda i ode:D
mrtva kokoš

#83 Re: Otimanje novca i drugih vrijednosti od prolaznika

Post by mrtva kokoš »

innovision wrote::shock: juce mi opet prilazi doticni lik iz svarkinog nes me pita ja mu kazem reko pasa znas li ti koji ti je ovo put da probas on me pogleda i ode:D
tako se to radi :mrgreen:
peace

#84 Re: Otimanje novca i drugih vrijednosti od prolaznika

Post by peace »

innovision wrote::shock: juce mi opet prilazi doticni lik iz svarkinog nes me pita ja mu kazem reko pasa znas li ti koji ti je ovo put da probas on me pogleda i ode:D
kupi bolan i ti kakav noz,pa kad ti pridje izvadi ga odmah..nemoj biti pesko cijelog zivota!!!!
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#85 Re: Otimanje novca i drugih vrijednosti od prolaznika

Post by Truba »

ja imam švicarski nožić u džepu ali dok ga izvadim propisno bi me zbouli :roll: :roll: :roll:
imam u torbi ručku od prozora ko boxer to mi od škole ostalo kad su nam sačekušu pravili pa ja skinuo s prozora :lol: :lol:

ipak su mi noge draže...bolje častan uzmak nego nečastan poraz :mrgreen: :skoljka:
Joey Tribbiani

#86 Re: Otimanje novca i drugih vrijednosti od prolaznika

Post by Joey Tribbiani »

komi wrote:ja imam švicarski nožić u džepu ali dok ga izvadim propisno bi me zbouli :roll: :roll: :roll:
imam u torbi ručku od prozora ko boxer to mi od škole ostalo kad su nam sačekušu pravili pa ja skinuo s prozora :lol: :lol:

ipak su mi noge draže...bolje častan uzmak nego nečastan poraz :mrgreen: :skoljka:
:lol: :lol: :lol: :lol: zvijeriiii :mrgreen:
nAN3

#87 Re: Otimanje novca i drugih vrijednosti od prolaznika

Post by nAN3 »

e ne mogu da vjerujem kad vama narkomani i klosari otimaju stvari dokle ste dogurali, slomi ga jednom kako treba, kad te vidi prece na drugu stranu ulice
Joey Tribbiani

#88 Re: Otimanje novca i drugih vrijednosti od prolaznika

Post by Joey Tribbiani »

udri ga u ćundaru :D

ma yebi ga, nije bas sigurno hodat gradom, pogotovo navece. Ja sam imao jednom neugodno iskustvo. Iako vazda hodam zamisljen :-) , oci i usi ko sateliti prate sve :D . Malo se bavio borilačkim sportovima za ne daj Boze i tako to.
mrtva kokoš

#89 Re: Otimanje novca i drugih vrijednosti od prolaznika

Post by mrtva kokoš »

nAN3 wrote:e ne mogu da vjerujem kad vama narkomani i klosari otimaju stvari dokle ste dogurali, slomi ga jednom kako treba, kad te vidi prece na drugu stranu ulice
ewo jos jednog roki balboe, ili si neki harambasa ili nemas pojma o zivotu na ullici !! :roll:
nAN3

#90 Re: Otimanje novca i drugih vrijednosti od prolaznika

Post by nAN3 »

Splinter wrote:
nAN3 wrote:e ne mogu da vjerujem kad vama narkomani i klosari otimaju stvari dokle ste dogurali, slomi ga jednom kako treba, kad te vidi prece na drugu stranu ulice
ewo jos jednog roki balboe, ili si neki harambasa ili nemas pojma o zivotu na ullici !! :roll:
balavac nisam ja s tobom cuvo ovce da mi se tako obracas, ko si ti da meni govoris da nemam pojma o zivotu na ulici ? sine moras jos prozivjeti godina i godina na ulici da bi se meni mogo obracat haj sad u cosak razguli
Joey Tribbiani

#91 Re: Otimanje novca i drugih vrijednosti od prolaznika

Post by Joey Tribbiani »

nAN3 wrote:
Splinter wrote:
balavac nisam ja s tobom cuvo ovce da mi se tako obracas, ko si ti da meni govoris da nemam pojma o zivotu na ulici ? sine moras jos prozivjeti godina i godina na ulici da bi se meni mogo obracat haj sad u cosak razguli
nisi ni ti s njim cuvo ovce pa da ga zoves "balavac".
nAN3

#92 Re: Otimanje novca i drugih vrijednosti od prolaznika

Post by nAN3 »

Joey Tribbiani wrote:
prvo razmotri moje i njegove godine pa bacaj filozofiju preko tastature, tu smo svi opasni i pametni
mrtva kokoš

#93 Re: Otimanje novca i drugih vrijednosti od prolaznika

Post by mrtva kokoš »

nAN3 wrote:
Joey Tribbiani wrote:
prvo razmotri moje i njegove godine pa bacaj filozofiju preko tastature, tu smo svi opasni i pametni
aha znaci da si ipak harambasa??
nadji post gdje sam se ja pravio opasan za razliku od tebe!?
joj sto ne mogu ovih ja bih ovo ja bih ono, pa rekao sam ti nisu svi roki balboa ili kojim slucajem odrasli na ulici pa da se mogu i znaju ponasati u ovakvim situacijama !!
i kakve veze imaju godine na forumu, to ti nesto pametniji ??
delightful

#94 Re: Otimanje novca i drugih vrijednosti od prolaznika

Post by delightful »

nan3 opomena. nije dozvoljena takva vrsta komunikacije.
nAN3

#95 Re: Otimanje novca i drugih vrijednosti od prolaznika

Post by nAN3 »

Splinter wrote:
nAN3 wrote:
Joey Tribbiani wrote:
aha znaci da si ipak harambasa??
nadji post gdje sam se ja pravio opasan za razliku od tebe!?
joj sto ne mogu ovih ja bih ovo ja bih ono, pa rekao sam ti nisu svi roki balboa ili kojim slucajem odrasli na ulici pa da se mogu i znaju ponasati u ovakvim situacijama !!
i kakve veze imaju godine na forumu, to ti nesto pametniji ??
na prici ubice , na ulici curice.

btw , harambasa sam jer se ne bojim klosara narkomana i nije me strah pobit se , branit se ?
izvini , nek ti babo kupi tramvaj pa se vozaj sam
tek sad mozes da palis decko
mrtva kokoš

#96 Re: Otimanje novca i drugih vrijednosti od prolaznika

Post by mrtva kokoš »

i tebi tvoj babo neka kupi forum
pa sam na njemu piši...
javi čiča gliši da si odrast`o na kiši...
lupas bezveze, harambasa ti si
presli smo u off. moderator ovo briši...
Last edited by mrtva kokoš on 16/05/2010 23:22, edited 1 time in total.
nAN3

#97 Re: Otimanje novca i drugih vrijednosti od prolaznika

Post by nAN3 »

Splinter wrote:i tebi tvoj babo neka kupi forum
pa sam na njemu piši...
javi čiča gliši da si odrast`o na kiši...
lupas bezveze, harambasa ti si
presli smo u off. moderator ovo brisi...
nema potrebe nisam babina curica, za sve u zivotu sam se borim ;)
Cholina_Lokica

#98 Re: Otimanje novca i drugih vrijednosti od prolaznika

Post by Cholina_Lokica »

belaj, belaj, belaj :mrgreen:
mrtva kokoš

#99 Re: Otimanje novca i drugih vrijednosti od prolaznika

Post by mrtva kokoš »

Dile wrote:belaj, belaj, belaj :mrgreen:
Dile gasi pozar ili zovi vatrogasca simu, ovaj hoce da me bije :D
nije babina, vec tatina... :D :wink:
Cholina_Lokica

#100 Re: Otimanje novca i drugih vrijednosti od prolaznika