RS6/AMG E63/M5

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
jefferson

#76 Re: RS6/AMG E63/M5

Post by jefferson »

Blobi wrote:
Šeha wrote:
Blobi wrote:
Da BMW u svojoj proizvodnoj liniji nudi auto slican R8-ici, siguran sam da ove slike ne bi postojale, vec bi umjesto njih stajao takav BMW :)
Dobro BMW-u treba malo duze da izbaci model na trziste jer ga razvija sam a ne "posudjuje" tehnologiju od drugih. :D

(Nego da se ne spustamo na djecja prepucavanja?!)
Koncept je jednostavan :mrgreen:. Ja kad sam bio mali, od roditelja sam trazio pare za igracke, da sebi nesto kupim, kasnije za izlaske. Kad sam odrastao i nasao posao, situacija se promijenila. Gledaj to ovako, Audi ima velikog taticu - Volkswagen, koji ulaze milijarde eura u inovacije i investira u Audi.

P.S.
Pa nisu djecija prepucavanja... Zanimljiva je ova diskusija nas dvojice, vrhunskih auto-inzinjera, inace uposlenika BMW-a i Audija, te poznanika njihove politike i proizvodnog procesa. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

I i dalje ostjae samo malo bolji "narodni" auto!
Evo ja kada ovom Passatu istekne garancija hocu auto iste klase, ali vise 4cil turbo nema sanse. Sada, 2.0TFSI je jedini VW benzinac kojem ja skidam kapu (a vozim VW benzinca). Medjutim, uporedi A4 sa BMW 325i.
Prvo: Radi ko dizel!
Drugo: Nemas onaj osjecaj kada 6 rednih cilindara povuce (da se razumijemo govorimo o premium segmentu).
trece: Prednja vuca ili quattro! Dzaba, nikad ne daje osjecaj u voznji kao zadnja vuca!
I cetvrto: Na najbogatijem trzistu na svijetu, BMW je taj koji najbolje cuva cijenu! A to nije bez razloga!
E sad, to sto je kod nas Audi vise na cijeni ili ga raja vise voli ima opravdanje.
Vidis, kada crkne dio na audiju fino skoknes do Skode ili Seata i kupis njihov dio!
Ili fazon koji audi koristi u SAD, tj. da prevesla levate. Servisni interval u audiju je za isti motor kao u VW duzi za 5,000milja. Razlog? Servisni interval u Audiju za SAD je isti kao u EU< ali je Passatu skracen zbog ulja koje sipaju. Tako u Audiju dobijes ulje koje bi trebao dobiti inace, ali te zato za VW zakinu americkim Castrolom koji bas i nije na nivou onog u Evropi jer spada u Grupu III ulja, tako da su mu morali interval skratiti.
Ali zato vozas audi :lol:
Ali mora se jedna stvar priznati audiju, posudjujuci djelove od VW ostalo im je para za dizajn!
Steta sto dizajn ne vozi na cesti nego ovjes i motor!
jefferson

#77 Re: RS6/AMG E63/M5

Post by jefferson »

ado,to je sve bilo dok nisu izasli bolji auti od aktuelnog bmw m5..a to se desilo..sjeti se samo audija rs 2 s pocetka 90-ih..summnjam da mu je ijedan bmw tad mogao ista..osim toga audijevi sportasi su uvijek imali turbo a bmw nikad..sto je bmw odjednom odlucio da stavi turbo?osim toga ovaj v10 biturbo u audiju je toliko kapacitetan motor da ga je mtm digao na 750ks..
e65 ne postoji..i 65-ica je isto tvin turbo dok e63 o kojem ti govoris je atmosferac..
Dijete, hajde ne valjaj gluposti!

Image
emko1234

#78 Re: RS6/AMG E63/M5

Post by emko1234 »

kkad neko slusa jeffersona kako prica o audiju mogao bi pomislit da je audi u rangu gelly-a il sang yonga neko neupucen..to je smijesno..skoda je dobro auto,vw je dobro auto,audi je dobro auto..dijele isti motor,pa sta? to je jendan od najboljih motora na trzistu i dok god je tako sve da ga stavljaju i u peglicu meni je svejedno..ja znam da vozim audija i kosto rekoh moj b7 nikad nece biti oktavija..
hahahahahhahahha.2002 turbo je imao koliko?150 ks jel?il 170 hahahahahah,pa vidi se koliko ti znas..rekao sam audi rs2..audi koji se pravio od 92-96..2.2turbo-315 ks..daj uozbilji se il vec ako navodis kontra argumente navode one koji su prihvatljivi.. a ne stavljat slike bmw-a iz 1970-ih
mišmaš

#79 Re: RS6/AMG E63/M5

Post by mišmaš »

neko poredi ovdje audija a8 i passata? hahah e moji ljudi... volkswagenova "premium" klasa je phaeton, kakav crni passat... inace, bmw i mercedes daleko ispred potrckala audija koji se vadi na sminku, led svjetla ovo ono a kao sto neko rece ustvari "muda za bubrege" prodaju... skoda u drugom oklopu. vozdra
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#80 Re: RS6/AMG E63/M5

Post by corolla02 »

ni s cim se BMW nema zakititi a da Audi nema i bolje :D

NSU TT preteca Audija TT
Image

Image
jefferson

#81 Re: RS6/AMG E63/M5

Post by jefferson »

emko1234 wrote:kkad neko slusa jeffersona kako prica o audiju mogao bi pomislit da je audi u rangu gelly-a il sang yonga neko neupucen..to je smijesno..skoda je dobro auto,vw je dobro auto,audi je dobro auto..dijele isti motor,pa sta? to je jendan od najboljih motora na trzistu i dok god je tako sve da ga stavljaju i u peglicu meni je svejedno..ja znam da vozim audija i kosto rekoh moj b7 nikad nece biti oktavija..
hahahahahhahahha.2002 turbo je imao koliko?150 ks jel?il 170 hahahahahah,pa vidi se koliko ti znas..rekao sam audi rs2..audi koji se pravio od 92-96..2.2turbo-315 ks..daj uozbilji se il vec ako navodis kontra argumente navode one koji su prihvatljivi.. a ne stavljat slike bmw-a iz 1970-ih
Sam sebi proturjecis:

Koliko me vid sluzi, a jos uvijek me sluzi ovo si ti napisao, a ako nisi tako mislio onda bolje formulisi recenice:
audijevi sportasi su uvijek imali turbo a bmw nikad
A da te pitam, koliko su tada audijevi sportasi imali ks????

A BMW iz tog perioda sa toliko KS???
Iz tog vremena najjaci atmosferski motor kada je u pitanju specificna snaga. BMW-u nije bio potreban turbo!

Image
jefferson

#82 Re: RS6/AMG E63/M5

Post by jefferson »

mišmaš wrote:neko poredi ovdje audija a8 i passata? hahah e moji ljudi... volkswagenova "premium" klasa je phaeton, kakav crni passat... inace, bmw i mercedes daleko ispred potrckala audija koji se vadi na sminku, led svjetla ovo ono a kao sto neko rece ustvari "muda za bubrege" prodaju... skoda u drugom oklopu. vozdra
Ne ba, A4 i passata!
jefferson

#83 Re: RS6/AMG E63/M5

Post by jefferson »

emko1234 wrote:kkad neko slusa jeffersona kako prica o audiju mogao bi pomislit da je audi u rangu gelly-a il sang yonga neko neupucen..to je smijesno..skoda je dobro auto,vw je dobro auto,audi je dobro auto..dijele isti motor,pa sta? to je jendan od najboljih motora na trzistu i dok god je tako sve da ga stavljaju i u peglicu meni je svejedno..ja znam da vozim audija i kosto rekoh moj b7 nikad nece biti oktavija..
Nece, zato je moja Octavija B7 :lol: :lol:
Kada otvorim haubu sve pise VW/Audi, sto mom auto podize imidz :lol:
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!

#84 Re: RS6/AMG E63/M5

Post by corolla02 »

Jos malo istine, koji hoce da sagledaju :D

The answer was the Corvair’s enduring U.S. legacy: the sporty Monza coupe. The model debuted at the 1960 New York Auto Show, complete with bucket seats, a higher output engine and a four-speed manual transmission. The Monza was an unexpected home run. In 1960, Chevy hastily assembled 14k Monzas. By 1961, the Monza dominated the Corvair line-up, and single-handedly created the market for popular-priced American-made performance cars.
But creating a market is not the same as exploiting it. Lee Iacocca’s seminal Mustang did that. Turbocharging and quad-carb induction couldn’t overcome the little six’s limitations against cheap V8 power. The Chevrolet Camaro was quickly pressed into action.
Meanwhile, the clean, elegant and highly-original 1960 Corvair initiated a styling revolution. In fact, it would be difficult to overstate the Corvair’s impact on European automotive design. Before the Monza, Europe was overdue for a new design lexicon. Even the conceptually-revolutionary 1959 Mini still wore the styling language of the early/mid fifties. The Corvair’s influence on subsequent European small and mid-size cars was unrivaled and unprecedented.
Some were blatant rip-offs: the NSU Prinz/1000, Hillman/Sunbeam Imp, Simca 1000, ZAZ-966, Panhard Dyna Coupe. Others were merely profoundly influenced: Fiat 1500, Lancia Fulvia, VW 1600 L Coupe (“the German Monza”) and a host of other early-mid sixties cars around the globe.
Yes, most of these models were narrower and taller than the Corvair. But the Corvair’s strong, high belt-line crease, its clean and inward curving lower flanks, airy green-house, under-cut front and strong rectilinear lines make its influence easily identifiable– even today.

Take a look a BMW 5-Series. That strong horizontal crease-line running unbroken from front to rear has long been BMW DNA, but it’s a genetic transplant from the Corvair. BMW’s renaissance (and styling DNA) is based on their mid-sixties sedans and coupes, including the popular 2002. Their design elements scream “Corvair”.

The timelessly elegant, superb handling 1965 Chevrolet Corvair was built past the Camaro’s 1967 intro– just so General Motors would not be seen to be buckling-in to Nader and other detractors. But tightening emission and safety standards had sealed its fate; the Corvair died a quiet death in 1969.

Mustangs, Camaros, BMW’s. Not a bad legacy, for such a star-crossed little car.

Image

Image

Image
Vernes_AMG

#85 Re: RS6/AMG E63/M5

Post by Vernes_AMG »

nisam mogao sve procitati , zurim da odgovorim ,iz mog nicka zakljucujete ko je moj favorit. Eh sad , RS6 je mnogo jaci od E63 AMG , ali ta snaga nije toliko bitna na stazi , evo i dokaz :

Track RS6 (C6) E63 AMG RS6 Plus (C5)
Hockenheim Short 1:15.3 1:14.0 1:17.4

ovo je jedina staza na kojoj su testirani ovi modeli , govori vam to nesto ??

Jos u redizajniranoj E klasi ce biti novi 5,5l V8 bi-turbo motor koji ce konkurenciju na stazi ostaviti daleko iza , jer kao sto znate 6.2 AMG je cisti V8 bez turba.

E63 je nesto nevjerovatno napravljeno od strane mercedesa , nema toliko snage a brzi je od konkurencije.

Evo i protiv M5 :

Track M5 (E60) E63 AMG
Nordschleife 8:13 8:10.0
Tsukuba 1:06.56 1:06.502
Hockenheim Short 1:16.06 1:14.0
SportAuto wet handling test 1:35.7 1:35.6
Serres Racing Circuit 1:36.80 1:36.1
Willow Springs - Streets of Willow 1:30.4 1:29.6

mislim da ne trebam nista govoriti , kome treba jos dokaza , nije problem.

A na svim stazama , Audi vs. BMW vs Mercedes , mercedesov SLS ima najbolje vrijeme , ukupno 25. na "ringu".

Dakle , poklonite se :evil:
jefferson

#86 Re: RS6/AMG E63/M5

Post by jefferson »

Vernes_AMG wrote:nisam mogao sve procitati , zurim da odgovorim ,iz mog nicka zakljucujete ko je moj favorit. Eh sad , RS6 je mnogo jaci od E63 AMG , ali ta snaga nije toliko bitna na stazi , evo i dokaz :

Track RS6 (C6) E63 AMG RS6 Plus (C5)
Hockenheim Short 1:15.3 1:14.0 1:17.4

ovo je jedina staza na kojoj su testirani ovi modeli , govori vam to nesto ??

Jos u redizajniranoj E klasi ce biti novi 5,5l V8 bi-turbo motor koji ce konkurenciju na stazi ostaviti daleko iza , jer kao sto znate 6.2 AMG je cisti V8 bez turba.

E63 je nesto nevjerovatno napravljeno od strane mercedesa , nema toliko snage a brzi je od konkurencije.

Evo i protiv M5 :

Track M5 (E60) E63 AMG
Nordschleife 8:13 8:10.0
Tsukuba 1:06.56 1:06.502
Hockenheim Short 1:16.06 1:14.0
SportAuto wet handling test 1:35.7 1:35.6
Serres Racing Circuit 1:36.80 1:36.1
Willow Springs - Streets of Willow 1:30.4 1:29.6

mislim da ne trebam nista govoriti , kome treba jos dokaza , nije problem.

A na svim stazama , Audi vs. BMW vs Mercedes , mercedesov SLS ima najbolje vrijeme , ukupno 25. na "ringu".

Dakle , poklonite se :evil:
Uvazavam, ali:

Vernes_AMG

#87 Re: RS6/AMG E63/M5

Post by Vernes_AMG »

vec ides u drugu klasu , offtopic je , nema potrebe , mozemo otvoriti temu Mercedes SLS AMG vs. ostali :D

mada se ocekuje od novog R8 GT da ce biti brzi al sve dok ne ode na stazu i bude brzi , SLS je od ova tri najbrzi , BMW je davno ispao iz konkurencije kad su supersportasi u pitanju :thumbup:
mišmaš

#88 Re: RS6/AMG E63/M5

Post by mišmaš »

Blobi wrote:...Nakon toga sam kupio jos vecu "mrcinu". Audi A8 (nije nov bio). Sto se udobnosti tice, niti sam vozio, niti sam se vozio u udobnijem autu...

...Pred sami kraj 2006. god. sam kupio VW Passat-a, B6. Opet da ti kazem, ni blizu Audija koji je ekvivalent u klasi, a opet prilicno dobar i udoban auto...
Ipak je A8 i Passat poredjeno... Dakle neko je očito polupao lončiće
jefferson

#89 Re: RS6/AMG E63/M5

Post by jefferson »

Vernes_AMG wrote:vec ides u drugu klasu , offtopic je , nema potrebe , mozemo otvoriti temu Mercedes SLS AMG vs. ostali :D

mada se ocekuje od novog R8 GT da ce biti brzi al sve dok ne ode na stazu i bude brzi , SLS je od ova tri najbrzi , BMW je davno ispao iz konkurencije kad su supersportasi u pitanju :thumbup:
Pa ti spomenu SLS pa reko da se samo javim.
kako mislis ispao iz konkurencije? I RS6 i AMG 63 su 4g mladji automobili od M5, i fakat da ce biti brzi.
Onda znaci kada novi M5 izadje iduce godine ja cu reci da je Mercedes ispao iz konkurencije?
I da, ovo je prvi AMG koji je imao bolje vrijeme od usporedivog BMW-a.
Ovajs nimak pokazuje koliko ustvari AMG polaze paznju na komplet proizvod. Ubaciti ogromni V8 unutra moze svako. Ovdje su ukusi u pitanju!
jefferson

#90 Re: RS6/AMG E63/M5

Post by jefferson »

mišmaš wrote:
Blobi wrote:...Nakon toga sam kupio jos vecu "mrcinu". Audi A8 (nije nov bio). Sto se udobnosti tice, niti sam vozio, niti sam se vozio u udobnijem autu...

...Pred sami kraj 2006. god. sam kupio VW Passat-a, B6. Opet da ti kazem, ni blizu Audija koji je ekvivalent u klasi, a opet prilicno dobar i udoban auto...
Ah to, ma pusti bolan....
Blobi

#91 Re: RS6/AMG E63/M5

Post by Blobi »

mišmaš wrote:

Ovako, ja sam vjerovatno krivo shvacen. Najblizi ekvivalent Passatu u prostornom segmentu je Audi A6, a Passat kojeg sam vlasnik nije ni blizu tom Audiju gledajuci udobnost i kvalitet izrade kao i zavrsne obrade.
Vernes_AMG

#92 Re: RS6/AMG E63/M5

Post by Vernes_AMG »

@jefferson:

naglasak na ovo supersportasi , ako je M5 skupersportas onda jbg :D

ja sam uzeo SLS kao najbrzeg Mercedesa , uzmi R8 5.2 V10 FSI kao najbrzeg Audija trenutno , SLS je brzi , BMW tu nema pravog konkurenta ;-)

Mercedes je uvijek vise isao na komfor i luksuz , ali sa W212 E63 AMG su napravili senzaciju i sportskom segmentu , E klasa je dosta slabija od RS6 , znaci nisu samo ubacili veliku motorcinu nego su poboljsali sve.

Vidjeces sta ce se desiti kad pocnu novi 5.5 V8 bi-turbo ubacivati u modele :thumbup:
jefferson

#93 Re: RS6/AMG E63/M5

Post by jefferson »

Blobi wrote:
mišmaš wrote:

Ovako, ja sam vjerovatno krivo shvacen. Najblizi ekvivalent Passatu u prostornom segmentu je Audi A6, a Passat kojeg sam vlasnik nije ni blizu tom Audiju gledajuci udobnost i kvalitet izrade kao i zavrsne obrade.
B6 nije, jer je radjen na produzenoj platformi Golfa V.
Passat B5 je isti automobil kao i prosli model A6. Mislim da su iz tog razloga malo B6 "spustili" na zemlju.
Ako pogledas B5, ista je konfiguracija motora (tj. motori su postavljeni uzduzno) kao i ovjes. Ja kad kupujem dio (vecinom online jer mozes naci originalne evropske djelove) u 90% slucajeva odgovaraju i za A4 ili A6.
Passat B6 je iskreno za mene korak unazad za VW. OSim 2.0TFSI motora i DSG mjenjaca, taj auto definitivno ne vrijedi tih para i moze se kako u evropi tako i americi naci bar 10 boljih auta od Passata B6.
Oni su uboli metu sa B5, a B6, ispodprosjecan automobil te klase!
jefferson

#94 Re: RS6/AMG E63/M5

Post by jefferson »

Vernes_AMG wrote:@jefferson:

naglasak na ovo supersportasi , ako je M5 skupersportas onda jbg :D

ja sam uzeo SLS kao najbrzeg Mercedesa , uzmi R8 5.2 V10 FSI kao najbrzeg Audija trenutno , SLS je brzi , BMW tu nema pravog konkurenta ;-)

Mercedes je uvijek vise isao na komfor i luksuz , ali sa W212 E63 AMG su napravili senzaciju i sportskom segmentu , E klasa je dosta slabija od RS6 , znaci nisu samo ubacili veliku motorcinu nego su poboljsali sve.

Vidjeces sta ce se desiti kad pocnu novi 5.5 V8 bi-turbo ubacivati u modele :thumbup:
hahahahaha, nego sta jos pise po tim novinama de ti nama reci?
:lol: :lol: :lol: :lol:
Vernes_AMG

#95 Re: RS6/AMG E63/M5

Post by Vernes_AMG »

drug , fkt , na ovom forumu sam da se odmorim , tako da ako ces provocirati onda da zavrsimo odmah.

ja sam rekao da BMW nema konkurenciju SLS-u i R8 , to su valjda supersportisti , a ti si pogresno shvatio i mislio si da govorim za M5 , to je to.

haj ti meni ž , ako ces normalno pisati postove nastavljamo , ako neces , zivio :thumbup:
jefferson

#96 Re: RS6/AMG E63/M5

Post by jefferson »

Vernes_AMG wrote:drug , fkt , na ovom forumu sam da se odmorim , tako da ako ces provocirati onda da zavrsimo odmah.

ja sam rekao da BMW nema konkurenciju SLS-u i R8 , to su valjda supersportisti , a ti si pogresno shvatio i mislio si da govorim za M5 , to je to.

haj ti meni ž , ako ces normalno pisati postove nastavljamo , ako neces , zivio :thumbup:
To uvazavam, trenutno BMW tu enma svog auta.
Medjutim isto tako Audi i Mercedes nemaju konkurenciju M3 GTR ili prije M3 CSL.
Znaci sve je to do ukusa i sta koja kompanija preferira da bi digla svoj imidz.
Isto tako se moze reci da je BMW imao McLaren model jos 1991 kojeg Mercedes McLaren i dalje ne moze stici :D
Stoga, sve je to filozofija na koji nacin dignuti imidz marke da bi sto vise prodao automobila tipa A4, 325 ili C280 na kojima se ustvari zaradjuje!
Blobi

#97 Re: RS6/AMG E63/M5

Post by Blobi »

jefferson wrote:
Nece, zato je moja Octavija B7 :lol: :lol:
Kada otvorim haubu sve pise VW/Audi, sto mom auto podize imidz :lol:
Jeffe, jeffe :mrgreen:. Vidim ti se nesto opasno zakacio na Skodu. Je li nesto sa Skodom nije OK? Za tvoju informaciju, a mozes pitati i nekog starijeg clana rodbine, prije drugog svjetskog rata, upravo Skoda je bila sinonim za luksuz i kvalitet. To najbolje pokazuju podaci ispod (neki govore kako je historijat nekog brenda vazan, na osnovu njega vrijednuju "duh" - slazem se). Gospodo, izvolite:

Skoda - godina osnivanja 1895.
Audi - godina osnivanja 1909.
Mercedes - godina osnivanja 1915.
BMW - godina osnivanja 1916.
Porsche - godina osnivanja 1931.
Volkswagen - godina osnivanja 1937.

Skoda ima najduzu tradiciju od svih navedenih, i jedan je od brendova sa najduzom auto-moto historijom na svijetu.

P.S.
@jefferson:
Sjedi u najkvalitetniju skodu koja postoji (Superb sa maksimalnom opremom), i u nekog prostornog ekvivalenta, Audi A6 (takodjer sa max. opremom). Ne moras se ni provozat, ma ni upalit nijedno auto da bi vidio kakva je zaista sustinska razlika izmedju Skode i Audija.
corolla02

#98 Re: RS6/AMG E63/M5

Post by corolla02 »

Image

Zato, sitna raja hajmo razidjite se :D
Vernes_AMG

#99 Re: RS6/AMG E63/M5

Post by Vernes_AMG »

slazem se , VW AG gubi ne znam tacno koliko na svakom prodatom Veyronu , al dize im imidz. Necemo sad i McLaren ubacivati ovdje , neka nas medju aktuelnim modelima M5/E63/RS6 , da modovi ne bi imali posla :-D

Nezahvalno je porediti ove proizvodjace , jer jos uvijek ne ciljaju na iste kupce , po meni je Audi nesto izmedju BMW-a i Merca , ali nekako mi jos uvijek ta zavrsna izrada , ti materijali nisu na nivou Mercedesa , jer ipak komfor , luksuz , tehnologija , oprema , su na strani Mercedesa , uvijek bili i bice
corolla02

#100 Re: RS6/AMG E63/M5

Post by corolla02 »

@jefferson:
Sjedi u najkvalitetniju skodu koja postoji (Superb sa maksimalnom opremom), i u nekog prostornog ekvivalenta, Audi A6 (takodjer sa max. opremom). Ne moras se ni provozat, ma ni upalit nijedno auto da bi vidio kakva je zaista sustinska razlika izmedju Skode i Audija.
ma pusti; inace Audi 100 je napravio Passata, a ne obratno; ko ne vjeruje, neka provjeri!
Post Reply