Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
michio wrote:Ratom opustosena zemlja. Sto u ljudskim resursima, sto u svakom drugom pogledu. Evo ako krenemo topiti zeljezo u zemljanim rupama kao Kinezi prije koju deceniju mozda uhvatimo korak.
ma nemoj! Ekonomija 101:
Za napredak su najvazniji ljudksi resursi i obrazovanje. Mi smo imali i jedno i drugo nakon rata, ali se raja ispalila jer je vaznije ko se kako zove!
Soko
Pretis
Zeljezara
Aluminiji
sve se moglo ponovo pokrenuti jer si imao ljude koji znaju. sada???
Mozda sam ja malo paranoican ... ali meni ova tema smrdi .. tako je lako izguglat sve vezano za ovo .... pa dovoljno je u google ukucati Galbraith ( tada bio am. ambas u zagrebu ) + iranska veza ili ti iran gate i kongres .. pa da dobijesh citave izvjestaje o tome kako je kongres propitivao tadasnju Clintonovu administraciju jesu li " zelenim svjetlom " dopustili sirenje iranskog uticaja na balkanu ...
Sad postavljacu teme ili nije palo na pamet ovo ( malo vjereovatno ) ili mu trebaju svjedocanstva iliti licna iskustva ucesnika u otporu velikosrpskom fasitcikom projektu ... a sto mu to treba bilo bi lijepo da objasni
michio wrote:Pa mogli su ti ljudi pokrenuti. Ne znam sto nisu. Mozda se nisu htjeli mijesati u politiku, mozda nisu htjeli od stranaca traziti pare.
Mogli su? Tvornice koje su kriminalno privatizirane i sl????
Jel se ti to salis s nama?
Kina je uspjesna jer je politika stvorila ambijent u kojem je ekonomija uspjela. u BiH politika je stvroila ambijent u kojem menadzer Coca-Cole za istocnu evropu kaze da da sad otvaraju pogon coca-cole otvorili bi radije u Azerbejdzanu nego BiH! Sta mislis sto su otisli onoliki ljudi iz BiH nakon rata?
michio wrote:Previse bi lako bilo reci da su otisli iz BiH zato sto im politika nije dala da dodju do izrazaja pa necu ni reci.
Nije im politika nista uskratila, osim sto im nije obezbjedila radno mjesto, tj. uslove za egzistenciju!
Ako si bio inzinjer u Sokolu, i pravio cjeli zivot avione, sta ces poslije rata? pricat kako smo nekad znali, pa dosao jedan od koalicionih jarana (Dragan Covic) i rasprodao SOKO zajedno sa haverima iz SDA, ili ces stati u red za vizu i otici u Boeing.
Imas ovdje forumasa koji znaju nase ljude koji su nekada radili u SOKO a sada prave Boeinge.
Mogu li samo zamoliti moderaciju za split ove teme u dvije, jedne o ratu u BiH i jedne o Kini i tehnološko-ekonomskom razvoju iste i paralelama sa BiH... hvala!
HORN1 wrote:Vjesti pričaju o nekakvom naoružavanju BiH armije u toku rata, imali boraca koji su vidjeli to oružje, ja lično nisam pa me interesuje koliko tu ima istine a koliko su te izjave u službi politike ito petnest godina nakon rata.
Znamo za NATO udare na kraju rata ali američko oružje mi je potpuno nepoznato.
Americko oruzje garant nisi vidio jer bi to bilo DIREKTNO naoruzavanje ARBiH i krsenje rezolucije Vijeca sigurnosti.
Ali je dosta vidjelo AK-47 itd proizvedenih u pakistanu, kini itd, koji su kupjeni americkim parama i njihovim vezama dostavljani.
Nije ni cudo sto bosance zovu bukvama, sve ko bukve shvataju. Jel to trebao Clinton donjeti naoruzanje da bi ti rekao da su nas naoruzavali?
Zna sli kako su mudzahedini u Afganistanu naoruzavani?
1.Na svaki americki dolar saudijci su davali dolar
2. Oruzje kupovano od izraela (zapljenjeno oruzje iz ratova sa Jordanom, Sirijom i Egiptom, moralo je biti ruske proizvodnje da bi se izbjegla umjesanost amerike).
3. oruzje je kupovao pakistan od izraela (Pakistan ne priznaje Izrael).
4. Pakistanci to oruzje preko veza CIA-e dostavljaju mudzahedinima.
5. prevoznos redstvo su magarci koji su imali bolje uslove zivota od afganistanaca!
tako se tajno naoruzava!
ovaj ti je dobar "americkim parama" kupljeno oruzje, i ti o bukvama!
HORN1 wrote:Vjesti pričaju o nekakvom naoružavanju BiH armije u toku rata, imali boraca koji su vidjeli to oružje, ja lično nisam pa me interesuje koliko tu ima istine a koliko su te izjave u službi politike ito petnest godina nakon rata.
Americko oruzje garant nisi vidio jer bi to bilo DIREKTNO naoruzavanje ARBiH i krsenje rezolucije Vijeca sigurnosti.
Ali je dosta vidjelo AK-47 itd proizvedenih u pakistanu, kini itd, koji su kupjeni americkim parama i njihovim vezama dostavljani.
Nije ni cudo sto bosance zovu bukvama, sve ko bukve shvataju. Jel to trebao Clinton donjeti naoruzanje da bi ti rekao da su nas naoruzavali?
2. Oruzje kupovano od izraela (zapljenjeno oruzje iz ratova sa Jordanom, Sirijom i Egiptom, moralo je biti ruske proizvodnje da bi se izbjegla umjesanost amerike).
5. prevoznos redstvo su magarci koji su imali bolje uslove zivota od afganistanaca!
tako se tajno naoruzava!
ovaj ti je dobar "americkim parama" kupljeno oruzje, i ti o bukvama!
Ako ovo nije neka vrsta argumenta, de mi onda nadji neki argument pa objasni sta si htio/la reci???
Da je oruzje kuovano necim tudjim parama?
Fio am naglasio da je na svaki americki dolar dolazio saudijski dolar!
michio wrote:Vegafruit je krenuo zahvaljujuci zajmu od USAID-a. Takvih prica je nevjerovatno malo u odnosu na broj tih bajnih strucnjaka koje spominjes.
hajde na drugoj temi o toe, de da se vratimo naorzavanju.
tako se tajno naoruzava!
Jesi li ovo pokupio iz filma "Charlie Wilson's War" . Mada, ispravno je to sto se naveo.
tako se tajno naoruzava!
Jesi li ovo pokupio iz filma "Charlie Wilson's War" . Mada, ispravno je to sto se naveo.
Film to super objasnjava, ali sam znao ranije jer trebam znati te stvari a to je na kraju krajeva i logika. Ne dajes svoje naoruzanje nekome ko je u ratu s tvojim suparnikom sa kojim si na ivici rata (hladni rat).
Sto se tice samog filma, fil je SUPER objasnjenje za mnoge stavr, pa i zbog cega je sranje kakvo jeste sad.
Ništa od toga nije tačno kada smo mi u pitanju. Ja neću zbog digniteta naše borbe da kažem od ćega je novac za kupovine oružja dolazio. Većina novca za ratne potrebe Hrvatske jeste dolazila od te "rabote" i jedan dio novca za financiranje naše odbrane jeste dolazio od iste rabote. Ne osuđujem ljude koji su bili zaduženi za to niti osuđujem našu i hrvatsku vlast zato što su se upustili u to jer bili smo prisiljeni. Postoji velika vjerovatnost da su u to bili upetljani i neki američki kadrovnici i diplomati, ali ono što je sigurno jeste da novac nije dolazio iz fondova američke države, ni tajnih ni javnih.
Ono što mogu slobodno reči jeste da je isto tako značajan dio sretstava za odbranu sakupljen od naše dijaspore kako onih manje poznatih tako i odonih uspješnijih i bogatijih. Određen dio sredstava naša Vlada je imala i na vlastitim računima koji su akomulirani u prije rata, imovinu naših poduzeća vani i bio je manji izvoz naše industrije kao što su željezara u Zenici i "Krivaja".
Naravno da su tu bili prilozi iz prijateljskih država, Vlada i pojedinaca.
Jefferson je apsolutno u pravu o americkoj ulozi u naoruzavanju ARBiH. Mnogi su zavedeni pa ne shvataju kako je interes vrlo cesto jaci od ideologije pa im nece biti jasno kako toda su iranci i amerikanci saradjivali u ovom projektu kao sto im ne bi bilo vjerovatno da su amerikanci naoruzavali Talibane za vrijeme rata sa sovjetima da nije to historija potvrdila bez imalo sumnje. Bez americkog amin tesko da bi puska stigla u BiH. A da ne uplicemo u cijelu pricu velike vojne industrije i trgovce oruzja koji su uvezani od Amerike do Irana i koji imaju i te kakvu korist od prodaje oruzja. Sjetimo se samo afer Iran-Contra i uloge Adnana Kashchogija u toj prici.
Apsolutno ne tačno. Mene ne čudi da takve dezinformacije padaju na plodno tlo ovdje, jer na kraju krajeva, mi smo isti oni i potomci istih onih budala koji su vjerovali da: "u Bosni neće biti rata" i da "JNA neće dozvoliti građanski rat".
Ne treba pominjati one koji su shvatali da su u opasnosti tek kada im je četnik zakuco na vrata, al sam ih ja ipak spomenuo.
tender wrote:Apsolutno ne tačno. Mene ne čudi da takve dezinformacije padaju na plodno tlo ovdje, jer na kraju krajeva, mi smo isti oni i potomci istih onih budala koji su vjerovali da: "u Bosni neće biti rata" i da "JNA neće dozvoliti građanski rat".
Ne treba pominjati one koji su shvatali da su u opasnosti tek kada im je četnik zakuco na vrata, al sam ih ja ipak spomenuo.
Apsolutno netacno???? Pa de nam daj argument sto je netacno?
Necemo mi za tebe citati knjige i sl. Ja sam tebi vec rekao gdje mozes naci izvore informacija a ima jos mali milion izvora informacija, pa na kraju krajeva google ili eto i ta wikipedija.
Ali reci: Apsolutno netacno??? Cini mi kao da si jos uvijek u srednjoj skoli.