Google Maps - Bosna i Hercegovina

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
Dupli_skalp

#76 Re: Google Maps - Bosna i Hercegovina

Post by Dupli_skalp »

Qler wrote:Ali mape sa racunarom prebacis na mob i miran si..
a znam, to mi je nokia suite nedavno odradio sam.
Eborg

#77 Re: Google Maps - Bosna i Hercegovina

Post by Eborg »

Evo interesantan članak iz decembra 2011. god. o kontaktu između Ministarstva komunikacija i prometa BiH i Google-a.

Nadajmo se da će biti nešto od toga.

BiH i Google Maps: Nije sve tako sivo
Eborg

#78 Re: Google Maps - Bosna i Hercegovina

Post by Eborg »

Gledam Google Maps i baš me iznenadila jedna stvar.

I sami znate da nas Google s vremena na vrijeme obraduje novim snimcima iz BiH. Tako npr. Sarajevo ima različite satelitske snimke u periodu od 2002. god. do 2011. god. pa se mogu posmatrati različite faze pri gradnji nekih zgrada i sl. kao i poboljšavanje kvaliteta pri svakom snimku. Zadnji snimci su napravljeni 18. jula 2011. god.

E sad, ono što me buni je što vidim razliku između Google Maps i Google Earth. Konkretno u slučaju Zenice mada vjerujem da to nije usamljen slučaj. Iako na Google Earthu uredno postoje detaljni snimci Zenice iz 11. aprila 2011. god. na Google Maps se i dalje pojavljuju stari zamućeni snimci a na Google Maps nije moguće vidjeti nove snimke.

Evo usporedbe radi dva screenshota.

Google Maps (shopping centar još u gradnji, stadion "Kamberovića polje" bez renovacije, loš kvalitet snimka):

Image

Google Earth (shopping centar izgrađen, stadion "Kamberovića polje" renoviran, bolji kvalitet snimka):

Image

Zašto je ovo ovako i mogu li se dobiti novi snimci i na Google Maps? Zar ne dijele istu bazu podataka?
shiljak

#79 Re: Google Maps - Bosna i Hercegovina

Post by shiljak »

daj link eborg pa da vidimo :-D
Eborg

#80 Re: Google Maps - Bosna i Hercegovina

Post by Eborg »

Kakav link? :smile:
shiljak

#81 Re: Google Maps - Bosna i Hercegovina

Post by shiljak »

google mapa kod stadiona "Kamberovića polje" :D
Eborg

#82 Re: Google Maps - Bosna i Hercegovina

Post by Eborg »

Ti ili me zavlačiš ili ne vidiš dva screenshota koja sam postavio iznad. :mrgreen:
shiljak

#83 Re: Google Maps - Bosna i Hercegovina

Post by shiljak »

haha ma ne bi te zavlacio :D Nego sam mislio da mi prosljedis link pa da i ja vidim na google mapi koja je verzija, mozda ima negdje opcija kuju verziju da odaberes itd.. Ali ne mogu preko ove slike to probati :D
Eborg

#84 Re: Google Maps - Bosna i Hercegovina

Post by Eborg »

Pa ukucaš brate Zenicu u Google Earth i Google Maps i to je to. :) Govorim o desktop verziji u oba slučaja, s obzirom da je Google Maps browser-based tj. nije stand-alone kao Google Earth, nema govora ni o kakvim verzijama i trebao bi valjda pratiti ono što Google Earth ima.

http://maps.google.com/

Što se tiče satelitskih snimaka, različite verzije se mogu birati samo u Google Earth, ne i u Google Maps koji bi valjda trebao imati najnovije ali to ovdje iz nekog razloga nije slučaj.
Wind

#85 Re: Google Maps - Bosna i Hercegovina

Post by Wind »

...ma kod mene je i na Earth i na Maps ista, stara slika....kako si ti dobio tu novu...

Earth je instalirana zadnja verzija 6.1.0.5001
Eborg

#86 Re: Google Maps - Bosna i Hercegovina

Post by Eborg »

Nemam pojma koja je verzija, na drugom mi je to računaru. Vidi ima li neki update za tu verziju.
shiljak

#87 Re: Google Maps - Bosna i Hercegovina

Post by shiljak »

Evo ovako.

Kada odes na google earth, barem meni, imas gore dugme "history" - kao sat ikona (s desne strane se nalazi sunce ikona) i tek mi tada prebaci na novu mapu.. isto kao da je neki bug :D
Eborg

#88 Re: Google Maps - Bosna i Hercegovina

Post by Eborg »

Pa Google Earth je OK, Google Maps je taj koji "kaska". I na desktop i Android verziji ima stare snimke a tu se ne mogu šaltati verzije snimaka.
shiljak

#89 Re: Google Maps - Bosna i Hercegovina

Post by shiljak »

Da ali je to neki bug sto ne prikazuje novu mapu. I kad kod google earth-a koristis history opet ti samo prikaze najnoviju mapu (a nema opcije da vidis i stare) - otidji na sarajevo pa ces vidjeti da mozes odabrati po godinama.. tako bi trebalo i za zenicu ali neki bug valjda :D
Eborg

#90 Re: Google Maps - Bosna i Hercegovina

Post by Eborg »

Ili su oni prethodni snimci bili toliko loši da su ih izbrisali. :mrgreen: Realno, i jesu bili preloši, zgrada, ulica i park su se jedino mogli po bojama razaznati a i to otprilike. :mrgreen:

Ne znam kakav je slučaj sa drugim gradovima, u BiH sam gledao sam Zenicu i Sarajevo.
dinozzoM6

#91 Re: Google Maps - Bosna i Hercegovina

Post by dinozzoM6 »

Iskreno se nadam da je ovo kašnjenje/nepojavljivanje novih slika na maps-u možda zbog toga što update-aju mape BiH, pa dok obilježe sve ulice i to...

Nada umire zadnja...
Eborg

#92 Re: Google Maps - Bosna i Hercegovina

Post by Eborg »

Ne vjerujem iskreno, korisnici su ti koji vrše to editovanje, ne znam da li će oni imati resurse da sami započnu.

Međutim, povećavanje rezolucije je svakako jedan od koraka koji nas vodi ka editovanju i mapiranju BiH, vjerujem da je jedan od velikih razloga zašto to sada nije omogućeno sigurno i činjenica da se na starim snimcima (npr. koje sada Zenica ima na Google Maps) sigurno ne može ništa mapirati jer izgledaju više kao kajgana nego kao koristan satelitski snimak.

Mostar, Tuzla i Banja Luka izgledaju sasvim pristojno za početak mapiranja. Ne tako kvalitetno kao Sarajevo i novi snimci Zenice no mislim da se s njima može raditi.
am0niman

#93 Re: Google Maps - Bosna i Hercegovina

Post by am0niman »

Ima li ikakvih novosti?
macan prvi

#94 Re: Google Maps - Bosna i Hercegovina

Post by macan prvi »

Zna li neko postoji li detaljna mapa BiH za Samsung Galaxy S8500? Ono sto Samsung nudi (Route66) je nista, pise samo "Sarajevo" i to je to :roll:
Qler

#95 Re: Google Maps - Bosna i Hercegovina

Post by Qler »

Detaljne mape imas na nokia maps. Nedavno su izbacili neku podrsku za Android. Imas svaku cikmu u gradu ucrtanu.
winnie

#96 Re: Google Maps - Bosna i Hercegovina

Post by winnie »

nokia maps svaki prilaz avliji pokazuje kao ulicu.
am0niman

#97 Re: Google Maps - Bosna i Hercegovina

Post by am0niman »

Jel' iko skontao kako se moze Google Places korisiti kod nas. Ima dosta objekata pod Places stavljenih na mape ali kad hoces da dodas "place" kaze da nismo podrzani. Ko je onda postavio ove postojece "Place"....
dinozzoM6

#98 MS Bing update-ao mape BiH

Post by dinozzoM6 »

Evo nakon Nokie i njihovih Maps-a, Microsoftov Bing update-ao mape BiH, sada su full detail, i stvarno, svaka ulica je ucrtana.
Mislim da će nakon ovoga Google ubrzati mapiranje BiH, tako da bi uskoro na Gmaps i Google Earth trebali imati full detail mape BiH. Barem se nadam tome, jer Google je sada jedini koji nema detaljne mape BiH :)
wall3

#99 Re: Google Maps - Bosna i Hercegovina

Post by wall3 »

Jebo to, dok se ne podignemo kao hrvati nećemo imati 3d mape u Google Earthu što je mnogo važnije. :x
f1deL

#100 Re: Google Maps - Bosna i Hercegovina

Post by f1deL »

to kao zg ima 3D?
Post Reply