KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
ibizza

#76 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by ibizza »

Prijateljica mi pocela raditi praksu u jednoj firmi.i upozna nekog covjeka i beze kroz pricu,on kaze da mu zena radi u Uredu za reviziju.Pita ga ona za ovaj konkur sto je bio,on kaze...jeste,bio je konkurs,pozvali su 30-tak ljudi,al vjeruj mi SKORO svi sa STELAMA..e sad,pitanje je ko ima jacu stelu,taj ce uletiti...zato,nemam vise namjeru da apliciram u Drzavne institucije
fauna

#77 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by fauna »

bermiin wrote:Prijateljica mi pocela raditi praksu u jednoj firmi.i upozna nekog covjeka i beze kroz pricu,on kaze da mu zena radi u Uredu za reviziju.Pita ga ona za ovaj konkur sto je bio,on kaze...jeste,bio je konkurs,pozvali su 30-tak ljudi,al vjeruj mi SKORO svi sa STELAMA..e sad,pitanje je ko ima jacu stelu,taj ce uletiti...zato,nemam vise namjeru da apliciram u Drzavne institucije
Slučajno sam sreo momka koji već radi, ali je išao na razgovor Ured za reviziju. Javno kaže da je išao jer ima štelu, al' mu ona očigledno nije dovoljno jaka. Mogu misliti kako se razočarao kad je dobio odbijenicu :evil:
Zvjezdana

#78 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by Zvjezdana »

Ovo je bas bruka i sramota..ja sigurno necu odustati,na ovome nece ostati..Zasto su nas uopste zvali na intervju ako smo svi isto bodovani,koja je bila njegova svrha?Znaci mogla sam da ne odgovorim ni na jedno pitanje i imala bih isto bodova kao neko ko je znao odgovor na svako..pa gdje je tu logika?? :x
summer wine

#79 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by summer wine »

fauna wrote:
bermiin wrote:Prijateljica mi pocela raditi praksu u jednoj firmi.i upozna nekog covjeka i beze kroz pricu,on kaze da mu zena radi u Uredu za reviziju.Pita ga ona za ovaj konkur sto je bio,on kaze...jeste,bio je konkurs,pozvali su 30-tak ljudi,al vjeruj mi SKORO svi sa STELAMA..e sad,pitanje je ko ima jacu stelu,taj ce uletiti...zato,nemam vise namjeru da apliciram u Drzavne institucije
Slučajno sam sreo momka koji već radi, ali je išao na razgovor Ured za reviziju. Javno kaže da je išao jer ima štelu, al' mu ona očigledno nije dovoljno jaka. Mogu misliti kako se razočarao kad je dobio odbijenicu :evil:
vise nije ni bitno imas li stelu, vec koliko ti je jaka stela. hehe
boze sacuvaj
Chischo

#80 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by Chischo »

hajmo razvaliti zgradu revizije...
akcija007

#81 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by akcija007 »

ja sam cuo da kada oglas u institucijama BiH za prijem pripravnika izadje u sredstvima javnog informisanja vec se tacno zna koga ce primiti i mozes ganjati veze nad vezama nema pomoci. Komisija se formira od 2 clana iz te firme koja trazi pripravnika i jednog clana iz druge neke firme preko ADS-a. I onda komisija stima bodove za te kandidate.

Ja isto skoro 2 godine trazim posao ali sve same odbijenice, kad se nisam mogao ljetos u UInO zaposliti gdje su trazili 25 pripravnika sigurno necu ni po ovima gdje traze po jedno dvoje .
wtf

#82 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by wtf »

ima li neko od forumasa da se zalio, ili da poznaje nekoga ko se zalio, na ove zavrsene konkurse za pripravnike ?
akcija007

#83 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by akcija007 »

ja se konkretno nisam nikada zalio. Cuo sam iz price da su neki zalili u UInO i da su nakon zalbe dobili posao; moj se drug zalio u Viskom sudskom i tuzilackom vijecu (osvojio na pismenom maximum svih 10 bodova, stigao na usmeni pitali ga da se predstavi ,rekli mu da je perfektno uradio pismeni bez ikakve greske ,jos su mu neko pitanje postavlili ) i dobio odbijenicu,normalno. I napisao zalbu sve ovo bla bla jos nesto navaljao u zalbi i poslao je preporuceom postom u zakonskom roku i naravno opet dobio odbijenicu , da mu se zalba ne uvazava
wtf

#84 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by wtf »

mogu vam reci da ste (ukljucujuci i mene dok se nisam zaposlio) dosta pasivni. Svi znamo da je sve nastimano i to je cinjenica, ali se generalno slabo ko obazire na to. Sve se svodi na pricu kako su nastimali i kako tu ne moze niko nista. Za pocetak kad izbace rezultate polaganja obratite paznju na ljude koji su primnjeni, malo se raspitajte o njima ko su, sta su, malo proguglajte. Vjerujte da ce vam se mnoge kockice posloziti i da cete doci i do konkretnih imena i pozicija ne koje se mozete zaliti. Oni iz agencije ili institucije na koju ste aplicirali moraju da obrade vas slucaj. Dalje, ne libite se zaliti ni upravnom odjelu suda BiH, sto zavisi od vas samih koliko ste daleko spremni ici. Vjerujte da se neke nepravilnosti mogu rijesiti u vasu korist. Najveci problem je u tome sto vecina ljudi koja pristupa ispitu ima neku kao stelu, i onda kada njihova stela ne upali ljudi se povlace i ne zale se na one druge. S druge strane postoje ljudi koji posteno ulaze u sve to i oni bi trebali da pokrenu lavinu. Da sumiram, pripremite se dobro i zalite se na konkretnu nepravilnost, jer u svakom konkursu postoji neka.
Chischo

#85 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by Chischo »

wtf wrote:ima li neko od forumasa da se zalio, ili da poznaje nekoga ko se zalio, na ove zavrsene konkurse za pripravnike ?
Ja sam pisao zalbu za konkurs u policiji ze-do kantona i naravno odbili su mi zalbu kao i masu drugih.
Kad vam odbiju zalbu, sto je gotovo uvijek slucaj, slijedeci korak je pokretanje upravnog spora za sta treba imati finih para da se plati advokat, a malo ko ima, tako da tu vecina odustaje...
Drugi nacin je dosadjivanje ljudima, zvanje na telefon, cekanje ispred kancelarije, pisanje dopisa, zaljenje svakom zivom, ali u tom slucaju lako mozete dobiti prekrsajni nalog za narusavanje javnog reda i mira, gdje cete opet morati platiti kaznu, za koju vam trebaju pare, kojih nemate, i onda necete moci dobiti onaj prokleti papir iz suda kojeg svi traze, tako da ce vam i nadu unistiti...
Korupcija je nazalost jedan od najvecih neprijatelja covjecanstva i protiv nje se vrlo tesko boriti. Citava istorija je prozeta borbom protiv nje i prolivene su mora suza i krvi zbog toga. Nazalost to se ne moze rijesiti eliminisanjem "pasivnosti".
Ovi koji govore da je neko pasivan, bolje je da to presute i ne stavljaju sol na ranu.
pocetnica 24

#86 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by pocetnica 24 »

Da vam ispricam najnovije iskustvo.
Nedavno sam konkurisala u BH MAC-u za prijem pripravnika i dobijem prije nekoliko dana poziv na pismenu provjeru znanja, ma znate kako to vec ide. Ja se odmah pocela raspitivati sta ce tu biti, kakva je procedura itd. I uzela ja da ucim zakone, Ustav, pitanja sa javnog ispita, ma pocela ja da se pravo pripremam, misleci da uvijek ima nade, iako znam kako to ide u drzavnim institucijama. A svi to znamo i suvisno je o tome pricati....A ja poticem iz porodice koja je pravi anonimus, od stele nista. :roll:
Nazovem drugaricu da je pitam je li ona tu konkurisala, a znate sta mi ona kaze? "Ma to ti je tu vec odredjeno ko ce raditi, slobodno ne moras ici. Ja htjela da konkurisem i potegla jaku, ali bas jaku stelu i ali to je vec popunjeno i nista od toga. Ja onda nisam ni htjela da konkurisem."
Ja je slusam i :x i mislim kakav sam kreten i budala.
I hajde vi meni sad recite kako da se covjek ponasa? Kao prvo, da li uopste da idem na tu provjeru znanja, samo cu goriva potrositi a i zivaca. A kao drugo, dodje covjeku da ode pa da im sve lijepo saspe u lice! Pa sta prave budale od nas! Nemojte nas ni pozivati i kraj! I sto uopste objavljuju konkurse, kad je unaprijed popunjeno?

I eto dragi moji, ne znam sta vise da vam kazem. Samo znam da se osjecam debilno. A mislim da ih se dosta tako osjecalo koji su konkurisali u drzavne institucije.
akcija007

#87 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by akcija007 »

"pocetnica 24", to je sve tako , ja bih na tvom mjesto izisao kako svakako ti nemas nikakve stele izadji ako si ucila javni ispit procices ga dodjes na intervju pa odbijenica :)
To je sve zalosno ti konkursi su samo forma i komisija je samo formalno pravna karika konkursa a koga ce ko primiti to sve zavrsavaju iz vrha ministri direktori agencija,Ureda i sl...
akcija007

#88 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by akcija007 »

u institucijama BiH pripravnicka plata je 900+topli 160+karta 53(ako zivis dalje od 4km ako ne zivis dalje od 4 km nemas kartu ) ;
projekti preko biroa biro daje 600 KM ali ne znam dal je to brutto iznos ili neto
vakuolla

#89 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by vakuolla »

ovo preko biroa je 600 KM bruto iznos, tako da izadje nekih oko 350 kad se sve ostalo odbije...Ali eto kao firme mogu ako hoće dodati nesto u vidu toplog obroka, ali kako sam cula to im nije praksa....
ibizza

#90 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by ibizza »

pocetnica 24 wrote:Da vam ispricam najnovije iskustvo.
Nedavno sam konkurisala u BH MAC-u za prijem pripravnika i dobijem prije nekoliko dana poziv na pismenu provjeru znanja, ma znate kako to vec ide. Ja se odmah pocela raspitivati sta ce tu biti, kakva je procedura itd. I uzela ja da ucim zakone, Ustav, pitanja sa javnog ispita, ma pocela ja da se pravo pripremam, misleci da uvijek ima nade, iako znam kako to ide u drzavnim institucijama. A svi to znamo i suvisno je o tome pricati....A ja poticem iz porodice koja je pravi anonimus, od stele nista. :roll:
Nazovem drugaricu da je pitam je li ona tu konkurisala, a znate sta mi ona kaze? "Ma to ti je tu vec odredjeno ko ce raditi, slobodno ne moras ici. Ja htjela da konkurisem i potegla jaku, ali bas jaku stelu i ali to je vec popunjeno i nista od toga. Ja onda nisam ni htjela da konkurisem."
Ja je slusam i :x i mislim kakav sam kreten i budala.
I hajde vi meni sad recite kako da se covjek ponasa? Kao prvo, da li uopste da idem na tu provjeru znanja, samo cu goriva potrositi a i zivaca. A kao drugo, dodje covjeku da ode pa da im sve lijepo saspe u lice! Pa sta prave budale od nas! Nemojte nas ni pozivati i kraj! I sto uopste objavljuju konkurse, kad je unaprijed popunjeno?

I eto dragi moji, ne znam sta vise da vam kazem. Samo znam da se osjecam debilno. A mislim da ih se dosta tako osjecalo koji su konkurisali u drzavne institucije.
A kad je taj pismeni?Dali se moze prijaviti SIPI ovaj slucaj o namjestenim konkursima?Daj da sjebemo i tu osobu koja vec planira sta ce obuci za prvi radni dan :x
pocetnica 24

#91 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by pocetnica 24 »

Pismeni je sad u cetvrtak tj. 29. 4. Ma ja sam se skroz u ovo razocarala, vise i ne ucim ni ta pitanja.
A sto se tice nekih zalbi, mislim da je to tesko ostvariti. Jer njima je najbitnije da je papirologija zadovoljena, da taj sto je primljen ima najvise bodova (neki pametnjakovic :lol: ) i stvar je rijesena. Nikakva zalba, ni tuzba to ne moze oboriti.
Dafri

#92 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by Dafri »

vakuolla wrote:ovo preko biroa je 600 KM bruto iznos, tako da izadje nekih oko 350 kad se sve ostalo odbije...Ali eto kao firme mogu ako hoće dodati nesto u vidu toplog obroka, ali kako sam cula to im nije praksa....

hmmm...neto je 600--meni su obracunali kao net sa porezom...uzmi na vss ako nikog ne izdrzavas ode ti 30 km znaci ostane ti 570..;)
leigh

#93 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by leigh »

Jesu li vam stigli odgovori iz ministarstva pravde? Ili i to odugovlače?
akcija007

#94 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by akcija007 »

Ministarstvio pravde odgovor jos nije stigao
hanumica82

#95 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by hanumica82 »

Da li se iko prijavio na konkurs za prjiem adovkatskog pripravnika koji se nalazi na posao.ba. U oglasu nije navedeno o kojem se adovkatu trazi.
Ako se neko prijavio moze li mi reci da li je bio pozvan na razgovor. Predala sam papire prije dvije sedmice i jos nikakvog odgovora. Pa me zanim koliko otprilike trebam sacekati?
eddit

#96 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by eddit »

Pozdrav svima!Da li je iko dobio nešto iz Min.pravde?Ja sam čula da će se do 1.5.znati ko će biti primljen,ali još ništa?Da li je već neko počeo raditi?
vakuolla

#97 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by vakuolla »

Dafri wrote:
vakuolla wrote:ovo preko biroa je 600 KM bruto iznos, tako da izadje nekih oko 350 kad se sve ostalo odbije...Ali eto kao firme mogu ako hoće dodati nesto u vidu toplog obroka, ali kako sam cula to im nije praksa....

hmmm...neto je 600--meni su obracunali kao net sa porezom...uzmi na vss ako nikog ne izdrzavas ode ti 30 km znaci ostane ti 570..;)
kad sam bila na razgovoru u jednoj firmi ovako mi rekoše, a ako su tebi tako obračunali onda to i nije loše... ;-)
Dafri

#98 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by Dafri »

vakuolla wrote:
Dafri wrote:

kad sam bila na razgovoru u jednoj firmi ovako mi rekoše, a ako su tebi tako obračunali onda to i nije loše... ;-)
eto vidjet cmeo akd bdue prva plata pa ti javim :P :))
fallout1

#99 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by fallout1 »

na ruke 600 provjereno
wtf

#100 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by wtf »

fauna jesi li se zalio u ministarstvu odbrane ?
Post Reply