postdiplomski u svedskoj
- mgogic
#76 Re: postdiplomski u svedskoj
I meni isto rekli za 2 sedmice da nazovem!Mada su mi isto tako rekli da se ceka nekad i do mjesec dana.Za nadati se da ce ici brze!
-
Gray
#77 Re: postdiplomski u svedskoj
mgogic wrote:I meni isto rekli za 2 sedmice da nazovem!Mada su mi isto tako rekli da se ceka nekad i do mjesec dana.Za nadati se da ce ici brze!
Ne mogu da vjerujem, i mjesec dana je prebrzo, svi kažu da je od 6 do 8 sadmice, tako sam negdje i pročitao (čini mi se na migrationsverket.se), mora da naši imaju štelu
Jesi li ti aplicirao za SI Guest Scholarship?
- mgogic
#78 Re: postdiplomski u svedskoj
Primjetio si da ima puno Indijaca i Pakistanaca, te Rusa koji apliciraju;nesto kontam, valjda smo i mi od nekog preci tim Svedima.A plus tu je blizina, dok oni otpreme papire iz Nju Delhija ili Moskve, nama vec stiglo!
A nisam aplicirao za skolarinu, nesto se nisam ni nadao Svedskoj, bilo je ono Hail Mary, pa ako bude!Valja sam kesirati!
A nisam aplicirao za skolarinu, nesto se nisam ni nadao Svedskoj, bilo je ono Hail Mary, pa ako bude!Valja sam kesirati!
-
Gray
#79 Re: postdiplomski u svedskoj
mgogic wrote:Primjetio si da ima puno Indijaca i Pakistanaca, te Rusa koji apliciraju;nesto kontam, valjda smo i mi od nekog preci tim Svedima.A plus tu je blizina, dok oni otpreme papire iz Nju Delhija ili Moskve, nama vec stiglo!
Isti slučaj
- Bosanac sa dna kace
#80 Re: postdiplomski u svedskoj
kad odes u Svecku skontaces da smo im na istoj linihi precine ko i ti pobrojani...viza se ceka minimalno mjesec dana, ko je dobije ranije nek se smatra privilegovanimmgogic wrote:Primjetio si da ima puno Indijaca i Pakistanaca, te Rusa koji apliciraju;nesto kontam, valjda smo i mi od nekog preci tim Svedima.A plus tu je blizina, dok oni otpreme papire iz Nju Delhija ili Moskve, nama vec stiglo!
ja sam nekog tipa sto mi je bio zaduzen za vizu preko telefona ganjo jedno po sata...
-
sonohra
#81 Re: postdiplomski u svedskoj
uh da je meni doci do toga da ganjam vizu

-
Gray
#82 Re: postdiplomski u svedskoj
I, šta bi na kraju ljudi? Je li idete, ili ste otišli ili se spremate ili ste odustali? 
-
senka2512
#83 Re: postdiplomski u svedskoj
Cestitam svim ljudima koji su primljeni na zeljene programe!! Puno srece i uspjeha u daljem radu!
Ja sam tek sad pocela malo da citam po forumima i gledam po netu sta je potrebno za apliciranje na zeljeni program.... Sad upisujem IIIg. Odnosa sa javnošću na FPN-u, pa sam planirala na master u Svedsku. Tacnije u Skvöde-u. U junu se udajem za dugogodišnjeg momka (koji ima svedsko drzavljanstvo i zivi gore vec odavno). Ima li iko predstavu kako i kad bih ja ovo sve trebala poceti da ganjam? Mozda da odem prvu godinu gore, da ucim jezik i zavrsim sve to i fino se raspitam, a onda 2012.g. da upsiem zeljeni program? Da li cu placati ili? Prosjek mi je zasad 8.3.; i nemam bas nekih vanfakultetskih aktivnosti; ali imam jos godinu dana, pa cu se potruditi. Da li ste vi radili IELTS ili TOEFL?
Sigurna sam da ove informacije sve mogu na netu da nadjem, ali kazem, nisam jos pocela aktvino da se raspitujem, pa kontam da priupitam ovdje, mozda mi neko moze malo dalje pomoci
)
Ja sam tek sad pocela malo da citam po forumima i gledam po netu sta je potrebno za apliciranje na zeljeni program.... Sad upisujem IIIg. Odnosa sa javnošću na FPN-u, pa sam planirala na master u Svedsku. Tacnije u Skvöde-u. U junu se udajem za dugogodišnjeg momka (koji ima svedsko drzavljanstvo i zivi gore vec odavno). Ima li iko predstavu kako i kad bih ja ovo sve trebala poceti da ganjam? Mozda da odem prvu godinu gore, da ucim jezik i zavrsim sve to i fino se raspitam, a onda 2012.g. da upsiem zeljeni program? Da li cu placati ili? Prosjek mi je zasad 8.3.; i nemam bas nekih vanfakultetskih aktivnosti; ali imam jos godinu dana, pa cu se potruditi. Da li ste vi radili IELTS ili TOEFL?
Sigurna sam da ove informacije sve mogu na netu da nadjem, ali kazem, nisam jos pocela aktvino da se raspitujem, pa kontam da priupitam ovdje, mozda mi neko moze malo dalje pomoci
-
Gray
#84 Re: postdiplomski u svedskoj
senka2512 wrote:Cestitam svim ljudima koji su primljeni na zeljene programe!! Puno srece i uspjeha u daljem radu!
Sigurna sam da ove informacije sve mogu na netu da nadjem, ali kazem, nisam jos pocela aktvino da se raspitujem, pa kontam da priupitam ovdje, mozda mi neko moze malo dalje pomoci)
Moj savjet ti je da se što prije udaš za njega i pokušaš dobiti boravak u Švedskoj na osnovu braka sa njim jer će ti to puno olakšati stavri. Od naredne godine uvode školarine za studente izvan EU. Ali mislim da se to ne odnosi na osobe koje su već u Švedskoj po drugom osnovu. Također, osobe koje imaju bpravak u Švedskoj imaju pravo na poticaje države za studiranje, i to sasvim finu bespovratnu cifru, nekolio hiljada eura.
Sao ne znam da li bi onda mogla ići na master na engleskom ili na švedskom.
-
senka2512
#85 Re: postdiplomski u svedskoj
Tako znaci.. koliko inache treba vremena da se dobije stalni boravak ako si udat za sveda; negdje sam procitala da je ostvarivanje trajnog boravka i tad mala?? a nista, onda cu se udati, ne vjerujem da ce to biti prije maja; pa prvu godinu uciti jezik i cekati boravak, a onda ganjati master, pa bilo na engleskom il svedskom.... 
- mgogic
#86 Re: postdiplomski u svedskoj
Gray kingu, jesi li otisao?Evo ja jos koji dan pa lagano put pod noge!
-
Gray
#87 Re: postdiplomski u svedskoj
Nisam još, idem u subotu. Ti?mgogic wrote:Gray kingu, jesi li otisao?Evo ja jos koji dan pa lagano put pod noge!
- mgogic
#88 Re: postdiplomski u svedskoj
Stigao jucer, tj. u subotu:DGray wrote:Nisam još, idem u subotu. Ti?mgogic wrote:Gray kingu, jesi li otisao?Evo ja jos koji dan pa lagano put pod noge!
Nisi valjda isao iz BG za Stokholm?Ako jesi tacno cu da se ubijem!
- Bosanac sa dna kace
#89 Re: postdiplomski u svedskoj
@senka nebitno je jel' ti master na engleskom ili svedskom kad ostvaris pravo na subvencije od drzave
-
senka2512
#90 Re: postdiplomski u svedskoj
ma znam, to sam i napisala i mislilaBosanac sa dna kace wrote:@senka nebitno je jel' ti master na engleskom ili svedskom kad ostvaris pravo na subvencije od drzave
-
Gray
#91 Re: postdiplomski u svedskoj
mgogic wrote:Stigao jucer, tj. u subotu:DGray wrote:Nisam još, idem u subotu. Ti?mgogic wrote:Gray kingu, jesi li otisao?Evo ja jos koji dan pa lagano put pod noge!
Nisi valjda isao iz BG za Stokholm?Ako jesi tacno cu da se ubijem!
Stigao sam ja u ponedjeljak. Ja sam sada u Geteborgu kod rodjaka pa cu se spustiti do Lunda za koji dan dok sredim stan.
-
manki
#92 Re: postdiplomski u svedskoj
Nego, čestitke svima onima koji su otišli (Gray, mgogic & kompanija), vrijeme nam je za drugi ciklus aplikacija za postiplomski u Švedskoj, za akademsku 2011/2012. Je li iko igdje aplicirao za Švedsku u ovoj godini?
-
Gray
#93 Re: postdiplomski u svedskoj
Vjerovatno je manje ljudi ove godine s obzirom na uvedene školarine.
- mgogic
#94 Re: postdiplomski u svedskoj
Svejedno treba aplicirati, jer ce biti dosta vise stipendija! Ja nisam aplicirao za stipendiju (zato sto su cudne okolnosti kako sam uopste se odlucio za SWE), a sad kad sam dosao mi je zao zbog toga, jer vidim da je stvarno bilo izvodivo da se dobije neka para!
-
manki
#95 Re: postdiplomski u svedskoj
Ja sam aplicirao neki dan za Lund i Stockholm.. Ali baš i ne vjerujem da ima više stipendija, Svenska Institut daje samo 10 za čitavu Istočnu Evropu, pri tom dajući prednost Srbiji, Gruziji i Makedoniji čini mi se, tako stoji na siteu.mgogic wrote:Svejedno treba aplicirati, jer ce biti dosta vise stipendija! Ja nisam aplicirao za stipendiju (zato sto su cudne okolnosti kako sam uopste se odlucio za SWE), a sad kad sam dosao mi je zao zbog toga, jer vidim da je stvarno bilo izvodivo da se dobije neka para!
-
Gray
#96 Re: postdiplomski u svedskoj
Kojih je to stipendija konkretno bilo? Bio je SI, gdje je stipendiju dobio samo jedan momak iz BiH.mgogic wrote:Svejedno treba aplicirati, jer ce biti dosta vise stipendija! Ja nisam aplicirao za stipendiju (zato sto su cudne okolnosti kako sam uopste se odlucio za SWE), a sad kad sam dosao mi je zao zbog toga, jer vidim da je stvarno bilo izvodivo da se dobije neka para!
I ja sumnjam da ce biti nesto puno stipendija, koliko su mi rekli na faksu mozda jedan ili max. dvije po programu.
- mgogic
#97 Re: postdiplomski u svedskoj
Posto je prosao voz meni, konkretno ne znam, ali znam da sam pricao sa Ulf Bernitzom, direktorom ovog mog programa, kako sad planiraju, posto nece imati vjerovatno studenata van EU, kaze on da ce gledati da daju stipendije neke.
Na osnovu toga i ja sam ono gore napisao, ali posto je za mene kasno za stipendiju, ali vjerujem da ce se program potruditi, pa ako daju 2-3 i to je super.
Preporucujem da kontaktirate posebno svaki program na koji ste aplicirali i raspitate se, pa onda i univerzitet i njih ponovo pitate, jer znaju biti nekonzistentni
u pruzanju tih informacija.
Na osnovu toga i ja sam ono gore napisao, ali posto je za mene kasno za stipendiju, ali vjerujem da ce se program potruditi, pa ako daju 2-3 i to je super.
Preporucujem da kontaktirate posebno svaki program na koji ste aplicirali i raspitate se, pa onda i univerzitet i njih ponovo pitate, jer znaju biti nekonzistentni
-
manki
#98 Re: postdiplomski u svedskoj
E mgogic, da te pitam, ja sam aplicirao za Lund i za Sthlm. Za Sthlm su mi tražili posebno da pošaljem njima na fakultet (statsvetenskap) thesis, recommendation letters i motivation letter. E sad moram u Stroemsund za studera.nu slati i za Lund i za Sthlm. Sad me tu buni kad budem slao motivation letter za studera.nu jel šaljem za Lund samo ili i za Sthlm, tj- je li sve u jednom ili šaljem 2 motivation lettera?!mgogic wrote:Posto je prosao voz meni, konkretno ne znam, ali znam da sam pricao sa Ulf Bernitzom, direktorom ovog mog programa, kako sad planiraju, posto nece imati vjerovatno studenata van EU, kaze on da ce gledati da daju stipendije neke.
Preporucujem da kontaktirate posebno svaki program na koji ste aplicirali i raspitate se, pa onda i univerzitet i njih ponovo pitate, jer znaju biti nekonzistentniu pruzanju tih informacija.
- mgogic
#99 Re: postdiplomski u svedskoj
Ja sam slao samo jedno motivacijsko, medjutim, kad je prosao rok za apliciranje, skontao sam da je najbolje da posaljes po jedno za svaki program na koji apliciras, s tim sto naznacis za koji ces program koje pismo (obavezno naznaci i sifru programa)!!!manki wrote:E mgogic, da te pitam, ja sam aplicirao za Lund i za Sthlm. Za Sthlm su mi tražili posebno da pošaljem njima na fakultet (statsvetenskap) thesis, recommendation letters i motivation letter. E sad moram u Stroemsund za studera.nu slati i za Lund i za Sthlm. Sad me tu buni kad budem slao motivation letter za studera.nu jel šaljem za Lund samo ili i za Sthlm, tj- je li sve u jednom ili šaljem 2 motivation lettera?!mgogic wrote:Posto je prosao voz meni, konkretno ne znam, ali znam da sam pricao sa Ulf Bernitzom, direktorom ovog mog programa, kako sad planiraju, posto nece imati vjerovatno studenata van EU, kaze on da ce gledati da daju stipendije neke.
Preporucujem da kontaktirate posebno svaki program na koji ste aplicirali i raspitate se, pa onda i univerzitet i njih ponovo pitate, jer znaju biti nekonzistentniu pruzanju tih informacija.
-
manki
#100 Re: postdiplomski u svedskoj
Hvala na informacijama.mgogic wrote:Ja sam slao samo jedno motivacijsko, medjutim, kad je prosao rok za apliciranje, skontao sam da je najbolje da posaljes po jedno za svaki program na koji apliciras, s tim sto naznacis za koji ces program koje pismo (obavezno naznaci i sifru programa)!!!
Ali dobro, od viška ne boli glava, poslat ću i za Sthlm ovaj na Stroemsund...
Šta misliš hoće li biti manje aplikacija ove godine (barem iz BiH), što se Swe tiče? Kad je uvedeno ovo plaćanje aplikacija? I kakve su šanse da se dobije SI scolarship? :/ Ja se prijavio za SI i za Lund (European Affairs) i Sthlm (MA in Political Science)...