Dejtonska Republika Srpska je pravni nasljednik ratne RS?

vrhbosna

#76 Re: Dejtonska Republika Srpska je pravni nasljednik ratne RS?

Post by vrhbosna »

Manojlo1 wrote:
za Bosnu! wrote:Ja kolko se ovih cetnika nakotilo,..
ALi slusajte dobro cetnici,svake sekunde i dana nese dolazi a vi ce te polahko lagano najlaganije da odete :run:
Sve sam vise siguran kako vrjeme prolazi !
:)
Dobar mi je Memo :lol:
za Bosnu!

#77 Re: Dejtonska Republika Srpska je pravni nasljednik ratne RS?

Post by za Bosnu! »

Ja ti rekoh. Sve stvari dolaze na mjesto, dogovor s Turcima je tu, Amerika kaze OK, mi spremni... :run: allahimanet
A ko se poslednji smije najsladje se smije !
vrhbosna

#78 Re: Dejtonska Republika Srpska je pravni nasljednik ratne RS?

Post by vrhbosna »

za Bosnu! wrote:Ja ti rekoh. Sve stvari dolaze na mjesto, dogovor s Turcima je tu, Amerika kaze OK, mi spremni... :run: allahimanet
Daš se čikit ? :lol:
nokia6170

#79 Re: Dejtonska Republika Srpska je pravni nasljednik ratne RS?

Post by nokia6170 »

jeza u ledja wrote:
nokia6170 wrote:
RS sebe jeste 1993. godine proglasila nezavisnom drzavom,
...
Iako je RS sama proglasila nezavisnost i drzavnost, ona nikada nije bila priznata izuzev od SRJ i Grcke. .
Ja za ovo nikad nisam cuo.
Ima li gdje kakav link koji ovo dokazuje?
Pa naravno. Kad sam ja nesto postao a da nisam imao dokaz u prilog :)

Image
nokia6170

#80 Re: Dejtonska Republika Srpska je pravni nasljednik ratne RS?

Post by nokia6170 »

Usput, zanimljiva je jedna cinjenica kad je u pitanju RS medijsko ispiranje mozgova:

1994. godine Narodna Skupstina RS-a je donijela vlastitu rezoluciju pod nazivom:

"Rezolucija o zbrinjavanju i planskom razmestanju prebeglog srpskog stanovnistva"

Ne samo da su planski razmestali nesrpsko stanovnistvo, vec su i planski razmestali vlastito stanovnistvo....i cak napisase svojevoljno "prebeglo" a ne "proterano" stanovnistvo :roll:
Last edited by nokia6170 on 17/05/2010 17:08, edited 1 time in total.
za Bosnu!

#81 Re: Dejtonska Republika Srpska je pravni nasljednik ratne RS?

Post by za Bosnu! »

vrhbosna wrote:
za Bosnu! wrote:Ja ti rekoh. Sve stvari dolaze na mjesto, dogovor s Turcima je tu, Amerika kaze OK, mi spremni... :run: allahimanet
Neznam ja sta ti je to a i ne interesira me. Ja bise na tvom mjestu odmah ubio da tako nesto se ofiram !
vrhbosna

#82 Re: Dejtonska Republika Srpska je pravni nasljednik ratne RS?

Post by vrhbosna »

za Bosnu! wrote:
vrhbosna wrote:
Neznam ja sta ti je to a i ne interesira me. Ja bise na tvom mjestu odmah ubio da tako nesto se ofiram !
Prevedi mi ovu drugu rečenicu(ne mora gramatički biti tačna ) :razz:
jeza u ledja

#83 Re: Dejtonska Republika Srpska je pravni nasljednik ratne RS?

Post by jeza u ledja »

nokia6170 wrote:
Alija je podario Republiku Srpsku i potpisao onaj Annex koji kaze da svi propisi koji su vazili 1995. godine ostaju da vaze kakvi jesu sve dok se ne usvoje novi propisi.
.
Meni ni to nije jasno. Tim se samo uspostavlja kontinuacija pravne drzave na cijelom teritoriju i time onemogucava bezakonje koje bi moglo nastati vakuumom nakon Dejtona.
Ja ne vidim kako ovo dokazuje da je RS nasljednik ratne RS, pogotovo sto u tom dijelu koji spominjes da samo oni zakoni koji nisu u suprotnosti sa Ustavom ostaju na snazi.

A evo jedno dodatno pitanje, u stvari konstatacija:

Ako je danasnja RS pravni nasljednik ratne RS, to onda znaci da RS nije pravno nastala Dejtonskim sporazumom.
To onda dalje znaci da bilo koja promjena, dopuna, ili pak ponistavanje Dejtonskog sporazuma ne bi ukinulo Republiku Srpsku.
jeza u ledja

#84 Re: Dejtonska Republika Srpska je pravni nasljednik ratne RS?

Post by jeza u ledja »

nokia6170 wrote:
jeza u ledja wrote:
nokia6170 wrote:
RS sebe jeste 1993. godine proglasila nezavisnom drzavom,
...
Iako je RS sama proglasila nezavisnost i drzavnost, ona nikada nije bila priznata izuzev od SRJ i Grcke. .
Ja za ovo nikad nisam cuo.
Ima li gdje kakav link koji ovo dokazuje?
Pa naravno. Kad sam ja nesto postao a da nisam imao dokaz u prilog :)

Image
:|
Jesi li ti procitao ovo sto si postavio?

Prvo, ne radi se o 1993-oj kao sto si rekao, vec o martu 92-e.

Dalje, Clan 3. fino kaze: "Republika se nalazi u sastavu savezne drzave Jugoslavije".

Ovdje ne pise kako ti tvrdis da se "Republika Srpska proglasila nezavisnom drzavom".
Pogotovo ne pise da su je kao takvu priznale Grcka i SRJ.

Koliko je meni poznato , RS nikad nije proglasavala nezavisnu drzavu jer oni nikad nisu priznali odvajanje BiH iz Jugoslavije. To sto su oni sebe proglasili "drzavom" ne znaci da su nezavisni. I u Njemackoj, SAD i Meksiku postoje "drzave" pa nisu nezavisne. Jedini cilj RS je bio opstanak u Jugoslaviji "srpskih dijelova BiH".
Pogotovo ne mogu vjerovati da ih je priznala Grcka ili SRJ.
Cak sta vise, kad malo bolje razmislim, kako ce ih Jugoslavija priznavati kao nezavisnu drzavu kad oni nisu ni BiH priznali kao nezavisnu drzavu sve do 95-e?
Alfa_Ze

#85 Re: Dejtonska Republika Srpska je pravni nasljednik ratne RS?

Post by Alfa_Ze »

Evo ga – frisko, taze!!
Dnevnik.ba
Ponedjeljak, 17. svibanj 2010. 16:05

BiH napokon dobiva ustav na svom jeziku: Otkrivamo zašto Dodik plaća prijevod!

Službeni prijevod Daytonskog mirovnog sporazuma trebao bi biti završen do početka lipnja, čime će naša država napokon dobiti ustav na svom jeziku, i to 15 godina nakon njegovog prihvaćanja u američkog zrakoplovnoj bazi Wright-Patterson u Ohio, tijekom mirovnih pregovora vođenih u studenom 1995. godine. Podsjetimo, original Općeg okvirnog sporazuma za mir izgubljen je u institucijama BiH početkom 2008.godine, nakon čega je Ministarstvo vanjskih poslova Francuske, na zahtjev Zastupničkoga doma parlamenta BiH, dostavilo ovjerenu kopiju Daytonskog sporazuma sa svim aneksima.

Šef Kluba zastupnika SNSD-a Milorada Dodika u Parlamentarnoj skupštini BiH Drago Kalabić rekao je "Glasu Srpske" da je već potpisan ugovor s Udruženjem sudskih tumača i prevodilaca RS koji su se obvezali da će prevesti Daytonski mirovni sporazum.

- Očekujemo da će prijevod biti završen za petnaestak dana, a troškove prijevoda Daytonskog mirovnog sporazuma snosit će SNSD. To će biti naš poklon institucijama BiH, jer očigledno je da u BiH nije bilo volje da se dođe do validnog prijevoda Dejtonskog sporazuma, odnosno Ustava BiH. Mi smo bili ti koji smo inicirali da se kopija originala Daytonskog sporazuma dostavi iz Francuske u BiH - istakao je Kalabić.

Napomenuo je da je to urađeno, jer je primjerak ovog važnog dokumenta nestao iz institucija BiH.
- Kada bude preveden, Daytonski sporazum biće upućen u parlamentarnu proceduru Parlamentu BiH, koji će ga verificirati jer do sada se ni taj posao u BiH nije obavio - kazao je Kalabić.

Podsjetimo, poseban interes za ratifikacijom Daytonskoga sporazuma u parlamentu BiH Republika Srpska (RS) pokazuje zbog toga što je ovim sporazumom legalizirano postojanje spomenutog bosanskohercegovačkog entiteta, kojeg su tri godine prije Daytona uspostavili na Palama Radovan Karadžić, Ratko Mladić i ostali iz tadašnje političke vrhuške srpskoga naroda u Bosni i Hercegovini.

Dio oporbenih bošnjačkih političara i analitičara smatra da činjenica kako Daytonski sporazum nije "ovjeren" u državnom parlamentu otvara mogućnost da se jednoga dana otvori pitanje legalnosti postojanja RS, odnosno da se izvrši povratak na ustav Republike BiH koji je važio prije rata.

I predsjednik SDA Sulejman Tihić nedavno je kazao da bi ta bošnjačka stranka mogla zatražiti povratak na Ustav R BiH iz 1991. godine ukoliko budu nastavljene prijetnje raspisivanjem referenduma o statusu Republike Srpske unutar Bosne i Hercegovine.
Deyton na snazi, iako nije verificiran u Parlamentu BiH !!
jeza u ledja

#86 Re: Dejtonska Republika Srpska je pravni nasljednik ratne RS?

Post by jeza u ledja »

Dio oporbenih bošnjačkih političara i analitičara smatra da činjenica kako Daytonski sporazum nije "ovjeren" u državnom parlamentu otvara mogućnost da se jednoga dana otvori pitanje legalnosti postojanja RS, odnosno da se izvrši povratak na ustav Republike BiH koji je važio prije rata.
Ja rekoh ranije, ako RS nije nastala Dejtonom vec ranije, onda ni 'ovjeravanje' Dejtonskog sporazuma nema uticaj na legalnost postojanja RS.
bicebolje

#87 Re: Dejtonska Republika Srpska je pravni nasljednik ratne RS?

Post by bicebolje »

Dozer wrote:Na kraju, kad se sve sabere i oduzme, ta RS je jedna obicna budalastina koja dugorocno nema nikakve sanse da opstane. Ni ekonomske, ni demografske...nikakve. Jos samo da taj narod tamo sve to skonta, da shvate da su samo jedna gomila ovaca kojom diriguje par cobana za licni interes, i onda se oze krenuti lagano prema naprijed. Da se razumijemo, nista drugacija situacija nije ni u FBiH gdje je samo malo vise cobana koji vode dvobojne ovce.
Kad se sve sabere i oduzme sve države u Evropi su glupost. Najbolje bi bilo da bi svi bili jedna država poput Kine. Tad bi mogli parirati silama u svijetu. Ovako sjedinjeni-razjedinjeni teško da ćemo uskoro. Blokade uništavaju EU isto kao što blokade uništavaju BiH.
RS je osnovana iz razloga što Srbi ne žele da žive u bošnjačkoj državi, BiH je odcjepljena od SFRJ jer Bošnjaci nisu htjeli da žive u srpskoj državi. Ni jedan narod ne voli da bude u manjini, pogotovo ne na ovako trusnom području. RS je teritorija osnovana sa planom da u njoj vladaju Srbi i dok su većina tako će i biti.
Ekonomski opstaje jer ima najeftiniji mogući sistem administracije. Zato je ekonomski preživila i sankcije i ekonomske krize. RS ima manji budžet od Zagreba a to joj ne smeta da funkcioniše tako reći normalno dok FBiH koja ima bar 4 puta veći budžet (kad se saberu kantoni i entitet) grca u problemima.
Demografija je upitna, trenutno je prirodni priraštaj katastrofalan i svake godine iz RS nestane 3.000 stanovnika. Ako Bošnjaci počnu naseljavati RS a priraštaj se ne popravi, može se desiti da u periodu od 50-100 godina postanu većina. Iz tog razloga Srbi neće dobrovoljno promjeniti ni obilježja ni atmosferu u RS jer ne žele da stvore povoljne prilike za nesrpsko stanovništvo. Da se razumijemo, stanje u FBiH daje savršen alibi. Da je FBiH uređena kako treba i da cvjeta suživot između Bošnjaka, Hrvata i malobrojnih Srba, druga priča bi se pričala. Međutim bošnjački političari kritikuju RS a od FBiH prave bošnjačku državu.
Narod ? Narod u BiH kao i u svakoj drugoj državi ide za čobanom kojeg izaberu na izborima. Hvala bogu izbori svake druge godine pa kad se narod promjeni promjeniće se i čobani ali...
nokia6170

#88 Re: Dejtonska Republika Srpska je pravni nasljednik ratne RS?

Post by nokia6170 »

jeza u ledja wrote:
:|
Jesi li ti procitao ovo sto si postavio?

Prvo, ne radi se o 1993-oj kao sto si rekao, vec o martu 92-e.

Dalje, Clan 3. fino kaze: "Republika se nalazi u sastavu savezne drzave Jugoslavije".

Ovdje ne pise kako ti tvrdis da se "Republika Srpska proglasila nezavisnom drzavom".
Pogotovo ne pise da su je kao takvu priznale Grcka i SRJ.

Koliko je meni poznato , RS nikad nije proglasavala nezavisnu drzavu jer oni nikad nisu priznali odvajanje BiH iz Jugoslavije. To sto su oni sebe proglasili "drzavom" ne znaci da su nezavisni. I u Njemackoj, SAD i Meksiku postoje "drzave" pa nisu nezavisne. Jedini cilj RS je bio opstanak u Jugoslaviji "srpskih dijelova BiH".
Pogotovo ne mogu vjerovati da ih je priznala Grcka ili SRJ.
Cak sta vise, kad malo bolje razmislim, kako ce ih Jugoslavija priznavati kao nezavisnu drzavu kad oni nisu ni BiH priznali kao nezavisnu drzavu sve do 95-e?
Ispravka za godinu. Ali se ne slazem sa tobom da je RS bila samo puka "drzava" koju ti poredis sa njemackim, americkim ili meksickim drzava u sastavu neke savezne drzave...jer ne vjerujem da te "drzave" imaju ministra vanjskih poslova kao sto je to imala RS u toku rata. Sto se tice Grcke i priznavanja RS-a...priznavanje moze imati formalni oblik i neformalni oblik koji se ogleda u sustinskom priznavanju da odredjena drzava tretira odredjene politicke i vojne duznosnike paradrzave na nacin kao sto tretira i sve druge drzavnike priznatih drzava...to je radila Grcka u kontekstu RS-a. Cak stavise ne treba zaboraviti da je predsjednik Grcke sjedio u Zvorniku 1993. godine zajedno sa Milosevicem i nagovarao tadasnje rukovodstvo RS-a da prihvati Vens-Ovenov plan.
nokia6170

#89 Re: Dejtonska Republika Srpska je pravni nasljednik ratne RS?

Post by nokia6170 »

bicebolje wrote:
Dozer wrote:Na kraju, kad se sve sabere i oduzme, ta RS je jedna obicna budalastina koja dugorocno nema nikakve sanse da opstane. Ni ekonomske, ni demografske...nikakve. Jos samo da taj narod tamo sve to skonta, da shvate da su samo jedna gomila ovaca kojom diriguje par cobana za licni interes, i onda se oze krenuti lagano prema naprijed. Da se razumijemo, nista drugacija situacija nije ni u FBiH gdje je samo malo vise cobana koji vode dvobojne ovce.
Kad se sve sabere i oduzme sve države u Evropi su glupost. Najbolje bi bilo da bi svi bili jedna država poput Kine. Tad bi mogli parirati silama u svijetu. Ovako sjedinjeni-razjedinjeni teško da ćemo uskoro. Blokade uništavaju EU isto kao što blokade uništavaju BiH.
RS je osnovana iz razloga što Srbi ne žele da žive u bošnjačkoj državi, BiH je odcjepljena od SFRJ jer Bošnjaci nisu htjeli da žive u srpskoj državi. Ni jedan narod ne voli da bude u manjini, pogotovo ne na ovako trusnom području. RS je teritorija osnovana sa planom da u njoj vladaju Srbi i dok su većina tako će i biti.
Ekonomski opstaje jer ima najeftiniji mogući sistem administracije. Zato je ekonomski preživila i sankcije i ekonomske krize. RS ima manji budžet od Zagreba a to joj ne smeta da funkcioniše tako reći normalno dok FBiH koja ima bar 4 puta veći budžet (kad se saberu kantoni i entitet) grca u problemima.
Demografija je upitna, trenutno je prirodni priraštaj katastrofalan i svake godine iz RS nestane 3.000 stanovnika. Ako Bošnjaci počnu naseljavati RS a priraštaj se ne popravi, može se desiti da u periodu od 50-100 godina postanu većina. Iz tog razloga Srbi neće dobrovoljno promjeniti ni obilježja ni atmosferu u RS jer ne žele da stvore povoljne prilike za nesrpsko stanovništvo. Da se razumijemo, stanje u FBiH daje savršen alibi. Da je FBiH uređena kako treba i da cvjeta suživot između Bošnjaka, Hrvata i malobrojnih Srba, druga priča bi se pričala. Međutim bošnjački političari kritikuju RS a od FBiH prave bošnjačku državu.
Narod ? Narod u BiH kao i u svakoj drugoj državi ide za čobanom kojeg izaberu na izborima. Hvala bogu izbori svake druge godine pa kad se narod promjeni promjeniće se i čobani ali...
Mozda je iskrenije reci da Srbi u Bosni i Hercegovini nisu izvršili drzavni i vojni udar na medj. priznatu drzavu Bosnu i Hercegovinu jer su bili ugrozeni, vec zato sto im se medj. priznanje Hrvatske i Bosne i Hercegovine kao samostalnih drzava nije uklapalo u viziju srpskog jedinstva "svi Srbi u jednoj drzavi bez granica sa jednom vjerom".

Cak stavise, Srbi su 1991. i 1992. godine u Bosni i Hercegovini doslovice dominirali politicko-vojnim-policijskim-akademskim zivotom Bosne i Hercegovine, tako da je prica o ugrozenosti srpskog naroda prica za malu djecu.
isto

#90 Re: Dejtonska Republika Srpska je pravni nasljednik ratne RS?

Post by isto »

Tkz republika srpska je pravni nasljednik ratne rs kad joj to odgovara, a nije pravni nasljednik kad joj to odgovara.
Oni koriste ratnu rs kako im odgovara tog trenutka.
Samo proglasenje rs na dijelu teritorije Republike BiH je bilo nezakonito i nelagalno, kao i proglasenje valasti na tomm dijelu, to je okupacija.
Srpska dijaspora u Bosni i Hercegovini je ocistila straosjedioce sa ognjista, pobila i otjerala i na silu stvorila, okupirala pola Republike Bosne i Hercegovine.
nokia6170

#91 Re: Dejtonska Republika Srpska je pravni nasljednik ratne RS?

Post by nokia6170 »

inhibitor wrote:
nokia6170 wrote: Mozda je iskrenije reci da Srbi u Bosni i Hercegovini nisu izvršili drzavni i vojni udar na medj. priznatu drzavu Bosnu i Hercegovinu jer su bili ugrozeni, vec zato sto im se medj. priznanje Hrvatske i Bosne i Hercegovine kao samostalnih drzava nije uklapalo u viziju srpskog jedinstva "svi Srbi u jednoj drzavi bez granica sa jednom vjerom".
Nisu izvrsili udar na medjunarodnu drzavu BiH, vec je to priznanje usljedilo nakon udara. Te godine je 09.01 bio prije 01.03., kao uostalom sto je i svake druge godine.

Mislili su Srbi da kao konstitutivan narod imaju pravo da se pitaju o takvim sitnicama kao sto je proglasenje nezavisnosti.
Nakon sto je Bosna i Hercegovina primljena u UN i postala punopravna clanica sa pravima i obavezama iz Povelje UN-a...od tog datuma sve aktivnosti koje je sprovodilo tadasnje politicko-vojno rukovodstvo Srba u BiH dobija karakter paradrzavnog i paravojnog.
and

#92 Re: Dejtonska Republika Srpska je pravni nasljednik ratne RS?

Post by and »

nokia,hvala na odgovorima.može još koje pitanje?
kakva je pravna validnost dokumenta(deytona)ako je potpisan od strane osumnjičenog za ratne zločine u bih,a i drugi potpisnik se spominje u procesu u hagu?
nokia6170

#93 Re: Dejtonska Republika Srpska je pravni nasljednik ratne RS?

Post by nokia6170 »

and wrote:nokia,hvala na odgovorima.može još koje pitanje?
kakva je pravna validnost dokumenta(deytona)ako je potpisan od strane osumnjičenog za ratne zločine u bih,a i drugi potpisnik se spominje u procesu u hagu?
Biti osumnjicen ne znaci biti i presudjen. Medjutim, presude Haskog tribunala nemaju pravnog uticaja na Dejt. mir. sporazum.
and

#94 Re: Dejtonska Republika Srpska je pravni nasljednik ratne RS?

Post by and »

da li moguća presuda karadžiću može uticati na neke stvari u bih i kako bi se ta presuda mogla iskoristiti?
nokia6170

#95 Re: Dejtonska Republika Srpska je pravni nasljednik ratne RS?

Post by nokia6170 »

and wrote:da li moguća presuda karadžiću može uticati na neke stvari u bih i kako bi se ta presuda mogla iskoristiti?
Odgovornost Karadzica je odgovornost ratne RS
Odgovornost ratne RS je odgovornost dejtonske RS kao njenog pravnog sljednika
Odgovnornost dejtonske RS je odgovornost Bosne i Hercegovine

Pravno gledajuci danasnja Bosna i Hercegovina je u sirem medjunarodno-pravnom znacenju pravni sljednik i HZHR i RS i RBiH....npr. pred Evropskim sudom za ljudska prava tuzite drzavu Bosnu i Hercegovinu, bez obzira koji nivo vlasti-institucija je odgovoran i nadlezan za krsenje ljudskih prava. Medjunarodno pravo poznaje samo drzave kao subjekte, njega ne zanima unutrasnje uredjenje drzave i nadleznosti.

U tom sirem znacenju Bosna i Hercegovina kao medj. priznata drzava i pravni subjekt bi mogla da ima obavezu u smislu Draft Articles of States responsibility for international wrongful acts, na koji se poziva i sam Medj. sud pravde u svojoj presudi BiH-Srbija.

Taj dokument predvidja dokidanje stanja nastalog krsenjem medj. prava..sto bi se moglo u nekom od tumacenja usmjeriti u pravcu ukidanja ustavnog uredjenja kakvo jeste sada, jer je na medj. sudovima presudjeno da je stanje potvrdjeno u Dejtonu 1995. godine produkt krsenja medj. prava. 1995. godine nismo imali te zvanicne pravne kvalifikacije u pogledu krivicne odgovornosti najvisih zvanicnika, koje same po sebi povlace i odgovornost sistema na cijem su se ti isti nalazili.
nokia6170

#96 Re: Dejtonska Republika Srpska je pravni nasljednik ratne RS?

Post by nokia6170 »

Jos jedan zanimljiv vremeplov u vezi sa RS-om, odnosno kontinuitetom dejtonske RS sa ratnom RS...i to sustinskim kontinuitetom, ne samo pravnim.

Narodna skupstina RS-a je na svom zasjedanju 19. novembra 1997. godine usvojila

"Deklaraciju o ravnopravnosti i samostalnosti Republike Srpske" u kojoj u tacki 8. stoji sljedece:

Image

Ovo je, dakle, dvije godine nakon potpisivanja Dejtona, kojeg su zvanicnicima i institucijama RS-a uvijek bila puna usta i kojeg navodno zdusno zagovaraju da se postuje i sprovodi.
isto

#97 Re: Dejtonska Republika Srpska je pravni nasljednik ratne RS?

Post by isto »

nemama razloga za nerviranje, gonite se u Srbiju odakle su vase dzede i babe dosle.
Manojlo1

#98 Re: Dejtonska Republika Srpska je pravni nasljednik ratne RS?

Post by Manojlo1 »

isto wrote:nemama razloga za nerviranje, gonite se u Srbiju odakle su vase dzede i babe dosle.
Hej... :) ... hocemo !! Evo bas palimo traktore ..Biti ce to lijepa kolonica od nekih 1.500.000 ljudi :) .
jeza u ledja

#99 Re: Dejtonska Republika Srpska je pravni nasljednik ratne RS?

Post by jeza u ledja »

nokia6170 wrote: Ispravka za godinu. Ali se ne slazem sa tobom da je RS bila samo puka "drzava" koju ti poredis sa njemackim, americkim ili meksickim drzava u sastavu neke savezne drzave...jer ne vjerujem da te "drzave" imaju ministra vanjskih poslova kao sto je to imala RS u toku rata. Sto se tice Grcke i priznavanja RS-a...priznavanje moze imati formalni oblik i neformalni oblik koji se ogleda u sustinskom priznavanju da odredjena drzava tretira odredjene politicke i vojne duznosnike paradrzave na nacin kao sto tretira i sve druge drzavnike priznatih drzava...to je radila Grcka u kontekstu RS-a. Cak stavise ne treba zaboraviti da je predsjednik Grcke sjedio u Zvorniku 1993. godine zajedno sa Milosevicem i nagovarao tadasnje rukovodstvo RS-a da prihvati Vens-Ovenov plan.
Nema sta da se slazemo ili ne, cinjenica je da Rebublika Srpska nikad nije proglasila nezavisnost. Do Dejtona nisu ni znali koje su im granice. Sta je to 'neformalni oblik priznavanja'??? Koliko mi je poznato tacno se zna sta znaci priznavanje jedne drzave od strane druge. Ne vidim kakve veze sjedenje predsjednika Grcke u Zvorniku i nagovaranje SDS-ovaca da nesto potpisu ima sa priznavanjem drzave RS? RS nikad nije bila nezavisna drzava, nit im je to bila namjera. Karadziceva namjera je bila da odrzi veci dio teritorije BiH (po mogucnoscu etnicki ociscene) u okviru krnje Jugoslavije. To je sve.

Danasnja Republika Srpska nije pravni nasljednik ratne RS. Ratna RS je bila nelegalna tvorevina, nije priznata od strane vlasti u BiH. U tom smislu, ni hrvatski kantoni u FBiH nisu pravni nasljednici tzv. HRHB, a po ovoj tvojoj logici bi bili.
Ono sto je ocigledno je da se zbog ublehe o ukidanju RS pokusava imputirati pravna kontinuiranost Republike Srpske jos od prije nego sto je Bosna i Hercegovina postala samostalna drzava, ne bi li se nekako povezali ratni zlocini i genocid sa 'nelegalnoscu RS'. Sve se opet svodi na tu veliku ublehu zbog koje evo vec godinama tapkamo u mjestu. Ceka se neka suplja presuda medjunarodnih sudova, poslije koje ce nam svima valjda biti bolje. Prvo se cekala presuda Milosevicu, pa presuda u sporu sa Srbijom, sada se ceka presuda Karadzicu, itd. Od toga nikad nista nece biti u vezi unutarnjeg uredjenja BiH.

Najveca ironija je sto se ublehasi koji nam podmecu ovu tezu u tome slazu sa srpskim nacionalistima, koji isto tako smatraju da RS postoji jos od januara 92-e.
I jedni i drugi ovo tvrde samo kad im odgovara.
Evo ovo je najbolji primjer gore koji je spomenuo 'and' - ako smatrate da je sadasnja RS pravni nasljednik ratne RS, kako onda mislite ukidanjem ili ponistavanjem Daytona ukinuti RS???? Ako RS nije nastala u Daytonu, vec ranije, onda je ponistavanje Daytona nece ukinuti. Na jednoj strani isti covjek tvrdi kako je RS bila nezavisna drzava i da je danasnji entitet njen pravni nasljednik??!?! Pa ako je bila nezavisna drzava to onda znaci da BIH u granicama kakvu danas poznajemo takodje nije postojala u periodu 92-95 jer je njen jedan dio bio nezavisna drzava??

Ja ne zelim radi nekih ubleha prelaziti preko historijskih fakata. Republika Srpska je bila jedna odmetnicka paradrzavna tvorevina u ovkiru koje su pocinjeni strasni zlocini tokom rata. Danasnja RS ne moze biti pravni nasljednik te tvorevine jer ta tvorevina nikad nije pravno postojala.
Ja smatram da proturanjem price o pravnom kontinuitetu RS vi cementirate njenu legitimnost.

Predlazem da se sljedeci put nadjete zajedno na proslavi rodjendana Republike. :roll:
nokia6170

#100 Re: Dejtonska Republika Srpska je pravni nasljednik ratne RS?

Post by nokia6170 »

jeza u ledja wrote:
nokia6170 wrote: Ispravka za godinu. Ali se ne slazem sa tobom da je RS bila samo puka "drzava" koju ti poredis sa njemackim, americkim ili meksickim drzava u sastavu neke savezne drzave...jer ne vjerujem da te "drzave" imaju ministra vanjskih poslova kao sto je to imala RS u toku rata. Sto se tice Grcke i priznavanja RS-a...priznavanje moze imati formalni oblik i neformalni oblik koji se ogleda u sustinskom priznavanju da odredjena drzava tretira odredjene politicke i vojne duznosnike paradrzave na nacin kao sto tretira i sve druge drzavnike priznatih drzava...to je radila Grcka u kontekstu RS-a. Cak stavise ne treba zaboraviti da je predsjednik Grcke sjedio u Zvorniku 1993. godine zajedno sa Milosevicem i nagovarao tadasnje rukovodstvo RS-a da prihvati Vens-Ovenov plan.
Nema sta da se slazemo ili ne, cinjenica je da Rebublika Srpska nikad nije proglasila nezavisnost. Do Dejtona nisu ni znali koje su im granice. Sta je to 'neformalni oblik priznavanja'??? Koliko mi je poznato tacno se zna sta znaci priznavanje jedne drzave od strane druge. Ne vidim kakve veze sjedenje predsjednika Grcke u Zvorniku i nagovaranje SDS-ovaca da nesto potpisu ima sa priznavanjem drzave RS? RS nikad nije bila nezavisna drzava, nit im je to bila namjera. Karadziceva namjera je bila da odrzi veci dio teritorije BiH (po mogucnoscu etnicki ociscene) u okviru krnje Jugoslavije. To je sve.

Danasnja Republika Srpska nije pravni nasljednik ratne RS. Ratna RS je bila nelegalna tvorevina, nije priznata od strane vlasti u BiH. U tom smislu, ni hrvatski kantoni u FBiH nisu pravni nasljednici tzv. HRHB, a po ovoj tvojoj logici bi bili.
Ono sto je ocigledno je da se zbog ublehe o ukidanju RS pokusava imputirati pravna kontinuiranost Republike Srpske jos od prije nego sto je Bosna i Hercegovina postala samostalna drzava, ne bi li se nekako povezali ratni zlocini i genocid sa 'nelegalnoscu RS'. Sve se opet svodi na tu veliku ublehu zbog koje evo vec godinama tapkamo u mjestu. Ceka se neka suplja presuda medjunarodnih sudova, poslije koje ce nam svima valjda biti bolje. Prvo se cekala presuda Milosevicu, pa presuda u sporu sa Srbijom, sada se ceka presuda Karadzicu, itd. Od toga nikad nista nece biti u vezi unutarnjeg uredjenja BiH.

Najveca ironija je sto se ublehasi koji nam podmecu ovu tezu u tome slazu sa srpskim nacionalistima, koji isto tako smatraju da RS postoji jos od januara 92-e.
I jedni i drugi ovo tvrde samo kad im odgovara.
Evo ovo je najbolji primjer gore koji je spomenuo 'and' - ako smatrate da je sadasnja RS pravni nasljednik ratne RS, kako onda mislite ukidanjem ili ponistavanjem Daytona ukinuti RS???? Ako RS nije nastala u Daytonu, vec ranije, onda je ponistavanje Daytona nece ukinuti. Na jednoj strani isti covjek tvrdi kako je RS bila nezavisna drzava i da je danasnji entitet njen pravni nasljednik??!?! Pa ako je bila nezavisna drzava to onda znaci da BIH u granicama kakvu danas poznajemo takodje nije postojala u periodu 92-95 jer je njen jedan dio bio nezavisna drzava??

Ja ne zelim radi nekih ubleha prelaziti preko historijskih fakata. Republika Srpska je bila jedna odmetnicka paradrzavna tvorevina u ovkiru koje su pocinjeni strasni zlocini tokom rata. Danasnja RS ne moze biti pravni nasljednik te tvorevine jer ta tvorevina nikad nije pravno postojala.
Ja smatram da proturanjem price o pravnom kontinuitetu RS vi cementirate njenu legitimnost.

Predlazem da se sljedeci put nadjete zajedno na proslavi rodjendana Republike. :roll:
Ti si onda u velikoj zabludi ako si uvjerenja da danasnja RS nije pravni sljednik ratne RS. Itekako da jeste...ako nije onda nam fino objasni zasto je danasnja RS duzna isplatiti Alijagicima iz Trebinja visemilionsku odstetu za bespravno oduzetu imovinu? Tu imovinu mu oduzele ratne vlasti Trebinja, a odgovaraju danasnje vlasti Trebinja. Ustavni sud BiH je potvrdio te presude.

Je li ti poznato da postoji na stotine sudskih predmeta u kojima su clanovi porodica stradalih u pripadnika VRS u ratu tuzili RS za naknadu stete i da su dobili te slucajeve i nijedan RS sud nije nasao problematicnim sto neko poslije rata tuzi dejtonsku RS za nesto sto se desilo u ratu, odnosno zasta je odgovorna ratna RS. Ako su im tuzbe i odbijane onda su odbijane zbog proteka roka podnosenja tuzbe, a ne zbog nedupustenosti podnosenja tuzbe-pasivne legitimacije.

evo ti primjer iz sudske prakse Ustavnog suda BiH u predmetu: AP 2269/06, gdje se u dijelu spominje presuda Vrhovnog suda RS:

Vrhovni sud je presudom, broj Rev-467/05 od 14. marta 2006. godine, odbio reviziju apelanata. U obrazloženju presude je navedeno da je članom 376. stav 1. ZOO propisano da potraživanje naknade prouzrokovane štete zastarijeva za tri godine od dana kad je oštećeni doznao za štetu i za lice koje je štetu učinilo. Dalje je navedeno da iz odredbi čl. 173. i 174. ZOO proizilazi da je tužena prouzrokovala apelantima štetu nastalu smrću njihovog pravnog prethodnika, zbog opasne djelatnosti-organizovanja, popune i upotpune Vojske Republike Srpske, te da u konkretnom sporu nije bitno ko je ispalio granatu od čijeg je gelera poginuo prednik apelanata, budući da je on stradao kao neposredni učesnik u izvršavnju djelatnosti tužene. Sud je naveo da su saznanje apelanata za smrt njihovog pravnog prethodnika i za tuženu kao pravni subjekt koji im, izvršavanjem opasne djelatnosti, prouzrokovao štetu, uslovi za početak toka zastarjelosti u smislu člana 376. stav 1. ZOO, da je, neovisno od činjenice da je prednik apelanata poginuo 16. novembra 1994. godine, zastarijevanje počelo teći 19. juna 1996. godine kada je ukinuto ratno stanje i neposredna ratna opasnost u Republici Srpskoj (član 384. u vezi sa članom 383. ZOO). Obzirom da su apelanti tužbu podnijeli 7. marta 2001. godine, a nisu dokazali da su se prije toga obraćali tuženoj u vezi naknade sporne štete, to je zastarni rok od tri godine u momentu podnošenja tužbe već bio istekao te je nastupila zastarjelost potraživanja apelanata sa posljedicom iz člana 360. stav 1. ZOO. Dalje je navedeno, suprotno tvrdnji apelanata, da potraživanje naknade prouzrokovane štete nije zastarjelo samo onda ako su održana oba zastarna roka, subjektivni i objektivni, već da zastarjelost potraživanja nastupa ako je bilo koji od tih rokova istekao. Obzirom da i neimovinska šteta, koja se ogleda u intenzitetu i trajanju duševnih bolova zbog smrti srodnika, počinje teći momentom saznanja za smrt tog lica, sud je zaključio da je i potraživanje buduće nematerijalne štete zbog smrti pravnog prednika apelanta također zastarjelo u smislu člana 376. ZOO. Dalje je navedeno da je smrt prednika apelanata nastupila kao posljedica opasne djelatnosti tužene, a ne zbog krivičnog djela te se u konkretnom slučaju ne može primijeniti zastarni rok iz čalan 377. ZOO te da se na konkretni slučaj ne mogu primijeniti ni međunarodne konvencije po kojima ratna šteta ne zastarijeva budući da u konkretnom sporu nema međunarodnog elementa. Iz navedenih razloga Vrhovni sud je odbio reviziju apelanata kao neosnovanu.

Obrati paznju na ove boldirane dijelove koji govore o tuženoj...nigdje neces naci da bilo ko osporava pasivnu legitimaciju tuzene dejtonske RS sa ratnom RS.

Slazem se ja u nekim stvarima sa tobom, ali cinjenice su cinjenice ma koliko se nekome svidjale ili ne.

p.s. usput informacije radi, upravo je pravobranilastvo RS-a u postupku Islamska zajednica protiv RS-a isticala prigovor pasivne legitimacija da danasnja RS ne moze biti odgovorna za ratnu RS i upravo RS sudovi su odbili taj prigovor kao nesnovan.
Last edited by nokia6170 on 18/05/2010 16:52, edited 2 times in total.
Post Reply