krpelj - izgubili smo bitku
Moderator: anex
-
wildflower
#76 Re: krpelj - izgubili smo bitku
Nije docekao jutro da ide ponovo veterinaru. Zaspao je zauvijek oko 4 sata jutros. Sinoc sam obisla grad da nadjem infuziju ali ovdje nema dezurne apoteke.
Sve je sad uzaludno kad ga vise nema. Moram biti pribrana radi ostalih, imam jos dva psa i macu o kojoj treba brinuti, ali trenutno od suza nemam snage ni da ustanem.
Hvala svima puno, a svima nama upozorenje, ovo je strasna bolest, cuvajte svoje prijatelje...
Sve je sad uzaludno kad ga vise nema. Moram biti pribrana radi ostalih, imam jos dva psa i macu o kojoj treba brinuti, ali trenutno od suza nemam snage ni da ustanem.
Hvala svima puno, a svima nama upozorenje, ovo je strasna bolest, cuvajte svoje prijatelje...
- Pasiflora
#77 Re: krpelj - izgubili smo bitku
Zao mi je... ucinila si sve sto si mogla, nemoj sebi prebacivati 
- tinchy
#78 Re: krpelj - izgubili smo bitku
wildflower wrote:Nije docekao jutro da ide ponovo veterinaru. Zaspao je zauvijek oko 4 sata jutros. Sinoc sam obisla grad da nadjem infuziju ali ovdje nema dezurne apoteke.
Jako mi je žao..
- semmy
#79 Re: krpelj - izgubili smo bitku
znam kako se osjecas....jako mi je zao

- fatamorgana
#80 Re: krpelj - izgubili smo bitku
I sam volim životinje, i dijelim s tobom tvoj bol, 
-
Cober
#81 Re: krpelj - izgubili smo bitku
Iskreno suosjećam i žao mi je što se prekasno javljam.wildflower wrote:Uzasno me je strah, dodje mi da ga jadnicka stavim u auto i vozim u Sarajevo, ali mislim da bi mu dvosatna voznja vise naskodila...
Bio sam u istoj situaciji i zahvaljujući brzoj i ispravnoj reakciji uposlenika sa klinike Vet Life koji tačno znaju šta u takvoj situaciji treba da rade, sve je prošlo bez posljedica, a za hitne i takve slučajeve su 24 sata na raspolaganju.
Pišem zbog onih drugih pasa čiji će život biti ugrožen a vlasnici će oklijevati, i naći će se naći u sličnoj situaciji, pa molim te ne zamjeri mi gore boldirano što je na kraju dovelo do tragičnog kraja.
Nikakva vožnja mu ne bi nimalo naškodila. Brza i trenutačna reakcija po prvim simptomima malaksalosti i umora je neophodna ili nema spasa, a ima ga. Dan oklijevanja nakon prvih simptoma je pouzdan put u smrt, i šanse za preživljavanje se drastično smanjuju.
Pokazatelj uznapredovalog oboljenja je tamna mokraća, dovoljno je kap uhvatiti na bijelu tablicu od stiropora (uobičajeno pakovanje za pileće proizvode u trgovini). Ponavljam zbog onih koji se nađu u takvoj situaciji (a naći će se), preventiva su preparati protiv krpelja (Scalibor, Frontline protiv krpelja, Stronghold protiv smrtonosnog "srčanog crva" kojeg prenose tigrasti komarci), a piroplazmoza se lako sanira samo ukoliko se na vrijeme krene sa pravom terapijom.wildflower wrote:Psa smo odveli veterinaru odmah nakon sto je poceo povracati i mokriti tamnije. Jos dan prije je bio malo mirniji nego inace, ali je jeo normalno.
Nadam se da će ovo pročitati mnogi na vrijeme i unaprijed.
Ja sam imao sreću da sam ranije pročitao ovu temu, i hvala postavljaću jer je, unatoč svojoj boli i svom gubitku postavljanjem iste mene spasio, inače bih te simptome smatrao bezveznim i pripisao ih jednostavno "neraspoloženju" psa zbog nečega, i to bi već bilo prekasno i za njega i mene.
-
wildflower
#82 Re: krpelj - izgubili smo bitku
Hvala svima na saosjecanju, znaci puno kada zivis u sredini u kojoj je tuga za psom nesto smjesno.
I slazem se sa prethodnim komentatorom, koliko god bila velika bol, bitno je da pisemo o ovome, jer ce to nekog drugog psa mozda spasiti.
I slazem se sa prethodnim komentatorom, koliko god bila velika bol, bitno je da pisemo o ovome, jer ce to nekog drugog psa mozda spasiti.
-
amater1981
#83 Re: krpelj - izgubili smo bitku
Stvarno mi je žao što se nise uspjeli izboriti, ali to je život .........wildflower wrote:Hvala svima na saosjecanju, znaci puno kada zivis u sredini u kojoj je tuga za psom nesto smjesno.
- tebiodmene
#84 Re: krpelj - izgubili smo bitku
Vidim da je tema prilično "stara", ali mislim da je tema krajnje aktuelna.
U posljednje vrijeme dosta mojih prijatelja se žale kako su se krpelji masovno pojavili. Sad je već mart, ali situacija eskalira još od januara. Krpelji su, fakat, mutirali. Neobično je da se masovno pojavljuju tokom zime. Pogotovo kad se radi o zimi koja je hladna i obilata padavinama.
Kako god, moj pas je nedavno imao krpelja. (nikada većeg nisam vidjela, mada nije bio pun krvi kako oni znaju biti)
Ipak, da pričam od početka.
Pas je mužijak i star je 10 mjeseci. Taman smo uradili kastraciju i super je to podnio. Tih dana sam ga malo štedila od trčanja sa njegovim psećim drugarima da se ne bi povrijedio. To je trajalo nekih dvije sedmice. Tokom tog oporavka ponašao se identično kao i prije.
Nakon tih 15tak dana primijetila sam da je nekako usporen i imao je savim drugačije ponašanje:
- prije se budio rano i lako tada je spavao skoro po cijeli dan
- uvijek halapljivo jede, ali je tada gnjavio (pojeo bi sve ali...)
- pio je mnogo manje vode
- nije mi stalno nutkao igračke za bacanje što je ranije uvijek radio
- s drugim psima je imao reakciju "zašto me ovaj gnjavi, nakostriješi se i ode u drugom pravcu..."
- mokraća mu je zelenkasta i tamnija nego inače (mada ne pretjerano)
Tako, bila sam potpuno sigurna da mu se nešto dešava, a ljudi oko mene su me ubjeđivali da je to sigurno posljedica kastracije.
Takvo stanje je potrajalo tri dana, a onda smo pronašli krpelja sasvim slučajno. Uspješno smo ga odstranili. Dan poslije toga je već bio bolje.
Bili smo i kod veta. Pregledao ga je i rekao da je sve uredu i da mu nikakva terapija nije potrebna.
To "puno bolje" stanje se i nakon 10 dana nije pomijenilo.
Dakle, to definitivno nije onaj pas. Sada jede normalno, a pije još uvijek manje, ali neće da se igra sa svojim drugarima i spava po cijeli dan...Težak je nekako i trom. Kao da ga svi oko njega nerviraju. Meni je najprivrženiji pa mi se obraduje uvijek, ali opet nekako drugačije.
Izjeda me ta "krpelj situacija" mada bi, vjeruje, u slučaju postojanja neke bolesti već odavno trebao imati i lošije stanje.
Ipak, danas sam se odlučila da ću ga voditi na vađenje krvi. Brinem se jako.
Naravno, i dalje je ona priča okoline da je sve to posljedica reakcije na kastraciju. To je uredu ako je istina. Znam da se psi smire poslije tog zahvata, ali baš da se ponaša kao starac...ne znam...
Ipak, ja nekako ne vjerujem da se iko može promijeniti preko noći što se s mojim psom definitivno i desilo.
Ima li ko kakav savjet ili iskustvo?
Pozz
U posljednje vrijeme dosta mojih prijatelja se žale kako su se krpelji masovno pojavili. Sad je već mart, ali situacija eskalira još od januara. Krpelji su, fakat, mutirali. Neobično je da se masovno pojavljuju tokom zime. Pogotovo kad se radi o zimi koja je hladna i obilata padavinama.
Kako god, moj pas je nedavno imao krpelja. (nikada većeg nisam vidjela, mada nije bio pun krvi kako oni znaju biti)
Pas je mužijak i star je 10 mjeseci. Taman smo uradili kastraciju i super je to podnio. Tih dana sam ga malo štedila od trčanja sa njegovim psećim drugarima da se ne bi povrijedio. To je trajalo nekih dvije sedmice. Tokom tog oporavka ponašao se identično kao i prije.
Nakon tih 15tak dana primijetila sam da je nekako usporen i imao je savim drugačije ponašanje:
- s drugim psima je imao reakciju "zašto me ovaj gnjavi, nakostriješi se i ode u drugom pravcu..."
Tako, bila sam potpuno sigurna da mu se nešto dešava, a ljudi oko mene su me ubjeđivali da je to sigurno posljedica kastracije.
Takvo stanje je potrajalo tri dana, a onda smo pronašli krpelja sasvim slučajno. Uspješno smo ga odstranili. Dan poslije toga je već bio bolje.
Bili smo i kod veta. Pregledao ga je i rekao da je sve uredu i da mu nikakva terapija nije potrebna.
Dakle, to definitivno nije onaj pas. Sada jede normalno, a pije još uvijek manje, ali neće da se igra sa svojim drugarima i spava po cijeli dan...Težak je nekako i trom. Kao da ga svi oko njega nerviraju. Meni je najprivrženiji pa mi se obraduje uvijek, ali opet nekako drugačije.
Izjeda me ta "krpelj situacija" mada bi, vjeruje, u slučaju postojanja neke bolesti već odavno trebao imati i lošije stanje.
Naravno, i dalje je ona priča okoline da je sve to posljedica reakcije na kastraciju. To je uredu ako je istina. Znam da se psi smire poslije tog zahvata, ali baš da se ponaša kao starac...ne znam...
Ipak, ja nekako ne vjerujem da se iko može promijeniti preko noći što se s mojim psom definitivno i desilo.
Pozz
- Pasiflora
#85 Re: krpelj - izgubili smo bitku
Sacekaj nalaze krvi, sve ces znati.
- Cholina_Lokica
#86 Re: krpelj - izgubili smo bitku
Od kastracije to ne bi trebalo biti tako... Uradi nalaz krvi sto prije
-
Cober
#87 Re: krpelj - izgubili smo bitku
Vjerujem da si pažljivo pročitala i moj gornji post. Šta onda čekaš?tebiodmene wrote:Ima li ko kakav savjet ili iskustvo?
Danas si tek odlučila, a kada ideš? Vidjela si da svi veterinari nisu isti. Za ovo ODMAH ideš kod onih koji ZNAJU sa tim, a to je za sada Vet Life. Poznato je da nakon kastracije i sterilizacije psi gube svoju pravu prirodu, postaju donekle bezvoljni i gube hormonalni razlog za većinu stvari koje su ih do tada inicirale da se dokazuju, kako u nadmetanju tako i u igri. U svakom slučaju ukoliko nečeš da rizikuješ život ljubimca nagađanjem je li krpelj prenio bolest ili nije, nisi smjela toliko čekati, kako zbog piroplazmoze, tako i zbog srčanog crva, a što se takođe utvrđuje (na tvoj zahtjev) laboratorijskom analizom krvi.tebiodmene wrote:Ipak, danas sam se odlučila da ću ga voditi na vađenje krvi.
Pozdrav, Cober
Last edited by Cober on 10/03/2011 14:11, edited 1 time in total.
-
amater1981
#88 Re: krpelj - izgubili smo bitku
sačekaj nalaz i puno stvari če ti biti jasnije,iako nerazumijem to kastriranje nikako??? Nikako mi nije jasno zar je bolje imati kučnog ljubimca kao biljku koji nezna ni jeli muško ili žensko nego zdravog normalnog ljubimca koji ima sve faze odrastanja kao i svako živo biče? Možda ja griješim ili samo drugačije gledam na to .....tebiodmene wrote:Vidim da je tema prilično "stara", ali mislim da je tema krajnje aktuelna.![]()
Ipak, ja nekako ne vjerujem da se iko može promijeniti preko noći što se s mojim psom definitivno i desilo.![]()
Pozz
- Cholina_Lokica
#89 Re: krpelj - izgubili smo bitku
@amater
Kastrirani/sterilisani psi su puno zdraviji. Kod muzijaka jako cets problem je nespustanje jednog testisa, koji kasnije moze izazvati velike komplikacije zdravstvene, zenke koje nisu starilisane u 80% slucajeva poslije 8. godine zivota dobijaju karcinom materice, dojki, i onda prolaze jako opasne operacije, i dobijaju isto tako opasne lijekove... Kod zenki je bolje odraditi sterilizaciju prije prvog tjeranja i tada je opasnost od karcinoma 0,1%, i ja sa svojom nisam htjela ni jednog momenta razmisljati sta da uradim. Poslije svakog sljedeceg tjeranja, opasnost je sve veca. Tako da to zdrav pas nekastriran/nesterilisan, je jako daleko od istine, i samo neko ko nema pojma o tome ce dozvoliti da mu se pas bezveze pati, kad moze to na vrlo jednostavan nacin rjesiti
Kastrirani/sterilisani psi su puno zdraviji. Kod muzijaka jako cets problem je nespustanje jednog testisa, koji kasnije moze izazvati velike komplikacije zdravstvene, zenke koje nisu starilisane u 80% slucajeva poslije 8. godine zivota dobijaju karcinom materice, dojki, i onda prolaze jako opasne operacije, i dobijaju isto tako opasne lijekove... Kod zenki je bolje odraditi sterilizaciju prije prvog tjeranja i tada je opasnost od karcinoma 0,1%, i ja sa svojom nisam htjela ni jednog momenta razmisljati sta da uradim. Poslije svakog sljedeceg tjeranja, opasnost je sve veca. Tako da to zdrav pas nekastriran/nesterilisan, je jako daleko od istine, i samo neko ko nema pojma o tome ce dozvoliti da mu se pas bezveze pati, kad moze to na vrlo jednostavan nacin rjesiti
- tebiodmene
#90 Re: krpelj - izgubili smo bitku
Iskreno, malo se ovo odužilo iz prostog razloga što smo kod veta već bili i konstatovao je da je sve uredu. Međutim, nije radio nikakve nalaze pa vođena time zaključujem da svako može pogriješiti. Ne zamjeram...Možda jednostavno pretjerujem.
Što se kastracije tiče, mnogo sam "učila" oko toga prije zahvata tako da mislim da sam uradila pravu stvar. Svi psi s kojima imam kontakt su kastrirani, veseli, razigrani i nisu debeli ...
Na vađenje krvi idemo danas pa eto...Nadam se da će, ipak, sve biti uredu...
Što se kastracije tiče, mnogo sam "učila" oko toga prije zahvata tako da mislim da sam uradila pravu stvar. Svi psi s kojima imam kontakt su kastrirani, veseli, razigrani i nisu debeli ...
Na vađenje krvi idemo danas pa eto...Nadam se da će, ipak, sve biti uredu...
-
amater1981
#91 Re: krpelj - izgubili smo bitku
Ok. možda ste vi upravu ali izgleda poslije 12 godina provedenih i preko 150 pasa koji su prošli kroz moje ruke znači kroz odgaivačnicu ja sam ipak još uvjek AMATER,šala na stranu ja se nisam susretao sa problemom karcinoma i slićno to za testise mi se dešavalo ali nisam imao zdravstvenih problema sa tim psima. Meni ih je žao kada su kastrirani to je jednostavno moje mišljenje ali se isto tako slažem sa vama da i to treba uraditi kastriranje ako čovjek ima neki razlog za to, a ne sada ja ču kao kastrirati psa jer šta ako ona nakon 8-9 godina dobije karcinom materice. Pa nekako mi je logično da i sa godinama dolaze i određene bolesti.Cholina_Lokica wrote:@amater
Da me pogrešno neko nesvati ja ne osuđujem nikoga ko je kastrirao svog ljubimca ovo je samo borba mišljenja.
Pozzzz.....
- Cholina_Lokica
#92 Re: krpelj - izgubili smo bitku
Da opet kazem, mimo karcinom dolazi i do gnojenja materice, i opet se ista operacija mora odraditi, samo sto je to sa 8-9 godina rizicna operacija. Ja ne zelim da prolazimo ni pas ni ja kroz te probleme, jer zelim da imam citav zivot zdravog psa, kojem su jako umanjene mogucnosti oboljevanja. I razmisljam o puno godina unaprijed, a ne godinu za godinom iz tog razloga. Sa godinama ne moraju doci bolesti, jer vecinu tih istih bolesti izaziva cisto nerazmisljanje i "neadekvatna" briga o psu. Svakome njegovo, ali ne treba ni govoriti da te stvari nisu nista, kada jesu velika stvar, i vi kao uzgajivac kao sto rekoste, bi takve stvari trebali znati, pogotovo sa zdravstvenog aspekta za pse 
- tebiodmene
#93 Re: krpelj - izgubili smo bitku
Možda je do mene pa svojevremeno nisam uspjela naći odgovarajuću temu oko kastriranja na ovom forumu, ali bih bila jako sretna da sam svoje višestruke dileme mogla razmijeniti sa forumašima.
Moram priznati da su moji izvori bili drugi forumi, ali prvenstveno raznovrsno iskusni ljudi sa različitim mišljenjima...
Ne bi loše bilo da podjelimo ta iskustva, na zasebnoj temi, radi onih koji još tragaju.
Evo jedne od mnogih dilema i pitanja: Da li je humanije psa kastrirati (pogotovo kad se radi o udomljenim mješancima što je kod mene slučaj) ili ga sprječavati da se pari? Gdje pas više pati?
Evo i još jednog mog zaključka: Radi emotive koja preovladava nad racionalnim kod donošenja važnih odluka mnogi psi/štenci završe na ulici zbog toga što vlasnici ne znaju šta bi onda s njima!
Ovo je samo dio mojih ranijih košmara...
Moram priznati da su moji izvori bili drugi forumi, ali prvenstveno raznovrsno iskusni ljudi sa različitim mišljenjima...
Ne bi loše bilo da podjelimo ta iskustva, na zasebnoj temi, radi onih koji još tragaju.
Evo jedne od mnogih dilema i pitanja: Da li je humanije psa kastrirati (pogotovo kad se radi o udomljenim mješancima što je kod mene slučaj) ili ga sprječavati da se pari? Gdje pas više pati?
Evo i još jednog mog zaključka: Radi emotive koja preovladava nad racionalnim kod donošenja važnih odluka mnogi psi/štenci završe na ulici zbog toga što vlasnici ne znaju šta bi onda s njima!
Ovo je samo dio mojih ranijih košmara...
- tebiodmene
#94 Re: krpelj - izgubili smo bitku
Evo za one koje možda zanima da izvjestim...
Da, dobio je piroplazmozu. Nakon 10 dana od kada mu je skinut krpelj ima samo početne, sasvim skrivene, simptome. (temperatura na pregledu mu je bila 40C)
Na veterini su mi rekli da ga je spasilo samo to što je mješanac, a poznato je da su oni otporniji.
Dobio je dvije inekcije i još dvije će u ponedjeljak.
Za one koji ne znaju krvni nalaz je koštao 45KM uz inekcije koje su još 15KM.
Znam da sebi nikada ne bih oprostila da mu se nešto desilo, a povjerenjem u veterinara koji ga je prvobitno pregledao mogla sam načiniti katastrofu.
Pitam se kako sam i mogla pomisliti da neko posmatranjem može bolje analizirati mog psa od mene koja sam neprekidno s njim.
Srećom, katastrofa se nije desila.
Da, dobio je piroplazmozu. Nakon 10 dana od kada mu je skinut krpelj ima samo početne, sasvim skrivene, simptome. (temperatura na pregledu mu je bila 40C)
Na veterini su mi rekli da ga je spasilo samo to što je mješanac, a poznato je da su oni otporniji.
Dobio je dvije inekcije i još dvije će u ponedjeljak.
Za one koji ne znaju krvni nalaz je koštao 45KM uz inekcije koje su još 15KM.
Znam da sebi nikada ne bih oprostila da mu se nešto desilo, a povjerenjem u veterinara koji ga je prvobitno pregledao mogla sam načiniti katastrofu.
Pitam se kako sam i mogla pomisliti da neko posmatranjem može bolje analizirati mog psa od mene koja sam neprekidno s njim.
Srećom, katastrofa se nije desila.
-
skojotovski
#95 Re: krpelj - izgubili smo bitku
smijemo li znati ime tog "strucnjaka" koji je rekao da je sve ok?
da ga se zaobilazi u sirokom luku...
da ga se zaobilazi u sirokom luku...
- jaca-maca
#96 Re: krpelj - izgubili smo bitku
ljudi, sta vi koristite za zastitu od buha i krpelja? ogrlice, frontline? cula sam da su krpelji postali otporani na frontline 
Last edited by jaca-maca on 21/03/2011 18:01, edited 1 time in total.
- Cholina_Lokica
#97 Re: krpelj - izgubili smo bitku
Mislis krpelji na frontlinejaca-maca wrote:ljudi, sta vi koristite za zastitu od buha i krpelja? ogrlice, frontline? cula sam da je frontline postao otporan na krpelje
Meni frontline nikad nije valjao, uvijek su se sa njim kacili i zarazavali
Ja koristim Bayerovu ogrlicu, i sad za sad je super
- tinchy
#98 Re: krpelj - izgubili smo bitku
Mi našem pujdi stavljamo Scalibour (mislim da se tako zove) ogrlicu, košta oko nekih 30tak maraka.. Do sad nam je super bila, jednom smo samo našli krpelja na njemu i bio je sasušen.. valjda od ogrlice šta li već.jaca-maca wrote:ljudi, sta vi koristite za zastitu od buha i krpelja? ogrlice, frontline? cula sam da je frontline postao otporan na krpelje
- jaca-maca
#99 Re: krpelj - izgubili smo bitku
lapsus calamiCholina_Lokica wrote:Mislis krpelji na frontlinejaca-maca wrote:ljudi, sta vi koristite za zastitu od buha i krpelja? ogrlice, frontline? cula sam da je frontline postao otporan na krpelje
Meni frontline nikad nije valjao, uvijek su se sa njim kacili i zarazavali![]()
Ja koristim Bayerovu ogrlicu, i sad za sad je super
ja sad koristim Stronghold, a i frontline nije los
- Cholina_Lokica
#100 Re: krpelj - izgubili smo bitku
Ja stronghold stavim ljeti, zbog komaraca i srcanog crva. Mada ja onoj svojoj ne volim stavljeti ta cuda sto upijaju, jer je alergicarka, pa me strah da ne dobije reakciju. Do sad evo jedino nije alergicna na ovu Bayerovu ogrlicu, na koju stvarno nisam do sad cula zamjerke ni od koga. Ove kod nas ogrlice koje imaju, Happy je na svaku imala reakcijujaca-maca wrote:lapsus calami![]()
ja sad koristim Stronghold, a i frontline nije los
Frontline sam prije Bobiju stavljala par puta i svaki put je fasovo il' buhe il' krpelja, i imala sam par slucajeva gdje su psi zarazeni bez obzira na frontline. Tako da mu ja stvarno ne vjerujem