Ko je ''Atatürk'' ..?

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Locked
madner

#76 Re: Ko je ''Atatürk'' ..?

Post by madner »

ljubav_aha wrote:
madner wrote:
ljubav_aha wrote:
to nije bilo pitanje,hvala

da li je otac turske podrzao genocid ili ne :?:
Zasto mislis da su Osmanlije planirale genocid?

znaci armenijski genocid je politicka bajka,nika se nije desio :!:
Pitam je zasto mislis da je genocid planiran. Da li se desio ili ne je drugo pitanje.

U ratovima prije WWI, Osmanlije su izdane od lokanog stanovnistva, Bugara, Srba, Armenaca. Sami Armenci su u ratu 1880 pocinili veliki broj zlocina nad Kurdima.
ljubav_aha

#77 Re: Ko je ''Atatürk'' ..?

Post by ljubav_aha »

imaju li ti pojednici ime i prezime,jer genocid nije mala setnja van gradnja bez povratka :!:
Jazz_Junkie

#78 Re: Ko je ''Atatürk'' ..?

Post by Jazz_Junkie »

Imamopobjednika wrote:
Jazz_Junkie wrote:Zato recimo u pseudodemokratskim drzavama balkanskog modela crkva/IZ diktira drzavi svoja pravila.
Lako je recitirati neke stvari kao mantru i nadati se da ce par hiljada puta ponovljena laz na kraju ispasti istina. IZ/Crkve nemaju veci uticaj na drzavu nego sto vjerske zajednice u SAD imaju na politiku te drzave. Eh sada, sto nekima ne odgovara taj metod vec se pod plastom sekularizma bore za obracun drzave sa vjerom poput obracuna u Kini, SSSR-u, Sj. Koreji, je sasvim druga stvar i licemjernosti.
A stvarno? Meni je recimo smijesno kako dovodis u pitanje sekularizam skandinavskih zemalja. Sekularizam znaci razdvajanje crkve i drzave, tj. da drzava ne smije forcirati odredjenu konfesiju i ustupati joj privilegije. Sekularizam nije isto sto i laicizam ili "ateisticki monopol". Ne mozes porediti SAD sa jednom Svedskom ili Balkanom. Vjerske zajednice imaju ogroman uticaj na politicka i drustvena zbivanja u BiH, Srbiji i Hrvatskoj, iako im ta uloga nije namijenjena u ustavu. Amerika je opet zemlja lobiranja u svakom pogledu i segmentu drustveno-politicke sfere. Tamo je sasvim legalno da vjerske zajednice, korporacije, dijaspore itd. kupuju pojedine senatore i tako putem trzista direktno kroje politiku na regionalnom, drzavnom i medjunarodnom nivou. SAD je jedna od najstarijih sekularnih drzava na svijetu, ali koliko je to u praksi cinjenica se pokazalo prije dva tjedna pobjedom republikanaca u skolskom odboru Texasa koji ce sada krojiti udzbenike po svom ukusu: http://www.nytimes.com/2010/03/13/educa ... texas.html

Svedska nije Amerika niti je sekularizam ideologija (iako bi u modernom svijetu trebao barem biti norma). I to stalno spominjanje SSSR, Kine, S. Koreje je prezvakana prica.
michio

#79 Re: Ko je ''Atatürk'' ..?

Post by michio »

Imaju imena kao sto ima i wikipedia.
madner

#80 Re: Ko je ''Atatürk'' ..?

Post by madner »

ljubav_aha wrote:imaju li ti pojednici ime i prezime,jer genocid nije mala setnja van gradnja bez povratka :!:
Ko je spominjao pojedince?

Zasto ponavljas svoja pitanja bez da odgovoris na postavljanja? To je obiljezje ljudi koji imaju predefinisan stav i gdje nema previse smisla raspravljati.
ikrime

#81 Re: Ko je ''Atatürk'' ..?

Post by ikrime »

Chisum wrote:
ikrime wrote:životinjski instikt
S jedne strane... a nepismenost s druge. :)

Da... ja zaboravih da neki ovdje vuku porijeklo od ljudi visokih po 3 metra, koji su znali zivjeti po 3 stotine godina, k'o od sale....... :)

I naravno, po tvom mišljenju jedini krivac za takvu stanje je islam.

Nepal - 48.6 %
Central African Republic 48.6 %
Democratic Republic of the Congo 67.2 %
Uganda 66.8 %
Rwanda 64.9 %
Ethiopia 35.9 %
India 66.0 %
Sudan 60.9 %
Eritrea 60.5 %
Burundi 59.3 %
Ghana 57.9 %
Papua New Guinea 57.3 %
Comoros 56.8 %
Haiti 54.8 %
Pakistan 49.9 %
Mozambique 38.7 %

Šta je zajedničko ovim nepismenim narodima ? Islam nije sigurno. Da nije slučajno turobna politička prošlost i sadašnjost uzrokovana stalnim političkim previranjima, revolucijama, ratovima?!

I hajde mi još objasni kako to da UAE ili Qatar u kojima islam zauzima važnu ulogu u životu, čak i u njihovim zakonima u određenoj mjeri dominira Šerijat pismenije od jedne Turske - radikalno sekularne zemlje. Ili jedan Kuwait gdje su upravo na vlasti vjerske stranke ima veću pismenost od Brazila ili Meksika - sekularnih i demokratskih zemalja?
ikrime

#82 Re: Ko je ''Atatürk'' ..?

Post by ikrime »

P.S. Vidjevsi prvu fotografiju, te ONO na drugoj, mogu samo reci - hvala ti Boze na zivotinjskom instinktu, kako kolega ikrime nazva ono najnormalnije ljudsko i prirodno u nama.
Htio sam da budem kulturan, pa sam upotrijebio taj izraz. Ima jedan koji bolje opsisuje to prirodno i normalno. Znači tebi je prirodno i normalno da osobu, u ovom slučaju žensku osobu, cjeniš, donosiš sud o istoj prema broju grudnjaka, dužini nogu, punoći usana i boji očiju. Aferim.
Chisum

#83 Re: Ko je ''Atatürk'' ..?

Post by Chisum »

ikrime wrote:
P.S. Vidjevsi prvu fotografiju, te ONO na drugoj, mogu samo reci - hvala ti Boze na zivotinjskom instinktu, kako kolega ikrime nazva ono najnormalnije ljudsko i prirodno u nama.
Htio sam da budem kulturan, pa sam upotrijebio taj izraz. Ima jedan koji bolje opsisuje to prirodno i normalno. Znači tebi je prirodno i normalno da osobu, u ovom slučaju žensku osobu, cjeniš, donosiš sud o istoj prema broju grudnjaka, dužine nogu, punoće usana i boje očiju. Aferim.

Ne, nego, kao normalan covjek, uzivam u lijepom! Ne stidim se niti sebe niti onoga sto mi ljudi jesmo. Dok, sa druge strane, redukcija svih mogucih osjecanja, sebe i onoga sto jesi - covjek, zarad par hiljada godina starih bajki, kod mene izaziva isti osjecaj kao i fotografija koju sam nazvao strava i uzas.

A sto se te tvoje liste tice... Ja napisah:
Chisum wrote:Ko god stane u kraj zadriglom kleru bilo koje konfesije, istom onom kleru koji zdere na racun drugih vec hiljadama godina, kleru koji, otkako se pametan covjek oslobodio okova i kradje zvane "Caru carevo, Bogu Bozije", ne proizvode nista do nepismenosti i nazadovanja - ima svu moju podrsku i divljenje!
Dakle, mene islam zanima isto toliko koliko i krscanstvo ili judaizam... kao stvar tradicije i istorije - mnogo, ali kao faktor danasnjice, pogotovo sa ovakvim iskustvom i znanjem koje covjek danas ima - kao lanjski snijeg!

Baci pogled na vrh liste ciji si dio gore izlistao, pa ces da vidis gdje i kako stvari stoje.

Jos jednom, sto se tice sekularizacije i pedale retrogradnim elementima - Moke od mene dobija cenera!
BSn

#84 Re: Ko je ''Atatürk'' ..?

Post by BSn »

Chisum wrote: Jos jednom, sto se tice sekularizacije i pedale retrogradnim elementima - Moke od mene dobija cenera!

Cek' sekundu. Nije on nista odpedalao, nego je uveo zabrane - totalitarsiticko-fasisticki pristup. Govoris o uspjesima civilizacije i dokle je ona dobacila, a podrzavas diktatora i covjeka koji zabranjuje drugo i drugacije.
michio

#85 Re: Ko je ''Atatürk'' ..?

Post by michio »

U Skandinaviji drzavne televizije ne prenose izbor za miss :D
Chisum

#86 Re: Ko je ''Atatürk'' ..?

Post by Chisum »

BSn wrote:
Chisum wrote: Jos jednom, sto se tice sekularizacije i pedale retrogradnim elementima - Moke od mene dobija cenera!

Cek' sekundu. Nije on nista odpedalao, nego je uveo zabrane - totalitarsiticko-fasisticki pristup. Govoris o uspjesima civilizacije i dokle je ona dobacila, a podrzavas diktatora i covjeka koji zabranjuje drugo i drugacije.

Kljucna rijec je retrogradnim... :)

To sta se iz svega izrodilo i da li je krenulo putem diktature, gdje je zavrsilo i gdje je u buducnosti, to ce se vidjeti. Za sada, jedan retrogradni element smiren. A sta dalje? E to pitaj Turke.

A sto se civilizacije tice... ista je, da bi napredovala, cesto morala napraviti rez. Radikalan rez. Te odstraniti elemente koji su je drzali zakovanu za tlo, spaljujuci vjestice u slobodno vrijeme. Ili ih barem staviti gdje im je i mjesto, a skloniti ih sa pozicija na kojim su se nasli samo zato sto su "Bogom dani", sta li?! :)

Ukljuci malo tintaru kad citas.
Last edited by Chisum on 30/03/2010 16:16, edited 2 times in total.
BSn

#87 Re: Ko je ''Atatürk'' ..?

Post by BSn »

Chisum wrote:
Ne, nego, kao normalan covjek, uzivam u lijepom! Ne stidim se niti sebe niti onoga sto mi ljudi jesmo. Dok, sa druge strane, redukcija svih mogucih osjecanja, sebe i onoga sto jesi - covjek, zarad par hiljada godina starih bajki, kod mene izaziva isti osjecaj kao i fotografija koju sam nazvao strava i uzas.
Da, kod tebe ta fotografija izaziva pomenuti osjecaj, a istovremeno zaboravljas da i ona gornja izaziva slicne osjecaje kod drugih ljudi. Osim toga, nacin na koji ti percipiras svijet je tvoja licna stvar i ne znaci da si ti u pravu. Postoji mogucnost da upravo ti zivis u bajci. Isto kako je tebi sve to bajka, nekome je bajka Darvinizam (ne evolucija, nego ono kako je dio modernih naucnika iskonstruisao pricu o evoluciji - to ne moze ni H. K. Anederson napisat).

Dakle, sloboda volje, misljenja, odijevanja je ono do cega je civilizacija dobacila, a tebi je to, vidim, stran pojam, jer ti podrzavas jednog Ataturka koji je negirao te slobode, tj. ukinuo ih.
Last edited by BSn on 30/03/2010 16:19, edited 1 time in total.
BSn

#88 Re: Ko je ''Atatürk'' ..?

Post by BSn »

Chisum wrote:
BSn wrote:

Kljucna rijec je retrogradnim... :)

to sta se iz svega izrodilo i da li je krenulo putem diktature, gdje je zavrsilo i gdje je u buducnosti, to ce se vidjeti. Za sada, jedan retrogradni element smiren. A sta dalje? E to pitaj Turke.

Ukljuci malo tintaru kad citas.
Ja ti govorim o njegovom diktatorkom pristupu, a nikakvom "izradjanju".
A to sto ti i Ataturk smatrate retrogradnim ne mora tako i biti, tako da niko nema pravo da sputava nesto, samo zato sto se kosi s njegovim misljenjem, ako to nesto ne ugrozava druge.
ikrime

#89 Re: Ko je ''Atatürk'' ..?

Post by ikrime »

Da, mi smo životinje. kontam.
Iako iz tvoje prijašnje replike se naziralo nešto drugo. A ova je još poraznija.

Et' ti zahvali Bogu na svojoj životinjskoj prirodi aka civiliziovanom pogledu na svijet. A ja ću zahvaliti na svojoj nazadnosti i primitivizmu. Ok? OK.

Baci pogled na vrh liste ciji si dio gore izlistao, pa ces da vidis gdje i kako stvari stoje.
Hoćeš reći da u tim zemljama vlada neki teokratki režim u kojem kler vodi glavnu riječ :-)
MOžda da baciš pogled na skorašnju histzoriju tih zemalja pa ćeš ti možda vidjeti kako i zbog čega stvari stoje kako stoje.
Chisum

#90 Re: Ko je ''Atatürk'' ..?

Post by Chisum »

BSn wrote:Ja ti govorim o njegovom diktatorkom pristupu, a nikakvom "izradjanju".
A to sto ti i Ataturk smatrate retrogradnim ne mora tako i biti, tako da niko nema pravo da sputava nesto, samo zato sto se kosi s njegovim misljenjem, ako to nesto ne ugrozava druge.
Procitaj jos jednom moj post, ovaj put dopunjen, jer idim da ne pratis ono sto ti pisem.
Chisum

#91 Re: Ko je ''Atatürk'' ..?

Post by Chisum »

ikrime wrote:
Iako iz tvoje prijašnje replike se naziralo nešto drugo. A ova je još poraznija.

Et' ti zahvali Bogu na svojoj životinjskoj prirodi aka civiliziovanom pogledu na svijet. A ja ću zahvaliti na svojoj nazadnosti i primitivizmu. Ok? OK.

Hoćeš reći da u tim zemljama vlada neki teokratki režim u kojem kler vodi glavnu riječ :-)
MOžda da baciš pogled na skorašnju histzoriju tih zemalja pa ćeš ti možda vidjeti kako i zbog čega stvari stoje kako stoje.
Haveru, kada bi se ti i tebi slicni slozili s onim sto napisem - ja bih se zabrinuo i zapitao gdje grijesim.

To je tako... Ja i ti smo sa dvije razlicite planete.

Na ovoj mojoj, kada je zena lijepa, onda se to tako i zove... a na toj tvojoj, ne zelim ni da zamislim kako stvari stoje.

Da... mi smo ovdje zivotinje, nazalost.... a vi, vi ste od onih ljudi od 3 metra, sto zivjese po 300 kuka, a ne ostavise nigdje niti jedan jedini trag, pa mi lopatamo li lopatamo, a nigdje ni jednog. Steta.

P.S. Sto se liste tice, mislio sam na vrh, a ne dno. Na one sto su u svemu gore, a ne na one sto provode zivote kao donji. Pogledaj listu naprednih. O tome ti govorim. Zna se ko je u vrhu i kakve to zemlje vladaju svijetom.
O tome smo ja i ti i prije pricali, nema potrebe opet. Sve je isto kao i ranije. :)
Imamopobjednika

#92 Re: Ko je ''Atatürk'' ..?

Post by Imamopobjednika »

Interesantno je da mnogi historicari i sociolozi na Zapadu porede kemalizam i fasizam te pojasnjavaju u kolikoj su mjeri zapravo te dvije ideologije uticale jedna na drugu. Naravno, ove nase "kosmopolite" koji su jednom ili nijednom u zivotu makli dalje od Jadrana i koji su eksperti po svim pitanjima - o tome nista ne znaju jer je za njih fasizam ideologija koja promovise neku od religija. Sto je naravno cista glupost jer je Musolini bio ateista, ismijavao je katolicki kler i Crkvu te se na pocetku svoje vladavine htio zestoko obracunati sa njima. U istom tom drustvu imamo i Hitlera, Staljina, Pol Pota, Mao Tse Tunga, Kima i ostale humaniste i demokrate.

Znaci na ovoj temi osobe koje inace pljuju po fasistima, "klerofasistima" i ostalim ksenofobima u ovom slucaju pisu hvalospjeve jednom drugom fasisti. Ocito je sasvim dovoljno da se neka osoba okrene protiv Islama pa da to zadovolji njihove islamofobicne, sitne duse.
BSn

#93 Re: Ko je ''Atatürk'' ..?

Post by BSn »

Chisum wrote:
BSn wrote:Ja ti govorim o njegovom diktatorkom pristupu, a nikakvom "izradjanju".
Procitaj jos jednom moj post, ovaj put dopunjen, jer idim da ne pratis ono sto ti pisem.
Haj'mo redom:
Za nepismenost kod Bosanaca (Bosnjaka prvenstveno) ja okrivljujem Osmanlije. - to stoji.

E sad, kakve veze ima vjera (ne religijska zajednica) sa tom nepismenoscu? On je zabranio neke vjerske slobode (a vidimo da je i Evropa danas krenula punim gasom nazad, pa radi slicno) sto je u potpunoj suptornosti sa svim sto smo u procesu razvoja covjecanstva dosegli. Dakle, on je zabranio pravo zeni (u konkretnom slucaju) da sakrije svoje lice od pogleda drugih. Njena stvar, njeno pravo. Sto ce reci da muskarac koji zeli isto (cejf mu), moze da nosi zar u javnim institucijama (moze zvucati smijesno, al' k'o sto rekoh, covjeku to ceif i ne moze mu niko zabraniti pravo da se odijeva kako mu je ceif, hoce li farmekre, arapski stil...), al' zena ne moze. To je jasna spolna diskriminacija, u najmanju ruku. Ako to nije retrogradni element, onda sta jeste?!
BSn

#94 Re: Ko je ''Atatürk'' ..?

Post by BSn »

Imamopobjednika wrote:Interesantno je da mnogi historicari i sociolozi na Zapadu porede kemalizam i fasizam te pojasnjavaju u kolikoj su mjeri zapravo te dvije ideologije uticale jedna na drugu. Naravno, ove nase "kosmopolite" koji su jednom ili nijednom u zivotu makli dalje od Jadrana i koji su eksperti po svim pitanjima - o tome nista ne znaju jer je za njih fasizam ideologija koja promovise neku od religija. Sto je naravno cista glupost jer je Musolini bio ateista, ismijavao je katolicki kler i Crkvu te se na pocetku svoje vladavine htio zestoko obracunati sa njima. U istom tom drustvu imamo i Hitlera, Staljina, Pol Pota, Mao Tse Tunga, Kima i ostale humaniste i demokrate.

Znaci na ovoj temi osobe koje inace pljuju po fasistima, "klerofasistima" i ostalim ksenofobima u ovom slucaju pisu hvalospjeve jednom drugom fasisti. Ocito je sasvim dovoljno da se neka osoba okrene protiv Islama pa da to zadovolji njihove islamofobicne, sitne duse.
:thumbup:
Chisum

#95 Re: Ko je ''Atatürk'' ..?

Post by Chisum »

BSn wrote:
Chisum wrote:
Haj'mo redom:
Za nepismenost kod Bosanaca (Bosnjaka prvenstveno) ja okrivljujem Osmanlije. - to stoji.

E sad, kakve veze ima vjera (ne religijska zajednica) sa tom nepismenoscu? On je zabranio neke vjerske slobode (a vidimo da je i Evropa danas krenula punim gasom nazad, pa radi slicno) sto je u potpunoj suptornosti sa svim sto smo u procesu razvoja covjecanstva dosegli. Dakle, on je zabranio pravo zeni (u konkretnom slucaju) da sakrije svoje lice od pogleda drugih. Njena stvar, njeno pravo. Sto ce reci da muskarac koji zeli isto (cejf mu), moze da nosi zar u javnim institucijama (moze zvucati smijesno, al' k'o sto rekoh, covjeku to ceif i ne moze mu niko zabraniti pravo da se odijeva kako mu je ceif, hoce li farmekre, arapski stil...), al' zena ne moze. To je jasna spolna diskriminacija, u najmanju ruku. Ako to nije retrogradni element, onda sta jeste?!
Pazi, mi mozemo ovdje presipati iz supljeg u prazno, jedni drugima mijenjati teze i navlaciti na svoj mlin, ali prilikom ovakvih "ogleda", a to se na ovom forumu desilo vec nebrjeno puta, posljednju rijec uvijek da jedan jednostavan pogled na svijet oko sebe!

Ja volim da vjerujem svojim ocima, pa tako vrlo lako mogu uociti gdje se i zasto se bolje i kvalitetnije zivi, uci, radi, a odakle to masovno bjeze, glavom bez obzira, cim im se pruzi prilika.

Postoje stvari koje su se dokazale kao kocnica u razvoju covjeka. Neki su te stvari i elemente umirili, neki im presudili, a neki, jednostavno, shodno demokratskom i gradjanskom naslijedju, stavili tamo gdje im je i mjesto, u sferu privatnosti.
Ovo su cinjenice, ovo je istorija, a rezultate ovih kretanja vidimo danas.
Last edited by Chisum on 30/03/2010 16:41, edited 1 time in total.
BSn

#96 Re: Ko je ''Atatürk'' ..?

Post by BSn »

Chisum wrote:
BSn wrote:
Chisum wrote:
Haj'mo redom:

Pazi, mi mozemo ovdje presipati iz supljeg u prazno, jedni drugima mijenjati teze i navlaciti na svoj mlin, ali prilikom ovakvih "ogleda", a to se na ovom forumu desilo vec nebrjeno puta, posljednju rijec uvijek da jedan jednostavan pogled na svijet oko sebe!

Ja volim da vjerujem svojim ocima, pa tako vrlo lako mogu uociti gdje se i zasto se bolje i kvalitetnije zivi, uci, radi, a odakle to masovno bjeze, glavom bez obzira, cim im se pruzi prilika.

Postoje stvari koje su se dokazale kao kocnica u razvoju ovog svijeta. Neki su ih umirili, neki im presudili, a neki, jednostavno, shodno demokratskom i gradjanskom naslijedju, stavili tamo gdje im je i mjesto.
Ovo su cinjenice, ovo je istorija, a rezultate ovih kretanja vidimo danas.

I ja vjerujem svojim ocima, pa vidim da je Turska miljama daleko od jedne EU. Po bezviznom rezimu smo joj daleko blize mi, nego oni. Vidim i Argentinu i na drugoj strani Maleziju, pa to ne povezujem s ovim, ili onim, nego s ekonomijom. Vidim Grcku i Iran (nije da su ovi drugi za pohvalu, al' su za Grcku "Amerika").

Gledam i vidim da kod nas vecina ne zna sta je to sekularna drzava.
Gledam i vidim strah od trotoara i Al Jazeer-e.

Vidim i zabranu munara i marama u demokratskim zemljama, kao i krsne slave entiteta u sekularnim drzavama.
ikrime

#97 Re: Ko je ''Atatürk'' ..?

Post by ikrime »

Chisum wrote:
ikrime wrote:

Haveru, kada bi se ti i tebi slicni slozili s onim sto napisem - ja bih se zabrinuo i zapitao gdje grijesim.

To je tako... Ja i ti smo sa dvije razlicite planete.

Na ovoj mojoj, kada je zena lijepa, onda se to tako i zove... a na toj tvojoj, ne zelim ni da zamislim kako stvari stoje.

Da... mi smo ovdje zivotinje, nazalost.... a vi, vi ste od onih ljudi od 3 metra, sto zivjese po 300 kuka, a ne ostavise nigdje niti jedan jedini trag, pa mi lopatamo li lopatamo, a nigdje ni jednog. Steta.

P.S. Sto se liste tice, mislio sam na vrh, a ne dno. Na one sto su u svemu gore, a ne na one sto provode zivote kao donji. Pogledaj listu naprednih. O tome ti govorim. Zna se ko je u vrhu i kakve to zemlje vladaju svijetom.
O tome smo ja i ti i prije pricali, nema potrebe opet. Sve je isto kao i ranije. :)

I ja isto :)

Na mojoj ,žene se ne posmatra kao seksulani objekat, niti se sud o njoj donosi na osnovi fizičkih atributa. Ti si na osnovu lijepog izgleda turkinje zaključio da je ona eto pismena, i automatski joj radi toga dao prednost nad onima čiji "fiziku" ne vidiš. :-) Uostalom, sve žene su lijepe, fizički. Ono što ih razdvaja su njihove popularno nazvane duševne osobine. Et' tako ti je na mojom planeti.

Aha, pa isti savjet, uporedi historijska zbivanja u zemljama s vrha liste sa onim asa dna. Odgovor je isti. Jedni su živjeli i žive već dugi period u političkoj stabilnosti, rata nisu vidjeli od 45', uglavnom. Dok one s dna liste ili su i danas u ratu, ili su bili u u skorijoj prošli, uglavnom države koje desetljećima nisu upoznate s pojmom mira, sigurnosti, i političke stabilnosti.
Imamopobjednika

#98 Re: Ko je ''Atatürk'' ..?

Post by Imamopobjednika »

BSn wrote:Gledam i vidim da kod nas vecina ne zna sta je to sekularna drzava.
U tome i jeste srz problema. Neki to rade zbog neobrazovanosti i zatucanosti u bivsem rezimu a neki su malo vise perfidni pa se sakrivajuci iza sekularizma zele obracunati sa religijom. Dakle, cinjenica je da su SAD prva sekularna drzava na svijetu - i u tom kontekstu sekularizam znaci nepostojanje zvanicne drzavne religije/crkve te nepromoviranje neke od religija. Naravno, kod ovih nasih kvazisekularista (u sustini staljinista) sekularnost predstavlja zabranu izlaska vjere van bogomolja i domova sto je van svake pameti i sto ne postoji ni u jednoj demokratskoj drzavi na svijetu. Sada ce neko reci da je prezvakana tema spominjanje SSSR-a, fasizma, komunizma, Kine i Sj. Koreje - ali je cinjenica da je jedino u tim drzavama, i u drzavama gdje su imenovane ideologije bile zvanicne, postojao takav pogled na vjeru i uticaj vjere. Ovi "sekularisti" na forumu mogu nekome drugom prodavati muda za bubrege ali su presmijesni ako misle da nisu providni.
callmethebreeeze

#99 Re: Ko je ''Atatürk'' ..?

Post by callmethebreeeze »

za bolje shvatanje turske i bliskog istoka uopste, ja bih preporucio citanje knjige "peace to end all peace" davida fromkina. jako, jako zanimljiva.

sto se ataturka tice, naravno da je covjek bio diktator i naravno da ima masu stvari koje su lose, ekstremni nacionalizam i sputavanje vjerskih sloboda su neke od primjera. medjutim, uzeci u ozbir kontekst u kojoj je turska nastala, nije ni cudo sto je isplivao lik poput ataturka. da ga njega nije bilo bog zna na sta bi to sve licilo.

p.s danas clanak u novinama, svedska crkva, koja se pocetkom milenijuma odvojila od drzave, gubi clanove, dok se broj clanova u islamskim i pravoslavnim zajednicama povecava.
:D
callmethebreeeze

#100 Re: Ko je ''Atatürk'' ..?

Post by callmethebreeeze »

ova rasprava mi o tome da li je bolja sekularna drzava ili ova urednja po vjerskim arsinima mi je smijesna.
sjetice se madner da smo prije par sedmica imali raspravu s likom koji nas je uvjeravao kako je svedska i afganistan pod talibanima u par deka.
:D
Locked