Odlazak iz BiH (pomoć)

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#76 Re: Odlazak iz BiH (pomoć)

Post by corolla02 »

aha, sad ce SIPA da to sve sredi :-D
Tup-zvek-skajlaf

#77 Re: Odlazak iz BiH (pomoć)

Post by Tup-zvek-skajlaf »

sonnyaon wrote:Ne znam kakva ti je situacija prijatelju, tako da ne mogu da ti govorim de ostani ili haj kreni.

Ja sam u Americi od 96-e, sluzio sam vojsku i JNA i BH.

Dosao sam u Ameriku POTPUNO sam sa znaci 20 godina
.

poceo sam raditi nakon 2 sedmice $9 na sat, i ici na fax kao redovan student. Crkavao sam od umora 7 punih godina.

Sada sam magistar financija i radim u 5-oj po jacini firmi na svijetu. Imam platu $11,000 mjesecno a i zena dobro zaradi (petaka, mozda malo i vise)

Vozim auto od $50,000 (to ti je u Bosni ko da vozis auto od KM 200,000) itd itd.

Ali buraz moj, kada bi mi zena pristala da se vratim u SA, ucinio bih to ISTE SEKUNDE. Jer Amerika je bila Amerika kad sam ja dosao u nju. Sve se pocelo kvariti od 99-e ... a sada je u Americi kataklizma. Moja tetka radi u Karitasu (odjel imigracije) i kaze 90-ih je prosjecno useljavalo u Ameriku 450,000.... A od 2004-2009 u prosjeku ne vise od 20,000.

Niko bolan vise nece 'vamo. Porez uzas... zdravstvo da ne govorim, skole katastrofalno skupe, posla NIGDJE, depresija zesca i to nema veze da li imas ili nemas pare.

Ja licno znam 20-ak Amerikanaca koji su digli sidro odavde i put pod noge prema Evropi (cak znam jednu porodicu u kojoj je muz dobio posao u Ambasadi u HR, i odmah su otisli)

Nisam pametan da ti kazem sta i kako, S V E u zivotu je individualno ali generalno u Americi je grozno!
Off topic, ali ne mogu odoljeti :mrgreen:

Dosao u Ameriku 1996. sa 20 godina, znaci rodjen oko 1976. Kad si, bolan, uspio sluziti JNA, sa 13-14 godina??? Ili si ti to neki novi Bosko Buha, Sirogojno, Slavko, Mirko & Co. :run:

Oprosti, bas me spopade neka sega :sax:
Tup-zvek-skajlaf

#78 Re: Odlazak iz BiH (pomoć)

Post by Tup-zvek-skajlaf »

Helem, da se vratim na temu...

@prijateljski_korisnik

Ima par iz Srbije kod mene u Omanu, ona stomatolog, on veterinar. Zaradjuju dobro za nase uslove, ali nije nesto posebno u poredjenju sa ostalim strancima (citaj zapadnjacima) ovdje. Nista ne uspijevaju ustediti, skola skupa za djecu, itd. Ali, nije im ni lose, dobro se zivi, zemlja sigurna, jedino malo vruce ljeti.

Vidi ti kako da se hvatas Bliskog istoka, al' juznije - UAE, Katar, Oman, Bahrein, Kuvajt. Internet cuda radi. Pusti se truhlog :D Zapada.

Ja ti mogu provjeriti preko ovog para ima li kakvih sansi za stomatologe, pa ti javim na pp ako nesto saznam.

MaXuz selam :)
jefferson

#79 Re: Odlazak iz BiH (pomoć)

Post by jefferson »

Tup-zvek-skajlaf wrote:
sonnyaon wrote:Ne znam kakva ti je situacija prijatelju, tako da ne mogu da ti govorim de ostani ili haj kreni.

.

poceo sam raditi nakon 2 sedmice $9 na sat, i ici na fax kao redovan student. Crkavao sam od umora 7 punih godina.

Sada sam magistar financija i radim u 5-oj po jacini firmi na svijetu. Imam platu $11,000 mjesecno a i zena dobro zaradi (petaka, mozda malo i vise)

Vozim auto od $50,000 (to ti je u Bosni ko da vozis auto od KM 200,000) itd itd.

Ali buraz moj, kada bi mi zena pristala da se vratim u SA, ucinio bih to ISTE SEKUNDE. Jer Amerika je bila Amerika kad sam ja dosao u nju. Sve se pocelo kvariti od 99-e ... a sada je u Americi kataklizma. Moja tetka radi u Karitasu (odjel imigracije) i kaze 90-ih je prosjecno useljavalo u Ameriku 450,000.... A od 2004-2009 u prosjeku ne vise od 20,000.

Niko bolan vise nece 'vamo. Porez uzas... zdravstvo da ne govorim, skole katastrofalno skupe, posla NIGDJE, depresija zesca i to nema veze da li imas ili nemas pare.

Ja licno znam 20-ak Amerikanaca koji su digli sidro odavde i put pod noge prema Evropi (cak znam jednu porodicu u kojoj je muz dobio posao u Ambasadi u HR, i odmah su otisli)

Nisam pametan da ti kazem sta i kako, S V E u zivotu je individualno ali generalno u Americi je grozno!

Dosao u Ameriku 1996. sa 20 godina, znaci rodjen oko 1976. Kad si, bolan, uspio sluziti JNA, sa 13-14 godina??? Ili si ti to neki novi Bosko Buha, Sirogojno, Slavko, Mirko & Co. :run:

hahahahaha, ne da ne radi za 5 najjacu finansijku firmu, nego nije uopste u Americi.
20,000? Cega bolan 20,000?? Prije dvije sedmice sam razgovarao sa Pukovnikom koji je bio komadant jedinice koja je drzala 182 milje granice izmedju mexica i New Mexica i oni pretpostavljaju da je za godinu samo kroz taj rejon preslo 350,000 imigranta.
2008 se za DV Lutriju za 55,000 mjesta prijavilo 6 miliona ljudi!!!
O cemu ti bolan pricas??? kakva bolan evropa? Spanija? 18% nezaposlenost, jos malo pa ce BiH stici! grcka? Irska? Portugal?
Eto tebe zena sprecava? fino zeni objasni kako je do sada zivjela u neznanju i objasni joj da je prosle godine samo 20000 ljudi imigriralo u SA, i vratite se u BiH!

On topic:

Ja sam isto sam otisao iz BiH, jos sam u BiH sasvim dobro zivio. Vec sam 5 g u SAD, sad radim doktorat i asistent sam na faxu. Zivot je ono, sastavljanje kraja s krajem, jer ipak sam jos uvijek neka vrsta studenta, ali se ne zalim ni sekunde. Sto?
Primjer:
Juce popunjavam taxu i fino sve popunim, i federalna vlada mi "pliva" 1110 dolara. Dodjem state-u 363dol, ali na kraju sam pozitiva 743dol.
A razlog je:
400dol kredita od stimulus paketa
3000dol koje sam potrosio za casove, pa mi se dio vraca od poreza
zato sto nisam nesto posebno zaradio pa mi vracaju.
Elem, znas kad bi to u BiH dozivio? NIKAD!
Stoga, prijatelju, najbolje ti je da igras na kartu svoje ljepse polovine, tj. ona je stomatolog i nek proba upsati master u SAD. To ce joj obezbjediti F1 vizu i ti kao njen supruznik imas pravo na vizu odmah.
Sada, studentske vize nose puno restrikcija. Ne mozes raditi van kampusa itd, ali brate, snadjite se, i ja sam se isto snalazio, siso travu, cuvo mace i cuke (jos to radim) itd.
Uglavnom, imati stomatoloski fax, a onda i Master iz te oblasti u SAD GARANTUJE dobro buducnost!
sarajevo1984

#80 Re: Odlazak iz BiH (pomoć)

Post by sarajevo1984 »

Procitala sam samo tvoj dio i par komentara. Zanimljivo, nema sta. Ja ti iz vlastitog iskustva sad pisem. Dosla sam u Australiju prije tacno godinu dana. Imam posebnu vrstu vize kao supruga i trebaju mi dvije godine da dobijem stalni boravak ovdje pa onda opet dvije godine sa tim i apliciranje za pasos. Uglavnom, vidim da ti je pun k.... svega, ja sam otisla iz dobrog u bolje mogu reci, mada ni tamo nije lose. Jedno je volit svoju zemlju kad si u njoj i slusat SVAKI DAN lose vijesti a drugo je volit svoju zemlju iz vana, ja to znam.
Australija: sto kazes kompjuter i aparat i sta si vec sve nabrojo.. sitnica za kupit, naravno. Tamo moras uzet kredit i otplacivat 2 godine i dok ga otplatis zastari. posjeti stranicu http://www.immi.gov.au, raspitaj se kako, sta ti treba da dovedes i zenu. Moj prijatelj je dosao na radnicku vizu i doveo zenu i djecu s tim da moras imati nekoga ovdje ko ce te sponzorisati tj. moras imati unaprijed obezbjedjen posao. Ne znam za ostale zemlje ali pomalo znam o ovome ovdje.
Super je, puno mogucnosti ... nije naravno med i mlijeko, ali je bolje. Dobre plate, sve uredjeno, organizovano...ja sam npr. za godinu dana polozila i vozacki, priznata mi diploma Ekonomskog fak i radim vec 4 mjeseca puno radno vrijeme.
I tamo sam radila, super sve... aali budimo realni: politicari sebi hoce 7.200 KM plate, a borcima smanjuju *necu davati dalje primjere jer se jezim od seljaka koji sjede i cesu muda i kopaju noseve na sjednicama. Zato... :run: :run: sto prije, a :bih: nasu dragu posjecuj svake godine na ljeto i voli iz daleka :dance:
sarajevo1984

#81 Re: Odlazak iz BiH (pomoć)

Post by sarajevo1984 »

Oprosti, bas me spopade neka sega :sax:[/quote]

hahahahaha, ne da ne radi za 5 najjacu finansijku firmu, nego nije uopste u Americi.
20,000? Cega bolan 20,000?? Prije dvije sedmice sam razgovarao sa Pukovnikom koji je bio komadant jedinice koja je drzala 182 milje granice izmedju mexica i New Mexica i oni pretpostavljaju da je za godinu samo kroz taj rejon preslo 350,000 imigranta.
O cemu ti bolan pricas??? kakva bolan evropa? Spanija? 18% nezaposlenost, jos malo pa ce BiH stici! grcka? Irska? Portugal?
Eto tebe zena sprecava? fino zeni objasni kako je do sada zivjela u neznanju i objasni joj da je prosle godine samo 20000 ljudi imigriralo u SA, i vratite se u BiH!

On topic:

Ja sam isto sam otisao iz BiH, jos sam u BiH sasvim dobro zivio. Vec sam 5 g u SAD, sad radim doktorat i asistent sam na faxu. Zivot je ono, sastavljanje kraja s krajem, jer ipak sam jos uvijek neka vrsta studenta, ali se ne zalim ni sekunde. Sto?
Primjer:
Juce popunjavam taxu i fino sve popunim, i federalna vlada mi "pliva" 1110 dolara. Dodjem state-u 363dol, ali na kraju sam pozitiva 743dol.
A razlog je:
Stoga, prijatelju, najbolje ti je da igras na kartu svoje ljepse polovine, tj. ona je stomatolog i nek proba upsati master u SAD. To ce joj obezbjediti F1 vizu i ti kao njen supruznik imas pravo na vizu odmah.
Sada, studentske vize nose puno restrikcija. Ne mozes raditi van kampusa itd, ali brate, snadjite se, i ja sam se isto snalazio, siso travu, cuvo mace i cuke (jos to radim) itd.
Uglavnom, imati stomatoloski fax, a onda i Master iz te oblasti u SAD GARANTUJE dobro buducnost![/quote]

SVI BI SE VRATILI, ALI SE NIKO NE VRACA. LJUDI SE SELE U SARAJEVO ZATO STO SU IM CIJENE PIC...IN DIM ! HAJ DOCEKAJ U SARAJEVU POVRAT POREZA! VALJA POGRABIT PRVO POLITICARIMA!
AKO JE TAKO LOSE U AMERICI HAJTE BRATE U AUSTRALIJU, SVAKAKO NAM FALI BOSANSKE ZAJEDNICE :lol: :lol: OVDJE JE LJEPSE, NEMA DEPRESIJE, ZARADIS I JOS TI DADNU NA POLA GODINE POREZ STO SI IM PLATIO. KURSEVA I KVALIFIKACIJA NA SVAKOM COSKU, SAMO TREBA VOLJA I DOBRA INFORMACIJA. ;-)
sarajevo1984

#82 Re: Odlazak iz BiH (pomoć)

Post by sarajevo1984 »

ladyblue18 wrote:
NeyDan wrote:Previse ste se udaljili od teme. Covjek je trazio pomoc pri odlucivanju u koju bi zemlju mogao da ode a ne debatu oko toga koji je grad sigurniji. :roll:
Nasa posla. :-)
DOBRO JE DA SE NISU DOTAKLI RATA, '93.ce I NACIONALIZMA JOS
alibaba_i_30_godina

#83 Re: Odlazak iz BiH (pomoć)

Post by alibaba_i_30_godina »

sarajevo1984 wrote:Procitala sam samo tvoj dio i par komentara. Zanimljivo, nema sta. Ja ti iz vlastitog iskustva sad pisem. Dosla sam u Australiju prije tacno godinu dana. Imam posebnu vrstu vize kao supruga i trebaju mi dvije godine da dobijem stalni boravak ovdje pa onda opet dvije godine sa tim i apliciranje za pasos. Uglavnom, vidim da ti je pun k.... svega, ja sam otisla iz dobrog u bolje mogu reci, mada ni tamo nije lose. Jedno je volit svoju zemlju kad si u njoj i slusat SVAKI DAN lose vijesti a drugo je volit svoju zemlju iz vana, ja to znam.
Australija: sto kazes kompjuter i aparat i sta si vec sve nabrojo.. sitnica za kupit, naravno. Tamo moras uzet kredit i otplacivat 2 godine i dok ga otplatis zastari. posjeti stranicu http://www.immi.gov.au, raspitaj se kako, sta ti treba da dovedes i zenu. Moj prijatelj je dosao na radnicku vizu i doveo zenu i djecu s tim da moras imati nekoga ovdje ko ce te sponzorisati tj. moras imati unaprijed obezbjedjen posao. Ne znam za ostale zemlje ali pomalo znam o ovome ovdje.
Super je, puno mogucnosti ... nije naravno med i mlijeko, ali je bolje. Dobre plate, sve uredjeno, organizovano...ja sam npr. za godinu dana polozila i vozacki, priznata mi diploma Ekonomskog fak i radim vec 4 mjeseca puno radno vrijeme.
I tamo sam radila, super sve... aali budimo realni: politicari sebi hoce 7.200 KM plate, a borcima smanjuju *necu davati dalje primjere jer se jezim od seljaka koji sjede i cesu muda i kopaju noseve na sjednicama. Zato... :run: :run: sto prije, a :bih: nasu dragu posjecuj svake godine na ljeto i voli iz daleka :dance:
Interesantno. Imam takodjer diplomu sa Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, jel' i tvoja sa Univerziteta Sarajevo ili nekog drugog?!
Vjerovatno je samcu dosta teze nego kad je sa nekim?! Izvini, u kojem si gradu ili kojeg veceg grada si blizu?!
isaisa

#84 Re: Odlazak iz BiH (pomoć)

Post by isaisa »

smrc smrc ja jedva cekam da se vratim iz USA
sonnyaon

#85 Re: Odlazak iz BiH (pomoć)

Post by sonnyaon »

jefferson wrote:
Tup-zvek-skajlaf wrote:

.

On topic:

Primjer:
A razlog je:
Uglavnom, imati stomatoloski fax, a onda i Master iz te oblasti u SAD GARANTUJE dobro buducnost!

PRVO - rodjen sam 74 godine i nisam u svom prvom postu htio specificirati godine... a razlika izmedju 18, 19, 20, 21, 22 u to doba nije bila nikakva. Pogotovo kad se uzme u obzir da smo svi "izgubili" 3-4 godine koliko je rat trajao... izgubili u smislu nekog normalnog odrastanja.

DRUGO - sto se tice imigracijskih podataka, VARAS SE PRIJATELJU. Ti mislis da sve sto objave na internetu je istina. E moj druze pojma ti nemas kako i sta ova zemlja radi. Oko ulaska Mexikanaca necu govoriti jer je to 99.999999999% ilegalna imigracija tako da se ne broji u statistici.

TRECE - ja LICNO znam samo iz Chicaga, Stl Louis-a i Grand Rapids-a najmanje 25 porodica (oko 100 ljudi) koji su se vratili evo ima peta godina. I dobro im je. Imaju sta da uporede.

Ja nisam rekao da mi nece odredjene stvari iz Amerike nedostajati kad se vratim u Bosnu. Ovdje su generalno dobre cijene, cinjenica da je relativno lako doci do drzavljanstva, poprilicno dobro placeni poslovi (govorim samo za sebe) itd.

ali sto se tice ostalog u Americi, (od 1-5)
putevi : 2-
birokratija: 2 (jedna od najgorih na svijetu - mada sve na prvi pogled izgleda lako i jednostavno.. nije tako!)
korupcija i mito: 1- (SVI su korupirani)
kradja: 1 (ovdje kradu ne lopatom, nego tankerima)
shtele (za malo bolje pozicije i drzavne poslove): 3 (sve vise i vise se ide na to " nije vazno sta znas, nego koga znas"
skola kvalitet (srednja) : 2- (uzasno losi programi, 4-i srednje ne zna rijesiti jednacinu sa 2 nepoznate)
skola kvalitet (fax): 3+ (nije lose... sve zavisi sta i koju skolu upises)
skola kvalitet (post diplomski /magistrat) : 4+ ... 5- . Meni je bilo extra dobro.. puno naucio, i jako pametnih ljudi upoznao
...
Klima (kako gdje) - San Diego je najbolji 5+... mislim da je najgore u STL jer su ljeta grozno sparna... Chicago je isto da Bog sacuva.

eto tako ... da cujem komentare!!! :bih:
Šeha

#86 Re: Odlazak iz BiH (pomoć)

Post by Šeha »

isaisa wrote:smrc smrc ja jedva cekam da se vratim iz USA
Ako ti treba za kartu ja cu ti uletit.. Nemoj samo tuzan/a bit... :D :D :D
doboj

#87 Re: Odlazak iz BiH (pomoć)

Post by doboj »

Šeha wrote:
Ako ti treba za kartu ja cu ti uletit.. Nemoj samo tuzan/a bit... :D :D :D

sakupiti cemo neke donacije,za sve koji hoce da idu iz USA.Na vasa mjesta cekaju milioni ostalih da dodju.
HAVANA

#88 Re: Odlazak iz BiH (pomoć)

Post by HAVANA »

Mijenjam stan na grbavici za vilu na floridi. :D
SoulSeeker

#89 Re: Odlazak iz BiH (pomoć)

Post by SoulSeeker »

user_friendly wrote:Pozdrav,

Imam 27 godina, diplomirao sam na Fakultetu Kriminalističih Nauka u (Univerzitet Sarajevo) prije 2g. Također supruga mi je diplomirala Stomatologiju u Sarajevu prije skoro dvije godine. Već duže vrijeme sam zainteresovan da zauvijek napustim ove prostore i sreću potražim negdje drugdje.
Nema nafake u ovoj našoj mrtvaji. Cijeli rat sam proveo nekoliko stotina metara od prve borbene linije, putovao pješke 15 km svaki dan pod ratnim okolnostima da ne bih propuštao nastavu, proživljavao sve ono što su proživljavali oni koji su tu bili čitav rat, oni koji su proživili post-ratnu agoniju 96',97',98' i sad sam tu i mi je pun k.... svega.

Nepotizma, oportunizma, korupcije, debilizma, balkanizma, krkanizma, džigarizma, klišeizma, besparice, politikanstva, nacionalističih nadj......, banaka, međunarodne zajednice, lošeg fudbala, neljubaznih konobara, medijskog smeća itd itsl. Već dvije godine nemam posla u svojoj struci (nema mjesta za stranački nepodobne, apolitične ljude koji žele da rade svoj posao i žive svoj život). Trenutno radim kod privatnika 6 dana u sedmici za mizerne pare.

Žena mi je aplicirala mislim u svaki Dom Zdravlja koji postoji u ovom vilajetu, ali uvijek je bila odbijena uz lijep osmjeh i uz sve najbolje. Helem, razlog pokretanja ove teme jeste potreba konsultacije sa ljudima, mojih godina (gore-dole) koji su napustili BiH i koji žive negdje vani. Potrebne su mi informacije da li postoje i gdje kakvi migracioni programi (Kanada, USA, Skandinavija, Australija itd), kolike su šanse da se upadne u taj program, šta je sve potrebno; uslovi, dokumentacija, i kome se obratiti (ambasada, kontakt telefon itd.). Također vaša iskustva, mišljenja o vašem boravku i životu "vani" uopšte bila bi neprocjenljiva.

Unaprijed hvala
Korisnik @Muha_Sa je pisao o nekim ljudima koje bi navodno primili Bosance, pa ako u pitanju nije zajebancija pitaj njega. Mislim da kao VŠS i VSS možeš jako dobro aplicirati u Australiji pa pretraži malo google. Inače, ovdje su neki savjeti kako možeš zbrisati iz BiH za sva vremena, mnogi od njih ti se neće svidjeti ali moje je da ti predložim.

- Razvedi se od žene i nađi "sponzurušu". To su ti žene koje oženiš za oko 20.000 evra, a poslije kada dobiješ državljanstvo dobiješ i razvod jer joj nisi potreban. Poslije razvoda oženiš opet svoju ženu i to ti je to...

- Manje bolno riješenje - pokušaj naći sponozra i dokaži se. Naći ćeš ga jako teško ali ipak vrijedi pokušati.

- Znam da je ICMC u Splitu jedno vrijeme pomagao miješane brakove tako što im je omogućavao odlazak uglavnom u USA. Najveću prednost su imali logoraši, zatim "nacionalne manjine" na etnički čistim teritorijama, a potom osobe sa završenim faksovima. Zbog nekih "pravnih faktora" koji me ovdje pokušavaju diskreditirati pominjanjem kako "nerijetko kršim zakon svojim prijedlozima" ne smijem ti napisati da većinu dokumenata koji nisu bitni ni za BiH ni za USA možeš napraviti i sam, ili barem potražiti pomoć sa strane. :)

Mada žena i ja imamo relativno dobro plaćen posao, dva automobila od kojih je jedan dug šest metara, riješeno stambeno pitanje, nekakav divlji plac na Vlašiću na kojem ćemo postaviti montažnu vikendicu, gomilu poslova sa strane, ja tebe u potpunosti razumijem jer je i meni svega ovoga pun ... e baš to... :)

Ne mogu čovječe više gledat Tihića, Cerića, Dodika, RS, FBiH, kantone, nedjeljivu i nenadjebivu, ukrasne "U" simbole na muslimanskim "nišanima" i opustošena katolička i pravoslavna groblja, gomilu ratnih profitera od kojih su 99% njih ni manje ni više nego "Zlatni ljiljani", spaljene džamije koje su u Gackom počeli paliti čak i muslimani, prošlost, boga, oca, duha svetoga, i sve ostale arapsko - vatikansko - turske - srpsko - hrvatsko - bošnjačko - pravoslavno - katoličko - muslimanske nadrealiste iz bosanskih sapunica.

Možda su ti moji savjeti pomogli a možda i nisu, u svakom slučaju imaš moju punu podršku i nemaš se šta kome pravdati zbog čega ideš. Jednostavno idi. :)
SoulSeeker

#90 Re: Odlazak iz BiH (pomoć)

Post by SoulSeeker »

Evo te pita 99.897.657.843,84 članova moje familije da li bi se mijenjao? :lol:
Šeha

#91 Re: Odlazak iz BiH (pomoć)

Post by Šeha »

sonnyaon wrote: PRVO - rodjen sam 74 godine i nisam u svom prvom postu htio specificirati godine... a razlika izmedju 18, 19, 20, 21, 22 u to doba nije bila nikakva. Pogotovo kad se uzme u obzir da smo svi "izgubili" 3-4 godine koliko je rat trajao... izgubili u smislu nekog normalnog odrastanja.

DRUGO - sto se tice imigracijskih podataka, VARAS SE PRIJATELJU. Ti mislis da sve sto objave na internetu je istina. E moj druze pojma ti nemas kako i sta ova zemlja radi. Oko ulaska Mexikanaca necu govoriti jer je to 99.999999999% ilegalna imigracija tako da se ne broji u statistici.

TRECE - ja LICNO znam samo iz Chicaga, Stl Louis-a i Grand Rapids-a najmanje 25 porodica (oko 100 ljudi) koji su se vratili evo ima peta godina. I dobro im je. Imaju sta da uporede.

Ja nisam rekao da mi nece odredjene stvari iz Amerike nedostajati kad se vratim u Bosnu. Ovdje su generalno dobre cijene, cinjenica da je relativno lako doci do drzavljanstva, poprilicno dobro placeni poslovi (govorim samo za sebe) itd.

birokratija: 2 (jedna od najgorih na svijetu - mada sve na prvi pogled izgleda lako i jednostavno.. nije tako!)
shtele (za malo bolje pozicije i drzavne poslove): 3 (sve vise i vise se ide na to " nije vazno sta znas, nego koga znas"
skola kvalitet (srednja) : 2- (uzasno losi programi, 4-i srednje ne zna rijesiti jednacinu sa 2 nepoznate)
skola kvalitet (post diplomski /magistrat) : 4+ ... 5- . Meni je bilo extra dobro.. puno naucio, i jako pametnih ljudi upoznao
...
Klima (kako gdje) - San Diego je najbolji 5+... mislim da je najgore u STL jer su ljeta grozno sparna... Chicago je isto da Bog sacuva.

Nemam nekih narocitih komentara, zelim ti svu srecu i da zenu sto prije nagovoris na povratak. Zao mi je sto se moras, suprotno svojoj volji, patiti tu, gdje ocigledno ne uzivas u zivotu. Zelim ti svu srecu u povratku.

Ne slazem se s tobom u najmanje 4 stavke ali boze moj, svakom svoje. Cak sta vise mislim da je Bosna u stvarima koje si pomenuo jedno sto godina... sto podioka na skali... kako god hoces, gora od SAD-a. (mislim spominjes korupciju, puteve, kradju i birokratiju... ako te to nervira u Americi u Bosni ces izvrsiti samoubistvo. Ili to ili to nisu u stvari stvari koje ti smetaju)
vox-populi

#92 Re: Odlazak iz BiH (pomoć)

Post by vox-populi »

sonnyaon wrote: ali sto se tice ostalog u Americi, (od 1-5)
...

Nemam licno iskustvo iz USA pa ce mozda biti bezveze sto komentarisem, al hajd.

Ne znam sta ti je referentna tacka u ovom ocjenjivanju stanja u USA. Vjerujem da su putevi losiji nego recimo u Japanu. Siguran sam da u nekim drzavama svijeta postoje bolje obrazovne institucije, te da postoje drzave sa jednostavnijom birokratijom i sa manje korupcije. Ne vjerujem da je USA po bilo kojoj od ovih tacaka prva u svijetu.
Ali tesko ces naci drzavu koja je po svim ovim tackama prva u svijetu. Zato mozda bi bilo zgodno da objasnis kako si dosao do ovih ocjena, vjerovatno poredeci stanje u USA sa nekim drugim drzavama.

Opet, nemam iskustva sa zivotom u USA ali iz prica ljudi koje znam a i citajuci ovaj forum, ne mogu se oteti utisku da je USA ipak prva na svijetu u jednom: zemlja gdje je najlakse ideju pretvoriti u biznis.
Static-X

#93 Re: Odlazak iz BiH (pomoć)

Post by Static-X »

sonnyaon wrote:

PRVO - rodjen sam 74 godine i nisam u svom prvom postu htio specificirati godine... a razlika izmedju 18, 19, 20, 21, 22 u to doba nije bila nikakva. Pogotovo kad se uzme u obzir da smo svi "izgubili" 3-4 godine koliko je rat trajao... izgubili u smislu nekog normalnog odrastanja.

...

:lol: :lol: :lol:

Jel to poredjenje s Bosnom.

Prvo se svjet treba obici pa onda ocjenjivati - vidim da Bosnu ko da i ne poznajes :lol:
beautifullshinyb.

#94 Re: Odlazak iz BiH (pomoć)

Post by beautifullshinyb. »

Šeha wrote:
sonnyaon wrote: PRVO - rodjen sam 74 godine i nisam u svom prvom postu htio specificirati godine... a razlika izmedju 18, 19, 20, 21, 22 u to doba nije bila nikakva. Pogotovo kad se uzme u obzir da smo svi "izgubili" 3-4 godine koliko je rat trajao... izgubili u smislu nekog normalnog odrastanja.

...

Nemam nekih narocitih komentara, zelim ti svu srecu i da zenu sto prije nagovoris na povratak. Zao mi je sto se moras, suprotno svojoj volji, patiti tu, gdje ocigledno ne uzivas u zivotu. Zelim ti svu srecu u povratku.

Ne slazem se s tobom u najmanje 4 stavke ali boze moj, svakom svoje. Cak sta vise mislim da je Bosna u stvarima koje si pomenuo jedno sto godina... sto podioka na skali... kako god hoces, gora od SAD-a. (mislim spominjes korupciju, puteve, kradju i birokratiju... ako te to nervira u Americi u Bosni ces izvrsiti samoubistvo. Ili to ili to nisu u stvari stvari koje ti smetaju)

:thumbup:
jefferson

#95 Re: Odlazak iz BiH (pomoć)

Post by jefferson »

...

eto tako ... da cujem komentare!!!
Stvarno mi te zao. Ono suosjecam se s tobom!
Tolike godine u SAD si proveo zavezan lancem za beton, ti bi se vratio, ali su te tjerali da ostanes u SAD.
Od svega, vazno je da si istakao odmah kolika ti je plata (ali si krio godine :lol: ) da vozas auto od 50,000dol (auto od 50,000 dol je u BiH 90,000km, a ne 200,000 ima ljudi u Bih koji zaradjuju vise od tebe).
Vlada laze, brojke su lazne? Jaro od svega mogu ti reci samo da se previse s nasima druzis! (Ne)srecom poznajem mentalitet ljudi u Grand Rapidsu i cudi me da do sada nisi otisao u BiH posto je za njih sve zavjera, a cuo sam i takve gluposti u tom djelu da ljudi zale za vremenom kada su "okretali janje pod ceradom kamiona." :lol:
Ja ne znam kako ti dobi posao u ovoj korupcijskoj zabokrecini, ali bit cu covjek pa cu ti dati savjet:
Nemojs e vracati, nego hajde hanumu odvedi u BiH jedno 6 mjeseci pa onda donesite odluku o povratku!
SoulSeeker

#96 Re: Odlazak iz BiH (pomoć)

Post by SoulSeeker »

sarajevo1984 wrote:
ladyblue18 wrote:
NeyDan wrote:Previse ste se udaljili od teme. Covjek je trazio pomoc pri odlucivanju u koju bi zemlju mogao da ode a ne debatu oko toga koji je grad sigurniji. :roll:
Nasa posla. :-)
DOBRO JE DA SE NISU DOTAKLI RATA, '93.ce I NACIONALIZMA JOS
Nego de mi reci... Je li ovaj čovjek musliman ili pravoslavac? :lol: :lol: :lol: :sax:

Legendo. :)
ssmmiilleeyy

#97 Re: Odlazak iz BiH (pomoć)

Post by ssmmiilleeyy »

Ja mislim da je SArajlija :thumbup:
Edin H.

#98 Re: Odlazak iz BiH (pomoć)

Post by Edin H. »

MajkoStoMeRodi wrote:Mene interesuje odlazak u Englesku...imam prijateljicu tamo (udata za Engleza), spremna je poslati garantno pismo za mene i moga momka...Ima li ko iskustava sa Engleskom??
Inace zainteresovana sam za ostanak tamo, ali kako to izvesti...Zavrsila sam fax,imam 29 god.

Zavisi koji fakultet.

Evo ti link

http://www.ukba.homeoffice.gov.uk/worki ... ier1/hsmp/

Mozes se naravno i udati za papire, ali ces se morati vratiti u Sarajevo i od tamo traziti entry clearence, ali prepostavljam da bi ti pokusala da dodjes zajedno sa momkom.
Zlata M.

#99 Re: Odlazak iz BiH (pomoć)

Post by Zlata M. »

i sve ostale arapsko - vatikansko - turske - srpsko - hrvatsko - bošnjačko - pravoslavno - katoličko - muslimanske nadrealiste iz bosanskih sapunica.
:D :D :D jes' ovaj SS lood ! :D :sax:
ssmmiilleeyy

#100 Re: Odlazak iz BiH (pomoć)

Post by ssmmiilleeyy »

Odlazim iz ovog usranog Gradića,kunem se da ovakvog mladića ....
Post Reply