Kič i šund u muslimana

Rasprave o vjerskim temama.
ljubav_aha

#76 Re: Kič i šund u muslimana

Post by ljubav_aha »

BHF_Manijak wrote:
ljubav_aha wrote:
:thumbup:

pa koliko puta napisah da nece vjernici drugih religija otici u pakao,dok su mnogi iskljucivo potvrdili da hoce,jer nisu muslimani :|
Ne mi, vec Kur`an potvrdi...razlika je ipak! :) ;-)
nelogican prevod Kur'an,Bog vrlo dobro zna,da ne moze isotvrmeno cijeli svijet biti jedne religije,svijet koji je On stvorio
ljubav_aha

#77 Re: Kič i šund u muslimana

Post by ljubav_aha »

BHF_Manijak wrote:
cat butcher wrote:I druge religije imaju iskrenih vjernika, i to piše...
Da, ali kako pise,nemojmo izvrcati... :) Pise koji Allaha za Gospodara uzimaju,a ne sveto trojstvo,eh za takve se kaze da ce uci u dzennetske basce :)

oh,zar nije sustina iskrenog vjerovanja sa istim ciljem u svakoj relgiji,ostvriti mirne i humane odnose medju ljudima sa postovanjem ,a nacin molenja zaista nije bitan,klanjanje ,molenje u crkvi ,sinagogi,bitan je cilj
ljubav_aha

#78 Re: Kič i šund u muslimana

Post by ljubav_aha »

cat butcher wrote:I druge religije imaju iskrenih vjernika, i to piše...
Ako se negdje ima rezervisati ulaznica za Raj neka se objavi
nemojmo se svrstavati u Turbofolkere

pa to pisem cijelo vrijeme na forumu :thumbup:
BHF_Manijak

#79 Re: Kič i šund u muslimana

Post by BHF_Manijak »

ljubav_aha wrote:
BHF_Manijak wrote:
ljubav_aha wrote:
:thumbup:

pa koliko puta napisah da nece vjernici drugih religija otici u pakao,dok su mnogi iskljucivo potvrdili da hoce,jer nisu muslimani :|
Ne mi, vec Kur`an potvrdi...razlika je ipak! :) ;-)
nelogican prevod Kur'an,Bog vrlo dobro zna,da ne moze isotvrmeno cijeli svijet biti jedne religije,svijet koji je On stvorio
:lol: Sto me nasmija...Nelogican prijevod Kur`ana...Maestro si u prevrtanju vode na svoj mlin :thumbup: Izucili su bolji poznavaoci arapskog i od mene i od tebe,prevod vec davno...Ne brini, ne moze biti prevedeno od do,naravno kao ni na jedan jezik,ali krupne greske se ne desavaju 100%... :) Sehadet,postulat islama,namaz,prvo za sta cemo biti pitani...pa ti sad vagaj ko sta i koliko upraznjava...Na koliko se samo mjesta u Kur`anu spominje "ekimi salah",klanjajte namaz,klanajte namaz,klanjajte namaz...Da je tako banalna stvar ne bi bila toliko puta isticana,ne bi je toliko Poslanik potencirao...A koliko ehli kitabije obavljaju namaz?! :)
BHF_Manijak

#80 Re: Kič i šund u muslimana

Post by BHF_Manijak »

ljubav_aha wrote:

oh,zar nije sustina iskrenog vjerovanja sa istim ciljem u svakoj relgiji,ostvriti mirne i humane odnose medju ljudima sa postovanjem ,a nacin molenja zaista nije bitan,klanjanje ,molenje u crkvi ,sinagogi,bitan je cilj
I onda mi dodjes na prezhodnoj temi i kazes kako ti nije cilj izjednaciti sve religije,i njihove ciljeve?! :lol: Ma ti si gigant,legenda!! 8-)

Korijen im je isti,to i Kur`an kaze,medjutim danasnje krscanstvo i judeizam,nisu sigurno ono sto su u svom praiskonu bile...iskrivljene rijeci Bozije,a to i Kur`an kaze,eh u tome je poenta!! :)
ljubav_aha

#81 Re: Kič i šund u muslimana

Post by ljubav_aha »

BHF_Manijak wrote:
ljubav_aha wrote:

:lol: Sto me nasmija...Nelogican prijevod Kur`ana...Maestro si u prevrtanju vode na svoj mlin :thumbup: Izucili su bolji poznavaoci arapskog i od mene i od tebe,prevod vec davno...Ne brini, ne moze biti prevedeno od do,naravno kao ni na jedan jezik,ali krupne greske se ne desavaju 100%... :) Sehadet,postulat islama,namaz,prvo za sta cemo biti pitani...pa ti sad vagaj ko sta i koliko upraznjava...Na koliko se samo mjesta u Kur`anu spominje "ekimi salah",klanjajte namaz,klanajte namaz,klanjajte namaz...Da je tako banalna stvar ne bi bila toliko puta isticana,ne bi je toliko Poslanik potencirao...A koliko ehli kitabije obavljaju namaz?! :)

eto Bog se malo poigrao sa relgijama,a jos vise sa ljudima :mrgreen:

kazem ti lijepo,ne mogu svi biti istog religijskog opredjeljenja,plus,to je Bog tako panirao
ljubav_aha

#82 Re: Kič i šund u muslimana

Post by ljubav_aha »

BHF_Manijak wrote:
ljubav_aha wrote:

I onda mi dodjes na prezhodnoj temi i kazes kako ti nije cilj izjednaciti sve religije,i njihove ciljeve?! :lol: Ma ti si gigant,legenda!! 8-)

Korijen im je isti,to i Kur`an kaze,medjutim danasnje krscanstvo i judeizam,nisu sigurno ono sto su u svom praiskonu bile...iskrivljene rijeci Bozije,a to i Kur`an kaze,eh u tome je poenta!! :)

dobro jutro,pisem o izjednacavnaju sustine,cilja religija

poenta je,kao rekoh,ne moze cijelo covjecanstvo prakticirati jednu religiju,iskreno receno,ne mogu ne-msulimani otici is istog razloga ravno u pakao ,pa to je besmisleno

korijen svih relgiija je iskreno vjerovnaje,jer smao iskreni vjernici nece povrijediti sebe ili druge

zar je mogu de me ni ti nisi skontao :?:
BHF_Manijak

#83 Re: Kič i šund u muslimana

Post by BHF_Manijak »

Razumijem, ali ono sto ti ja pisem,jeste postulat islama,ne moje misljenje,stav,misao,svjetonazor itd itd,vec STAV ISLAMA,dakle sta islam kaze za ljude koji NE VJERUJU u Allaha kao Jednog i Jedinog Gospodara...Nadam se da si me sad razumjela. Upravu je Cat butcher,islam kaze da ima medju ehli kitabijama onih,koji vjeruju ono sto se njima objavljuje i ono sto se nama(muslimanima) objavljuje,iskreni su i mole se Jednom Jedinom,i za takve nema straha,ali ja govorim sada striktno o sljedbenicima sadasnjeg trojstva tj sirka,a ne poricem da nema iskrenih vjernika i ispravnih medju ostale dvije religije,ali ispravnih onako kako Allah kaze.

Valjda smo sad na istoj talasnoj...
einiac

#84 Re: Kič i šund u muslimana

Post by einiac »

cat butcher wrote: Slažem se da ovo ne bi trebala biti kritika TV programa, to je navedeno
samo kao jedan primjer, ali evo i:
Vjeronauka u školama je turbofolk
Djeca uče vjeronauku 12 godina po 2 časa sedmično,
a na kraju neznaju ni klanjati ni učiti u Kur'anu,
u Mekteb nisu išla jer Bože moj imaju vjeronauku u školi
tako ostaje babama i materama da ih oni sve to uče,
pa čemu onda vjeronauka u školama, čemu Mektebi,
kakva antinomija
Prijedlog: Organizovati vjeronauku u Mektebima i donositi
ocjene od Učitelja u školu, jer se vjera u Mektebima može praktikovati
Pasha moj, nemoj ti mene sta pogresno shvatit', al lagano odes u Iran/Pakistan/Katar... pa tamo dajes takve prijedloge...
vekil

#85 Re: Kič i šund u muslimana

Post by vekil »

Slažem se... pogotovo sa ovim dijelom o nauljenom somunčiću...
Naime, Poslanik s.a.v.s je kod svojih ashaba r.a. nerijetko iftario upravo sa tim nauljenim somunčićom i onda upućivao dovu Allahu dž.š. - a šta mi danas imamo, imamo brazilsku kuhinju za iftar, kinesku, tajlandsku... vela havle!
bijela

#86 Re: Kič i šund u muslimana

Post by bijela »

hm, pa što moramo biti tako isključivi? hurma, voda, somun... jeste to Poslanikova praksa i onaj slatki dio iftara. stoji i ona o bošnjačkoj treadiciji, ali ne kontam šta sad ako se napravi eto kinesko jelo :lol: između svih ostalih..
pa sve je to dio ljudske čorbe koju zamijesi Nevidljiva Ruka.

sve je to naške, jerbo musliman je kao zemlja. nosi sve na sebi i ni za šta nije tijesan
ljubav_aha

#87 Re: Kič i šund u muslimana

Post by ljubav_aha »

vekil wrote:Slažem se... pogotovo sa ovim dijelom o nauljenom somunčiću...
Naime, Poslanik s.a.v.s je kod svojih ashaba r.a. nerijetko iftario upravo sa tim nauljenim somunčićom i onda upućivao dovu Allahu dž.š. - a šta mi danas imamo, imamo brazilsku kuhinju za iftar, kinesku, tajlandsku... vela havle!
bijela wrote:hm, pa što moramo biti tako isključivi? hurma, voda, somun... jeste to Poslanikova praksa i onaj slatki dio iftara. stoji i ona o bošnjačkoj treadiciji, ali ne kontam šta sad ako se napravi eto kinesko jelo :lol: između svih ostalih..
pa sve je to dio ljudske čorbe koju zamijesi Nevidljiva Ruka.

sve je to naške, jerbo musliman je kao zemlja. nosi sve na sebi i ni za šta nije tijesan

vekil :-)

bijela, to su za njega španska sela
ikrime

#88 Re: Kič i šund u muslimana

Post by ikrime »

KAd već o postu, ramazanu, pade mi napamet ovo svjedočenje od Hasana el Basrija.

Mi smo ubrajali u skrte ljude sve one koji su htjeli dati zajam svome bratu u vjeri, jer mi smo se medjusobno pomagali. Brat bratu je volio vise nego samom sebi. Tako mi Allaha, gledao sam kako musliman svoj ogrtac polovi da bi pomogao onome koji ogrtaca nije imao. A drugi bi prepostio dan, i kada dodje vrijeme iftara, otisao bi kod svog brata u vjeri i rekao: "Ja sam danas postio u iime Allaha dzellesanuhu! Zelim da i ti imas udjela u mom dobru, pa pruzi mi nesto cime bi okoncao svoj post!" i on bi mu davao casu vode ili saku hurmi zato da bi mu Allah dzellesanuhu podario nagradu kao i postacu.

možda ima, možda nema veze s diskusijom. Al eto.
cat lover

#89 Re: Kič i šund u muslimana

Post by cat lover »

einiac wrote:
cat butcher wrote: Slažem se da ovo ne bi trebala biti kritika TV programa, to je navedeno
kakva antinomija
Pasha moj, nemoj ti mene sta pogresno shvatit', al lagano odes u Iran/Pakistan/Katar... pa tamo dajes takve prijedloge...
Care, bojim da ću te pogrešno shvatiti, reci mi šta bi se to trebalo desiti tamo ili ovdje ili kako...
ljubav_aha

#90 Re: Kič i šund u muslimana

Post by ljubav_aha »

cat butcher wrote:
einiac wrote:
kakva antinomija
Care, bojim da ću te pogrešno shvatiti, reci mi šta bi se to trebalo desiti tamo ili ovdje ili kako...
turbo-folk :lol: :thumbup:
idealnaM

#91 Re: Kič i šund u muslimana

Post by idealnaM »

Image
:shock:
cat lover

#92 Re: Kič i šund u muslimana

Post by cat lover »

@idealnaM, hvala na prilogu

u potpisu, Dado
cat lover

#93 Re: Kič i šund u muslimana

Post by cat lover »

@idealnaM, usput, radi li još Brzogriz?
idealnaM

#94 Re: Kič i šund u muslimana

Post by idealnaM »

cat butcher wrote:@idealnaM, usput, radi li još Brzogriz?
Meščini radi :)
bez_ideje

#95 Re: Kič i šund u muslimana

Post by bez_ideje »

Ne znam jel to zbog toga sto sam bila manja pa mi je sve bilo interesantno,al sjecam se onih poslijeratnih prvih ramazanskih programa i kad je u Zetri odrzan onaj koncert -Dodji najrazi-mislim da je to bio prvi.......imalo je neceg u sebi sto ovi poslije nemaju.
Nisam nikada bila vjernik ,ali mi je bilo drago pogledati i tv program pred iftar i slusati neke radio stanice.....bilo je neceg lijepog u tome........a posljednjih godina,lijepo ne palim vise tv u to vrijeme.....ne mogu vise istih faca,iste price,Hanke Paldum ,Arduane i hayatove trpeze uz obavezno pitanje -"A kakvi su bili Bajrami u vasem djetinjstvu" ...pa nisam vise sigurna jel estradnom umjetniku isto djetinjstvo ko od proslog Bajrama :roll: :roll: :roll:
Pa onda prica kako je rahmetli mati pravila ovo ili ono....pa prelomni trenutak,estradni umjetnik se dize od stola i zapjeva jednu na plejbek dok se ostali gosti njisu za stolom uz usiljene osmjehe............
Pa prebacis kanal,kad opet isti gost,ista pitanja samo drugi studio.
Slavi se vjerski praznik uz Selmu Bajrami i Semira Cerica Koketa
arzuhal

#96 Re: Kič i šund u muslimana

Post by arzuhal »

Pošto oni taj ramazanski program nasnimaju, haman, prije ramazana, jedna prijateljica reče:''Jedva čekam da vidim jednu te istu osobu na iftaru i na Hayatu i na TVSA!''
I, fakat, prošlog ramazana utrefi se Ibrahim Jukan, pjevač iz Gračanice, na iftaru i kod jednih i kod drugih, istu noć :lol: :thumbup:
Izvore istine, objasni mi ovaj keramet Ibrahima Jukana :?: :!:
Jolpaz

#97 Re: Kič i šund u muslimana

Post by Jolpaz »

Biva jemeka se postavi, jos se pride i kuha usput nesto na sporetu.
Tuga golema, sirotinja gleda a obicno iftare politicari ( prosle godine Nedjad Brankovic) koji pitanje vjere poimaju ista sa icim(Sve po zakonu) etc...
_grateful1_

#98 Re: Kič i šund u muslimana

Post by _grateful1_ »

bez_ideje wrote:Ne znam jel to zbog toga sto sam bila manja pa mi je sve bilo interesantno,al sjecam se onih poslijeratnih prvih ramazanskih programa i kad je u Zetri odrzan onaj koncert -Dodji najrazi-mislim da je to bio prvi.......imalo je neceg u sebi sto ovi poslije nemaju.
Nisam nikada bila vjernik ,ali mi je bilo drago pogledati i tv program pred iftar i slusati neke radio stanice.....bilo je neceg lijepog u tome........a posljednjih godina,lijepo ne palim vise tv u to vrijeme.....ne mogu vise istih faca,iste price,Hanke Paldum ,Arduane i hayatove trpeze uz obavezno pitanje -"A kakvi su bili Bajrami u vasem djetinjstvu" ...pa nisam vise sigurna jel estradnom umjetniku isto djetinjstvo ko od proslog Bajrama :roll: :roll: :roll:
Pa onda prica kako je rahmetli mati pravila ovo ili ono....pa prelomni trenutak,estradni umjetnik se dize od stola i zapjeva jednu na plejbek dok se ostali gosti njisu za stolom uz usiljene osmjehe............
Pa prebacis kanal,kad opet isti gost,ista pitanja samo drugi studio.
Slavi se vjerski praznik uz Selmu Bajrami i Semira Cerica Koketa
arzuhal wrote:Pošto oni taj ramazanski program nasnimaju, haman, prije ramazana, jedna prijateljica reče:''Jedva čekam da vidim jednu te istu osobu na iftaru i na Hayatu i na TVSA!''
I, fakat, prošlog ramazana utrefi se Ibrahim Jukan, pjevač iz Gračanice, na iftaru i kod jednih i kod drugih, istu noć :lol: :thumbup:
arzuhal wrote:Pošto oni taj ramazanski program nasnimaju, haman, prije ramazana, jedna prijateljica reče:''Jedva čekam da vidim jednu te istu osobu na iftaru i na Hayatu i na TVSA!''
malo je sta od ovog nabrojanog islam...to je masa obicaja i navala modernog svijeta...islam je cist od toga... fino je odrzavati tradiciju..ne protivim se ali je treba drzati samo kao takvu . a biti pravi musliman je puno vishe od ciste konzumacije dunjaluka...da..i kad smo kod dunjaluka...a vidi vulkana vidi vulkana....zachepi nebo, zracni promet u rasulu...prvi put na ovaj nacin blokiran sav aviopromet..za dan dva dim stize i do nas....pa mi naupade sura EZ-ZELZELE (ZEMLJOTRES) 2. "i kada Zemlja izbaci terete svoje 3. "i čovjek uzvikne: 'Šta joj je?’" ..selam
udrch

#99 Re: Kič i šund u muslimana

Post by udrch »

EZ-ZELZELE (ZEMLJOTRES)

Kud baš ovu suru spomenu u ovaj vakat..
Post Reply