dobar ti nickuzas wrote:Procitao sam samo dio postova na ovu temu i zakljucak je sljedeci:
krenulo je dobro ali poslije jednog kruga sve se zakuhalo i postalo budalastina
jednostavno kupis dva seta guma(ljetne i zimske) i dva seta felgi isto tako i lagana voznja po cesti a kad te drmne adrenalin i pozelis brzine ( uslov da imas jako auto a ne golfa 2 dizel) onda spucas po gasu i ne razmisljas o gumama i felgama niti o autu kazes sebi yebo gume i felge moram se malo ispucati
Aluminijske vs Celicne felge
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- holowey
#76 Re: Aluminijske vs Celicne felge
-
maxell_sarajevo
#77 Re: Aluminijske vs Celicne felge
Nego da pitam sve ove "strucnjake".
Imam celicne felge na gumama 185/60/R14, jel mogu uzeti alu sa gumama 195/60/R15?
Imam celicne felge na gumama 185/60/R14, jel mogu uzeti alu sa gumama 195/60/R15?
- holowey
#78 Re: Aluminijske vs Celicne felge
http://www.etyres.co.uk/tyre-size-calculator.htmmaxell_sarajevo wrote:Nego da pitam sve ove "strucnjake".
- vozač
#79 Re: Aluminijske vs Celicne felge
podržavamuzas wrote:Procitao sam samo dio postova na ovu temu i zakljucak je sljedeci:
krenulo je dobro ali poslije jednog kruga sve se zakuhalo i postalo budalastina
jednostavno kupis dva seta guma(ljetne i zimske) i dva seta felgi isto tako i lagana voznja po cesti a kad te drmne adrenalin i pozelis brzine ( uslov da imas jako auto a ne golfa 2 dizel) onda spucas po gasu i ne razmisljas o gumama i felgama niti o autu kazes sebi yebo gume i felge moram se malo ispucati
preporuka 2 seta felgi, za svaku sezonu, bolje ti je i za gume da ih ne skidaš stalno sa felgi na felge.
alu su lijepe, to stoji, ali brate po ovim našim cestama, pogotovo zimi, ja bi barem poludio kad bi je udario o kakvu rupčagu ili neki divlji ivičnjak, ne znam, ja ne bih nikad. osim toga rizikuješ i da auto nađeš bez sve četiri, kad se probudiš
za mene je zakon lijepa radkapa na čeličnu felgu, dva seta felgi, dva seta guma i auto je ko bombona
mislim da ove priče o nekakvim performansama i kvalitetu vožnje također stoje, ali na nirnburgringu, u monci ili barem u evropi, kod nas sa ovakvim cestama i brzinama, bez veze, ubleha
- Maystor
#80 Re: Aluminijske vs Celicne felge
Apsolutno ne! Holowey ti je dao dobar link, ali mozes i sam izracunati. Problem je u tome sto bi takvom zamjenom povecao precnik tocka za skoro 4 cm.maxell_sarajevo wrote:Nego da pitam sve ove "strucnjake".
- respo
#81 Re: Aluminijske vs Celicne felge
pametolog dovoljno si rekao prvo fino procitaj sta sam napisao pa onda pricajmadner wrote:Predlazem da se tema procita od pocetka:
Dakle, hem vrijedja, hem izvali takvu glupost da bi pao u osnovnoj skoli. Potom postavlja naj naj argument, u ruci drzao![]()
I sad kako kulturno nekome objasniti nekome ko niti ima osnova niti mentalni kapacitet da shvati bilo sta komplikovanije od sabiranja i evenutalno oduzimanja, ali zato jaku zelju da kaze bilo sta?
rekoh davno da treba uz tekst napisati i objasnjenje da ljudi ne bi uzimali svaku rijec doslovno
satro sad vrijedjam
ajd odjebi pametni ne treba mi neko ko se smatra sveznalicom i ne javljaj se vise na moje postove gotovo
- olensoner
#82 Re: Aluminijske vs Celicne felge
Zavisi, koje je auto?maxell_sarajevo wrote:Nego da pitam sve ove "strucnjake".
- respo
#83 Re: Aluminijske vs Celicne felge
auto mu je skoda fabiaolensoner wrote:Zavisi, koje je auto?maxell_sarajevo wrote:Nego da pitam sve ove "strucnjake".
ne moze ta dimenzija logicno ako je iz 185 u 195 normalno da ovo 60 ne moze ostati 60
- holowey
#84 Re: Aluminijske vs Celicne felge
na fabiji r15 ide u dimenzijama 195/55, ne znam za staru fabiju ali za novu pasu i 205/45r16respo wrote:auto mu je skoda fabiaolensoner wrote:Zavisi, koje je auto?maxell_sarajevo wrote:Nego da pitam sve ove "strucnjake".
ne moze ta dimenzija logicno ako je iz 185 u 195 normalno da ovo 60 ne moze ostati 60
-
LeKo
#85 Re: Aluminijske vs Celicne felge
Za staru fabiju je 195/50/15, felga 6x15, raspon šarafa 5x100.
- Maystor
#86 Re: Aluminijske vs Celicne felge
To bi mu bila optimalna zamjena. Samo ne znam te gume 195/50 koliko su dobar izbor.
-
maxell_sarajevo
#87 Re: Aluminijske vs Celicne felge
Onda cu ganjati dimenziju 185/55/R15, jer je odstupanje 1,21% od 185/60/R14.
Mislio sam i alu uzimati sa 14", al mi nekako male izgledaju, a imam prednost sto ne bih morao uzimati nove gume, a ako uzmem 15" ljepse ce izgledati, a izletit cu jos para za nove gume
Auto je stara Fabija 2006 godiste.
Mislio sam i alu uzimati sa 14", al mi nekako male izgledaju, a imam prednost sto ne bih morao uzimati nove gume, a ako uzmem 15" ljepse ce izgledati, a izletit cu jos para za nove gume
-
uzas
#88 Re: Aluminijske vs Celicne felge
Prijateljumaxell_sarajevo wrote:Onda cu ganjati dimenziju 185/55/R15, jer je odstupanje 1,21% od 185/60/R14.
Mislio sam i alu uzimati sa 14", al mi nekako male izgledaju, a imam prednost sto ne bih morao uzimati nove gume, a ako uzmem 15" ljepse ce izgledati, a izletit cu jos para za nove gume![]()
Nema tih felgi koje bi nesto posebno uljepsale fabiu, a pogotovo sto mislis da ce ih 15-ke vise uljepsati nego 14-ke.....nabaci lijepe 14-ke i nove gume i sacuvat ces auto i trapove, a auto ako je tebi lijepo ne trebas razmisljati da li se drugima svidja.......
-
LeKo
#89 Re: Aluminijske vs Celicne felge
Prijedlog i više nego na mjestu, još kad vidiš cijenu gume u dimenziji 185/55/15............uzas wrote:Prijateljumaxell_sarajevo wrote:Onda cu ganjati dimenziju 185/55/R15, jer je odstupanje 1,21% od 185/60/R14.
Mislio sam i alu uzimati sa 14", al mi nekako male izgledaju, a imam prednost sto ne bih morao uzimati nove gume, a ako uzmem 15" ljepse ce izgledati, a izletit cu jos para za nove gume![]()
Nema tih felgi koje bi nesto posebno uljepsale fabiu, a pogotovo sto mislis da ce ih 15-ke vise uljepsati nego 14-ke.....nabaci lijepe 14-ke i nove gume i sacuvat ces auto i trapove, a auto ako je tebi lijepo ne trebas razmisljati da li se drugima svidja.......
- minimall
#90 Re: Aluminijske vs Celicne felge
I ja planiram zamijeniti čelične 15-ke koje su serijski došle na autu sa alu 16-kama,
zna li neko pouzdano bez nagađanja da li alu felge utiču na potrošnju, kočenje, ubrzanje,itd. da je auto ljepše se podrazumijeva, pozz!
zna li neko pouzdano bez nagađanja da li alu felge utiču na potrošnju, kočenje, ubrzanje,itd. da je auto ljepše se podrazumijeva, pozz!
-
LeKo
#91 Re: Aluminijske vs Celicne felge
Pitanje koje si postavio je i lako i teško, ali jedno je sigurno:
1. Potrošnja se povećava stavljanjem šire gume
2. Trakcija je bolja pa samim tim i ubrzanje i kočenje (ubrzanje samo za jača auta) pod uslovom da imaš kvalitetne gume
3. Prelaskom na više inča smanjuješ debljinu gume - neudobnije auto, trpi trap..
4. Smanjena maksimalna brzina
5. Ljepši izgled, stabilnije vozilo, bolje hlađenje kočnica
6. Povećavaš interesovanje za konfiskovanje felgi
7. Prije "zaplivaš" na mokroj cesti
1. Potrošnja se povećava stavljanjem šire gume
2. Trakcija je bolja pa samim tim i ubrzanje i kočenje (ubrzanje samo za jača auta) pod uslovom da imaš kvalitetne gume
3. Prelaskom na više inča smanjuješ debljinu gume - neudobnije auto, trpi trap..
5. Ljepši izgled, stabilnije vozilo, bolje hlađenje kočnica
6. Povećavaš interesovanje za konfiskovanje felgi
7. Prije "zaplivaš" na mokroj cesti
- citroen
#92 Re: Aluminijske vs Celicne felge
Da ne otvaram novu temu,gdje se mogu kupiti alu felge(nove) u Sarajevu,tj ko je najpovoljniji prodavac...
- topcam
- Vozim: uzbrdo
#93 Re: Aluminijske vs Celicne felge
1. Netacno, zavisi od montirane gume.1. Potrošnja se povećava stavljanjem šire gume
4. Vidi pod 1.
- madner
#94 Re: Aluminijske vs Celicne felge
Procitao sam, nema smisla nikako. Provalis se, pa se onda vadis na nesto sto si satro mislio a nisi rekao. Ne ide, provala ostaje provala, a glupost glupost.respo wrote:pametolog dovoljno si rekao prvo fino procitaj sta sam napisao pa onda pricajmadner wrote:Predlazem da se tema procita od pocetka:
Dakle, hem vrijedja, hem izvali takvu glupost da bi pao u osnovnoj skoli. Potom postavlja naj naj argument, u ruci drzao![]()
I sad kako kulturno nekome objasniti nekome ko niti ima osnova niti mentalni kapacitet da shvati bilo sta komplikovanije od sabiranja i evenutalno oduzimanja, ali zato jaku zelju da kaze bilo sta?
rekoh davno da treba uz tekst napisati i objasnjenje da ljudi ne bi uzimali svaku rijec doslovno
satro sad vrijedjam
ajd odjebi pametni ne treba mi neko ko se smatra sveznalicom i ne javljaj se vise na moje postove gotovo
Ja cu se javljat gdje hocu, to sto bi htio da mozes diskutovat a nemas podlogu nije moj problem. Inace je tipicno da se osoba ogranicene moci izrazavanja koristi istim frazama. Probaj procitat koju knjigu.
- respo
#95 Re: Aluminijske vs Celicne felge
nisam se provalio to sto si ti bukvalac je tvoj problem
i rekoh ti odjebi od mene ne komuniciram sa umisljenima i pametolozima ako imas neki problem sa mnom tvoj problem
i rekoh ti odjebi od mene ne komuniciram sa umisljenima i pametolozima ako imas neki problem sa mnom tvoj problem
- respo
#96 Re: Aluminijske vs Celicne felge
na skenderiji ona prodavnica felgi guma i auto praona ujednom su po meni povoljni i ljubaznicitroen wrote:Da ne otvaram novu temu,gdje se mogu kupiti alu felge(nove) u Sarajevu,tj ko je najpovoljniji prodavac...
kod njih sam kupovao i felge i gume i svaki put zadovoljan
- madner
#97 Re: Aluminijske vs Celicne felge
Pa prestani komunicirati, bice svima lakse.
-
LeKo
#98 Re: Aluminijske vs Celicne felge
Mislim da si djelomično u pravu. Moje pitanje je:topcam wrote:1. Netacno, zavisi od montirane gume.1. Potrošnja se povećava stavljanjem šire gume
4. Vidi pod 1.
1. Šta ako se radi o potpuno istoj gumi ?
4. Vidi pod 1.
Dodatno, iskren da budem moja struka nema veze s ovom oblašću i mislim da je nauka za sebe i da pored gume uticaj ima još faktora npr. podloga, ali iskustvo i zapažanja su ono što sam napisao.
Možda u prilog govori i činjenica da sva štedljiva vozila (npr. Polo Blue Motion) dolaze na izrazito uskim guma i da su na testiranju brzinskog maksimuma automobila na mlazni pogon u pustinji korišteni izrazito uski točkovi.
Ne želim te uvjeravati niti uticati na tvoje viđenje tematike, dapače, cijenim tvoje mišljenje kao kolege forumaša, ali za demant je potrebno više od "netačno".
Pozdrav.
- Maystor
#99 Re: Aluminijske vs Celicne felge
Da li neko zna mogu li se u Sarajevu kupiti ove felge:

RC Matrix, 6.5x16, ET 39, raspored sarafa 5x100.

RC Matrix, 6.5x16, ET 39, raspored sarafa 5x100.
- citroen
#100 Re: Aluminijske vs Celicne felge
respo wrote:na skenderiji ona prodavnica felgi guma i auto praona ujednom su po meni povoljni i ljubaznicitroen wrote:Da ne otvaram novu temu,gdje se mogu kupiti alu felge(nove) u Sarajevu,tj ko je najpovoljniji prodavac...
kod njih sam kupovao i felge i gume i svaki put zadovoljan
Kolega mi je rekao za njih,mislim da se radi o tamek-son company,kaze da prodaju i nove i polovne felge...meni bi trebale 16 incha,4x108