Raiffeisen Bank... Da vam srce ne pukne!

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

spokojan

#76 Re: RAIFFEISEN BANK...DA VAM SRCE NE PUKNE!!!

Post by spokojan »

weltschmertz wrote:hahahaha.. Znaci to je jedino rjesenje.. :D

Ma najvjerovatnije cu slijedece sedmice raskinuti ugovor pa se negdje drugo skrasit.. :D
Hajde reci fino, je li ti radis u nekoj drugoj banci pa pljujes po Raiffeisen kao konkurentu ili ti neko iz obitelji radi u nekoj drugoj banci ili sta? Realno, koga briga hoces li ti svoj racun prebaciti s jedne na drugu banku. Sta briga i Raiffeisen sto ce im jedan klijent od kojeg imaju prihode par maraka mjesecno otici na drugu banku kad imaju jos pola miliona takvih klijenata???

Najjaca mi je ova fora s izjavama kako forumasi napustaju ovu ili onu banku zbog ovih ili onih razloga, a samo se bankari izmedju sebe prepucavaju.
weltschmertz

#77 Re: RAIFFEISEN BANK...DA VAM SRCE NE PUKNE!!!

Post by weltschmertz »

Da bogdom radim u bilo kojoj banci, ne bih se sigurno javlj'o.. Samo kazem da su neprofesionalni i da mi se ne svidjaju njihove usluge uopste..

As to je tebi toliko krivo majke ti..?!?
blueblue

#78 Re: RAIFFEISEN BANK...DA VAM SRCE NE PUKNE!!!

Post by blueblue »

ja od 1998 klijent Raiffaisena i meni se cini da je banka sve bolja. Pogotovo kako su uveli brate ove pakete. Dodje me Internet djabe. Vise me zena ne salje da placam racune, pola obaveza skinuo. Jos da mi je naci koga da mi pere zenin auto, rodio bi se opet :-D :zzzz:
gurabija78

#79 Re: RAIFFEISEN BANK...DA VAM SRCE NE PUKNE!!!

Post by gurabija78 »

blueblue wrote:ja od 1998 klijent Raiffaisena i meni se cini da je banka sve bolja. Pogotovo kako su uveli brate ove pakete. Dodje me Internet djabe. Vise me zena ne salje da placam racune, pola obaveza skinuo. Jos da mi je naci koga da mi pere zenin auto, rodio bi se opet :-D :zzzz:
a sto ti uzmu minimalno 100ju godisnje, to je pravo dzabe... :-) :-) :-)
gurabija78

#80 Re: RAIFFEISEN BANK...DA VAM SRCE NE PUKNE!!!

Post by gurabija78 »

a sasvim slucajno nije dozvoljeno komentarisanje ovog clanka! :x

http://www.sarajevo-x.com/biznis/clanak/100505010

FUJ!!!
starii

#81 Re: RAIFFEISEN BANK...DA VAM SRCE NE PUKNE!!!

Post by starii »

dignete kredit kod rb od 10000Km i možda možda al možda dobijete kao nagradu 1000KM :D
gurabija78

#82 Re: RAIFFEISEN BANK...DA VAM SRCE NE PUKNE!!!

Post by gurabija78 »

starii wrote:dignete kredit kod rb od 10000Km i možda možda al možda dobijete kao nagradu 1000KM :D
uz samo 14% kamate...
gurabija78

#83 Re: RAIFFEISEN BANK...DA VAM SRCE NE PUKNE!!!

Post by gurabija78 »

gurabija78 wrote:
starii wrote:dignete kredit kod rb od 10000Km i možda možda al možda dobijete kao nagradu 1000KM :D
uz samo 14% kamate...
lijepi Gashi :D
dadoka84

#84 Re: RAIFFEISEN BANK...DA VAM SRCE NE PUKNE!!!

Post by dadoka84 »

Gade mi se...
Podnio zahtjev za kredit. Par godina preko njih primam platu i naravno zaposlen sam na neodredjeno. Pitam sta je sve potrebno od papira. Traze normalno zahtjev, ovjerenu kopiju cipsa i ovjerenu kopiju licne karte za mene i ziranta. Moje zadnje 3 platne liste, i m2 obrazac. Kopiju dva racuna da se uvjere da stanujem na toj adresi.... Ja sve prikupim i odnesem da bi mi teta na salteru rekla da moram ponovo u racunovodstvo firme od ziranta da donesem i njegovu zadnju platnu listu. Onda slijedi 15 dana cekanja da se jave, da bi mi gospodja saopstila da su zahtjev vratili sa kreditnog odbora te da im donesem i bilans stanja i bilans uspjeha moje firme i firme od ziranta i to za period od dvije protekle godine. I kaze donesite i te papire ako vam ih daju u firmi :x I zar je to banka bez peglanja, banka koja na sva zvona oglasava proljetnu akciju kredita u kojoj vracaju dio kamate :lol: banka koja bez ikakvog obavjestenja podize cijenu mjesecnog odrzavanja racuna, banka koja je uvela poseban harac zvani "mjesecno odrzavanje kredita"...
Trazeni iznos je bio 1500KM i to na period od 12 mjeseci.
holowey

#85 Re: RAIFFEISEN BANK...DA VAM SRCE NE PUKNE!!!

Post by holowey »

dadoka84 wrote:Gade mi se...
Podnio zahtjev za kredit. Par godina preko njih primam platu i naravno zaposlen sam na neodredjeno. Pitam sta je sve potrebno od papira. Traze normalno zahtjev, ovjerenu kopiju cipsa i ovjerenu kopiju licne karte za mene i ziranta. Moje zadnje 3 platne liste, i m2 obrazac. Kopiju dva racuna da se uvjere da stanujem na toj adresi.... Ja sve prikupim i odnesem da bi mi teta na salteru rekla da moram ponovo u racunovodstvo firme od ziranta da donesem i njegovu zadnju platnu listu. Onda slijedi 15 dana cekanja da se jave, da bi mi gospodja saopstila da su zahtjev vratili sa kreditnog odbora te da im donesem i bilans stanja i bilans uspjeha moje firme i firme od ziranta i to za period od dvije protekle godine. I kaze donesite i te papire ako vam ih daju u firmi :x I zar je to banka bez peglanja, banka koja na sva zvona oglasava proljetnu akciju kredita u kojoj vracaju dio kamate :lol: banka koja bez ikakvog obavjestenja podize cijenu mjesecnog odrzavanja racuna, banka koja je uvela poseban harac zvani "mjesecno odrzavanje kredita"...
Trazeni iznos je bio 1500KM i to na period od 12 mjeseci.
hm, ti nabroja svasta nesto za 1500 kredita... mozda ti je firma tanak klijent pa zbog toga traze dodatnu dokumentaciju...ili si bio neuredan platisa u prethodnim zaduzenjima... moja zena radi u trgovackoj firmi na neodredjeno, kod njih digla 10k kredita bez ziranata i bez puno papirologije... doduse, to je bilo prije ove "akcije" i nikada prije tog kredita nije imala minus kod rzb (insistirala je da joj na debitnoj ne odobre limit :-) )
brina

#86 Re: RAIFFEISEN BANK...DA VAM SRCE NE PUKNE!!!

Post by brina »

ja sam od 1999 kod njih. primam platu kod njih od tada, drzim orocenje, djeciju stednju, otplatila uredno 2 kredita, nemam limita na kartici i NIKAD nisam zakasnila ni za jednu uplatu.
zadnji kredit koji sam im trazila za usranih 8 000 KM sam iskijala majcino mlijeko dok su mi ga odobrili... u zadnjih par mjeseci sam primjetila da su im stalno novi radnici na salterima i naravno svakog od njih moras opomenuti za nesto ili ces se vracati par puta istim poslom....u skoro svakoj poslovnici po jedan radnik na salteru sto stvara velike guzve... njihov "paket" necu jer necu da placam. i ovako su uveli placanje za sve, mozda i zrak u njihovim prostorijama pocnu naplacivati...
elem, konacno sam se opametila i odbijam za svoj novac da se nerviram...danas sam otvorila racun u drugojk banci i dala nalog firmi da mi slijedeca plata ide tamo. prijatno iznenadjene je bilo sto je radnik banke za minut u racunaru unio potrebne podatke a nije mi dobacio preko saltera formulare da ja ispunjavam pa da ponovo cekam red itd...
ovdje mi je vodjenje racuna jeftinije i sto je najbitnije necu se nervirati.sutra idem raskinuti orocenje i prebaciti u trecu banku gdje je kamata na dvije godine 5% (da, dobro ste procitali 5%) a ne usranih 3 i nesto % kao kod RFB.
stvarno mi nije jasno zasto sam bila tako inertna citavo ovo vrijeme i svaki put kad izadjem iz banke zeludac me boli koliko me iznerviraju....
dadoka84

#87 Re: RAIFFEISEN BANK...DA VAM SRCE NE PUKNE!!!

Post by dadoka84 »

Nisam neuredan platisa, jer nikad nisam do sad dizao kredit. Iznos je stvarno mali, a toliko peglaju. Plata mi je na racunu svakog prvog i stvarno nemam s tim problema. Nije drzavna firma u pitanju i to je jedan od razloga njihovog bezobrazluka. Ali mi je nepojmljivo da pored platnih lista i ostalih gluposti od mene traze bilans stanja i bilans uspjeha, pa kao da podnosim zahtjev kao pravno lice a ne fizicko...
gurabija78

#88 Re: RAIFFEISEN BANK...DA VAM SRCE NE PUKNE!!!

Post by gurabija78 »

brina wrote:ja sam od 1999 kod njih. primam platu kod njih od tada, drzim orocenje, djeciju stednju, otplatila uredno 2 kredita, nemam limita na kartici i NIKAD nisam zakasnila ni za jednu uplatu.
zadnji kredit koji sam im trazila za usranih 8 000 KM sam iskijala majcino mlijeko dok su mi ga odobrili... u zadnjih par mjeseci sam primjetila da su im stalno novi radnici na salterima i naravno svakog od njih moras opomenuti za nesto ili ces se vracati par puta istim poslom....u skoro svakoj poslovnici po jedan radnik na salteru sto stvara velike guzve... njihov "paket" necu jer necu da placam. i ovako su uveli placanje za sve, mozda i zrak u njihovim prostorijama pocnu naplacivati...
elem, konacno sam se opametila i odbijam za svoj novac da se nerviram...danas sam otvorila racun u drugojk banci i dala nalog firmi da mi slijedeca plata ide tamo. prijatno iznenadjene je bilo sto je radnik banke za minut u racunaru unio potrebne podatke a nije mi dobacio preko saltera formulare da ja ispunjavam pa da ponovo cekam red itd...
ovdje mi je vodjenje racuna jeftinije i sto je najbitnije necu se nervirati.sutra idem raskinuti orocenje i prebaciti u trecu banku gdje je kamata na dvije godine 5% (da, dobro ste procitali 5%) a ne usranih 3 i nesto % kao kod RFB.
stvarno mi nije jasno zasto sam bila tako inertna citavo ovo vrijeme i svaki put kad izadjem iz banke zeludac me boli koliko me iznerviraju....
de ba reci gdje si presla, svi mi trazimo bolje alternative! i meni je RFB pun k.....
holowey

#89 Re: RAIFFEISEN BANK...DA VAM SRCE NE PUKNE!!!

Post by holowey »

dadoka84 wrote:Nisam neuredan platisa, jer nikad nisam do sad dizao kredit. Iznos je stvarno mali, a toliko peglaju. Plata mi je na racunu svakog prvog i stvarno nemam s tim problema. Nije drzavna firma u pitanju i to je jedan od razloga njihovog bezobrazluka. Ali mi je nepojmljivo da pored platnih lista i ostalih gluposti od mene traze bilans stanja i bilans uspjeha, pa kao da podnosim zahtjev kao pravno lice a ne fizicko...
jeli ti plata lijeze na karticu? ako je redovna trebali bi ti odobriti minus a to je uz prosjecnu platu vise nego dovoljno za taj iznos koji ti treba...

a bilans stanja i uspjeha se obicno trazi za sklj firme koje imaju tanak promet preko racuna te banke ili ga nemaju uopste...na taj nacin banka zeli da provjeri kakva je sansa da ce, ako ti daju kredit na 12 mjeseci, tvoja firma u sljedeca dva-tri mjeseca nestati a ti ostati bez prihoda i samim tim biti u nemogucnosti da vracas kredit... naravno, sa svim ovim banka prvenstveno stiti sebe i svoj kapital, ali indirektno stiti i tebe od uvaljivanja u *ovna (da prostis na rjecniku)...
dadoka84

#90 Re: RAIFFEISEN BANK...DA VAM SRCE NE PUKNE!!!

Post by dadoka84 »

Lijeze na karticu, imam odobren limit, zaposlen na neodredjeno, radim u firmi vec 3 godine. Gledam prvom prilikom i idem u neku drugu banku. Dosta mi je da me neko pravi budalom. Njihova sluzebenica mi je rekla da iako i ona tu radi ne bi se toliko mucila da digne kredit. Kaze cura dizes li 1000 ili 100 000 ista ti je procedura... :D
Podsjeti me na Bihnet. Idemo prvi dajemo vise :lol:
Last edited by dadoka84 on 12/05/2010 15:53, edited 1 time in total.
gurabija78

#91 Re: RAIFFEISEN BANK...DA VAM SRCE NE PUKNE!!!

Post by gurabija78 »

dadoka84 wrote:Lijeze na karticu. Gledam prvom prilikom i idem u neku drugu banku. Dosta mi je da me neko pravi budalom. Sluzbenica njihova prilikom razgovora mi je rekla da iako i ona tu radi ne bi se toliko mucila da digne kredit. Kaze cura dizes li 1000 ili 100 000 ista ti je procedura... :D
Podsjeti me na Bihnet. Idemo prvi dajemo vise :lol:
u jednom su ipak u pravu!
brina

#92 Re: RAIFFEISEN BANK...DA VAM SRCE NE PUKNE!!!

Post by brina »

otisla u intesu :-D
dadoka84

#93 Re: RAIFFEISEN BANK...DA VAM SRCE NE PUKNE!!!

Post by dadoka84 »

I ja sam mislio to isto. Kakvi su utisci?
kone

#94 Re: RAIFFEISEN BANK...DA VAM SRCE NE PUKNE!!!

Post by kone »

dadoka84 wrote:I ja sam mislio to isto. Kakvi su utisci?
Vidim spominje se Intesa,pa da samo kazem sta mi je prijatelj rekao za njih:) Oni su onako kulturno u Januaru ove godine od svih korisnika debitnih kartica(za ostale ne znam)naplatili 10KM za koristenje istih :D
Posto ce biti sad pitanje u kojoj sam ja banci,da odmah kazem da sam u RB i da mi se gade.Kako god da okrenes sve banke su u pet dekA,tako d avam je svejedno u kojoj ste...Sve je dobro dok ti ne trebaju i dok imas svoje pare,ali kad ti zatrebaju.....
Mahalac

#95 Re: RAIFFEISEN BANK...DA VAM SRCE NE PUKNE!!!

Post by Mahalac »

Bio vani platio neke stvari RB kreditnom karticom u vrijednosti oko 800EUR, kad mi je dosao izvjestaj pored svih mogucih kamata, naplata, orzavanja koja idu uz izvjestaj na kartici SAMO ZA TRANSAKCIJU NA 800EUR U KM MI UZELI 37KM :shock: ...bezobrazni lopovluk da gori ne moze biti.
akcija007

#96 Re: RAIFFEISEN BANK...DA VAM SRCE NE PUKNE!!!

Post by akcija007 »

Mahalac, tih 37KM ti je naknada za konverziju; oni te transakcije iz inostranstva konkretno tvojih 800 eur obracunaju po srednjem kursu u KM-ove i onda ispod toga opale trosak konverzije (2% od iznosa transakcije)
NLB uzima 1,5% trosak konverzije,Intesa i Hypo ne znam koliko uzimaju; isto uzima Turkish Ziraat neke naknade za konverziju

Jedine banke kod kojih nema tih troskova konverzije su UniCredit po svim vrstama kartica, Sparkasse
brina

#97 Re: RAIFFEISEN BANK...DA VAM SRCE NE PUKNE!!!

Post by brina »

znam ja da su u principu svi oni isti ali je poenta da kad te prestanu tretirati s'postovanjem odes tamo gdje to postovanje osjetis...
u svim bankama na godisnjem nivou placas clanarinu od 10 KM za debitnu karticu osim u unicreditu. moguce da ce i oni to uvesti ali za sada nemaju. ja se za njih nisam odlucila iako nema clanarine bas zato sto mi nimalo profesionalno nisu djelovali... cak je sluzbenica morala ici pitati kolegu pa je na kraju sva sretna bila sto sam predlozila da ja odem do kolege jer je lakse...
takve stvari su me u RFB ubijale... danas kaze sluzbenica nesto a sutra se druga cudi "otkud vam takva dezinformacija"...eto ja sjedim besposlena pa smisljam "dezinformacije"...
kao sto sam rekla u intesi mi je pravo godilo sto je sluzbenik odmah u racunaru popunio formular koji sam potpisala i tacka. zavrseno. nema dobacivanja formulara stranci pa nek' se sama j... s'tim i nek' ceka po nekoliko puta red.
druga stvar je sto u poslovnici radi sef koji je dostupan za najmanji problem a trece sto salju izvode mailom besplatno.
i na kraju, minorno ali meni jako bitno NE TREBA ovjeravati kopiju licne. mene takodje ubija insistiranje na ovjeri kopije koja nema svrhe ako pored kopijem donosim original na uvid!
to je cisti dosluh sa opstinama da bi ovi naplacivali ovjeru i time sebi punili kase....
bjelic

#98 Re: RAIFFEISEN BANK...DA VAM SRCE NE PUKNE!!!

Post by bjelic »

brina wrote:znam ja da su u principu svi oni isti ali je poenta da kad te prestanu tretirati s'postovanjem odes tamo gdje to postovanje osjetis...
u svim bankama na godisnjem nivou placas clanarinu od 10 KM za debitnu karticu osim u unicreditu. moguce da ce i oni to uvesti ali za sada nemaju. ja se za njih nisam odlucila iako nema clanarine bas zato sto mi nimalo profesionalno nisu djelovali... cak je sluzbenica morala ici pitati kolegu pa je na kraju sva sretna bila sto sam predlozila da ja odem do kolege jer je lakse...
takve stvari su me u RFB ubijale... danas kaze sluzbenica nesto a sutra se druga cudi "otkud vam takva dezinformacija"...eto ja sjedim besposlena pa smisljam "dezinformacije"...
kao sto sam rekla u intesi mi je pravo godilo sto je sluzbenik odmah u racunaru popunio formular koji sam potpisala i tacka. zavrseno. nema dobacivanja formulara stranci pa nek' se sama j... s'tim i nek' ceka po nekoliko puta red.
druga stvar je sto u poslovnici radi sef koji je dostupan za najmanji problem a trece sto salju izvode mailom besplatno.
i na kraju, minorno ali meni jako bitno NE TREBA ovjeravati kopiju licne. mene takodje ubija insistiranje na ovjeri kopije koja nema svrhe ako pored kopijem donosim original na uvid!
to je cisti dosluh sa opstinama da bi ovi naplacivali ovjeru i time sebi punili kase
....
ovo nije tačno u raiffeisenu otvaranje kartice traže običnu kopiju lične karte i kopiju, dakle neovjerenu, potvrde o prebivalištu.
brina

#99 Re: RAIFFEISEN BANK...DA VAM SRCE NE PUKNE!!!

Post by brina »

moguce. kao sto rekoh kod njih sam 1999 otvorila sve sto mi je trebalo, sad zatvaram pa ne znam sta traze.
ovo sam navela za ostale banke koje mahom sve traze ovjerenu koipiju licne
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#100 Re: RAIFFEISEN BANK...DA VAM SRCE NE PUKNE!!!

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

Dodjem jednom u doticnu banku sa shtocem travelers cekova, nekih $30K, i zamolim slubenicu da mi zamjeni hiljadu dolara u KM. Kaze ona da mogu zamjeniti samo $300.
Na moje pitanje zasto, ona kaze da su imali problema sa laznim traveler chekovima pa je banka tako odlucila.
Kazem joj ja da to nije moj problem i da moze provjeriti valjanost cekova na automatu za proveru. Kaze ona da taj automat oni nemaju. Pa dobro, kazem ja, upravo sam htio da otvorim racun i da ulozim ostatak novca u njihovu banku, ali koliko se da zakljuciti to nece moci zbog sumnje da bi chekovi mogli biti lazni,a oni nemaju automat za provjeru. Na to mi ona kaze da bi morala da pozove svoga shefa da sa njim razgovaram. Svoju sumnju sam obrazlozio i njenom shefu, nasto je on odgovorio da nema problema i da ja te cekove mogu da ulozim bez problema. Ohrabren njegovom izjavom ponovo zatrazim da mi zamjene traveler chekove u vrijednosti od $1000 jer su mi hitno potrebni, ali mi i on ponovi da ne moze jer nemaju automat za provjeru valjanosti chekova zbog chega su zamjenu ogranicili na samo $300. Pa dobro, kazem ja, kako onda mogu uloziti te chekove, a ne mogu ih zamjeniti. Takva su pravila banke, kaze on.
Ma hebo ti vasa pravila, kaze mu ja i odem u drugu banku gdje sam bez problema zavrsio posao.
Nikad vise nisam ni zavirio u RB. Hebo takvu banku.
Post Reply