Zena u umjetnosti - vasa misljenja, razmisljanja, primjeri

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

dr.Gonzo

#76 Re: Mogu li zene biti dobre umjetnice...

Post by dr.Gonzo »

Ocigledno je da postoje brojjen razlike izmedju spolova. Te razlike se mogu objasniti ili urodjenim osobinama (genetika) ili dejstvom okoline, odnosno osobinama stecenim tokom zivota. Ocigledno objasnjenje relativno malog procenta vrhunskih umjetnica kroz historiju umjetnosti je drustveni polozaj u kome su se zene nalazile u proslosti, ali i u danasnjosti. Kao sto neko rece, ipak je ovo muski svijet. Medjutim, da li je to objasnjenje dovoljno dobro? To nisam siguran, ali mi se ipak cini da jeste.

Sa druge strane, postoje odredjene evidentke razlike medju spolovima koje se zaista lakse mogu objasniti urodjenim osobinama. Recimo, muskarci su superiorni u humoru, dok zene imaju dosta razvijeniji osjecaj empatije. Mislim da se ovi fenomeni mogu lakse objasniti sa evolucionog stanovisa.

Kad smo evc kod humora, sta kazete na ovo:

Ima covjek pravo :lol:
bez_ideje

#77 Re: Mogu li zene biti dobre umjetnice...

Post by bez_ideje »

Jel ono u Kini,zena muza i ljubavnicu uhvacene na djelu moze ubiti samo golim rukama,a muz uhvacene zenu i ljubavnika cime hoce?
madner

#78 Re: Mogu li zene biti dobre umjetnice...

Post by madner »

maybelline wrote:
vee-jay wrote:sjecam se kada sam gledao jednu epizodu Ali G-ija koji ispituje nekog velikog profesora na nekom od velikih britanskih univerziteta, pa mu ovaj rece kako zensko ne moze biti tako kreativno kao musko.

glupost.

stvar je u biti veoma jednostavna.

kroz istoriju, koja nam je manje vise poznata, zensko se uvijek podredjivalo muskom. koliko vrijeme prolazi, to ce se mijenjati. nadam se...

btw. sam naslov teme je omalozavajuci, da ne kazem sovinisticki. a posto je temu otvorila zenska osoba, onda je stvarno :-)
Da si citao/la temu od pocetka, shvatio bi da ja ne omalovazavam zene, naprotiv, govorim da uopce nije bitno jesi li musko ili zensko - ako imas talenat, onda ga imas, to je tako prosto. Medjutim, postoje ljudi koji fakat misle da su veliki umjetnici iskljucivo i jedino muskarci, jedna takva osoba je mene ponkuala da stavim ovo kao temu, dakle ne slazem se ja s tom tezom, samo sam je postavila ovdje da bi o tome razgovarali, razmjenili misljenja itd. I hvala Bogu pa se slazemo da je takav stav prema zenama omalovazavajuci, ali to opet ne znaci da ne postoje oni koji i dalje misle da su zene manje kreativne od muskaraca.
Naravno svjesna si da ti je tema postavljenja tako da unaprijed dobijes odgovoris koji zelis cuti?
To je mala nauka za sebe, ali ovo je bas ocit primjer (skupa sa Avazovim anketama)

Da li zelite zivjeti bolje (i birati Fahru)?
HAVANA

#79 Re: Mogu li zene biti dobre umjetnice...

Post by HAVANA »

bez_ideje wrote:Jel ono u Kini,zena muza i ljubavnicu uhvacene na djelu moze ubiti samo golim rukama,a muz uhvacene zenu i ljubavnika cime hoce?

Eki to :lol:
maybelline

#80 Re: Mogu li zene biti dobre umjetnice...

Post by maybelline »

Moje misljenje je da svako, nebitno da li je musko ili zensko, ako ima volje i talenta moze biti umjetnik. Tema je postavljena da bi se o njoj diskutovalo, da bi se dobili razliciti pogledi na nju. Predvidljive odgovore u svakom slucaju nisam trazila.
madner

#81 Re: Mogu li zene biti dobre umjetnice...

Post by madner »

Pazi, pitas mogu li i dobre. Dakle ako postoji samo jedna odgovor je da. Mada to ne znaci da je u vecini slucajeva odgovor mozda ne :wink:

S tim sto je dobro opet previse siroko i cilja na odgovor koji glasi da. Odkad je dobro dovoljno za pravog umjetnika :wink:
BiH-x

#82 Re: Mogu li zene biti dobre umjetnice...

Post by BiH-x »

Koje pitanje j b t :-) Draga moja, u kom vijeku ti zivis?
maybelline

#83 Re: Mogu li zene biti dobre umjetnice...

Post by maybelline »

madner wrote:Pazi, pitas mogu li i dobre. Dakle ako postoji samo jedna odgovor je da. Mada to ne znaci da je u vecini slucajeva odgovor mozda ne :wink:

S tim sto je dobro opet previse siroko i cilja na odgovor koji glasi da. Odkad je dobro dovoljno za pravog umjetnika :wink:
Naravno da postoji sirok spektar - dobar, solidan, odlican... umjetnik/umjetnica... Svaki rad je neki proces i mislim da se vremenom, ako se covjek trudi i zeli, naravno, moze postici da si od "dobrog" pisca/slikara/fotografa presao u odlicnog. Ali ako covjek apriori kaze kako zene (ili muskarci) nemaju u sebi to nesto (nisu dovoljno kreativne, previse su ovo ili ono) da bi bile umjetnice (kao sto je to rekao ovaj moj poznanik) onda to meni postavlja neko pitanje kako ljudi razmisljaju; je li to uvjetovano njihovom sredinom, obrazovanjem, kulturom ili prosto cinjenicom da je svijet takav kakav je...
maybelline

#84 Re: Mogu li zene biti dobre umjetnice...

Post by maybelline »

BiH-x wrote:Koje pitanje j b t :-) Draga moja, u kom vijeku ti zivis?

Ja sam u svom zivotu cula i mnogo gora pitanja o kojima su ljudi raspredali na kilometre. Uostalom, ne postoje glupa pitanja. O svemu se moze razgovarati.
madner

#85 Re: Mogu li zene biti dobre umjetnice...

Post by madner »

VW pravi dobra auta, majstor moze biti dobar, umjetnicko djelo ne :wink:
pustopoljina

#86 Re: Mogu li zene biti dobre umjetnice...

Post by pustopoljina »

pliz, madnere, pisi da i mi smrtnici razumijemo.
ovako se cini samo kontru pucas,kontre radi,valjda?
sta zelis reci?
maybelline

#87 Re: Mogu li zene biti dobre umjetnice...

Post by maybelline »

madner wrote:VW pravi dobra auta, majstor moze biti dobar, umjetnicko djelo ne :wink:
Znaci knjiga moze biti samo fantasticna ili smece? Ne postoji sredina? A ona "sto ljudi, sto cudi" ili "o ukusima se ne raspravlja"? Ko, zapravo odredjuje da li je nesto umjetnost?
madner

#88 Re: Mogu li zene biti dobre umjetnice...

Post by madner »

maybelline wrote:
madner wrote:VW pravi dobra auta, majstor moze biti dobar, umjetnicko djelo ne :wink:
Znaci knjiga moze biti samo fantasticna ili smece? Ne postoji sredina? A ona "sto ljudi, sto cudi" ili "o ukusima se ne raspravlja"? Ko, zapravo odredjuje da li je nesto umjetnost?

Zavisi kakva je knjiga. Ako je nesto lagano ili za djecu onda moze biti dobro i lose. Ali to nije umjetnost.
Jer bas zato sto se o ukusima ne raspravlja ne mozes reci da je neko dobar umjetnik. Dobar je kvalifikacija koja se moze koristiti za nesto sto je mjerljivo :wink:
Recimo kad vidis sliku Fride ili ce ti predstavljati nesto ili nece, odraz njenog duha ili smjesna skrabotina zene koju je muz prevario sa sestrom.
vee-jay

#89 Re: Mogu li zene biti dobre umjetnice...

Post by vee-jay »

maybelline wrote:
vee-jay wrote:sjecam se kada sam gledao jednu epizodu Ali G-ija koji ispituje nekog velikog profesora na nekom od velikih britanskih univerziteta, pa mu ovaj rece kako zensko ne moze biti tako kreativno kao musko.

glupost.

stvar je u biti veoma jednostavna.

kroz istoriju, koja nam je manje vise poznata, zensko se uvijek podredjivalo muskom. koliko vrijeme prolazi, to ce se mijenjati. nadam se...

btw. sam naslov teme je omalozavajuci, da ne kazem sovinisticki. a posto je temu otvorila zenska osoba, onda je stvarno :-)
Da si citao/la temu od pocetka, shvatio bi da ja ne omalovazavam zene, naprotiv, govorim da uopce nije bitno jesi li musko ili zensko - ako imas talenat, onda ga imas, to je tako prosto. Medjutim, postoje ljudi koji fakat misle da su veliki umjetnici iskljucivo i jedino muskarci, jedna takva osoba je mene ponkuala da stavim ovo kao temu, dakle ne slazem se ja s tom tezom, samo sam je postavila ovdje da bi o tome razgovarali, razmjenili misljenja itd. I hvala Bogu pa se slazemo da je takav stav prema zenama omalovazavajuci, ali to opet ne znaci da ne postoje oni koji i dalje misle da su zene manje kreativne od muskaraca.
pa postoje ljudi, pa vjerovatno si i ti puna predrasuda, pa i ja imam predrasude, nekad ih primjetim pa si opalim samarcinu, nekad ih ne primjetim. ali je istina samo jedna, biti drugaciji, ne znaci ni biti bolji ni biti losiji.
bez_ideje

#90 Re: Mogu li zene biti dobre umjetnice...

Post by bez_ideje »

A da se zapitate sta je umjetnost,ko je i na koji nacin vrednuje,koliko nasa mentalna i drustvena evolucija utjece na percepciju djela kao umjenickog i stepenovanja kvalitete.........tu negdje lezi ona vise izlizana -da umjetnost ne poznaje granice,rasu,dob i spol !
Ljuska_u_BaklaFi

#91 Re: Mogu li zene biti dobre umjetnice...

Post by Ljuska_u_BaklaFi »

Ne znam puno toga, ali jedno sigurno znam, da ne trebam potvrdu muskarca da sam ja sposobna za nesto ili ne, a pogotvo kad mi to kaze osoba uz kafu koja igrom slucaja takodje nije nobelovac...ma manite mi se kompleksasha. :x Zene, kao i muskarci mogu biti sjajni umjetnici, sportisti, domacice i domacini, pih ne mogu da vjerujem da raspravljamo o tome :D
felipe kajetano

#92 Re: Mogu li zene biti dobre umjetnice...

Post by felipe kajetano »

besana wrote:
maybelline wrote:... ili je to pravo rezervisano samo za muskarce? Dakle, mogu li zene biti uspjesni pisci poezije ili proze, slikari, pjevaci, fotografi, reziseri....? Da li je zenska literatura samo "chick lit" u onom nekom jeftinom smislu (takav dojam nekada sticem od muskaraca) ili imamo snazne emocije vrijedne Nobelovih nagrada (pa i ostalih)?
Ne mogu se sjetiti niti jedne, ali sigurna sam da mogu biti uspjeshe kao pisci, slikaru, fotografi, reziseri (Jasmila ? :D )

Pjevaci-ce? Apsolutbo! Jednako dobre. (Hanka? :D )

Ama shto ne mogu da se sjetim ni jednog dobrog zenskog pisca? :roll:
Pa Perl Bak.... za ljubitelje istoka :)
spektakularno

#93 Re: Mogu li zene biti dobre umjetnice...

Post by spektakularno »

maybelline wrote:
spektakularno wrote:
maybelline wrote:... ili je to pravo rezervisano samo za muskarce? Dakle, mogu li zene biti uspjesni pisci poezije ili proze, slikari, pjevaci, fotografi, reziseri....? Da li je zenska literatura samo "chick lit" u onom nekom jeftinom smislu (takav dojam nekada sticem od muskaraca) ili imamo snazne emocije vrijedne Nobelovih nagrada (pa i ostalih)?

Ne mogu da vjerujem da neko moze postaviti ovako smijesno pitanje. Zapravo da li znas uopste sta zelis da pitas?
Znam.

Tvoj post ipak pokazuje suprotno.
Jara

#94 Re: Mogu li zene biti dobre umjetnice...

Post by Jara »

callmethebreeeze wrote: imas zena koje pisu sjajne krimice, erotsku literaturu, "ozbiljnu literaturu", recimo nobelovke, poput toni morison ili herte miler, a da ne pricamo o jelinek. :-) :-) :-)
Koja - Žuži ili Elfrida? ;-)
maybelline

#95 Re: Mogu li zene biti dobre umjetnice...

Post by maybelline »

Dobro. Hajdemo ovako. Ne znam mogu li promijeniti naziv teme (a novu mi glupo zapocinjati), pa onima koji to zele evo malo drugacije formacije: Zena u umjetnosti - vasa misljenja, razmisljanja, primjeri (dobri i losi)...
vee-jay

#96 Re: Mogu li zene biti dobre umjetnice...

Post by vee-jay »

maybelline wrote:Dobro. Hajdemo ovako. Ne znam mogu li promijeniti naziv teme (a novu mi glupo zapocinjati), pa onima koji to zele evo malo drugacije formacije: Zena u umjetnosti - vasa misljenja, razmisljanja, primjeri (dobri i losi)...
odes na svoj prvi post, kliknes uredi i onda mozes promijeniti naslov teme ...
maybelline

#97 Re: Mogu li zene biti dobre umjetnice...

Post by maybelline »

vee-jay wrote:
maybelline wrote:Dobro. Hajdemo ovako. Ne znam mogu li promijeniti naziv teme (a novu mi glupo zapocinjati), pa onima koji to zele evo malo drugacije formacije: Zena u umjetnosti - vasa misljenja, razmisljanja, primjeri (dobri i losi)...
odes na svoj prvi post, kliknes uredi i onda mozes promijeniti naslov teme ...
Hvala mnogo :-D
Nadam se da sam ovaj put malo prosirila temu...

Samo da spomenem knjigu "Breadgivers", ciji je autor Anzia Yezierska, a koja me nagnala na razmisljanje i toliko me inspirisala da sam temu svog diplomskog rada odabrala na osnovu teme obradjene u toj knjizi.
fatamorgana

#98 Re: Mogu li zene biti dobre umjetnice...

Post by fatamorgana »

bez_ideje wrote:Jel ono u Kini,zena muza i ljubavnicu uhvacene na djelu moze ubiti samo golim rukama,a muz uhvacene zenu i ljubavnika cime hoce?
Nije nažalost samo u Kini već i u Boljakovom potoku.
Post Reply