Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
inace u planini ti nista ne treba dok ne "zatreba ZaOprave".iako je pitom kraj u pitanju, kroz šumu je lako pogrijesiti, svima nam se to desava....
bez karte ici negdje gdje nisi nikad prosao, nije bas OK!
a skoro je bilo ovo http://www.sarajevo-x.com/bih/crnahroni ... /110901075
Ja sam cuo da na Skakavcu imaj uneke drvene kolibe. Nocenje 10 KM po osobi. Da li je to istina? Hocu da odem na Skakavac pa me zanima. Sramota da zivim u ovom gradu a da nisam nikad otisao.
adnan_hz wrote:Ja sam cuo da na Skakavcu imaj uneke drvene kolibe. Nocenje 10 KM po osobi. Da li je to istina? Hocu da odem na Skakavac pa me zanima. Sramota da zivim u ovom gradu a da nisam nikad otisao.
znam u domu na bukoviku ima nocenje, cijena tu neĐe...kolibe imaju na ravnama, al da se moze nocit, ne znam!
to se moze za dan obic bez ikake frketako da ne moras davat pare za to!
Eh eto , apsolvirana je ruta Nahorevo - Skakavac - Bukovik - Crepoljsko - Cavljak - Barice .... Fino se nahodao , po nekim mojim mjerenjima oko 25 km ima u toj ruti. Sto se vremena tice , kombi do Nahoreva stigao u 9:25 uz male pauzice i jednu malo vecu na vidikovcu na Bukoviku sve je trajalo do nekih 16:30 kada sam silazio niz sedrenik.
Neko je pitao za stazu koja ide na sedam vrela...Ja nisam njom isao ali sam pitao ljude koji su na Bukovik stigli iz tog pravca i kazu da je upotpunosti sigurna i oznacena.
art vandeley wrote:
Evo jos jedno pitanje , kad se dodje na racvanje puta na ulazu u Park prirode , ima put skroz desno gdje na oznakama pise Sedam vrela , gdje to vodi?
Planiram sutra na Skakvac, tako da se nadam da ce mi neko stici odgovoriti.. S obzirom da sam dva puta isla uvijek onim putem iznad Skakvca, znaci spustala se, i ono penjanje je ubitacno.. Da li je laksi taj put desno od Skakavca ili kako vec (ja ga se ne sjecem, je l' moze malo detaljnije gdje je?) ..
Koliko sam ja shvatila ako se prije table skrene LIJEVO ide se tim sumskim putem do Skakavca (uskim, ne onaj siroki iznad)..
Mene znaci zanima kako je za vracati se tim putem?? I ima li u ovom periodu zivotinja??
Doduse.. Hvala na odgovorima ..Hocu li znat prepoznat to kuda se vratit.. Znaci samo ispod Skakavca nastavim pravo put, ne vracam se gore? (ja sam bila zimi, nije bilo nikakvog drugog puta koliko se sjecam..)
shambho wrote:Doduse.. Hvala na odgovorima ..Hocu li znat prepoznat to kuda se vratit.. Znaci samo ispod Skakavca nastavim pravo put, ne vracam se gore? (ja sam bila zimi, nije bilo nikakvog drugog puta koliko se sjecam..)
pa imas kozju stazu i samo nje se drzis, nema nikakvih skretanja
Ja sam prezivjela, bilo je divno, vratili se sumskim putem i on je divan..hodali po stazi od lisca.. Skakvac zaledio.. Planinara na sve strane.. .. I super je ima toonu onih putica i puteva a sve fino oznaceno.. Drugi put mozda okolo.. (Kad skontas isto ti ga dodje manje vise kad odes i vratis se sa Skakvca i kad ides preko Bukovika npr..mislim ne znam nisam isla tom stazom ..al' pretpostavljam..isprobam.. )
Pozdrav svim setacima i planinarima svim zaljubljenicima u prirodu.Ja sam dugogodisnji clan Univerzitetskog alpinistickog smucarskog planinarskog drustva Bukovik kako se nekada zvalo a sada samo PD Bukovik.Ovom prigodom bih malo o samom Bukoviku i domu koji se nalzai na tom lokalitetu.Samo drustvo je veoma uspjesno djelovalo prije nesretnih zbivanja u nasoj zemlji i okupljala studente kao i ostale gradjane u nasoj lijepoj BiH i kao takvo drustvo je imalo velikog uspjeha u tome.Alpinisti skijasi kao i speleolozi su imali svoje sekcije u tom drustvu.Radioamateri i opstine centar su imali svoju sobu u domu na Bukoviku a drustvene prostorije su imali u zajednickoj zgradi klostera casnih sestara koji se nalazi u Titovoj ulici (danas) kao i streljacki klub koji je bio u istoj zgradi.Ove godine ce drustvo da pokusa da nadje prostorije gdje ce da nastavi sa radom i da se opet pocnu okupljati studenti i svi oni koji vole taj dio nasih lijepih planinskih predjela.Ovom prilkom bih se zahvalio gospodinu Almasu Peljti bez kojeg ne bi bilo danasnjeg drustva kao ni doma na Bukoviku.Zahlajujuci njegovom zalaganju i jos nekolicine onih koji su uvijek rado isli na taj dio i koji su rado uvijek radili na samom domu i okloisu ne bi danas ni bilo doma kao ni drustva.Mnogi ste svjedoci rusevine na Skakacu koja je nekad bila planinarski dom drustva iz Vogosce no zbog same situacije i polozaja drustvenog rada danas nema se mogucnosti za obnovu.Za oavj put od mene toliko sa zeljom da se okupimo u nasim buducim prostorijama koje cemo pokusati izdejstvovati u ovoj godini i na mnogim izletima na Bukovik i Skakavac nase ljepote koje i te kako treba da cuvamo i pazimo srdacan pzdrav svim koji me poznaju pod mojim planinarskim nazivom PoP.
Dragi moji planinari i posjetioci predjela Bukovik Skakavac ovo pisem onima koji zele obici te predjele u zelji da se vide ljepote najljepseg vodopada u Evropi kao i kod nas.Naime markacija od Nahoreva,Sedrenika,Barica,Vratnika Crepoljskog je obnovljena prosle godine i sve staze su veoma kvalitetno obnovljene tako da se mozete sa sigurnoscu kretati markacijom koja je postavljena za vasu sigurnost.Ujdeno jedna preporuka krecite se u grupi od nekoliko clanova i barem neka jedan zna malo bolje put ujedno uz adekvatnu opremu a tu se podrazumijeva dobra obuca zamolio bih vas da nosite i mobitele i da netko od porodice i drustva zna u kojem ste pravcu otisli.U ove zimske dane pogotovo sa visokim snijegom krecite se u vecim grupama i neka vodi onaj ko stvarno dobro poznaje put da bi se izbjegle neke nezeljene situacije.U ljepse dane sa svi napisanih pravaca se mozete kretati prema cilju uzivajuci u ljepotama koje ce bvas docekati i kod samog dolaska na Bukovik imat cete prekrasan pogled na grad uzivajte i budite sto vise negdje u prirodi i na planini srdacni pozdravi svima Pop Bukovik.
PoP PD Bukovik wrote:Dragi moji planinari i posjetioci predjela Bukovik Skakavac ovo pisem onima koji zele obici te predjele u zelji da se vide ljepote najljepseg vodopada u Evropi kao i kod nas.Naime markacija od Nahoreva,Sedrenika,Barica,Vratnika Crepoljskog je obnovljena prosle godine i sve staze su veoma kvalitetno obnovljene tako da se mozete sa sigurnoscu kretati markacijom koja je postavljena za vasu sigurnost.Ujdeno jedna preporuka krecite se u grupi od nekoliko clanova i barem neka jedan zna malo bolje put ujedno uz adekvatnu opremu a tu se podrazumijeva dobra obuca zamolio bih vas da nosite i mobitele i da netko od porodice i drustva zna u kojem ste pravcu otisli.U ove zimske dane pogotovo sa visokim snijegom krecite se u vecim grupama i neka vodi onaj ko stvarno dobro poznaje put da bi se izbjegle neke nezeljene situacije.U ljepse dane sa svi napisanih pravaca se mozete kretati prema cilju uzivajuci u ljepotama koje ce bvas docekati i kod samog dolaska na Bukovik imat cete prekrasan pogled na grad uzivajte i budite sto vise negdje u prirodi i na planini srdacni pozdravi svima Pop Bukovik.
Dobar je onaj dom na Bukoviku, 10 KM cijena nocenja za planinare. Predlazem jedan krug od Barica-Bukovika pa na konak pa sutradan do Skakvca i Nahoreva. Zasto kazes da se moramo kretati u grupi? Jel zbog meda?
Pozdrav Ljuspice.Dobro pitanje a sto se tice krug Barice Bukovik pa nocenje i onda Nahorevo veoma lijepa tura za sve koji vole uzitak u prirodi .Sto se tice pitanja kretanje u grupi je veoma preporucljivo ne zboh meda vec zbog vas samih kao prvo ugodnije je a kao drugo kako rekoh sigurnije jer u planini se vrijeme mjenja veoma brzo i nepredvidivo.Sjeti se grupe omladinaca koji su upravo na tom terenu zalutali oko Skakavca i da nije bilo mobitela moglo je biti svasta.U drustvu je ugodnije i ljepse sami nije preporucljivo a sama znas da je to tacno no lijepo je da si potakla i tu temu da se imamo o cemu razgovarati pa i ovako je lijep nacin komunikacije ukoliko imas jos neku temu pisi a svim studentima bih porucio da ce uskoro da se rijesi pitanje same prostorije PD Bukovik pa neka izvole svi ne samo studenti svi planinari i zaljubljenici prirode pozdrav Ljuspice.
kokuz_sa wrote:jel ko isao ovih dana..kako je gore imal snijega?
trebalo bi jos da ima, prosle godine je i u aprilu bilo na nekim mjestima sto ne vide puno sunca
al i mene isto zanima, kakva je situacija sa snijegom barem.