Da li ce se na onom svijetu odgovarati za misli???

Rasprave o vjerskim temama.
KotromanichII

#76 Re: Da li ce se na onom svijetu odgovarati za misli???

Post by KotromanichII »

Kako je moguće da su Isusu I Muhamed imali razlicit stav po ovom pitanju, a poslani su od istog Boga?
nisu oni imali razlicit stav nego je biblija izmijenjena od strane ljudi, cak nas i Bog informise o tome u kuranu.
Poruka je uvijek ista, i vjerovanje je istog kod svih poslanika od isusa, muhammeda i ostalih.
A nrod je izmijenio u bibliji sta mu pase, dodao oduzeo sta im je ceif bilo i sad imamo to sto imamo.

a evo ti samo jedan mali dokaz da je to tako kao sto govorim

Da li je istinito Isusovo svjedočanstvo?

Istinito je:
„Isus im reče: "Ako ja i svjedočim sam za sebe, istinito je svjedočanstvo moje“ (Ivan 8, 14)
vs
Nije istinito:
„Ako ja svjedočim sam za sebe, svjedočanstvo moje nije istinito.“ (Ivan 5, 31)

ali zato Bog prijeti u kuranu onima koji su mijenjali Bozije knjige

Bog kaze u kuranu:

A teško onima koji svojim rukama pišu Knjigu, a zatim govore: Evo, ovo je od Allaha - da bi za to korist neznatnu izvukli. I teško njima zbog onoga što ruke njihove pišu i teško njima što na taj način zarađuju!

Ali zato sto su zavjet svoj prekrsili, Mi smo ih prokleli i srca njihova okrutnim ucinili. Oni su rijeci s mjesta na kojima su bile uklanjali, a dobar dio onoga cime su bili opominjani izostavili. I ti ces kod njih osim malo njih, neprestano na vjerolomstvo nailaziti, ali im oprosti i ne karaj ih. Allah uistinu voli one koji cine dobro." (5: 13).

i onda nije cudo ka nailazi na oprecnosti, pa se covjek izgubi i nezna sta je sta.
drenmajster

#77 Re: Da li ce se na onom svijetu odgovarati za misli???

Post by drenmajster »

Ako razmisljam o necemu sto je negativno,cinim znaci religiozni delikt :?
arzuhal

#78 Re: Da li ce se na onom svijetu odgovarati za misli???

Post by arzuhal »

drenmajster wrote:Ako razmisljam o necemu sto je negativno,cinim znaci religiozni delikt :?
Ne, nego praviš mogući uvod u nanošenje štete samom sebi.
mig

#79 Re: Da li ce se na onom svijetu odgovarati za misli???

Post by mig »

.
Last edited by mig on 28/02/2012 18:23, edited 1 time in total.
Irish

#80 Re: Da li ce se na onom svijetu odgovarati za misli???

Post by Irish »

arzuhal wrote:
mig wrote:Ne znam stav islama, ali hriscanstvo jasno iznosi svoj stav po pitanju ovoga.
U islamu je to detaljno objašnjeno i postoji čitav spektar problematike misli i želje.

Međutim, islam ukazuje na neke razlike koje se tiču odgovornosti od same misli do samog djela. Dakle, ovisno koliko je to nešto u posjedu, odnosno moći i volji samog čovjeka.
Muhammed, alejhi-selam, je zahvalio Bogu što je šejtanu jedino dao moć donošenja zlih misli, i ništa više. Jednako tako, čovjeku je dao moć da te misli odagna od sebe, da odbije šejtana. Shodno tome, ako čovjeku dolaze neke misli, on time ne mora biti uopće odgovoran i pitan zbog tih misli, ukoliko ih odbije od sebe dok nije počinio konkretan grijeh. To je onaj dio našeg duhovnog života na kojeg, često (ovisno o snazi vjere pojedinca), nemamo nekog utjecaja i to se naprosto dešava.
Zato je i težina grijeha rangirana: ukoliko neko požudno misli o nekoj ženi koja mu nije dozvoljena - to jest grijeh, ali daleko manji nego da je bukvalno gleda požudno. Ali samo gledanje je daleko manji grijeh od dodirivanje i, recimo, poljupca. A sam dodir i poljubac je, opet, zanemariv u odnosu na konkretan čin bluda, u njegovoj cjelosti.

I te misli idu dalje, do razmišljanja o bilo kakvom grijehu, recimo ubistvu nekoga.

Prema predaji, znamo da neke misli koje se tiču same vjere (recimo misli o Bogu, itsl.), a koje djeluju strašno, mogu biti dokaz za nas, a ne protiv nas. Drugovi Muhammeda, alejhi-selam, su jednom kazali kako im dolaze neke misli koje oni nikad ne bi smjeli izustiti (to ih je plašilo), pa je Poslanik, alejhi-selam, rekao kako su upravo one dokaz njihove vjere.
Na drugoj strani, Muhammed, alejhi-selam, je ponudio svoj ogrtač onome koji obavi namaz (molitvu), a da tokom namaza nijednom ne pomisli na nešto drugo osim Boga. Hazreti Alija je prihvatio izazov, uvjeren u snagu svoje vjere, pa je klanjao i pri samom završetku namaza je pomislio: ''Koji će mi ogrtač, od dva koja ima, dati?''. Veli se da je Muhammed, alejhi-selam, cijelo vrijeme gledao Aliju, radijallahu 'anhu, kako klanja, a kada je to Alija pomislio, Poslanik se nasmješio.
To je jedna od pouka kojim je Poslanik, alejhi-selam, poučio svoj ummet, da ne bi padali u neka stanja straha i gubljenja nade, kada su misli u pitanju :-D .
Čovjek je odgovoran i griješan proporcionalno vlastitom trudu kojeg uloži da nešto učini. A razlika između nekog djela i same pomisli na to djelo je velika.

:thumbup: :thumbup: :thumbup:

posebno za podvuceno...taman o ovome mislim :-D
KotromanichII

#81 Re: Da li ce se na onom svijetu odgovarati za misli???

Post by KotromanichII »

Vec nekoliko puta sam te zamolila, suzdrzi se od pljuvanja po tudjem verovanju.
izvini ali nepljujem ni pocijem vjerovanju nego samo iznosim cinjenice a na tebi je da dokazes da nije tako, jeli forum za rasprave ili nije ??
drenmajster

#82 Re: Da li ce se na onom svijetu odgovarati za misli???

Post by drenmajster »

Znaci verbalni delikt mijenjamo za delikt prema samome sebi :?
drenmajster

#83 Re: Da li ce se na onom svijetu odgovarati za misli???

Post by drenmajster »

arzuhal wrote:
drenmajster wrote:Ako razmisljam o necemu sto je negativno,cinim znaci religiozni delikt :?
Nisam ateista (apsolutno vjerujem u postojanje Boga),ali kako mogu nanijeti stetu samome sebi ako ne postoji neko ko ce to sankcionisati,i koji su parametri za odredjivanje dobrog i loseg.Ako ja sebe smatram losom i nemoralnom osobom (npr.) da li to moze odgovarati Bogu drugih konfesija-mozda su negativne stvari jedne konfesije pozitivne za drugu i obrnuto.
arzuhal

#84 Re: Da li ce se na onom svijetu odgovarati za misli???

Post by arzuhal »

drenmajster wrote:Znaci verbalni delikt mijenjamo za delikt prema samome sebi :?
Volim ovakve postove, oni mi uvijek dadnu priliku da se odmorim, osmjehnem, cigaru zapalim :-D

Zar nisi upratio da se ovdje govori o mislima, ne o govoru? Zar nisi i sam spomenuo, u prethodnom svom postu, negativno razmišljanje? I što će ti sad verbalni delikt, pored svega toga :D Ima do verbalnog delikta...
arzuhal

#85 Re: Da li ce se na onom svijetu odgovarati za misli???

Post by arzuhal »

drenmajster wrote:
arzuhal wrote:
Nisam ateista (apsolutno vjerujem u postojanje Boga),ali kako mogu nanijeti stetu samome sebi ako ne postoji neko ko ce to sankcionisati,i koji su parametri za odredjivanje dobrog i loseg.Ako ja sebe smatram losom i nemoralnom osobom (npr.) da li to moze odgovarati Bogu drugih konfesija-mozda su negativne stvari jedne konfesije pozitivne za drugu i obrnuto.
Poslužimo se analogijom..Ukoliko voziš neispravno auto (recimo, slabe su kočnice), a samo ti znaš da je neispravno i ta neispravnost se ne vidi svana, golim okom - zbog čega niko ne bi imao pojma da je auto neispravno, pa ni policija pored koje bi prošao - ti ne bi bio kažnjen i sankcioniran sve dok ta neispravnost auta ne bi izašla na vidjelo - dok kočnice ne otkažu i ti izazoveš sudar, neku nezgodu.
A to sam i rekao, barem za islam: ukoliko neko ima zlu, odnosno griješnu pomisao - neće biti sankcioniran (od strane Boga) ukoliko je ne uobliči, bilo rječju, bilo djelom. Zato rekoh kako takve misli mogu biti mogući uvod u nanošenje štete sebi.
Što se tiče različitosti koje spominješ, pa one, generalno, a kada je u pitanju moral i moralno djelovanje, nisu uopće toliko različite, bilo da govorimo o tri vjere abrahamovske tradicije, bilo da sa njima komparirarmo neke druge, recimo, istočnjačke religije ili filozofije. Razlike u samom vjerovanju ili dogmi itekako postoje, ali u osnovnim principima, u načelima moralnog djelovanja su razlike neznatne ili: daleko su veće istosti, nego razlike.
drenmajster

#86 Re: Da li ce se na onom svijetu odgovarati za misli???

Post by drenmajster »

arzuhal wrote:
drenmajster wrote:Znaci verbalni delikt mijenjamo za delikt prema samome sebi :?
Volim ovakve postove, oni mi uvijek dadnu priliku da se odmorim, osmjehnem, cigaru zapalim :-D

Zar nisi upratio da se ovdje govori o mislima, ne o govoru? Zar nisi i sam spomenuo, u prethodnom svom postu, negativno razmišljanje? I što će ti sad verbalni delikt, pored svega toga :D Ima do verbalnog delikta...
A joj sta se sve pomijesa-tema je explicitna"Da li ce se na onom (mada bi trebao biti apostrof ako se ne upotrijebljava
pridjev onome bez" e" )-odgovornost za ono sto si pomislio -sta sada-treba li nam inkvizicija za ono ko sta misli.Nema sumnje da si dovoljno obrazovan po pitanju Islamske teoloske misli,ali da li je religiozna svijest evoluirala ili je ostala na temelju dogme(dogme nisu oslobodjeni niti Krscani niti Muslimani).Pazi i ti su domenu konkretnog a ne verbalnog delikta-zapalis cigaru-haram je to(valjda vise ne znam sta je zabranjeno a sta dozvoljeno)
drenmajster

#87 Re: Da li ce se na onom svijetu odgovarati za misli???

Post by drenmajster »

drenmajster wrote:
arzuhal wrote:

A joj sta se sve pomijesa-tema je explicitna"Da li ce se na onom (mada bi trebao biti apostrof ako se ne upotrijebljava
pridjev onome bez" e" )-odgovornost za ono sto si pomislio -sta sada-treba li nam inkvizicija za ono ko sta misli.Nema sumnje da si dovoljno obrazovan po pitanju Islamske teoloske misli,ali da li je religiozna svijest evoluirala ili je ostala na temelju dogme(dogme nisu oslobodjeni niti Krscani niti Muslimani).Pazi i ti su domenu konkretnog a ne verbalnog delikta-zapalis cigaru-haram je to(valjda vise ne znam sta je zabranjeno a sta dozvoljeno)
Kako definiras pojam dogme-bez obzira na konfesiju :?
PRO testant

#88 Re: Da li ce se na onom svijetu odgovarati za misli???

Post by PRO testant »

KotromanichII wrote: nisu oni imali razlicit stav nego je biblija izmijenjena od strane ljudi, cak nas i Bog informise o tome u kuranu.
Poruka je uvijek ista, i vjerovanje je istog kod svih poslanika od isusa, muhammeda i ostalih.
A narod je izmijenio u bibliji sta mu pase, dodao oduzeo sta im je ceif bilo i sad imamo to sto imamo.
Prvo, off topic si. a samim time jer ne mogu da ostanem ravnodušan idem i ja. Što mi je jako žao, ali moram da reagujem.

Drugo, hočemo li opet o tome?? :x :x Ima tema, i zna se kako si tamo završio, ali nejse.
Ili ti treba opet neko usta začepiti kao i prije? :lol: :lol:

Ako nisi imao pameti da se okaneš glupiranja prije banovića, barem imaj sada.
Iznesi tvrdnje koje su relevantne i koje imaju dovoljno smisla i istoriski pouzdanih činjenica, možda ti neko i povjeruje.
Do tada, popusti sa propalim marifetlucima.
KotromanichII

#89 Re: Da li ce se na onom svijetu odgovarati za misli???

Post by KotromanichII »

Prvo, off topic si. a samim time jer ne mogu da ostanem ravnodušan idem i ja. Što mi je jako žao, ali moram da reagujem.

Drugo, hočemo li opet o tome?? Ima tema, i zna se kako si tamo završio, ali nejse.
Ili ti treba opet neko usta začepiti kao i prije?

Iznesi tvrdnje koje su relevantne i koje imaju dovoljno smisla i istoriski pouzdanih činjenica, možda ti neko i povjeruje.
evo tvrdnje sto ti trazis, kad mi ovo objasnis javi se :thumbup:

Istinito je:
„Isus im reče: "Ako ja i svjedočim sam za sebe, istinito je svjedočanstvo moje“ (Ivan 8, 14)
vs
Nije istinito:

ako kazes isusovo svjedocenje istinito, ja kazem nije tacno pa ti postiram Ivan 5, 31
ako kazes isusovo svjeodcanstvo nije isitinito , ja kazem nije tacno pa ti postiram (Ivan 8, 14) :D

kako ces znati jeli tacno ili nije, ovo je za mene neobjasnjivo

ovo bi bilo zmija davi zabu, samo bi se u krug vrtili dok nebi priznao, greska je jedno od toga.
drenmajster

#90 Re: Da li ce se na onom svijetu odgovarati za misli???

Post by drenmajster »

Dogma se generalno koristi za oznacavanje principa jedne vjere ili filozofskih uvjerenja o kojima nema rasprave,a koji su postavljeni u osnovi datih ucenja.Znacaj i snaga DOGME se ogleda u tome sto se ne smije dovesti u sumnju njeno ucenje od strane vjernika .Osim u filozofskim i vjerskim sistemima pojam se u datom smislu moze primjeniti u razlicitim disciplinama.
Sama rijec dogma dolazi od grcke rijeci a proizilazi iz starorckog glagola DOKO koji ima tri znacenja:
1-pogled ,misljenja
2-misao,filozofska doktrina,religijska doktrina
3-odluka ,presuda dekret
Samo da se neki ne zakace za zadnji pasaz-odluka presuda dekret jer se radi o teoretsko lingvistickoj obradi rijeci dogma,a ne o navodnoj bozijoj objavi.
PRO testant

#91 Re: Da li ce se na onom svijetu odgovarati za misli???

Post by PRO testant »

KotromanichII wrote:

Drugo, hočemo li opet o tome?? Ima tema, i zna se kako si tamo završio, ali nejse.
Ili ti treba opet neko usta začepiti kao i prije?

evo tvrdnje sto ti trazis, kad mi ovo objasnis javi se :thumbup:

Istinito je:
vs
Nije istinito:

ako kazes isusovo svjedocenje istinito, ja kazem nije tacno pa ti postiram Ivan 5, 31
ako kazes isusovo svjeodcanstvo nije isitinito , ja kazem nije tacno pa ti postiram (Ivan 8, 14) :D

kako ces znati jeli tacno ili nije, ovo je za mene neobjasnjivo

ovo bi bilo zmija davi zabu, samo bi se u krug vrtili dok nebi priznao, greska je jedno od toga.
Opet citati bez konteksta i sa ciljem opravdavanja svoje teze.
Po koji put te moram zamoliti da postaviš cio tekst, da se ljudi uvjere da li je to tako kako ti tvrdiš.
1 -
"Joh 8:13 Farizeji mu nato rekoše: "Ti svjedočiš sam za sebe: svjedočanstvo tvoje nije istinito!"
Joh 8:14 Odgovori im Isus: "Ako ja i svjedočim sam za sebe, svjedočanstvo je moje istinito jer znam odakle dođoh i kamo idem. A vi ne znate ni odakle dolazim ni kamo idem.
Joh 8:15 Vi sudite po tijelu; ja ne sudim nikoga;
Joh 8:16 no ako i sudim, sud je moj istinit jer nisam sam, nego - ja i onaj koji me posla, Otac. (ključ cijele stvari)
Joh 8:17 Ta i u vašem zakonu piše da je svjedočanstvo dvojice istinito.
Joh 8:18 Ja svjedočim za sebe, a svjedoči za mene i onaj koji me posla, Otac."
Joh 8:19 Nato ga upitaju: "Gdje je tvoj Otac?" Odgovori Isus: "Niti mene poznajete niti Oca mojega. Kad biste poznavali mene, i Oca biste moga poznavali."
2 -
"Joh 5:26 Doista, kao što Otac ima život u sebi tako je i Sinu dao da ima život u sebi;
Joh 5:27 i ovlasti ga da sudi jer je Sin Čovječji.
Joh 5:28 Ne čudite se tome jer dolazi čas kad će svi koji su u grobovima, čuti njegov glas.
Joh 5:29 I izići će: koji su dobro činili - na uskrsnuće života, a koji su radili zlo - na uskrsnuće osude.
Joh 5:30 Ja sam od sebe ne mogu učiniti ništa: kako čujem, sudim, i sud je moj pravedan jer ne tražim svoje volje, nego volju onoga koji me posla."
Joh 5:31 Ako ja svjedočim sam za sebe, svjedočanstvo moje nije istinito.
Joh 5:32 Drugi svjedoči za mene i znam: istinito je svjedočanstvo kojim on svjedoči za mene.
Joh 5:33 Vi ste poslali k Ivanu i on je posvjedočio za istinu.
Joh 5:34 Ja ne primam svjedočanstva od čovjeka, već govorim to da se vi spasite.
Joh 5:35 On bijaše svjetiljka što gori i svijetli, a vi se htjedoste samo za čas naslađivati njegovom svjetlosti.
Joh 5:36 Ali ja imam svjedočanstvo veće od Ivanova: djela koja mi je dao izvršiti Otac, upravo ta djela koja činim, svjedoče za mene 1 - da me poslao Otac.
Joh 5:37 Pa i Otac koji me posla sam je svjedočio za mene. 2 Niti ste glasa njegova ikada čuli niti ste lica njegova ikada vidjeli,
Joh 5:38 a ni riječ njegova ne prebiva u vama jer ne vjerujete onomu kojega on posla.
Joh 5:39 Vi istražujete Pisma jer mislite po njima imati život vječni. I ona svjedoče za mene, 3
Joh 5:40 a vi ipak nećete da dođete k meni da život imate.
Joh 5:41 Slave od ljudi ne tražim,
Joh 5:42 ali vas dobro upoznah: ljubavi Božje nemate u sebi.
Joh 5:43 Ja sam došao u ime Oca svoga i vi me ne primate. Dođe li tko drugi u svoje ime, njega ćete primiti.
Joh 5:44 Ta kako biste vi vjerovali kad tražite slavu jedni od drugih, a slave od Boga jedinoga ne tražite!
Postavi cijele tekstove pa neka ljudi odluče da li je to što govoriš istina ili nije, nemoj ovako frizirati tekstove kako se tebi ćefne. Ako ne znaš sam, pogledaj šta drugi rade pa uči, ima ih dosta na forumu (muslimana) koji jako pametno i argumentovano diskutuju, od njih možeš dosta naučiti. Ovako samo od sebe praviš nešto ....

Tvoje vađenje tekstova van njihovog konteksta je postalo pravo zamorno.
Barem se sjeti da ima neko ko će te izblamirati kada se ovako glupiraš.
E moj ...... nije ni tebi lako :skoljka:
KotromanichII

#92 Re: Da li ce se na onom svijetu odgovarati za misli???

Post by KotromanichII »

Postavi cijele tekstove pa neka ljudi odluče da li je to što govoriš istina ili nije, nemoj ovako frizirati tekstove kako se tebi ćefne. Ako ne znaš sam, pogledaj šta drugi rade pa uči, ima ih dosta na forumu (muslimana) koji jako pametno i argumentovano diskutuju, od njih možeš dosta naučiti. Ovako samo od sebe praviš nešto ....

Tvoje vađenje tekstova van njihovog konteksta je postalo pravo zamorno.
Barem se sjeti da ima neko ko će te izblamirati kada se ovako glupiraš.
E moj ...... nije ni tebi lako
opet mi nisi nista objasnio, nesto se pokusava iskoprcati iz problema ali ne ide :-)

jasno stoji na dva mjesta

istinito je svjedočanstvo moje“ (Ivan 8, 14)

vs

svjedočanstvo moje nije istinito.“ (Ivan 5, 31)

ja nevidim ovdje izlaz iz ovoga, nego samo progutati , tako je kako je
drenmajster

#93 Re: Da li ce se na onom svijetu odgovarati za misli???

Post by drenmajster »

Mislim da moderatori trebaju reagovati na ove kvazireligiozne postavke i prijetnje.Ako je nekome drago sto je 35 osoba(dijece zena muskaraca)poginulo od budala u Moskvi juce-SALJEM JAVNU PORUKU-i ja mogu znati ko je gdje jer imam dovoljno veza u HR BiH i Srbiji-opasnost nije samo privatna tema-ZATVORITE TEMU i skinite ove religiozne fanatike u opstem dobru (mogu izgubiti boravisne vize u zemljama zapada a onda ce doci u BiH, a dalje?????)
garib

#94 Re: Da li ce se na onom svijetu odgovarati za misli???

Post by garib »

Onaj ko uradi dobro djelo može biti višestruko nagrađen a onaj ko uradi loše djelo biće kažnjen samo za ono što je uradio . Niko ničijeg tereta neće nositi niti će tuđim grijehom opterećen biti. Ko uradi koliko trun dobra vidjeće ga a ko uradi koliko trun zla vidjeće ga.
drenmajster

#95 Re: Da li ce se na onom svijetu odgovarati za misli???

Post by drenmajster »

garib wrote:Onaj ko uradi dobro djelo može biti višestruko nagrađen a onaj ko uradi loše djelo biće kažnjen samo za ono što je uradio . Niko ničijeg tereta neće nositi niti će tuđim grijehom opterećen biti. Ko uradi koliko trun dobra vidjeće ga a ko uradi koliko trun zla vidjeće ga.
Tako je pisano i tako ce biti i nema prisile u vjeri(osim ocitih dokaza)
djevojka26

#96 Re: Da li ce se na onom svijetu odgovarati za misli???

Post by djevojka26 »

arzuhal wrote:
mig wrote:Ne znam stav islama, ali hriscanstvo jasno iznosi svoj stav po pitanju ovoga.
U islamu je to detaljno objašnjeno i postoji čitav spektar problematike misli i želje.

Međutim, islam ukazuje na neke razlike koje se tiču odgovornosti od same misli do samog djela. Dakle, ovisno koliko je to nešto u posjedu, odnosno moći i volji samog čovjeka.
Muhammed, alejhi-selam, je zahvalio Bogu što je šejtanu jedino dao moć donošenja zlih misli, i ništa više. Jednako tako, čovjeku je dao moć da te misli odagna od sebe, da odbije šejtana. Shodno tome, ako čovjeku dolaze neke misli, on time ne mora biti uopće odgovoran i pitan zbog tih misli, ukoliko ih odbije od sebe dok nije počinio konkretan grijeh. To je onaj dio našeg duhovnog života na kojeg, često (ovisno o snazi vjere pojedinca), nemamo nekog utjecaja i to se naprosto dešava.
Zato je i težina grijeha rangirana: ukoliko neko požudno misli o nekoj ženi koja mu nije dozvoljena - to jest grijeh, ali daleko manji nego da je bukvalno gleda požudno. Ali samo gledanje je daleko manji grijeh od dodirivanje i, recimo, poljupca. A sam dodir i poljubac je, opet, zanemariv u odnosu na konkretan čin bluda, u njegovoj cjelosti.

I te misli idu dalje, do razmišljanja o bilo kakvom grijehu, recimo ubistvu nekoga.

Prema predaji, znamo da neke misli koje se tiču same vjere (recimo misli o Bogu, itsl.), a koje djeluju strašno, mogu biti dokaz za nas, a ne protiv nas. Drugovi Muhammeda, alejhi-selam, su jednom kazali kako im dolaze neke misli koje oni nikad ne bi smjeli izustiti (to ih je plašilo), pa je Poslanik, alejhi-selam, rekao kako su upravo one dokaz njihove vjere.
Na drugoj strani, Muhammed, alejhi-selam, je ponudio svoj ogrtač onome koji obavi namaz (molitvu), a da tokom namaza nijednom ne pomisli na nešto drugo osim Boga. Hazreti Alija je prihvatio izazov, uvjeren u snagu svoje vjere, pa je klanjao i pri samom završetku namaza je pomislio: ''Koji će mi ogrtač, od dva koja ima, dati?''. Veli se da je Muhammed, alejhi-selam, cijelo vrijeme gledao Aliju, radijallahu 'anhu, kako klanja, a kada je to Alija pomislio, Poslanik se nasmješio.
To je jedna od pouka kojim je Poslanik, alejhi-selam, poučio svoj ummet, da ne bi padali u neka stanja straha i gubljenja nade, kada su misli u pitanju :-D .

Čovjek je odgovoran i griješan proporcionalno vlastitom trudu kojeg uloži da nešto učini. A razlika između nekog djela i same pomisli na to djelo je velika.
Arzulah, jako lijepo objasnjeno.
fatamorgana

#97 Re: Da li ce se na onom svijetu odgovarati za misli???

Post by fatamorgana »

cetmi wrote:Ehh, Arzo je bio velik insan.
Pa nije čo'ek umro da prostiš, ;-)
Post Reply