Sarajevo nije multietnički i otvoren grad!

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
energIs

#76 Re: Sarajevo nije multietnički i otvoren grad!

Post by energIs »

dogradonacelnik da ima imalo obraza ne bi pricao ovakve lazi, fuj... :cry:
cyprus

#77 Re: Sarajevo nije multietnički i otvoren grad!

Post by cyprus »

Vezano za tezu da Srbe niko nije tjerao iz Sarajeva. Ne kažem da nije tačna, ali mislim da se olako zaključuje i prelazi preko toga. Zato bih volio da mi neko može odgovoriti na pitanje: šta bi bilo sa tolikim brojem Sarajlija koji na početku rata nisu bili za nezavisnu BIH, tj. nisu bili na "strani" Armije BiH, da su ostali u Sarajevu? Kako bi se vlast RBiH ophodila prema toliko neprijateljski nastojenog stanovništva na teritoiji koju su kontrolisali?
Prpa.ba

#78 Re: Sarajevo nije multietnički i otvoren grad!

Post by Prpa.ba »

cyprus wrote:Kako bi se vlast RBiH ophodila prema toliko neprijateljski nastojenog stanovništva na teritoiji koju su kontrolisali?
Po zakonu.
Akibh

#79 Re: Sarajevo nije multietnički i otvoren grad!

Post by Akibh »

energIs wrote:dogradonacelnik da ima imalo obraza ne bi pricao ovakve lazi, fuj... :cry:
:thumbup:
Problem Sarajeva su ovakvi govnari na vlasti koji su nesposobni za bilo sta.
On je slucajno dogradonacelnik zajedno sa Igorom, 80% Hrvata koje poznajem radi u drzavnim sluzbama, dobili su poslove bez problema i stele i zive puno bolje od mene, komsije Srbi redom: Doktor, pa farmaceut u jakoj kompaniji pa direktor privatne firme (za koju je dobio dozvole brze nego inace)...

Sve u svemu, suplja predizborna smisljena u bolesnim glavama politicara...
cyprus

#80 Re: Sarajevo nije multietnički i otvoren grad!

Post by cyprus »

Prpa.ba wrote:
cyprus wrote:Kako bi se vlast RBiH ophodila prema toliko neprijateljski nastojenog stanovništva na teritoiji koju su kontrolisali?
Po zakonu.
A zakon nalaže...
elSaik

#81 Re: Sarajevo nije multietnički i otvoren grad!

Post by elSaik »

Isti za sve. Pred sud, pa da se utvrdi gdje si bio, šta si radio.
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#82 Re: Sarajevo nije multietnički i otvoren grad!

Post by -LIBERO- »

mekaba wrote:
dijaliza wrote:Dogradonačelnik Živanović: Sarajevo nije multietnički i otvoren grad! .

Zamjenik sarajevskog gradonačelnika Miroslav Živanović ocijenio je da je Sarajevo daleko od toga da bude primjer multietničkog i otvorenog grada, te istaknuo kako nije zaživo koncept održivog povratka ni Srba, ni Hrvata, prenijela je Srna. "Kada se promatra srpska i hrvatska zajednica u Sarajevu, očigledno je da rezultati procesa povratka nisu dobri i daleko smo od toga. Imovina je, kao i u cijeloj BiH, vraćena, ali ljudi se nisu vratili, jer koncept održivog povratka nije zaživio ni kada je riječ o Srbima ni o Hrvatima, a u određenoj mjeri i Bošnjacima", rekao je Živanović Glasu Srpske.

Istaknuo je kako nema preciznih podataka već se samo pretpostavlja da u Sarajevu danas živi oko 20.000 Srba, a neki čak tvrde i 40.000, te istaknuo da se pri zapošljavanju ne poštuju rezultati popisa iz 1991. godine.

- Još su aktualni napadi na vjerske objekte. Mora se razgraničiti ono što je poruka nekoj zajednici i oni napadi koji su kriminalni čin radi imovinske koristi. Skrnavljenje nadgrobnih spomenika je poruka upućena određenoj zajednici, a napad na crkvu ne mora biti tako shvaćen, naveo je Živanović.

Dodao je kako postoje škole koje dosta poštuju zakonsku obvezu i jednako tretiraju oba pisma, ali da je više onih koje to zanemaruju. Živanović je zaključio kako je Sarajevo, nažalost, daleko od grada u kojem će se ostvariti poštovanje, zaštita i promocija ljudskih prava.

Sta je sa podrinjem,istocnom hercegovinom ili bolje reci sijelom fasistickom RS.99% Srba Hallloooo.Sve ste popalili i srusili sto nije vase pa sad pametujes.Sta ste radili u ratu radili zasluzili ste da vas u BiH nema.
A ti bi se protiv tudzeg fasizma ,fasizmom branio i borio?????

Protiv fasizma se samo i iskljucivo moze ANTIFASIZMOM boriti,a to sto tebi i istomisljenicima to nije jasno to je cisto tvoj problem.

I na kraju ovo uvecano,ko su to oni sto su srusili i sve popalili,i po kojoj osnovi njih povezujes sa dogradodacelnikom Sarajeva??

Po imenu????

Fasizam je cudo.

NO PASSARAN!!!!
karanana

#83 Re: Sarajevo nije multietnički i otvoren grad!

Post by karanana »

interesuje me da je recimo citav grad sarajevo u daytonskom dogovoru pripao srbima, da li bi u tom slucaju muslimani napustali grad kao sto su srbi iz vogosce, grbavice, ilidze....?

ako je odgovor da, a kod mene je ja mislim DA, onda ipak mozda i mozemo shvatiti i njihov strah od osvete od zivota u dzamahiriji i slicnih stvari koje su im filovane u glave od strane srne.

tako da ne krivim ljude sto su otisli nego krivim njihove zlocince i propagandu koja im je rekla 99% lazi o tome sta ce im se desiti ako ostanu.
samo malo

#84 Re: Sarajevo nije multietnički i otvoren grad!

Post by samo malo »

.
elSaik

#85 Re: Sarajevo nije multietnički i otvoren grad!

Post by elSaik »

Sarajevo je trebalo biti formirano kao distrikt. Nešto na fazon Brčkog. Vjerovanto bi to uticalo da se svi vrate nazad u svoje domove.
zonbirile

#86 Re: Sarajevo nije multietnički i otvoren grad!

Post by zonbirile »

pa sada nakon iscrpne diskusije,je li multietnički grad?
Vragolan

#87 Re: Sarajevo nije multietnički i otvoren grad!

Post by Vragolan »

ma sarajevo je najmultietnickiji grad na kugli zemaljskoj

alami tako kaze reJs i princ

pa kad malo bolje skontate pa i jeste
kako ono prince rece pa u sarajevo spada i lukavica i pale (nesta slicno je rekao i potpalio dodika da mjenja ime umjesto sarajeva da stave nesta drugo)
Prpa.ba

#88 Re: Sarajevo nije multietnički i otvoren grad!

Post by Prpa.ba »

zonbirile wrote:pa sada nakon iscrpne diskusije,je li multietnički grad?
Po zakonu ne bi trebao biti, ali zahvaljujuci civilizovanosti i njegovanim demokratskim tradicijama kod njegovih stanovnika, skoro pa da jeste. 8)
cyprus wrote:A zakon nalaže...
Da se procesuiraju teroristi, ubice, silovatelji i ostali tipovi zlocinaca. Druga je stvar sto je vecina bivsih stanovnika Sarajeva smatrala te stvari svojim civilizacijskim tekovinama, pa su odlucili pobjeci tamo gdje nece biti krivicno gonjeni. :D
milenko

#89 Re: Sarajevo nije multietnički i otvoren grad!

Post by milenko »

srbin sam koji zivi, sto bi bakir h. rek'o u "bliskoistocnom sarajevu" :D , a koji radi u i.sarajevu :-D
imam dovoljno godina da znam kako je bilo prije rata, dovoljno dugo provedoh i u toku rata...
pripadnost naciji i vjeri nisam skont'o sa sds-om, toga bih svjestan od kad znam za sebe...

sarajevo danas, multietnicno i otvoreno? potesko pitanje...mogao bih i sa DA i sa NE, sasvim dovoljno argumenata i za jedno i za drugo...diskretni shmek bosnjackog nacionalizma upakovan, uglavnom, u oblandu vjere, meni licno ne smeta...odrastoh u mahali (titino doba), gdje glas mujezina u predvecerje, ljetnje narocito, pamtim kao nesto, u najmanju ruku prijatno...to sto danas oni dozivaju vjernike iz drugog dijela grada, tesko da mene moze ugroziti...
nacionalne netrpeljivosti, otvorene, do sada ne dozivih...nacionalnu osvjescenost, il' nacionalizam kao pretjerano isticanje svoje nacije, ne mogu nit' smijem kome zamjerati, ko sto ne dozvoljavam da to meni ko spotcitava...

o otvorenosti grada...hmmmm, cini mi se da je to stara boljka ovog grada...jeste otvoren, al' ako se istaknes previse od nivoa mahale, svim silama te nastoje vratiti u svoju ravan, taman bio i nobelovac :wink:
ultima_palabra

#90 Re: Sarajevo nije multietnički i otvoren grad!

Post by ultima_palabra »

Kao što moderator reče, Sarajevo je lijen grad. Nije da Bošnjaci u njemu ne vole komšije Srbe i Hrvate, nego im je mrsko ustati i za svoja prava, a kako će tek za komšijina :roll:
Patuljci znaju fol, i drže monopol ;-)
A1fa
Grijem se na: Lsdydon
Horoskop: **Nepoznato**

#91 Re: Sarajevo nije multietnički i otvoren grad!

Post by A1fa »

milenko wrote:srbin sam koji zivi, sto bi bakir h. rek'o u "bliskoistocnom sarajevu" :D , a koji radi u i.sarajevu :-D
imam dovoljno godina da znam kako je bilo prije rata, dovoljno dugo provedoh i u toku rata...
pripadnost naciji i vjeri nisam skont'o sa sds-om, toga bih svjestan od kad znam za sebe...

sarajevo danas, multietnicno i otvoreno? potesko pitanje...mogao bih i sa DA i sa NE, sasvim dovoljno argumenata i za jedno i za drugo...diskretni shmek bosnjackog nacionalizma upakovan, uglavnom, u oblandu vjere, meni licno ne smeta...odrastoh u mahali (titino doba), gdje glas mujezina u predvecerje, ljetnje narocito, pamtim kao nesto, u najmanju ruku prijatno...to sto danas oni dozivaju vjernike iz drugog dijela grada, tesko da mene moze ugroziti...
nacionalne netrpeljivosti, otvorene, do sada ne dozivih...nacionalnu osvjescenost, il' nacionalizam kao pretjerano isticanje svoje nacije, ne mogu nit' smijem kome zamjerati, ko sto ne dozvoljavam da to meni ko spotcitava...

o otvorenosti grada...hmmmm, cini mi se da je to stara boljka ovog grada...jeste otvoren, al' ako se istaknes previse od nivoa mahale, svim silama te nastoje vratiti u svoju ravan, taman bio i nobelovac :wink:
Realno i pametno receno :thumbup:
Klodovik

#92 Re: Sarajevo nije multietnički i otvoren grad!

Post by Klodovik »

Area_51 wrote:Pogledate samo koliko ima direktora javnih ustanova i preduzeca, vrtica, srednjih skola, osnovnih skola a da nisu Bosnjaci. Oko 1% a ostalo su Bosnjaci. Ocito se ljudi osjecaju nelagodno u takvoj konstelaciji odnosa. Kao Bosnjak, nije lako reci, ali je tako, ovo vise nije multietican grad. Multieticnost se ovdje ne broji time da ima i drugih nacija koje ovdje zive, nego koliko one ucestvuju u zivotu Grada ili Kantona Sarajevo, na raznim pozicijama. Ucestvuju samo ondje i nigdje vise, gdje sila zakona kaze da mora biti neko iz druge nacije. Toga je premalo. Po meni, kriva je SDA-SBiH koalicija.
Dekan FF-a - Ivo Komšić; dekan FPN-a: Mirko Pejanović; dekan EFSA - Veljko Trivun; dekan Muzičke akademije: Ivan Čavlović; dekan Pravnog fakulteta: Borislav Petrović.

Nije sjajno, ali nije baš ni 1%, niti je po "sili zakona".
Vragolan

#93 Re: Sarajevo nije multietnički i otvoren grad!

Post by Vragolan »

Klodovik wrote:
Area_51 wrote:Pogledate samo koliko ima direktora javnih ustanova i preduzeca, vrtica, srednjih skola, osnovnih skola a da nisu Bosnjaci. Oko 1% a ostalo su Bosnjaci. Ocito se ljudi osjecaju nelagodno u takvoj konstelaciji odnosa. Kao Bosnjak, nije lako reci, ali je tako, ovo vise nije multietican grad. Multieticnost se ovdje ne broji time da ima i drugih nacija koje ovdje zive, nego koliko one ucestvuju u zivotu Grada ili Kantona Sarajevo, na raznim pozicijama. Ucestvuju samo ondje i nigdje vise, gdje sila zakona kaze da mora biti neko iz druge nacije. Toga je premalo. Po meni, kriva je SDA-SBiH koalicija.
Dekan FF-a - Ivo Komšić; dekan FPN-a: Mirko Pejanović; dekan EFSA - Veljko Trivun; dekan Muzičke akademije: Ivan Čavlović; dekan Pravnog fakulteta: Borislav Petrović.

dobro, ok u pravu si
ali hadje malo zagrebi ispod te tvoje multietnicnosti
ja koiko znam, fakulteti su neprofinte organizacije, tj., ne zaradju se pare

hajd ti sad nabroji direktore firmi u FBiH koje su u vlasnistvu iste a da nisu bosnjaci
Klodovik

#94 Re: Sarajevo nije multietnički i otvoren grad!

Post by Klodovik »

Vragolan wrote:
Klodovik wrote:

dobro, ok u pravu si
ali hadje malo zagrebi ispod te tvoje multietnicnosti
ja koiko znam, fakulteti su neprofinte organizacije, tj., ne zaradju se pare

hajd ti sad nabroji direktore firmi u FBiH koje su u vlasnistvu iste a da nisu bosnjaci
Fakulteti itekako zarađuju pare, samo je sad malo voda u ušima jer Zakon predviđa integraciju Univerziteta i prelazak na trezorsko poslovanje. Redovni profesor na faksu (još sa dekanatskim dodatkom i raznim komisijama i prinadležnostima) finansijski bolje prolazi od direktora 95% firmi. Odgovornost, težinu i sigurnost posla da ne spominjem.

Slažem se i ja za firme, ali ta priča više (po meni) nema toliko veze sa etničkom pripadnošću nego čisto sa lovom. Osim toga, nabroji ti jake firme u RS-u kojima su direktori Bošnjaci. Ovo što sada imamo u BiH svakako nije matrica sa kojom se ja slažem, ali ne shvatam kako ljudi očekuju da Srbi imaju RS (sa svim ovlastima koje ima) i još da imaju brojne vodeće pozicije u firmama u FBiH, npr. u Telekomu ili Elektroprivredi. Znači, Srbi će imati i biti direktori u firmama tipa: Šume Srpske, Željeznice Srpske, Telekom Srpske itd. i sad još treba da budu direktori u sličnim firmama u FBiH. Uz ovakvu nakaradnu organizaciju države i raspored ovlaštenja, to je jednostavno nerealno očekivati. Kad bi se izašlo iz sadašnje matrice razmišljanja i organizacije države, priča bi bila sasvim drugačija.
Vragolan

#95 Re: Sarajevo nije multietnički i otvoren grad!

Post by Vragolan »

@klodvik
kada kazem profitne i ne profitne organizacije mislim o onima koje pune budzet
znaci ako fakultet zaradjuje pare onda ga zaradjuje za svoj budzet, za naucnoistrazivacki rad, za izdavanje knjiga, za komisije itd itd itd.
Slažem se i ja za firme, ali ta priča više (po meni) nema toliko veze sa etničkom pripadnošću nego čisto sa lovom
pa upravo tako, sa lovom, ali od etnicke pripadnosti se ne zivi, i kada imas direktore na pozicijama u firmama oni zaradjuju pare i znaju ih sakriti za odredjene projekte, i zaposljavanje podobnog kadra

e sad navodis RS, mene oni ne zanimaju, jel mi to hocemo da budemo bolji od njih ili isto kao oni
ne mozemo reci ako mogu oni mozemo i mi, ako moze kod njih sta fali ako je i kod nas tako
oni imaju cetnike mi vehabije itd itd itd
to je licemjerje
zonbirile

#96 Re: Sarajevo nije multietnički i otvoren grad!

Post by zonbirile »

mislim da ste obadvojica u pravu,ali suština je ipak u cjelokupnom broju stanovništva
Klodovik

#97 Re: Sarajevo nije multietnički i otvoren grad!

Post by Klodovik »

Vragolan wrote:@klodvik
kada kazem profitne i ne profitne organizacije mislim o onima koje pune budzet
znaci ako fakultet zaradjuje pare onda ga zaradjuje za svoj budzet, za naucnoistrazivacki rad, za izdavanje knjiga, za komisije itd itd itd.
Slažem se i ja za firme, ali ta priča više (po meni) nema toliko veze sa etničkom pripadnošću nego čisto sa lovom
pa upravo tako, sa lovom, ali od etnicke pripadnosti se ne zivi, i kada imas direktore na pozicijama u firmama oni zaradjuju pare i znaju ih sakriti za odredjene projekte, i zaposljavanje podobnog kadra

e sad navodis RS, mene oni ne zanimaju, jel mi to hocemo da budemo bolji od njih ili isto kao oni
ne mozemo reci ako mogu oni mozemo i mi, ako moze kod njih sta fali ako je i kod nas tako
oni imaju cetnike mi vehabije itd itd itd
to je licemjerje
Od etničke pripadnosti se može itekako dobro živjeti. Primjera je toliko i toliko su vidljivi da ih nije potrebno ni navoditi.

Mislim da u nakaradnoj situaciji kakvu danas imamo jednostavno nije realno očekivati da ljudi kažu: dobro, eto vama tamo RS, nas to ne zanima, vi nas ne zanimate, a evo vam i još veliki broj direktorskih, visokih, dobro plaćenih mjesta i kontrola u jakim firmama u FBiH.

Četnici, vehabije, licemjerje, stranke, nacionalisti, socijaldemokrati... tlapnje. Samo lova i kanalisanje love.
elSaik

#98 Re: Sarajevo nije multietnički i otvoren grad!

Post by elSaik »

Možete vi da brojite, računate, nabrajate...

Ali, ako mene poznanica prekine u nabrajanju raje s kojom sam bio na pivi riječima "oj, ti se samo sa Vlasima družiš";
ako njena jaranica odjebe lika samo zato što se zove Željko;
ako se digne frka jer se u LZN spomene dženaza krmetu;
ako se na ulice izađe sa turskim zastavama poslije utakmice Turska - Hrvatska;
ako imaš osjećaj da ćete neko zaskočiti ako negdje sjedneš nešto pojesti i popiti, jer Ramazan je;
ako divljaci napadnu učesnike Queer festivala, proganjaju ih po gradu i prijete oružjem...

onda to za mene niti je multietničan (manje bitno) niti otvoren (mnogo bitnije) grad.
ibizza

#99 Re: Sarajevo nije multietnički i otvoren grad!

Post by ibizza »

elSaik wrote:Možete vi da brojite, računate, nabrajate...

Ali, ako mene poznanica prekine u nabrajanju raje s kojom sam bio na pivi riječima "oj, ti se samo sa Vlasima družiš";
ako imaš osjećaj da ćete neko zaskočiti ako negdje sjedneš nešto pojesti i popiti, jer Ramazan je;
ako divljaci napadnu učesnike Queer festivala, proganjaju ih po gradu i prijete oružjem...

onda to za mene niti je multietničan (manje bitno) niti otvoren (mnogo bitnije) grad.
ovo za Ramazan lazes
elSaik

#100 Re: Sarajevo nije multietnički i otvoren grad!

Post by elSaik »

bermiin wrote:
elSaik wrote:Možete vi da brojite, računate, nabrajate...

ovo za Ramazan lazes
Eto vidiš...
Locked