DA LI JE BITNIJA KRŠĆANSKA GLAVA OD HILJADU MUSLIMANSKIH?

manijak1

Post by manijak1 »

De bolan slobodno :D :D ima još jedna :D
H2SO4

Post by H2SO4 »

:x dje ode moj komentar? :x
Zox

Post by Zox »

Demokratija stiti PRAVA manjina: pravo na prakticiranje sopstvene vjere, pravo na okupljanje, na skolovanje i sta ti ja znam.
Demokretija GARANTUJE da neces biti diskriminiran kao manjina na sluzbenim i javnim mjestima.
Demokratija NE garantuje da te POJEDINAC nece uvrijediti. To je sloboda govora, koje u SFRJ nije bilo (nisi smio svasta govoriti) pa smo, eto, krenuli naprijed i prevazisli tu vrstu diktature.
Sta treba, uvesti verbalni delikt u Holandiji?
Izraz "politicki korektno" je jedan od najglupljih izuma zapada.
H2SO4

Post by H2SO4 »

Zox wrote:Demokratija stiti PRAVA manjina: pravo na prakticiranje sopstvene vjere, pravo na okupljanje, na skolovanje i sta ti ja znam.
Demokretija GARANTUJE da neces biti diskriminiran kao manjina na sluzbenim i javnim mjestima.
Demokratija NE garantuje da te POJEDINAC nece uvrijediti. To je sloboda govora, koje u SFRJ nije bilo (nisi smio svasta govoriti) pa smo, eto, krenuli naprijed i prevazisli tu vrstu diktature.
Sta treba, uvesti verbalni delikt u Holandiji?
Izraz "politicki korektno" je jedan od najglupljih izuma zapada.
ako je to tumacenje demokratije,onda bih ja postavio samo jedno pitanjce:

sto onda kamarati nacisti nemaju pravo da snimaju svoje filmove i ako imaju pravo kada to urade svi ih osudjuju i ne daju da se ista publicira? :D
Zox

Post by Zox »

Zato sto je nacizam striktno zabranjen.

To su inace dvije razlicite vizije demokratije, da li je zabranjeno sve ono sto nije striktno dozvoljeno, ili je dozvoljeno sve sto nije striktno zabranjeno?
Ja sam za ovu drugu varijantu.
LudoALudjiJA

Post by LudoALudjiJA »

H2SO4 wrote: ako je to tumacenje demokratije,onda bih ja postavio samo jedno pitanjce:

sto onda kamarati nacisti nemaju pravo da snimaju svoje filmove i ako imaju pravo kada to urade svi ih osudjuju i ne daju da se ista publicira? :D
mislim da je na to lisac dao dobar komentar missA na temi o eutanaziji...spominjao je da je zakasnio na tramvaj, trolejbus, tako nekako...;)
H2SO4

Post by H2SO4 »

Zox wrote:Zato sto je nacizam striktno zabranjen.

To su inace dvije razlicite vizije demokratije, da li je zabranjeno sve ono sto nije striktno dozvoljeno, ili je dozvoljeno sve sto nije striktno zabranjeno?
a ja sam ipak za ovu pravu varijantu gdje demokratija podrazumjeva da svako ima slobodu da recimo snimi film o bilo cemu,ali ta ista demokratija mora da stiti i interes manjine a takodjer i bilo cije vjerske i nacionalne osjecaje 8-)
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

nacisti nemau para za snimanje filmova ;)

ste gledali Džerija Springera kada je doveo naciste :D
Prenj

Post by Prenj »

H2SO4 wrote:

a ja sam ipak za ovu pravu varijantu gdje demokratija podrazumjeva da svako ima slobodu da recimo snimi film o bilo cemu,ali ta ista demokratija mora da stiti i interes manjine a takodjer i bilo cije vjerske i nacionalne osjecaje 8-)
Zasto onda ubice rezisera nisu prvo pokusali da ga tuze?
Za mnogo manje stvari tuzbe se podizu kod Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.
Nego odmah sjekirom :sad:
I sto je najgore, nasi 'branioci' islama tu ludost (blago receno) opravdavaju.
H2SO4

Post by H2SO4 »

Prenj wrote:
H2SO4 wrote:

Za mnogo manje stvari tuzbe se podizu kod Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.
e zasto? :-)Zasto su ubili Kenedija?Zasto je onaj,ne znam mu ime :D ,ubio Dzon Lenona? Zasto su ubili Zorana Djindjica?Zasto Karadjic nije pokusao mirnim putem?A zasto su njemci izabrali Hitlera i naciste? itd

i ko su "branioci" islama?

Svaki musliman,a ima nas 1,2 milijade je branioc islama.A medju 1,2 milijarde ima nas raznih.

A na tvoje zasto,dao sam vec odgovor i zna se sta je u pitanju.Film nisam gledao kao ni ti i rano je suditi.Ali ako film zeli da prikaze Islam kao religiju koja tlaci zenu,onda je drzava trebala da reaguje i zabrani film u cilju sticenja vjerskih osjecaja muslimana.Da je to uradjeno onda ni ovi vjerski ekstremi nebi imali razloga da djeluju.Ako film ne prikazuje Islam kao religiju koja tlaci zene,vec pokazuje neke zaostale obicaje medju nekim muslimanima onda je to sasvim druga prica.
Vodenjak

Post by Vodenjak »

H2SO4 wrote:
Prenj wrote:Da vratimo diskusiju na pocetak.
Problem postavljen kao povod temi je ovaj:
Reziser je snimio film na odredjenu temu.
Dio publike, kojem se film nije svidio je organizovao ubistvo rezisera i tako uzeo pravdu u svoje ruke.

Sta drzava (u ovom slucaju Holandija) treba sad da radi?
a) Nista
b) Hapsi drustvo koje je organizovalo ubistvo
c) Nesto trece?

drzava je vec zakasnila da zastiti vjerska osjecanja muslimanskog dijela gradjanstva.Reagovali su na zalost ekstremi,jer drzava nije.

Sta uraditi?

Uhapsiti ekstreme a film ako vrijedja vjerska osjecanja muslimana- osuditi i zabraniti.Dakle jos nije kasno iako se zakasnilo.

Demokratija lezi na svijesti pojedinca,a pojedinci cine masu.Svijest mase se moze oblikovati i oblikuje se putem medija.Mediji mogu biti lijevi,desni a i nezavisni.Na Holandjanima je da zakljuce sta je jedino ispravno i to je upravo demokratija.Ako oni misle da je uzrok i korjen tlacenja zene u Islamu,onda je svaka bitka vec izgubljena.Zbog toga mediji imaju ogromnu odgovornost u demokratiji,kao i opozicione partije.
Nesto su meni pojedini muslimani plaho osjetljivi i tesko da i sami znaju sta im osjecaje vrijedja! Ili u najmanju ruku, jedne vrijedja jedno, druge drugo... Da si Bog, udovoljiti im... :sad:

:D
LudoALudjiJA

Post by LudoALudjiJA »

Vodenjak wrote:Nesto su meni pojedini muslimani plaho osjetljivi i tesko da i sami znaju sta im osjecaje vrijedja! Ili u najmanju ruku, jedne vrijedja jedno, druge drugo... Da si Bog, udovoljiti im... :sad:
ma, da si tito, oni opet naopaki :D
Image
H2SO4

Post by H2SO4 »

LudoALudjiJA wrote:
Vodenjak wrote:Nesto su meni pojedini muslimani plaho osjetljivi i tesko da i sami znaju sta im osjecaje vrijedja! Ili u najmanju ruku, jedne vrijedja jedno, druge drugo... Da si Bog, udovoljiti im... :sad:
Image
jesu vala zajebani :D,sve nesto naopako ;)
Vodenjak

Post by Vodenjak »

H2SO4 wrote:

KO po tebi treba onda da ocijeni je li film uvredljiv za koga ili ne i KO treba da odluci hoce li ici u javnost ili ne?

Zastupas li to neku vrstu cenzure?
Drugacije ne moze ako ce biti po tvome! A onda komunjare... :D
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

Prenj wrote:
H2SO4 wrote:

ljudi velim vam da je na pomolu 3 sv rat :(
H2SO4

Post by H2SO4 »

slazem se komi i ja to mislim.
Prenj

Post by Prenj »

H2SO4 wrote:
Prenj wrote:
H2SO4 wrote: a ja sam ipak za ovu pravu varijantu gdje demokratija podrazumjeva da svako ima slobodu da recimo snimi film o bilo cemu,ali ta ista demokratija mora da stiti i interes manjine a takodjer i bilo cije vjerske i nacionalne osjecaje 8-)
e zasto? :-)Zasto su ubili Kenedija?Zasto je onaj,ne znam mu ime :D ,ubio Dzon Lenona? Zasto su ubili Zorana Djindjica?Zasto Karadjic nije pokusao mirnim putem?A zasto su njemci izabrali Hitlera i naciste? itd

i ko su "branioci" islama?

Svaki musliman,a ima nas 1,2 milijade je branioc islama.A medju 1,2 milijarde ima nas raznih.

A na tvoje zasto,dao sam vec odgovor i zna se sta je u pitanju.Film nisam gledao kao ni ti i rano je suditi.Ali ako film zeli da prikaze Islam kao religiju koja tlaci zenu,onda je drzava trebala da reaguje i zabrani film u cilju sticenja vjerskih osjecaja muslimana.Da je to uradjeno onda ni ovi vjerski ekstremi nebi imali razloga da djeluju.Ako film ne prikazuje Islam kao religiju koja tlaci zene,vec pokazuje neke zaostale obicaje medju nekim muslimanima onda je to sasvim druga prica.
Pod 'braniocima' mislim prvenstveno na pokretaca teme i njemu slicne. Kako im samo suze lako krenu, a da vlastitu glavu i ne stignu upotrijebiti.

Demokratije to rade na malo drugaciji nacin.
Nedavno se u USA, u toku vrlo gledanog programa, 'slucajno' ukazala sika Janet Jackson i - podigla se nevidjena frka.
Nije poslije frku napravila drzava, nego 'gnjevni' gledaoci koji su dizali tuzbe i kukali kako su im porodice bile Janetinom golotinjom ugrozene.

Moguce je da je problem muslimana doseljenih u evropske zemlje, sto uglavnom dolaze iz totalitarnih arapskih zemalja (koje predsjednike mijenjaju samo kada oni umru, milom ili silom), tako da bas i ne poznavaju i shvataju mehanizme koje im demokratija pruza, tako da su im sjekire, bombe i pistolji puno draze i neposrednije sredstvo rjesavanja problema.. :sad:
Vodenjak

Post by Vodenjak »

LudoALudjiJA wrote:
Image
:lol: :lol: :lol: :lol:
LudoALudjiJA

Post by LudoALudjiJA »

Vodenjak wrote:
LudoALudjiJA wrote:
Image
:lol: :lol: :lol: :lol:
je li to... :roll: ...tek... :?
;)
LudoALudjiJA

Post by LudoALudjiJA »

...vidio :D
Vodenjak

Post by Vodenjak »

LudoALudjiJA wrote:...vidio :D
:-D :D

Ma ja...
Radi se pa ne mEre namaH :D

Ne bih ja ono da me neki nasi "dusebriznici" za opstanak jadnih arapa ne nerviraju jer se satrase za prava tamo nekih o kojima pojma nemaju i koje bi i sami prokleli kad bi ih natjeralo da zive njihovim nacinom zivota. :-?
LudoALudjiJA

Post by LudoALudjiJA »

kad smo kod naopakih...
ako na trenutak zaboravimo 999, onda je...ovo :shock:
Image...zlo i naopako ;)
Zox

Post by Zox »

H2SO4 wrote:

Ok, ponavljam, dvije vizije.
BosnjakAga

Post by BosnjakAga »

LudoALudjiJA wrote:kad smo kod naopakih...
ako na trenutak zaboravimo 999, onda je...ovo :shock:
Image...zlo i naopako ;)
Bush bi pare zaradio kad bi otiso u cirkus :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
klasika

Post by klasika »

mislim da je problem u generalizovanju ... svi pa i evropa generalizuje, ali ni mi nismo nista drugaciji od te evrope ... dobro ne svi, ali velika vecina ... mojoj supruzi je recimo otac ubijen mucki u ratu, ona organski ne podnosi srbe, pa ni one koji su se pokazali velikim bosanskim partiotima, donekle razumijem taj gnjev, ali opet dolazimo iz razlicitih sredina, ja sam odgajan u malo drugacijem svjetlu nego ona ... za mene nisu svi srbi cetnici, niti hrvati ustase ... ima i izuzetaka ... ali eto velika vecina nas naziva sve srbe cetnicima i hrvate ustasama ... ona mi samo nije jasno, sto se bune ovi nasi kad ostatak svijeta kaze da su muslimani teroristi ... ako je razmisljati po njihovoj logici, onda svijet i jeste u pravu ...
Post Reply