Podrska od " prave " osobe.[color=blue][b]zmijaIzmaj[/b][/color][/color] wrote:ludi......
tito![]()
WANTED - dead or alive
-
LudoALudjiJA
@Vodenjak,
prvo sam ti mislio odgovoriti sa nekoliko rijeci, u hodu, pa sam se zanio i dosta napisao. kad sam vidio koliko je i dosao do "potvrdi", kontam da ne tusim narod duzinom posta, pa snimim u word, ako se predomislim.
pa se evo predomislih
, da ne bude da sam dzaba pisao.
p.s. onaj dio o ranom ustajanju i kratkoci posta je iz ove perspektive jako duhovit
)
u kratkim crticama cu odgovoriti
-citava politicka platforma SDP-a i ostalih opozicionih stranaka, onaj dio koji se odnosi na kritiku vlasti, je utemeljen na tome da se sto vise u usi ljudi pokusa ubaciti "nacionalne stranke su krive za sve", "za njih ste glasali 92, pa ste dobili to sto ste dobili". od prije par godina je retorika postala jos agresivnija, pa su to najednom "nacionalisticke stranke".
u agresiji zaista nije bilo stranackog zivota, bila je samo borba za goli opstanak. ali je SDA u vremenu kad je bio pocetak agresije usla kao najjaca stranka u drzavi i ona koje je brojem glasova zastupala bosnjacki narod. SDA je bila za odbranu bosne rijecju i djelom, ali je isto tako bitno da nije bilo politickog zivota, izbora itd. za vrijeme agresije. i za vrijeme agresije se SDA ne moze porediti sa SDS I HDZ od 93.
iako te tri stranke jesu nacionalne, trik SDP-a se sastoji u tome da izjednaci njihovu odgovornost za agresiju na bosnu. zato takva njihova retorika. politika je ciljana na "nacionalsticke stranke (bez razlike) su krive za sve zlo koje se desilo". takvu tezu zastupaju i hrvatska i srbija. tezu gradjanskog rata. neizgovorenu, ali impliciranu. a znaju da je bila agresija. a to rade da bi ocrnili politickog protivnika i dobili glasove. nema veze sto time stete ideji bosne i hercegovine kao zrtve kojoj treba biti placena ratna odsteta. bitno je ocrniti protivnika i doci...na VLAST
to im je jako los potez.
drugi katastrofalno los potez je ono sto i ti radis, tvrditi da je religija za sve kriva (religiozna zatucanost), da nacionalne stranke zbog religije dobijaju glasove, da se okoristavaju, da su glupani oni koji vjeruju u Boga, da nemaju mozga...
Vodenjak (citat):
Sad sve sterilno da sterilnije biti ne moze. Ocisceno od svega sto mozga ima
vidis, sa takvim stavovima bi ti, da ti se da dovoljna moc, uspostavio diktaturu, a svakakve jos nepodopstine mi padaju na pamet. tako zvucis. svako ko nije za tebe je glup, bez mozga, zatucan. a ti i tvoji istomisljenici ste pametni, superiorni, nadmocni. sad umjesto tih epiteta, prvih i drugih stavi "gori" i "bolji", pa stavi "nearijevci" i "arijevci" i eto veselja. ne pricam sada samo o tebi, nego i o SDP. ton izjava njegovih zvanicnika, kao i velike vecine zastupnika njegove opcije na forumu. "stoka, seljaci, papci, glupani... su glasali za nacionalne stranke".
makar vi imali tako misljenje o njima, i njihov glas se jednako broji. i morate ih pridobiti (ti si se prije par postova pravdao time da se izmedju izbora kao opozicionar tako boris za vlast
).
sinoc je na hayatu objavljen rezultat anketa na vrlo reprezentativnom uzorku od nekoliko hiljada ljudi u citavoj bih. 80% ih se izjasnilo kao vjernici. a cini mi se da je i trend u korist vjere. zar nije glup neko ko u takvoj drzavi i tako nazivajuci vjernike kojih je u njoj 80% hoce da pobijedi? (naravno, izjave zvanicnika su blaze, mozes cuti o "ruralnom birackom tijelu", "izbjeglicama koji su nacionalisti zbog svoje sudbine itd". druge rijeci, a poruka ista).
SDP, ako hoce glasove, mora uciniti da pripadnost socijaldemokratskoj opciji ne bude medjusobno iskljuciva sa vjerom u Boga i odlascima u dzamije, crkve itd.
SDP jos zivi u starim vremenima kad se rugalo onim koji vjeruju u Boga i kad je to da je neko vjernik bilo markiranje njega kao glupog, nazadnog, ruralnog itd. (pogledaj samo tvoje postove, demagogiju i vokabular).
vjerovati u Boga nije nista nazadno i velika vecina svjetske populacije vjeruje u Boga. u tome ne postoji razlika izmedju razvijenih i siromasnih drzava.
jedino u komunizmu/socijalizmu, u kojem SDP jos zivi, su pogledi na teizam takvi kakve on ima.
izetbegovic je, po mom skromnom misljenju, zelio i jedinstvenu bosnu i ulozio puno dobre volje i truda u pokusaj uloge lidera svih bosanaca i hercegovaca.
u datoj situaciji je, sto se njegova i postupaka tice, ucinio skoro maksimum. kao predratni lider nacionalne stranke, u ratnom vremenu nacionalizma, agresije iz srbije i kasnije iz hrvatske, dogovorom u karadjordjevu, stavljanjem HVO u poziciju ostvarenja te politike 1993, a bosanskog HDZ-a tudjmanove marionete (pokusaj trovanja stjepana kljujica), uzimajuci u obzir naoruzanost strana sa vojnog stanovista, izetbegovicu treba skinuti kapu sto nikad nije naredio revansizam, sto se svim svojim uticajem borio za ocuvanja vjerskih objekata na teritoriji koju je kontrolisala ARBIH, zastitu civila druge nacionalnosti. ja, koji sam bio ovdje, tvrdim da to nije bilo samo deklarativno, nego istinski.
na kraju krajeva, mozes vidjeti i rezultate svega toga, prebrojati crkve na teritoriji pod vojnom vlascu ARBIH, mozes vidjeti za sta se terete i u kojoj mjeri vojnici ARBIH u hagu. dovoljno je uporediti broj civilih zrtava na svim stranama, pa da dobijes sliku o tome sta se desavalo za vrijeme agresije.
zlocini od strane ARBIH su bili izuzetak, a ne pravilo i to su radili odmetnuti komandanti. na srpskoj strani je bilo obratno, genocid je bio politicki i vojni cilj, a HVO je negdje izmedju. alija izetbegovic ima veliku zaslugu u tome.
zbog svega toga meni para usi takva demagogija i iskrivljivanje istorije ciji sam svjedok bio, od strane SDP.
-za stavljanje potpisa u dejtonu, to nikom ne moze biti argument. da je svijet htio pravdu, ne bi cekao da pogine 250,000 ljudi. podigao bi embargo za ARBIH. svijet (medjunarodna zajednica) je 1995 skontala da je vrijeme da se zavrsi rat u bosni, pa su vazdusnim udarima pritisnuli VRS, presutno propustili iransko naoruzanje za ARBIH, cekali na odnos 51-49 koji su ranije bili nametnuli, i kad je naoruzana ARBIH posla u ofanzivu, kad su gradovi padali kao kule od karata, kad je prijedor bio potpuno iseljen i pao bi za dan-dva, kad je banjaluku uhvatila panika i prislo joj se na 25 kilometara, je iz medjunarodne zajednice doslo naredjenje da se stane ili ce napredujuce jedinice ARBIH biti bombardovane od NATO, a federaciji uvedene sankcije i granice zatvorene. dejton sa 49-51 je bio nametnut i svako bi ga potpisao. jedino sto se tamo pregovaralo je sta ce uci u 49, a sta u 51. nemas razloga da se grozis sto je dejton potpisan.
kantoni 92-entiteti 95 nikako ne moze biti kritika na to da se SDA nije zalagala za jedinstvenu bosnu, bez podjela, vec obratno.
to sto kazes da nisi za SDP, mozda i nisi, ali bitne razlike nema. samo umjesto o SDP zamisli da sam govorio o opozicionim strankama (od kojih je SDP jedina vrijedna pomena
) . ne vidim za koga drugog mozes biti, tj. ko je ozbiljna opoziciona stranka. mozda kadicev LDS ili spahicev GDS ili stranka penzionera?
SzaBH-ta stranka je imala priliku da bude pozitivna sredina koja bi se odrekla mana i SDP i SDA i povukla prema naprijed. propustili su tu sansu i s pravom ih zovu "stranka za vlast". nikad nisu bili u opoziciji, uvijek na vlasti, a nikad pobjednici izbora.
to sto ja ne glasam, moras znati da je glasanje na izborima demokratsko pravo i privilegija, ali nije obaveza.
ranije sam pisao o tome da necu za nekog da glasam zato sto je manje zlo od nekog drugog zla.
SDA i koaliranje sa SDS-HDZ. istina je da SDA izmedju ostalog dobija glasove na jacanju osjecaja nacionalne pripadnosti i da je neprincipijelno koalirati sa SDS-HDZ. s druge strane, demokatska volja vecine srpskog i hrvatskog naroda su njihove nacionalne stranke. politicka realnost je da se vlast mora konstituisati prema broju glasova, pa tako i nuznost koaliranja.
na kraju, ja u buducnosti bosnu vidim kao gradjansku drzavu sa apsolutnim vjerskim slobodama. SDP je trenutno daleko od toga da to zadovolji, kao i SDA. SBH je daleko od toga, ali uvijek blizu vlasti
a vala, za te tvoje penzionere, kadiceve liberale ili ibrine gradjane, nesto i ne bih glasao
efekat glasa njima je isti kao i sad, kad ne glasam nikako.
prvo sam ti mislio odgovoriti sa nekoliko rijeci, u hodu, pa sam se zanio i dosta napisao. kad sam vidio koliko je i dosao do "potvrdi", kontam da ne tusim narod duzinom posta, pa snimim u word, ako se predomislim.
pa se evo predomislih
p.s. onaj dio o ranom ustajanju i kratkoci posta je iz ove perspektive jako duhovit
mislio sam da ces vidjeti da sam odgovarao na tvoj prvi post koji je bio uvredljiv, a taj drugi manje uvredljivi si napisao u medjuvremenu dok sam odgovarao na taj prvi. dakle, tvoj pretposljednji (sad vec treci stragaVodenjak wrote: Ne znam da sam bio uvredljiv u zadnjem postu, a u predzadnjem jesam nastojao da "ubodem" malo![]()
da ne odgovaram na dio po dio, kasno je, ustajem rano.Vodenjak wrote: I da znas: I za mene je bila AGRESIJA i bila je planirana!
I za mene ne ide da se u ratu uporede SDA sa ostalima.
I tu se zavrsava ono u cemu se potpuno slazemo.
Ono gdje smatram da je SDA ipak bila jedan dio svega toga je njihova zdusna koalicija sa onima za koje su znali (ili su MORALI da znaju!) da ce biti nasi koljaci! U toku rata su se borili za Bosnu i Hercegovinu, ali priznaces, vise deklarativno nego u stvarnosti. Ljudi iz drugih politickih partija koje su bile u sastavu probosanske koalicije kao i ljudi drugih nacionalnosti koji su sjedili u ratnom rukovodstvu te iste koalicije su, pokazalo se to poslije, iskoristeni kao marionete u rukama SDA. Dok su trebali, bili su dobro dosli a nakon toga - shupani! SDA se objektivno opet (ovaj put i zvanicno) vratila koaliranju sa HDZ i SDS. Nemoj mi samo o politickim objektivnostima - da se tako mora jer, eto, hrvatski i srpski predstavnici su bili bas HDZ i SDS.
Nakon referenduma za BiH, Alija Izetbegovic se nije ni trudio pa samim tim ni uspio da postane lider Bosanaca i Hercegovaca u borbi protiv agresije na njihovu zemlju. Priznaces, to je bila osnovna pretpostavka da se Bosna i Hercegovina ocuva. Svojim izjavama, svojim ponasanjem, nacinom organizacije Armije i ustrojstvom iste, nimalo nije doprinijeo da se i pripadnici drugih naroda koji bi prisli takvoj politici osjecaju na "pravoj strani" borbe za Bosnu i Hercegovinu. Njihovo (eventualno) saucesce za stradanje bosnjackog naroda je jedno, a izbor politike koja njima odgovara nesto sasvim drugo.
Ono sto ti pokusavam reci je da se danas-sutra moze ocekivati od svakog Srbina ili Hrvata da vremenom prihvati i prizna da su njihove snage ucinile zlocin nad golorukim bosnjackim narodom. Ali to nikako ne znaci da ce bilo koji kao alternativu SDS/HDZ uzeti SDA!
I bas TU je tragedija Bosne nam... Sto oni koji su se deklarativno zalagali za istu u stvari to i nisu bili. A nisu isto tako imali - da li volje, snage, zelje, moci da se pretvore u BOSANSKU stranku otpora u borbi za ocuvanje zajednicke nam drzave!
Umjesto toga, i sebi, ali i Srbima su priznali da je u Bosni bio sukob nakon koga ni oni ne racunaju na BiH. A to su uradili potpisom Dejtona.
Dali su Srbima i PRAVNU mogucnost da nikad vise ne prihvate Bosnu i da im se to ne moze nametnuti nikakvim odlukama. Time je i Karadziceva politika u stvari, koliko se god i TI i JA grozili toga - pobijedila!
Prije nekog vremena otvorio sam temu "´92-podjela na kantone NE - ´95 podjela na 2(3) drzave DA??? Tu sam iznio i stavove i pitanja nasim kolegama. Nema potrebe da se o tome i ovdje razglaba, ali priznaces, sam naslov teme dovoljno kaze.
Eto... Tako otprilike ja razmisljam i na kraju te samo pitam:
Zasto i na osnovu CEGA ti mislis da sam ja za SDP? I da smatram da je to jedina alternativa SDA-u?Opet upadas u istu zamku kao i oni koje pobrojah u prethodnom postu.
![]()
Sto se tice tvog (NE)izlaska na izbore, malo si me iznenadio, posebno poslije onog posta na koji sam iskreno pozitivno reagovao. Cini se da kuzis smisao demokratije i upravo zbog toga je to iznenadjenje za mene.
I ti sam znas da je krajnji cilj da se demokratskim putem izabere vlast koja ce biti stvarni narodni predstavnik i svoj rad bazirati iskljucivo na zeljama i potrebama biraca koje predstavljaju.
Ali na putu do tog cilja (ako je iko do njega i dosao?) ima jedna stepenica u kojoj moramo prvo pokazati svima koji se bore za vlast da nisu nezamjenjivi!
U situaciji kad u Bosni NEMA politicke stranke koja bi bila i blizu gore navedenog cilja, mislim da nam je duznost da izadjemo na izbore i barem smaknemo one koji jos nisu shvatili sta i kako treba! I tako sve dok i ti koji zele biti izabrani ne shvate STA je DEMOKRATIJA u stvari!
Ziv bio i... zaista ne zelim vrijedjati!
u kratkim crticama cu odgovoriti
-citava politicka platforma SDP-a i ostalih opozicionih stranaka, onaj dio koji se odnosi na kritiku vlasti, je utemeljen na tome da se sto vise u usi ljudi pokusa ubaciti "nacionalne stranke su krive za sve", "za njih ste glasali 92, pa ste dobili to sto ste dobili". od prije par godina je retorika postala jos agresivnija, pa su to najednom "nacionalisticke stranke".
u agresiji zaista nije bilo stranackog zivota, bila je samo borba za goli opstanak. ali je SDA u vremenu kad je bio pocetak agresije usla kao najjaca stranka u drzavi i ona koje je brojem glasova zastupala bosnjacki narod. SDA je bila za odbranu bosne rijecju i djelom, ali je isto tako bitno da nije bilo politickog zivota, izbora itd. za vrijeme agresije. i za vrijeme agresije se SDA ne moze porediti sa SDS I HDZ od 93.
iako te tri stranke jesu nacionalne, trik SDP-a se sastoji u tome da izjednaci njihovu odgovornost za agresiju na bosnu. zato takva njihova retorika. politika je ciljana na "nacionalsticke stranke (bez razlike) su krive za sve zlo koje se desilo". takvu tezu zastupaju i hrvatska i srbija. tezu gradjanskog rata. neizgovorenu, ali impliciranu. a znaju da je bila agresija. a to rade da bi ocrnili politickog protivnika i dobili glasove. nema veze sto time stete ideji bosne i hercegovine kao zrtve kojoj treba biti placena ratna odsteta. bitno je ocrniti protivnika i doci...na VLAST
to im je jako los potez.
drugi katastrofalno los potez je ono sto i ti radis, tvrditi da je religija za sve kriva (religiozna zatucanost), da nacionalne stranke zbog religije dobijaju glasove, da se okoristavaju, da su glupani oni koji vjeruju u Boga, da nemaju mozga...
Vodenjak (citat):
Sad sve sterilno da sterilnije biti ne moze. Ocisceno od svega sto mozga ima
vidis, sa takvim stavovima bi ti, da ti se da dovoljna moc, uspostavio diktaturu, a svakakve jos nepodopstine mi padaju na pamet. tako zvucis. svako ko nije za tebe je glup, bez mozga, zatucan. a ti i tvoji istomisljenici ste pametni, superiorni, nadmocni. sad umjesto tih epiteta, prvih i drugih stavi "gori" i "bolji", pa stavi "nearijevci" i "arijevci" i eto veselja. ne pricam sada samo o tebi, nego i o SDP. ton izjava njegovih zvanicnika, kao i velike vecine zastupnika njegove opcije na forumu. "stoka, seljaci, papci, glupani... su glasali za nacionalne stranke".
makar vi imali tako misljenje o njima, i njihov glas se jednako broji. i morate ih pridobiti (ti si se prije par postova pravdao time da se izmedju izbora kao opozicionar tako boris za vlast
sinoc je na hayatu objavljen rezultat anketa na vrlo reprezentativnom uzorku od nekoliko hiljada ljudi u citavoj bih. 80% ih se izjasnilo kao vjernici. a cini mi se da je i trend u korist vjere. zar nije glup neko ko u takvoj drzavi i tako nazivajuci vjernike kojih je u njoj 80% hoce da pobijedi? (naravno, izjave zvanicnika su blaze, mozes cuti o "ruralnom birackom tijelu", "izbjeglicama koji su nacionalisti zbog svoje sudbine itd". druge rijeci, a poruka ista).
SDP, ako hoce glasove, mora uciniti da pripadnost socijaldemokratskoj opciji ne bude medjusobno iskljuciva sa vjerom u Boga i odlascima u dzamije, crkve itd.
SDP jos zivi u starim vremenima kad se rugalo onim koji vjeruju u Boga i kad je to da je neko vjernik bilo markiranje njega kao glupog, nazadnog, ruralnog itd. (pogledaj samo tvoje postove, demagogiju i vokabular).
vjerovati u Boga nije nista nazadno i velika vecina svjetske populacije vjeruje u Boga. u tome ne postoji razlika izmedju razvijenih i siromasnih drzava.
jedino u komunizmu/socijalizmu, u kojem SDP jos zivi, su pogledi na teizam takvi kakve on ima.
izetbegovic je, po mom skromnom misljenju, zelio i jedinstvenu bosnu i ulozio puno dobre volje i truda u pokusaj uloge lidera svih bosanaca i hercegovaca.
u datoj situaciji je, sto se njegova i postupaka tice, ucinio skoro maksimum. kao predratni lider nacionalne stranke, u ratnom vremenu nacionalizma, agresije iz srbije i kasnije iz hrvatske, dogovorom u karadjordjevu, stavljanjem HVO u poziciju ostvarenja te politike 1993, a bosanskog HDZ-a tudjmanove marionete (pokusaj trovanja stjepana kljujica), uzimajuci u obzir naoruzanost strana sa vojnog stanovista, izetbegovicu treba skinuti kapu sto nikad nije naredio revansizam, sto se svim svojim uticajem borio za ocuvanja vjerskih objekata na teritoriji koju je kontrolisala ARBIH, zastitu civila druge nacionalnosti. ja, koji sam bio ovdje, tvrdim da to nije bilo samo deklarativno, nego istinski.
na kraju krajeva, mozes vidjeti i rezultate svega toga, prebrojati crkve na teritoriji pod vojnom vlascu ARBIH, mozes vidjeti za sta se terete i u kojoj mjeri vojnici ARBIH u hagu. dovoljno je uporediti broj civilih zrtava na svim stranama, pa da dobijes sliku o tome sta se desavalo za vrijeme agresije.
zlocini od strane ARBIH su bili izuzetak, a ne pravilo i to su radili odmetnuti komandanti. na srpskoj strani je bilo obratno, genocid je bio politicki i vojni cilj, a HVO je negdje izmedju. alija izetbegovic ima veliku zaslugu u tome.
zbog svega toga meni para usi takva demagogija i iskrivljivanje istorije ciji sam svjedok bio, od strane SDP.
-za stavljanje potpisa u dejtonu, to nikom ne moze biti argument. da je svijet htio pravdu, ne bi cekao da pogine 250,000 ljudi. podigao bi embargo za ARBIH. svijet (medjunarodna zajednica) je 1995 skontala da je vrijeme da se zavrsi rat u bosni, pa su vazdusnim udarima pritisnuli VRS, presutno propustili iransko naoruzanje za ARBIH, cekali na odnos 51-49 koji su ranije bili nametnuli, i kad je naoruzana ARBIH posla u ofanzivu, kad su gradovi padali kao kule od karata, kad je prijedor bio potpuno iseljen i pao bi za dan-dva, kad je banjaluku uhvatila panika i prislo joj se na 25 kilometara, je iz medjunarodne zajednice doslo naredjenje da se stane ili ce napredujuce jedinice ARBIH biti bombardovane od NATO, a federaciji uvedene sankcije i granice zatvorene. dejton sa 49-51 je bio nametnut i svako bi ga potpisao. jedino sto se tamo pregovaralo je sta ce uci u 49, a sta u 51. nemas razloga da se grozis sto je dejton potpisan.
kantoni 92-entiteti 95 nikako ne moze biti kritika na to da se SDA nije zalagala za jedinstvenu bosnu, bez podjela, vec obratno.
to sto kazes da nisi za SDP, mozda i nisi, ali bitne razlike nema. samo umjesto o SDP zamisli da sam govorio o opozicionim strankama (od kojih je SDP jedina vrijedna pomena
SzaBH-ta stranka je imala priliku da bude pozitivna sredina koja bi se odrekla mana i SDP i SDA i povukla prema naprijed. propustili su tu sansu i s pravom ih zovu "stranka za vlast". nikad nisu bili u opoziciji, uvijek na vlasti, a nikad pobjednici izbora.
to sto ja ne glasam, moras znati da je glasanje na izborima demokratsko pravo i privilegija, ali nije obaveza.
ranije sam pisao o tome da necu za nekog da glasam zato sto je manje zlo od nekog drugog zla.
SDA i koaliranje sa SDS-HDZ. istina je da SDA izmedju ostalog dobija glasove na jacanju osjecaja nacionalne pripadnosti i da je neprincipijelno koalirati sa SDS-HDZ. s druge strane, demokatska volja vecine srpskog i hrvatskog naroda su njihove nacionalne stranke. politicka realnost je da se vlast mora konstituisati prema broju glasova, pa tako i nuznost koaliranja.
na kraju, ja u buducnosti bosnu vidim kao gradjansku drzavu sa apsolutnim vjerskim slobodama. SDP je trenutno daleko od toga da to zadovolji, kao i SDA. SBH je daleko od toga, ali uvijek blizu vlasti
a vala, za te tvoje penzionere, kadiceve liberale ili ibrine gradjane, nesto i ne bih glasao
efekat glasa njima je isti kao i sad, kad ne glasam nikako.
- Vodenjak
Puno ti toga napisa, a i ja ranim pa ne ide da se odgovara.LudoALudjiJA wrote:@Vodenjak,
pa se evo predomislih, da ne bude da sam dzaba pisao.
Osim toga, dosta si toga ili iskrivio ili pogresno razumio, ali dobro...
Skoro da tako i mora biti kad covjek na ovakav nacin komunicira.
Htio bih samo kratko da ti odgovorim na dvije stvari:
Prva je vezana za ono sto sam zaboravio da ti objasnim u prethodnom postu, a ti si opet citirao i potpuno pogresno protumacio. Radi se o mojem postu gdje sam napisao:
"Sad sve sterilno da sterilnije biti ne moze. Ocisceno od svega sto mozga ima "
To je samo bio pomalo ljut i isprovociran odgovor na ono BigusDickus-ovo:
"...i to vrijeme je konacno iza nas, pa su se crvi vratili gdje im je i mjesto... "
I NISTA vise! Nadam se da barem malo bolje razumijes sad...
Jegi ba, svima nam nekad pukne film!
Uostalom, dobar dio komentara koje sam dao i iz kojih ti izvlacis tezu da bih ja "sa takvim stavovima bi ti, da ti se da dovoljna moc, uspostavio diktaturu, a svakakve jos nepodopstine mi padaju na pamet. tako zvucis. svako ko nije za tebe je glup, bez mozga, zatucan. a ti i tvoji istomisljenici ste pametni, superiorni, nadmocni. sad umjesto tih epiteta, prvih i drugih stavi "gori" i "bolji", pa stavi "nearijevci" i "arijevci" i eto veselja", bili su isprovocirani pisanjima pojedinaca koji se siguran sam, ne bi mogli snaci ni u onakvoj Bosni koju ti navede da zelis!
O tome kakvu ja zelim, poslije
A drugo, evo ti moj post sto napisah na jednoj drugoj temi o religiji. Nadam se da ces malo bolje shvatiti moj odnos prema prema tome:
Volio bih cuti komentar...Vodenjak wrote:Osnovna greska koju TEISTI prave je sto smatraju da ATEISTI nemaju nikakvu vjeru! I ni u sta! I ni u koga!
To je blago receno - glupost!
Licno, pod ATEIZMOM smatram u nasim vremenima pojavu kada covjek ne vjeruje u neku od nama aktuelnih religija!
Toliko je oko nas stvari, pojava, bica u koja svi mi vise ili manje vjerujemo. Svi imamo neke svoje ideje, stavove, pravila ponasanja. Imamo svoju savjest koja nas vodi i ideje za koje se borimo.
Za mene licno je to mnogo postenije i korektnije tako jer podrazumijeva da se djela koja ucinimo izlazu kritici okoline i ne sakrivaju se iza nekog u principu imaginarnog bozanstva poznatim rijecima "Bog dragi tako htio!"
Ovo ne znaci da ja mislim da oni ljudi koji zaista osjecaju u dubini svog bica odanost Bogu rade ili misle pogresno. Naprotiv! Ako su zaista vjernici onda postuju i sebe i druge.
Barem je mene tako odgojila zena koja me je othranila, podigla i usadila mi osnovne ljudske kriterije kojih nastojim da se drzim sto vise mogu. Bila je vjernica, VELIKA vjernica, muslimanka, ali mi nikad, NIKAD nije zamjerila sto ja nisam osjecao unutrasnji poriv da se predam Allahu!
Naprotiv, nastojala je u svakom trenutku da istakne sve one dobre osobine koje je prepoznavala u meni i da me podstakne da ih i razvijam bez da me je ijednom napomenula da trebam da i proucim sta!
Postovala je moja uvjerenja jer je osjecala koliko ja postujem njena.
Da vrlo dobro znam sta govorim, mogu samo reci da sam tu osobu nedavno izgubio sto znaci da sam sve to prozivljavao s njom sve do moje zrele dobi! Iako ateista, uradio sam sve sto sam mogao da ta zena bude sahranjena u svojoj zemlji i u duhu onoga kako je i zivjela. I sve to ne reda radi vec iz ljubavi i prema njoj i njenoj zivotnoj filozofiji.
Kada bi se mogao uspostaviti takav odnos izmedju "teista" i "ateista" kod nas, mislim da ni ovakve ankete ne bi trebale, a jos manje sukobi i prepirke i ovdje na forumu ali, jos bitnije, ni u stvarnom zivotu...![]()
Zato, bojim se da anketa ne moze dati pravi odgovor posto, opet ponavljam, pojam ateizma kod nas je izopacen i ima prevelik negativni predznak ispred sebe!
I sto velis, kasno je i prekasno. A sutra posaoooooo
A sto se tice stranke za koju "navijam", najmanje je to bitno. Bitno je ako nista to (sad ono sto je gore napisano da dolazi poslije
Cjelovita i gradjanska Bosna i Hercegovina sa SVIM gradjanskim slobodama i bez IKAKVIH pritisaka.
Dovoljan osnov za nastavak diskusije.
Laka ti noc!
- DiplomataSaSela
#79 z
VODENJAK,nemoj se naci uvrijedjen ili me nesto krivo shvatiti ali u ovim svojim komentarima samo ponavljas ono sto si nam vec jednom piso pa nema svrhe da ponavljas ni neko da odgovora osim mozda ko nije cito prije.To je stari komunisticki fol,ponavljaj dok narod ne povjeruje.Znam da i sada to u ovoj vlasti mnogi koriste pa nam je toga preko glave.Eto i ja sam mislio odgovoriti ali kontam ponavljacu i ja pa cemo samo djaba puniti stranice.Ovo sve sto si napiso ja sam ti davno odgovorio u proslim komentarima.Vec si nekom reko da te podjseca na sjednice CK.Puno price a na kraju nista.Ovi odgovori tipa "svima nekada pukne film" i sl.ne znaci nista osim nedostatak argumenata.Veliki komentari ne moraju znaciti da su i o.k.
Samo cu te pitati jedno.Ovaj narod koga si nazvo da je ociscen od svega sto mozga ima(valjda ti puko film) 2000 je skonto da ne ide pa je promijenio vlast.Dosle gradjanske stranke.Doso Zlatko.Bio na nekoliko funkcija.Gradjanske stranke imale sansu.Jesi li ti tada vidio bilo kakav napredak ili neku bolju perspektivu za BiH. Taj narod ociscen od"mozgova"nije.Pa su Zlatko & co slijedece izbore izgubili glat.Cak i u Tuzli. Znaci da ipak i taj narod bez mozgova malo razmislja(primjer Bihac).Problem je Vodenjak sto je vlast losa a opozicija(gradjanska) ista ili losija i kada na to pridodas medjunarodnu zajednicu, koja u stvari i upravlja,kad pridodas rs,z.hercegovinu,da ne pominjem komsiluk, dobijes odgovor:Nek nam je Bog na pomoci.Mada ono sto je muha_sa napiso stoji.Ide pomalo ali vrlo sporo.Pa ako mozes reci koju to ti opoziciju vidis a da bi ovo mogla promijeniti. Samo nemoj pominjati Broza,Aliju,istoriju, Jugoslaviju itd.Ispisali smo se o tome dosta.A nemoze nam puno ni pomoc.Oduzih i ja.
POZDRAV
Samo cu te pitati jedno.Ovaj narod koga si nazvo da je ociscen od svega sto mozga ima(valjda ti puko film) 2000 je skonto da ne ide pa je promijenio vlast.Dosle gradjanske stranke.Doso Zlatko.Bio na nekoliko funkcija.Gradjanske stranke imale sansu.Jesi li ti tada vidio bilo kakav napredak ili neku bolju perspektivu za BiH. Taj narod ociscen od"mozgova"nije.Pa su Zlatko & co slijedece izbore izgubili glat.Cak i u Tuzli. Znaci da ipak i taj narod bez mozgova malo razmislja(primjer Bihac).Problem je Vodenjak sto je vlast losa a opozicija(gradjanska) ista ili losija i kada na to pridodas medjunarodnu zajednicu, koja u stvari i upravlja,kad pridodas rs,z.hercegovinu,da ne pominjem komsiluk, dobijes odgovor:Nek nam je Bog na pomoci.Mada ono sto je muha_sa napiso stoji.Ide pomalo ali vrlo sporo.Pa ako mozes reci koju to ti opoziciju vidis a da bi ovo mogla promijeniti. Samo nemoj pominjati Broza,Aliju,istoriju, Jugoslaviju itd.Ispisali smo se o tome dosta.A nemoze nam puno ni pomoc.Oduzih i ja.
POZDRAV
- Vodenjak
#81 Re: z
Jahh vala!DiplomataSaSela wrote:VODENJAK,nemoj se naci uvrijedjen ili me nesto krivo shvatiti ali u ovim svojim komentarima samo ponavljas ono sto si nam vec jednom piso pa nema svrhe da ponavljas ni neko da odgovora osim mozda ko nije cito prije.To je stari komunisticki fol,ponavljaj dok narod ne povjeruje.Znam da i sada to u ovoj vlasti mnogi koriste pa nam je toga preko glave.Eto i ja sam mislio odgovoriti ali kontam ponavljacu i ja pa cemo samo djaba puniti stranice.Ovo sve sto si napiso ja sam ti davno odgovorio u proslim komentarima.Vec si nekom reko da te podjseca na sjednice CK.Puno price a na kraju nista.Ovi odgovori tipa "svima nekada pukne film" i sl.ne znaci nista osim nedostatak argumenata.Veliki komentari ne moraju znaciti da su i o.k.
POZDRAV
Za "mozgove" sam objasnio i tu nema sta da se prica, al ti se uhvatio ko pjan plota!
Za moj odnos prema vjeri....
U svakom slucaju, za ljudska prava i slobode u Bosni mnogo je bolji moj odnos prema istoj nego reisov, vladikin ili kardinalov!
A o tome koliko se ponavljam... Radim to, covjek se zanese, ali ni drugi nisu imuni na to. A osim toga valjda i godine...
I ti se opet nasalanto na istoriju... Pa onda na Jugoslaviju, pa na Broza...
Pa u pm vise!
I jos onda velis da su kod MENE stari komunisticki folovi! Haloooo! Skontaj se malo!!!
Pitas koja opozicija moze uzeti vlast i promjeniti ovo?
S jedne strane kazes da ovi koji JESU na vlasti ne valjaju. S druge sumnjas u sposobnost opozicije! Pa sta je s "mozgovima", pamecu??
Nama trebaju pametni i neoptereceni ljudi da preuzmu zemlju, a onda istima treba MINIMUM 5-6 godina intenzivnog rada da bi rascistili prvo sa kriminalom, a onda sa svijescu koja je prisutna u ljudima da ce nam neko drugi uraditi ono sto SAMI MORAMO! Bio to stranac ili Bog sam!
Nema diplomato nista dok se rukavi DOBRO ne zasucu!
Ja sam ih i tamo imao zasukane a bogUmi i ovdje! I SAMO TAKO mogu ocekivati da cu nesto i imati! I imam dovoljno!
A ti u diplomatskoj sluzbi pa kontas mozes s guza na guz! E ne mEre!
Nego, daj ti MENI sad reci konkretno sta bi TI uradio da se stanje dolje popravi?
I ne pali se ba, jedino sto mi je ostalo je da se mogu malo izlajati ovdje i iskazati svoje nezadovoljstvo sa uradjenim i onim sto se radi. Nisam prepametan, ali jesam DOVOLJNO pametan da dam svoj sud o tome sto se dolje zbilo i zbiva.
A ti to prihvataj kako TI hoces!
U zdravlje!
-
H2SO4
Nego, daj ti MENI sad reci konkretno sta bi TI uradio da se stanje dolje popravi?
posto drugovi i drugarice sve znaju
,onda treba prepustiti sve njima,da nam poprave stanje
recimo,da nasi drugovi i drugarice daju licni primjer,skupe se sa lopatama,motikama i krampama
i krenu obnavljati zemlju dobrovoljnim radnim akcijama 
posto drugovi i drugarice sve znaju
recimo,da nasi drugovi i drugarice daju licni primjer,skupe se sa lopatama,motikama i krampama
- Vodenjak
Dobro je kiseli...H2SO4 wrote:Nego, daj ti MENI sad reci konkretno sta bi TI uradio da se stanje dolje popravi?
posto drugovi i drugarice sve znaju,onda treba prepustiti sve njima,da nam poprave stanje
![]()
recimo,da nasi drugovi i drugarice daju licni primjer,skupe se sa lopatama,motikama i krampamai krenu obnavljati zemlju dobrovoljnim radnim akcijama
Ušćavih se ba od tvojih komentara...
- DiplomataSaSela
#84 Re: z
Vodenjak ti opet svom stilu.Puno price a nista.Vodenjak wrote:Jahh vala!DiplomataSaSela wrote:VODENJAK,nemoj se naci uvrijedjen ili me nesto krivo shvatiti ali u ovim svojim komentarima samo ponavljas ono sto si nam vec jednom piso pa nema svrhe da ponavljas ni neko da odgovora osim mozda ko nije cito prije.To je stari komunisticki fol,ponavljaj dok narod ne povjeruje.Znam da i sada to u ovoj vlasti mnogi koriste pa nam je toga preko glave.Eto i ja sam mislio odgovoriti ali kontam ponavljacu i ja pa cemo samo djaba puniti stranice.Ovo sve sto si napiso ja sam ti davno odgovorio u proslim komentarima.Vec si nekom reko da te podjseca na sjednice CK.Puno price a na kraju nista.Ovi odgovori tipa "svima nekada pukne film" i sl.ne znaci nista osim nedostatak argumenata.Veliki komentari ne moraju znaciti da su i o.k.
POZDRAV
Za "mozgove" sam objasnio i tu nema sta da se prica, al ti se uhvatio ko pjan plota!
Za moj odnos prema vjeri....
U svakom slucaju, za ljudska prava i slobode u Bosni mnogo je bolji moj odnos prema istoj nego reisov, vladikin ili kardinalov!
A o tome koliko se ponavljam... Radim to, covjek se zanese, ali ni drugi nisu imuni na to. A osim toga valjda i godine...![]()
![]()
I ti se opet nasalanto na istoriju... Pa onda na Jugoslaviju, pa na Broza...
Pa u pm vise!U ovih petnaest godina se ne smije POMENUTI bilo sta sto je uradjeno prije nego ovi punoglavci (eto, nisu praznih glava!
) uzese vlast! Sva istorija od njih krenula! Amebe pa mi!
I jos onda velis da su kod MENE stari komunisticki folovi! Haloooo! Skontaj se malo!!!![]()
![]()
Pitas koja opozicija moze uzeti vlast i promjeniti ovo?
S jedne strane kazes da ovi koji JESU na vlasti ne valjaju. S druge sumnjas u sposobnost opozicije! Pa sta je s "mozgovima", pamecu??![]()
![]()
Nama trebaju pametni i neoptereceni ljudi da preuzmu zemlju, a onda istima treba MINIMUM 5-6 godina intenzivnog rada da bi rascistili prvo sa kriminalom, a onda sa svijescu koja je prisutna u ljudima da ce nam neko drugi uraditi ono sto SAMI MORAMO! Bio to stranac ili Bog sam!
Nema diplomato nista dok se rukavi DOBRO ne zasucu!
Ja sam ih i tamo imao zasukane a bogUmi i ovdje! I SAMO TAKO mogu ocekivati da cu nesto i imati! I imam dovoljno!
A ti u diplomatskoj sluzbi pa kontas mozes s guza na guz! E ne mEre!
I ne pali se ba, jedino sto mi je ostalo je da se mogu malo izlajati ovdje i iskazati svoje nezadovoljstvo sa uradjenim i onim sto se radi. Nisam prepametan, ali jesam DOVOLJNO pametan da dam svoj sud o tome sto se dolje zbilo i zbiva.
A ti to prihvataj kako TI hoces!
U zdravlje!
I izgleda nisi ni procito moj komentar,ne shvatas ga ili neznas kako da odgovoris
Ovo za mozgove sam se uhvatio ko pijan plota ne bil' skonto koliku su glupost reko.(znam da ti je puko film,al ipak)
Vjeru uopste nisam pominjo ni reisa ni vladiku ni kardinala.Ako procitas vidjeces.Niti sam te pito za tvoj odnos prema vjeri(tvoja stvar)
Gdje ti vidis da sam se ja "nasalanto" na istoriju,Broza itd.Ako pazljivije procitas vidjeces da sam te zamolio da ih ne pominjemo jer nam ne moze previse pomoc.
Za opoziciju sam te pito jer si nesto pominjo kao trebaju neki drugi na vlast pa pe te pitam ko iz opozicije, jer djeluje kao da znas.Kad sam govorio losa vlast mislio sam i na medjunarodnu zajednicu,odnosno "pravu" nam vlast(svidjalo nam se ili ne)
Da nam trebaju pametni i neoptereceni ljudi to znamo svi.Imas li ideju koji su
Da treba zasukat rukave,vec presipanje iz supljeg u prazno,i to znamo.Mada trenutno samo to nije dovoljno
Sta konkretno treba uraditi,nadam se da si dovoljno inteligentan pa da znas ili da ti ukratko napomenem rs,medjunarodnu zajednicu i njihove interesa.Dovoljno za razmisljanje mada ima jos.
Sto se tice mene nisam u diplomatskoj sluzbi i ne zivim "s guza na guz" mada mi je hvala Bogu prilicno dobro.
I ne palim se,odakle ti to.I meni je uglavnom ko i tebi ostalo da se "izlajem"ovde i iskazem svoje zadovoljstvo ili nezadovoljstvo.Mene ko i tebe malo ko sta pita osim ponekad da glasamo,ako nam je ceif.
I "ne pali " se ti.Samo diskutujemo(sjeti se, nova su vremena pa imamo pravo)
- DiplomataSaSela
Ne mislim da je iko i sluso a o kontanju nema ni govora.Ko nas je uopste pito sta mi kontamoH2SO4 wrote:"Veliki komentari ne moraju znaciti da su i o.k. "
eh naucilo se u bivsem sistemu poduzi govor,napisan od strane drugoga,a ovaj drug sto cita pati se ono pravo,i niko nista ne konta
ali svi apludiraju i vicu zivio
-
nebi
Ma sutjeli smo,ba.Kako se drugacije mogo taliti kakav dobar stan blize centru ili yugo45 na kredit?DiplomataSaSela wrote:Ne mislim da je iko i sluso a o kontanju nema ni govora.Ko nas je uopste pito sta mi kontamoH2SO4 wrote:"Veliki komentari ne moraju znaciti da su i o.k. "
eh naucilo se u bivsem sistemu poduzi govor,napisan od strane drugoga,a ovaj drug sto cita pati se ono pravo,i niko nista ne konta
-
LudoALudjiJA
wanted: dead or alive
na tragu sam mu, ovdje je vidjen...

ako bude srece, jos malo, pa cu ga uhvatiti
na tragu sam mu, ovdje je vidjen...

ako bude srece, jos malo, pa cu ga uhvatiti
-
sekiracija1
E da Marsal sad vidi ko je stao u redove odbrane djela Marksa i Engelsa
manifestom bi guzicu briso 
- DiplomataSaSela
Sutio sam i ja pa nista.Sad kako ne sutim,kuca,WV(opet na kreditnebi wrote:Ma sutjeli smo,ba.Kako se drugacije mogo taliti kakav dobar stan blize centru ili yugo45 na kredit?DiplomataSaSela wrote:Ne mislim da je iko i sluso a o kontanju nema ni govora.Ko nas je uopste pito sta mi kontamoH2SO4 wrote:"Veliki komentari ne moraju znaciti da su i o.k. "
-
LudoALudjiJA
DiplomataSaSela wrote: a yugo 45,dobra pjesma sto jes jes
da i ja, vako pasivno, prokomentarisem
-
LudoALudjiJA
nebi wrote:Ma ne znas ti to,ba.Engram je guruLudoALudjiJA wrote:DiplomataSaSela wrote: a yugo 45,dobra pjesma sto jes jes![]()
![]()
![]()
da i ja, vako pasivno, prokomentarisem
![]()
(vidis da znam
-
Cvako
Eeee, dobri Tito, sto te sad pljuju gamad i govna pizdava, sto pojma nemaju ni o cemu. Oni su sad kao neke demokrate, ko sad sta smije reci u Bosni da mu mater ne jebu. Izvolite izaci u Carsiju i reci sta protiv SDA ili protiv cetnika i SDS na Palama ili Jahorini, mater ce vam jebati. A sto neke stvari nismo smjeli reci u Titino doba, sta me boli kurac, makar sam skijao po mjesec zimi, i na more isao po mjesec ljeti. Sad pola raje nema ni za rukavica, a kamoli da na skijanje ode. Ko ima i dobro mu je ili je dijaspora, il se nahapao u ratu, a ovim drugim mamu jebem!!!
-
LudoALudjiJA
@Vodenjak, je li ovo i njemu puk'o film?Cvako wrote:Eeee, dobri Tito, sto te sad pljuju gamad i govna pizdava, sto pojma nemaju ni o cemu.
- Vodenjak
Cakani, da ja tebi kazem, a ti reci Cvaki! Meni i njemu ovdje nema mjesta!LudoALudjiJA wrote:@Vodenjak, je li ovo i njemu puk'o film?Cvako wrote:Eeee, dobri Tito, sto te sad pljuju gamad i govna pizdava, sto pojma nemaju ni o cemu.
Eto vam drzave i vasih demokrata pa uzivajte! Meni dobro i ovdje!
Pozdravi I TI komsiluk u Bosni i reci mu da uziva u demokratiji i da koristi svoja demokratska prava sto vise moze! Jebes lovu, kucu, prijatelje, posao, putovanja, odmore,sigurnost, slobodu...
Vazna je ta demokratija sto dobise!
Ziv mi bio sto duze u OVOJ bosanskoj demokratiji! I nauzivao se iste!
(Mada jos uvijek ne znam da li uzivas istu ili si i ti "pobjeglica" iz iste.
Ali me i ne zanima!)
-
LudoALudjiJA
Vodenjak wrote:Cakani, da ja tebi kazem
Vodenjak wrote: Usput, koliko ti je godina? I tebi i kiselini i engramu i slicnima?
Ili ih krijete, moje dame demokratske?![]()
da, sad vidim na sta mislis kad kazes "demokratija"
i cini mi se da je...
...(opet) na izmaku - Vodenjak
#98 Re: z
A sto mi spominjes RS? Zar da je ja rusim kad ju je "najveci demokrata Balkana" napravio??DiplomataSaSela wrote: Sta konkretno treba uraditi,nadam se da si dovoljno inteligentan pa da znas ili da ti ukratko napomenem rs,medjunarodnu zajednicu i njihove interesa.Dovoljno za razmisljanje mada ima jos.
Zar da ja istjerujem medjunarodnu zajednicu koju je "najveci demokrata Balkana" dozivao vise nego i samog Allaha?
Zar da ja rusim interese tih istih iz medjunarodne zajednice kad su oni "najvecem demokrati Balkana" obezbjedili i praunucad sa svojim nagradama zbog pokazane "demokratije"?
Nemoj ba da ja to radim, napravicete me jos vecim protivnikom naroda. Osim sto sam komunjara, naravno!
Poselami i ti komsiluk i upitaj ih sta mai kod njih!
Ali onaj u Bosni diplomato!
Ni za tebe ne znam jesi li u Bosni, ali ni od tebe me to ne zanima!
- Vodenjak
Znam sad...LudoALudjiJA wrote:Vodenjak wrote:Cakani, da ja tebi kazemVodenjak wrote: Usput, koliko ti je godina? I tebi i kiselini i engramu i slicnima?
Ili ih krijete, moje dame demokratske?![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
da, sad vidim na sta mislis kad kazes "demokratija"![]()
i cini mi se da je......(opet) na izmaku
Jos se igras slikovnicama pa mi je puno toga jasnije!
- DiplomataSaSela
#100 Re: z
Vodenjak vidis sada ko se pali.Cesto ti puca film pa lupas(izvini na izrazu,al nas je).Ne treba ti to.Opet ti kazem,nova su vremena.Ljudi razmisljaju kako hoce.Shvati jednom.Al posto sam"diplomata" da ti odgovorim,red je:Vodenjak wrote:A sto mi spominjes RS? Zar da je ja rusim kad ju je "najveci demokrata Balkana" napravio??DiplomataSaSela wrote: Sta konkretno treba uraditi,nadam se da si dovoljno inteligentan pa da znas ili da ti ukratko napomenem rs,medjunarodnu zajednicu i njihove interesa.Dovoljno za razmisljanje mada ima jos.
Zar da ja istjerujem medjunarodnu zajednicu koju je "najveci demokrata Balkana" dozivao vise nego i samog Allaha?
Zar da ja rusim interese tih istih iz medjunarodne zajednice kad su oni "najvecem demokrati Balkana" obezbjedili i praunucad sa svojim nagradama zbog pokazane "demokratije"?
Nemoj ba da ja to radim, napravicete me jos vecim protivnikom naroda. Osim sto sam komunjara, naravno!
Poselami i ti komsiluk i upitaj ih sta mai kod njih!
Ali onaj u Bosni diplomato!
Ni za tebe ne znam jesi li u Bosni, ali ni od tebe me to ne zanima!
RS nije napravio "najveci demokrata Balkana" nego Richard Hoolbrok(gdje si bio novembra 95).A sto je ne bio rusio ako mislis da je pogrijesio(reko si da treba zapregnut rukave)
Medjunarodnu zajednicu nije prizivo "najveci demokrata Balkana" nego svi mi.Onda nema je itekako trebala.
Koje kome obezbjedio praunucad mozemo staviti o podforum rekla-kazala.Ovaj dio je previse ozbiljan za to.I ako vec hoces,ima praunucadi koje ce imati vise
I kad sam reko da si protivnik naroda,naprotiv zato i komuniciram sa tobom.Jesil' komunjara il' nisi tvoja stvar
Komsiluk u Bosni cu poselamit.A.selam