Povodom natpisa u Oslobođenju

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
stolac-SARAJEVO

#76 Re: Povodom natpisa u Oslobođenju

Post by stolac-SARAJEVO »

@Jimmy-The-Saint-ti si ocit primjer onoga sto sam maloprije naveo.Nekome ko ima platu 600 KM uz prehranjivanje porodice i sl. AUTO JESTE PRIVILEGIJA.Hoces da ti ja navedem masu primjera,gdje ljudi bubrege dadose da bi imali auto a djeca nemaju sta kvalitetno da im pojedu.Zasto? Zato sto lola mora imati auto.Ako ima komsija moram i ja.To je kao neko mjerilo necijeg standarda postalo.
Druga stvar,jeste situacija na zapadu.Evo primjer Francuske(znam iz iskustva).Tamo da drzava Francuska ne finansira,tacnije ne ucestvuje u prodaji i kupovini polovnih automobila,pitao bih te ja koliko bi ljudi imalo auto.To su ti isti polovni automobili o kojima mi pricamo.Zahvaljujuci toj pomoci Francuske drzave,polovni automobili su znatno nizi nego sto bi trebali biti.Evo da ti to i navedem na primjeru.Recimo kupio si novog Pezoa koji kosta ajmo reci 30 000 eura.Kanije,nakon recimo dvije godine hoces da kupis novog Pezoa.Odes fino u Pezo garazu (ovlastene servise) gdje ti fino oni na osnovu kilometraze,ispavnosti fozila,sudara i sl izracunaju cijenu auta.Izbace recimo da ti auto za predjenih 40 000 KM,zamjenjeni hladnjak i jedan "blazi" sudar trenutno vrijedi 20 000 eura(spuste ti cijenu drasticno).Nakon toga ti ponude da to isto auto prodas njima,tacnije da novo auto uzmes preko njih.Ponude ti novo auto u ciju vrijednost uracunaju cijenu starog auta.Tvoja staro auto prodaju kasnije po nekoj cijeni od 15 000 eura.Oni su dobili polovan automobil jeftino,koji ce prodati (dio novca ce ici njima,dio Pezou) a i Pezo je zadovoljan jer je prodao nov auto a opet ce i od polovnog dobiti svoj procenat.Francuska na kraju najsretnija jer i ako je dala dio novca pri toj trgovini na kraju uzima porez i garazi i Pezou.Te polovne automobile na kraju kupuju arapi ili neka donja srednja klasa a ostalo kupuju Rusi,Litvanci,Jugoslaveni i tuse svojim sunarodnjacima u domovini.Zato imas primjer da recimo jedan polovan automobil istih karakteristika u BiH kosta 15 000 eura (polovan) a u Francuskoj taj isti polovan automobil kosta 10 000 eura.
Vragolan

#77 Re: Povodom natpisa u Oslobođenju

Post by Vragolan »

e moj stolac ja sam davno odustao od objasnjavanja
dzaba ti crtati
ono neda svog golfa
Jimmy_The_Saint

#78 Re: Povodom natpisa u Oslobođenju

Post by Jimmy_The_Saint »

Ne, nekome ko ima platu 600 maraka auto je jebena potreba, jer mora nekako stići tamo gdje je zarađuje (od kuće u Osjeku na posao u Hadžićima recimo). I naravno da sa 600 maraka neće kupiti Mercedes kupe nego FIAT Punto ili G2.
I, suspregni se živ bio, ne komentiraj ništa - toliko si pametan i iskusan da nisi shvatio kako Francuska sve te marifete radi da bi stimulisala promet NOVIH, a ne polovnih automobila. Što rade i ostale zemlje koje imaju moćnu autoindustriju. Što nema nikakve veze s temom.

Vragolane, u mom stočnom pasošu je ubilježeno godište '09, a ima se i za benzina. Nisam JA tema ove rasprave, ja se ne falim cijenom svog fara (vjerovatno je ionako jeftiniji od tvog taman kol'ko sam ljepši i pametniji od tebe), pričamo o polovnjacima i uvozu. Idi ba pred ekonomsku parkiraj na trotoar, ima puterica...
nosara

#79 Re: Povodom natpisa u Oslobođenju

Post by nosara »

stolac-SARAJEVO wrote:@Jimmy-The-Saint-ti si ocit primjer onoga sto sam maloprije naveo.Nekome ko ima platu 600 KM uz prehranjivanje porodice i sl. AUTO JESTE PRIVILEGIJA.Hoces da ti ja navedem masu primjera,gdje ljudi bubrege dadose da bi imali auto a djeca nemaju sta kvalitetno da im pojedu.Zasto? Zato sto lola mora imati auto.Ako ima komsija moram i ja.To je kao neko mjerilo necijeg standarda postalo.
Druga stvar,jeste situacija na zapadu.Evo primjer Francuske(znam iz iskustva).Tamo da drzava Francuska ne finansira,tacnije ne ucestvuje u prodaji i kupovini polovnih automobila,pitao bih te ja koliko bi ljudi imalo auto.To su ti isti polovni automobili o kojima mi pricamo.Zahvaljujuci toj pomoci Francuske drzave,polovni automobili su znatno nizi nego sto bi trebali biti.Evo da ti to i navedem na primjeru.Recimo kupio si novog Pezoa koji kosta ajmo reci 30 000 eura.Kanije,nakon recimo dvije godine hoces da kupis novog Pezoa.Odes fino u Pezo garazu (ovlastene servise) gdje ti fino oni na osnovu kilometraze,ispavnosti fozila,sudara i sl izracunaju cijenu auta.Izbace recimo da ti auto za predjenih 40 000 KM,zamjenjeni hladnjak i jedan "blazi" sudar trenutno vrijedi 20 000 eura(spuste ti cijenu drasticno).Nakon toga ti ponude da to isto auto prodas njima,tacnije da novo auto uzmes preko njih.Ponude ti novo auto u ciju vrijednost uracunaju cijenu starog auta.Tvoja staro auto prodaju kasnije po nekoj cijeni od 15 000 eura.Oni su dobili polovan automobil jeftino,koji ce prodati (dio novca ce ici njima,dio Pezou) a i Pezo je zadovoljan jer je prodao nov auto a opet ce i od polovnog dobiti svoj procenat.Francuska na kraju najsretnija jer i ako je dala dio novca pri toj trgovini na kraju uzima porez i garazi i Pezou.Te polovne automobile na kraju kupuju arapi ili neka donja srednja klasa a ostalo kupuju Rusi,Litvanci,Jugoslaveni i tuse svojim sunarodnjacima u domovini.Zato imas primjer da recimo jedan polovan automobil istih karakteristika u BiH kosta 15 000 eura (polovan) a u Francuskoj taj isti polovan automobil kosta 10 000 eura.
:-) :-) :-) :-)
Jimmy_The_Saint wrote:Ne, nekome ko ima platu 600 maraka auto je jebena potreba, jer mora nekako stići tamo gdje je zarađuje (od kuće u Osjeku na posao u Hadžićima recimo). I naravno da sa 600 maraka neće kupiti Mercedes kupe nego FIAT Punto ili G2.
I, suspregni se živ bio, ne komentiraj ništa - toliko si pametan i iskusan da nisi shvatio kako Francuska sve te marifete radi da bi stimulisala promet NOVIH, a ne polovnih automobila. Što rade i ostale zemlje koje imaju moćnu autoindustriju. Što nema nikakve veze s temom.

Vragolane, u mom stočnom pasošu je ubilježeno godište '09, a ima se i za benzina. Nisam JA tema ove rasprave, ja se ne falim cijenom svog fara (vjerovatno je ionako jeftiniji od tvog taman kol'ko sam ljepši i pametniji od tebe), pričamo o polovnjacima i uvozu. Idi ba pred ekonomsku parkiraj na trotoar, ima puterica...
:lol:

Dobro i pametno receno...
Vragolan

#80 Re: Povodom natpisa u Oslobođenju

Post by Vragolan »

Jimmy_The_Saint wrote:Ne, nekome ko ima platu 600 maraka auto je jebena potreba, jer mora nekako stići tamo gdje je zarađuje (od kuće u Osjeku na posao u Hadžićima recimo). I naravno da sa 600 maraka neće kupiti Mercedes kupe nego FIAT Punto ili G2.

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
fantom*

#81 Re: Povodom natpisa u Oslobođenju

Post by fantom* »

zonbirile wrote: .A što se tiče vožnje auta starijih od 10g vani i ovde,pa to je velika razlika.Sem toga auto diler ni ne uzima održavano auto od 10g,nego krš,čiji je veći servis ovde 2000 .
i ti takav pamenjaković sad nama želiš reći da u Njemačkoj auto od 10 godina koje prođe tehnički pregled je "krš",
šta misliš ti pametnjakoviću koliko njemaca vozi auto mlađe od 10 godina ?? ni 50 %
indoor

#82 Re: Povodom natpisa u Oslobođenju

Post by indoor »

lola_007 wrote:
Vragolan wrote:@ Jimmy, lola i indor
ja vama ni zaprezna kola ne bi dao da vozite

Kad kupim sebi ganc novo zaprežno vozilo zvat ću te da mi budeš konj. :P :P :P :P :P :P :P :P
P.s:Nabavit cu mu najnovije "farove"
Ma ti si propast,ti ni internet nemaš,nema te preko vikenda(jer koristiš internet od firme,ako i jedna firma može zaposliti tako šupljoglavu budalu),nemoj se izvlačiti da nisi bio kući,a vala imas "puno"love a nemaš mobilni koji podržava gprs,i internet.
Ti izgleda sebi samo bildaš ego,zato što si izkompleksiran.Pusti narod neka vozi ko šta može,koga briga kakvo ti auto imaš,i koliko para imaš... :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D
I za to (zaprežno vozilo) ti treba SPOSOBAN KONJ. :-D :-D :-D :-D :-D :-D

A sumnjam da je ovaj vragolan sposoban... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
indoor

#83 Re: Povodom natpisa u Oslobođenju

Post by indoor »

Vragolan wrote:

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Ovaj vragolan ma on je s planine spao nema uopće sposobnost govora nego se izvlači na smajliće.
indoor

#84 Re: Povodom natpisa u Oslobođenju

Post by indoor »

stolac-SARAJEVO wrote:@Jimmy-The-Saint-ti si ocit primjer onoga sto sam maloprije naveo.Nekome ko ima platu 600 KM uz prehranjivanje porodice i sl. AUTO JESTE PRIVILEGIJA.Hoces da ti ja navedem masu primjera,gdje ljudi bubrege dadose da bi imali auto a djeca nemaju sta kvalitetno da im pojedu.Zasto? Zato sto lola mora imati auto.Ako ima komsija moram i ja.To je kao neko mjerilo necijeg standarda postalo.

:-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-)
Očigledno da si nešto htjeo nešto reć.Ali ništa nisi rekao... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
stolac-SARAJEVO

#85 Re: Povodom natpisa u Oslobođenju

Ne,eto ti ces mi reci da tim stimulisu prodaju novih automobila. :-) Naravno da stimulisu prodaju novih automobila al sam ovo naveo kao primjer,zasto je jedan te isti polovni automobil jeftiniju u Francuskoj nego kod nas.Al OK od covjeka ciji je IQ jednak sobnoj temperaturi je previse za ocekivati da ovo shvati. :wink:

@lola_07-slazem se da treba voziti svak ono sto moze i zeli (pa i auto starije od 7 godina ako to zadovoljava rigorozne uslove tehnickog pregleda).
stolac-SARAJEVO

#86 Re: Povodom natpisa u Oslobođenju

@ indoor-zelio sam objasniti zasto je polovan auto (ako se uzme standard zivota) na zapadu pristupacniji nego kod nas.Znaci konkretno govorim o polovnim automobilima.Jer kroz taj stimulans (koji daje Francuska vlada a namijenjen je kupovini novih automobila da naglasim) polovni automobili su pristupacniji ljudima sa manje novca nego recimo kod nas.Ako napravimo usporedbu zivotnog standarda u Francuskoj i cijene polovnog auta sa zivotnim standardom u BiH i cijene polovnog auta u BiH vidjet ces da je ipak auto dostupniji jednom stanovniku Francuske nego nasem stanovniku.Evo ako bas hoces do u detalj,moj brat je u Francuskoj kupio polovnog Pezoa 607 sa 5 000 eura (malo jace od 5 000 eura,oko 5 200).Ta cijena polovnog auta je recimo,kao kada bi u nasim prilikama taj isit auto prodao za 7 000-8 000 KM,sto za takvo auto i nije neka velika para.Dovezao ga je ovamo i nakon pola godine odlucio da ga proda.Auto koje je kupio gore za tih nekih 5 000 eura je u BiH prodao za 18 000 KM.Eh,valjda sada shvatas sta sam zelio reci. :)
gradska toplana

#87 Re: Povodom natpisa u Oslobođenju

Post by gradska toplana »

Taj zakon do 7 godina bi bio veoma dobar,a mozda i 5 godina.Argument jednostavan-zasto da BiH bude EU auto otpad.U zadnjih 15 godina je dovezeno krseva da im se nezna broj,a vozacka kultura i sposobnosti nisu bas sjajne.Vozacke dozvole su davane ili prodavane kao cevapi pa jos kad "lola" sjedne u krsa sta se moze ocekivati.Nemam namjeru da nikog obezvrijedim niti uvrijedim ali malo realnosti bi valjalo.Ta prica da svako nemoze da si priusti kakvo bijesno ili bolje auto nepije vode.Pa zar su i prije 50 godina svi morali voziti ?? Preko 50 % stanovnistva maltene zivi na rubu zivotne egzistencije ali auto se mora vozati.Po meni je to samo .urcenje.
Haris.ba

#88 Re: Povodom natpisa u Oslobođenju

Post by Haris.ba »

gradska toplana wrote:Taj zakon do 7 godina bi bio veoma dobar,a mozda i 5 godina.Argument jednostavan-zasto da BiH bude EU auto otpad.U zadnjih 15 godina je dovezeno krseva da im se nezna broj,a vozacka kultura i sposobnosti nisu bas sjajne.
Prvo se rješava poštenim i pravilnim tehničkim pregledima. A drugo poštenom i pravilnom kaznenom politikom za prekršioce saobraćajnih pravila. I eto Evrope. Ti problemi se ne rješavaju starošću vozila. Hoš dokaz? Je l' to vozači novih auta svi imaju vozačku kulturu i održavaju auta?
PUSKIN

#89 Re: Povodom natpisa u Oslobođenju

Post by PUSKIN »

gradska toplana wrote:Taj zakon do 7 godina bi bio veoma dobar,a mozda i 5 godina.Argument jednostavan-zasto da BiH bude EU auto otpad.U zadnjih 15 godina je dovezeno krseva da im se nezna broj,a vozacka kultura i sposobnosti nisu bas sjajne.Vozacke dozvole su davane ili prodavane kao cevapi pa jos kad "lola" sjedne u krsa sta se moze ocekivati.Nemam namjeru da nikog obezvrijedim niti uvrijedim ali malo realnosti bi valjalo.Ta prica da svako nemoze da si priusti kakvo bijesno ili bolje auto nepije vode.Pa zar su i prije 50 godina svi morali voziti ?? Preko 50 % stanovnistva maltene zivi na rubu zivotne egzistencije ali auto se mora vozati.Po meni je to samo .urcenje.

"Ta prica da svako nemoze da si priusti kakvo bijesno ili bolje auto nepije vode."
" Preko 50 % stanovnistva maltene zivi na rubu zivotne egzistencije ali auto se mora vozati.Po meni je to samo .urcenje."
Vidiš ti u opće šta si napisao.Prvo tvrdiš da svako sebi može priuštiti bijesno auto.Pa kasnije poričeš sam svoje riječi i kažeš kako ljudi nemaju para i zive na rubu egzistencije...
Ne lupetaj gluposti,i zaista nema smisla.
Gdje vi ljudi živite auto nije Privilegija.
Ako se iko ovdje kurči to su oni koji ovdje govore ja imam,ja bi zabranio među njima si i ti nebrini.
Što vam ljudi smetaju (samo nemojte reći uništavaju okolinu)vi da brinete za okolinu sami bi se pokrenuli i poduzeli nešto,krenući od sebe.
I to da ugrožavaju sigurnost u saobraćaju: svi smo svjedoci da 70% saobraćajni nesreća se desi zbog prebrze vožnje,vožnje pod utjecajem alkohola i slično...
Nego se vi nemojte kurčiti i pazite da ne zagrebete oblake.
gradska toplana

#90 Re: Povodom natpisa u Oslobođenju

Post by gradska toplana »

@Haris.ba,
slazem se sa navedenim za preglede i kaznenu politiku ali koliko to funkcionise kod nas je diskutabilno.Jos uvijek nazalost sve se rijesava sa KM ili Eurima zar ne.
@PUSKIN;
nisam se dobro izrazio u recenici:"Ta prica da svako nemoze ......... .Mislio sam na to da ne moraju svi vozati aute.Mislim da ima puno vazniji stvari od auta.
Sto se mene licno tice auta NEMAM.Po povratku u BiH sam si donijeo samo dva dobra bicikla!!Mozda zvuci nevjerovatno ali nemam potrebu za autom.Kad sam kuci (BiH) bitno mi je da nema kise ili snijega i biciklo je zakon,a kad se vrijeme pohebe javni prevoz.Kad putujem sirom stare YU(zbog posla) koristim bus.
Za kraj moje licno misljenje je da se bez auta moze zivjeti.
Better Man

#91 Re: Povodom natpisa u Oslobođenju

Post by Better Man »

fantom* wrote:
zonbirile wrote: .A što se tiče vožnje auta starijih od 10g vani i ovde,pa to je velika razlika.Sem toga auto diler ni ne uzima održavano auto od 10g,nego krš,čiji je veći servis ovde 2000 .
i ti takav pamenjaković sad nama želiš reći da u Njemačkoj auto od 10 godina koje prođe tehnički pregled je "krš",
šta misliš ti pametnjakoviću koliko njemaca vozi auto mlađe od 10 godina ?? ni 50 %
Više od 50% Njemaca sigurno vozi nov automobil. Gdje završie silni polovni Golfovi 1 i 2 nego u BiH, a da ne spominjem Opel Kadeta itd. Vrijeme je da se u BiH zavede red po pitanju polovnih automobila i da se sav krš ukloni sa cesta, a ostave samo 100% ispravna auta u svakom pogledu. Svaki dan viđam masu raznoraznih grobova od automobila, auta bez svjetala itd. koja ugrožavaju sigurnost u saobraćaju. Neko ko ima platu 600 KM i putuje na posao od kuće u Osjeku do Hadžića ne mora putovati autom može i gradskim saobraćajem, odnosno autobusom. Onaj ko nema dovoljno novca da ima 100% ispravan i siguran automobil i ne treba da ga ima niti da ga vozi, nek koristi javni saobraćaj. Koliko ima ljudi koji se voze na posao javnim saobraćajem ili pješke ako im nije previše daleko i nije im ni na kraj pameti da imaju automobil, a imaju itekako dobre plate. Vara se onaj ko misli da će ukidanjem zabrane ljudi voziti bolja auta, opet će se uvoziti i prodavati krševi po paprenim cjenama, jer su ljudi u BiH na osnovu nekih mitova iz rata spremni dati 5 milja za auto koje vani košta 150 Eura. Sarajevo je zagušeno saobraćajem i zagađenje grada je zbog toga veliko i zato bih ja uradio sljedeće: Uveo bih (kao što to rade svjetske metropole) da se plaća vožnja centrom grada izuzev nedelje i nekih noćnih termina, tako da ljudi umjesto automobilom u Centar grada idu javnim prevozom. Na taj način bi se smanjila zagušenost u saobraćaju, smanjilo bi se zagađenje itd. Stanari koji žive u Centru grada bi imali naljepnice i bili bi oslobođeni plaćanja. Kada bi se zaista poštovao zakon i kada bi se htjelo ukloniti iz saobraćaja neispravne automobile, sigurno bi 50% završilo na otpadu i presovanju. S večinom krševa koji krstare našim cestama ne bi ste mogli uči npr. u Italiju i to prvenstveno iz ekoloških razloga, da ne nabrajam dalje. Ne mora svako voziti lađu od auta, može i manji automobil. Ja sam uvijek zato da je bolje kupiti nov mali Schevrolet Spark koji nije skup, nego kakav polovnjak star 10 i više godina i koji platiš kao nov Spark ili čak i više.
Jimmy_The_Saint

#92 Re: Povodom natpisa u Oslobođenju

Ti Bettermane očito nikad nisi ni pokušao doći od Osjeka do Hadžića ni autom, a nekmoli gradskim prevozom. A zaboravio si i kako se rasteže plata od 6 glava. Zadnja ti rečenica valja, ali nov Spark i dalje košta ko dva Punta, a Punto i dalje ima jači motor i više prostora.

Na koncu, očito nemaš pojma ni o tome šta i kako voze Nijemci. Unutar njihovih zakonskih normi, tržište polovnjaka je ogromno, i samo jedan dio ide u treće zemlje, ostalo voze Švabi s manje primanja. A to što je kod nas završilo more krša, ima veze s tri stvari - prva je platežna moć, kadet suza bio manje od dvije milje maraka krajem devedesetih. Druga su boračke povlastice, koje je masa demobiliziranih kokuza i njihovih bližnjih iskoristila onako kako je mogla - uvoženjem auta na izdahu, kakva su se jedino i mogla kupiti za te pare koje tada (ni)su imali. Treća, kult Volkswagena koji ovdje i dalje opstaje čak i među ljudima koji znaju sve o autima.
Vragolan

#93 Re: Povodom natpisa u Oslobođenju

Post by Vragolan »

ja ovih pravednika i moralista

u vecini postova vrijedjate mene i druge forumase
nivo inteligencije vam je na nivou primodialne corbe

procitali koji clanak u avazu i sad oni eksperti

da Boga vi meni uzivali para imali i redovno guzili
chuchumbamayumbe

#94 Re: Povodom natpisa u Oslobođenju

Post by chuchumbamayumbe »

Better Man wrote:
fantom* wrote:
Više od 50% Njemaca sigurno vozi nov automobil. Gdje završie silni polovni Golfovi 1 i 2 nego u BiH, a da ne spominjem Opel Kadeta itd. Vrijeme je da se u BiH zavede red po pitanju polovnih automobila i da se sav krš ukloni sa cesta, a ostave samo 100% ispravna auta u svakom pogledu. Svaki dan viđam masu raznoraznih grobova od automobila, auta bez svjetala itd. koja ugrožavaju sigurnost u saobraćaju. Neko ko ima platu 600 KM i putuje na posao od kuće u Osjeku do Hadžića ne mora putovati autom može i gradskim saobraćajem, odnosno autobusom. Onaj ko nema dovoljno novca da ima 100% ispravan i siguran automobil i ne treba da ga ima niti da ga vozi, nek koristi javni saobraćaj. Koliko ima ljudi koji se voze na posao javnim saobraćajem ili pješke ako im nije previše daleko i nije im ni na kraj pameti da imaju automobil, a imaju itekako dobre plate. Vara se onaj ko misli da će ukidanjem zabrane ljudi voziti bolja auta, opet će se uvoziti i prodavati krševi po paprenim cjenama, jer su ljudi u BiH na osnovu nekih mitova iz rata spremni dati 5 milja za auto koje vani košta 150 Eura. Sarajevo je zagušeno saobraćajem i zagađenje grada je zbog toga veliko i zato bih ja uradio sljedeće: Uveo bih (kao što to rade svjetske metropole) da se plaća vožnja centrom grada izuzev nedelje i nekih noćnih termina, tako da ljudi umjesto automobilom u Centar grada idu javnim prevozom. Na taj način bi se smanjila zagušenost u saobraćaju, smanjilo bi se zagađenje itd. Stanari koji žive u Centru grada bi imali naljepnice i bili bi oslobođeni plaćanja. Kada bi se zaista poštovao zakon i kada bi se htjelo ukloniti iz saobraćaja neispravne automobile, sigurno bi 50% završilo na otpadu i presovanju. S večinom krševa koji krstare našim cestama ne bi ste mogli uči npr. u Italiju i to prvenstveno iz ekoloških razloga, da ne nabrajam dalje. Ne mora svako voziti lađu od auta, može i manji automobil. Ja sam uvijek zato da je bolje kupiti nov mali Schevrolet Spark koji nije skup, nego kakav polovnjak star 10 i više godina i koji platiš kao nov Spark ili čak i više.
Cekaj malo, hoces da kazes da mi je bolje dati 5000 eura (ili vec koliko) za novog Sparka, nego dati te iste pare i kupiti G4 2000 godiste?!
Opet te pitam, sta je to toliko lose i koje je tvoje opravdanje zasto ne valja Golf4, Astra, Fokus, Megan, ili vec koje auto koje se normalno vozi i registruje vani, koje je Euro 3 norma.
Meni kao porodicnom covjeku sa dvoje djece Spark nije nikakvo rjesenje.
Nemamo svi dovoljno para za novo auto, ali imamo dovoljno za dobro polovno auto.
Zasto bih ovdje davao 7500 eura za nekog dobrog karavana 2000 godiste, kada taj isti vani ne vrijedi vise od 3500-4000 eura?!
Ovdje niko ne govori o uvozu automobila koji su krshevi, koji su otpad, koji su 15-20 godina stari....
Ne kontam vam logiku.
Plus, da ne pocinjem pricu sto ce taj Spark za 7 godina da bude krsh od auta i nece vrijediti ni 1000 eura.
Jimmy_The_Saint

#95 Re: Povodom natpisa u Oslobođenju

Vragolan wrote:ja ovih pravednika i moralista

u vecini postova vrijedjate mene i druge forumase
nivo inteligencije vam je na nivou primodialne corbe

procitali koji clanak u avazu i sad oni eksperti

da Boga vi meni uzivali para imali i redovno guzili
Dok tebe neko ne metne za majora, kao vrhunski telegentnog, pa nam uvedeš čorbu od 5 marki litar i porez na dvičare.... :-)
fantom*

#96 Re: Povodom natpisa u Oslobođenju

Post by fantom* »

gradska toplana wrote:Taj zakon do 7 godina bi bio veoma dobar,a mozda i 5 godina.Argument jednostavan-zasto da BiH bude EU auto otpad.U zadnjih 15 godina je dovezeno krseva da im se nezna broj,a vozacka kultura i sposobnosti nisu bas sjajne.Vozacke dozvole su davane ili prodavane kao cevapi pa jos kad "lola" sjedne u krsa sta se moze ocekivati.Nemam namjeru da nikog obezvrijedim niti uvrijedim ali malo realnosti bi valjalo.Ta prica da svako nemoze da si priusti kakvo bijesno ili bolje auto nepije vode.Pa zar su i prije 50 godina svi morali voziti ?? Preko 50 % stanovnistva maltene zivi na rubu zivotne egzistencije ali auto se mora vozati.Po meni je to samo .urcenje.
još jedan pametnjakovć, koji počne d akenja, a da i ne pročita prethoden postove

jadniče, da li je auto staro 10 godina koje prođe tehnički pregled u Njemačkoj i kakve vozi 50 % njemaca KRŠ ??
fantom*

#97 Re: Povodom natpisa u Oslobođenju

Post by fantom* »

Better Man wrote:
fantom* wrote:
Više od 50% Njemaca sigurno vozi nov automobil. Gdje završie silni polovni Golfovi 1 i 2 nego u BiH, a da ne spominjem Opel Kadeta itd. .......Ja sam uvijek zato da je bolje kupiti nov mali Schevrolet Spark koji nije skup, nego kakav polovnjak star 10 i više godina i koji platiš kao nov Spark ili čak i više.
nemoj da izvrčeš stavri, ko govori o golfovima kec i dvojka, pričam o golfovima IV starim 10 godina, i d aimalo znaš matematiku, sračunao bi godišnji broj prodatih novih auta, sa UKUPNIM brojem auta u njemačkoj, pa izračunao koliko posto se godišnje obnovi vozni park, pa onda došao do toga koliko stara auta vozaju njemci, pa ne bi pametovao

i dalje te pitam, JESI LI TI ŠTA BOLJI od 50 % njemaca koji voze auta stara preko 10 godina
indoor

#98 Re: Povodom natpisa u Oslobođenju

Post by indoor »

Vragolan wrote:@ Jimmy, lola i indor
ja vama ni zaprezna kola ne bi dao da vozite
vragolan ja tebi ne bi dao ni biciklo sa korpom da vozis :D :D :D
fantom*

#99 Re: Povodom natpisa u Oslobođenju

Post by fantom* »

chuchumbamayumbe wrote:
Plus, da ne pocinjem pricu sto ce taj Spark za 7 godina da bude krsh od auta i nece vrijediti ni 1000 eura.
odlična konstatacija, ovim pametnjakovićima slijedi pitanje, uzmimo da sad kupite NOV golf 6
da li to znači da za 10 godina će on biti KRŠ ??

suština ovdje je priče o BANDITSKIM LOBIJIMA UVOZNIKA kojima će opasti posao prodaje novih auta na kojima zgrću bogastvo-----o tome se radi, svakom normalnom je to jasno jer su najveće GALAMDŽIJE...ali će ih EU sjebat
johntra

#100 Re: Povodom natpisa u Oslobođenju

Post by johntra »

haj malo skini tu fantomku sa glave, pa prodiši punim mozgom!!!
ti nešto pričaš o čitanju postova drugima, a da si imalo pročitao postove ranije vidio bi da nema šanse da opadne prodaja polovnih vozila i da prodaja novih vozila NIKADA ne može ugroziti prodaju rabljenih...to je bit priče, a napisao sam ti i omjer prodatih novih i polovnih vozila...druga stvar, auto koje se 10 godina vozi u Njemačkoj je polovno njesra, nije krš, ali u bh. eksploatacionim uslovima postane KRŠ i to vrlo brzo...ne moram ti crtati o navikama bh. vozača o održavanju vozila, koje maltene ne postoje, ili da ti crtam o jadu i bijedi cesta i goriva...znači, uvezeno auto iz Njemačke staro 10 godina, u BIH vrlo brzo postane KRŠ, jer hadžo koji kupi četvorku tih godina neće njen servis vršiti u ovlaštenom ili malo skupljem servisu, nego kod majstora avljanera...hadži, koji kupi takvo auto, bitnije je koliko mu ima crvenih slova u oznaci TDI, nego kada se mijenja ulje ili disk pločice...a i kad ih mijenja, normalno da će uzeti kineske ili turske pločice....
nešto fol pričaš da u Švabiji 50 posto stanovnika vozi auto staro oko 10 godina, jesi li kada zadnji put provjerio kolika je starost voznog parka Zapadne EU??? Nisi i ne znaš, prema tome nemoj pričati da se takva auta voze gore, kada se i ne voze toliko...pogledaj malo akcije, pa ćeš vidjeti koliko je auta od samo PET godina starosti zamijenjeno za nove, kroz ove državne akcije i poticaje....a takva, i starija vozila, jedva čekaju da usreće nekog bosanca ili gancija..(stanovnik Gane) :D
homologacija je rješenje i skoro je donesena, a bezveze mlatite praznu slamu oko toga da li će biti ograničenja, kad je fino na početku teme napisano da ograničenje uvoza više NEĆE biti, jer to EU ne priznaje...kada se uvede homologacija, vozite auta stara i do 50 godina, samo nek budu tehnički ispravna, da ne bi dolazilo do nemilih situacija i sudara zbog neispravnih vozila....
Post Reply