Bosanski kralj s krstom na glavi

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
1gorstak

#76 Re: Bosanski kralj s krstom na glavi

Post by 1gorstak »

essex wrote:
1gorstak wrote:1. Tvrtko se jeste smatrao krscaninom

2. lokalna vlast u Herceg Novom ima pravo da postavlja spomenike kakve zeli, ako hoce Tvrtka ovjekovjeciti kao prodavaca farmerki u Trstu, to im mi ne mozemo zabraniti

3. lokalne vlasti u BiH su slobodne da Tvrtka ovjekovjece kako misle da treba
ok pametni...tvrtko je bosanska historija, bosansko blago. sjecanje na njega bosna ima pravo da zastiti od plagijata i skrnavljenja. uzmi ameriku. mislis da bosna nebi dobila diplomatsku notu kada bi mi napravili bistu linkolna (eto, nasao se razlog) i onda po toj bisti pisali i srali prolaznici, ili jos bolje, posto je covjek bio hriscanin mi mu zaljepimo krstacu iza ledja, jedno 10 metara visoku...znas sta bi ameri rekli?
Ne bi nista. Americku se zastavu pali sirom svijeta i farba po asfaltu kako bi po njoj gazilo sto vise ljudi. Pa nista. Ti napravi Tvrtka kako mislis da treba i to je to.
essex

#77 Re: Bosanski kralj s krstom na glavi

Post by essex »

1gorstak wrote:
essex wrote:
1gorstak wrote:1. Tvrtko se jeste smatrao krscaninom

2. lokalna vlast u Herceg Novom ima pravo da postavlja spomenike kakve zeli, ako hoce Tvrtka ovjekovjeciti kao prodavaca farmerki u Trstu, to im mi ne mozemo zabraniti

3. lokalne vlasti u BiH su slobodne da Tvrtka ovjekovjece kako misle da treba
ok pametni...tvrtko je bosanska historija, bosansko blago. sjecanje na njega bosna ima pravo da zastiti od plagijata i skrnavljenja. uzmi ameriku. mislis da bosna nebi dobila diplomatsku notu kada bi mi napravili bistu linkolna (eto, nasao se razlog) i onda po toj bisti pisali i srali prolaznici, ili jos bolje, posto je covjek bio hriscanin mi mu zaljepimo krstacu iza ledja, jedno 10 metara visoku...znas sta bi ameri rekli?
Ne bi nista. Americku se zastavu pali sirom svijeta i farba po asfaltu kako bi po njoj gazilo sto vise ljudi. Pa nista. Ti napravi Tvrtka kako mislis da treba i to je to.
o cemu ti? niko nije pominjao zastavu. kazes da bi ameri jednostavno sve ono dozvolili? huh, sada pokazujes razumjevanje vlasnistva imidza i porijekla jedne drzave...klasicno nebulatorski,
softly

#78 Re: Bosanski kralj s krstom na glavi

Post by softly »

Ja molim moderatora da zakljuca ovu temu, spasi @essexa od daljeg uvaljivanja u glib vlastitog neznanja, a sve nas od ponovnog cackanja vise puta prezvakane teme na ovom forumu.

Ostrascenost pojedinaca na samo pominjanje kriza i kriscanstva, odnosno na dokaze da je bosansko krscanstvo neoboriva povijesna cinjenica ("nazalost")... prevazilazi neznanje i pokazuje znake sovinizma.
1gorstak

#79 Re: Bosanski kralj s krstom na glavi

Post by 1gorstak »

essex wrote:o cemu ti? niko nije pominjao zastavu. kazes da bi ameri jednostavno sve ono dozvolili? huh, sada pokazujes razumjevanje vlasnistva imidza i porijekla jedne drzave...klasicno nebulatorski,
Nema vlasnistva nad imidzom Tvrtka ili Linkolna.
essex

#80 Re: Bosanski kralj s krstom na glavi

Post by essex »

softly wrote:Ja molim moderatora da zakljuca ovu temu, spasi @essexa od daljeg uvaljivanja u glib vlastitog neznanja, a sve nas od ponovnog cackanja vise puta prezvakane teme na ovom forumu.

Ostrascenost pojedinaca na samo pominjanje kriza i kriscanstva, odnosno na dokaze da je bosansko krscanstvo neoboriva povijesna cinjenica ("nazalost")... prevazilazi neznanje i pokazuje znake sovinizma.
o cemu ti to? ko je ovdje negirao kristijansku historiju bosanskog srednjovjekovlja? pa mislim da bi ja to prvi primjetio i napao...neboj se ti za mene, plivam ja i jos dugo cu plivati kroz scile i haribde velikosrpstva i velehrvatstva...

http://www.herceg-novi.me/
http://www.hercegnovi.cc/

evo i dva linka za herceg novi...prvi je zvanicna stranica grada, drugi je turisticka razglednica...ko hoce moze im poslati svoje vidjenje ove cijele situacije i pozvat se na historijsku vjerodostojnost...
essex

#81 Re: Bosanski kralj s krstom na glavi

Post by essex »

1gorstak wrote:
essex wrote:o cemu ti? niko nije pominjao zastavu. kazes da bi ameri jednostavno sve ono dozvolili? huh, sada pokazujes razumjevanje vlasnistva imidza i porijekla jedne drzave...klasicno nebulatorski,
ovo za tvrtka je nazalost...ono za linkolna, procackaj malo po stajte departmentu i heritage department. svugdje u svijetu se stite likovi i djela zasluznih za te zemlje...eto, sada i to znas...
Geronimo81

#82 Re: Bosanski kralj s krstom na glavi

Post by Geronimo81 »

e moj essex bogulili i CB nisu jedno te isto a za to imas xy dokaza pa da navedem par

7.Osudjuju i odbacuju Stari zavjet. Govore da on potjece od boga tame.(bogumili)
Jedan od sačuvanih biblijskih rukopisa Crkve bosanske sadrži i Knjigu psalama.

Znak kriza je simbol djavolji. (bogumili)
Na preostalim dijelima CB ces naci krizeve kao i na stecima itd.

Svako postovanje svetaca koje se vrsi u crkvama osuduju i ismijavaju i vele da se samo Bogu valja klanjati i postovati ga. (bogumili)
Sveti grgur je bio zastitnik crkve bosanske naces isto tako i novcic iz srednjovjekovne bosne sa sv grgurom koji je bio uvelikostovan u bosni.

Odbacuju molitve koje se u crkvi mole za pokojnike.(bogumili)
Testament gosta radina "Najprvo,za moju dušu Gosta Radina,šest dukata zlatijeh da se dade na službu Božiju.."

Zabranjuju davanje milostinje, odbacuju i odbijaju djela milosrdja.(bogumili)
gost radin"Trista dukat da se imaju i hoće dat dati u ruke netja mi,Gosta Radina Seoničanina,da on to razdijeli s pravom dušom i dobrijem načinom,krštenijem,koji su prave vjere apostolske,pravijem krstijanom - kmetom i pravijem kmeticam - krstijanicam koji da za moju dušu svaki velik' dan' i svetu nedjelju i svetu petku na zemlju koljena poklečuće govore svetu molitvu Božiju,da bi nas' izbavio Gospod' Bog' od grijehov našijeh i pomilovao na strašnom sudištu vijeku vjekoma;"

Isto tako nisu vjerovali u sveto trojstvo a ti otvori sva dijela vladara u bosni a svi pocimlju u ime oca i sina i duha svetog a pogodi sta je to.
Mletačka apokalipsa, Radoslavljevo evanđelje,Hvalov zbornik Kopitarovo bosansko evanđelje i testament gosta Radina jos nitko u njima nije nasao da se spominje ista o velikim temama dualizma kao sto je dobri bog i losi bog pa eto budi ti prvi koji ce to pronaci .
Ima toga jos hrpa ovo je sam ojedan mali dio koji mozes provjeriti i po muzejima .
Sto se tice tvrtka samo prati kotromaniće pace ti biti jasno sta su bili i obrati paznju na visoko i Mile , Arnautovići ;)
and

#83 Re: Bosanski kralj s krstom na glavi

Post by and »

kad im budeš govorio za taj krst,reci im da zamijene onaj putokaz prema granici bih gdje piše rs
1gorstak

#84 Re: Bosanski kralj s krstom na glavi

Post by 1gorstak »

essex wrote:
1gorstak wrote:
ovo za tvrtka je nazalost...ono za linkolna, procackaj malo po stajte departmentu i heritage department. svugdje u svijetu se stite likovi i djela zasluznih za te zemlje...eto, sada i to znas..
Procackaj ti, ti pokusavas dokazati da u SAD djeluje neka tajna policija koja ide svijetom i prati ko crta Abrahama Linkolna dok pisa po snijegu. Jedan od osnova dijaloga je da onaj ko postavlja odredjenu tezu mora argumentovati tu svoju tezu, pa izvoli, "procackaj".
Geronimo81

#85 Re: Bosanski kralj s krstom na glavi

Post by Geronimo81 »

and wrote:kad im budeš govorio za taj krst,reci im da zamijene onaj putokaz prema granici bih gdje piše rs
hahahahha upravo tako
Kopenhagen

#86 Re: Bosanski kralj s krstom na glavi

Post by Kopenhagen »

I dokle stigosmo sa Tvrtkom ? Hrišćanin,kršćanin,katolik,pravoslavac,musliman,jevrej,komunista,prikriveni komunista sda-ovac,snsd-ovac,pc-vac,federalac,sdp-ovac,konstitutivac,ostali,neopredeljen,opredeljen,neuračunljiv... :lol: :sax:
ljubav_aha

#87 Re: Bosanski kralj s krstom na glavi

Post by ljubav_aha »

sto vama nije jasno :?:
Kopenhagen wrote:I dokle stigosmo sa Tvrtkom ? Hrišćanin,kršćanin,katolik,pravoslavac,musliman,jevrej,komunista,prikriveni komunista sda-ovac,snsd-ovac,pc-vac,federalac,sdp-ovac,konstitutivac,ostali,neopredeljen,opredeljen,neuračunljiv... :lol: :sax:
he he he ,na forumu je sve moguce :lol:
Kopenhagen

#88 Re: Bosanski kralj s krstom na glavi

Post by Kopenhagen »

ljubav_aha wrote:sto vama nije jasno :?:
Kopenhagen wrote:I dokle stigosmo sa Tvrtkom ? Hrišćanin,kršćanin,katolik,pravoslavac,musliman,jevrej,komunista,prikriveni komunista sda-ovac,snsd-ovac,pc-vac,federalac,sdp-ovac,konstitutivac,ostali,neopredeljen,opredeljen,neuračunljiv... :lol: :sax:
he he he ,na forumu je sve moguce :lol:
Pitam samo,utvrdili li omladina koje mu je "podrijetlo" :lol: :lol: :lol: :lol:
ljubav_aha

#89 Re: Bosanski kralj s krstom na glavi

Post by ljubav_aha »

:thumbup: :lol:
essex

#90 Re: Bosanski kralj s krstom na glavi

Post by essex »

1gorstak wrote:
essex wrote:
1gorstak wrote:
ovo za tvrtka je nazalost...ono za linkolna, procackaj malo po stajte departmentu i heritage department. svugdje u svijetu se stite likovi i djela zasluznih za te zemlje...eto, sada i to znas..
Procackaj ti, ti pokusavas dokazati da u SAD djeluje neka tajna policija koja ide svijetom i prati ko crta Abrahama Linkolna dok pisa po snijegu. Jedan od osnova dijaloga je da onaj ko postavlja odredjenu tezu mora argumentovati tu svoju tezu, pa izvoli, "procackaj".
ti brkas gradjanske slobode sa medjudrzavnim odnosima...skontaj, pa ces lakse disati, a bez bronhija...
Kopenhagen

#91 Re: Bosanski kralj s krstom na glavi

Post by Kopenhagen »

Utvrđivanje "podrijetla" se nastavlja... :lol: Da probate sa dnk-a,ima li kakve familije još živuće da skratite muke ? :D
1gorstak

#92 Re: Bosanski kralj s krstom na glavi

Post by 1gorstak »

essex wrote:
1gorstak wrote:
essex wrote:ovo za tvrtka je nazalost...ono za linkolna, procackaj malo po stajte departmentu i heritage department. svugdje u svijetu se stite likovi i djela zasluznih za te zemlje...eto, sada i to znas..
ti brkas gradjanske slobode sa medjudrzavnim odnosima...skontaj, pa ces lakse disati, a bez bronhija...
Samo ti argumentuj svoju tezu da neko ima vlasnistvo nad imidzom Linkolna. Za ostalo cemo lako.
essex

#93 Re: Bosanski kralj s krstom na glavi

Post by essex »

Geronimo81 wrote:e moj essex bogulili i CB nisu jedno te isto a za to imas xy dokaza pa da navedem par

7.Osudjuju i odbacuju Stari zavjet. Govore da on potjece od boga tame.(bogumili)
Jedan od sačuvanih biblijskih rukopisa Crkve bosanske sadrži i Knjigu psalama.

Znak kriza je simbol djavolji. (bogumili)
Na preostalim dijelima CB ces naci krizeve kao i na stecima itd.

Svako postovanje svetaca koje se vrsi u crkvama osuduju i ismijavaju i vele da se samo Bogu valja klanjati i postovati ga. (bogumili)
Sveti grgur je bio zastitnik crkve bosanske naces isto tako i novcic iz srednjovjekovne bosne sa sv grgurom koji je bio uvelikostovan u bosni.

Odbacuju molitve koje se u crkvi mole za pokojnike.(bogumili)
Testament gosta radina "Najprvo,za moju dušu Gosta Radina,šest dukata zlatijeh da se dade na službu Božiju.."

Zabranjuju davanje milostinje, odbacuju i odbijaju djela milosrdja.(bogumili)
gost radin"Trista dukat da se imaju i hoće dat dati u ruke netja mi,Gosta Radina Seoničanina,da on to razdijeli s pravom dušom i dobrijem načinom,krštenijem,koji su prave vjere apostolske,pravijem krstijanom - kmetom i pravijem kmeticam - krstijanicam koji da za moju dušu svaki velik' dan' i svetu nedjelju i svetu petku na zemlju koljena poklečuće govore svetu molitvu Božiju,da bi nas' izbavio Gospod' Bog' od grijehov našijeh i pomilovao na strašnom sudištu vijeku vjekoma;"

Isto tako nisu vjerovali u sveto trojstvo a ti otvori sva dijela vladara u bosni a svi pocimlju u ime oca i sina i duha svetog a pogodi sta je to.
Mletačka apokalipsa, Radoslavljevo evanđelje,Hvalov zbornik Kopitarovo bosansko evanđelje i testament gosta Radina jos nitko u njima nije nasao da se spominje ista o velikim temama dualizma kao sto je dobri bog i losi bog pa eto budi ti prvi koji ce to pronaci .
Ima toga jos hrpa ovo je sam ojedan mali dio koji mozes provjeriti i po muzejima .
Sto se tice tvrtka samo prati kotromaniće pace ti biti jasno sta su bili i obrati paznju na visoko i Mile , Arnautovići ;)
geronimo, ustaljeno je (mozda pogresno) da se za cb kaze bogumili...znam ono sto znam i tako i pisem, znam sigurno ono o raspelu kao sto znam da crkve bosanske nisu imale krstove na crkvama (izgleda da su to vise bili samostani). posalji linkove za ovo, uvijek je dobro naci nove stvari, moze i na pp ili ako hoces i ovdje pa da svi vide...vidis, ja sam bosanac i ono sto je moje cu vazda podrzati...o kotromanicima, ja koliko znam poticu iz kotora (danasnja kotor varos) kao bosansko plemstvo, cak se navodi i podatak da su predali grad Hrvoju Vukcicu na upravljanje. pazi, ja ne sporim da su prelazili na katolicanstvo (kao sto rekoh, politicke igre sa papom) ali isto tako tvrdim da su potomci bosansk crkve.
essex

#94 Re: Bosanski kralj s krstom na glavi

Post by essex »

1gorstak wrote:
essex wrote:
1gorstak wrote:
Samo ti argumentuj svoju tezu da neko ima vlasnistvo nad imidzom Linkolna. Za ostalo cemo lako.
prvo, ja sam rekao lik i djelo zasloznih, image je vec copyright sto ti svjesno i namjerno dovodis u paralelu da bi pokusao da zbunis i mene i ostale. svugdje u svijetu postoji JAVNA DOMENA, linkoln je dio te javne domene (javna domena se odnosi na drzavu is koje potice, medjudrzavni odnosi su drugacije rijeseni, u to sam siguran). isto tako postoje i pravila kako se moze korisiti javna domena, kazem ti sve ces naci...a da ti ja trazim i da te ja obrazujem, niti si mi platio niti si mi simpatican pa te zato saljem na googlanje :D
1gorstak

#95 Re: Bosanski kralj s krstom na glavi

Post by 1gorstak »

essex wrote:
1gorstak wrote:
essex wrote:ti brkas gradjanske slobode sa medjudrzavnim odnosima...skontaj, pa ces lakse disati, a bez bronhija...
...a da ti ja trazim i da te ja obrazujem, niti si mi platio niti si mi simpatican pa te zato saljem na googlanje :D
Saljes me na googlanje jer si ti proveo zadnji sat neuspjesno googlajuci. Drugi put ne lupaj i neces imati ovakve probleme.
Energični leptir

#96 Re: Bosanski kralj s krstom na glavi

Post by Energični leptir »

vrtko vjerovatno jeste bio nominalno katolik ali da je katoličanstvo zauzimalo značajnu ulogu u njegovom životu i djelu onda bi Tvrtko sigurno koristio simbol
Čini se da mu stric, koji se predstavljao kao zemaljska slika sv. Grgura, nije slagao s tim:

Božansku provenijenciju vlasti bana Stjepana II. Kotromanića snažno
emaniraju likovni prikazi na šest vrsta njegovih novaca: u duhu starih bizantskih
shvaćanja na njima je s jedne strane prikazan vladar, a s druge Isus Krist.
Na aversu se nalazi ban s atributima ovozemaljske vlasti: u stojećem položaju s
mačem u desnoj i žezlom (u obliku križa ili s križem kao završetkom) u lijevoj
ruci, ili na prijestolju s mačem preko koljena.

A da vidimo kako se Tvrtko, kojem je krst, navodno, bio stran titulira:

Jasno se to pokazalo
nakon Tvrtkove pobjede nad postrojbama kralja Ludovika u župi Plivi
1363., kada se, darujući Vukcu Hrvatiniću za zasluge stečene tom prilikom
utvrdu Sokol, 11. kolovoza 1366. titulirao: “Az’ rab’ b(o)ži i s(ve)toga Gr’gura a
zovom’ gospodin’ ban’ Tvr’tko.”135 Ta intitulacija - kako je istaknuto – rabljena je
u unutarnjoj upotrebi, i teško se oteti dojmu da je imala ulogu konfesionalnopolitičkoga
“glasnogovornika” nepoželjnog izvan Bosne.

(Oba citata iz: D. Lovrenović, Krist i Donator: Kotromanići između vjere rimske i vjere bosanske...)

Zanimljivo da je Farlati i za za Tvrtka napisao "da se zapleo u grčka vjerovanja, u šizmu", što bi, opet moglo asocirati na istočni ćirilometodski obred Crkve Bosanske. Osim toga u rukopisima bosanske crkve, slike svetaca i evanđelista nisu iznimka, što opet ukazuje da su latinski izvori koje bosanske heretike optužuju za prezir prema starozavjetnim patrijasrsima i križu tendenciozan i pogrešan:

Ima li u bosanskim rukopisima potvrda za tvrdnje latinskih izvora o tome
da bosanski heretici preziru, osuđuju, “proklinju” Stari zavjet, s njim i Mojsijev
zakon kao djelo đavolje, te da patrijarhe i proroke proklinju. Nema. Jer -
dva najvažnija rukopisa Crkve bosanske - zbornik Hvala krstjanina i Mletački
zbornik, koji sadrže čitav Novi zavjet, to opovrgavaju tekstovima Dekaloga i
slikama Mojsija. Zbornik Hvala krstjanina sadrži još čitav Psaltir s pridodanim
“biblijskim pjesmama”. U Mletačkom zborniku - u zastavi na početku
Dekaloga nalaze se dva romba okružena stiliziranim cvijećem; u desnom je
nacrtan lik Mojsija (s auerolom) koji desnom rukom pokazuje na Krista, u
lijevom rombu, okružena simbolima. Donji prostor izvan rombova ispunjen je
trima likovima: dvama anđeoskim i jednim ljudskim, bradatim i bez auerole,
koji sklopljenih ruku na molitvu upire pogled u Mojsija. Uz zastave teče tekst
u kojem središnji dio citira iz Druge knjige Mojsijeve gl. 3, a početak i kraj
natpisa kombinirani su s dijelovima drugih pasusa iste glave, spominje se bog
Abrahamov, Isakov i Jakovljev
(Šidak, 1957.: 147.). Te činjenice pobijaju kao
netočnu tvrdnju da bosanski krstjani proklinju patrijarhe i ujedno pokazuju da
je Crkva bosanska u 14. i 15. stoljeću u svojim knjigama imala tekst Psaltira i
Dekaloga i da je priznavala starozavjetne patrijarhe: Mojsija, kojega je štovala
kao sveca (jer ima auerolu).
(Anica Nazor, RUKOPISI CRKVE BOSANSKE)

Što se mene tiče, ja ne bih dizao spomenik niti jednom srednjovjekovnom kralju ili kraljici, vojvodi. Mislim da imamo više zaslužnih književnika, glumaca, državotvoraca iz ZAVNOBiH-a i drugih kojima bi se mogli podići spomenici, a ne vladaru, u čijem bi smo se vremenu sojećali kao potpuni stranci, odnosno bili izrabljivani kao kmetovi u ime Boga.
Lug

#97 Re: Bosanski kralj s krstom na glavi

Post by Lug »

Niko ovdje ne pise protiv hriscanstva ili protiv krsta. Krst, a bogme i swastika su u Bosni postojali hiljade godina prije Kotromanica. Dovoljno je vidjeti samo neke stecke iz 2 i 3 vijeka.... Vi nikako necete da svatite da ovdje govorimo o kruni bosanskog kralja, a ne o kralju i hriscanstvu i krstu kao simbolu krscanstva. Covjek vam pet puta ponavlja da nema nista protiv krsta i krscanstva ali jeste protiv falsifikovanja bosanske krune jer negiranjem-falsifikovanjem krune, negira se na duze staze i srednjovjekovna drzavnost Bosne. Ali djaba! Zar je to tesko shvatiti???? Jos da mi je samo vidjeti tu krunu, mora da lici na krunu Nemanjica, onu sto stoji u parlamentu RS iznad krune sa ljiljanima. Ako je kralj imao krst na kruni, onda i treba da se stavi, ali ako nije, ne vidim razlog zasto bi ga sad stavljali.
I jos nesto, u srednjovjekovnoj Bosni, hriscani bosanske crkve su cinili vrlo mali broj stanovnistva, najveci broj stanovnistva su bili pagani ili mnogobozci. Pa zato se vrlo cesto iz Rima, Bosna i nazivala Paganija. Bogumili su samo jos jedna podvala stigla sa zapadne strane tj. oni koji bolje znaju ko smo mi.
Kad su Turci okupirali Bosansko kraljevstvo, sve si mogao biti, sve, ali ne SAMO ostati mnogobozac ili paganin protiv cega se i papa i muslimani i ortodoksi borili svim silama, jer su monotoisti i kazu Bog je jedan, dok pagani koji su nekad zivjeli na citavom prostoru Evrope i Azije, u to vrijeme jos samo na prostoru Bosne, imaju boga za vodu, sume, planine, izvore itd...i to su im glavni i zajednicki neprijatelji.
Jos jednom, govori se o kruni, simbolu srednjovjekovne drzavnosti i samostalnosti a ne o religiji i simbolima religije.

Moja drzava se zove Bosna i Hercegovina i ima svoju historiju, koju ne mogu i ne zelim mijenjati. Kakva su to kukavicija jaja koja nam se ponovo poturaju. Oni mogu da prave u svojoj drzavi sta hoce, mi im ne mozemo zabraniti, ali traziti od nas da krunu bez ljiljana prihvatimo kao svoj original, nikad ! A bez naseg aminovanja, djaba im trud. Ali nas najbolji odgovor ce biti ako napravimo sami sve nase kraljeve sa krunama i postavimo ih na jedno mjesto dosljedno njihove velicine, kao sto svi narodi Svijeta rade.
Energični leptir

#98 Re: Bosanski kralj s krstom na glavi

Post by Energični leptir »

Niko ovdje ne pise protiv hriscanstva ili protiv krsta. Krst, a bogme i swastika su u Bosni postojali hiljade godina prije Kotromanica. Dovoljno je vidjeti samo neke stecke iz 2 i 3 vijeka....
Kakvi su to stećci iz 2. i 3. vijeka?
Vi nikako necete da svatite da ovdje govorimo o kruni bosanskog kralja, a ne o kralju i hriscanstvu i krstu kao simbolu krscanstva.
Koncepcija srednjovjekovnog kraljevstva u Evropi je nazimisliva bez hrišćanstva, budući da je Crkva kazivala da je kralj Božji izabranik.
Covjek vam pet puta ponavlja da nema nista protiv krsta i krscanstva ali jeste protiv falsifikovanja bosanske krune jer negiranjem-falsifikovanjem krune, negira se na duze staze i srednjovjekovna drzavnost Bosne.
Zbog čega bi se negirala državnost Bosne ukoliko je na kruni (uzgredirečeno, bog te pita kako je zapravo izgledala) bio krst? Krst je simbol hrišćanstva. Hrišćansko sveštenstvo mora obaviti krunisanje da bi bilo legitimno. Krst negira državnost Bosne? Negira li ga i ono "u ime oca i sina i svetoga duha" na povelji Kulina bana?
Ali djaba! Zar je to tesko shvatiti???? Jos da mi je samo vidjeti tu krunu, mora da lici na krunu Nemanjica, onu sto stoji u parlamentu RS iznad krune sa ljiljanima. Ako je kralj imao krst na kruni, onda i treba da se stavi, ali ako nije, ne vidim razlog zasto bi ga sad stavljali.
Ja ne bi vala nikakvog kralja podizao.
I jos nesto, u srednjovjekovnoj Bosni, hriscani bosanske crkve su cinili vrlo mali broj stanovnistva, najveci broj stanovnistva su bili pagani ili mnogobozci.

Dragi Lug, znam da ti je simpatična keltska mitologija i da vjerovatno slušaš Cruachan da bi potom visio po onim smiješnim slavenskim neopaganskim stranicama punim izmišljotina, ali to nije istorija sinko. Istina je da je većina stanovništva bila površno hristijanizirana, da je sačuvalo brojne običaje iz predhrišćanskog razdoblja, ali nema baš nikakvog dokaza da se us rednjovjekovnoj bosni neko molio paganskim božanstvima.
Pa zato se vrlo cesto iz Rima, Bosna i nazivala Paganija.
Paganija je bila neretljanska oblast. U srednjovjekovnoj terminologiji hereza i paganizam često su sinonimi. I muslimani su nazivani paganima, ali teško da su to bili.
Bogumili su samo jos jedna podvala stigla sa zapadne strane tj. oni koji bolje znaju ko smo mi.
Kad su Turci okupirali Bosansko kraljevstvo, sve si mogao biti, sve, ali ne SAMO ostati mnogobozac ili paganin protiv cega se i papa i muslimani i ortodoksi borili svim silama, jer su monotoisti i kazu Bog je jedan, dok pagani koji su nekad zivjeli na citavom prostoru Evrope i Azije, u to vrijeme jos samo na prostoru Bosne, imaju boga za vodu, sume, planine, izvore itd...i to su im glavni i zajednicki neprijatelji.
E joj. O tih jadnih krstjana svako hoće da vidi ono što mu drago. ili su katolici, ili pravoslavci, ili bogumili ili haman pa muslimani, a nikome nije zanimljivo ono što su zaista bili. Heroortodoksna eklesiološka jeres.
Moja drzava se zove Bosna i Hercegovina i ima svoju historiju, koju ne mogu i ne zelim mijenjati. Kakva su to kukavicija jaja koja nam se ponovo poturaju. Oni mogu da prave u svojoj drzavi sta hoce, mi im ne mozemo zabraniti, ali traziti od nas da krunu bez ljiljana prihvatimo kao svoj original, nikad ! A bez naseg aminovanja, djaba im trud. Ali nas najbolji odgovor ce biti ako napravimo sami sve nase kraljeve sa krunama i postavimo ih na jedno mjesto dosljedno njihove velicine, kao sto svi narodi Svijeta rade.
Da svi slavimo laži kako su oni bili dobri, vrijedni, pošteni itd.... ljudi. Jesu al u ... da ne kažem čemu.
Bosnolog

#99 Re: Bosanski kralj s krstom na glavi

Post by Bosnolog »

Bosna ima svoju bogatu historijsku proslost,stoga je treba afirmirati i ozivljavati da je zla cud zaborava ne prekrije poput mahovine ,stoga treba podrzavati afirmaciju nase Bosne i bosanske kraljevske proslosti a posebno najveceg utemeljitelja bosanske drzavnosti i na njega biti ponosni.Da je srece mi bi imali spomen biste i muzeje u kome bi se mlade generacije i turisti obilazeci nasu lijepu BiH upoznavali mnogo vise o nasem bogastvu historijske proslosti i svega sto nas je zadesilo kroz visevjekovne dokaze drzavnosti nase Bosne.Nemozemo i netrebamo prepravljati historijske cinjenice i fakte ali isto tako ne trba dozvoliti fasifikovanje i zloupotrebu iste u dnevno politicke mahalske price pa i rabote kakva je ova preoblikovanjem krune Kulinove od strane falsfikatora Bosne i bosanske historije.Takode sam protivnik da se bilo koji dio nase bogate i krvave historijske proslosti brise i potiskuje u zaborav jer je to dio naseg historijskog blaga, bez obzira kakva ona bila jer ce mo time samo uciniti nasu bogati historiju skromnijom neistinskom i siromasnijom.

Nama treba afirmacija dana Kulina Bana da postane tradicija i obavezna promocija,time bi pomogli sami sebi da povratimo zaboravljenu proslost ali nemozemo je prepravljati i preoblikovati niti dozvoliti da je svojataju nasi susjedi jer je ona bila i ostala samo nasa bosanska .Takode Herceg Novi kao dio tadasnje Boke je bila dio bosanske drzave kao i mnogi dijelovi Dalmacije, ali isto tako moramo shvatiti da je historija Bosne bila fluidna i zamrsena i mijenjala svoje granice koje su ostale sadasnej iz vremena ZAVNOBiH-a

Svi oni zele nasu Bosnu razvuc i preotet i to je anti BH projekt koji se nazalost ponavlja kroz generacije ,njeni najveci izdajnici postase sluge susjeda koji i danas rade ne njenom nestanku dok se istovremeno zaklinji i svojataju bosanskog Kulina dok podrzavaju one koji mijenaju bosansku krunu kako bi ga prisvojili za sebe lazuci i prekrajajuci historijsku istinu kao sto su to uvijek cinili.Oni nece odustati od svojih necasnih lazi i fabrikacija istine ,njima ide na ruku posljedice nemara i nebrige nove bosanskohercegovacke kleronacionalfasisoidne vlasti pod kojom sve propada i nestaje sto cini i sto je cinilo nasu Bosnu kroz njenu hiljadugodisnju postojanost.

Domacin koji ne vodi racuna o svojoj kuci nece je ni imati,na kraju ce biti osuden je da postane beskucnik bez svoje ukradene i preoblikovane proslosti i bez svoje prepoznatljivosti i osobenosti kao takav ostaje bezvrijedan o kome ce da i dalje pricaku viceve dok im kradu njegovo vlastito blago o kome ne vodi sam racuna.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#100 Re: Bosanski kralj s krstom na glavi

Post by Chmoljo »

zoom66 wrote:chmoljo, evo ti ovu temu pa radi shto god hocesh od nje :D
malo brisat', malo banovat'... znaš mene :oops:

23. dec. 2009. 02:13 Isključen/a korisnik/ca iz razloga “trolanje i provociranje”
» NedostupaN

:oops:
Post Reply