konkurs za pripravnike?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Locked
fallout1

#76 Re: konkurs za pripravnike?

Post by fallout1 »

ja ne odoh na MO, mrsko mi bilo ustat rano :lol: jbg, posto znam da je nastimao ali ako je neko bio da nam kaze sta je bilo.....
Fillmore

#77 Re: konkurs za pripravnike?

Post by Fillmore »

Test od 30 pitanja, akcenat je bio na drzavnoj upravi i ustavnom uredjenju BiH. Rezultati su sljedece sedmice na web stranici.
jaca.84

#78 Re: konkurs za pripravnike?

Post by jaca.84 »

Prilicno lagan test, ocekivala sam teze.
jasko_ja

#79 Re: konkurs za pripravnike?

Post by jasko_ja »

Prilicno veliki cirkus, ne znam zbog cega, ali ocekivao sam ozbiljnost...
fallout1

#80 Re: konkurs za pripravnike?

Post by fallout1 »

jasko_ja wrote:Prilicno veliki cirkus, ne znam zbog cega, ali ocekivao sam ozbiljnost...
pa sto ce biti ozbiljnije kad je vec sve nastimano :-D
jaca.84

#81 Re: konkurs za pripravnike?

Post by jaca.84 »

Ozbiljnost? U kojem smislu?
Bice ozbiljno na intervjuu :-D
jasko_ja

#82 Re: konkurs za pripravnike?

Post by jasko_ja »

fallout1 wrote:
jasko_ja wrote:Prilicno veliki cirkus, ne znam zbog cega, ali ocekivao sam ozbiljnost...
pa sto ce biti ozbiljnije kad je vec sve nastimano :-D
Da su pomenuta mjesta za pripravnike zavrsena - ocekivao
Da ce odmah nakon 10 minuta rada par njih izaci i predati rad, kao da su znali unaprijed pitanja - ocekivao
Da je sva raja iz moje grupe bila ispred zgrade, a samo njih 6 do 8 u holu i topolom razgovoru sa uposlenicima - ocekicao
Da nemam ocekivanja - ocekivao :lol:

Ali nisam da ce biti bas onako "grupni rad" pismenog testa.
Prenijeli su mi neke kolege, da je covjek izvadio lap - top na stol, na kojem je imao uradjena pitanja,
da je djevojka uradila test preko mobitela (dzoker - pozovi prijatelja),
a licno sam vidio da ljudi bez problema na stolovima imaju otvorene skripte,
da jedan clan komisije "savjetuje" kolegicu sta bi mogli biti tacni odgovori...
fallout1

#83 Re: konkurs za pripravnike?

Post by fallout1 »

hahahhaha, dobro je sto nisam dosao... subota, kisa pada, fini krevet :lol:
nsu

#84 Re: konkurs za pripravnike?

Post by nsu »

Danas sam prisustvovao testiranju za MO BiH. Sta reci, osim puno, previse mladih ljudi koji traze svoj prvi posao sa fakultetskom diplomom. Prava mala pješadijska brigada sa tri bataljona i iz najmanje dva puka ;-) . Sto se tice samog testa, sve je bilo standardno, znaci slab i nepraktičan izbor pitanja. Nije mi zaista jasno ćemu pitanja oko guvernera Centralne banke, a sa druge mozda jedno ili dva pitanja iz Zakona o odbrani BiH, Zakona o OS BiH, ili Zakona o upućivanju pripadnika OS BiH u misije podrske miru. Lijep pozdrav svima i puno srece sa rezultatima testiranja.
tomyf

#85 Re: konkurs za pripravnike?

Post by tomyf »

nikada se nisam prijavljivala na konkurse u drzavnoj firmi pa me okvirno zanima kako te obavijeste ...trebam li visiti na njihovim stranicama ili na neki drugi nacin...
koliko sve to traje, najkrace...najduze...(5,10 dana mjesec)ili da batalim sve ovo sudeci po komentarima...
inace sam nedavno zavrsila ekonomiju i prijavila se na konkurs u agenciji za statistiku.
jaca.84

#86 Re: konkurs za pripravnike?

Post by jaca.84 »

tomyf wrote:nikada se nisam prijavljivala na konkurse u drzavnoj firmi pa me okvirno zanima kako te obavijeste ...trebam li visiti na njihovim stranicama ili na neki drugi nacin...
koliko sve to traje, najkrace...najduze...(5,10 dana mjesec)ili da batalim sve ovo sudeci po komentarima...
inace sam nedavno zavrsila ekonomiju i prijavila se na konkurs u agenciji za statistiku.
Bez stele i ne pokusavaj. Samo bez veze gubis vrijeme na prikupljanje dokumentacije i odlaske na raznorazne testove i razgovore. Ja vec godinu dana (od kako sam zavrsila fakultet) idem na skoro svaki taj konkurs u drzavnoj firmi ali nista. Spiskovi primljenih budu vec unaprijed gotovi, i prije samog objavljivanja konkursa. Eto to je moje iskustvo.
tomyf

#87 Re: konkurs za pripravnike?

Post by tomyf »

jaca.84 wrote:
tomyf wrote:nikada se nisam prijavljivala na konkurse u drzavnoj firmi pa me okvirno zanima kako te obavijeste ...trebam li visiti na njihovim stranicama ili na neki drugi nacin...
Bez stele i ne pokusavaj. Samo bez veze gubis vrijeme na prikupljanje dokumentacije i odlaske na raznorazne testove i razgovore. Ja vec godinu dana (od kako sam zavrsila fakultet) idem na skoro svaki taj konkurs u drzavnoj firmi ali nista. Spiskovi primljenih budu vec unaprijed gotovi, i prije samog objavljivanja konkursa. Eto to je moje iskustvo.
znaci nista... ali svakako cu otici da vidim kako sve to ide. bas me intersuje.
zanima me samo koliko prije te obavijeste da dodjes na intervju...recimo jave ti danas za sutra ili?
jaca.84

#88 Re: konkurs za pripravnike?

Post by jaca.84 »

Pa minimalno 7 dana prije dobijes postom obavjestenje.
akcija007

#89 Re: konkurs za pripravnike?

Post by akcija007 »

Danas iz Konklurencijskog Vijeca
koe su ti mane i vrline , predstavi se na engleskom, imas li hobija ako da koji i reci o kunkurencijskom vijecu . Rezultati ? Dobit cete obavijest preporucenom postom tj. odbijenicu :)
Milion posto se zna ko ce doci ili vec radi tu , da me na osnovu ovakvih pitanja prime na posao... nidje veze ...
jaca.84

#90 Re: konkurs za pripravnike?

Post by jaca.84 »

akcija007 wrote:Danas iz Konklurencijskog Vijeca
koe su ti mane i vrline , predstavi se na engleskom, imas li hobija ako da koji i reci o kunkurencijskom vijecu . Rezultati ? Dobit cete obavijest preporucenom postom tj. odbijenicu :)
Milion posto se zna ko ce doci ili vec radi tu , da me na osnovu ovakvih pitanja prime na posao... nidje veze ...
Ma naravno, sve ti je odmah jasno. Uzas
leigh

#91 Re: konkurs za pripravnike?

Post by leigh »

Izašao konkurs za pripravnike u Ministarstvu civilnih poslova, 6 izvršilaca sa završenim društvenim fakultetom. E sad mene zanima koliko je pametno prijaviti se za takvo nešto, recimo sa ekonomijom, ako te poslove može izvršavati i neko sa političkih nauka ili slično?
fallout1

#92 Re: konkurs za pripravnike?

Post by fallout1 »

gdje je izasao konkurs?
leigh

#93 Re: konkurs za pripravnike?

Post by leigh »

jučer, ads.gov.ba
zivka

#94 Re: konkurs za pripravnike?

Post by zivka »

Bila sam i ja na testu. I naravno, odmah me je dočekao komentar da će na moje mjesto, na koje se trazi samo jedan pripravnik, biti primljena osoba različite nacionalnosti od moje. A i danas sam čula da je to mjesto već rezervisano. Samo mi nije jasno, zašto onda oni raspisuju te konkurse kad već nekoga imaju u vidu. :?:
akcija007

#95 Re: konkurs za pripravnike?

Post by akcija007 »

ima na boljiposao jucer izisao oglas 8 dana otvoren Teloptic trazi pripravnike ( da se malo maknemo od drzavne sluzbe )
jaca.84

#96 Re: konkurs za pripravnike?

Post by jaca.84 »

akcija007 wrote:ima na boljiposao jucer izisao oglas 8 dana otvoren Teloptic trazi pripravnike ( da se malo maknemo od drzavne sluzbe )
Jasta, ne vrijedi vise ni pokusavati bez stele.
fallout1

#97 Re: konkurs za pripravnike?

Post by fallout1 »

ima na boljiposao jucer izisao oglas 8 dana otvoren Teloptic trazi pripravnike ( da se malo maknemo od drzavne sluzbe )
ovo se radi o programu zaposljavanjea KS....
jaca.84

#98 Re: konkurs za pripravnike?

Post by jaca.84 »

fallout1 wrote:
ovo se radi o programu zaposljavanjea KS....
Kako znas? Jesi li siguran?
fallout1

#99 Re: konkurs za pripravnike?

Post by fallout1 »

da, prvo traze dosta pripravnika a drugo uslov je da ste na birou
akcija007

#100 Re: konkurs za pripravnike?

Post by akcija007 »

pa gdje cemo bbiti drugo pripravnici bez staza nego na birou ?
Upravu si, to je preko biroa, oglas za firme koje traze pripravnike preko biroa se zatvorio 13.2. Biro za svakog zaposlenog pripravnika dotira 600KM plate i + diskreciono je pravo poslodavca da li ce pripravniku dati jos nesto plate na taj iznos ili ne. I mogle su se prijaviti firme koje uredno na vrijeme izmiruju obaveze prema drzavi pdv, doprinosi,porezi i sl.. kao i obaveze prema radnicima...
Locked