RTRS pocinje sa digitalnim emitovanjem-14.12.2009
Moderator: anex
- Arc_Angel
#76 Re: RTRS pocinje sa digitalnim emitovanjem-14.12.2009
dupli
zablokirao mi forum
molim administratora da izbrise post koji se ponavlja
zablokirao mi forum
molim administratora da izbrise post koji se ponavlja
Last edited by Arc_Angel on 22/01/2010 12:45, edited 1 time in total.
- Arc_Angel
#77 Re: RTRS pocinje sa digitalnim emitovanjem-14.12.2009
dupli
Last edited by Arc_Angel on 22/01/2010 12:47, edited 1 time in total.
- Arc_Angel
#78 Re: RTRS pocinje sa digitalnim emitovanjem-14.12.2009
dupli
Last edited by Arc_Angel on 22/01/2010 12:46, edited 1 time in total.
- Arc_Angel
-
behavac
#80 Re: RTRS pocinje sa digitalnim emitovanjem-14.12.2009
A u cemu je problem sto im nisu dali licencu...ako je vec bilo testno emitovanje...zilog wrote:U principu nije lose sto se osavremenjavaju, cak naprotiv, ali je problem u tome sto se sve mora raditi po zakoni i sa licencama. RTRS ima licencu za emitovanje, odnosno radiodifuziju, ali se svaka pojedinacna frekvencija mora licencirati sa obrazlozenjem za sta se koristi. U ovom slucaju to (RTRS) nisu napravili.karanana wrote:pa i poslije raka ce postojati neka nova organizacija, mozda drzavna mozda entitetska koja ce se baviti licencama. nece licence i 065 i 066 samo tako nestati. onda ce nestati sva tri operatera i onda postajemo jednia zemlja bez ikakvih telefona. mislim da to ipak nece dovesti do tolikog raspada cak i da rak nestane.
uostalom, zasto je to toliko lose ako se osavremenjavaju? mjesto da to bude poticaj ovih uhljupima u federaciji da rade isto i da ih stignu i da se napravi zdrava konkurencija i takmicenje koje ce nam svima pomoci, ovdje se jedni zale jer drugi napreduju brze. glupost.
M.tel je dobio licencu u skladu sa zakonom i federalni telekomi su morali progutati tu gorku pilulu radi jedinstva BiH. U slucaju da se RAK raspadne, dolazi posebna entitetska regulativa i tu telekom srpske nema sta da trazi u Federaciji. Onda ce Dodik morati odgovarati Beogradu za sta je Srbija dala preko pola milijarde eura? RS su mogli imati i besplatno, bitno je bilo Federalno trziste.
Prvo se pravi problem tamo gdje ga nema...a onda se taj mis se pretvara u slona...
-
zilog
#81 Re: RTRS pocinje sa digitalnim emitovanjem-14.12.2009
Izgleda da licencu nisu ni trazili, sto je protiv zakona i dozvole za emitera. Onda su se oglusili o nalog da prekinu emitovanje bez licence.
- Bourne
#82 Re: RTRS pocinje sa digitalnim emitovanjem-14.12.2009
Citirano djelimicno sa stranice RAK-a
Uzimajući u obzir da je RTRS bez odgovarajuće dozvole započela korištenje frekvencije iz digitalnog Plana, uz nepoznate tehničke karakteristike, dovedeno je u pitanje i adekvatno postupanje Agencije u vezi sa obavezama koje je BiH preuzela potpisivanjem i ratifikacijom Završnih akata regionalne radio konferencije Ženeva 06.
Osim toga, RTRS je, pored neovlaštenog korištenja frekvencije, reklamirajući svoje digitalno emitovanje kao poseban napredak, propustila da obavijesti krajnje korisnike da sadašnja tehnologija neće biti u upotrebi u momentu uvođenja digitalnog emitovanja u BiH, izlažući gledaoce nepotrebnim troškovima.
Naime, za prijem trenutnog digitalnog signala RTRS-a potrebno je da građani sami kupe odgovarajući „set-top box“, koji se neće moći korisiti kada u BiH u potpunosti bude uvedeno digitalno emitovanje. Podsjećamo, DTT Strategija predviđa emitovanje po standardu DVB-T sa MPEG4 kompresijom.
Na kraju, naglašavamo da je Agencija, kao državni organ, zakonski zadužena da sprovodi odredbe Zakona o komunikacijama BiH, koje su u ovom konkretnom slučaju izričite u smislu da niti jedno fizičko ili pravno lice ne može koristiti frekventni spektar bez odobrenja Agencije.
Na RTRS su se koristili DVBT MPEG2 standardom koji se u BiH nece koristiti ni u kom obliku!
Uzimajući u obzir da je RTRS bez odgovarajuće dozvole započela korištenje frekvencije iz digitalnog Plana, uz nepoznate tehničke karakteristike, dovedeno je u pitanje i adekvatno postupanje Agencije u vezi sa obavezama koje je BiH preuzela potpisivanjem i ratifikacijom Završnih akata regionalne radio konferencije Ženeva 06.
Osim toga, RTRS je, pored neovlaštenog korištenja frekvencije, reklamirajući svoje digitalno emitovanje kao poseban napredak, propustila da obavijesti krajnje korisnike da sadašnja tehnologija neće biti u upotrebi u momentu uvođenja digitalnog emitovanja u BiH, izlažući gledaoce nepotrebnim troškovima.
Naime, za prijem trenutnog digitalnog signala RTRS-a potrebno je da građani sami kupe odgovarajući „set-top box“, koji se neće moći korisiti kada u BiH u potpunosti bude uvedeno digitalno emitovanje. Podsjećamo, DTT Strategija predviđa emitovanje po standardu DVB-T sa MPEG4 kompresijom.
Na kraju, naglašavamo da je Agencija, kao državni organ, zakonski zadužena da sprovodi odredbe Zakona o komunikacijama BiH, koje su u ovom konkretnom slučaju izričite u smislu da niti jedno fizičko ili pravno lice ne može koristiti frekventni spektar bez odobrenja Agencije.
Na RTRS su se koristili DVBT MPEG2 standardom koji se u BiH nece koristiti ni u kom obliku!
- raspolozen23
#83 Re: RTRS pocinje sa digitalnim emitovanjem-14.12.2009
Oni ce platit kaznu rak-u kad tad ali opet ti novci ce se njima vratit zato sto ce rak da rapodijeli javnim emiterima visak novca koji im je ostao iz 2009 godine koji je predvidje za pomoc javnim emiterima za digitalizaciju.
A dali netko zna neku informaciju kada ce to krenut kod na digitalizacija tj kada ce se pokrenut pilot projekat ( testna faza ) dvb-ta
A dali netko zna neku informaciju kada ce to krenut kod na digitalizacija tj kada ce se pokrenut pilot projekat ( testna faza ) dvb-ta
- Haris.ba
#84 Re: RTRS pocinje sa digitalnim emitovanjem-14.12.2009
Bilo bi zanimljivo da napiše ko zna ko je izabran da tuši ove digitalne resivere za mpeg2. Mislim da bi tu trebalo da bude odgovor na ljutnju Dodika i pjevača -direktora. Vjerujem da je neka slična mučka ko sa fiskalnim kasama.
- Bourne
#85 Re: RTRS pocinje sa digitalnim emitovanjem-14.12.2009
"NIKAD MOZDA NI TAD" barem sto se tice FTV-a...ukupan dug FTV-a je premasio ukupnu vrijednost istog pa ti skontaj kad ce preci na dvb-t???raspolozen23 wrote:A dali netko zna neku informaciju kada ce to krenut kod na digitalizacija tj kada ce se pokrenut pilot projekat ( testna faza ) dvb-ta
- raspolozen23
#86 Re: RTRS pocinje sa digitalnim emitovanjem-14.12.2009
a vidi sta sam ja cuo
Nezvanicno znam da dvb-t signal treba da krene sa emitovanjem najkasnije do juna ove godine ako ne i prije. Ovo sto je do sada islo to je bilo eksperimentalno i islo je sa releja Šibovi za podrucje Banja Luke. Kad pocne zvanicno ici ce sa releja na Kozari i bice dostupan u citavoj BiH.
Pretpostavljam da ce krenuti RTRS 1, RTRS 2, FTV, ATV, PINK BH i drzavni BH servis. Ostali ce se postepeno prikljucivati, vec kako ko bude imao para za opremu. Za sada ce ici ovi koji su finansijski najjaci posto je oprema za digitalno emitovanje izgleda za nase prilike preskup.
Nezvanicno znam da dvb-t signal treba da krene sa emitovanjem najkasnije do juna ove godine ako ne i prije. Ovo sto je do sada islo to je bilo eksperimentalno i islo je sa releja Šibovi za podrucje Banja Luke. Kad pocne zvanicno ici ce sa releja na Kozari i bice dostupan u citavoj BiH.
Pretpostavljam da ce krenuti RTRS 1, RTRS 2, FTV, ATV, PINK BH i drzavni BH servis. Ostali ce se postepeno prikljucivati, vec kako ko bude imao para za opremu. Za sada ce ici ovi koji su finansijski najjaci posto je oprema za digitalno emitovanje izgleda za nase prilike preskup.
- mayab
#87 Re: RTRS pocinje sa digitalnim emitovanjem-14.12.2009
Koliko znma , i nasi su emiteri OBAVEZNI(po nekom europskom ugovoru!) u ovoj godini preci na digitalu, i prije nekoliko mjeseci sam procitao vijest, bas na sa-x, da ce "krenuti", naravno u zadnjem momentu, dakle negdje u decembru 2010.!
- Arc_Angel
#88 Re: RTRS pocinje sa digitalnim emitovanjem-14.12.2009
i to mene isto interesuje.Haris.ba wrote:Bilo bi zanimljivo da napiše ko zna ko je izabran da tuši ove digitalne resivere za mpeg2. Mislim da bi tu trebalo da bude odgovor na ljutnju Dodika i pjevača -direktora. Vjerujem da je neka slična mučka ko sa fiskalnim kasama.
imam poznanika u banjaluci, sto radi u jednoj firmi, oni su kasnije svoje fiskalne kase prodavali autoprevoznicima da stampaju putne karte, i on mi je bas pricao o tome kako su se stvari odvijale kad je bila fiskalizacija, i kako su sve tri firme koje su izabrane da budu dobavljaci ustvari u vlsnistvu samog gosn dode, da negovori o cijenama.
kazem ti citao sam da su vlade vecine evropskih drzava odlucile da subvencioniraju te risivere, naravno subvnecionirat ce privatne kablovske providere pa ce taj risiver biti mozda i besplatan ili ce mu cijena biti smiješna za krajnjeg potrošača.
probat cu da ga kontaktiram, pa da vidim da li on zna nesto vise o tome.
jer sad je ocigledno da je krajnji cilj bio da se dva puta isti posao radi, e sada kome bi pare isle od prvog dila je pitnje za milion maraka.
- cica maca
#89 Re: RTRS pocinje sa digitalnim emitovanjem-14.12.2009
www.dtt.ba
evo link, sve pise...kad, zasto, kako...
- raspolozen23
#90 Re: RTRS pocinje sa digitalnim emitovanjem-14.12.2009
ja sam taj portal detaljno proucio i pregledo i nista nema na njim konkretno samo sto ima ono sto svi znamo da u decembru 2011 ko fol sva europa gasi analogni zemaljski signal i prelazi u digitalni tzv dvb-tcica maca wrote:http://www.dtt.ba