Ispravno postavljanje Zastave BiH
-
Nikad klix-Sa X
#76 Re: Ispravno postavljanje Zastave BiH
treba uvesti novcane kazne za ovakve stvari, svaka naopaka zastava 500 KM kazne i pismeno izvinjenje i obrazlozenje u sl.glasniku.
-
uzgajivac
#77 Re: Ispravno postavljanje Zastave BiH
prica za naivne.Adnan91ze wrote:Za sve one koji misle da zastva nista ne znaci grdno su pogrijesili, kao i sve zastave svijeta i ova ima svoju heraldiku mada nije historijski poveziva za naše područije kao što je to štit sa ljiljanima na bijeloj podlozi.
Značenje boja na zastavi:
Bijela - čistoča i ujedno žrtva, simbolizira našu borbu za samostalnos za vlastitu naciju za vlastitu državu
Žuta - Često se vezuje za odanost ali na našoj zastavi simbolizira bolje sutra, nadu u boljitak.
Plava boja - je borba i snaga
Posmatrajući ova značenja sa simbolima na zastavi dobijamo slijedeće:
Trokut predstavlja granice naše države što znači država boljeg sutra nade u boljitak, plava pozadina je simbol borbe i snage, simbol neba koje krase zvjezde čistoče. Zvjezdice nisu slučajno tu one simbliziraju vremena kroz koje je prošla Bosna, ove dvije popolovljene simboliziraju vrijeme prije koje ne pamtimo i vrijeme koje dolazi.
Stoga zastava ima značenje samo se u javnosti malo o tome govori.
ovo je prepis iz teksta autora zastave napisan na engl verziji
- It_is_a_Leclerc
#78 Re: Ispravno postavljanje Zastave BiH
Mislim da sam negdje pročitao da trougao ne simbolizira oblik države već štit, ali mislim da je autor tog tumačenja neka turistička zajednica, tako da možda i nije tačno.
Možda i nemamo najljepšu zastavu na svijetu, ali je ona službena, zvanična i jedina važi kao državna zastava, te se ima poštovati. Kad vidim onaj vrh trougla okrenut prema gore, muka mi dođe
Možda i nemamo najljepšu zastavu na svijetu, ali je ona službena, zvanična i jedina važi kao državna zastava, te se ima poštovati. Kad vidim onaj vrh trougla okrenut prema gore, muka mi dođe
- dustaban
#79 Re: Ispravno postavljanje Zastave BiH
Sasvim je idiotski tvrditi da je vertikalna zastava OBAVEZNO ona kad se horizontalna zaokrene za 90 stepeni. Imate hipten zastava koje se posebno prave za vertikalnu upotrebu (americka zastava naprimjer!) a to se posebno odnosi na zastave na kojima je KONTURA ZEMLJE, naprimjer Kipar. Te zastave se baska prave vertikalna i horizontalna jer se zemlja nikad ne smije okrenuti naopako!
To se naravno ne odnosi na zemlje koje su svakako naopako okrenute, poput BiH!

To se naravno ne odnosi na zemlje koje su svakako naopako okrenute, poput BiH!
- Zviz
- Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam
-
uzgajivac
#81 Re: Ispravno postavljanje Zastave BiH
kako to sad vrh treba okrenuti nadolje? gdje je u logika?It_is_a_Leclerc wrote:Mislim da sam negdje pročitao da trougao ne simbolizira oblik države već štit, ali mislim da je autor tog tumačenja neka turistička zajednica, tako da možda i nije tačno.
- dustaban
#82 Re: Ispravno postavljanje Zastave BiH
Nisi ga dobro razumio. Kad je spic dolje onda je trokut tj. BiH postavljen kako treba.uzgajivac wrote:kako to sad vrh treba okrenuti nadolje? gdje je u logika?It_is_a_Leclerc wrote:Mislim da sam negdje pročitao da trougao ne simbolizira oblik države već štit, ali mislim da je autor tog tumačenja neka turistička zajednica, tako da možda i nije tačno.
Dakle nesporazum, trebao je reci spic a ne vrh. Vrh bh konture je stranica trougla.
-
uzgajivac
#83 Re: Ispravno postavljanje Zastave BiH
mislim gdje je logika da spic bude nadolje, nije to naliv-pero. logicno bi bilo da spic bude gornji, kao kod krova. mozda kontaju da se drska zastave obicno nosi na ramenu, pa onda ona dodje iza ledja tako da trokut legne na ledjadustaban wrote:Nisi ga dobro razumio. Kad je spic dolje onda je trokut tj. BiH postavljen kako treba.uzgajivac wrote:
kako to sad vrh treba okrenuti nadolje? gdje je u logika?
Dakle nesporazum, trebao je reci spic a ne vrh. Vrh bh konture je stranica trougla.
- dustaban
#84 Re: Ispravno postavljanje Zastave BiH
Ti se zayebavas, jelda?uzgajivac wrote:mislim gdje je logika da spic bude nadolje, nije to naliv-pero. logicno bi bilo da spic bude gornji, kao kod krova. mozda kontaju da se drska zastave obicno nosi na ramenu, pa onda ona dodje iza ledja tako da trokut legne na ledjadustaban wrote:Nisi ga dobro razumio. Kad je spic dolje onda je trokut tj. BiH postavljen kako treba.uzgajivac wrote: kako to sad vrh treba okrenuti nadolje? gdje je u logika?
Dakle nesporazum, trebao je reci spic a ne vrh. Vrh bh konture je stranica trougla.?
MA u pravu si, yebo rezon i logiku, ovo je sve pjanska. Kaka zemlja taka nam i zastava.
A himna pogotovo, muka pretocena u... MUK !
- Control panel
#85 Re: Ispravno postavljanje Zastave BiH

kada visi zastava se ispravno postavlja ovako
- dustaban
#86 Re: Ispravno postavljanje Zastave BiH
I tebi ovo u redu?!Control panel wrote:
Kako ste tako bukvalni. Shvatite konacno da dosta zemalja imaju POSEBNE vertikalne zastave kad je na njima neki detalj koji se ne zeli zaokretati. To moze biti kruna, grb, vazan simbol ili... KONTURA ZEMLJE koju zastava predstavlja.
U nasem slucaju onaj trokut upravo simbolizira konturu zemlje i tu se nikako ne bi smjelo dopustiti da stoji naopako. Kod amerikanaca se ista zastava nakon obaranja za 90 stepeni jos i obrne vertkalno jer se ono polje sa zvezdicama mora uvjek nalaziti na lijevoj strani.
Nesto slicno treba napraviti i sa nasom zastavom. Vertikalni polozaj je naprosto iritantan!
Evo kako bi trebalo rjesiti vjesanje BH zastave:

Nikako drukcije !
-
Nikad klix-Sa X
#87 Re: Ispravno postavljanje Zastave BiH
nama nisu centrimetri bitniControl panel wrote:
nego da trokut bude kako valja
post iznad objasnio
-
VCorp
#88 Re: Ispravno postavljanje Zastave BiH
Sa tom Varta zastavom mogu samo obrisati guzicu.
Ljiljani i ništa više.
Ljiljani i ništa više.
-
uzgajivac
#89 Re: Ispravno postavljanje Zastave BiH
okrecu je tako da Evropa bude iznad Bosne, samim time one zvjezdice su hoteli na hrvatskom primorju.
-
TheMule
#90 Re: Ispravno postavljanje Zastave BiH
uzgajivac wrote:okrecu je tako da Evropa bude iznad Bosne, samim time one zvjezdice su hoteli na hrvatskom primorju.
- Logovan
#91 Re: Ispravno postavljanje Zastave BiH
Jasno k'o dan.VCorp wrote:Ljiljani i ništa više.
- kemox
#92 Re: Ispravno postavljanje Zastave BiH
Samo za raju 1920x1080 (desni klik na zastavu save image as...)

- Control panel
- Vasco da Gama
#94 Re: Ispravno postavljanje Zastave BiH
meni je ovo jedna od ljepših zastava na svijetu.
- Erzsebet
#95 Re: Ispravno postavljanje Zastave BiH

Evo moj mali doprinos... Zastava je naopačke visila i na policiji, preko puta Sloge, ali su me oćerali, nisu dali da slikam.
-
zvrk
#96 Re: Ispravno postavljanje Zastave BiH
ako nam grb stoji ovako, valjda bi i zastava trebala, jel 

-
uzgajivac
#97 Re: Ispravno postavljanje Zastave BiH
zastava BiH, odranije poznata policiji.Erzsebet wrote:
Evo moj mali doprinos... Zastava je naopačke visila i na policiji, preko puta Sloge, ali su me oćerali, nisu dali da slikam.
e nece moci. nego Evropu na vrh, Crnu Goru ispod Bosne, Makarsku rivijeru na sredini. tako.zvrk wrote:ako nam grb stoji ovako, valjda bi i zastava trebala, jel
-
Djubre_
#98 Re: Ispravno postavljanje Zastave BiH
Joj oko cega se vi brinete majko moja
Sent from my SAMSUNG-SGH-I747 using Tapatalk 2
Sent from my SAMSUNG-SGH-I747 using Tapatalk 2
-
Bosnia_MAN
#99 Re: Ispravno postavljanje Zastave BiH
drugim rijecima, bitno je da su zvjezdice okrenute prama dole i sve je OK.

- pirmin
#100 Re: Ispravno postavljanje Zastave BiH
Control panel wrote:strasno me nervira kada ljudi ne znaju da ispravno postave nasu zastavu.