Zabrana alkohola

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
nebi

Post by nebi »

maraDONa wrote::mrgreen: nebi - degustator :lol: :skoljka: :zzzz: :lol:
Maradona,Saul je postao Paul,ima tome vec dugo :D :D
I ja poznajem i jedno i drugo.
(Vidi,jebote,rimuje se.Izvini,blento,ti si pjesnik,znam)
blenta

Post by blenta »

benzokain wrote:Ne mozes nikome zabraniti da pije, takodje ne mozes nikome nametnuti svoje misljenje. Recimo moje misljenje je da ako ces se posvetiti vjeri onda nemoj piti nikako, ali ne mozes piti 11 mjeseci u godini i onda postiti za ramazan, i onda si kao vjernik, a onda na prvi dan Bajrama pravo iz dzamije za sank. Nikada se u Sarajevu na ovaj nacin nije slavio Bajram, Bajram je uvijek bio porodicni praznik, gdje bi se sva porodica okupila, svi dotjerani, na stolu raznih dzakonija od hrane, kuca mirise na hranu i drage nam ljude. Ovo sad sto gledam kao proslavu Bajrama, je ustvari zamjena za Novu godinu, jer se sada Nova godina kao ne slavi, i sada svi pricaju kako im Nova godina nikada praznik nije bila.
Odvratno mi je kada vidim punu kafanu u 9 ujutro, svi za sankom i piju kao da im je zadnji put u zivotu, i to sve na prvi dan Bajrama, onda svi nastave piti kuci, i onda se vecina preseli u aqua-u gdje je recimo za prosli Ramazanski Bajram pjevao knez, taj isti knez je pjevao na palama usred rata, a da ne spominjem razne cece, jelene, itd.
A Muderis se sjetio alkohola, sada kada nam je najveci problem u drzavi porast narkomanije, svaki dan mozes procitati vijest kako je umrla nova zrtva narkomanije. I onda dodje Avaz sa svojim genijalnim urednicima i objave sliku zrtve na naslovnoj strani, zamisli samo soka njegovoj porodici.
benzokain, imash pogreshnu predstavu da eto muderis vazi o alkoholu, jer je on zabranjen vjerom, a briga ga za drogu, jer nju vjera ne spominje. isti tretman u islamu imaju i droga i alkohol, a i praktichno su im negativne posljedice i nachin djelovanja vrlo slichni. i kauders misli kao ti
Alfons Kauders wrote: Jah, Muderis & Ceric fino naklapaju samo...

Ispade veci grijeh popit pivu, nego ukrast milone ko Sacirbey...

Veci grijeh stuci koju duplu votkicu, nego dijelit Bosnu, ko njihovi sponzori...

A tek jeger u po bijela dana, mjesto kafe, uh...

Jest, jest, alkohol je najvece zlo naseg drustva... Niposto kriminal, tj. politika, nepismenost, siromastvo i slicni problemi koji se gore navedenih ne ticu... Imaju ljudi preca posla... .

to je moj odgovor koji se odnosi i na tvoj post:
blenta wrote:lakapo, kauders

jedna hutba-jedna tema. ovaj put je to alkohol i njegov shtetni uticaj. zna tema biti i kradja. zna i pismenost/obrazovanje. ne znash shta znaci ikre bismi rabbike i odakle potiche? a siromashtvo, tek da znash da je davanje zekata jedan od pet uslova da se neko nazove muslimanom i da mu to bude prihvacheno kod Boga. ipak, ne zaboravi da vjerski sluzhbenici tretiraju duhovni zhivot i aspekt. za kriminalce ipak drzhava treba obezbijediti dobru policiju i sudstvo, za obrazovanje dobre nastavnike, programe, shkole. svako u svom fahu, alfonse..
benzokain, vjerovatno nisi upoznat da vjerski sluzhbenici problemu narkomanije posvechuju dosta prostora, nimalo manje nego alkoholu i da je prije nekoliko mjeseci islamska zajednica, ne znam da li sveobuhvatno, ili samo sarajevski medzlis, proglasila mjesec borbe protiv droge, gdje su skoro svakodnevno odrzhavane tribine gdje bi uchestvovali vjerski sluzhbenici, kao i ljudi koji su iz prve ruke mogli govoriti o tome koliko je droga zlo, jer su to sami iskusili. jedan od gostiju na jednoj od tribina je bio hamza razhnjatovich.
Bird

Post by Bird »

blenta wrote: hananah, sve je prosto. vjera zabranjuje alkohol vjernicima.
Kako koja vjera.
hananah

Post by hananah »

Pobjedili ste, predajem se, sad mi samo preporucite koje knjige da citam, naucim napamet i da radim onako kako u knjizi pise. Moje tri najdraze su Galeb Jonathan Lingviston, Mali Princ i Alkemicar. Eto ako bih smjela jednu od tih nauciti i sprovoditi *joj izvinjavam se nisu pojedini ni culi za njih a kamoli ih procitali (ne nabraja mi se jer se odmah osjecam zarazenom blentitisom) ali prepoznat ce se pojedinci po tome jer nisu culi za ove knjige.
E da li sad da otvaram novu temu ili cete mi vi preporuciti kakvu "pametnu " knjigu, koja ce mi sve reci sta da radim, kad, kako. Jer ako vama valja pa drugima solite pamet, sto drugima ne bi valjala. Jah :roll:
nebi

Post by nebi »

Ja sa ne predajem.Ako nesto ne podnosim,to su dvije kategrorije ljudi:
partizan od '45 i musliman od '92.
Dakle,navalite,mladi muslimani(mladi po vjernickom stazu).
Marisana je tek pocela.
rainbow_sex

Post by rainbow_sex »

ma sta god mladi musliman pokrene mora zavrsit kao neuspjeh

:)

sta da im covjek preporuci ?

da pokrenu ostvarive planove kao npr

kako zadrzat svoju vjeru u sebi samom ?

sumnjam da bi im i to uspjelo jer to su ljudi koji zele da namecu kontrolu

dakle osobe koje nemaju smiraj vec da izazivaju nevolje i bitke
nebi

Post by nebi »

rainbow_sex wrote:ma sta god mladi musliman pokrene mora zavrsit kao neuspjeh

:)

sta da im covjek preporuci ?

da pokrenu ostvarive planove kao npr

kako zadrzat svoju vjeru u sebi samom ?

sumnjam da bi im i to uspjelo jer to su ljudi koji zele da namecu kontrolu

dakle osobe koje nemaju smiraj vec da izazivaju nevolje i bitke
Kad ti prije zavrsi sminkanje?Ovo je interna stvar medju muslimanima i ne smetaj dok se svadjam sa bracom i sestrama.Kus!
margareta

Post by margareta »

hananah wrote:Pobjedili ste, predajem se, sad mi samo preporucite koje knjige da citam, naucim napamet i da radim onako kako u knjizi pise. Moje tri najdraze su Galeb Jonathan Lingviston, Mali Princ i Alkemicar. Eto ako bih smjela jednu od tih nauciti i sprovoditi *joj izvinjavam se nisu pojedini ni culi za njih a kamoli ih procitali (ne nabraja mi se jer se odmah osjecam zarazenom blentitisom) ali prepoznat ce se pojedinci po tome jer nisu culi za ove knjige.
E da li sad da otvaram novu temu ili cete mi vi preporuciti kakvu "pametnu " knjigu, koja ce mi sve reci sta da radim, kad, kako. Jer ako vama valja pa drugima solite pamet, sto drugima ne bi valjala. Jah :roll:
Nesto od Silvija S. Kranjcevica. "GOSPODARSKOMU KASTORU"
rainbow_sex

Post by rainbow_sex »

>Kad ti prije zavrsi sminkanje?

izvini ali ti je glup komentar
nebi

Post by nebi »

rainbow_sex wrote:>Kad ti prije zavrsi sminkanje?

Izvini,ali tebi je glupa sintaksa.
Cazinjanin

Post by Cazinjanin »

Procitao sam jedan hadis u kojem se kaze ovako otprilike: "Jedan od manjih predznaka Sudnjeg dana je kad ljudi budu poceli smatrati alkohol manjim grijehom ili ga cak ne budu smatrali grijehom!"
hananah

Post by hananah »

Joj otkad se sudnji dan sprema :D Jos od prije pojave ikakve religije :D
nebi

Post by nebi »

Cazinjanin,
alkohol JESTE grijeh i ja licno ne pijem.Ali mi zivimo u sekularnoj drzavi
i onaj ko hoce da pije, moze i da pije.Nijedan musliman nece ozbiljno posumnjati u zabranu alkohola.Prije sam pio,ali ni trenutak nisam pomislio
da je dozvoljeno.Bio sam nacisto sa tim da cinim grijeh i znao sam da mi predstoji duzi razgovor sa bogom na Jevmil-Ahiri. Ali me tangira dvolicnost:
sve sami muslimani,niko ne pije,a pivare biljeze dobitke ko nikad prije,
cak se i uvozi.
BosnjakAga

Post by BosnjakAga »

Docekaces hananah sudnji dan ne brini.

A to je kad umres
hananah

Post by hananah »

To si ti pomjesao aga nesto, ja cu se ponovo roditi. A i ti ces. Ma bolan kakav sudnji dan, svi se mi ponovo radjamo, samo nam duse sele iz jednog tijela u drugo. Ko ti kaze da se neces roditi kao Katolik ili Ortodoks ili kakav proleter ili anarhist, ili bezboznik. Ma ko ti kaze da se neces roditi kao zensko. Pusti mi tih prica o sudnjem danu. Ne vjerujem ja u to. Ja vjerujem da ako cinim dobra ljudima i zivotinjama da cu imati bolju karmu. Nista ne radim pretjerano u zivotu. I to je ono sto svo vrijeme i govorim ali ne kontaju neki. Sve treba imati zlatnu sredinu.
I je li ti to meni prijetis sudnjim danom :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Idi ti pred ciku sa bijelom bradom, ja cu se ponovo roditi, a mozda mi budes zena u iducem zivotu, a ja tvoj muz. Uh kako cu te paziti i maziti. Sve cu ti najmekse tangice kupovati ali ces mi zato morati Aga redovno na fitnes ici. :x
zili

Post by zili »

uh, ja mislila ova tema na diskusijama, u religiju inače ne zalazim... ali kad sam već tu :D

@sees of cheese

ma, dobro jutro kolumbo amerika iza ćoška :D Sve ove aktualne religije su uglavnom jednako primitivne u suštini. Baš zato je dobro ako se nađe neko ko će religiju prilagoditi "civilizaciji". Ja to ne bih obeshrabrivala. Jer upravo će takvi ljudi od Islama napraviti ono što je već napravljeno od katoličanstva u Evropi recimo - lako probavljivi skup trivijalnih tradicija. :D :D

@hananah

e, jesu ti knjige... duboko intelektualne :cry: Ako si mlada, oprašta ti se, ali ja sam mislila da si starija :roll: Da li se ti stvarno s tim knjigama foliraš? :shock: Ako ćeš se već folirati, onda pročitaj koju knjigu iznad srednješkolskog nivoa, mani se te patetike za klinke.
stelium

Post by stelium »

Meni licno ne lezi alkohol nesto posebno(da nema raje,nikad ga nebi ni primirisao) ALI nema te guzice koja bi me mogla ubjediti da koju ne popijem.
Oo Boze,kako mi je pun racq ovih sto propovjedaju razne vjerske gluposti,u sustini sam religiozan ali imam ogromnu averziju prema ovim seratorima sto siju neka pravila po necijim normama.
BosnjakAga

Post by BosnjakAga »

hananah wrote:ja cu se ponovo roditi...
Ti ces bit krava kad se opet rodis, pa cemo te mi pojesti :D
ivy2383

Post by ivy2383 »

"...u religiju inače ne zalazim..."
...niti ja...jednom jesam pa požalila...jednostavno je o ovakvim stvarima blesavo raspravljati...nema smisla...jednostavno ono zagriženi vjernici će tvrditi jedno, da je njihova vjera ona prava, druga strana će tvrditi da je njihova...i tako će u beskraj davati komentare i dokaze o ispravnosti vjere...dok nekome ne dosadi...ili dok se ne otvori nova tema...
...imalo bi smisla da netko ne tvrdi da je njegova vjera ona prava...nego da jednostavno želi ovdje izložiti nešto o svojoj vjeri, nešto o običajima, o kulturi...to bi meni bilo lijepo i zanimljivo jer osobno me to zanima...a kad podje svadja na ovakvim temama...tvrdnje svake od tih strana padnu u vodu...jer dokaže se da ovdje vlada jedna ogromna netolerancija, a ja mislim da ona nije u duhu niti jedne vjere!
zili

Post by zili »

ma, pusti papke ivy, imaš pravo

haj'mo na ljubav&sex, eno se horns tamo uzvrtio :-D
hananah

Post by hananah »

Zili, ja sedmicno procitam po dvije knjige. Iznenadjene - knjige za odrasle. Ali jos uvijek mislim da nema ni u jednoj knjizi za odrasle toliko mudrosti kao u djecijim knjigama :)

Bosnjak Aga, da ti Hana nesto kaze, nisi ti nista skontao ni mene ni sebe. Eto, kazes da ces umrijeti pa cekati sudnji dan. Dakle, ako ti umres a ja se rodim kao krava kako ces me pojesti.
Drugo, ako ces me pojesti znaci i ti ces se ponovo roditi. Sto opet znaci da ces biti moj bik. A posto sam ja prva zapikala da budem musko ti ces biti moja krava. E sad jeste malo poteze naci tangice i teretanu za kravu ali cuda se cine u svijetu izuma pa ce valjda do tog vremena kad se mi ponovo rodimo, draga moja kravice, valjda biti izmisljene tange i teretana za krave :) Kuzis sada, valjda sam bila dovoljno opsirna i jasna :roll:
Uh umorih se ja dok tebi objasnim :D
margareta

Post by margareta »

hananah wrote:Joj otkad se sudnji dan sprema :D Jos od prije pojave ikakve religije :D
Ko ceka ..........doceka...........
BosnjakAga

Post by BosnjakAga »

hananah samo se ti zezaj.

Ko ti garantuje da ces do sutra zivjet?
margareta

Post by margareta »

rainbow_sex wrote:>Kad ti prije zavrsi sminkanje?

Kako ti sebi dozvoljvash da svakoga sam nasminkash ?
Kasnije za svoje djelo ucinjeno drugome ti drugoga optuzujesh ?
Uvazavam sve religije.
Samo ih ne zloupotrebljavam.
JBT

Post by JBT »

Oduuuuuzzzziiiiilllloooooooo se do Bajrama pravo. Stomak mi nesto trokira bez piva poslije rucka. :shock:
Post Reply