Liska wrote:Ti si rekao sto si rekao, djaba ti se sada izvlaciti na anegdote i viceve Vase Kise ili bega Glavovica. Sta su oni bili neki naucnici koji su se bavili karakterologijom? I gdje sam ja naveo da su Bosanci i Hercegovci narod, citiraj me? Kako bi bilo da ja stavljam viceve o Bosancima, pa i one od Vase Kise. Prvi bi se ti uvrijedio. Tvoje pravo da mislis o nekome sto god zelis, ja sam samo primjetio kad bi netko tako govorio o nekom narodu, to bi se smatralo sovinizmom.
Citavo vrijeme govorim da se trebaju odrzati novi izbori pa da vidimo kako ce ovi vijecnici biti izabrani na novim izborima? Ali se ne mogu odrzati dok netko ne raspusti vijece a to je samo OHR ili CIK. Ili ima netko treci, pa me prosvjetli tko je taj treci. Gradsko vijece nije, jer se ne moze samo raspustiti, cak i da svi daju ostavke. Imas neko drugo rjesenje ove situacije?
Vasa Kisa i beg Glavovic su bili liske. Spomenuo sam ti ih samo zato jer si im jamio titulu. Ti -kao rodjeni mostarac- trebas znati da se epitet liske nikako ne smije jamiti, vec tu tutulu dodjeljuju mostaci, i nije nasljednog karaktera. Ne radi se ni o kakvom povlacenju misljenja. I opet ti moram ponoviti ko i svakom rodjenom mostarcu: Hercegovci nisu narod. Kao sto nisu ni bosanci. I opet cu ti ponoviti: da djelim misljena svih onih - pa i liski - koji kazu: da su hercegovci trofazni a bosanci monofazni. Mozes ti ovo shvatati i kao uvredu, ali to je vec opjevana hercegovacka mahana.
Jako mi se dopada ova tvoja opaska o mom sovinizmu jer sam izjavio da su hercegovci trofazni a bosanci monofazni. Na dobrom si puta da skontas da je i ono sto si ti pricao i radio konjicanima, stocanima i seljacim iz gradske uprave isto sovinizam. Jedino sto ja zbog svog izrecenog misljenja necu zavrsiti u zatvoru a ti mozda hoces, jer ti vec sude zasto sto si upao u kancelarije mostarske gradse uprave i degenjecio konjicke sekretarice. Taj tvoj sovinisticki preferans je za Celovine (napomena za bosance: Celovina je mostarska "Zenica"), a moj je za forumskih prdimahovina i podjebancija.
Mostarci su najveci lokal sovinisti koje sam sreo u zivotu.
Mostar je jedini grad u kome ja ne bih volio da mostarci izadju na ulice: jer bi to bio bratoubilacki rat. Na Musali bi visjeli konjicani i stocani a gradske statute ne bi niko ni dirnuo. Onima koji ne pozanaju hercegovce treba objasniti da su @liska i mostarski konjicani po svemu bratski: em su hercegovci; em su isti narod, vjera, kultura. Jedino sto su mostarci sovinisti i toliko mrze konjicane, stocane i nevesinjce da upadaju u gradsku upravu i po kancelarijama mlate konjicane, jer misle da su im oni krivi sto nemaju posla. Konjicani ne mrze mostarce. Naprotiv toliko ih vole da dolaze sa njima da zive i dijele sudbinu. 'ta ne idu konjicani u Saraj'vo ili Travnik.
Posto je Mostar trojajcani celijski organizam isto misle @liskini ahbabi - mostaraci - iz druge dvije celije. Oni se razlikuju od @liske samo po tome sto bi degenjecili istocno krilo mostarske bijele kuce.
Ja i dalje mislim da je Mostar bez gradonacelnika zato sto su bosanci u sred Sarajeva izabrali da im predsjednik bude Zelja Komsic. Posto je Zelja -po mostaskom sovinistickom defaultu- "konjicanin": to je izbor Komsica za predjednika neoprostiva uvreda za hercegovce. Da bi heregovci istom mjerom vratili bosancima ovi nece za gradonacelnika Mostara da postave nekog "stocanina" -kako su se inace bili dogovorili.
Ova prdimahovina o statutima, Sarajevu, medjunarodnoj zajednici i izbornim komisijama je samo dimna zavjesa da se sakriju stvarni razlozi.
Sljedeci razlog ovom mostarskom smradu se krije u mesnici - onoj Lijanovicevoj. Posljednji gradski izbori u Mostaru su pokazali da HDZ rapidno gubi popularnost u svom izbornom korpusu, sto je veci problem za HDZ od toga hoce li mostarski vatrogasci imati platu ili ne.
Kad konjicani i stocani ne bi glasali za Lijanovice u Mostaru: HDZ bi mogao narednih tisucu godina da vlada Mostarom. Posto se pokazlo da HDZ prazni stomake svojih biraca a Lijanovici ih pune HDZ je jamila panika pa su poceli da rastjeruju hajvan da Lijanovici ne bi imali sta da "kolju". Da se hajvan ne bi obadao po Hercegovinito HDZ je skontao da Mostar treba podjeliti u dva tora, jer onda tornjaci iz onog drugog tora ne bi mogli pomoc Lijanovicima. Lijanovici bi ostali sami i onda bi ih HDZ mogao samljet u skembice.
Ovo bi bila neko moja promisljanja o tome zato mostaci nece da biraju zvonara predvodnika. A odgovor na pitanje sta cekaju Mostarci je: Mostarci cekaju da predsjednik Mesic ode u peMziju i Hrvatsku Zajednicu Herceg-Bosnu.