Clinton o embargu: "Evropa se bojala BiH"

Post Reply
kv99

#76 Re: Clinton o embargu: "Evropa se bojala BiH"

Post by kv99 »

Geronimo81 wrote:A klintona i izjava.Bas me onako interesuje zasto Hrvatskoj europa nije ukinula embargo na oruzje.Da je hrvatskoj bilo dozvoljeno ovo bi pilo vode a ovako ne pije i svodi se na srbijanske prijatelje i njihov lobi u ENG,FRA.RUSS.Klintoj ne legenda jos bolju ima izjavu za slovenacki i hrvatski spor :):)

1) Nije se moglo ukinuti embargo Hrvatskoj a da se u istom trenutku ne ukine embargo Bosni i Hercegovini a cilj je bio da embargo za BiH ostane na snazi. Prosipala se teza: embargo za citavo podrucje bivse Jugoslavije a ustvari embargo je bio samo za Bosnu i Hercegovinu .
2) Zato se prislo drugom rjesenju : Hrvatska je uvozila sve sto joj je bilo potrebno sa ili bez embarga a samo je oruzje koje je bilo namjenjeno ABIH bilo zaustavljano ( sjeti se samo cije je brodove i oruzje NATO zaustavljao ). Hrvatskoj je dopusteno da nabavi sve sto joj je bilo potrebno : od pjesadijkog naoruzanje ,tenkova, aviona, borbenih helikoptera pa do moderne opreme za izvidzanje . Hrvatska je dozvoljeno da se naoruaza , cetnici su imali oruzje i jos su bez ometanja nabavljali sta im je bilo potrebno, znaci embargo je naudio Bosni i Hercegovini.
kv99

#77 Re: Clinton o embargu: "Evropa se bojala BiH"

Post by kv99 »

MAD wrote:Ako su samo saveznici islamske zemlje, onda je BiH najebala.

Koliko znam Amerika jos nije "pozelenila" tako da se ne moras bojati.
M.O.S-

#78 Re: Clinton o embargu: "Evropa se bojala BiH"

Post by M.O.S- »

izzy131 wrote:Mozda je Clinton i najbolje pokazao koje smece od drzavnika nas je zastupalo. I koliko je Alija pridonio onome sto smo prosli.
100% :thumbup:
hebem ti dejton i sve potpisnike :dance:
osa

#79 Re: Clinton o embargu: "Evropa se bojala BiH"

Post by osa »

clinton lupeta, pa jedan glas u vijeću sigurnosti protiv uvođenja embarga bio je dovoljan da embargo nikad ne stupi na snagu, glas sad-a, međutim, dignuše oni ruku.
MAD

#80 Re: Clinton o embargu: "Evropa se bojala BiH"

Post by MAD »

Amerikanci rade po trenutnim interesima, ne bi me iznenadilo da im sutra opet Bin Laden bude saradnik..Ne znam samo kakav interes vide u Bosni, za Kosovo se zna, njihova baza.
vecicanac

#81 Re: Clinton o embargu: "Evropa se bojala BiH"

Post by vecicanac »

Ko je to ikada i zamisljao ili pokusao napraviti "Islamsku drzavu" od Bosne i Hercegovine?? Ne znam otkud im uopste te ideje, jer znam da ih mi, pripadnici Armije BiH, nikada nismo imali.. Uvjek se zagovarala cjelovita i jedinstvena Bosna i Hercegovina za sve Bosance i Hercegovce, ne spominjuci ikakvu vjerosipovjest.. Zapadna europa i SAD, Srbija, Hrvatska a i ostatak svjeta, su preporodili Islam u BiH, jer da rata nije bilo, Islam bi izumro u BiH sam od sebe..Ako cemo iskreno sagledati prijeratnu situaciju u BiH, Islam i Islamske tradicije su se jos samo odrzavale po selima u Bosni, gdje su se nosile dimije, i nije bilo mjesovitih brakova, a ostali bosanski muslimani su svi bili partizani i komuniste, koji su i vjeru i urodjene tradicije prodale za funkcije u firmama i drzavne stanove, pa su muslimanski parovi andivali djeci srpska i hrvatska imena, i zenili i udavali drugim vjerama...

A Clinton sada lupeta ko Maksim po diviziji...Ko je to kada mogao SAD-u nesto da zabrani, kada oni to hoce..
kv99

#82 Re: Clinton o embargu: "Evropa se bojala BiH"

Post by kv99 »

osa wrote:clinton lupeta, pa jedan glas u vijeću sigurnosti protiv uvođenja embarga bio je dovoljan da embargo nikad ne stupi na snagu, glas sad-a, međutim, dignuše oni ruku.

Ako iko lupeta to su oni koji ne znaju da je embargo izglasan prije agresije na BiH ( 25 sept 1991) :-)
kv99

#83 Re: Clinton o embargu: "Evropa se bojala BiH"

Post by kv99 »

MAD wrote:Amerikanci rade po trenutnim interesima, ne bi me iznenadilo da im sutra opet Bin Laden bude saradnik..Ne znam samo kakav interes vide u Bosni, za Kosovo se zna, njihova baza.

Na zalost svih kvislinga, Amerika ipak vidi neki svoj interes u Bosni i Hercegovini .
kv99

#84 Re: Clinton o embargu: "Evropa se bojala BiH"

Post by kv99 »

vecicanac wrote:Ko je to ikada i zamisljao ili pokusao napraviti "Islamsku drzavu" od Bosne i Hercegovine?? Ne znam otkud im uopste te ideje, jer znam da ih mi, pripadnici Armije BiH, nikada nismo imali.. Uvjek se zagovarala cjelovita i jedinstvena Bosna i Hercegovina za sve Bosance i Hercegovce, ne spominjuci ikakvu vjerosipovjest.. Zapadna europa i SAD, Srbija, Hrvatska a i ostatak svjeta, su preporodili Islam u BiH, jer da rata nije bilo, Islam bi izumro u BiH sam od sebe..Ako cemo iskreno sagledati prijeratnu situaciju u BiH, Islam i Islamske tradicije su se jos samo odrzavale po selima u Bosni, gdje su se nosile dimije, i nije bilo mjesovitih brakova, a ostali bosanski muslimani su svi bili partizani i komuniste, koji su i vjeru i urodjene tradicije prodale za funkcije u firmama i drzavne stanove, pa su muslimanski parovi andivali djeci srpska i hrvatska imena, i zenili i udavali drugim vjerama...

A Clinton sada lupeta ko Maksim po diviziji...Ko je to kada mogao SAD-u nesto da zabrani, kada oni to hoce..

Za prvi dio si u pravu ali ovo za USA nisi. Nisu mogli sami da ukinu embargo u UN ( tu su im se protivili Britnija i Francuska ) ali su pomogli da se ipak "zaobidze" ( ili mislis da je oruzje koje je dolazilo moglo da se prebaci bez znanja i dopustanja USA ? ) .
MAD

#85 Re: Clinton o embargu: "Evropa se bojala BiH"

Post by MAD »

kv99 wrote:
MAD wrote:Amerikanci rade po trenutnim interesima, ne bi me iznenadilo da im sutra opet Bin Laden bude saradnik..Ne znam samo kakav interes vide u Bosni, za Kosovo se zna, njihova baza.

Na zalost svih kvislinga, Amerika ipak vidi neki svoj interes u Bosni i Hercegovini .
Ko prica o kvinslizima, i ako ne mozes normalno diskutovati, onda bolje nemoj.
kv99

#86 Re: Clinton o embargu: "Evropa se bojala BiH"

Post by kv99 »

MAD wrote:
MAD wrote:Ako su samo saveznici islamske zemlje, onda je BiH najebala.
Ko prica o kvinslizima, i ako ne mozes normalno diskutovati, onda bolje nemoj.
Postavljas ovakve komentare i onda bi da "normalno diskutujes " :?

Nisu samo islamske zemlje saveznici BIH , USa ima interes u BiH i ako to nisi do sada shvatio onda nema sta da se diskutuje. Svet nije onakav kako se prikazuje na RTRS i Avazu.
kiky

#87 Re: Clinton o embargu: "Evropa se bojala BiH"

Post by kiky »

po tome ko nas je i kako predstvljao i vodio tokom rata nije čudna reakcija evrope ...
alija i jalija su ocrnili obraz ovoj zemlji za dugo ...
za primjer treba navest samo to da je šahinpašić bio neka čivija u toj vlasti i tom vodstvu ...
toliko su krali da je čudno što je išta i ostalo za državu i odbranu ...... ( o narodu da negovorim ) ...
amerika je druga stvar ...
da je klinton htjeo pomoč mogao je bez da iko smije zucnut ... ( ili, ko bi mu zabranio ) ...
može i danas, bez ikakvih problema, sve završit za mjesec dana ...
i tu je kvaka ...
iznošenje takvih optužbi na račun evrope nije naivna stvar ... ( pogotovo imenovanje francuske i miterana ) ...
naravno, eu, kurvanjski šuti ...
sve mi to smrdi na ozbiljnu svađu iz koje bi mogle da se izrode nove krizne situacije ...
tj. liči mi na uvertiru u novi sukob na ovim prostorima ali sa drugačijim postavama u taborima ...
konrad

#88 Re: Clinton o embargu: "Evropa se bojala BiH"

Post by konrad »

kiky wrote: može i danas, bez ikakvih problema, sve završit za mjesec dana ...
Kako ?
kv99

#89 Re: Clinton o embargu: "Evropa se bojala BiH"

Post by kv99 »

kiky wrote:po tome ko nas je i kako predstvljao i vodio tokom rata nije čudna reakcija evrope ...
za primjer treba navest samo to da je šahinpašić bio neka čivija u toj vlasti i tom vodstvu ...
toliko su krali da je čudno što je išta i ostalo za državu i odbranu ...... ( o narodu da negovorim ) ...
da je klinton htjeo pomoč mogao je bez da iko smije zucnut ... ( ili, ko bi mu zabranio ) ...
i tu je kvaka ...
iznošenje takvih optužbi na račun evrope nije naivna stvar ... ( pogotovo imenovanje francuske i miterana ) ...
sve mi to smrdi na ozbiljnu svađu iz koje bi mogle da se izrode nove krizne situacije ...
tj. liči mi na uvertiru u novi sukob na ovim prostorima ali sa drugačijim postavama u taborima ...

Halo ljudi , nije da sad branim Ameriku ali treba pogledati i reci im hvala za sve sto su uradili za BiH. Da USA nije htjela da se pomogne Bosni i Hercegovini metak ne bi unisao . Pa sve sto se slalo od pomoci ( od bilo koga ) to je ucinjeno uz makar precutnu pomoc USA. Dovoljno je bilo da se ne mjesaju i moglo je proci a to je vise nego od ostalih koji su aktivno ometali slanje pomoci. Pa ko je natjerao krivosutog da prekine agresiju ? Ko ga je natjerao da otvori puteve ? Ko je pokrenuo bombardovanje cetnickih snaga ? USA nije perfektna ali su ipak uradili mnogo vise nego ostali a neki od tih "ostalih " su aktivno bili na strani neprijatelja BiH.
jefferson

#90 Re: Clinton o embargu: "Evropa se bojala BiH"

Post by jefferson »

kiky wrote:po tome ko nas je i kako predstvljao i vodio tokom rata nije čudna reakcija evrope ...
i tu je kvaka ...
Nisam htio da komentarisem nista upravo zbog ovakvih budalastina, ali kiky...
Smanji malo dozivljaj. Medjunarodni odnosi i diplomatija nije odnos izmedju dvije mjesne zajednice. Ako ti mislis da kad amerika kaze hop svi odmah cup, grdno se varas.
Nece amerika svoje ekonomske odnose zahladiti zbog jebene BiH koja ne zna bil pisala ili srala.
Amerikanci hoce pomoci, ali vece je pitanje da li mi sami sebi hocemo pomoci.
S obzirom ko nam je na vlasti, i koja je novina najuticajnija u BiH, cisto sumnjam.
MAD

#91 Re: Clinton o embargu: "Evropa se bojala BiH"

Post by MAD »

Politika je igra interesa, niko nikome ne pomaze iz ljubavi, vec samo zbog svoji interesa. A BiH pored ovakvog stanja u njoj i zbog idiota koji rade samo za svoje djepove, samo joj Bog moze pomoci.
Geronimo81

#92 Re: Clinton o embargu: "Evropa se bojala BiH"

Post by Geronimo81 »

kv99 wrote:
Geronimo81 wrote:A klintona i izjava.Bas me onako interesuje zasto Hrvatskoj europa nije ukinula embargo na oruzje.Da je hrvatskoj bilo dozvoljeno ovo bi pilo vode a ovako ne pije i svodi se na srbijanske prijatelje i njihov lobi u ENG,FRA.RUSS.Klintoj ne legenda jos bolju ima izjavu za slovenacki i hrvatski spor :):)

1) Nije se moglo ukinuti embargo Hrvatskoj a da se u istom trenutku ne ukine embargo Bosni i Hercegovini a cilj je bio da embargo za BiH ostane na snazi. Prosipala se teza: embargo za citavo podrucje bivse Jugoslavije a ustvari embargo je bio samo za Bosnu i Hercegovinu .
2) Zato se prislo drugom rjesenju : Hrvatska je uvozila sve sto joj je bilo potrebno sa ili bez embarga a samo je oruzje koje je bilo namjenjeno ABIH bilo zaustavljano ( sjeti se samo cije je brodove i oruzje NATO zaustavljao ). Hrvatskoj je dopusteno da nabavi sve sto joj je bilo potrebno : od pjesadijkog naoruzanje ,tenkova, aviona, borbenih helikoptera pa do moderne opreme za izvidzanje . Hrvatska je dozvoljeno da se naoruaza , cetnici su imali oruzje i jos su bez ometanja nabavljali sta im je bilo potrebno, znaci embargo je naudio Bosni i Hercegovini.
1 Znam da se nije mogao ukinuti a odakle ti znas sta je cilj koda srbi nisu htjeli i krajinu ? Nije ukinut radi jakog srbijanskog lobija u ENG,FRA,RUS cak i u SWED. Nemoj da zaboravis da nije bilo Amera nikad se oluja nebi mogla desiti.Cak i kad su Ameri stajali za tu akciju francuzi i englezi su trazili da im se dostave pravci napada HV.Evo danas imas jedan srbijanski lobi koji je oslobodio biljanu.
I hrvatskoj su ulovili dosta posiljki ali ih je mnogo prosvercala a i hrvatska je uhvatila mnogo oruzja od JNA po vojarnama od JNA.
80% oruzja koje su uvezli je bilo sa prostora bivseg SSSR koje su preko mutni likova uvozili.Nitko ne tvrdi da embargo nije naudio ko bude tvrdio lud je ali nije istina sto klinton kaze, jer ta krsćanska europa nije bila cijela za nametanje embarga i vise drzava je bilo za ukidanje embarga ali nemozes nista kad dvije vodece zemlje u EU stopaju posto imaju jak srbijanski lobi.Ta europa je primila xy izbijeglica muslimana sirom svijeta u svoje drzave a da je bila protiv muslimana nebi ih ni primala.
Klinton je zaboravio da je on i zaustavio akcije ABIH,HV,HVO i potpuni slom VRS.
Pare i veze vrte tamo gdje burgija nemoze vazda bilo i ostalo
Last edited by Geronimo81 on 03/11/2009 15:45, edited 1 time in total.
kiky

#93 Re: Clinton o embargu: "Evropa se bojala BiH"

Post by kiky »

jefersone: neznam ko govori o zahlađenju ekonomskih odnosa ili bilo kakvom žrtvovanju za rad bosne ...
jednostavno me čudi jasnoča i konkretnost klintonove izjave ...
budalaštine, hopa-cupa razmaišljanja i svoju nevaspitanost ostavi za pokući ...
konrade: jest, konrade, za mjesec dana, i to onako kako amerika najbolje zna ....
jel te strah odgovora ...
konrad

#94 Re: Clinton o embargu: "Evropa se bojala BiH"

Post by konrad »

kiky wrote:konrade: jest, konrade, za mjesec dana, i to onako kako amerika najbolje zna ....
Moram priznati malo me strah odgovora :oops: ali ipak kazi sta bi se moglo uraditi za mjesec dana,
kako bi to sve izgledalo ?
jefferson

#95 Re: Clinton o embargu: "Evropa se bojala BiH"

Post by jefferson »

kiky wrote:jefersone: neznam ko govori o zahlađenju ekonomskih odnosa ili bilo kakvom žrtvovanju za rad bosne ...
jednostavno me čudi jasnoča i konkretnost klintonove izjave ...
budalaštine, hopa-cupa razmaišljanja i svoju nevaspitanost ostavi za pokući ...
konrade: jest, konrade, za mjesec dana, i to onako kako amerika najbolje zna ....
Ja sam samo rekao da ne moze ono sto si ti rekao, a to je da Clinton moze nesto za mjesec zavrsiti.
De malo knjige i sl, istorija, kontas! Nije svijet poceo sa BiH.
MAD

#96 Re: Clinton o embargu: "Evropa se bojala BiH"

Post by MAD »

Jedno su realnosti a drugo su zelje. Niti ce Bosnjaci poraziti Srbe u bliz ratu kako ovdje to neki zamisljaju i osloboditi Bosnu jer je to utopija.Niti Amerika radi na tome. Niti jedan narod u Bosni ne moze poraziti vojno onaj drugi. Vidim da ovdje neki analiticari razradjuju vojne taktike, Svaki rat bi vodio u jos vecu katastrofu bez pobjednika, samo gubitnici.
osa

#97 Re: Clinton o embargu: "Evropa se bojala BiH"

Post by osa »

kv99 wrote:
osa wrote:clinton lupeta, pa jedan glas u vijeću sigurnosti protiv uvođenja embarga bio je dovoljan da embargo nikad ne stupi na snagu, glas sad-a, međutim, dignuše oni ruku.

Ako iko lupeta to su oni koji ne znaju da je embargo izglasan prije agresije na BiH ( 25 sept 1991) :-)

totalno nebitna stvar, prije, tokom ili nakon, embargo nije smio biti uveden nikad, zato rekoh da clinton lupeta, kad su na kraju vidjeli da ne mogu riješiti sukob u hrvatskoj i bih, onda su počeli žmiriti na jedno oko o dozvolili hv-u da se naoruža. lijepo izjavi jedan američki diplomat nakon oluje"hrvati su odradili sav prljav posao za nas".
kv99

#98 Re: Clinton o embargu: "Evropa se bojala BiH"

Post by kv99 »

Geronimo81 wrote:
kv99 wrote:

1 Znam da se nije mogao ukinuti a odakle ti znas sta je cilj koda srbi nisu htjeli i krajinu ? Nije ukinut radi jakog srbijanskog lobija u ENG,FRA,RUS cak i u SWED. Nemoj da zaboravis da nije bilo Amera nikad se oluja nebi mogla desiti.Cak i kad su Ameri stajali za tu akciju francuzi i englezi su trazili da im se dostave pravci napada HV.Evo danas imas jedan srbijanski lobi koji je oslobodio biljanu.
I hrvatskoj su ulovili dosta posiljki ali ih je mnogo prosvercala a i hrvatska je uhvatila mnogo oruzja od JNA po vojarnama od JNA.
80% oruzja koje su uvezli je bilo sa prostora bivseg SSSR koje su preko mutni likova uvozili.Nitko ne tvrdi da embargo nije naudio ko bude tvrdio lud je ali nije istina sto klinton kaze, jer ta krsćanska europa nije bila cijela za nametanje embarga i vise drzava je bilo za ukidanje embarga ali nemozes nista kad dvije vodece zemlje u EU stopaju posto imaju jak srbijanski lobi.Ta europa je primila xy izbijeglica muslimana sirom svijeta u svoje drzave a da je bila protiv muslimana nebi ih ni primala.
Klinton je zaboravio da je on i zaustavio akcije ABIH,HV,HVO i potpuni slom VRS.
Pare i veze vrte tamo gdje burgija nemoze vazda bilo i ostalo
Npr kad se kaze Svijet ne misli se na sve drzave i drzavice ( od Mongolije do Malvija) vec na one sa uticajem i moci , tako se i sa Evropom ne misli na Andoru i Dansku vec na Britaniju, Franscusku, Spaniju, Njemacku, Italiju itd. Vecina od njih je bila da se zadrzi embargo a tu je imao uticaja cetnicki lobi koji je bas potencirao "islamsku prijetnju" . Ali zar nije bas krivosuti isto tako zagovarao " odbranu krscanstva" i sa time pravdao agresiju i pokusaj podjele BiH ?

Evropa je primila izbjeglice kao sto je Njemacka primila Turke. Koliko god da je Turaka u Njemackoj oni nece prestavljati neku moc ili imati mogucnost da uticu na politiku te zemlje, tako i Evropa rezonuje sa muslimanima. Npr i da ima 10 miliona BiH Muslimana , razbacanih i podjeljenih medzu nekoliko 100 miliona kriscana u Evropi je bezopasnije nego 2 miliona muslimana u suverenoj drzavi.

I opet na kraju, embargo nije ukinut Hrvatskoj jer bi time morali da ukinu embargo i BiH a tada bi bilo teze da opravdavaju onemogucavanje legitimnog prava na odbranu. Ovako se Hrvatska naoruzala do zuba ( cetnici su vec imali sve sto pozele i vise od toga ) a BiH je ostala na milost i nemilost krvnicima.
vee-jay

#99 Re: Clinton o embargu: "Evropa se bojala BiH"

Post by vee-jay »

Da se interesi USA ne poklapaju sa interesima BiH, BiH danas vise ne bi bilo. Tako dakle zasada, hvala USA!
:thumbup:
kiky

#100 Re: Clinton o embargu: "Evropa se bojala BiH"

Post by kiky »

interesantno je da nema komentara iz eu ...
Post Reply