I nemoj me vuci da ti jos nesto kazem, i tebi i "braci krstasima".chuchumbamayumbe wrote:
Da nije "kršćana", ovaj dio BiH pod upravom Reisa&co bi bio ubjedljivo najzaostaliji dio Evrope, a i ovako je prkno žešće.
Hvala Saudija, hvala majko Turska, hvala Malezija i čitav islamski svijet...na ničemu, osim na džamijama.
Drustvena odgovornost Islamske Zajednice u BiH
-
pomoo
#76 Re: Drustvena odgovornost Islamske Zajednice u BiH
-
zonbirile
#77 Re: Drustvena odgovornost Islamske Zajednice u BiH
--------------------------------------------------------pomoo wrote:I nemoj me vuci da ti jos nesto kazem, i tebi i "braci krstasima".chuchumbamayumbe wrote:
Da nije "kršćana", ovaj dio BiH pod upravom Reisa&co bi bio ubjedljivo najzaostaliji dio Evrope, a i ovako je prkno žešće.
Hvala Saudija, hvala majko Turska, hvala Malezija i čitav islamski svijet...na ničemu, osim na džamijama.
daj ba ne lupaj,nisi skontao,off si skroz.Nego šta misliš da IZ otvori starački dom?U drugom kvartu vrtić,nije angažman uvesti vjeronauk o državnom trošku,malo i oni trebaju vratiti narodu.Skupiti pare,voditi akciju,pa za zimu opskrbiti povratnike ogrevom,namirnicama,odjećom.Znaš ovo rade vjerske organizacije druge fele,znači može,ide to kod Boga,čak je i poželjno,pa šta se čeka.
-
pomoo
#78 Re: Drustvena odgovornost Islamske Zajednice u BiH
zonbirile wrote:--------------------------------------------------------pomoo wrote:I nemoj me vuci da ti jos nesto kazem, i tebi i "braci krstasima".chuchumbamayumbe wrote:
daj ba ne lupaj,nisi skontao,off si skroz.
Da mi ti kao njegov advokat po sluzbenoj duznosti pojasnis sta je to "brat" htio da nam kaze i zasto ga se iskljucivo ticu pitanja vezana za IZ, cak i pored SPC kojoj pripada, a koja je sve samo ne "cista"? Mozes nam u njegovo ime razjasniti i ovo boldirano.
Nisam znao sve dok me ti ne osvijesti.Nego šta misliš da IZ otvori starački dom?U drugom kvartu vrtić,nije angažman uvesti vjeronauk o državnom trošku,malo i oni trebaju vratiti narodu.Skupiti pare,voditi akciju,pa za zimu opskrbiti povratnike ogrevom,namirnicama,odjećom.Znaš ovo rade vjerske organizacije druge fele,znači može,ide to kod Boga,čak je i poželjno,pa šta se čeka.
Kao ilustraciju svog stava, naveo sam vjerodostojan hadis koji savrseno jasno govori o pitanju drustvene odgovornosti.
Ako je potrebno mogu i da crtam.
Last edited by pomoo on 31/10/2009 22:38, edited 2 times in total.
-
7paviljon
#79 Re: Drustvena odgovornost Islamske Zajednice u BiH
pa jel ima Islamska zajednica nesto kao katolicka crkva u BiH, dom za stare i nemocne kao one u Novoj Biloj, Tomislavgradu, Posusju... Skole svoje s pravom javnosti, vrtice, rad s mladima u sklopu nesto kao kod katolika FRAMA, Salezijanska mladez...zatim da potpomaze poljoprivrednike nesto kao zadruge...
-
zonbirile
#80 Re: Drustvena odgovornost Islamske Zajednice u BiH
@pomoo
IVZ je od 1976g IZ,sem toga pripadnost jednoj religiji ne može biti ograničavajući faktor dobronamjerne kritike druge,Tako rezonuju tornjaci iz torova,svako svoje stado šiša i mirna Bosna.
IVZ je od 1976g IZ,sem toga pripadnost jednoj religiji ne može biti ograničavajući faktor dobronamjerne kritike druge,Tako rezonuju tornjaci iz torova,svako svoje stado šiša i mirna Bosna.
- Chisum
#81 Re: Drustvena odgovornost Islamske Zajednice u BiH
Nema jos... jebiga, nisu se bas toliko namazijali para kao katolicka crkva... ona to bjesomucno radi vec vise od 2000 godina, pa su u prednosti od nekih par stotina kuka... Nase se vjerske vodje jos uvijek udomljavaju i prave sopstvene dvorce, krece, biraju namjestaj i bijelu tehniku... katolicki su te nadogradnje i selidbe malo ranije zavrsili.7paviljon wrote:pa jel ima Islamska zajednica nesto kao katolicka crkva u BiH, dom za stare i nemocne kao one u Novoj Biloj, Tomislavgradu, Posusju... Skole svoje s pravom javnosti, vrtice, rad s mladima u sklopu nesto kao kod katolika FRAMA, Salezijanska mladez...zatim da potpomaze poljoprivrednike nesto kao zadruge...
Last edited by Chisum on 31/10/2009 23:25, edited 1 time in total.
-
pomoo
#82 Re: Drustvena odgovornost Islamske Zajednice u BiH
Moja greska. Zahvaljujem na ispravci.zonbirile wrote:@pomoo
IVZ je od 1976g
Na dobronamjernoj kritici sam zahvalan, ali tvrdim da je "kritika" doticnog sve samo ne dobronamjerna i sasvim je slucajno dezurni na svim ovakvim i slicnim temema. U tome nije sam. Sta mislis cime je vodjen jedan pripadnik SPC kada kao jedini prioritet bira da se bavi iskljucivo IZ pored svega onoga u cemu se gusi SPC?sem toga pripadnost jednoj religiji ne može biti ograničavajući faktor dobronamjerne kritike druge,Tako rezonuju tornjaci iz torova,svako svoje stado šiša i mirna Bosna.
Kako ti gledas na ovu tezu "da nije bilo krscana"? Mozes li ti pretpostaviti sta bi bilo da nas ne spasavaju od "zaostalog" islama, ali i kako gledas na tvrdnju da nam za razliku od "krscana" sa Srbijom kao najvecim investitorom na celu, citav islamski svijet nije pomogao ni u cemu izuzev u gradnji dzamija, pa im s toga "hvala na nicemu"?
Last edited by pomoo on 31/10/2009 23:24, edited 1 time in total.
- chuchumbamayumbe
#83 Re: Drustvena odgovornost Islamske Zajednice u BiH
@pomoo,pomoo wrote:Bez namjere da branim pohlepnike koje predvodi Mustafa Ceric, ne mogu da ne primijetim i da se ne zapitam zasto si ti @chuchumbamayumbe dezurni na ovakvim temama? Razumio bi mozda da sam te vidio tamo gdje se spominje sramna i zlocinacka uloga SPC u bh drustvu, kako u pripremama za agresiju, u sprovodjenju agresije i genocida, tako i njena postratna uloga? Nemoj se samo opet lazno predstavljati, ovaj puta kao clan IVZ ili nas ubjdedjivati kako nisu uopce vjernik, kao sto si se lazno predstavljao nekada ranije za neke druge potrebe. Imas brate fino SPC i dovoljno zla u njoj i oko nje, pa se s njom obracunaji, jer ako se budes bavio iskljucivo IVZ-om, neces nista stici, a ionako vec kasnis najmanje jedno stotinjak godina.
Na temu drustvene odgovornosti IZ samo cu spomenuti hadis u kojem se kaze da "nije musliman onaj koji zanoci sit, a zna da je njegov komsija gladan". Danas je mnogo gladnih, a mnogi uglednici iz IVZ ne samo da spavaju siti, vec spadaju medju najbogatije ljude u ovom dijelu Balkana, mozda i sire. O porijeklu tog bogatstva suvisno je bilo sta govoriti, kao i o njihovoj vjeri.
Nije baš da sam dežurni na ovakvim temama, ja sam otprilike dežurni i na forumu, pa ti se možda učinilo.
Elem, naprosto "obožavam" ove teme.
Ja sam se sa SPC i zločincim u i oko nje davno obračunao i razračunao na svoj način, a tebi ako smeta što neko ko nije musliman (niti pravoslavac, niti katolik) učestvuje u ovakvim temama, onda to više govori o tebi i tvojim pogledima, nego o meni.
Reci mi konkretno šta sam ja to slagao ili pogrešno rekao, mani se SPC i šuplje (to je klasično podvaljivanje koje nema veze sa stvarnošću niti sa mnom).
- chuchumbamayumbe
#84 Re: Drustvena odgovornost Islamske Zajednice u BiH
Reci slobodno, i ja kažem šta mislim, zašto ti ne bi iznio svoje mišljenje, da vidim i ja i narod ovdje šta si htio reći.pomoo wrote:I nemoj me vuci da ti jos nesto kazem, i tebi i "braci krstasima".chuchumbamayumbe wrote:
Čovjek pokaže podatke (koji dovoljno govore), i u čemu je sada problem?
Jel to on iznosi neistine, ili istina boli?!
Ja naprosto ne mogu da vjerujem da su direktna ulaganja u BiH od strane gore navedenih zemalja tako mizerna.
- chuchumbamayumbe
#85 Re: Drustvena odgovornost Islamske Zajednice u BiH
@pomoo,pomoo wrote:zonbirile wrote:--------------------------------------------------------pomoo wrote:
I nemoj me vuci da ti jos nesto kazem, i tebi i "braci krstasima".
daj ba ne lupaj,nisi skontao,off si skroz.
Da mi ti kao njegov advokat po sluzbenoj duznosti pojasnis sta je to "brat" htio da nam kaze i zasto ga se iskljucivo ticu pitanja vezana za IZ, cak i pored SPC kojoj pripada, a koja je sve samo ne "cista"? Mozes nam u njegovo ime razjasniti i ovo boldirano.
Nisam znao sve dok me ti ne osvijesti.Nego šta misliš da IZ otvori starački dom?U drugom kvartu vrtić,nije angažman uvesti vjeronauk o državnom trošku,malo i oni trebaju vratiti narodu.Skupiti pare,voditi akciju,pa za zimu opskrbiti povratnike ogrevom,namirnicama,odjećom.Znaš ovo rade vjerske organizacije druge fele,znači može,ide to kod Boga,čak je i poželjno,pa šta se čeka.
Kao ilustraciju svog stava, naveo sam vjerodostojan hadis koji savrseno jasno govori o pitanju drustvene odgovornosti.
Ako je potrebno mogu i da crtam.
Opet ti ponavljam, ja ne pripadam SPC, koliko god to tebi smetalo. Ni ti niti bilo ko drugi mi neće govoriti kamo pripadam. Probali su nekoliko puta pa nisu uspjeli. Nećete ni sada uspjeti, ni ti, niti tebi slični koji najviše vole da razvrstavaju i prebrojavaju.
Kontaš?!
- chuchumbamayumbe
#86 Re: Drustvena odgovornost Islamske Zajednice u BiH
Ja ne pripadam ni IZ, niti SPC, ali smatram da itekako imam pravo da kritikujem koga ja god hoću, pogotovu ako se nalazim na teritoriji koju taj neko "kontroliše".pomoo wrote:Moja greska. Zahvaljujem na ispravci.zonbirile wrote:@pomoo
IVZ je od 1976g
Na dobronamjernoj kritici sam zahvalan, ali tvrdim da je "kritika" doticnog sve samo ne dobronamjerna i sasvim je slucajno dezurni na svim ovakvim i slicnim temema. U tome nije sam. Sta mislis cime je vodjen jedan pripadnik SPC kada kao jedini prioritet bira da se bavi iskljucivo IZ pored svega onoga u cemu se gusi SPC?sem toga pripadnost jednoj religiji ne može biti ograničavajući faktor dobronamjerne kritike druge,Tako rezonuju tornjaci iz torova,svako svoje stado šiša i mirna Bosna.
Kako ti gledas na ovu tezu "da nije bilo krscana"? Mozes li ti pretpostaviti sta bi bilo da nas ne spasavaju od "zaostalog" islama, ali i kako gledas na tvrdnju da nam za razliku od "krscana" sa Srbijom kao najvecim investitorom na celu, citav islamski svijet nije pomogao ni u cemu izuzev u gradnji dzamija, pa im s toga "hvala na nicemu"?
Ja živim u Sarajevu, i kao pripadnik manjine, tj ostalih, imam pravo da kažem šta mi smeta.
Ne živim u Banjaluci, niti u Mostaru (mada su i to prelijepi gradovi i nemam ništa protiv njih, kao niti protiv Sarajeva). Ali imam protiv vladajućih nacionalnih oligarhija, na čelu sa "svjetovnim velikodostojnicima" i njihovim kompanjonima po vjeri i naciji iz politike.
E sada, pošto ja živim u Sarajevu, a i forum je SAX, prirodno je da me se više dotiču teme vezane za moj grad i moje življenje u njemu. Na stranu to u kakvoj su situaciji manjine u ostalim gradovima, ja ovdje dižem svoj glas zbog onoga što mene kao individu ovdje najviše, neću reći boli (ne boli me), nego zbog onoga što me nervira i što mi ide na neku stvar.
Ja ne mogu biti slijep pored očiju niti se moje informisanje vodi na gledanje strogo jedne "strane", dapače.
Mnogo je bolja perspektiva/pogled kada se gleda kroz oči nekoga ko ne ide u crkvu/džamiju, ko ne glasa za "svoje", ko gleda stvari objektivno i ko nije opterećen i koga ne jede mržnja prema nekome ko nije njegove vjere/nacije.
Ja volim biti ironičan (mnogi mi to često zamjeraju), ali suština stvari ako najlakše dolaze do izražaja, a to što neko ne želi istini gledati u oči i što u smeta što neko sebi uzima za pravo (iako nije ni zelen, ni plav, a vala ni crven) da se pojavljuje na ovakvim temama, e takvu pravdu možete tražiti na nekim drugim forumima, ovaj je još uvijek poprilično otvoren i zdrav za različita mišljenja (za razliku od nekih, vama dragih i "objektivnih").
-
Nezbilj
#87 Re: Drustvena odgovornost Islamske Zajednice u BiH
Da možda si u pravu, možda trebamo biti strpljivi dok se velikodužnosnici IZ ne namazijaju dovoljno da im dosadi pa da počnu raditi nešto korisno i za narod. U međuvremenu bićemo bogobojazni, plaćaćemo zekat, ići na džume i slušati političke govore našeg dragog reisa uplaćivati donacije za zgradu rijaseta i izgradnju novih džamija da narod ima gdje klanjat. Imaćemo strpljenja i za našu braću Arape koji tvrde da smo mi toliki idioti da oni nemaju u šta uložiti svoje silne milijarde dok za to vrijeme naši din dušmani iz Evrope i regiona ulažu u BiH šakom i kapom.Chisum wrote:Nema jos... jebiga, nisu se bas toliko namazijali para kao katolicka crkva... ona to bjesomucno radi vec vise od 2000 godina, pa su u prednosti od nekih par stotina godina... Nase se vjerske vodje jos uvijek udomljavaju i prave sopstvene dvorce, krece, biraju namjestaj i bijelu tehniku... katolicki su te nadogradnje i selidbe malo ranije zavrsili.7paviljon wrote:pa jel ima Islamska zajednica nesto kao katolicka crkva u BiH, dom za stare i nemocne kao one u Novoj Biloj, Tomislavgradu, Posusju... Skole svoje s pravom javnosti, vrtice, rad s mladima u sklopu nesto kao kod katolika FRAMA, Salezijanska mladez...zatim da potpomaze poljoprivrednike nesto kao zadruge...
Za to vrijeme pogledajmo čime se na primjer bavi Karitas:
http://www.carbkbih.com.ba/index.php?prikaz=projekti
Partneri: Caritas Vrhbosanske nadbiskupije Sarajevo, Caritas biskupija Mostar-Duvno i Trebinje – Mrkan,Caritas biskupije Banja Luka,Caritas Italiana, Secours Catholique, Caritas International Belgium
Trajanje projekta: Siječanj 2009. – Ožujak 2010.
Projektni ciljevi - rezultati:
S.1.Stalna opservacija različitih tipologija siromaštva u BiH
C.1.Definirati instrumente, mehanizme i podatke za opservaciju siromaštva u Bosni i Hercegovini.
R.1.Formiranje ureda za Opservatorij siromaštva
R.2.Prikupljanje podataka
R.3.Obrada prikupljenih podataka
R.4.Komunikacija zaključaka obrade
R.5.Vrednovanje rezultata i razvoja projekta
Vrste akcije: Prikupljanje i obrada podataka, izrada i promocija izvješća o siromaštvu u BiH, promocija slušanja i opserviranja na lokalnim razinama.
Vrijednost projekta: 218.955,16 KM / 111.950,00 €.
Partneri: Hrvatski Caritas
Korisnici: Financiraju se projekti partnerskih organizacija, udruga, župnih zajednica, župnih i biskupijskih caritasa te privatnih osoba. Korisnici su odabrani na osnovu odabira ponuđenog projektnog prijedloga na javnom natječaju. Svake godine su novi korisnici.
Trajanje projekta: projekt je u godišnjim ciklusima. Prvi ciklus bio je 2007/2008 godinu. Sada je u trajanju drugi ciklus 2008/2009.
Cilj: Solidarnost naroda u Hrvatskoj sa Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini kroz:
Financiranje malih projekata za udruge, župne zajednice i privatne osobe u svrhu poboljšanja socijalnog sustava u BIH
Financiranje malih projekata za udruge, župne zajednice i privatne osobe u svrhu provođenja aktivnosti izobrazbe.
Financiranje malih projekata za udruge i privatne osobe u svrhu razvoja malog poduzetništva i/ili privatnih ili zajedničkih gospodarstava.
Jačanje struktura caritasa.
Vid djelovanja: na javni natječaj prijavljuju se udruge, nevladine organizacije, župne zajednice, župni caritasi i privatne osobe koje imaju projekte socijalne, edukativne i gospodarske naravi. Stručna komisija odabire projektne prijedloge koji će se financirati na osnovu predviđenog budžeta za ciklus (prikupljenog novca u Hrvatskoj). Tijekom provedbe projekta provodi se monitoring i evaluacija, te se priprema video zapis o projektima.
Ukupna vrijednost projekta: 450.000 KM / 250.000 €.
Partneri: Caritas Italiana, Secours Catholique
Korisnici: Udruge bivših logoraša i obitelji nestalih osoba (22); lideri i aktivisti udruga (ca 130)
Trajanje projekta: Siječanj - Prosinac 2008.
Projektni ciljevi - rezultati:
Razvoj menadžerskih i zagovaračkih vještina udruga
Ekonomska potpora udrugama za implementaciju gospodarskih projekata
Ojačavanje suradnje između udruga
Vrste akcije: Obuka lidera i aktivista udruga iz oblasti menadžmenta i izgradnje mira, financiranje malih gospodarskih projekta, evaluacija.
Vrijednost projekta: 198.446,33 KM / 101.464,00 €.
Donator: Njemački Caritas ( DCV )
Korisnici: nezaposleni, izbjeglice i prognanici, obitelji koje nemaju dovoljno sredstava za preživljavanje i umirovljenici
Trajanje projekta: 6 mjeseci 2007/2008
Ciljevi: Poboljšanje životnih uvjeta kroz hitnu pomoć (nabavka i podjela: peći, ogrjevnog drveta, deka i madraca)
Vrsta djelovanja: Pomoć ljudima u nevolji kroz dodjelu osnovnih potreba za preživljavanje. Zimski program, kojeg Caritas provodi svake godine, od velike je važnosti za pojedince i siromašne obitelji. Bosna i Hercegovina, po mnogočemu specifična zemlja, nalazi se na dnu ljestvice gospodarskog razvitka. Politički razvojni procesi su prespori pa se to prenosi i na ekonomske razvojne procese. Zacrtani planovi oko povratka raseljenih i izbjeglih osoba kao što je obnova i razvoj zemlje ne ostvaruje se kako je to zamišljeno.
Korisnici projekta: Caritas Mostar je pomogao osobama koje su nezaposlene, izbjeglice i prognanici, obiteljima koje nemaju dovoljno sredstava za preživljavanje i umirovljenici. Podijeljeno je 81 peć za grijanje i kuhanje i 224 m3 ogrjevnog drveta.
Caritas Sarajevo je pomogao obiteljima u centralnoj Bosni gdje je podijelio 254 peći za grijanje i kuhanje.
Caritas Banja Luka je podijelio siromašnim obiteljima 73 peći za grijanje i kuhanje, 115 ležaja i 749 m3 ogrjevnog drveta.
Vrijednost projekta: 90.000 EUR/176.024,70
Partneri: Caritas Internationalis Belgium, Secours catholique, Fondacija Abbé Pierre, Regija Auvergne (Francuska), Francuska Ambasada – Sarajevo.
Korisnici: nezaposlene obitelji iz ruralnih područja općine Fojnica koje preživljavaju baveći se poljoprivredom, uzgojem stoke, voćarstvom i preradom voća, sakupljanjem šumskih plodova, gljiva i ljekovitog bilja, lokalne Udruge, poljoprivredne zadruge i druge NVO.
Trajanje projekta: 3 godine (2007-2009).
Ciljevi
1. Sektor poljoprivrede
50 obitelji proizvođača imat će pristup potrebnim informacijama o potencijalnom tržištu i ostalim potrebama (nabavka opreme, očekivanja, posjete i sajmovi, izrada privrednih planova, komunikacija i promocija)
kreiranje mreže proizvođača uz poštivanje standarda kvaliteta
pristup modernijem tržištu (lanci supermarketa, male prodajne točke, AMAP/košarice svježih domaćih proizvoda)
jačanje udruga, postojećih i moguće formiranje novih (logistička podrška, organizirane posjete sajmovima i uspješnim proizvođačima).
2. Sektor turizma
trasiranje i označavanje staza za pješačenje
razvoj seoskog turizma (gostinjske kuće)
podrška razvoju turizma termalnih voda
podrška u komunikaciji (promocija, seminari).
3. Zaštita okoliša
organizacija edukacije o zaštiti okoliša
zagovaranje i promocija Fojnice kao zaštićene zone (prirodna raznolikost, bioraznolikost i opasnosti)
oprema, kontejneri, panel-ploče, edukacija u školama, promocija u vidu koncerata i aktivnosti mladih.
Vrsta djelovanja: edukacije na tražene teme u pravcu triju sektora djelovanja, posjeti sajmovima i uspješnim poduzećima (farmama, korporacijama, zadrugama), dodjela mini grantova obiteljima za podršku razvoja male privrede, istraživanje tržišta, marketing i promocija.
Ukupna vrijednost projekta: 730.883 KM / 373.695 €.
Eto vidimo kako katolička crkva koristi svoje međunarodne veze i autoritet za prikupljanje i usmjeravanje sredstava prema vjernicima kojima je pomoć potrebna. Ipak mislim da IZ i islamski svijet raspolaže sa dovoljno sredstava da ulaže u ovakve i slične stvari a ne samo u izgradnju džamija.
U svakom slučaju katolička crkva u BiH aferim, islamska zajednica u BiH sjedi jedan.
-
Nezbilj
-
pomoo
#89 Re: Drustvena odgovornost Islamske Zajednice u BiH
chuchumbamayumbe wrote:@pomoo,pomoo wrote:Bez namjere da branim pohlepnike koje predvodi Mustafa Ceric, ne mogu da ne primijetim i da se ne zapitam zasto si ti @chuchumbamayumbe dezurni na ovakvim temama? Razumio bi mozda da sam te vidio tamo gdje se spominje sramna i zlocinacka uloga SPC u bh drustvu, kako u pripremama za agresiju, u sprovodjenju agresije i genocida, tako i njena postratna uloga? Nemoj se samo opet lazno predstavljati, ovaj puta kao clan IVZ ili nas ubjdedjivati kako nisu uopce vjernik, kao sto si se lazno predstavljao nekada ranije za neke druge potrebe. Imas brate fino SPC i dovoljno zla u njoj i oko nje, pa se s njom obracunaji, jer ako se budes bavio iskljucivo IVZ-om, neces nista stici, a ionako vec kasnis najmanje jedno stotinjak godina.
Na temu drustvene odgovornosti IZ samo cu spomenuti hadis u kojem se kaze da "nije musliman onaj koji zanoci sit, a zna da je njegov komsija gladan". Danas je mnogo gladnih, a mnogi uglednici iz IVZ ne samo da spavaju siti, vec spadaju medju najbogatije ljude u ovom dijelu Balkana, mozda i sire. O porijeklu tog bogatstva suvisno je bilo sta govoriti, kao i o njihovoj vjeri.
Nije baš da sam dežurni na ovakvim temama, ja sam otprilike dežurni i na forumu, pa ti se možda učinilo.
Ja sam se sa SPC i zločincim u i oko nje davno obračunao i razračunao na svoj način, a tebi ako smeta što neko ko nije musliman (niti pravoslavac, niti katolik) učestvuje u ovakvim temama, onda to više govori o tebi i tvojim pogledima, nego o meni.
Reci mi konkretno šta sam ja to slagao ili pogrešno rekao, mani se SPC i šuplje (to je klasično podvaljivanje koje nema veze sa stvarnošću niti sa mnom).
Dobro si se razracunao, nema sta. Sigurno si to ucinio predano i temeljito kao sto se predano i temeljito razracunavas sa IZ, bas kao sto sam siguran da si se i po ovom forumu razracunavao, posto visis na njemu. Izvinucu se za moju tvrdnju da ti je jedini prioritet IZ i otklonices sve sumnje u tvoje pobude ako ces nam pokazati gdje si to ucinio na ovom forumu, ali ne ocekujem nista manje zara nego kada je u pitanju IZ.
Za razliku od tebe, nista ti ja ne podvaljujem, tvoji komentari su jos uvijek tu, ja samo pitam, na ta pitanja nema odgovora, a vidim i da nemas potrebe da bilo sta dodas, oduzmes ili mozda razjasnis, pa necu ni da te pitam dodatno objasnjavas svoj komentar o "braci krscanima", "zaostalosti" i nekim drugim sitnicama. To smo davno apsolvirali na svojoj kozi.
I pusti bolan tih folova, nisi ni pravoslavac, ni musliman, ni katolik.
- chuchumbamayumbe
#90 Re: Drustvena odgovornost Islamske Zajednice u BiH
Obožavam ovakve likove, naprosto, jer sa njima je najlakše.pomoo wrote:chuchumbamayumbe wrote:@pomoo,pomoo wrote:Bez namjere da branim pohlepnike koje predvodi Mustafa Ceric, ne mogu da ne primijetim i da se ne zapitam zasto si ti @chuchumbamayumbe dezurni na ovakvim temama? Razumio bi mozda da sam te vidio tamo gdje se spominje sramna i zlocinacka uloga SPC u bh drustvu, kako u pripremama za agresiju, u sprovodjenju agresije i genocida, tako i njena postratna uloga? Nemoj se samo opet lazno predstavljati, ovaj puta kao clan IVZ ili nas ubjdedjivati kako nisu uopce vjernik, kao sto si se lazno predstavljao nekada ranije za neke druge potrebe. Imas brate fino SPC i dovoljno zla u njoj i oko nje, pa se s njom obracunaji, jer ako se budes bavio iskljucivo IVZ-om, neces nista stici, a ionako vec kasnis najmanje jedno stotinjak godina.
Dobro si se razracunao, nema sta. Sigurno si to ucinio predano i temeljito kao sto se predano i temeljito razracunavas sa IZ, bas kao sto sam siguran da si se i po ovom forumu razracunavao, posto visis na njemu. Izvinucu se za moju tvrdnju da ti je jedini prioritet IZ i otklonices sve sumnje u tvoje pobude ako ces nam pokazati gdje si to ucinio na ovom forumu, ali ne ocekujem nista manje zara nego kada je u pitanju IZ.
Za razliku od tebe, nista ti ja ne podvaljujem, tvoji komentari su jos uvijek tu, ja samo pitam, na ta pitanja nema odgovora, a vidim i da nemas potrebe da bilo sta dodas, oduzmes ili mozda razjasnis, pa necu ni da te pitam dodatno objasnjavas svoj komentar o "braci krscanima", "zaostalosti" i nekim drugim sitnicama. To smo davno apsolvirali na svojoj kozi.
I pusti bolan tih folova, nisi ni pravoslavac, ni musliman, ni katolik.
Vidiš da tvoje riječi i argumenti udaraju u zid koji te ne čuje (ili ne žali da te čuje), i to je to.
Ja sam se sa SPC razračunao u svom životu, a ne na forumu, a tebi niti sličnima tebi zaista nema potrebe da objašnjavam kada i kako sam to učinio.
Oni koji me poznaju znaju o čemu govorim.
A nisam ni pravooslavac, niti musliman, niti katolik...o kakvim ti folovima govoriš?
Zar ne razumiješ da neko može živjeti van 3 tora i misliti svojom glavom?!
Nisam ja tebi problem, ti si problem sam sebi.
- chuchumbamayumbe
#91 Re: Drustvena odgovornost Islamske Zajednice u BiH
dupli, navalila raja da skine do zadnje mege i to ti je... 
-
popajic
#92 Re: Drustvena odgovornost Islamske Zajednice u BiH
De se ti malo prisaberi...srkni vode i ne bulazni !@Isko
Vas dvoica, starih Islamofoba i provokatora, ne zelite shvatiti da u nasem lijepom seheru ima najmanje 50.000 aktivnih vjernika, koji svojim prilozima ucestvuju u finansiranju i gradnji dzamija. I bez obzira na vasu muku i apele, dok god je legalno, gradicemo ih od svojih para, ako Bog da, gdje god stignemo i dok god se munara ne istakne u svakoj mahali u kojoj ima vjernika. A pogotovo cemo ih graditi tamo gdje su bile i gdje je nase pravo da ih gradimo.
A vi i dalje kukajte, placite i naricite. Pa znate da je vjera opijum za narode.
Ti si ocito predstavnik tih "vjernika" kojima godi disco razglas sa dzamija, sto veze s vezom nema sa lijepim ezanom sa starih sarajevskih dzamija.
Graditi ih ne mozete gdje god stignete, jer ovo BIH zemljiste pripada svima koji po njemu hode,ne samo vama- turbo "gradjevinarima" !
Plitko i (po obicaju) zadrto gledas i na ovu temu.Nisu tema dzamije ( a i malo je tema o njima bilo
Ako ti vjerujes da joj je drustvena odgovornost samo stancanje dzamija i njihovo neukusno disko ozvucenje-onda je feler do tebe.Drustvena odgovornost Islamske Zajednice u BiH
(a djeljenje atributa islamofob bez ikakve osnove, puno vise govori o tebi: vjerniku punom sirine, ljubavi, razumijevanja i tolerancije
-
pomoo
#93 Re: Drustvena odgovornost Islamske Zajednice u BiH
Cekaj, cekaj! Jedno vrijeme si bio Bosanac, pa si posato Srbin, pa se sada opet krijes iza kategorije "ostalih". Ko je ovdje lud? Mijenjas te identitete kao reis Ceric suncane naocale.chuchumbamayumbe wrote:
Ja ne pripadam ni IZ, niti SPC, ali smatram da itekako imam pravo da kritikujem koga ja god hoću, pogotovu ako se nalazim na teritoriji koju taj neko "kontroliše".
Ja živim u Sarajevu, i kao pripadnik manjine, tj ostalih, imam pravo da kažem šta mi smeta.
Za tebe nije Sarajevo i Istocno Sarajevo ili je to vec rezervisano i zapisano pa nas se to ne tice niti imamo pravo u to dirati? Pored toga sto zivis u Sarajevu, zivis i u BiH, pa te se vjerujem tice i sta se desava u Trebinju, sta u Drvaru, sta u Foci, Gorazdu, Grudama, Livnu, Srebrenici, pa kao sto se bavis problemima u jednom djelu grada u kojem zivis, siguran sam da se jednako bavis i problemima u nekom drugom dijelu grada u kojem zivisi, kao i problemima zemlje u kojoj zivis.
Moras se sloziti da pored IZ ima jos problema u ovom gradu ukljucujuci i njegov dio koji se zove Istocno Sarajevo, kao sto ima jos problema pored problema IZ u cijeloj ovoj zemlji. Predoci nam brate da vidimo gdje se to razracunavas s njima tako vatreno kako se razracunavas sa IZ ili ako te se ne tice cijeli onda si sigurno tako kao sto si tako zabrinut za postupke IZ isto tako zabrinut i za postupak SPC koja zeli izbaciti jednu obrazovnu instituciju i par hiljada studenata na ulicu umjesto da se ponasa drustveno odgovorno? Sta? Osudio si vec?
-
pomoo
#94 Re: Drustvena odgovornost Islamske Zajednice u BiH
chuchumbamayumbe wrote: Obožavam ovakve likove, naprosto, jer sa njima je najlakše.
Vidiš da tvoje riječi i argumenti udaraju u zid koji te ne čuje (ili ne žali da te čuje), i to je to.
Ja sam se sa SPC razračunao u svom životu, a ne na forumu, a tebi niti sličnima tebi zaista nema potrebe da objašnjavam kada i kako sam to učinio.
Oni koji me poznaju znaju o čemu govorim.
A nisam ni pravooslavac, niti musliman, niti katolik...o kakvim ti folovima govoriš?
Zar ne razumiješ da neko može živjeti van 3 tora i misliti svojom glavom?!
Nisam ja tebi problem, ti si problem sam sebi.
-
callmethebreeeze
#95 Re: Drustvena odgovornost Islamske Zajednice u BiH
meni je ovaj pomooo strasan. znaci kritika neke pojave u drustvu ce biti ozbiljno shvacena samo u slucaju da je "kriticar" pripadnik podobnog tora. aferim.

-
pomoo
#96 Re: Drustvena odgovornost Islamske Zajednice u BiH
U ovom gradu ima i FIN koji jedva krpi kraj s krajem, a seoske hodze gotovo da imaju veca primanja od doktora nauka koji predaju na FIN-u. Kada si tako dobro izracunao koliko ima aktivnih vjernika, sigurno si izracunao koliko medju njima ima i onih koji su gladni, bolesni, onih kojima je potrebna pomoc, kako u Sarajevu, tako sirom BiH, a pogotovo medju povratnicima. Da su neki raniji vjernici gradili samo dzamije na nacin na koji se to danas radi, bolje reci gledali svoj licni interes u tome, ovdje od islama i muslimana ne bi bilo nista.ISKO wrote:@Isko
Vas dvoica, starih Islamofoba i provokatora, ne zelite shvatiti da u nasem lijepom seheru ima najmanje 50.000 aktivnih vjernika, koji svojim prilozima ucestvuju u finansiranju i gradnji dzamija.
Last edited by pomoo on 01/11/2009 00:35, edited 1 time in total.
-
pomoo
#97 Re: Drustvena odgovornost Islamske Zajednice u BiH
Strasan si i ti meni, a jos strasniji zakljucci koje izvlacis zanemarujuci sve ostalo.callmethebreeeze wrote:meni je ovaj pomooo strasan. znaci kritika neke pojave u drustvu ce biti ozbiljno shvacena samo u slucaju da je "kriticar" pripadnik podobnog tora. aferim.![]()
U slucaju za Islamsku zajednicu "zabrinutog" forumasa ne radi se ni o kakvoj kritici, vec o najgorim malicioznostima iza kojih stoji, tvrdim, nista drugo nego netrpeljivost i to cesto perfidno skrivena iza nekoliko uobicajenih stitova koje koriste ovakvi likovi.
I za tebe isto pitanje, jer jos nisam dobio odgovor, kao sto necu ni na ova ostala. Kako ti gledas na ovu tezu "da nije bilo krscana"? Mozes li ti pretpostaviti sta bi bilo da nas ne spasavaju od "zaostalog" islama, ali i kako gledas na tvrdnju da nam za razliku od "krscana" sa Srbijom kao najvecim investitorom na celu, citav islamski svijet nije pomogao ni u cemu izuzev u gradnji dzamija, pa im s toga "hvala na nicemu"? Nemoj mi samo reci da je Dodik magarac.
- Prozor
#98 Re: Drustvena odgovornost Islamske Zajednice u BiH
Iako se sam ne ovoj temi, vec svrstao na stranu IZ
, samo cu reci da je neprimjeren nacin diskusije(napadanja na etnickoj osnovi) sa @chumba... Nije potrebno da jednu instituciju kao IZ branite napadanjem sugovornika i diskfalifikovanju istog na osnovu etnicke pripadnosti. Kao, "ako nisi u IZ ne smijes kritikovati IZ", po toj logici ni Bosnjaci ne smiju kritikovati SPC, a itekako smiju! Bez potrebe, valjda, za naglasavanjem da IZBIH nikako nije ucinila Srbima sto je SPC Bosnjacima, ima i Bosnjaka ateista i kvazi-vjernika koji su sve samo ne clanovi IZ pa je kritikuju, pa sto nebi i neko drugi? Prema tome @chumba mozda grijesi ali neka se onda to dokaze argumentima.
Na kraju, prestanite vise sa tim "islamofob", kako ce neko odrastao u muslimanskoj kuci biti islamofob? moze jedino biti munafik, ali to je jako ruzno za bilo koga reci.
Na kraju, prestanite vise sa tim "islamofob", kako ce neko odrastao u muslimanskoj kuci biti islamofob? moze jedino biti munafik, ali to je jako ruzno za bilo koga reci.
-
pomoo
#99 Re: Drustvena odgovornost Islamske Zajednice u BiH
Krive zakljucke izvlacis.Prozor wrote:Iako se sam ne ovoj temi, vec svrstao na stranu IZ, samo cu reci da je neprimjeren nacin diskusije(napadanja na etnickoj osnovi) sa @chumba... Nije potrebno da jednu instituciju kao IZ branite napadanjem sugovornika i diskfalifikovanju istog na osnovu etnicke pripadnosti. Kao, "ako nisi u IZ ne smijes kritikovati IZ", po toj logici ni Bosnjaci ne smiju kritikovati SPC, a itekako smiju! Bez potrebe, valjda, za naglasavanjem da IZBIH nikako nije ucinila Srbima sto je SPC Bosnjacima, ima i Bosnjaka ateista i kvazi-vjernika koji su sve samo ne clanovi IZ pa je kritikuju, pa sto nebi i neko drugi? Prema tome @chumba mozda grijesi ali neka se onda to dokaze argumentima.
Niti napadam bilo koga na etnickoj osnovi, nisti sam bilo gdje rekao da ako nisi u IZ ne smijes kritikovati IZ. Ovdje ima jos onih koji sigurno nisu clanovi IZ pa nisam na njihovo pisanje reagovao niti sam im prebacivao sto se oglasavaju na temi o IZ.
- chuchumbamayumbe
#100 Re: Drustvena odgovornost Islamske Zajednice u BiH
Opet ti sa prebrojavanjem i razvrstavanjem.pomoo wrote:Cekaj, cekaj! Jedno vrijeme si bio Bosanac, pa si posato Srbin, pa se sada opet krijes iza kategorije "ostalih". Ko je ovdje lud? Mijenjas te identitete kao reis Ceric suncane naocale.chuchumbamayumbe wrote:
Ja ne pripadam ni IZ, niti SPC, ali smatram da itekako imam pravo da kritikujem koga ja god hoću, pogotovu ako se nalazim na teritoriji koju taj neko "kontroliše".
Za tebe nije Sarajevo i Istocno Sarajevo ili je to vec rezervisano i zapisano pa nas se to ne tice niti imamo pravo u to dirati? Pored toga sto zivis u Sarajevu, zivis i u BiH, pa te se vjerujem tice i sta se desava u Trebinju, sta u Drvaru, sta u Foci, Gorazdu, Grudama, Livnu, Srebrenici, pa kao sto se bavis problemima u jednom djelu grada u kojem zivis, siguran sam da se jednako bavis i problemima u nekom drugom dijelu grada u kojem zivisi, kao i problemima zemlje u kojoj zivis.
Moras se sloziti da pored IZ ima jos problema u ovom gradu ukljucujuci i njegov dio koji se zove Istocno Sarajevo, kao sto ima jos problema pored problema IZ u cijeloj ovoj zemlji. Predoci nam brate da vidimo gdje se to razracunavas s njima tako vatreno kako se razracunavas sa IZ ili ako te se ne tice cijeli onda si sigurno tako kao sto si tako zabrinut za postupke IZ isto tako zabrinut i za postupak SPC koja zeli izbaciti jednu obrazovnu instituciju i par hiljada studenata na ulicu umjesto da se ponasa drustveno odgovorno? Sta? Osudio si vec?
Nećeš me TI svrstavati tamo gdje želiš, nego ću ja biti ono što želim.
Ja jesam Bosanac (koliko god to nekome smetalo). Po ocu sam Srbin, po majci musliman. OK? Je li ti sada pao kamen sa srca i da li ti je lakše?
Međutim, ja niti sam Srbin niti sam musliman, a ti uzmi kako hoćeš.
Za mene je Sarajevo i Istočno Sarajevo jedno te isto, ali; stvari koje političari sa obje strane rade, a posebno licemjerna politika federalne strane, dovodi do toga da je Sarajeva sve manje, Istočnog Sarajeva sve više, a o Bosni i Hercegovini da ne govorim. Ovdje opet namjerno neću da spominjem političare iz RS, jer se za njih zna kakvi su i to je davno apsolvirano.
Što se tiče ostalih gradova, ovdje bih spomenuo Srebrenicu i srebreničane. Ti pojma nemaš šta sam ja u životu uradio za srebreničane, ne možžeš niti da pretpostaviš, i na tvoju žalost, nikada nećeš ni saznati. A ja sam ponosan na to. I nema potrebe da se tebi ili bilo kome ovdje na forumu ja dokazujem, a ti samo nastavi mlatiti praznu slamu i nastavi sa svojom pričom o tome ko gdje i kako pripada. Ja time nisam opterećen.
O kojim i kakvim problemima se ja bavim, to je lično moj "problem" i moja odluka, a vidim da tebi to smeta. Vidim da pratiš šta ja pišem po forumu (a sudeći po tomek oliko postova imaš, moram primijetiti da si dobio trajni ban, pa si se ponovo morao registrovati). Šta li si to morao učiniti pa da se to desi. Vjerovatno su nizak stepen tolerancije i zadojenost mržnjom učinili svoje.
Što se tiče direktno SPC i Ekonomije, mislim da bi se tu trebalo pronaći kompromisno rješenje, tipa da se SPC ponudi neka alternativna lokacija sa obejktom koji bi odgovarao njihovim potrebama. Ili, na kraju krajeva, da se Ekonomija izmjesti u rejon Kampusa, a da se SPC vrati objekat koji je ona, ionako, namjenila bogosloviji. Imovina SPC-a je i zemljište na kojem su sagrađene zgrade Parlamenta BiH, Savjeta ministara i hotel "Holidej in", a koja je oduzeta i nacionalizovana. E sada, treba ukloniti te institucije i vratiti ih SPC? Naravno da ne. Mislim, to nije u nivou iskopavanja i rekonstrukcije džamija koje su porušene, ali je u istom kontekstu (vraćanje oduzete imovine vjerskim zajednicama).
Opet ti kažem, ti si niko da ja tebi podnosim račune s kim se i kako ja razračunavam. A ovo što ja pišem u vezi IZ i tako tih tema, to nije nikakvo razračunavanje, nego obožavam da dižem pritisak likovima koji se upale ko kutnjak na samu pomisao da neko ko nije kao i oni piše o nečemu za šta oni misle da ne smije. Misli globalno, djeluj lokalno. Ja prezirem licemjernost današnje politike i prezirem licemjernost vjerskih zajednica, prezirem lopove koji nekažnjeno rade po mom naselju šta žele, prezirem policiju koja ne radi svoj posao, prezirem ljude koji su puni mržnje i koje ta mržnja zasljepljuje. Ne mrzim ih, nego prezirem. A što mogu uraditi lokalno, ja uradim koliko mogu. Ono što mene lično dira i bode me u oči, tu sam najaktivniji.
A ti i dalje budi opsjednut ko pripada kojem toru, razvrstavaj ljude po svojim kriterijumima i uvlači se još dublje u svoje nerazmrsivo klupko mržnje.
A ja ću nastaviti da se bavim problemima dijela grada u kojem ja živim, a što se tiče ostalih, ostavljam tebi da pratiš šta pišem (pošto vidim da to radiš) i da poštovanu forumsku zajednicu izvještavaš kakav sam ja. To će najbolje pokazati kakav si ti.