Mjesanac,
Drago mi je sto je tako

, drago mi je sto me napokon neko razumije, sto neko ne misli da sam samo budala koja zivi u iluziji da ce sve jednog dana biti puno bolje. Pa ja kad kaze, "da sam na vlasti samo 24h, sve bi bilo puno bolje" svi se pocnu smijati, jer kontaju da situacija ne moze biti bolja nikako, kad kazem da cu se truditi da sirim krug pravih Bosanaca koji ce imati vrijednosti, one prave ljudske vrijednosti, koji ce se medjusobno postovati i voljeti, svi me gledaju upravo tako, kao budalu jer misle da od toga nema nista, da svi trebamo uvuci glavu u pijesak ili svi se trebamo brinuti za sebe, da je nama dobro, da nasoj djeci bude dobro, a nikako komsijinoj ili prijateljevoj. To me izludjuje, trazim nacin da im pokazem da tako necemo nigdje stici, najlakse je reci "Ja to ne mogu, sta me briga, neka danas imam jesti, neka ja imam platu, neka moja djecu idu na more, neka ja imam krov nad glavom, sta me briga sto neko trazi hljeb u kanti za smece ili ja se borim za sebe, pa neka svi tako..." Dobro, borim se za sebe, ali ako si sam na svijetu, nemas nista, svo bogatstvo mozes baciti u vodu ako ga nemas s kim podijeliti, ako nemas iskrene ljude oko sebe koji te vole, koji ce biti s tobom u svakom momentu, u radosti i zalosti... Ali opet kazem, optimisticna sam, nikada ne bih pobjegla s broda koji tone, a ako su u pitanju ljudske vrijednosti onda BiH zasigurno tone, ali neka, ako svi odemo, izgubit cemo nasu BiH, pa kakva je god, nadam se samo da ima jos puno ljudi koji isto misle, pa ja sam ovdje rodjena, ovdje zivim i radim, ovdje sam se skolovala, ovdje hocu da osnujem svoju porodicu kad za to dodje vrijeme, hoce da ih vodima na mjesta gdje sam ja isla i gdje sam provela najtuznije djetinjstvo koje dijete moze imati, u podrumu, ali to nije kraj, to je tek pocetak, pocetak mog zivota u kojem sam saznala da nije sve sjajno i da ne mogu uvijek sve imati.
Thomas,
Vidi, ne znam ni sta mi je bilo pa sam pocela polemisati s tobom, vidim da imamo veliko neslaganje misljenja, sto je opet i dobro jer ne bi valjalo kad bi svi isto mislili. Ti samo tako nastavi, nadam se da ces imati lijepu buducnost, nadam se da ces i dalje biti tako "optimistican" i realan, da se neces nadati da ce biti bolje i da sve moras sam i za sebe, ne daj Boze za nekog drugog.
A druga stvar, opet se vracam na historiju, pa ja se ne sjecam da sam cula da je ikada iko ubijen na nekoj utakmici prije rata (govorim o periodu 1970.-1990.) , kad je neko nekome obio auto, a prosao nekaznjen, kad se policajac oglusio na potrebe gradjana, kad je neko ubijen radi samo jednog krivog pogleda, kad se djevojka koja vozacu trolejbusa pozeli dobar dan smatrala lakom djevojkom koju svi cudno gledaju, kad je roditelj skrivao svoje dijete ne dopustajuci nikome ni da ga pozdravi, kad je profesor u skolama od djece trazio novcanu pomoc, kad je profesor u skoli bio nacionalista, kad se kupovala voda jer je ona u domacinstvu zagadjena, kad se krao benzin, kad su se bacale bombe i ubijali ljudi...?????????? Kada??? Reci mi za jedan ovakav slucaj, ne moras pisati datum, samo primjer da se nekad nesto slicno desilo. Nemoj samo da spominjes robove, gladijatore, prodaju djece i sl. Pa citas li ti novine, pa i danas se djeca prodaju, organi, ma svo moguce zlo se skupilo na jednom mjestu i kad ja pokusavam vidjeti bar malo svjetla ti me poklopis svojom historijom, kad pokusavam shvatiti da postoji jos ljudi koji misle kao ja ili bar slicno, koji ne misle da je sve propalo, da se jos uvijek mozemo izvuci, da se moze nesto napraviti, da se bar smanji mrznja medju ljudima, da jedni drugima ne podapinjemo, da se jedni drugima ne smijemo ili rugamo njegovoj nesreci, tad bi bar malo bilo lakse. I da, ranije se bar znalo, ne smijes pricati nista o politici, ok, ne smijem i necu, a sada kao smijem, pa pocnem i prodjem lose, zato ovo i ne valja, imas slobodu koju ne mozes koristiti, kao da pustis pticu iz kaveza, ali joj vezes krila i ne das joj da leti. Ne kazem ja da ce mi pomoci ubjedjenje da je prije bilo bolje, ali bar se mogu utjesiti, pa ako imas ikoga, ako imas porodicu (predpostavljam da si mlad), pitaj ih, pa sam vidis ponasanje i kulturu nasih roditelja i ove danasnje djece, to je bilo pravo vrijeme, kad su djeca postovala i roditelje i ucitelje, policajce, politicare, uglavnom starije osobe od sebe.danas toga nema, a bojim se da kako vrijeme prolazi postaje sve gore, svake godine dolaze nove generacije koje nemaju kulturu ili postovanje, koje se ne znaju ponasati, kojima je bitno da imaju dovoljno novca, dobro "drustvo" da budu poznati u gradu, da zive po novim pravilima, pa kad se pojavi neko malo staromodniji, odmah ne valja, svi ga pocnu izbjegavati jer je budala i kreten. Zato treba bar usporiti razvoj ovakvog drustva na bilo koji nacin, pa i ovim bezveznim piskaranjem po forumu koje mi oduzima vrijeme, a Bog zna hocu li ista dobiti, vjerovatno necu, jer forum ne sluzi za ovo sto meni treba nego za razonodu mnogim ljudima koji imaju glavu u pijesku, koji ne vide dalje od svog nosa i koji misle da negdje postoji neka osoba koja ce rijsiti sve njihove probleme, a ne razumiju da ce nasa BiH na taj nacin samo propasti, sve je manje pravih vrijednosti, sve je manje dobrih ljudi i prijatelja, a kad i to malo nestane, nestat ce sve i sta ces onda, za sta ce ti sluziti bogatstvo koje si cuvao koje si zaradjivao kao Grande u onom romanu "Evgenija Grnade". Ma ne vrijedi mi vise pisati, mislim da sam rekla sve sto imam, imam svoje misljenje, svoje stavove i i dalje mislim da su pravi i iskreni prijatelji veliko bogatstvo, vece od bilo kojeg drugog i za to se vrijedi boriti, a ne za ono sto je "potrosni materijal". Hajde dobro, evo neki bogati ljudi imaju puno "prijatelja" velike "ljubavi" ma sve super, a sta bude kad se svo to bogatstvo istopi, tad "prijatelji" nestaju, "ljubavi" potraze novo utociste i covjek ostane sam, bez bogatstva i ljudi do kojih mu je stalo.
Lijep pozdrav